Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Μια άψογη δολοφονία

 http://www.facebook.com/photo.php?fbid=447900175244695&set=a.154135621287820.31448.108511895850193&type=1&theater
                                                          
                                                  Μια άψογη δολοφονία

Τι συμβαίνει στο Οίκημα των μαθητευόμενων νοσοκόμων Νάιτινγκεϊλ; Την ώρα που επιχειρείται μια εργαστηριακή άσκηση μαθητευόμενων νοσηλευτριών, μια φοιτήτρια, μια Νάιτινγκεϊλ, δολοφονείται με άγριο τρόπο. Τον πρώτο φόνο ακολουθεί δεύτερος και τότε καλείται ο Άνταμ Νταλγκλίς να λύσει το μυστήριο. Και ενώ η ατμόσφαιρα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, ακόμα και για τη ζωή του ίδιου του Νταλγκλίς, μια τρίτη, ακόμα πιο φρικτή, δολοφονία ακολουθεί τις δύο πρώτες. Η λύση αποκαλύπτεται μόνο στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου και ξαφνιάζει. Η συγγραφέας προχωρεί πέρα από τα ερωτηματικά που δημιουργεί ένα κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Οι χαρακτήρες, σχεδιασμένοι με εξαιρετική μαεστρία και εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, περιγράφονται ως δυνάμει θύτες και θύματα. Έννοιες όπως ο έρωτας, η φιλία, το καθήκον, το δίκαιο και το άδικο συνεχώς τίθενται σε συνεχή αμφισβήτηση, ενώ η τελική λύση-κάθαρση έρχεται να ενσταλάξει μια αίσθηση αισιοδοξίας στον αναγνώστη για ένα λιγότερο ζοφερό μέλλον.
 

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Παγωτό σάντουιτς

πηγή http://www.sintagespareas.gr/sintages/pagoto-santouits-2.html

                       Παγωτό σάντουιτς 2 

Photo

Προστέθηκε από , 18.01.09

Περιγραφή

Πολύ εύκολο και γρήγορο παγωτό

Υλικά

  1. 2 πακέτα μπισκότα πτι-μπερ
  2. 1 ερμόλ
  3. 1 ζαχαρούχο γάλα
  4. 2 κρέμες στιγμής Γιώτης ίδιες (σοκολάτα ή φράουλα ή βανίλια κ.λ.π.)
  5. 3 φλυτζάνια τσαγιού γάλα για τις κρέμες
  6. 2 βανίλιες

Οδηγίες

15 Minutes
  1. Στρώνουμε σε τάπερ (διαστάσεων 33Χ22) μια σειρά μπισκότα, με την καλή τους πλευρά προς τα κάτω.
  2. Στο μίξερ χτυπάμε τις 2 κρέμες στιγμής όπως γράφει το φακελάκι τους. Προσθέτουμε το ερμόλ, το ζαχαρούχο γάλα και τις βανίλιες (αν η κρέμα δεν είναι βανίλια).
  3. Χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να γίνει η κρέμα αφράτη.
  4. Πάνω από τα μπισκότα που βάλαμε στο τάπερ ρίχνουμε την κρέμα και την στρώνουμε ώστε να καλύψει τα μπισκότα ισόπαχα.
  5. Πάνω από την κρέμα τοποθετούμε πάλι μπισκότα με την καλή τους όψη προς τα επάνω, αλλά ακριβώς στην ίδια διάταξη όπως και στη βάση, ώστε όταν κοπούν τα κομμάτια στις διαστάσεις του μπισκότου να είναι ολόκληρο μπισκότο επάνω και κάτω.
  6. Κλείνουμε το τάπερ και το βάζουμε στην κατάψυξη.


Το Παραμύθι της Βροχής



                                Το Παραμύθι της Βροχής

O Δημήτρης Στεφανάκης γράφει για το παραμύθι της βροχής ...

Το Παραμύθι της βροχής δεν είναι απλώς το δεύτερο βιβλίο της Τέσυς Μπάιλα. Είναι πρωτίστως μια προσπάθεια της συγγραφέως να απογαλακτιστεί από την γοητεία που ασκεί σε όλους μας το πρωτόλειο έργο – στη συγκεκριμένη περίπτωση το Πορτραίτο της σιωπής. Εγκαταλείποντας τη ρωμαλέα αθωότητα του Πορτραίτου η Μπάιλα αναζητά έναν εξωτικό προορισμό, την Ιαπωνία των χρωμάτων και της παράδοσης, για να οικοδομήσει τον «παραμυθένιο» της κόσμο. Αφήνει πίσω της τον αχρείαστο λυρισμό και τις σατανικές συνωμοσίες του πεπρωμένου κι επιχειρεί να διηγηθεί τις παράλληλες ιστορίες ανθρώπων που διαφέρουν ως προς την καταγωγή και την κουλτούρα.
Σ’ ένα περιβάλλον ανατολίτικης ρέμβης και ηρεμίας η Χριστίνα, η βασική ηρωίδα, συναντά το μυθιστορηματικό της alter ego, την Χιρόκο. Η υπαρξιακή αγωνία της σύγχρονης γυναίκας γίνεται έτσι ένα νόμισμα με δύο όψεις, τη στιγμή που ο σιωπηρός υποβολέας του μυθιστορήματος, ο Τοσίο προσφέρει στον αναγνώστη δροσερές φέτες ανατολικής φιλοσοφίας. Η Μπάιλα φροντίζει να καρυκεύσει τις σκέψεις της με αντίστοιχες θέσεις της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας, δημιουργώντας κι εδώ ένα δίπολο. Ταυτόχρονα πλουτίζει τον διάκοσμό της με στιγμιότυπα από την ιαπωνική ζωή. Μας ξεναγεί έτσι σ’ ένα κόσμο όπου τα αρώματα, οι ήχοι, οι γεύσεις αποτελούν μέρος μιας τελετουργίας. Η καθημερινότητα μοιάζει να διέπεται από ένα πρωτόκολλο. Τα ήθη και οι συνήθειες των ανθρώπων μάς ξαφνιάζουν. Η τελική εντύπωση ανατρέπει την κυρίαρχη εικόνα της τεχνοκρατικής Ιαπωνίας του σήμερα.

Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου πιάνει δουλειά η μοίρα. Μια φυσική καταστροφή είναι αρκετή για να ξετυλίξει ακαριαία το νήμα της ζωής των ηρώων. Το κλίμα της αφηγηματικής ηρεμίας ανατρέπεται κι όλα οδηγούνται σ’ ένα τέλος γεμάτο αποκαλύψεις. Από λογοτεχνικής πλευράς Το Παραμύθι της βροχής είναι ένα παραμύθι με καλό τέλος Αν υποθέσουμε πως κάθε βιβλίο αποτελεί λογοτεχνικό στοίχημα, η Τέσυ Μπάιλα το έχει σίγουρα κερδίσει αφήνοντας πολλές-πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Δημήτρης Στεφανάκης

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στο Λογοτεχνικό Περιοδικό ΚΛΕΨΥΔΡΑ, τεύχος 2, με την άδεια του οποίου και αναδημοσιεύεται.


Ιεράπετρα (και πέριξ): τροπικά νερά και...αλπικό τοπίο





Ιεράπετρα (και πέριξ): τροπικά νερά και...αλπικό τοπίο

Φέτος το καλοκαίρι ταξιδεύουμε με το αυτοκίνητό μας στην Κρήτη. Ακολουθεί το πρώτο μέρος ενός μεγάλου οδοιπορικού που ξεκινάει από τον ανατολικότερο νομό του νησιού, το Λασίθι
Κείμενο: Ν Λουπάκης, Φωτο: Ν. Λουπάκης , Δ. Σκλάβου


Η Ιεράπετρα είναι το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα όπου μέσα σε μισή ώρα μπορείς να βρεθείς στο βουνό, σε αλπικό τοπίο, αλλά και σε εξωτικές παραλίες με τροπικά νερά. Γι' αυτό και όλοι οι Ιεραπετρίτες έχουν από ένα 4x4 και από ένα φουσκωτό». Δήλωση φίλου Ιεραπετρίτη που, όσο και αν κάνει φανερή την αγάπη του για τον τόπο καταγωγής του, με όλη την υποκειμενικότητα και τη μεροληψία που αυτή συνεπάγεται, κρύβει κάποιες αλήθειες.

ΟΡΕΙΝΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ
Η πρόκληση δεδομένη και παίρνουμε σε πρώτη φάση τα βουνά, στα δυτικά της πόλης, για να ανακαλύψουμε τους κρυμμένους θησαυρούς της περιοχής. Πρώτος σταθμός η Ανατολή, κάπου στα 700 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, ένα όμορφο χωριό, με ενδιαφέροντες παραδοσιακούς ξενώνες, αλλά και ξενοδοχείο 5 αστέρων. Η απόλυτη ηρεμία συνοδεύει τη μοναδική θέα προς το Λιβυκό πέλαγος, με τη φημισμένη νήσο Χρυσή να διακρίνεται στη θάλασσα. Κάτω στην ακτή, το βλέμμα εντοπίζει εύκολα τη μοιραία συνάντηση δύο μεγάλων θαλασσών: της... κανονικής και της λευκής, πλαστικής, των θερμοκηπίων. Τα τελευταία δεν είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει για την αισθητική του ταξιδιώτη, αλλά αποτελούν πηγή πλούτου για τους ντόπιους, που αξιοποιούν το κλίμα, για να πετύχουν την αύξηση των όγκων παραγωγής της ντομάτας, για την οποία φημίζεται η Ιεράπετρα, αλλά και των άλλων κηπευτικών.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η πατέντα των θερμοκηπίων δεν είναι και τόσο παλιά όσο θα φανταζόταν κανείς, αλλά αποτελεί «δώρο» ενός Ολλανδού γεωπόνου προς τους Ιεραπετρίτες. Πρόκειται για τον Πολ Κούπερς, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή το 1965, έκανε το καλό, αλλά λίγο μετά, το 1968, σκοτώθηκε σε τροχαίο, χωρίς να δει το μέγεθος της επιτυχίας που θα είχε η ιδέα του.

Οι ορεινές περιπλανήσεις προς τα βορειοδυτικά της Ιεράπετρας μας οδηγούν πιο ψηλά από τα περίπου 700 μέτρα της Ανατολής, μέσα από όμορφες διαδρομές, αρχικά προς Χρηστό και μετά προς Σελάκανο, μια απομονωμένη περιοχή, δύσβατη, με ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον και με μια ποιοτική μονάδα μπανγκαλόου, που άρχισε να λειτουργεί φέτος. Εδώ ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε νησί, το περιβάλλον είναι ξεκάθαρα ορεινό και προσφέρεται για τους λάτρεις της φυσιολατρικής ηρεμίας.

ΣΤΗ ΔΡΟΣΙΑ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ
Αν και η δροσιά του βουνού το καλοκαίρι είναι ευχάριστη, η δροσιά της θάλασσας δεν παύει να είναι ακαταμάχητη! Μετά την κατάβαση, βρισκόμαστε να κινούμαστε στον παραλιακό άξονα που οδηγεί από την Ιεράπετρα προς τα δυτικά. Οι παραλίες ξεκινούν πρακτικά μέσα από την πόλη και φτάνουν, με τα σχετικά διαλείμματα, μέχρι το Μύρτο, που θεωρείται από τις καλύτερες παραλίες αυτής της πλευράς και συγκεντρώνει αρκετό κόσμο, με ό,τι καλό ή κακό αυτό συνεπάγεται (ταβέρνες, ομπρέλες και ξαπλώστρες κ.λπ.). Ο δρόμος συνεχίζει (με ένα κομμάτι χωματόδρομο) για λίγα χιλιόμετρα μέχρι τα Τέρτσα, που επισήμως ανήκουν στο νομό Ηρακλείου και δίνουν τη δυνατότητα πιο ήρεμης κολύμβησης.

Ακόμη περισσότερες επιλογές για μπάνιο συναντάμε στον παραλιακό οδικό άξονα που οδηγεί στη Σητεία. Καθώς λοιπόν κινείσαι προς τα ανατολικά, στο δεξί σου χέρι εναλλάσσονται παραλίες μικρού, μεγάλου και πολύ μεγάλου μήκους, με βότσαλα κάθε μεγέθους - τα πιο ψιλά μοιάζουν με άμμο! Αυτές διακόπτονται κάθε τόσο από απόκρημνα βράχια, ενώ αριστερά, από την Ιεράπετρα μέχρι το Μακρυγιαλό, σε μια απόσταση περίπου 26 χλμ. (μισή ώρα), σε συντροφεύουν τα γεμάτα ελαιώνες -και δευτερευόντως πεύκα- λασιθιώτικα βουνά. Η εικόνα των κολπίσκων που βλέπεις «στο πιάτο», στο ύψος της Αγίας Φωτιάς, με τα βράχια -ιδιόμορφα γλυπτά- να κρέμονται από πάνω τους, είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακή και αξίζει να κάνεις μια στάση για να απολαύσεις το θέαμα με την ησυχία σου. Το πόσο μακριά θα φτάσεις είναι ζήτημα προτεραιοτήτων, αφού οι παραλίες μετά τον «τουριστικό» Μακρυγιαλό είναι πιο απόμερες και ήσυχες, ενώ άλλες πιο «οργανωμένες» (όπως τα Φέρμα) και συγκεντρώνουν πολύ περισσότερο κόσμο. Κάποια στιγμή, καθώς κινείσαι ανατολικά προς το ακρωτήριο Γούδουρας, θα δεις μπροστά σου, να κρέμεται στο βράχο πάνω από το δρόμο, τη μονή Καψά.

Η μελέτη του χάρτη θα μας δείξει ότι, εκτός από τον κεντρικό επαρχιακό δρόμο που συνδέει την Ιεράπετρα με τη Σητεία και σε μεγάλο μέρος του είναι παραλιακός, μπορεί κανείς να κινηθεί από τη μία πόλη στην άλλη μέσα από τα βουνά, αναζητώντας την περιπέτεια, τις διαφορετικές εικόνες αλλά και την κρητική αυθεντικότητα. Ή μπορεί, επιλεκτικά, να ακολουθήσει κάποιον από τους δρόμους που ξεκινούν από την παραλία και καταλήγουν σε ορεινά χωριά, μακριά από την τουριστική κίνηση. Εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς η διαδρομή προς Σχινοκάψαλα και Ορεινό, ενώ, τραβώντας τον ανήφορο προς τους Πεύκους, απολαμβάνουμε την εκπληκτική θέα προς το Μακρυγιαλό και το Γούδουρα. Με αυτά τα βουνά σχετίζονται, αναπόφευκτα, τα πολυάριθμα φαράγγια της περιοχής, με πρώτο και καλύτερο αυτό του διάσημου και επιβλητικού Χα, που συναντάει κανείς όπως έρχεται από Αγιο Νικόλαο.

Τέλος, μέσα στην πόλη της Ιεράπετρας, τα αξιοθέατα είναι συγκεκριμένα: από τη μια το καλοδιατηρημένο ενετικό κάστρο (ο αποκαλούμενος από τους ντόπιους «Καλές»), που δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού, και, από την άλλη, το παλιό τζαμί με την κρήνη, η μικρή αλλά ενδιαφέρουσα αρχαιολογική συλλογή, οι παλιές εκκλησίες που συναντάς ακριβώς απέναντι από το κάστρο και στην παλιά πόλη, και το σπίτι του Ναπολέοντα- το σπίτι όπου λέγεται ότι έμεινε για ένα βράδυ ο μεγάλος αυτοκράτορας όταν πέρασε από την Κρήτη.

Η ΧΡΥΣΗ (Ή ΓΑΪΔΟΥΡΟΝΗΣΙ)
Αναμφισβήτητα, όμως, το πιο δυνατό χαρτί της Ιεράπετρας είναι το μικρό και επίπεδο νησάκι ακριβώς απέναντι από την πόλη, με τους υπεραιωνόβιους κέδρους, τα κρυστάλλινα νερά και τη χρυσή άμμο, από την οποία άλλωστε πήρε και το όνομά του: νήσος Χρυσή η επίσημη ονομασία, θα ακούσετε όμως πολύ συχνά να το αποκαλούν και Γαϊδουρονήσι. Δεν νοείται να μην περπατήσεις στους σχηματισμένους από λευκόχρυση άμμο λοφίσκους του, να μη δεις τους κέδρους με τα μοναδικά σχήματα καθώς και τα τροπικά χρώματα που παίρνει η θάλασσα καθώς πλησιάζεις στην ακτή. Ολα τούτα σε αυτό το μικροσκοπικό νησί, το μέγιστο υψόμετρο του οποίου είναι τα 31 μέτρα και η συνολική του έκταση δεν ξεπερνά τα 5 τ.χλμ. Ενα νησί που πριν από 70.000 χρόνια ήταν ακόμα βυθισμένο στο νερό και είναι γεμάτο απολιθώματα, γεγονός όχι άσχετο με τα μικροσκοπικά κοχύλια που βρίσκεις σε πολλά σημεία ανακατεμένα με την άμμο.


ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Το πλησιέστερο λιμάνι στο οποίο μπορείτε να φτάσετε από Πειραιά, με προορισμό την Ιεράπετρα, είναι αυτό του Ηρακλείου (Superfast Ferries, ΑΝΕΚ, Minoan Lines). Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το Ηράκλειο συνδέεται με ταχύπλοα επιβατηγά με Θήρα, Πάρο, Νάξο, Μύκονο. Το Ηράκλειο έχει επίσης καθημερινή, συχνή, αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όλο το χρόνο (Olympic Air, Aegean).

Η διαδρομή Ηράκλειο - Ιεράπετρα με αυτοκίνητο διαρκεί 1,5 - 2 ώρες. Εναλλακτικά, την Ιεράπετρα μπορείτε να την προσεγγίσετε μέσω Σητείας, που συνδέεται το καλοκαίρι αεροπορικά με Αθήνα, Αλεξανδρούπολη και Πρέβεζα και ακτοπλοϊκά με Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο (Τρίτη και Σάββατο με το πλοίο «Πρέβελη» της ΑΝΕΚ). Η διαδρομή Σητεία - Ιεράπετρα με Ι.Χ. αυτοκίνητο διαρκεί 1 - 1,5 ώρα.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Αστρον (Τ/28420-25.114). Ξενοδοχείο 3 αστέρων, στην Ιεράπετρα, στην κάτω παραλία, € € το δίκλινο με πρωινό.
Galaxy
(Τ/28420-26.541). Ξενοδοχείο 2 αστέρων, στην Ιεράπετρα, στην κάτω παραλία, € € με πρωινό.
Αριάδνη
(Τ/28420-26.166). Ενοικιαζόμενα παραδοσιακά διαμερίσματα, στην Ανατολή, πλήρως εξοπλισμένα, € € το δίκλινο.
Ολόκαλον De Luxe Relaxation Suites
(Τ/28420-41.410), στην Ανατολή, πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων € € € με πρωινό.
Kakkos Bay
(Τ/28420-61.241). Ξενοδοχείο Β΄ κατηγορίας στα Φέρμα, € € το δίκλινο, με πρωινό.
Αύρα
(Τ/28420-61.123). Μπανγκαλόου στα Φέρμα, € € το δίκλινο.
Πεζούλια
(Τ/6944-432.416 και 6945-390.800). Παραδοσιακοί ξενώνες στο Σελάκανο. € € € το διαμέρισμα 4 ατόμων, με πρωινό.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com
- έως 60 €
€ €
- έως 110 €
€ € €
- έως 200 €
€ € € €
- από 200 € και άνω

ΦΑΓΗΤΟ
Στην Ιεράπετρα, στην κάτω παραλία: Ο Ναπολέων (Τ/28420-22.410), γνωστή παλιά ταβέρνα με παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Ο Παυλής (Τ/6977-807.494), ρακάδικο με καλούς μεζέδες. Οξω (Τ/28420-80.089), ρακάδικο-μεζεδοπωλείο, χοιρινό, κοτόπουλο, κεμπάπ όλα στη λαδόκολλα.
Στην Ιεράπετρα, στην πάνω παραλία:• Siciliana (Τ/28420-24.185), πιτσαρία-ιταλική κουζίνα.
Στην Ιεράπετρα, στην παλιά πόλη:•
Αννα Μπέη (Τ/28420-27.733), εστιατόριο-μεζεδοπωλείο.
• Στην
Ανατολή: Δρυγιές (Τ/28420- 41.111), παραδοσιακή ταβέρνα.
Στο Μύρτο: Αύρα, καφέ-μεζεδοπωλείο, πάνω στο κύμα.
Στα Φέρμα: Αύρα (Τ/28420- 61.337), ταβέρνα με ελληνική κουζίνα.
Στο Σταυροχώρι: Μουριά (Τ/28430-41.244), παραδοσιακή ταβέρνα με τοπική κουζίνα.

TIPS
Για τη νήσο Χρυσή αναχωρούν καθημερινά, γύρω στις 11 το πρωί, μικρά πλοία από την Ιεράπετρα. Επιστρέφουν κατά τις 5 το απόγευμα. Το εισιτήριο κοστίζει 25 ευρώ. Στο νησί υπάρχει καντίνα, οπότε νερό και φαγητό (και... ομπρέλες!) θα βρείτε σίγουρα, αλλά μην ξεχάσετε να πάρετε καπέλο και αντηλιακό. Ακόμη καλύτερα: φορέστε μακρυμάνικο ανοιχτόχρωμο πουκάμισο. Για να φτάσετε στην «καλή» παραλία, θα χρειαστεί να περπατήσετε αρκετά!


* Σημείωση: Οι πληροφορίες και οι τιμές που αναφέρονται στο κείμενο ισχύουν την περίοδο σύνταξης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν       αλλάξει.


σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω




Ποιητική συλλογή "Η μάθηση της αναπνοής" του Σωτήρη Παστάκα



Σας αρέσει η ποίηση ;  Θέλετε να αφήσετε το νού  σας να πετάξει πέρα απο προβλήματα και έγνοιες ;
Σας προτείνω τον παρακάτω σύνδεσμο  και σας εύχομαι ... καλά ταξίδια !

http://giorgosmixos.blogspot.gr/2010/09/blog-post_8185.html






Οι εικόνες είναι από

https://www.google.gr/search?num=10&hl=el&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1152&bih=701&q=%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7&oq=%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7&gs_l=img.3..0j0i24l9.1463.3128.0.5477.6.6.0.0.0.0.284.1332.0j3j3.6.0...0.0...1ac.X5LrdzIQyKY


σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Βραχιόλια ανανά με μέλι

πηγή http://www.sintagespareas.gr/sintages/braxiolia-anana-me-meli.html

Προστέθηκε από , 15.08.11
                    
                  Βραχιόλια ανανά με μέλι 

Photo

                        Ένα απολαυστικό επιδόρπιο

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 μεγάλη κονσέρβα ανανά κομμένο σε φέτες
  • 2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • 5 κ.σ. ρευστό μέλι
  • 1/2 ποτήρι νερό
  •  

 Πως το κάνουμε:

  1. Σε ένα τηγάνι αραιώστε το μέλι μέσα στο νερό και ζεστάνετε το σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι που να κοχλάσει.
  2. Ανοίξτε την κονσέρβα του ανανά και στραγγίξτε τις φέτες. Μετά τοποθετήστε τις μεσα στο τηγάνι.
  3. Πασπαλίστε τις με κανέλα και αφήστε τις να ροδίσουν ελαφρά για 10 λεπτά.
  4. Μόλις οι ροδέλες κρυσταλλώσουν μέσα στο μέλι, αδειάστε τις σε ένα όμορφο πιάτο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Σερβίρετε το χυμό από τον ανανά σε ποτηράκια. Μπορείτε να συνοδέψετε τα "βραχιόλια" με ένα μπριός!
Η συνταγή είναι από "Το βιβλίο των κοριτσιών"!

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

Χρόνια πολλά στη Μαρίνα και στο Μαρίνο 


Σταχυολογώντας πληροφορίες για την Αγία από τον Μέγα Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, από το Μηναίο Ιουλίου, από τον Συναξαριστή του αγίου Νικόδημου του Αγιορείτου και από το Μηνολόγιο του Βασιλείου που ξεκινά με την φράση «Ή του Χριστού μάρτυς Μαρίνα», μπορούμε να συνοψίσουμε τον βίο της ως ακολούθως:

Η ένδοξη αγία μεγαλομάρτυς Μαρίνα γεννήθηκε λίγο μετά τα μέσα του 3ου μ.Χ. αιώνα, στα σκοτεινά χρόνια των διωγμών, στην Αντιόχεια της Πισιδίας. Και μαρτύρησε επί Αυγούστου Κλαυδίου Β' του Γοτθικού (268-270) το έτος 270 μ.Χ, 17 Ιουλίου.   

                                     ---------------------------------------

Η Αγία Μαρίνα βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της Κρήτης μόλις 9 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων. Πήρε το όνομά της από την εκκλησία επάνω στον μικρό λόφο του παλιού χωριού. Οι απέραντες αμμώδεις παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά της την κάνουν ιδανικό προορισμό για όλες τις ηλικίες. Η ψιλή χρυσαφένια άμμος σε συνδυασμό με τα δέντρα κατά μήκος της ακτής δημιουργούν ένα εξωτικό περιβάλλον.
 




Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε κανονικό μέγεθος.
Βόρεια της παραλίας σε απόσταση 400 μέτρων μπορεί κανείς να θαυμάσει το νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, ιερός φρουρός της περιοχής. Ο μύθος λέει ότι στα αρχαία χρόνια ήταν ένα μεγάλο τέρας προερχόμενο από τη θάλασσα, με το στόμα του ορθάνοιχτο, έτοιμο να καταπιεί το κοντινό χωριό της Αγίας Μαρίνας. Ο Ποσειδώνας όμως μεταμόρφωσε το τέρας σε βράχο και έσωσε το χωριό. Σύμφωνα με τον ίδιο μύθο, το χρυσό χρώμα της άμμου προήλθε από τις φλόγες του τρομερού τέρατος.


Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε κανονικό μέγεθος.
Η Αγία Μαρίνα, όπως και όλη η Κρήτη, έχει πλούσια ιστορία και παράδοση. Μια κουβέντα με τους φιλικούς και φιλόξενους κατοίκους θα σας γοητεύσει ακούγοντας τις ιστορίες του χωριού και του νησιού γενικότερα. Πολλοί από τους 50000 επισκέπτες ανά σεζόν είναι τακτικοί και έχουν αποκτήσει φιλικές σχέσεις με τους ντόπιους.


                                      --------------------------------------------------------------

  Δήμος Βέλου Κορινθίας

   Μεγαλύτερη κι ωραιότερη εκκλησία της κοινότητας είναι η Αγία Μαρίνα. Στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο μητροπολιτικός ναός υπήρχε μικρός ναΐσκος και το νεκροταφείο του χωριού. Πιθανολογείται ότι η εκκλησία αυτή πρέπει να έχει χτιστεί με την απελευθέρωση της χώρας από τους Τούρκους ,δεν απορρίπτεται όμως η πιθανότητα ο ναΐσκος να υπήρχε από τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Η σχεδίαση του ναού ανατέθηκε στον Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ. Ο Τσίλλερ έκανε τα σχέδια κ το 1884 άρχισε η εκσκαφή των θεμελίων στην οποία βρέθηκαν πολλοί τάφοι. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν το 1888 αλλά βέβαια ο ναός είχε πολλές ελλείψεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναός της Αγίας Μαρίνας είναι ο πρώτος που σχεδίασε ο Τσίλλερ στην Ελλάδα και γι’ αυτό δεν είναι πολύ επηρεασμένος από δυτικά πρότυπα. Η αγιογράφηση έγινε από τον κ. Κανελλόπουλο και όλες οι αγιογραφίες επιχρυσώθηκαν με φύλλα καθαρού χρυσού. Η αγιογράφηση του τέμπλου έγινε από τον κ. Σαντοριναιό και η κόσμηση από τον κ. Αντωνιάδη. Ο ναός εορτάζει στις 17 Ιουλίου οπότε και πανηγυρίζει το χωριό.
                                              ------------------------------------------------

Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας Λέρου


Η Αγία Μαρίνα, είναι κωμόπολη και πρωτεύουσα της νήσου Λέρου των Δωδεκανήσων. Έχει 2.672 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού. Βρίσκεται περίπου στο μέσο της ανατολικής ακτής του νησιού και είναι πρωτεύουσα και του δήμου Λέρου. Έχει πολλά παραδοσιακά σπίτια και επιβλητικά αρχοντικά που δημιουργούν στενά σοκάκια ενώ στο λιμάνι της βρίσκεται το φρούριο Μπρούζι ή Μπούρτζι, το οποίο είναι ρωμαϊκής εποχής. Πάνω από την Αγία Μαρίνα δεσπόζει και το περίφημο Κάστρο της Παναγίας, το οποίο είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου Απιτύκι και έχει πανοραμική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου πελάγους.

Πρόσοψη του ναού

Ο ναός της Αγίας Μαρίνας οικοδομήθηκε το 1933 στη θέση παλαιότερης ομώνυμης εκκλησίας. Ο ναός είναι λιθόκτιστος και η πρόσοψη του ναού είναι επενδυμένη με σκαλιστές μαύρες πέτρες από το νησί Λέβιθα και με κόκκινες ψηφιδωτές προερχόμενες από τον όρμο του νησιού, Κρυφό. Ο ρυθμός είναι σταυροειδής βυζαντινή με τρούλο. Ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου Καλύμνου και Αστυπαλαίας.
Ο ναός εορτάζει στις 17 Ιουλίου, μνήμη της Αγίας Μαρίνας.

                          -------------------------------------------------

 http://www.hellenica.de/Griechenland/Zypern/GR/AgiaMarinaKelokedaron.html

            -------------------------------------------------------------------------------------------

http://www.sarantaporo.gr/node/84 

Σαραντάπορο 

Αγία Μαρίνα-Πλατεία

Η πρώτη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας θεμελιώθηκε το 1872 στην πλατεία του χωριού..
Το 1943 πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς και το 1951-52 κατασκευάσθηκε εκ νέου από το 103ο Τάγμα Πεζικού με Διοικητή τον Συνταγματάρχη Νικόλαο Κοροβέση, το οποίο είχε κατασκηνώσει στο Σαραντάπορο.
Ο Διοικητής Κοροβέσης σκέφτηκε να χτίσει την εκκλησία την οποία είχαν σκεπάσει προσωρινά με τέντες. Συστάθηκε τότε μια επιτροπή από τον Διοικητή Κοροβέση, τον πρόεδρο του χωριού Ιωάννη Γκουτζουρέλα και το δάσκαλο Ηλία Κωσταρίγκα, οι οποίοι επισκέφτηκαν τον τότε Μητροπολίτη Καλλίνικο και του ζήτησαν βοήθεια για να ξαναχτιστεί η καμμένη εκκλησία.
Η Υπηρεσία Ανοικοδόμησης πρόσφερε όλα τα υλικά και σε 2-3 μήνες η εκκλησία ήταν έτοιμη.
Η εκκλησία αυτή κατεδαφίστηκε στις 7 Ιουνίου 1995, λόγω παλαιότητας και ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό της Αιανής, για να χτιστεί η σημερινή εκκλησία στην ίδια ακριβώς θέση.
Σε μικρό χρονικό διάστημα και με την οικονομική συμβολή όλων των Σαρανταποριτών αποπερατώθηκε και έγιναν τα Θυρανοίξια του νέου Ναού στις 23 Αυγούστου 1998, από το Μητροπολίτη Ελασσόνας Σεβαστιανό.
Η νέα εκκλησία της Αγίας Μαρίνας αποτελεί ένα στολίδι που κοσμεί την πλατεία του χωριού, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι το τέμπλο και ο εσωτερικός διάκοσμος.
Η πλατεία αποτελεί το σημείο συνάντησης των χωριανών και το χώρο κάθε κοινωνικής εκδήλωσής τους, Στο πάνω μέρος της δεσπόζει ο πλάτανος, που μαζί με τα υπόλοιπα δέντρα και φυτά και τον πέτρινο διάκοσμο προσδίδουν ένα ιδιαίτερο χρώμα. Εκεί μπορεί να απολαύσει κανείς το καφεδάκι του, ενώ τα παιδιά μπορούν να παίξουν, τόσο στο χώρο της πλατείας, όσο και στη διπλανή παιδική χαρά.

                               ----------------------------------------------------------------------------------

 http://fos-kastoria.blogspot.gr/2011/07/17-2011.html




Ο ναός της Αγίας Μαρίνας στο οχυρό της Φλατσάτας

Ο ναός της Αγίας Μαρίνας στη Φλατσάτα Οινόης.  

Ένα απ’ τα ενδοξότερα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας (υψόμ. 1081) είναι η Φλατσάτα, που βρίσκεται στην περιοχή των Ελληνοαλβανικών συνόρων, ανάμεσα στα χωριά Οινόη και Ιεροπηγή Καστοριάς. Το εν λόγω όρος με τις απότομες πλαγιές και τις βαθιές χαράδρες είναι γνωστό και φημισμένο σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, διότι κατά τη φοβερή χρονική περίοδο 1946-49, αποτέλεσε σημαντικότατο οχυρό του ένδοξου Εθνικού μας Στρατού.

 

Η οδοσήμανση προς το ναό της Αγίας Μαρίνας
στο χωριό Ιεροπηγή Καστοριάς
  
                                          

Την Άνοιξη του 1949, ο Διοικητής και οι γενναίοι άνδρες του 4ου Λόχου του 565 Τ.ΠΖ. που υπεράσπιζαν τη Φλατσάτα, οικοδόμησαν στην κορυφή της ένα εκκλησάκι επ’ ονόματι και προς τιμήν της Υπερμάχου Στρατηγού μας, της Παναγίας. Αυτός ο αρχικός ναός της Παναγίας ερειπώθηκε περί το έτος 1970, ανοικοδομήθηκε όμως τάχιστα, αυτή τη φορά προς τιμήν της αγίας Μαρίνας, απ’ τον τότε Διοικητή και τον Υποδιοικητή της XV Μεραρχίας ΠΖ. Το εκκλησάκι αυτό πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου, εορτή της αγίας Μαρίνας, και δέχεται πληθώρα επισκεπτών – προσκυνητών απ’ όλη                                                          την περιοχή της Καστοριάς.

Το πολυβολείο που βρίσκεται μπροστά στο ναό

                             ----------------------------------------------------------------------


                                        -------------------------------------------------------------
 http://www.google.gr/imgres?num=10&hl=el&biw=1144&bih=693&tbm=isch&tbnid=tArrOXFNADQvSM:&imgrefurl=http://www.golden-greece.gr/politismos/moni_ag_marinas.html&docid=Gs9yhimLddw1HM&itg=1&imgurl=http://www.golden-greece.gr/politismos/m_ag_marinas/11.jpg&w=600&h=450&ei=w0gFUO6GDILdmAWooOlC&zoom=1&iact=hc&vpx=632&vpy=77&dur=1074&hovh=194&hovw=259&tx=145&ty=87&sig=111593723066916768887&page=3&tbnh=152&tbnw=231&start=31&ndsp=19&ved=1t:429,r:17,s:31,i:226


http://kritipoliskaihoria.blogspot.gr/2012/06/blog-post_7551.html



Δημοφιλείς αναρτήσεις