Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ποιοι κινούν τα νήματα στην Ευρώπη;

Ποιοι κινούν τα νήματα στην Ευρώπη;
Από τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου σε όλα τα βιβλιοπωλεία!
Πώς εκτυλίχθηκε η δραματική νύχτα στις Κάννες που οδήγησε στην παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου;
Υπήρχε σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη;

Είναι σε θέση η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τον εθνικό και πολιτικό κατακερματισμό της, να επιτύχει τη συνύπαρξη των διαφορετικών μεταξύ τους εθνών και να πραγματώσει την έννοια της κοινότητας;
Δύο από τους καλύτερους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, η Κέρστιν Γκάμελιν της εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung» και ο Ράιμουντ Λεβ της δημόσιας αυστριακής τηλεόρασης ORF, φωτίζουν τα παρασκήνια της εξουσίας, εκεί όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν, συγκρούονται και λαμβάνουν τις αποφάσεις.
http://www.minoas.gr/book-3959.minoas | ‪#‎διαβάζω‬ ‪#‎μαθάινω‬

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ Η ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ;

 
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ Η ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ;
Αλήθεια πόσοι από εμάς γνωρίζουμε που είναι αφιερωμένη η κάθε ημέρα της εβδομάδας;
Η Κυριακή είναι αφιερωμένη στην Ανάσταση του Κυρίου - Παναγία Τριάς ο Θεός ελέησον ημάς.
Η Δευτέρα είναι αφιερωμένη στους Αγίους Ταξιάρχες - Άγιοι Αρχάγγελοι, πρεσβεύσατε υπέρ ημών.
Η Τρίτη είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και Βαπτιστή - Βαπτιστά του Χριστού, πρέσβευε υπέρ ημών.
Η Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην Σταύρωση του Κυρίου και στην Υπεραγία Θεοτόκο - Σταυρέ του Χριστού, σώσον με τη δυνάμει σου και Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς.
Η Πέμπτη είναι αφιερωμένη στους Αγίους Αποστόλους και τον Άγιο Νικόλαο - Άγιοι Απόστολοι, πρεσβεύσατε υπέρ ημών και Άγιε Νικόλαε, πρέσβευε υπέρ ημών.
Η Παρασκευή είναι αφιερωμένη στην Σταύρωση του Κυρίου - Σταυρέ του Χριστού, σώσον με τη δυνάμει σου.
Το Σάββατο είναι αφιερωμένο στους Αγίους Πάντες - Άγιοι Πάντες, πρεσβεύσατε υπέρ ημών....

ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ

 
, , . . Ο ΜΕΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ . . Γεννήθηκε γύρω στὸ 274 μ.Χ. Ὁ πατέρας του, Κωνστάντιος ὁ ἐπονομαζόμενος «Χλωρὸς»Χλομὸς - ἦταν κιόλας ἕνας ἀπό τοὺς πετυχημένους καὶ πιὸ φωτισμένους στρατηγοὺ...
eistorias.wordpress.com

Πλούτωνας ή Άδης

Πλούτωνας ή Άδης
Ο Ποσειδών είναι θεός νοητικός και δημιουργικός, αυτός που υποδέχεται τις ψυχές που κατεβαίνουν στον κόσμο της γένησης, ενώ ο Άδης είναι θεός νοητικός και δημιουργικός, αυτός που ελευθερώνει τις ψυχές από τον κόσμο της γένεσης. Δεδομένου οτι η σύνολη κυκλική πορεία μας διαιρείται σε τρία μέρη - στην πριν από τον κόσμο της γένεσης ζώνη του Δία, στην εντός του κόσμου της γένεσης ζώνη του Ποσειδώνα και στη μετά τον κόσμο της γένεσης ζώνη του Πλούτωνα -, είναι εύλογο ο Πλούτων, προσδιοριζόμενος βάσει του νου, να στρέφει τα τέλη προς τις αρχές, ολοκληρώνοντας μια κυκλική πορεία χωρίς αρχή και τέλος, όχι μόνο προκειμένου για τις ψυχές αλλά και για τη σύμπασα δημιουργία τόσο των σωμάτων όσο και γενικώς των περιφορών, προκαλώντας την ανέλιξη από το αΪδιο,όπως στην περίπτωση της ανέλιξης των κινήσεων των αστρικών ψυχών και των σχετιζόμενων με τον κόσμο της γένεσης και τα παρόμοια. Ο Δίας εξάλλου, κυβερνά τη ζωή των προ του κόσμου της γένησης των ψυχών.
Ορισμένους που ερμηνεύουν λανθασμένα το όνομα του Πλούτωνα με βάση τον πλούτο που δίνει η γη από τους καρπούς και τα μέταλλα, και το όνομα Άδης με βάση το <<αΪδες>>(αόρατο), το σκοτεινό και το φοβερό επικρίναι στο σημείο αυτό του διαλόγου ο Σωκράτης, οδηγώντας τα δύο ονόματα σε σημασιολογική ταύτιση. Τον Πλούτωνα, αφ ενός, ως νού στον πλούτο της φρόνησης, και τον Άδη αφετέρου, στον νου τον <<ειδότα>>(που γνωρίζει) τα πάντα. Πράγματι, <<ο θεός τούτος είναι σοφός>>, και με την κάθαρση που κάνει μετά θάνατον στις ψυχές τις ελευθερώνει από τον κόσμο της γεννήσεως. Διότι το <<αΪδές>>, καθώς εξηγούν λανθασμένα κάποιοι, δεν είναι κακό, ούτε άλλωστε και ο θάνατος είναι κακό, μολονότι μερικοί θεωρούν υπό το κράτος πάθουν πως είναι αΪδές. Είναι αΪδές και υπέρτερο του εμφανούς. όπως σύμπασα η περιοχή του νοητού. Ο νούς λοιπόν σε κάθε τριάδα των όντων συσπειρώνει τον εαυτό του προς το Όν παριστώντας την πατρική αιτία με κύκλο. (Πρόκλος, Εις τον Κρατύλον Πλάτωνος εκλογαί χρήσιμοι, 152-153)

----------------------------------------------------------------
Γνωρίζει συνεπώς ο Πλάτων ότι στο βασίλειο του Άδη είναι γένη θεών, δαιμόνων και ψυχών οι οποίες, μαγεμένες από τις εκεί Σειρήνες, σχηματίζουν από τον γύρω από τον θεό χορό.(Πρόκλος, Εις τον Κρατύλον Πλάτωνος εκλογαί χρήσιμοι, 158)
------------------------------------------------------------------------
Σύμβολο του Πλούτωνος έκαμαν τον πορφυρό χιτώνα, δηλώνοντας το φως που έχει δύσει κάτω από τη γη, ενώ το ακρωτηριαμένο σκήπτρο το έδωσαν στον Σάραπι ως σύμβολο της κάτω δυνάμεως, οπως και το σχήμα του χεριού που χάνεται στο αφανές. Ο Κέρβερος είναι τρικέφαλος, επειδή τρεις είναι οι άνω οικοθεσίες του Ηλίου: ανατολή, μεσημβρία, δύση. (Πορφύριος, Περί Αγαλμάτων 11)

Κεραλοιφή (μυστική συνταγή της γιαγιάς)

Κεραλοιφή (μυστική συνταγή της γιαγιάς)
Η κεραλοιφή της φωτογραφίας χρησιμοποιείται παντού, ναι καλά διαβάζετε παντού! Φτιαγμένη δια πάσαν νόσον, χάρη στα πολύ πλούσια θεραπευτικά υλικά της.
Μια αλοιφή που κάνει απλά… τα πάντα!
Ενυδατώνει τα σκασμένα, από το κρύο, χέρια
Μαλακώνει και περιποιείται σκασμένες φτέρνες, αγκώνες και γόνατα
Είναι άριστο ενυδατικό για όλο το σώμα
Είναι κατάλληλη για τα χείλη, ως lip balm
Καταπραΰνει θερμικά και ηλιακά εγκαύματα
Περιποιείται τα συγκάματα στα μωρά
Είναι καλό αντισηπτικό για πληγές και εκδορές
Είναι κατάλληλη για τη ξηροδερμία του τριχωτού
Ιδανική για την ξηροδερμία γενικότερα και τις σκασμένες θηλές των μαμάδων!
Κατάλληλη για τσιμπήματα κουνουπιών και λοιπών εντόμων και για την αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη.

Αποτελείται από αγνό μελισσοκέρι, βούτυρο καριτέ, βούτυρο κακάο, λάδι καρύδας, βαλσαμόλαδο, χαμομηλέλαιο, λάδι αλόης, αμυγδαλέλαιο, λάδι jojoba, βιταμίνη Ε και αιθέριο έλαιο λεβάντας.
Τι άλλο θέλετε από μια αλοιφή;

Λαζάνια με σπανάκι

 
Κάντε κλικ στον τίτλο ή τη φωτογραφία για να δείτε την εκτέλεση της συνταγής.
icookgreek.com|Από Christina Tsamoura

Πομακοχώρια: Μέδουσα!

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε φωτογραφία από ΘΡΑΚΗ.
 
Πομακοχώρια: Μέδουσα!
Τα πομάκικα χωριά απαντώνται σε ολόκληρο το μήκος των συνόρων της Θράκης με τη Βουλγαρία, όμως χωρίς καμία αμφιβολία η περιοχή του Εχίνου, που διοικητικά υπάγεται στον Νομό Ξάνθης, συμπεριλαμβάνει τα περισσότερα (περίπου 20 τον αριθμό) κι αυτά με τους περισσότερους κατοίκους.
Οι Πομάκοι είναι περήφανος λαός, εγκάρδιοι και ζεστοί άνθρωποι, ακάματοι δουλευτές της άγονης γης. Δυστυχώς στα χωριά τους δεν υπάρχει ακόμη αξιόλογη τουριστική υποδομή, αν και διαθέτουν όλα τα προσόντα για να αναπτύξουν τον οικολογικό, θρησκευτικό, πολιτισμικό και ιαματικό τουρισμό. Πρέπει με πρωτοβουλία του κράτους και τη συνεργασία ντόπιων παραγόντων να δημιουργηθούν μικροί παραδοσιακοί ξενώνες, ώστε να δοθεί το έναυσμα σε περισσότερους ταξιδιώτες να επισκεφτούν τούτο τον ιδιαίτερο τόπο.
Το χωριό Μέδουσα, απέχει 22 χλμ. από τον Εχίνο και είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πομάκικα χωριά, με άφθονα καλοδιατηρημένα σπίτια και μικρά καπνοχώραφα, που μοιάζουν σαν να έχουν σκορπιστεί με επιμέλεια γύρω από την κοίτη του Ξεροπόταμου. Το καλοστεκούμενο μονότοξο γεφύρι δρασκελίζει το ποτάμι και ενώνει μαζί με το νεότευκτο τσιμεντένιο τις δυο αντικριστές γειτονιές.
----------------------------------------------------------
Δείτε τη θέση της Μέδουσας στον χάρτη --> http://wikimapia.org/10371097/el/Μέδουσα-
----------------------------------------------------------
Πληροφορίες από άρθρο του Θοδωρή Αθανασιάδη, ΕΘΝΟΣ, Ταξίδι 21/1/2013
Φωτογραφία, από Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα --> http://goo.gl/4X0Dqb
 

ΚΩΣ: Η ΕΞΩΤΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Μνημεία και κάστρα μοναδικής αξίας, αλλά και φυσικά τοπία σπάνιας ομορφιάς. Ανακαλύψτε το νησί του Ιπποκράτη
discovergreece.com

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 1912-1923


. , ,,, . . Μακεδονία, 1912-1923: Από την πολυεθνική αυτοκρατορία στο εθνικό κράτος . . γράφει ο Λουκιανός Ι. Χασιώτης . . Α. ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ . 1. Αίτια...
eistorias.wordpress.com

...ένδειξη 3 σοβαρών παθήσεων

 
Υγεία - Αν και ο φυσιολογικός κύκλος ζωής της στύσης φέρνει αναπόφευκτες μεταβολές στη σεξουαλική λειτουργία του άντρα όσο περνούν τα χρόνια, μια πιθανή δυσλειτουρ
biologikaorganikaproionta.com

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΗΤΡΟΣ
"Ο Αρριδαίος λοιπόν (...) μετέφερε τη σορό του βασιλιά από τη Βαβυλώνα στην Αίγυπτο. Ο Πτολεμαίος τιμώντας τον Αλέξανδρο προϋπάντησε τη σορό του φτάνοντας με στρατιωτική δύναμη στη Συρία (...) αποφάσισε τη στιγμή εκείνη να μην τη μεταφέρει στο ιερό του Άμμωνα, αλλά να την ενταφιάσει στην πόλη που ο βασιλιάς είχε κτίσει και που ήταν η πιο ονομαστή σχεδόν απ' όλες τις πόλεις της οικουμένης. Κατασκεύασε λοιπόν ένα τέμενος αντάξιο για το μέγεθος και την κατασκευή του με την φήμη του Αλέξανδρου (...).
Από τον έβδομο τόμο της σειράς ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Διόδωρου Σικελιώτη (Μ. Αλέξανδρος -επικράτηση των Μακεδόνων, εκστρατεία στην Ασία, θάνατος και ταφή του στρατηλάτη- και οι πόλεμοι των διαδόχων).
Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια: Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος

Οι “4 εντολές” για να μην πάθετε άνοια

Τα 13 πράγματα που δεν κάνουν οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι


Υγεία - Τι είναι αυτό που κάνει τους επιτυχημένους επιχειρηματίες “ανθεκτικούς» και δυνατούς να ανταποκρίνονται σε οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο τους; Πολλά άρθρα...
biologikaorganikaproionta.com

υγρό καθαρισμού με άρωμα λεμόνι

Φτιάξτε ισχυρό, απλό υγρό καθαρισμού με άρωμα λεμόνι
Το καταπληκτικό αυτό καθαριστικό χρειάζεται μόνο δύο συστατικά- φλούδες λεμονιού και ξύδι! Ο συνδυασμός των δύο δημιουργεί ένα σπρέι που καταπολεμά την δύσκολη βρωμιά, αφήνοντας ένα υπέροχο άρωμα.
Θα χρειαστείτε:
2 κούπες φλούδες λεμονιού και, αν θέλετε και πορτοκαλιού
Ένα μεγάλο βάζο που κλείνει αεροστεγώς
2 κούπες λευκό ξύδι
Οδηγίες:
1) Βάλτε τις φλούδες από τα εσπεριδοειδή στο βάζο, αφού τα έχετε καθαρίσει καλά, με ένα κοφτερό μαχαίρι, από πιθανά υπολείμματα του φρούτου. Ρίξτε στο βάζο το ξύδι (φροντίστε να καλύπτει τις φλούδες), κλείστε το καλά και αφήστε το σε σκιερό μέρος για μία εβδομάδα.
2) Μόλις περάσει η εβδομάδα, στραγγίστε το μείγμα σε ένα μπουκάλι για σπρέι, και καθαρίστε με αυτό τις επιφάνειες στην κουζίνα ή στο μπάνιο.

(enallaktikidrasi.com/)

σχόλια και παρατηρήσεις κ. Tsakiri Eyaggelia

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε την ενημέρωση κατάστασης του χρήστη Tsakiri Eyaggelia.
 
Oι τάφοι των φαραώ χτίζονταν πρίν ή μετά το θάνατο τους? Χτίζονταν συνήθως πρίν.
Άραγε κάποια στιγμή πήρε κάποιο ευγενικό χέρι τις στάχτες του Αλέξανδρου που σαν τις κάρες του Ιωάννη αργότερα στο Βυζάντιο ήταν σημάδι δύναμης για την πόλη που τις κατείχε. Αραγε υπήρξε κάποιο χέρι που έθαψε με τιμή τον Έναν που κατασπαράχθηκε?
O όρκος του Μ. Αλεξάνδρου δίχως άλλο έχει πολύ ενδιαφέρον.«Εγώ» είπε ο Αλέξανδρος «παραλαμβάνοντας από τον πατέρα μου ελάχιστα χρυσά και ασημένια σκεύη, ούτε εξήντα τάλαντα στα ταμεία, χρέη του Φιλίππου πάνω από πεντακόσια τάλαντα και, αφού δανείστηκα ο ίδιος επιπλέον άλλα οχτακόσια, ξεκινώντας από τη χώρα μας που δεν επαρκούσε ούτε για τις βοσκές σας, αμέσως σάς άνοιξα τον δρόμο του Ελλησπόντου, ενώ οι Πέρσες τότε ήταν παντοδύναμοι στη θάλασσα, και, κατανικώντας με το ιππικό τους σατράπες του Δαρείου, προσάρτησα όλη την Ιωνιά στη δική σας επικράτεια και όλη την Αιολία και τις δύο Φρυγίες και τους Λυδούς και κυρίευσα την Μίλητο με πολιορκία και όλα τα άλλα μέρη, που προσχώρησαν σε μας με την θέληση τους, τα πήρα και τα παρέδωσα σε εσάς να τα καρπώνεστε και τα αγαθά από την Αίγυπτο και την Κυρήνη, όσα απέκτησα χωρίς μάχη, ανήκουν σε εσάς, και η Κοίλη Συρία και η Παλαιστίνη και η χώρα ανάμεσα στα ποτάμια (Μεσοποταμία) είναι δικό σας κτήμα, και η Βαβυλώνα και τα Βάκτρα και τα Σούσα δικά σας, και ο πλούτος των Λυδών και οι θησαυροί των Περσών και τα αγαθά των Ινδών και η έξω θάλασσα δική σας, εσείς είστε σατράπες, εσείς στρατηγοί, εσείς ταξίαρχοι».

Ύστερα από αυτή την εισαγωγή, με την οποία υπενθύμισε το ποιοι ήταν οι Μακεδόνες και ποιοι έγιναν χάρη στον Φίλιππο αλλά κυρίως τον ίδιον, ο Μέγας Αλέξανδρος περνά απευθείας στον εαυτό του: «Γιατί για μένα τι υπάρχει παραπάνω, ύστερα από αυτούς τους κόπους, πέρα από αυτήν την πορφύρα και αυτό εδώ το διάδημα; Προσωπικά δεν έχω τίποτε άλλο και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για δικούς μου θησαυρούς, παρά μόνο για αυτά, τα δικά σας αποκτήματα, ή όσα φυλάγονται για εσάς. Γιατί δεν υπάρχει λόγος να φυλάξω τους θησαυρούς προσωπικά για εμένα, εφόσον εγώ σιτίζομαι το ίδιο με εσάς και προτιμώ τον ίδιο με εσάς ύπνο, και μάλιστα νομίζω ότι ούτε καν τρώω τα ίδια φαγητά με όσους από εσάς λαίμαργα γεμίζουν την κοιλιά τους, και ξέρω να μένω άγρυπνος για εσάς, για να μπορείτε εσείς να κοιμάστε ήσυχοι.
» Αλλά μήπως τα απέκτησα όλα αυτά διοικώντας ο ίδιος άκοπα και χωρίς ταλαιπωρίες, ενώ εσείς κοπιάζατε και δεινοπαθούσατε; Και ποιος από εσάς αναγνωρίζει ότι κουράστηκε περισσότερο για μένα, από ό,τι εγώ για εκείνον;
Εμπρός λοιπόν, και οποίος από εσάς έχει τραύματα, ας βγάλει τα ρούχα του και ας τα δείξει, και εγώ θα δείξω τα δικά μου, γιατί, από έμενα κανένα μέρος του σώματος δεν έχει μείνει χωρίς τραύματα, ούτε υπάρχει όπλο, είτε από αυτά που τα κρατάνε στο χέρι ή από εκείνα που εκτοξεύουν που να μην έχει αφήσει πάνω μου τα ίχνη του, αλλά και με ξίφος από χέρι έχω πληγωθεί και τόξα έχω δεχτεί και από βλήματα μηχανών χτυπήθηκα και με πέτρες πολλές φορές και με ξύλα δέχτηκα πλήγματα για εσάς και για δική σας δόξα και για δικό σας πλούτο, σάς οδηγώ νικητές ανάμεσα από κάθε στεριά και θάλασσα και από όλους τους ποταμούς και τα όρη και όλες τις πεδιάδες, και τέλεσα τους ιδίους γάμους με εσάς και τα παιδιά μου.
» Και απέναντι σε οποίον υπήρχαν χρέη, χωρίς να εξετάσω αναλυτικά για ποιον λόγο δημιουργήθηκαν, ενώ τόσα πολλά εισπράττατε ως μισθό και τόσα πολλά παίρνατε για δικά σας όταν γινόταν λεηλασία μετά από πολιορκία, όλα τα εξόφλησα. Και υπάρχουν χρυσά στεφάνια για τους περισσοτέρους από σας, αθάνατα ενθύμια και της δικής σας ανδρείας και της επιβράβευσή σας από εμένα. Και οποίος σκοτώθηκε, έπεσε ένδοξα, και έγινε μεγαλοπρεπής η ταφή του, και με χάλκινους ανδριάντες έχουν τιμηθεί, απαλλαγμένοι από εκτάκτους φόρους και κάθε οικονομική υποχρέωση, γιατί, πράγματι, κανείς από εσάς δεν σκοτώθηκε υποχωρώντας, όταν εγώ πρωτοστατούσα στις μάχες.
» Και τώρα εγώ σκόπευα να στείλω πίσω τους απόμαχους από σας αξιοζήλευτους από τους συμπατριώτες σας, αλλά αφού θέλετε να επιστρέψετε όλοι σας, φύγετε όλοι και στην επιστροφή ανακοινώστε ότι το βασιλιά σας Αλέξανδρο, που κατανίκησε τους Πέρσας και τους Μήδους και τους Βάκτριους και τους Σάκες, που κυρίευσε τους Ουξίους και Αραχωτούς και Δράγγες, που υπόταξε τους Παρθυραίους και τους Χορασμίους και τους Υρκανίους μέχρι την Κασπία θάλασσα, που πέρασε τον Καύκασο πέρα από τις Κασπίες πύλες, που διάβηκε τον Όξο ποταμό και τον Ταναί, ακόμη και τον Ινδό ποταμό που δεν πέρασε κανένας άλλος εκτός από τον Διόνυσο και τον Υδάσπη και τον Ακεσίνη και τον Υδραώτη, και που θα περνούσε και τον Ύφαση, αν εσείς δεν αντιδρούσατε, και που προχώρησε στη μεγάλη θάλασσα και από τα δύο στόμια του Ινδού, και που διέσχισε την έρημο της Γεδρωσίας, από όπου κανείς ποτέ νωρίτερα δεν πέρασε με στρατό, και που στο πέρασμα του κατέκτησε την Καρμανία και τη χώρα των Ωρειτών, και που τον εγκαταλείψατε και φύγατε, παραδιδόντας τον στους κατανικημένους βαρβάρους να τον φυλάγουν. Ίσως αυτά θα είναι για εσάς δόξα εκ μέρους των ανθρώπων και (θεωρηθούν) όσια βέβαια, όταν θα τα αναγγείλετε. Φύγετε».

Ζύμη μπριζέ

 
icookgreek.com|Από Konstantina Athanasiou

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ένα εξαιρετικό κείμενο του καθηγητή Αδαμάντιου Αδαμαντίου (1875 -1937) για την ακμή της πόλης στα βυζαντινά χρόνια και την εμπορική της έκθεση.
<<Εκ τῆς εξόχως εὐνοικῆς θέσεως ἀπὸ παλαιῶν χρόνων ἡ Θεσσαλονίκη ὑπῆρξε διεθνὴς σημαντικωτάτη έμπορικὴ, πόλις, ἀληθὴς μεγαλόπολις. Οἱ κάτοικοί της ὑπερέβαινον τὸν δέκατον αἰώνα τὰς, διακοσίας χιλιάδας ἦσαν δὲ ὡς καὶ σήμερον ποικίλων ἐθνικοτήτων.᾽Εκτὸς τῶν ῾Ελληνων, παλαιοί κάτοικοὶ ἦσαν οὶ Εβραῖοι, Σλάβοι,῎Αρμένιοι.Ξένοι πολλοί, μάλιστα Φράγκοι, διέμενον εἰς την πόλιν.Κόσμος πολυάριθμος ἐμπορευομένων ἐγχωρίων καὶ ξένων ἐγέμιζε,τὰς ὁδούς, τὰς πλατείας καὶ τὰς ἀγοράς. Τὰ ἐμπορεύματα ἕφθανονἀπὸ ὅλα τὰ μέρη τοῦ κόσμου διὰ θαλάσσης μὲ πλοῖα, διὰ ξηραᾶςμὲ καραβάνια….
῾Η πανήγυρις ἐγίνετο εἰς τὴν πεδιάδα μεταξὺ τῶν τειχῶν καὶ τοῦ πο-ταμοῦ ᾽Αξιοῦ. ῎Απειροι σκηναὶ μετέβαλλον τὴν πεδιάδα εἰς πόλιν.Τὸ πᾶν ἠδύνασο νὰ εὕρῃς ἐκεῖ καὶ νὰ θαυμάσῃς : πλούσια ὑφάσματα,προϊόντα ποικιλώτατα, γεωργικά, βὶομηχανικά, ἔργα παμποίκιλα τέχνης….>>
συνεχίστε την ανάγνωση...
http://vizantinaistorika.blogspot.gr/2014/09/blog-post_71.html

Φλογέρες γαλακτομπούρεκο

 
Ελληνική Κουζίνα, Συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Οδηγίες για σίγουρη επιτυχία από το Νο 1 περιοδικό μαγειρικής I COOK GREEK. ΣΥΝΤΑΓΕΣ sintages online, Ελληνικές Συνταγές, συμβουλές μαγειρικής, greek recipes, syntages
icookgreek.com|Από Klio Kabouri

Αυτά είναι τα χημικά που προκαλούν καρκίνο

 
Υγεία - Προσοχή! Αυτά είναι τα χημικά που προκαλούν καρκίνο - Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν τις πιο καρκινογόνες ...
biologikaorganikaproionta.com

Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν τις πιο καρκινογόνες χημικές ουσίες που είναι παρούσες στο καθημερινό περιβάλλον και τις οποίες οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν για να μειώσουν τον κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού.
Η έρευνα αυτή, η οποία δημοσιεύεται σήμερα από την επιθεώρηση Environmental Health Perspectives, επιβεβαιώνει επίσης πως τα χημικά προϊόντα που προκαλουν καρκινικούς όγκους στους αδένες των μαστών των ποντικών, συνδέονται επίσης με τον καρκίνο του μαστού στους ανθρώπους. Η μελέτη προτείνει ένα κατάλογο 17 καρκινογόνων ουσιών υψηλής προτεραιότητας επειδή προκαλουν όγκους στους μαστούς στα ζώα και πολυάριθμες γυναίκες είναι εκτεθειμένες σ” αυτές.
Πρόκειται για χημικά προϊόντα παρόντα στη βενζίνη, το ντίζελ, καθώς και για άλλες ουσίες που εκπέμπονται από την εξάτμιση των αυτοκινήτων ή και για τα αλεξίπυρα, τα υφάσματα που δεν λεκιάζουν, τα διαλυτικά, τα διαλυτικά χρωμάτων και τα παράγωγα απολυμαντικών που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του πόσιμου νερού. “Η έρευνα αυτή προσφέρει έναν οδικό χάρτη για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού εντοπίζοντας τα υψηλής προτεραιότητας χημικά προϊόντα στα οποία οι γυναίκες είναι συνηθέστερα εκτεθειμένες ενώ δείχνει επίσης πώς να μετριέται αυτή η έκθεση”, εξηγεί ο δρ. Ράθαν Ράντελ, διευθυντής έρευνας του Ινστιτούτου Silent Spring στο Νιούτον της Μασαχουσέτης (βορειοανατολικές ΗΠΑ), ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη. “Οι πληροφορίες αυτές θα καθοδηγήσουν τις προσπάθειες για να μειωθεί η επαφή με αυτές τις ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού και θα βοηθήσουν τους ερευνητές να μελετήσουν πώς επηρεάζονται οι γυναίκες”, προσθέτει. Οι έρευνες που είχαν γίνει ως τώρα για τον καρκίνο του μαστού δεν ελάμβαναν υπόψη την έκθεση των γυναικών σε μεγάλο αριθμό καρκινογόνων χημικών, κυρίως επειδή δεν υπήρχαν πληροφορίες όσον αφορά τις ουσίες στις οποίες έπρεπε να επικεντρώσουν οι επιστήμονες και να τις ελέγξουν.
Οι ερευνητές αυτοί υπογραμμίζουν πως συμβουλευτικές ομάδες εμπειρογνωμόνων του Λευκού Οίκου, του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής και της Επιτροπής Συντονισμού για την Περιβαλλοντική Έρευνα και τον Καρκίνο του Μαστού υπογράμμισαν άπασες ότι η μελέτη των χημικών ουσιών που είναι παρούσες στο καθημερινό περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρκίνων του μαστού. “Όλες οι γυναίκες στις ΗΠΑ είναι εκτεθειμένες σε χημικές ουσίες οι οποίες μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού, αλλά δυστυχώς η σχέση αυτή αγνοείται σε μεγάλο βαθμό”, σχολιάζει η Τζούλια Μπρόντι, γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου Silent Spring η οποία συνυπογράφει τη μελέτη. “Η μείωση της έκθεσης στις τοξικές χημικές ουσίες μπορεί να σώσει τη ζωή πολυάριθμων γυναικών”, εκτιμά προσθέτοντας: “Όταν μιλάω στους ανθρώπους για καρκίνο του μαστού, συνήθως δεν σκέφτονται τον κίνδυνο που δημιουργούν τα χημικά προϊόντα στο περιβάλλον”.
Τέλος η ερευνήτρια εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι “τα κεφάλαια που αφιερώνονται στην έρευνα για τη σχέση ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού και τα χημικά προϊόντα στο περιβάλλον δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα απειροελάχιστο τμήμα του συνόλου”. “Είναι επιτακτική ανάγκη οι βιομηχανίες και η κυβέρνηση να ενεργήσουν για να μειώσουν την έκθεση στις πιο επικίνδυνες από τις ουσίες”, επιμένει η Κρίστι Μαρς, συγγραφέας ενός βιβλίου πάνω στο θέμα με τίτλο “Little Changes” (“Μικρές Αλλαγές”).
Οι ερευνητές αυτοί προτείνουν τις ακόλουθες προφυλάξεις: – Περιορίστε όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεσή σας σε εκπομπές αερίων από τη βενζίνη και το ντίζελ και από τις εξατμίσεις των οχημάτων – Χρησιμοποιείτε τον απορροφητήρα όταν μαγειρεύετε και μειώστε την κατανάλωση τροφίμων ψημένων στο μπάρμπεκιου – Μην αγοράζετε έπιπλα (καναπέδες, πολυθρόνες…) που περιέχουν αφρό πολυουρεθάνης και εξασφαλείστε πως δεν τους έχει γίνει επεξεργασία με αλεξίπυρες ουσίες – Αποφεύγετε τα χαλιά και τα υφάσματα επίπλων που είναι ανθεκτικά στους λεκέδες – Βρείτε έναν ελαιοχρωματιστή που να μην χρησιμοποιεί περχλωροαιθυλένιο ή άλλα διαλυτικά – Εφοδιαστείτε με φίλτρο άνθρακα για να φιλτράρετε το νερό πριν το καταναλώσετε – Μειώστε την έκθεση στις χημικές ουσίες που περιέχονται μέσα στη σκόνη της κατοικίας βγάζοντας τα παπούτσια σας όταν μπαίνετε στο σπίτι και χρησιμοποιώντας ηλεκτρική σκούπα εφοδιασμένη με φίλτρο HEPA για σωματίδια.
Πηγή: imerisia.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις