Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Επίσημο δείπνο; Εντυπωσιάστε!


Επίσημο δείπνο; Εντυπωσιάστε!

Η δύσκολη ώρα έφτασε. Επίσημο δείπνο με τους συγγενείς και πρέπει να είναι όλα στην εντέλεια. Δε χρειάζεται άγχος, το μόνο που χρειάζεται είναι έξυπνες ιδέες, δημιουργικότητα και φαντασία.

Τα κλασσικά οικογενειακά τραπέζια έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Αυτό που χρειάζεστε για να εντυπωσιάσετε τους συγγενείς και να τους κάνετε να θυμούνται το δείπνο σας για πάντα είναι φαντασία και χρώμα!

Διαλέξτε χρωματιστές πετσέτες, κατά προτίμηση διαφορετικό χρώμα για τον καθένα. Μπορείτε να φτιάξετε δαχτυλίδια, για να τυλίξετε τις πετσέτες, από παλιές κορδέλες που σίγουρα κάπου θα τις έχετε φυλάξει ή να τις πιάσετε στο πιάτο με χρωματιστά μανταλάκια! Αγοράζοντας έναν μαρκαδόρο με χρυσόσκονη και χαρτόνι μπορείτε να φτιάξετε μικρά καρτελάκια που θα γράφουν πάνω τα ονόματα των συγγενών σας. Κόψτε χαρτόνι σε διάφορα σχήματα, αναλόγως με το θέμα του καλέσματος, και στη συνέχεια γράψτε πάνω τα ονόματα των αγαπημένων σας, τα οποία θα τοποθετήσετε στην θέση του καθένα!

Για το φαγητό επιλέξτε τις αγαπημένες σας συνταγές, αυτές που φτιάχνετε καλύτερα και είστε σίγουρες πως θα λατρέψουν όλοι. Όση ώρα θα επιμελείστε τις τελευταίες λεπτομέρειες στην κουζίνα φροντίστε να βγάλετε ένα πρώτο ορεκτικό στους συγγενείς σας, έτσι ώστε να μην παραπονεθεί κανείς. Επιλέξτε κάτι πολύ μικρό προκειμένου να μην τους κόψει την όρεξη. Μπορείτε να φτιάξετε ένα πιάτο από τυριά ή ακόμη καλύτερα μικρά ντοματάκια με χοντρό αλάτι και ένα πιάτο με παρμεζάνα. Σίγουρα θα τους κρατήσει ευχαριστημένους για όση ώρα χρειαστείτε να τελειώσετε τις γαστρονομικές σας δημιουργίες.

Αφού τελειώσετε το δείπνο σας και έρθει η ώρα που οι καλεσμένοι σας θα φύγουν, κάντε τους μια έκπληξη ακόμη! Δώστε τους ένα μικρό –συμβολικό- δώρο για το καλό, αλλά και για να θυμούνται το τραπέζι σας για πάντα!

Η νύχτα για εσάς βέβαια δεν τελειώνει καθώς ακολουθεί ίσως η απαιτητικότερη στιγμή της βραδιάς, το πλύσιμο των πιάτων! Φροντίστε λοιπόν τον εαυτό σας χρησιμοποιώντας το Ava, που θα βοηθήσει αποτελεσματικά στο πλύσιμο των πιάτων αλλά και θα σας φροντίσει όπως εσείς φροντίσατε για τα αγαπημένα σας πρόσωπα!
epithimies.gr

Δημήτρης Ροντήρης (1899 - 1981)


Ο Δημήτρης Ροντήρης (1899 - 1981) ήταν Έλληνας θεατρικός σκηνοθέτης.


Bundesarchiv Bild 183-B1009-0012-002, VII. Berliner Festage, Empfang für Piraikon Theatron.jpg Γεννήθηκε το 1899 στον Πειραιά. Κατ' αρχήν εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, την οποία, μετά από διετή φοίτηση, εγκατέλειψε για χάρη της νομικής του σπουδής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την θεατρική του σταδιοδρομία άρχισε το έτος 1919 ως ηθοποιός. Στη συνέχεια μετέβη στην Αυστρία, όπου και σπούδασε θέατρο, ιστορία τέχνης και αρχαία ελληνική φιλολογία. Στη συνέχεια μετέβη στο Βερολίνο παρά τον μεγάλο σκηνοθέτη Μαξ Ράινχαρντ. Επανήλθε στην Ελλάδα και διορίσθηκε το 1933 σκηνοθέτης στο Βασιλικό θέατρο αλλά και στο «Θέατρο Ωδείου», όπου εμφανίστηκε πρώτα ως σκηνοθέτης, με το μουσικό δράμα του Καλομοίρη «Το δαχτυλίδι της μάνας». Αργότερα διετέλεσε σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου, του οποίου ανέλαβε και τη διεύθυνση κατά τους χρόνους 1946-1950 και 1953-1955. Το 1950 ίδρυσε την «Ελληνική Σκηνή» και το 1957 το «Πειραϊκό Θέατρο», επικεφαλής του οποίου έκανε περιοδείες σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ασίας, όπου παρουσίασε θεατρικές παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας.


Σκηνοθέτησε πολλά έργα του παγκόσμιου κλασικού αλλά και νεότερου δραματολογίου, μεταξύ των οποίων 11 έργα του Σαίξπηρ καθώς και πολλές αρχαίες τραγωδίες. Η σκηνοθεσία του στην Ηλέκτρα και στον Άμλετ, τα οποία ο θίασος του Βασιλικού Θεάτρου ανέβασε το 1939 στην Αγγλία και τη Γερμανία, προκάλεσε τις πλέον ενθουσιώδεις κριτικές των ειδικών του χώρου. Ιδιαίτερα η παράσταση της τριλογίας του Αισχύλου Ορέστεια στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού το 1949, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής αρχής της χώρας, θεωρήθηκε ως εξαιρετικό καλλιτεχνικό επίτευγμα.

Πέθανε στις 20 Δεκεμβρίου 1981.

Απο τη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Ορθοστατική υπόταση: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


orthostatiki-upotasi-ola-osa-prepei-na-gnorizete 













Ορθοστατική υπόταση: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ποια είναι τα συμπτώματα της ορθοστατικής πίεσης;

Το βασικό σύμπτωμα της ορθοστατικής υπότασης είναι η ζάλη και η τάση λιποθυμίας, όταν κάποιος προσπαθεί να σηκωθεί όρθιος. Σε άλλες περιπτώσεις βέβαια, ο «ασθενής» μπορεί να αισθανθεί ότι χάνει την όρασή του, ότι έχει ναυτία, αποπροσανατολισμό ή σύγχυση, αδυναμία, κούραση ακόμα και πόνο στο στήθος. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως σταματούν, όταν ο ασθενής καθίσει ξανά κάτω ή ξαπλώσει για λίγα λεπτά.

Ποιες είναι οι αιτίες της ορθοστατικής πίεσης;

Οι αιτίες της ορθοστατικής πίεσης ποικίλουν. Αν και είναι σύνηθες φαινόμενο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αυτό δεν είναι απόλυτο. Η ηλικία είναι μία από τις πολλές αιτίες αλλά σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες. Ωστόσο, η ορθοστατική υπόταση, μπορεί να προκαλείται από:

Aφυδάτωση.

Aκινησία, αν για παράδειγμα έχετε μείνει για αρκετή ώρα ακίνητος σε ένα κρεβάτι.

Eγκυμοσύνη.

Kαρδιολογικά περιστατικά, όπως έμφραγμα, ανακοπή κ.λπ.

Aναιμία.

Aσθένεια Πάρκινσον.

Aσθένειες του ενδοκρινολογικού, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη και των προβλημάτων θυρεοειδούς.

Προβλήματα, που έχουν προκληθεί από φαρμακευτικές αγωγές, οι οποίες χορηγούνται για την αρτηριακή πίεση.

Άλλες αγωγές, που χορηγούνται για την καταπολέμηση του άγχους, της κατάθλιψης, της στυτικής δυσλειτουργίας.

Ουσίες, που λαμβάνονται ταυτόχρονα με τη χορήγηση θεραπείας για την αρτηριακή πίεση (ναρκωτικά, αλκοόλ, βαρβιτουρικά κλπ).

Πώς διαγιγνώσκεται η ορθοστατική υπόταση;

Αν ο γιατρός σας θεωρεί ότι πάσχετε από ορθοστατική υπόταση, θα ελέγξει αρχικά την αρτηριακή σας πίεση, όταν είστε καθισμένος, ξαπλωμένος και όρθιος, προκειμένου να παρατηρήσει εαν υπάρχουν αλλαγές. Για καλύτερη διάγνωση, ενδεχομένως να σας υποβάλλει σε ειδικές εξετάσεις μεταξύ των οποίων οι:

Εξετάσεις αίματος, όπου θα διευκρινιστεί ένα πάσχετε από αναιμία ή διαβήτη.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα, το οποίο θα ελέγχει τον ρυθμό της καρδιάς.

Holter, μία μικρή φορητή συσκευή (συνήθως τη φορά ο ασθενής για τουλάχιστον 24 ώρες, προκειμένου να ελεγχτεί διεξοδικά και σε βάθος χρόνου, ο καρδιακός ρυθμός).

Hχοκαρδιογράφημα, μία υπερηχογραφική εξέταση της καρδιάς.

Τεστ αντιστρές, όπου ο γιατρός παρακολουθεί σε μία οθόνη τον καρδιακό ρυθμό, ενώ εσείς ασκήστε.

Ειδικές εξετάσεις (valsalva maneuver), όπου ο γιατρός παρακολουθεί την αρτηριακή πίεση.

Είναι θεραπεύσιμη η ορθοστατική υπόταση;

Ο μόνος που μπορεί να ορίσει σε τι στάδιο βρίσκεται ο κάθε ασθενής, που πάσχει από ορθοστατική υπόταση είναι φυσικά ο γιατρός, καθώς οι περιπτώσεις ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή.

Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις είναι ιάσιμη, με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Άλλες μέθοδοι θεραπείας απαιτούν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως για παράδειγμα:

Αν είστε συχνά αφυδατωμένος, πρέπει να πίνετε πολλά υγρά.

Να περιορίστε ή να αποφύγετε το αλκοόλ, επειδή προκαλεί αφυδάτωση.

Να προσπαθήστε να μη σηκώνεστε απότομα.

Να μη σταυρώνετε τα πόδια σας ενώ κάθεστε.

Aν πρέπει, για ιατρικούς λόγους, να παραμείνετε στο κρεβάτι, προσπαθήστε να σηκώνεστε ανά διαστήματα.

Όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι, κάντε το αργά και καθίστε για αρκετά λεπτά, πριν σηκωθείτε όρθιος.

Ίσως χρειάζεται να κάνετε και ισομετρικές ασκήσεις, όπως για παράδειγμα να πιέζετε στην παλάμη σας κάποιο λαστιχένιο μπαλάκι. Με τον τρόπο αυτό θα αυξήσετε την αρτηριακή σας πίεση, αποφεύγοντας τάσεις λιποθυμίας.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να φοράτε ειδικές κάλτσες συμπίεσης, οι οποίες ασκούν πίεση στα πόδια και βελτιώνουν τη κυκλοφορία του αίματος.

Πρέπει να αποφεύγετε να παραμένετε σε όρθια στάση για πολύ ώρα.

clickatlife

Νάνα Μούσχουρη ~ Ο ταξιδιώτης του ονείρου

Ακούστε αυτό το αριστούργημα απο τη χαρισματική φωνή της
και απολαύστε ερμηνεία!



Μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος Στίχοι: Νίκος Γκάτσος

 Εδώ σ' αυτό το παραθύρι κοντά μου κάποτε είχες γείρει κι από του ήλιου το ποτήρι να πιούμε μου 'λεγες το φως. 
 Σκοτάδι τώρα πέφτει μπρος μου μετρώ την ερημιά του κόσμου κι εσύ που ήσουν αδερφός μου λυγμός απόμεινες κρυφός. 
 Πού πας του ονείρου ταξιδιώτη στερνή αγάπη μου και πρώτη, από το χρόνο τον προδότη ποτέ δε γλίτωσε κανείς. 
 Πού πας πουλί κατατρεγμένο πού πας κυνηγημένο τρένο, σε ποιο σταθμό να περιμένω μπροστά μου πάλι να φανείς;

Σήμερα...





ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΡΥΣΑ




Χριστούγεννα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χριστιανισμός σειρά λημμάτων
Χριστιανισμός
Πρότυπο: π  σ  ε
Η Κατά σάρκα Γέννησις του Ιησού Χριστού σε έργο του Duccio di Buoninsegna
Τα Χριστούγεννα (σύνθετη λέξη της δημοτικής Χριστός + γέννα) δηλώνουν την ετήσια χριστιανική εορτή της γέννησης του Χριστού και κατ' επέκταση το σύνολο των εορτών από της Γεννήσεως μέχρι των Θεοφανίων ("Γιορτές των Χριστουγέννων"). Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου.
Το χρονικό διάστημα που περικλείει τις γιορτές των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων, ονομάζεται στη λαογραφία[1] και Δωδεκαήμερο.

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία του εορτασμού των Χριστουγέννων

Η Γέννηση του Ιησού σε πίνακα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου
Η παράδοση θεωρεί ότι η αρχαιότερη ομιλία για τη γιορτή των Χριστουγέννων εκφωνήθηκε από τον Μέγα Βασίλειο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το έτος 376 μ.Χ.[2] Άλλες Ιστορικές πηγές επισημαίνουν πως ο εορτασμός των Χριστουγέννων άρχισε να τηρείται στη Ρώμη γύρω στο 335[3], αν και κάποιοι ερευνητές βασιζόμενοι σε αρχαίους ύμνους με χριστουγεννιάτικη θεματολογία[4] θεωρούν ότι τα πρώτα βήματα που οδήγησαν στον εορτασμό αυτό έγιναν μέσα στον 3ο αιώνα.
Επί Πάπα Ιουλίου Α' (337-352) τα Χριστούγεννα σταμάτησαν να γιορτάζονται μαζί με τα Θεοφάνεια και θεσπίσθηκε ως επέτειος η 25 Δεκεμβρίου κατόπιν έρευνας των αρχείων της Ρώμης, όπως πιστεύεται, επί της απογραφής που έγινε επί αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου, σε συνδυασμό με υπολογισμό ρήσης του Ευαγγελίου (το οποίο και συνέτεινε) του Προδρόμου λεχθείσα περί τον Χριστόν:"Εκείνος δει αυξάνειν, εμέ δε ελατούσθαι" (Ιωάνν. γ'30). Με βάση αυτή την υποθετική πηγή, η Γέννηση του Χριστού ορίσθηκε κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο όπου και αρχίζει η αύξηση των ημερών. Στον καθορισμό της 25ης Δεκεμβρίου ως ημερομηνίας εορτασμού συντέλεσαν προφανώς η μεγάλη εθνική εορτή του "ακατανίκητου" θεού Ήλιου (Dies Natalis Solis Invicti) και ο εορτασμός των γενεθλίων του Μίθρα που ήταν διαδεδομένα σε όλη την επικράτεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας με την έννοια ότι η επιλογή αυτής της ημέρας ως ημέρας γέννησης του Χριστού είχε να κάνει με την προσπάθεια αντικατάστασης των παγανιστικών (μη χριστιανικών) γιορτών που τηρούνταν εκείνον τον καιρό, όπως τα Σατουρνάλια και τα Μπρουμάλια[5]
Συνεπώς, όταν ο Χριστιανισμός έγινε η επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας, προσπάθησε να απορροφήσει και να δώσει νέα διάσταση και νέα σημασία σε πανάρχαια λατρευτικά έθιμα και λατρευτικές συνήθειες αιώνων. Πάντως, παρά τις απαγορεύσεις της εκκλησίας για πολλές από τις εκδηλώσεις[6] που τελούνταν στην αντίστοιχη του Δωδεκαημέρου περίοδο ή τις νομοθεσίες[7], αυτές διατηρήθηκαν κυρίως στην ύπαιθρο[8] καθ' όλη την διάρκεια των ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων, μέχρι τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Σε μεταγενέστερη εποχή πολλά από τα έθιμα τους (ανταλλαγή δώρων, γλέντια, χαρτοπαίγνια κ.ο.κ.) μεταβιβάστηκαν στον εορτασμό τής Πρωτοχρονιάς[9].
Στη Ρώμη το καλεντάρι των Φιλοκαλίων (354 μ.Χ.) περιλαμβάνει στην ημερομηνία της 25ης Δεκεμβρίου, απέναντι από την παγανιστική Natalis invicti, δηλ. "γέννηση του ακατανίκητου (ήλιου)", την φράση "VIII kaalitan nattis Christus in Bethleem Iudea".
Από τη Δύση ο εορτασμός της Γεννήσεως στις 25 Δεκεμβρίου πέρασε και στην Ανατολή γύρω στο 376. Το 386 ο Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος παρότρυνε την εκκλησία της Αντιόχειας να συμφωνήσει στην 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα εορτασμού της Γέννησης. Τον καιρό του Αγ. Αυγουστίνου (354-430) η ημερομηνία της Γιορτής της Γέννησης είχε καθοριστεί, πάντως ο Αυγουστίνος την παραλείπει από τον κατάλογό του με τις σημαντικές χριστιανικές επετείους (PL 33.200).
Με τον χρόνο επεκράτησε σε όλο τον χριστιανικό κόσμο εκτός της Αρμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που συνεχίζει τον συνεορτασμό με τα Θεοφάνια.
Το 529 ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός απαγόρευσε την εργασία και τα δημόσια έργα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και τα ανακήρυξε δημόσια αργία. Ως το 1100, καθώς είχε επεκταθεί η δράση των ιεραποστολών στις παγανιστικές ευρωπαϊκές φυλές, όλα τα έθνη της Ευρώπης γιόρταζαν τα Χριστούγεννα. Εντούτοις, αργότερα, εξαιτίας της Μεταρρύθμισης απαγορεύτηκε ή περιορίστηκε κατά περιόδους η τήρησή του εορτασμού τους σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική, καθώς θεωρούνταν ότι περιλάμβανε σε μεγάλο βαθμό ειδωλολατρικά στοιχεία[10].

Εορτολόγιο

Της εορτής των Χριστουγέννων προηγείται νηστεία «τεσσαράκοντα ημερών» που αρχίζει από την εορτή του αποστόλου Φιλίππου (14 Νοεμβρίου). Η Υμνολογία της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας περιλαμβάνει λαμπρούς ύμνους για τη μεγάλη αυτή εορτή των διασημότερων υμνογράφων της Εκκλησίας όπως του Ρωμανού του Μελωδού, Ιωάννου του Δαμασκηνού, Κοσμά επισκόπου Μαϊουμά κ.ά.
Η ημέρα της εορτής του αποστόλου Φιλίππου, στις 14 Νοεμβρίου, στο λαϊκό καλαντάρι χαρακτηρίζεται ως Μικρή Αποκριά, γιατί από την επομένη αρχίζει η νηστεία των σαράντα ημερών για τα Χριστούγεννα, η οποία και λέγεται Μικρή Σαρακοστή. Αυτή η ημερομηνία σε πολλές χώρες της Ευρώπης και Αμερικής θεωρείται ως έναρξη των εορτών των Χριστουγέννων. Το χρονικό διάστημα που περικλείει τις γιορτές των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων, ονομάζεται Δωδεκαήμερο.
Η εορτή των Χριστουγέννων είναι η σημαντικότερη από τις ακίνητες εορτές της Ορθοδόξου Εκκλησίας και γι' αυτό έχει προεόρτια και μεθέορτη περίοδο. Όλες τις σχετικές διατάξεις για τις ακολουθίες αυτές τις βρίσκει κανείς στο Τυπικό της Εκκλησίας.
Στη Δύση η εορτή των Χριστουγέννων εορτάζεται λαμπρότερα από εκείνη της Ανάστασης, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στην Ανατολή.
Ανήμερα των Χριστουγέννων σύμφωνα με το ελληνικό/ορθόδοξο εορτολόγιο, γιορτάζουν αρκετά ελληνικά ονόματα: η ΧΡΙΣΤΙΝΑ και o ΧΡΗΣΤΟΣ, η ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ και ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, η ΧΡΥΣΑΥΓΗ, η ΧΡΥΣΑ. [11]

ΤΑΚΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ " Τραγούδι του Δεκέμβρη"




ΤΑΚΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ " Τραγούδι του Δεκέμβρη"

Δεκέμβρης
Κι επιστρέφει ο ουρανός
Με την κορνίζα μόνο
Ενός καθρέφτη
Απογυμνωμένος

Δεκέμβρης
Κι επιστρέφει ο ουρανός
Μ' ένα φέρετρο να επιπλέει
Στην απεραντοσύνη του
Καταρρακωμένος

Δεκέμβρης
Κι επιστρέφει ο ουρανός
Με μιαν εφτάχορδη λύρα
Και μ' όλο το ασήμι του
Αλλαγμένος

Δεκέμβρης
Κι επιστρέφει ο ουρανός
Με μια φάτνη
Και μ' ένα δέντρο χριστουγεννιάτικο
Στολισμένος

Δημοφιλείς αναρτήσεις