Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Χειμερινό Ηλιοστάσιο

http://www.tribune.gr/religion/news/article/101297/chimerino-iliostasio-ke-gennisi-tou-dionisou-21-dekemvriou.html

Χειμερινό Ηλιοστάσιο και η Γέννηση του Διονύσου (21 Δεκεμβρίου)

Χειμερινό Ηλιοστάσιο και η Γέννηση του Διονύσου (21 Δεκεμβρίου)
1044
Μετά τις 21 Δεκεμβρίου ο Ήλιος αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά και η ημέρα να μεγαλώνει.
ημέρες γύρω από το Χειμερινό Ηλιοστάσιο έχουν μια σπουδαία αστρονομική σημασία.
Στις 21 Δεκεμβρίου ο Ήλιος βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του, και φαίνεται να στέκεται πάνω στην εκλειπτική σαν να είναι έτοιμος να σταματήσει.
Μένει σταθερός από τις 21 έως τις 24 Δεκεμβρίου, όπου είναι και οι μικρότερες μέρες του χρόνου. Αυτές τις τρεις ημέρες φαίνεται σαν να πεθαίνει.
Τα Ηλιοστάσια και οι Ισημερίες σημειοδοτούν την αρχή κάθε εποχής. Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο είναι η αρχή του χειμώνα, μιας σκληρής εποχής για τα άτομα που ζουν στο Βόρειο ημισφαίριο της Γης.
Οι ιερείς διαφόρων θρησκειών έκαναν δεήσεις προς τον Ήλιο για να μην χαθεί οριστικά κάτω από τον ορίζοντα στην προαιώνια πορεία του προς το Νότιο ημισφαίριο.
Μετά τις 21 Δεκεμβρίου ο Ήλιος αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά και η ημέρα να μεγαλώνει. Σταματάει τη κίνηση του προς το νότο και στρέφεται προς βορρά. Οι άνθρωποι σε διάφορα σημεία του πλανήτη πανηγύριζαν που ο ήλιος για μια ακόμα φορά πέρασε από το Χειμερινό Ηλιοστάσιο και ξαναγεννήθηκε.
Ο ‘Ήλιος λατρεύτηκε από του αρχαίους λαούς σαν Θεός, γι αυτό πολλές θρησκείες είχαν τοποθετήσει σε αυτή την περίοδο πολύ πριν από την έλευση του Χριστιανισμού, τη γέννηση των Θεών τους.
Στην αρχαία Ελλάδα στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο γιόρταζαν τη γέννηση του Διονύσου, γιου του Δία και της παρθένου Σεμέλης. Τον αποκαλούσαν «σωτήρα» και «θείο βρέφος». Ήταν ο «καλός ποιμένας», οι ιερείς του οποίου κρατούσαν την ποιμενική ράβδο, όπως συνέβαινε και με τον Όσιρη. Τον χειμώνα θρηνούσαν το σκοτωμό του από τους Τιτάνες, αλλά στις 30 Δεκεμβρίου γιόρταζαν την αναγέννηση του.
Οι ιέρειες τότε ανέβαιναν στην κορυφή του ιερού βουνού και κρατώντας ένα βρέφος φώναζαν «ο Διόνυσος ξαναγεννήθηκε».
Ο Ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους Έλληνες σαν θεός, μιας που γι αυτούς ο Ήλιος, ήταν ο δημιουργός των εποχών του έτους, και του κύκλου των φαινομένων και των εναλλαγών που σχετίζονται με αυτές , από τη σπορά έως τη βλάστηση και από την ανθοφορία έως τη συγκομιδή.
Τον απεικόνιζαν πάνω σε ένα πύρινο άρμα να ξεκινά κάθε πρωί, να διατρέχει τον ουρανό και να σκορπίζει το φως στη Γη. Τον ταύτιζαν επίσης με το Φοίβο Απόλλωνα, το θεό του Φωτός.
Αναπαριστούσαν την κίνηση του ηλίου με τη ζωή ενός ανθρώπου που γεννιόταν κατά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, και μεγάλωνε βαθμιαία όπως αυξανόταν το φως του ηλίου μέχρι την Εαρινή Ισημερία όπου ή ημέρα εξισώνεται με τη νύχτα. Τότε η Ήλιος νικά το σκοτάδι, συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο την αναγέννηση της φύσης μέσα από τη μήτρα της Γης.
Η γιορτή αυτή πέρασε και στην αρχαία Ρώμη όπου γιόρταζαν τα Σατουρνάλια, προς τιμή του θεού Κρόνου, αλλά και της θεάς Δήμητρας, όπου θυσίαζαν χοίρους για την ευφορία της Γης. Ήταν μια από τις σημαντικότερες γιορτές και ονομαζόταν «η ημέρα του αήττητου ήλιου».
Οι Αιγύπτιοι στις 25 Δεκεμβρίου γιόρταζαν τη γέννηση του θεού- Ήλιου Ρα, Ατόν ή Όσιρη.
Οι Βαβυλώνιοι αποκαλούσαν το θεό Ήλιο, Σαμάχ, Βάαλ, Μαρδουνάκ, ή Νεργκάλ.
Οι Πέρσες λάτρευαν τη γέννηση του Αήττητου ήλιου θεού Μίθρα.
Οι Βραχμάνοι γιόρταζαν τη γέννηση του Βράχμα, και έψαλλαν, «εγέρσου ω βασιλιά του κόσμου, έλα σε μας από τις σκηνές σου»
Σταδιακά τα γενέθλια του θεού Ήλιου μετατράπηκαν σε γενέθλια του Υιού του Θεού, ορολογία που αργότερα χρησιμοποίησαν και οι εκκλησιαστικοί πατέρες
Τα Χριστούγεννα ως ημέρα γέννησης του Ιησού Χριστού καθιερώθηκαν στη Ρώμη από τον Πάπα Ιούλιο τον Α κατά τον 4ο μ.χ αιώνα, μετά από έρευνα που έγινε στα αρχεία της Ρώμης για τη χρονιά της απογραφής του Αυγούστου, και κατόπιν υπολογισμών που έγιναν με βάση τα Ευαγγέλια.
Τα Χριστούγεννα σήμερα εορτάζονται σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο και συμβολίζουν τη νίκη των ζωοποιών δυνάμεων του φωτός πάνω στο φοβερό σκοτάδι.
Ας ευχηθούμε ότι το σκοτάδι της μεγαλύτερης νύχτας του χρόνου να φωτιστεί από το φως του θεού Ήλιου και να βοηθήσει στην αναγέννηση τη δική μας, της Ελλάδας και όλης της οικουμένης.

2 συστατικά πριν πάτε για ύπνο

Οι σύγχρονοι εξοντωτικοί ρυθμοί ζωής έχουν μειώσει τη μέση ποσότητα ύπνου του ανθρώπου. Τρέχοντας να προλάβουμε το κάθε τι της γεμάτης ζωής μας, έχουμε καταλήξει να κοιμόμαστε ολοένα και λιγότερο.
Τα τελευταία χρόνια, ο ύπνος έχει μειωθεί από τις 7-8 ώρες κάθε βράδυ, στις 6-7 ώρες. Και μπορεί αυτό να μη σας φαίνεται σαν μια τεράστια διαφορά, αλλά είναι. Αν όχι για το χρόνο, σίγουρα για το σώμα μας!
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το σώμα μας εργάζεται σκληρά προκειμένου να συμβαδίσει με την ημέρα μας. Γι’αυτό κι απαιτεί να έχει τον κατάλληλο χρόνο ξεκούρασης ώστε να γεμίσει τις μπαταρίες του.
Οι περισσότεροι από μας, πιστεύουμε πως στερώντας μας κάποιες ώρες ύπνου θα μας επηρεάσει μόνο την επόμενη μέρα. Θα ξυπνήσουμε κουρασμένοι, ίσως και με λίγο πονοκέφαλο. Θα πιούμε ύστερα μία ή δυο κούπες καφέ και θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας.
Και μπορεί ο καφές να βοηθάει, αλλά το να ντοπάρουμε τον οργανισμό μας με καφεΐνη είναι μεν ενίσχυση του οργανισμού, μα όχι μόνιμη λύση. Η έλλειψη ύπνου βλάπτει την υγεία και πρέπει να το πάρουμε πολύ σοβαρά υπόψην. Αυτή η κακή συνήθεια μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για πλήθος δυσάρεστων κι επικίνδυνων ασθενειών. Γι’αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Μελέτες έδειξαν πως τα άτομα που στερούνται ύπνου, που κοινώς κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες ημερησίως, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου. 15%, επίσης, αυξημένος είναι και ο κίνδυνος εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου. Βέβαια, στον αντίποδα, η μελέτη δείχνει πως και τα άτομα που κοιμούνται πολύ, εμφανίζουν εξίσου μεγάλο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις κι εγκεφαλικά επεισόδια, κατά 38% και 65% αντίστοιχα.
Αποδεικνύεται, λοιπόν, πως η ισορροπία είναι το κλειδί. Η ιδανική διάρκεια του ύπνου μας είναι συγκεκριμένη και θα πρέπει να τηρείται, αν θέλουμε να παραμείνουμε υγιείς. Και μπορεί οι περισπασμοί της τεχνολογίας, το άγχος ή και η κοινωνική μας ζωή να έχουν την τάση να μας ξενυχτάνε, αλλά πρέπει να βρούμε τις ισορροπίες μας αν θέλουμε μια καλή και μακρόχρονη ζωή.
Πολλοί, βέβαια, είναι αυτοί που δηλώνουν πως πάσχουν από αϋπνίες. Πως η ένταση της μέρας που πέρασε ή και η αναμονή εκείνης που θα έρθει, τα προβλήματα και τα άγχη δεν τους επιτρέπουν να κοιμηθούν. Γι’αυτό το λόγο κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα στο εμπόριο, τα οποία εγγυώνται έναν ατάραχο κι ασφαλή ύπνο. Αλλά καλό θα ήταν να αποφεύγονται, καθώς πολύ εύκολα μπορούν να προκαλέσουν εξάρτηση.
Υπάρχουν φυσικοί τρόποι που λύνουν το πρόβλημα, οι οποίοι προέρχονται από τη Μητέρα Φύση. Άλλωστε, αυτή δεν είναι που πάντα μας βοηθάει;
Η συνταγή, λοιπόν, που η φύση μας προτείνει για να εξασφαλίσουμε έναν καλό κι ατάραχο ύπνο απαιτεί μόλις δύο συστατικά. Συγκεκριμένα χρειάζεται μέλι και αλάτι Ιμαλαΐων. Αναμειγνύουμε 5 κουταλάκια του γλυκού μέλι με ένα κουταλάκι ροζ αλάτι Ιμαλαΐων. Φυλάμε το μίγμα σε ένα γυάλινο βάζο, βάζουμε λίγο κάτω από τη γλώσσα σας κάθε βράδυ και το αφήνουμε να διαλυθεί φυσικά.
Τα δύο αυτά συστατικά, περιέχουν περισσότερα από 80 μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται το σώμα μας. Το μέλι, αντίστοιχα, περίεχει γλυκόζη, η οποία ενισχύει τον εφοδιασμό των κυττάρων του σώματος με ενέργεια. Ο συνδυασμός αυτών των δύο αυξάνει τη σεροτονίνη και μας βοηθά να απαλλαγούμε με φυσικό τρόπο από το στρες, εξασφαλίζοντας μας τον καλύτερο δυνατό ύπνο.
Μπορούμε, λοιπόν, να βάλουμε τέλος στις αϋπνίες με φυσικό τρόπο. Έτσι, θα είμαστε σίγουροι πως και την απαιτούμενη ενέργεια θα έχουμε για την επόμενη μέρα, αλλά και πως δεν κάνουμε κακό στον οργανισμό μας.
woman-tips.gr

Αρωματικά φυτά και βότανα

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Η Κρήτη αποτελεί έναν βοτανικό παράδεισο. Αυτό δεν είναι τυχαίο λόγω της μακράς ιστορίας και της πλούσιας γεωμορφολογίας του νησιού.
checkincreta.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις