Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

ΨΩΜΙ ΞΥΛΟΦΟΥΡΝΟΥ


ΨΩΜΙ ΞΥΛΟΦΟΥΡΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Αλευρι Κιτρινο 100% 1.000γρ
Αλατι 2% 20γρ
Μαγια 1% 10γρ
Ξινο εως 30% 300γρ
Νερο 68% 680γρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Ζυμωνουμε ολα τα υλικα μαζι οσπου να γινει μια ζυμη μαλακη και ευπλαστη. 
Την αφηνουμε να γινει
για 2 ωρες και στη συνεχεια πλαθουμε σε αλευρωμενη
επιφανεια, στοφαρουμε για 50-60λ και ψηνουμε στους
200β για 50λ. Το καλοκαιρι μειωνουμε την ποσοτητα ξινου.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

Τὸ πρῶτο νόμισμα στὴν Ἑλλάδα!

Τὸ πρῶτο νόμισμα στὴν Ἑλλάδα!

Η Αίγινα πρώτη, λίγο πριν από τα μέσα του 6ου αι. π.Χ., εξέδωσε στατήρες με παράσταση θαλάσσιας χελώνας στην πρόσθια όψη και έγκοιλο, μοιρασμένο σε ακανόνιστα διάχωρα, στην άλλη. Τα νομίσματα της Αίγινας -γνωστά ως χελώναι- κυκλοφόρησαν στις περισ­σότερες περιοχές του Ελλαδικού χώρου. Βρέθηκαν όμως και στην Περσία, την Αίγυπτο και την Κάτω Ιταλία. Η αντικατάσταση της θαλάσσιας χελώνας από τη χερσαία και η χάραξη των αρχικών της πόλης αποτελούν τα χαρακτηριστικά της αλλαγής που συντελέστη­κε το 446 π.Χ., λίγο πριν από τον Πελοποννησιακό πόλεμο, και σηματοδοτεί το τέλος της κυριαρχίας της Αίγινας στη θάλασσα.

Στο Πάριο χρονικό αναφέρονται τα εξής: ΑΦ’ ΟΥ Φ[ΕΙ]ΔΩΝ Ο ΑΡΓΕΙΟΣ ΕΔΗΜΕΥΣ[Ε ΤΑ] ΜΕΤ[ΡΑ ΚΑΙ ΣΤ]ΑΘΜΑ ΚΑΤΕΣΚΕΥΑΣΕ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥΝ ΕΝ ΑΙΓΙΝΗι ΕΠΟΙΗΣΕΝ, ΕΝΔΕΚΑΤΟΣ ΩΝ ΑΦ’ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ, ΕΤΗ ΓΗΔΔΔΙ, ΒΑΣΙΛΕΥΟΝΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ [ΦΕΡΕΚΛ]ΕΙΟΥΣ….. = σε νέα ελληνική: Όταν ο Φείδων ο Αργείος κοινοποίησε τα μέτρα και σταθμά κατασκεύασε αργυρό νόμισμα που το έφτιαξε στην Αίγινα, έγινε 11ος από τον Ηρακλή, έτος ΓΗΔΔΔΙ = 631, όταν ο Φερέκλειος βασίλευε στην Αθήνα.
Πληροφορίες --> Ἀργολικὴ Βιβλιοθήκη, http://argolikivivliothiki.gr/tag/%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%AC%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%BC%CE%BF/

Ολυμπιακά δρώμενα 5

Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +- 
 
Στα τρυπημένα σημεία λέει: τις, συνύπαρξης, Σύμφωνα. Λάζαρο

 

Τα σπαράγγια κατά του διαβήτη

Σπαράγγια κατά του διαβήτη
Τα σπαράγγια κατά του διαβήτη Νέα έρευνα δείχνει ότι βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης Ένα νέο όπλο κατά του διαβήτη κρύβεται στο πάγκο της μαναβικής. Πρόκειται για τα σπαράγγια που σύμφωνα με νέα έρευνα βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης και τονώνουν την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Nutrition διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Καράτσι στο Πακιστάν. Οι ερευνητές χορήγησαν εκχύλισμα σπαραγγιού σε διαβητικά ποντίκια σε υψηλές ή χαμηλές δόσεις καθημερινά επί 28 μέρες. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας οι χαμηλές δόσεις εκχυλίσματος σπαραγγιού μείωσαν τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος, αλλά δεν επηρέασαν την παραγωγή ινσουλίνης. Οι υψηλές δόσεις του εκχυλίσματος όμως είχαν σημαντική δράση στην παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας. Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες έρευνες σύμφωνα με τις οποίες τα σπαράγγια έχουν ευεργετική δράση κατά του διαβήτη.

vita.gr

Οι τσουκνίδες είναι βάλσαμο!

Οι τσουκνίδες είναι βάλσαμο!
Η τσουκνίδα, γνωστή λίγο πολύ σε όλους μας, έχει αρκετά άσχημη φήμη. Σωστά; «Ναι», θα απαντήσετε όλοι.
Άδικα όμως γιατί η τσουκνίδα από μόνη της είναι ένα φυτό – φάρμακο, με πολλές ιδιότητες και πολλές βιταμίνες!

Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά αλλά και ευεργετικά βότανα για την υγεία του ανθρώπου! Περιέχει τις βιταμίνες Β, C, E, A, K, B2, καροτένιο, ιχνοστοιχεία και μέταλλα τα οποία είναι χρήσιμα για την υγεία των μυών, οστών και των νεύρων μας. Αυτά είναι το κάλιο, πυρίτιο, σίδηρο, μαγνήσιο, τα φωσφορικά άλατα και ένα μεγάλο αριθμό αμινοξέων.
Εάν δεν εντυπωσιαστήκατε ακόμα διαβάστε και αυτό...
Η τσουκνίδα γίνεται ρόφημα, το οποίο είναι τονωτικό και αντιφλεγμονώδες και χάρη στις διουρητικές ιδιότητες που έχει, βοηθάει στην απώλεια βάρους και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας! Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σεροτόνινη και ακετυλοχολίνη. Αυτές οι δύο ουσίες είναι φυσικά κατασταλτικά της όρεξης και βοηθάνε στην απώλεια βάρους! Οπότε γυναίκες τρέξτε! Φάτε τσουκνίδες! Με την καθημερινή κατανάλωση ροφήματος τσουκνίδας σε συνδυασμό με άσκηση, το σώμα μας θα ξανανιώσει και γενικά η διάθεση μας θα γίνει πιο φρέσκια. Αυτό το φυτό είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές χλωροφύλλης αλλά και πλούσια σε ιώδιο! Δηλαδή ένα βότανο ευεργετικό και για τον θυρεοειδή αδένα.
Συνεχίζουμε με αυτό το θαυματουργό φυτό. Τα φύλλα της είναι πηγή ισταμίνης, η οποία συμβάλλει στην μείωση και ένταση των συμπτωμάτων οποιασδήποτε αλλεργικής αντίδρασης του οργανισμού μας, όπως αλλεργικής ρινίτιδας η άσθματος.
Ακόμα, ανακουφίζει το αίσθημα του πόνου, του φόβου και βοηθάει στη ρύθμιση της αϋπνίας.Επίσης κάνει τα μαλλιά πιο φωτεινά και το δέρμα να φαίνεται σαφώς πιο υγιές από πριν. Είναι η ιδανική τροφή ή ρόφημα για γυναίκες που θηλάζουν, διότι συμβάλει στον εμπλουτισμό του μητρικού γάλακτος με θρεπτικά συστατικά.
Καταλήγοντας, μπορούμε να καταναλώσουμε την τσουκνίδα, είτε ως ρόφημα, είτε μαγειρεμένη σε φαγητό. Οι γιαγιάδες σε πολλά χωριά κάνουν σπιτικές παραδοσιακές πίτες με τσουκνίδες (σας πληροφορώ πως είναι πεντανόστιμες!).Μπορούμε ακόμα να αποξηράνουμε τα φύλλα της, να τα συνθλίψουμε και μετά να προσθέσουμε λίγο σε έναν χυμό πορτοκάλι η όπου αλλού θέλουμε!
Γενικά, η τσουκνίδα είναι ένα υποτιμημένο φυτό, που δυστυχώς απέκτησε αυτήν την κακή φήμη γιατί αν το πιάσουμε με γυμνά χέρια «τσιμπάει» και μας ερεθίζει το δέρμα! Πάντως μην δοκιμάσετε να την φάτε ωμή, θα το μετανιώσετε!


ΡΟΦΗΜΑ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ Ρόφημα τσουκνίδας για απώλεια βάρους και καταπολέμηση της κυτταρίτιδας Υλικά 2 κουταλιές φύλλα τσουκνίδας φρέσκα ή 1 κουταλάκι τσουκνίδα αποξηραμένη 1 κούπα βραστό νερό Χυμό από φρέσκο λεμόνι Εκτέλεση Βράζουμε το νερό και προσθέτουμε την τσουκνίδα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Προσθέτουμε φρέσκο χυμό λεμονιού. Καταναλώνουμε το ρόφημα ζεστό ή κρύο.

metrogreece.gr

Το τέλος της μεταξουργίας στην Ελλάδα

http://mikros-romios.gr/3590/metaxoyrgei/

Το τέλος της μεταξουργίας στην Ελλάδα και του Μεταξουργείου των Αθηνών


Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Το καλοκαίρι του 1912 οριζόταν με πανηγυρικό τρόπο το τέλος της παραγωγής του μεταξιού στην Ελλάδα! Εγκαινιαζόταν στο Ζάππειο Μέγαρο από τον βασιλιά και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας η «Σηροτροφική και Μεταξουργική Έκθεσις». Τις προηγούμενες δεκαετίες η μικρή Ελλάδα είχε σημαντικό για το μέγεθός της μερίδιο στις εξαγωγές, οι οποίες ωστόσο μειώθηκαν λόγω της εμφάνισης του τεχνητού μεταξιού, της εισόδου στην αγορά της Κίνας και της στροφής των καλλιεργητών σε άλλα πιο επικερδή προϊόντα. Παρά τις οργανωμένες και αξιοπρόσεκτες προσπάθειες της ελληνικής Πολιτείας αυτός ο κλάδος δεν μπόρεσε να ανακάμψει.
Εξάλλου το σύνθημα είχε δώσει, τουλάχιστον λίγες δεκαετίες νωρίτερα το Μεταξουργείο Αθηνών, η μεγαλύτερη μονάδα της χώρας, στην οποία οφείλει το όνομά της η παραδοσιακή γειτονιά. Ο οραματιστής της βιομηχανίας Αθανάσιος Δουρούτης ήταν ο άνθρωπος που δήλωνε ότι «η Ελλάς έχει ανάγκην την Βιομηχανίαν». Μαζί με τον γιο του προσπάθησαν ανεπιτυχώς επί χρόνια να κρατήσουν ζωντανή τη δραστηριότητα. Τα εγκατέλειψαν και όταν διαπίστωσαν την αυξημένη ζήτηση για αστική κατοικία έσπευσαν να κατατμήσουν σε μικρότερα οικοδομικά τετράγωνα το τεράστιο συγκρότημα και να το μετατρέψουν σε κατοικίες. Τότε διανοίχθηκαν και οι οδοί Γιατράκου και Γερμανικού.
Το τελευταίο τμήμα που διασώθηκε δωρήθηκε στον Δήμο Αθηναίων και μετατράπηκε σε σπουδαία Πινακοθήκη. Το πρώην εργοστάσιο, σχεδιασμένο το 1833 από τον Δανό αρχιτέκτονα Χανς Κρίστιαν Χάνσεν για εμπορικό κέντρο εγκαταλείφθηκε χωρίς να ανταποκριθεί στον σκοπό του και λειτούργησε ως Μεταξουργείο μόνον επί μία εικοσαετία (1855-1875). Υπήρξε η μεγαλύτερη μονάδα της χώρας μας και από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων. Ο τελευταίος απόγονος της οικογένειας πριν φύγει από τη ζωή δώρισε στην πόλη των Αθηνών το σύνολο των κινητών και των ακινήτων που διέθετε η οικογένεια Δουρούτη στην περιοχή του Μεταξουργείου.

Κοτόπουλο γεμιστό με μουστάρδα και μοτσαρέλα

Κοτόπουλο γεμιστό με μουστάρδα και μοτσαρέλα

 
 
Μια αμαρτωλά νόστιμη παραλλαγή του κλασικού Κοτόπουλο στο Φούρνο

125 γρ. μοτσαρέλα, κομμένη με το χέρι σε μικρά κομμάτια
50 γρ. τσένταρ (αν βρείτε παλαιωμένο με έντονη γεύση), τριμμένο
1 κσ μουστάρδας σε κόκκους
4 φιλέτα κοτόπουλου, χωρίς την πέτσα
8 φέτες καπνιστό μπέικον

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 C.

Ανακατεύετε σε ενα μπωλ τα τυριά με τη μουστάρδα.

Χαράζετε μια μακρόστενη τρύπα στο πλάι του κάθε στήθους και γεμίζετε με το μείγμα μουστάρδας/τυριών.

Τυλίγετε το κάθε φιλέτο με 2 φέτες μπέικον - όχι πολύ σφιχτά.

Τα βάζετε σε ένα ταψί και ψηνετε για 20 - 25 λεπτά.

queen.gr 

Ὁ μακεδονικὸς τάφος ''τῶν Ἀνθεμίων''


 
Ὁ μακεδονικὸς τάφος ''τῶν Ἀνθεμίων''.

Από τα λαμπρότερα και καλύτερα διατηρημένα μνημεία της αρχαίας Μίεζας είναι ο μακεδονικός τάφος ''των Ανθεμίων''. 

Κατασκευάσθηκε στην πορεία του αρχαίου δρόμου που ένωνε τη Μίεζα με την πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου, την Πέλλα, όπως και άλλοι, παρόμοιοι τάφοι, από τους οποίους ο πιο κοντινός του είναι αυτός της Κρίσεως, 150 μ. ανατολικά. Ο τάφος των Ανθεμίων χρονολογείται στο α΄ μισό του 3ου αι. π.Χ., δηλαδή είναι σύγχρονος με το μακεδονικό τάφο του Kinch, που επίσης βρίσκεται στην ίδια περιοχή...

Περισσότερα -->
http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=874

Κεφίρ, ο ευεργέτης της υγείας



 Κεφίρ, ο ευεργέτης της υγείας
To κεφiρ είναι ένα γαλακτοκομικό ρόφημα που για αιώνες καταναλώνεται από τους Καυκάσιους και τους κατοίκους των χωρών της Μέσης Ανατολής. Πολλές έρευνες που έγιναν για να εξηγήσουν τη μακροζωία των Καυκάσιων απέδειξαν ότι το κεφίρ είναι ένας απ'τους πιο σημαντικούς παράγοντες της.
Ιδιότητες: Το κεφίρ περιέχει εύκολα αφομοιώσιμες πρωτεΐνες, αμινοξέα, ζύμες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και καλύτερα βακτήρια απ' αυτα του γιαουρτιού. Θεραπεύει τα έντερα και τονώνει το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα.Βοηθάει στην ανανέωση των κυττάρων,στην αύξηση του μεταβολισμού στις αλλεργικές παθήσεις στην αρτηριοσκλήρωση. Είναι ευεργετική τροφή για ηλικιωμένους, εγκύους, μωρά, παιδιά στην ανάπτυξη και γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Μπορούν να το καταναλώσουν ακόμα και άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Κεφίρ και ομορφιά Με βαση το κεφίρ μπορείτε να φτιάξετε σπιτικές μάσκες και peeling προσώπου που θα σας χαρίσουν ενα λαμπερό και υγιές δέρμα. Συνταγή για μάσκα( αντιγήρανσης και λάμψης): 50 ml κεφίρ 1/2 κουταλάκι γλυκού μέλι 1 πρέζα καφέ (αλεσμένο) Απλώνετε τη μάσκα στο πρόσωπό σας για 15' και κατόπιν ξεβγάζετε. Αποφύγετε την περιοχή των ματιών. Το κεφίρ μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα βιολογικά καταστήματα ή να το παρασκευάσετε μόνοι σας, εαν διαθέτετε το μύκητα
dietplus.gr

Ολυμπιακά δρώμενα 4

Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +- 

Στα τρυπημένα σημεία λέει: πλανήτη, ανακατασκευή

Εικονοθεραπεία 61

Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-  

 

Σήμερα... 9/2


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΜΑΡΚΕΛΟΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΣ
 

Μανιτάρια πορτομπέλο ψητά με τυριά και βασιλικό

Μανιτάρια πορτομπέλο ψητά με τυριά και βασιλικό

 


Το καλοκαιρινό μυρωδικό «παρφουμάρει» μοναδικά τα μαγειρέματα μας. Μέχρι και στους «μύκητες» τρύπωσε...

8 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο
200 γρ. φέτα, χοντροτριμμένη 200 γρ. κασέρι χοντροτριμμένο 100 γρ. γραβιέρα χοντροτριμμένη 2 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα αλάτι, πιπέρι ελαιόλαδο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φέτα, το κασέρι, τη γραβιέρα, τα φύλλα βασιλικού και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σε ένα αντικολλητικό ταψί ή σε ένα απλό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα βάζουμε τα μανιτάρια, τα πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για περίπου 10 - 12 λεπτά.
Στη συνέχεια, τα βγάζουμε από το φούρνο, τα γεμίζουμε με το μείγμα από τα τριμμένα τυριά, γυρνάμε τον φούρνο στο γκριλ και τα ψήνουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να κάνουν μια ωραία κρούστα.
Σερβίρουμε τα μανιτάρια αμέσως.
Συνοδεύουμε με μια απλή ντοματοσαλάτα και χωριάτικο ψωμί ή με φρέσκια πράσινη σαλάτα με κρουτόν σκόρδου. gastronomos.gr

Ολυμπιακά δρώμενα 3

Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +- 

Στα τρυπημένα σημεία λέει: τίποτα, τους, αγωνίσματος 

 

"Για να δεις το ουράνιο τόξο πρέπει να αντέξεις την καταιγίδα''

''Για να δεις το ουράνιο τόξο πρέπει να αντέξεις την καταιγίδα''  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Για να δεις το ουράνιο τόξο πρέπει να αντέξεις την καταιγίδα''

Τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς κόπο μας έλεγαν από μικρά οι γονείς μας αναφερόμενοι φυσικά στις καλές μας επιδόσεις στο σχολείο...

Μεγαλώνοντας συνειδητοποιήσαμε ότι οι βαθμοί μας ήταν η πιο Light εκδοχή του '' για να δεις το ουράνιο τόξο πρέπει να αντέξεις την καταιγίδα''.... Σοφή κουβέντα αφιερωμένη σε αυτούς που δεν τα παρατάνε, σε αυτούς που συνεχίζουν ακόμα και όταν η ζωή γίνεται ζόρικη. Ξέρεις ποτέ δεν πρέπει να υποτιμάς τις δυνάμεις σου...

Ότι θέλει ο άνθρωπος το μπορεί λέει ένα τραγούδι και έχει απόλυτο δίκιο... Και συνήθως εκεί που δοκιμάζονται οι αντοχές μας είναι στις σκοτεινές ημέρες της ζωής μας. Σε εκείνες που ψάχνεις να βρεις το φως στο τούνελ μάταια και σε πιάνει απελπισία. Εκεί λοιπόν, σε εκείνο το κομβικό σημείο είναι που πρέπει να αναλογιστείς το ''μετά''.

Το ''μετά'' που θες να φτάσεις , το στόχο σου! Δύσκολη η επίτευξή του αλλά μάλλον γι' αυτό αξίζει. Το ουράνιο τόξο συμβολίζει την επιθυμία μας και η βροχή όλα εκείνα τα εμπόδια που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε... Σε όλα τα επίπεδα.. Επαγγελματικά και προσωπικά.

Είτε πασχίζουμε για την καταξίωση στο χώρο μας είτε για να βρούμε αυτό που ονομάζουμε αληθινή αγάπη! Από πόσους ''λάθος'' ανθρώπους δεν θα περάσεις για να βρεις, έτσι ελπίζεις τουλάχιστον, εκείνον τον έναν και μοναδικό που θα ναι το ''ταίρι'' σου;

Πόσες δουλειές δεν θα αλλάξεις για αν κατασταλάξεις σε αυτό που σε ολοκληρώνει και σε γεμίζει ως άνθρωπο;

Από τη μικρή μου εμπειρία στη ζωή έχω πλέον καταλήξει ότι στις ''μαύρες'' σου ανακαλύπτεις το ''μέσα'' σου.. Αντιλαμβάνεσαι τα θέλω σου, τα όριά σου, τις υποχωρήσεις που επιτρέπεις στον εαυτό σου και που ακριβώς πρέπει να εστιάσεις! Ναι εκεί μέσα στην καταιγίδα..

Δεν έρχεται για να λουφάξουμε μέσα στο καβούκι μας και να περιμένουμε να περάσει αλλά για να πεισμώσουμε περισσότερο και να αναδυθούμε ωριμότεροι από ποτέ και να απολαύσουμε το ουράνιο τόξο, καρπός δικών μας προσπαθειών..

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σηκωθείς από το κρεβάτι σου με γραμμένο στο κούτελό σου το απελπισμένο: '' έχω τις μαύρες μου'' ξανασκέψου το!

Κάτι πολύ καλό σε περιμένει στο τέρμα αρκεί να το θελήσεις!

mylady.gr

Νίκος Ξυλούρης ή Ψαρονίκος


Αποτέλεσμα εικόνας για Νίκος Ξυλούρης ή Ψαρονίκος,Ο Νίκος Ξυλούρης ή Ψαρονίκος, (7 Ιουλίου 1936 - 8 Φεβρουαρίου 1980) γεννήθηκε το 1936, στο ορεινό χωριό Ανώγεια Μυλοποτάμου Ρεθύμνου της Κρήτης από οικογένεια με μουσική παράδοση και πολλούς λυράρηδες. Στα πέντε του χρόνια, όταν οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό του, ξεριζώθηκε από τον τόπο του μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε χωριό της επαρχίας Μυλοποτάμου όπου παρέμειναν μέχρι και την απελευθέρωση της Κρήτης. Αδέλφια του είναι οι επίσης γνωστοί μουσικοί της κρητικής μουσικής ο Αντώνης Ξυλούρης (Ψαραντώνης) και ο Γιάννης Ξυλούρης (Ψαρογιάννης) .Σε νεαρή ακόμα ηλικία με τη βοήθεια του δασκάλου του κατάφερε να πείσει τον πατέρα του να του αγοράσει την πρώτη του λύρα και πολύ γρήγορα άρχισε να παίζει σε γάμους και πανηγύρια. Στα 17 του αποφάσισε να μετακομίσει στο Ηράκλειο και έπιασε δουλειά στο νυχτερινό κέντρο "Κάστρο". Τα πράγματα όμως δεν ήταν όπως τα περίμενε γιατί βρέθηκε αντιμέτωπος με τη "μόδα" της Ευρωπαϊκής μουσικής, κάτι τελείως ξένο για αυτόν. Τα έσοδα του μόλις και μετά βίας έφταναν να τον συντηρήσουν και πέρασε δύσκολες εποχές[1]

Γνώρισε την Ουρανία Μελαμπιανάκη, στις 21 Μαΐου του 1958 παντρεύτηκαν και τον ίδιο Σεπτέμβρη μετακόμισαν στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σιγά σιγά οι Κρητικοί άρχισαν να τον στηρίζουν και να οργανώνουν γλέντια για να τον ακούν να παίζει. Έτσι άρχισε να γίνεται γνωστός και το Νοέμβριο του 1958 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο "Μια μαυροφόρα που περνά". Ο δίσκος αγαπήθηκε από το κοινό κι έτσι ο Νίκος ηχογράφησε κι άλλα τραγούδια σε δίσκους των 45 στροφών. Το 1960 γεννήθηκε ο γιος του Γιώργος και το 1966 η κόρη του Ρηνιώ. Την χρονιά της γέννησης τη κόρης του κέρδισε και το πρώτο βραβείο σε ένα φεστιβάλ μουσικής στο Σαν-Ρέμο παίζοντας με τη λύρα του ένα συρτάκι. Την επόμενη χρονιά άνοιξε στο Ηράκλειο το μουσικό κέντρο "Ερωτόκριτος" και πλέον δεν ανησυχεί για την επιβίωση του.

Το 1969 ηχογράφησε με μεγάλη επιτυχία το δίσκο "Ανυφαντού" και λίγους μήνες αργότερα εμφανίστηκε και πάλι σε Αθηναϊκό μουσικό κέντρο. Οι καταστάσεις όμως πλέον είχαν ωριμάσει και ο κόσμος τον υποστήριζε περισσότερο. Έτσι μετακόμισε και πάλι στην Αθήνα. Γνώρισε τον ποιητή και σκηνοθέτη Ερρίκο Θαλασσινό ο οποίος αποφάσισε να τον συστήσει στο Γιάννη Μαρκόπουλο και έτσι ξεκίνησε μια λαμπρή συνεργασία με το δίσκο "Χρονικό" και τα "Ριζίτικα". Παράλληλα γνωρίστηκε με τον διευθυντή της δισκογραφικής εταιρίας COLUMBIA και έγιναν κουμπάροι.

Για το ποιος «ανακάλυψε» το Νίκο Ξυλούρη, τα λεγόμενα της συζύγου του κ. Ουρανίας Ξυλούρη όπως δημοσιεύτηκαν σε σχετικά αφιερώματα των περιοδικών «Δίφωνο» και «Μονογραφίες» είναι διαφορετική από αυτήν που συνήθως επικρατεί σε αρκετές βιογραφίες του Νίκου Ξυλούρη, ότι τον ανακάλυψε ο Ερρίκος Θαλασσινός και τον ανέδειξε ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Η ανάδειξη του Ξυλούρη οφείλεται στο τραγούδι του «Ανυφαντού» και το πρόσωπο που τον ανακάλυψε και τον ανέδειξε ήταν ο διευθυντής της δισκογραφικής εταιρείας «Κολούμπια» Τάκης Λαμπρόπουλος, ο οποίος τον ηχογράφησε σε ένα γαμήλιο γλέντι στα Ανώγεια και έστειλε την κασσέτα στον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο ο οποίος ήταν τότε στο Παρίσι, προκειμένου να ακούσει τη φωνή του Ανωγειανού Λυράρη. Οι εφημερίδες της εποχής έγραψαν ότι ο Λαμπρόπουλος πήγε στην Κρήτη όπου ανακάλυψε μια σπουδαία και σημαντική φωνή. Από εκεί πληροφορήθηκε ο Γιάννης Μαρκόπουλος για το Νίκο Ξυλούρη και του πρότεινε τα τραγούδια του «Χρονικού»[2].

Το 1971 ξεκίνησε κοινές εμφανίσεις με το Γιάννη Μαρκόπουλο στη μπουάτ "Λήδρα" και η φωνή του έγινε σύμβολο της αντίστασης. Συνεργάστηκε στενά, εκείνα τα χρόνια, με τον Θρακιώτη τραγουδοποιό Θανάση Γκαϊφύλλια στις μπουάτ της Πλάκας και σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Το καλοκαίρι του 1973 τραγούδησε στο θεατρικό έργο "Το μεγάλο μας τσίρκο" με πρωταγωνιστές τον Κώστα Καζάκο και τη Τζένη Καρέζη στο θέατρο "Αθήναιον"[3].
Ο Νίκος Ξυλούρης στην ακμή της καριέρας του αντιλήφθηκε ότι έχει καρκίνο. Μετά από μεγάλο αγώνα, πολλαπλές εγχειρήσεις και αρκετή ταλαιπωρία έχασε τη μάχη στο Νοσοκομείο Πειραιώς στις 8 Φεβρουαρίου 1980 σε ηλικία μόλις 43 χρονών. Με τη φωνή και το ήθος του σημάδεψε τα χρόνια της χούντας, την αντίσταση σε αυτήν, αλλά και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Όπως ο ίδιος έλεγε μετά τη μεταπολίτευση, αναφερόμενος στους ανθρώπους της μουσικής βιομηχανίας "εγώ τους ίδιους ανθρώπους έβλεπα να κανονίζουν επί χούντας, τους ίδιους βλέπω και τώρα".[4]
 
Δισκογραφία

Μια μαυροφόρα που περνά (1958)
Ανυφαντού (1969)
Ο Ψαρονίκος (1970)
Μαντινάδες και χοροί (1970)
Χρονικό (1970)
Ριζίτικα (1971)
Διάλειμμα (1972)
Ιθαγένεια (1972)
Διόνυσε καλοκαίρι μας (1972)
Ο τροπικός της Παρθένου (1973)
Ο Ξυλούρης τραγουδά για την Κρήτη (1973)
Ο Στρατής Θαλασσινός ανάμεσα στους Αγάπανθους (1973)
Περήφανη ράτσα (1973)
Ακολουθία (1974)
Το μεγάλο μας τσίρκο (1974)
Παραστάσεις (1975)
Ανεξάρτητα (1975)
Κομέντια, η πάλη χωρικών και βασιλιάδων (1975)
Καπνισμένο τσουκάλι (1975)
Τα που θυμούμαι τραγουδώ (1975)
Κύκλος Σεφέρη (1976)
Ερωτόκριτος (1976)
Η συμφωνία της Γιάλτας και της πικρής αγάπης (1976)
Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι (1977)
Τα ερωτικά (1977)
Τα Ξυλουρέικα (1978)
Τα αντιπολεμικά (1978)
Σάλπισμα (1978)
14 χρυσές επιτυχίες (1978)

Μετά Θάνατον Δισκογραφία

Τελευταία ώρα Κρήτη (1981)
Νίκος Ξυλούρης (1982)
Πάντερμη Κρήτη (1983)
Ο Δείπνος ο μυστικός (1984)
Σταύρος Ξαρχάκος:Θεατρικά (1985)
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος στον ελληνικό κινηματογράφο (1988)
Η συναυλία στο Ηρώδειο 1976 (1990)
Το χρονικό του Νίκου Ξυλούρη (1996)
Νίκος Ξυλούρης (2000)
Η ψυχή της Κρήτης(2002)
Ήτανε μια φορά...(2005)
Του Χρόνου Τα Γυρίσματα (2005)

Τραγούδια

Αγρίμια κι αγριμάκια μου
Ακούς να λένε στα χωριά
Αυτό τον κόσμο
Βαρώντας γύρου ολόγυρα
Γεννήθηκα
Γεννήθηκα σε μια στιγμή
Δεν αγαπάς
Είδα τον παππούλη μου
Ερωτικό τραγούδι
Ερωτόκριτος(Αποχαιρετισμός
)
Έχει ο χάρος σκαλωσιές
Ζαβαρακατρανέμια
Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου
Ήταν ο τόπος μου
Ήτανε μια φορά
Ιδανικοί αυτόχειρες
Και να αδερφέ μου
Καλήν εσπέραν αφεντάδες
Κι αν έσβησε σαν ίσκιος
Κρήτη μου, όμορφο νησί.
Μάνα
Μητέρα μεγαλόψυχη
Μισεύεις αρχοντόπουλο
Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί
Ντιρλαντά
Ο καλόγερος
Ο μπροστάρης
Ο πραματευτής
Ο ταχυδρόμος πέθανε
Οι πόνοι της Παναγίας
Όσο βαρούν τα σίδερα
Παλικάρι στα Σφακιά
Πάνω στ' άργυρό σκαμνί
Πειρασμός
Πόσα χρόνια δίσεκτα
Πότε θα κάνει ξαστεριά
Πως να σωπάσω
Σαν τα καράβια
Στα μάτια και στο πρόσωπο
Στο καφενείον η Ελλάς
Στου Ψηλορείτη την κορφή.
Τ' Ανάπλι
Τη μέρα της Πεντηκοστής
Την καρδιά σου
Τις νύχτες
Το άγαλμα της ελευθερίας
Το ξεροστεριανό νερό
Το σκοινί
Το τραγούδι της γκιλοτίνας
Του θάνατου παράγγειλα
Τούτες τις μέρες
Φιλεντέμ
Φίλοι κι αδέλφια
Φύσα αεράκι
Χίλια μύρια κύματα
Χρόνια και χρόνια στο τροχό
Χρώματα και αρώματα

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%9E%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B7%CF%82

Νίκος Ξυλούρης-Χρώματα κι'αρώματα



Μαρία Κάλλας

Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +- 

Στα τρυπημένα σημεία λέει: χειρόγραφα, προσωπικές

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις