Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Γεμιστά με ρύζι και κιμά

 
Συνταγή παραδοσιακή για γεμιστά με ρύζι και κιμά
icookgreek.com|Από Konstantina Athanasiou

Στα Σουμεριακά κείμενα αναφέρεται ότι ...

Στα Σουμεριακά κείμενα αναφέρεται ότι οι ανουννάκι δημιούργησαν τους ανθρώπους της μαύρης φυλής ώστε να δουλεύουν ως σκλάβοι τους. «Ο Ανού, ο Ενλίλ και η Νινχούρσαγκ έφτιαξαν τους μαυροκέφαλους» (Ο Κατακλυσμός, Στήλη 1) ‘Όταν αντί για ανθρώπους οι θεοί έκαναν τις δουλειές, βαστούσανε τα βάρη, ο φόρτος των θεών πολύ μεγάλος ήταν. Η δουλειά σκληρή πολύ, αβάσταχτος ο κόπος. Οι επτά μεγάλοι Ανουννάκι έβαλαν τους Ιγκίγκι να κάνουν τις δουλειές» (Ατραχάσις, Στήλη 1)
Οι Ανουννάκι του ουρανούς τους Ιγκίγκι έβαλαν τη δουλειά να φορτωθούνε. Οι θεοί να σκάψουν έπρεπε κανάλια, αυλάκια να καθαρίσουν για τη χώα απαραίτητα» (Ατραχάσις, Στήλη 1)
Του μόχθου τους μετρούσανε τα χρόνια, την κατάχρηση τρεις χιλιάδες εξακόσια χρόνια ανέχτηκαν, μερόνυχτα σκληρή δουλειά. Στενάζανε και αλληλοκατηγοριούνταν, πάνω στο χώμα που έσκαψαν γκρίνιαζαν» (Ατραχάσις, Στήλη 1),
Ο καθένας από μας τους θεούς κήρυξε πόλεμο. Το σκάψιμο πια πάψαμε. Ο μόχθος είναι υπερβολικός, μας τρώει. Η δουλειά μας είναι πολύ σκληρή. Πολύς ο κόπος. Έτσι ο καθένας από μας τους θεούς, συμφώνησε στον Ενλίλ να παραπονεθεί» (Ατράχαρσις, Στήλη 3)
Ο Ένκι έκανε τη φωνή του ν΄ακουστεί στους θεούς, τους αδελφούς του, μίλησε, «Γιατί τους κατηγορούμε; H δουλειά τους ήταν σκληρή πολύ, ο μόχθος τους μεγάλος. Η Μπέλετ ίλι, η θεά της μήτρας είναι εδ΄δω. Ένα θνητό άνθρωπο ας δημιουργήσει, το φορτίο να βαστάξει. Το φορτίο να σηκώσει, τη δουλειά του Ενλίλ. Ο άνθρωπος των θεών το φορτίο ας βαστάξει» (Ατραχάσις, Στήλη 4)
Αυτό το ο Ένκι έκανε τη φωνή του να ακουστεί στους θεούς γιατί εμένα μου θυμίζει τους ανθρώπους της Νάσα όταν μιλούν με τους αστροναύτες στο διάστημα…..

Ενας διορατικός συγγραφέας

 
Ο Κόρμακ Μακ Κάρθυ αποδείχθηκε προφητικός στα μυθιστορήματά του.
kathimerini.gr
ΒΙΒΛΙΟ

Ενας διορατικός συγγραφέας

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΚΑΛΙΔΗ
Ο Αμερικανός συγγραφέας Κόρμακ Μακ Κάρθυ.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
«Αυτά που πίστευα δεν υπάρχουν πια. Κι ούτε είμαι ανόητος να προσποιούμαι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν. Ο δυτικός πολιτισμός έγινε στάχτη στα καμίνια του Νταχάου, αλλά εγώ ήμουν τόσο γοητευμένος μαζί του που δεν μπορούσα να δω την αλήθεια. Τώρα πια βλέπω», λέει ο λευκός, ο ήρωας του Κόρμακ Μακ Κάρθυ στο θεατρικό του «The Sunset Limited» (εκδ. Ευρασία, 2012, μετάφραση: Αντώνης Πέρης). Ηταν ένα έργο του μεγάλου δημιουργού που είδε το φως πάνω στο σανίδι το 2006, λίγο πριν ξεσπάσει η μεγάλη διεθνής χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Εγινε ταινία το 2011 με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Τόμι Λι Τζόουνς και συμπρωταγωνιστή τον Σάμιουελ Τζάκσον.
Οπως όλα τα μεγάλα έργα του Αμερικανού συγγραφέα την τελευταία δεκαετία βρήκε τον δρόμο προς τις κινηματογραφικές αίθουσες και σάρωσε. Κοινό και κριτικούς. Ο επίμονος αυτός εργάτης της λογοτεχνίας κινήθηκε μια ζωή στο περιθώριο της λάμψης, σκάβοντας αργά και βασανιστικά το μεγάλο του ταλέντο. Η δικαίωση άργησε, αλλά ήρθε· καταιγιστική. Ο Κόρμακ Μακ Κάρθυ μένοντας στη σκιά για χρόνια και δουλεύοντας ακούραστα, μπόρεσε να αφουγκραστεί τον κόσμο που ερχόταν. Τον κόσμο της ήττας και της καταστροφής. Που στην αρχή έμοιαζε λογοτεχνικό σκηνικό, όμως δεν ήταν και τόσο. «Ο δρόμος» του (εκδ. Καστανιώτη, 2007, μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ) είχε σταθεί πιο προφητικός από οποιοδήποτε έργο. Η κρίση που επακολούθησε, πρώτα στις Ηνωμένες Πολιτείες με είκοσι εκατομμύρια άστεγους και πόσα εκατομμύρια ανέργους ύστερα σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδίως στη Γηραιά Ηπειρο, επιβεβαίωσε την αίσθηση του ερειπωμένου παλιού κόσμου, την ψυχολογία του επιζήσαντος μιας ιστορικής κατάρρευσης. Τα καμένα τοπία ήταν οι ρημαγμένες ζωές του καθενός από μας. Η δουλειά που χάθηκε, το σπίτι που απωλέσθη, η ζωή που δεν κυλούσε πια με τους συνήθεις ρυθμούς της. Η απειλή δεν ερχόταν τόσο απέξω όσο από μέσα μας. Από τη στάχτη της ψυχής μας. Το όνειρο δεν υπήρχε πια.

Αγριότητα
Εκείνη η αγριότητα που αναδύθηκε στο μυθιστόρημά του «Ματωμένος μεσημβρινός», το 1985, που εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες (εκδ. Καστανιώτη, 2011, μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ), τελικά θα ήταν πιο νωπή από ποτέ το 2014. Τώρα που οι πόλεμοι δεν γίνονται για τα σκαλπ των Ινδιάνων, αλλά τα δεκατετράχρονα αγόρια –σε μέρη του πλανήτη όπως η Γάζα– συνεχίζουν να ζουν μέσα στον κόσμο της φρίκης, της βίας και της φαυλότητας. Γιατί υπάρχει μεγαλύτερη φαυλότητα και ύβρις από τα παιδιά που παραδίδονται στις φλόγες του θανάτου; Και μάλιστα στο όνομα της Ιστορίας;

Ο Κόρμακ Μακ Κάρθυ είχε νιώσει από νωρίς το αδιέξοδο του δυτικού πολιτισμού. Ο ορθολογισμός δεν μας οδήγησε αενάως στην ευημερία, την ευτυχία, την ανάπτυξη, την ελευθερία. Γράφοντας πάντα για τη ζωή και τον θάνατο, ο Μακ Κάρθυ ακροβατεί πάνω στο τεντωμένο σχοινί της αιωνιότητας. Κάτω χάσκει η σκοτεινή άβυσσος. Καταφέρνει να δημιουργήσει μια μοναδική πατρίδα για όλους τους μελλοθάνατους: τη λογοτεχνία. Μέσα από το χυμένο αίμα και τα αποκαΐδια, μέσα από τις επικών διαστάσεων δυστοπίες του, ο συγγραφέας καταφέρνει να ανασύρει μια όαση: Την ανθρώπινη ανάσα. Και κάνει όλη την ανθρωπότητα να αναπνεύσει μέσα από τον μπαρουτοκαπνισμένο κόσμο της βίας. Η ζωή είναι τόσο εύκολο να αφαιρεθεί, που αξίζει να τη ρουφήξεις όλη τώρα. Οχι μετά. Τώρα. Μέσα στο καμίνι που βρίσκεσαι. Μέσα στην καταστροφή, αλλά εσύ ανασαίνεις ακόμα. Αυτό είναι το χρυσάφι που επιζεί στην άγρια σημερινή δύση. Η αναπνοή. Δεν αξίζει να τη χαραμίζεις.
Έντυπη

Τα μανιτάρια περιέχουν τόση βιταμίνη D όσο και τα συμπληρώματα διατροφής…

 
Υγεία - Τα μανιτάρια περιέχουν τόση βιταμίνη D όσο και τα συμπληρώματα διατροφής… - Τα μανιτάρια που εκτίθενται στον ήλιο ...
biologikaorganikaproionta.com

ΜΕ ΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΩ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ...


ΕΔΩ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΘΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΟΤΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΑ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ;

Σοβαρότατες καταγγελίες κατά της κυβέρνησης Σημίτη της περιόδου του 1996 αλλά και εναντίον του ίδιου του τότε πρωθυπουργού οι οποίες εγείρουν μείζον εθνικό θέμα, είχε κάνει και εξακολουθεί να πιστεύει με δηλώσεις της η γνωστή αρχαιολόγος Λιάνα Σουβαλτζή, επικεφαλής από το 1989 μέχρι το 1996 των πολυσυζητημένων αρχαιολογικών ανασκαφών για την ανακάλυψη του Τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η κ. Σουβαλτζή χωρίς να μασά τα λόγια της κατακεραυνώνει εκτός από τον κ. Σημίτη, τον τότε Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παπανδρέου, Θόδωρο Πάγκαλο για παρεμπόδιση στο ερευνητικό της έργο. Αφήνει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Σημίτη επηρεαζόταν ή πιεζόταν από τον εβραϊκό παράγοντα της Αιγύπτου που δεν ήθελε την πρόοδο των ανασκαφών στη έρημο Σίουα ενώ ξεκάθαρα αναφέρει ότι ο κ.Πάγκαλος της είχε πει να καθίσει φρόνιμα και να μην σκαλίζει το θέμα με τον Μέγα Αλέξανδρο γιατί ανεβάζει το πατριωτικό φρόνημα των Ελλήνων και δημιουργεί προβλήματα με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων που τότε ήταν στην ημερήσια διάταξη.
Ανεξαρτήτως εαν η αρχαιολογική σκαπάνη της Λιάνας Σουβαλτζή έφερε στο φως τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή κάποιον άλλο επιβλητικό βασιλικό μακεδονικό τάφο, όλοι ανεξαιρέτως έχουν επαινέσει την τεράστια προσπάθεια στην Αίγυπτο που καλύφθηκε από ίδιους πόρους χωρίς καμία κυβερνητική βοήθεια.
συνέχεια στο σύνδεσμο

από διήγημα του Α. Τσέχοφ!

 
To παρακάτω είναι απόσπασμα από διήγημα του Αντόν Τσεχωφ. Εκπληκτικό πόσα διαμάντια για το σήμερα ανακαλύπτε...
www.diaforetiko.gr

Τι είδαν οι αρχαιολόγοι με τη μικροκάμερα

Με «χειρουργικές» κινήσεις προχωρά η ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρχαιολόγος Αικατερίνη Περιστέρη χρησιμοποίησε μικροκάμερα για να «δει» στο εσωτερικό του τύμβου, καθώς δύο τοίχοι χωρίζουν τους αρχαιολόγους από την είσοδο σε αυτόν.

Όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, η κ. Περιστέρη, επικεφαλής της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα τις Σέρρες, κοίταξε με τη μικροκάμερα απο μία εσοχή μικρής διαμέτρου που βρίσκεται στα δεξιά τις εισόδου και διέκρινε κάποιες όψεις από ένα μεγαλοπρεπές δωμάτιο που δικαιολογεί τον ενθουσιασμό για την ανασκαφή.

Ωστόσο, υπάρχουν επιχωματώσεις και μόνο η ολοκλήρωση της ανασκαφής θα μπορέσει να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το ποιος ήταν ο «ιδιοκτήτης» του τύμβου, ο οποίος χρονολογείται από την εποχή της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Καθώς το ενδιαφέρον των τουριστών αυξάνεται, η είσοδος της ταφικής περιβόλου στον τύμβο Κάστα καλύφθηκε με ειδικά σκέπαστρα, προστατεύοντας τις δύο σφίγγες αλλά και τους αρχαιολόγους από την υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά και από τα περίεργα βλέμματα επισκεπτών, που ακόμη και με ειδικούς τηλεσκοπικούς φακούς προσπαθούν να δουν τα σπάνια ευρήματα.

Το ζήτημα στο οποίο διαφωνούν οι αρχαιολόγοι είναι εάν ο τύμβος έχει συληθεί ή όχι. Ορισμένοι επιμένουν ότι οι ενδείξεις δείχνουν ότι δεν έχει υποστεί σύληση, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι έχει συλληθεί από τυμβωρύχους, πιθανότατα κατά τα ρωμαϊκά χρόνια. 

Με την ψηφιακή σάρωση του 2013 ανακαλύφθηκε ότι ο περίβολος του τύμβου ήταν ένας ακριβής κύκλος και πως το μνημείο αποτελεί ενιαίο σύνολο με το Λιοντάρι της Αμφίπολης, που βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα από τον τύμβο, κοντά στον Ποταμό Στρυμόνα, όπου μεταφέρθηκε περίπου 400 χρόνια από την ανέγερσή του από τους Ρωμαίους για την κατασκευή φράγματος.

Αποκαλύφθηκαν 15 σκαλιά και δύο Σφίγγες, καθώς και μικρό ψηφιδωτό δάπεδο που οδηγεί στην είσοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Σφίγγες, βάρους 1,5 τόνου η κάθε μία, εμποδίζουν την είσοδο στον τύμβο.

Εκεί υπάρχει μεγάλος όγκος χώματος και παρεμβάλλονται δύο τοίχοι με απόσταση 6-7 μέτρων μεταξύ τους.

Το μυστήριο της Αμφίπολης

Οι αρχαιλόγοι είναι βέβαιοι ότι βρίσκονται μπροστά σε μία πολύ σημαντική ανακάλυψη. Οι θεωρίες για τον «ιδιοκτήτη» του τύμβου πολλές και καθώς η ανασκαφή προχωρά αναμένεται να λυθούν οι απορίες.

Πολλοί θεωρούν ότι πιθανώς ο τάφος να ανήκε στον ναύαρχο Νέαρχο, ο οποίος είχε ξεκινήσει από την Αμφίπολη -αφετερία της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου- το 334 π.Χ. Οι αρχαιολόγοι δεν αποκλείουν ο τάφος να ανήκει στη Ρωξάνη και στον γιο της Αλέξανδρο τον Δ', οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τον Κάσσανδρο το 311 π.Χ. έχοντας πρώτα εξοριστεί στην Αμφίπολη. Άλλοι εκτιμούν ότι μία τέτοια μεγαλοπρεπής κατασκευή θα ήταν παράξενη επιλογή.

Αν και οι πιθανότητες να έχει ταφεί στον τύμβο ο Μέγας Αλέξανδρος θεωρούνται μικρές -καθώς ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι ετάφη στην Αίγυπτο-, ορισμένοι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να πρόκειται για κενοτάφιο προς τιμήν του, μέσα στο οποίο μπορεί να έχουν ταφεί μέλη της οικογένειάς του. Βέβαια, κάποιοι ιστορικοί δεν αποκλείουν η σορός του μεγάλου στρατηλάτη να μεταφέρθηκε κρυφά στη Μακεδονία, όπου πραγματοποιήθηκε η ταφή του.

Άλλοι, πάλι, προτάσσουν ως θεωρία ο τύμβος να ανήκει στη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Ολυμπιάδα που τα τελευταία χρόνια της ζωής της είχε εξοριστεί στην Αμφίπολη.

Πηγή: in.gr

Οι Δέκα Εντολές του Ορθολογισμού

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε την ενημέρωση κατάστασης του χρήστη George Pantelis.
 
Bertrand Russell: Οι Δέκα Εντολές του Ορθολογισμού
1. Μην αισθάνεσαι απολύτως σίγουρος για τίποτα.
2. Μην νομίζεις ότι αξίζει να προχωρήσεις στην απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων, γιατί τα στοιχεία σίγουρα θα έρθουν στο φως.
3. Ποτέ μην προσπαθείς να αποθαρρύνεις τη σκέψη, γιατί είναι σίγουρο ότι θα επιτύχεις.
4. Όταν σου εναντιωθούν, ακόμα και αν είναι η ίδια η οικογένεια σου, προσπάθησε να το ξεπεράσεις με επιχειρήματα και όχι με αυθεντία, γιατί μια νίκη που βασίστηκε στην αυθεντία δεν είναι πραγματική, είναι απατηλή.
5. Μην έχεις κανένα σεβασμό για την αυθεντία (δικαιοδοσία / εξουσία / αρχή) των άλλων, γιατί πάντα υπάρχουν αντίθετες αυθεντίες που μπορούν να βρεθούν.
6. Μην χρησιμοποιείς εξουσία για να καταπιέζεις απόψεις που νομίζεις επιβλαβείς, γιατί αν το κάνεις, οι απόψεις θα καταπιέσουν εσένα.
7. Μην φοβάσαι να είσαι εκκεντρικός στην άποψη σου, γιατί κάθε "άποψη" που είναι τώρα αποδεκτή ήταν κάποτε εκκεντρική.
8. Βρες περισσότερη ευχαρίστηση στην ευφυή διαφωνία από την παθητική συμφωνία, γιατί, αν εκτιμάς την ευφυΐα όπως θα έπρεπε, η πρώτη συνεπάγεται βαθύτερη συμφωνία από την δεύτερη.
9. Να είσαι σχολαστικά φιλαλήθης ακόμα και αν η αλήθεια είναι άβολη, γιατί είναι πιο άβολο όταν προσπαθείς να την κρύψεις.
10. Μην αισθάνεσαι ζήλεια για την ευτυχία αυτών που ζουν σε παραδείσους ανόητων, γιατί μόνο ένας ανόητος θα νόμιζε ότι αυτό είναι ευτυχία.

Βασιλικός πολτός

 
Υγεία - Βασιλικός πολτός: Δείτε τις θεραπευτικές του ιδιότητες - Τη δεκαετία του 50, δύο προϊόντα ...
biologikaorganikaproionta.com

Τη δεκαετία του 50, δύο προϊόντα από το μελίσσι προτάθηκαν ως διαιτητικά και θεραπευτικά για τον άνθρωπο: η γύρη και ο βασιλικός πολτός.
Παίρνοντας ως έναυσμα τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στη βασίλισσα μέλισσα και τις εργάτριες, όσον αφορά τον τρόπο ζωής τους αλλά και τη διάρκεια που ζουν, οι ερευνητές κατέληξαν σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τα αποτελέσματα που έχει η χρήση αυτού του φυσικού δυναμωτικού. Χρήσεις και θεραπευτικές δράσεις
Ο βασιλικός πολτός δεν είναι θαυματουργή πανάκεια. Το κλειδί για να καταλάβει κανείς πως είναι δυνατόν να δρα με φαινομενικά αντίθετους τρόπους (αφενός να βοηθά άτομα με αϋπνία και αφετέρου άτομα που υποφέρουν από κόπωση να μην αποκοιμούνται), είναι να τον θεωρήσει σαν έναν καταλύτη που προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό και με αυτόν τον τρόπο εξισορροπεί τη λειτουργία του και βελτιώνει το μεταβολισμό.
Εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι το υγιές και ισορροπημένο ανθρώπινο σώμα είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική αυτό-θεραπευόμενη μονάδα. Τα προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται όταν διαταραχθεί αυτή η χημική ισορροπία.
Τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα αλλά αυτό δεν εξαλείφει το αίτιο που το προκάλεσε. Μια φυσική θεραπεία είναι να επανέλθει το σώμα σε μια σωστή ισορροπία, χρησιμοποιώντας ένα διατροφικό συμπλήρωμα. Φυσικό συμπλήρωμα είναι ο βασιλικός πολτός, αν και σημαντικά πιό ακριβός από τα κοινά συμπληρώματα που διατίθενται στα φαρμακεία.
Έχει αποδειχτεί ότι είναι η πλουσιότερη υγιεινή τροφή της φύσης. Επιδρά θετικά στον μεταβολισμό, στην ανάπτυξη και τη μακροζωία. Ρυθμίζει και εξισορροπεί τις λειτουργίες του οργανισμού, οξυγονώνει τα κύτταρα και αυξάνει τη φυσική αντίσταση στις εξωτερικές προσβολές αλλά και στις εσωτερικές ανωμαλίες.
Αυξάνει τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις, τονώνει τη μνήμη, την αντοχή, την γονιμότητα και τη σεξουαλική απόδοση.
Οι κυριότερες ενδείξεις του βασιλικού πολτού είναι:
Παιδιά
-με αναιμία
-που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη
-στο λύκειο, για την προετοιμασία των εξετάσεων
-κατά την ανάρρωση

Ενήλικες
-για την πρόληψη εποχιακών ιώσεων
-κατά της κατάθλιψης, άγχους, στρες
-κατά της δυσκοιλιότητας
-κατά της ανικανότητας και της στειρότητας
-κατά των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση
-κατά της αθηροσκλήρωσης (έλεγχος των επιπέδων της χοληστερόλης)
-κατά της κόπωσης
-κατά του υποσιτισμού και της νευρικής ανορεξίας
-κατά της μυϊκής δυστροφίας
-κατά της ασθένειας του Parkinson
-κατά της ασθένειας του Alzheimer
-κατά της υπέρτασης
-κατά του σακχαρώδη διαβήτη
-στα γηρατειά
-προστατευτικός ο ρόλος του για το ήπαρ
-πιθανόν αντικαρκινική δράση
-ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος-αντιμικροβιακή δράση (κυρίως έναντι στρεπτόκοκκων, σταφυλόκοκκων και Ε.coli, bacilli coli)
-τόνωση και ενδυνάμωση του δέρματος (λόγω του κολλαγόνου που περιέχει-μείωση ρυτίδων) και του τριχωτού της κεφαλής
-κατά του πονοκεφάλου
-κατά των ενδοκρινικών διαταραχών και των ορμονικών ανισορροπιών
-μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου
-μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
-κατά των καταγμάτων των οστών
-επουλώνει τις ιστικές καταστροφές
-κατά των φλεγμονών
-μειώνει τα αρθριτικά προβλήματα
-ευεργετικό σε περιπτώσεις μειωμένης μνήμης
-βελτιώνει το άσθμα
-προσφέρει αναβολική υποστήριξη με αποτέλεσμα την αθλητική απόδοση (αυξημένη ενέργεια, αντοχή και φυσική δύναμη)
-κατά της πνευματικής κατάρρευσης
-κατά των ελκών, εκζεμάτων
-μειώνει αλλεργικά συμπτώματα άλλων αιτιών
-διατήρηση ομορφιάς

Ο βασιλικός πολτός όμως, έχει και πολλές άλλες ενδείξεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαιτητικό, με ταυτόχρονη ενίσχυση του οργανισμού. Βασιλικό πολτό συναντούμε ως συστατικό και στη βιομηχανία καλλυντικών, σε προϊόντα που προορίζονται για το αδυνάτισμα και τη μείωση της κυτταρίτιδας.
Έχει διαπιστωθεί ότι ανοίγει την όρεξη και είναι εξαιρετικά βοηθητικό σε περιπτώσεις ασθενικών παιδιών. Ρυθμίζει το βάρος και βοηθά στη χώνεψη. Το μακιγιάζ με βασιλικό πολτό αποτελεί ακόμα μυστήριο και δεν είναι γνωστά τα αποτελέσματά του.
Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Επιστημονική έρευνα σε θέματα προαγωγής υγείας μελέτησε την επίδραση του βασιλικού πολτού στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια πρόσληψη της τάξεως των 50-100mg την ημέρα, μείωσε την χοληστερόλη στο 14% των δοκιμαζόμενων.
Επίσης, μπορεί κανείς να συμπεράνει από τα συστατικά του βασιλικού πολτού τι είδους θεραπευτικές δράσεις μπορεί να έχει. Μια πρώτη παρατήρηση μπορεί να είναι οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες που περιέχει, όπως η βιταμίνη C, A και E.
Σε προβλήματα όπως η κόπωση και οι αϋπνίες, οι διατροφικές ελλείψεις και άλλα, μπορεί κανείς να βρει ισχυρό σύμμαχο. Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το παροδικό αίσθημα κόπωσης. Αν αυτή οφείλεται σε ανεπάρκεια βιταμινών ή ιχνοστοιχείων, η θεραπεία μπορεί να κρίνεται απαραίτητη.
Ο βασιλικός πολτός μπορεί να δώσει ότι καλύτερο από τη φύση χωρίς παρενέργειες. Θεωρείται, λοιπόν, λύση για την καθημερινότητα. Το 35% των ατόμων που παραπονιούνται για “έλλειψη ενέργειας», για παροδικές καταστάσεις κόπωσης, οφείλονται στις συνθήκες της καθημερινής ζωής, που συχνά επιδεινώνονται από λάθη στην υγιεινή διαβίωση.
Επίσης, υποστηρίζεται ότι ενεργοποιεί την ανάπτυξη του μυελού των οστών και βοηθά στη γρήγορη επούλωση των πληγών (στο μισό χρόνο από αυτό που θα χρειαζόταν χωρίς αυτόν).
Δοσολογία:
Η δοσολογία που συστήνεται είναι η εξής: ένα κουταλάκι το πρωί νηστικός κάτω από τη γλώσσα μέχρι να διαλυθεί, τα παιδιά μισό κουταλάκι και οι αθλητές και ασθενείς έως και δύο. Απαραίτητος χρόνος χρήσης ορίζονται 3 μήνες ετησίως.
Ο βασιλικός πολτός, καθώς είναι φυσικό προϊόν, είναι απόλυτα αβλαβές, δεν προκαλεί παρενέργειες και εθισμό. Η ισχύς του εξαρτάται από τη φρεσκάδα του. Συντηρείται σε 5οC (οικιακό ψυγείο) έως 6 μήνες, ενώ αλλοιώνεται από τον αέρα, το φως και τα μεταλλικά σκεύη.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο βασιλικός πολτός δεν είναι φάρμακο αλλά τροφή, όμως οι εξαιρετικά πολλές θεραπευτικές ιδιότητές του τον καθιστούν μια ουσία απέναντι στην οποία πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός. Μέλι, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να τρώει όσο θέλει, βασιλικό πολτό όμως ημερησίως μέχρι μισό γραμμάριο.
Επίσης, καλό είναι σε περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών να ερωτάται και ο θεράπων γιατρός.
Ελληνική παραγωγή-συγκομιδή
Στην Ελλάδα οι παραγωγοί βασιλικού πολτού είναι ελάχιστοι. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του βασιλικού πολτού που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά είναι εισαγόμενος. Η περίοδος παραγωγής και συγκομιδής είναι από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο.
Στο διάστημα αυτό κάθε κυψέλη δίνει 100-150 γραμμάρια.
Σύντομος σχολιασμός
Διαβάζοντας για το βασιλικό πολτό δε μπορεί κανείς παρά να θαυμάσει το τελειότερο ίσως φυσικό εργαστήρι στην πλάση, μήκους το πολύ ενός εκατοστού. Υποκλίνεται μπρος σε αυτό το αθόρυβο και τόσο θαυμαστό πλάσμα, τη μέλισσα, που ζει μόνο 40 ημέρες, που, όταν κινδυνεύει, ξέρει ότι θα πεθάνει αν χρησιμοποιήσει το κεντρί της.
Ο βασιλικός πολτός μπορεί να χαρακτηριστεί σαν το αυθεντικό κόσμημα της διατροφής. Η περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά του δίνει πολύ μεγάλη αξία, σε μια εποχή των διατροφικών ελλείψεων μέσα στην αφθονία. Αν και η προσφορά τροφίμων είναι τεράστια, ο κόσμος μαστίζεται από ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών.
Είναι σημαντικό, όμως, να καταρρίπτεται ο μύθος ότι το προϊόν αυτό της κυψέλης είναι πανάκεια. Ο βασιλικός πολτός είναι τροφή και όχι φάρμακο.

24 εφευρέσεις του Αρχιμήδη!

 
Η ενότητα αυτή είναι ένα κάλεσμα προς όλους τους εντός της Ελλάδος και εκτός αυτής Έλληνες και φιλέλληνες. Με θέματα που αναφέρονται στα περιεχόμενα του περιοδικού artion magazine παρουσιάζονται κείμενα για την ορθοδοξία, την...
artionrate.com|Από Administrator

Οι εφευρέσεις του μεγάλου Συρακούσιου επιστήμονα Αρχιμήδη οι οποίες αποδεικνύουν ότι ήταν πολλούς αιώνες μπροστά από την εποχή του ζωντανεύουν ξανά στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας στην Ελλάδα. Σχεδόν δύο χιλιετίες πριν από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, τον Γαλιλαίο και τον Νεύτωνα, οι επινοήσεις του Αρχιμήδη έθεσαν τις βάσεις για τεχνολογικές ανακαλύψεις του μέλλοντος.

Όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Γερμανός μαθηματικός και φιλόσοφος Γκόντφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς, «όποιος κατανοεί τον Αρχιμήδη θα είναι φειδωλός στον θαυμασμό των ανακαλύψεων των ανδρών της νέας εποχής». Εμπνευστής του μουσείου είναι ο μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος Κώστας Κοτσανάς. Κατάφερε να φτιάξει πιστά αντίγραφα των εφευρέσεων του Αρχιμήδη και να τα παρουσιάσει σε δύο ορόφους που παραχωρήθηκαν ειδικά γι' αυτό τον σκοπό από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Στο ισόγειο του νέου μουσείου θα εκτεθούν 24 επινοήσεις του Αρχιμήδη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο εξελιγμένος υδραυλικός κοχλίας, το ακριβές μηχανικό πλανητάριο, το βίντσι με οδοντωτούς τροχούς και ατέρμονα κοχλία, η διόπτρα, το οδόμετρο, το ναυτικό δρομόμετρο, το μηχανικό και το υδραυλικό παράδοξο, η επινόηση ελέγχου της καθαρότητας του χρυσού, το αραιόμετρο, η καύση με κάτοπτρα, ο ρωμαϊκός ζυγός, οι γιγάντιοι γερανοί και οι πανίσχυρες πολεμικές μηχανές..



ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ


Ο Αρχιμήδης είχε επινοήσει εντυπωσιακές πολεμικές μηχανές, όπως για παράδειγμα ο συγκεκριμένος καταπέλτης που προστάτευε τις Συρακούσες.
Το μουσείο είναι διαδραστικό και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να χρησιμοποιήσουν τα εκθέματα ώστε να καταλάβουν από πρώτο χέρι τον τρόπο λειτουργίας τους, χωρίς να τους περιορίζει στην απλή ανάγνωση ιστορικών πληροφοριών. Ο κ. Κοτσανάς σημειώνει: «Κάποια είναι απόλυτα διαδραστικά, όπως για παράδειγμα το οστομάχιο -ένας πρόδρομος του παζλ και του τάνγκραμ-, το μηχανικό και το υδραυλικό παράδοξο του Αρχιμήδη, η μέθοδος ελέγχου της καθαρότητας του χρυσού, για την οποία είπε το περίφημο ''Εύρηκα'' μόλις την ανακάλυψε. Κάποια άλλα είναι διαδραστικά για μαθητές και κοινό με την καθοδήγηση εξειδικευμένου ατόμου, όπως ο υδραυλικός κοχλίας, ο βαρουλκός, το οδόμετρο, ο γερανός, ο καταπέλτης και άλλα».
ΓΙΓΑΝΤΙΟΣ ΓΕΡΑΝΟΣ


Ο Αρχιμήδης ήταν ένας από τους επιστήμονες που έβαλαν τις βάσεις της σύγχρονης μηχανικής. Αυτή η επινόηση είναι ένας γιγάντιος γερανός με βαρούλκα και μοχλούς που έχει τη δυνατότητα να ανυψώνει μεγάλες πέτρες

ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ


Το υδραυλικό ωρολόγιο του Αρχιμήδη ήταν εξαιρετικά πολύπλοκο, με πολλά κινούμενα μέρη. Οι κινήσεις των ματιών του ανθρώπινου προσωπείου, το άνοιγμα του ράμφους του κόρακα και η κίνηση των φιδιών προς τα φύλλα σηματοδοτούσαν την αλλαγή της ώρας.

ΟΔΟΜΕΤΡΟ


Το οδόμετρο του Αρχιμήδη, όπως προδίδει το όνομά του, μετρούσε τις αποστάσεις και ήταν πρόδρομος του σημερινού κοντέρ
Πηγή: έθνος

Ο ΚΩΔΙΞ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΞ Α > Αρχική δύναμις (ΑΛΦΑ = αρχικόν ηλιοφώς) Β > Ενέργεια πάσης φύσεως (Β-ΗΤΑ = η ενέργεια που φανερώθηκε και στερεώθηκε). Γ > Τό γαιώδες σωματίδιον (ΓΑΜΑ = η ...

Α > Αρχική δύναμις (ΑΛΦΑ = αρχικόν ηλιοφώς)
Β > Ενέργεια πάσης φύσεως (Β-ΗΤΑ = η ενέργεια που φανερώθηκε και στερεώθηκε).
Γ > Τό γαιώδες σωματίδιον (ΓΑΜΑ = η γή – τό γεμά-το)
Δ > Η Δύναμις πού δομεί καί δημιουργεί
Ε > Η εκπορευομένη δύναμις (τού φωτός)
Ζ > Η Ζωή καί η Ζέσις
Η > Η διπλή κάθοδος τής ακτινοβολίας – η φανέρωσις
Θ > Η θέασις – πάν θεώμενον
Ι > Συνεχής κάθοδος τής δυνάμεως (τού φωτός), μικρά ποσότης – αμφίδρομος κίνησις – αφανής.
Κ > Τά κάτω
Λ > Γιά τά ουράνια ο φωτισμός ο ηλιακός, γιά τά γήινα τά υγρά
Μ > Η ορατή μας φύσις
Ν > Νούς – Νόμος καί τά Νερά στήν φύσιν
Ξ > Κ+Σ Τό Κάτω σέ έσω χώρον ή ΚΑΣΑ
Ο > Χώρος περιωρισμένος ασχέτως μεγέθους
Π > Τό Πύρ, τό πρώτον στοιχείον – τό άνωθεν – τό πατρικόν
Ρ > Ροή πρωτίστως φωτοενεργειών, υστέρως δέ πάσα άλλη Ροή
Σ > Τό εσωτερικώς θεώμενον
Τ > Η στερέωσις τής Δυνάμεως ή τής θεάσεως
Υ > Μεγάλη συσσώρευσις δυνάμεως (φωτός)
Φ > Τό Φώς
Χ > Τά χοϊκά στοιχεία – η χθών
Ψ > Π+Σ = Τό πύρ σέ έσω χώρον
Ω > Ο πλανήτης – γήινος χώρος.

Η θαυματουργή ορμόνη

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
26, Σεπτέμβρη 2013 από τον Dave MIHALOVIC Η μελατονίνη ελέγχει τον βιορυθμό μας, τη διάθεση, την...
pentapostagma.gr

26, Σεπτέμβρη 2013 από τον Dave MIHALOVIC

Η μελατονίνη ελέγχει τον βιορυθμό μας, τη διάθεση, την αναπαραγωγή, βάρος και ακόμη και τον καρκίνο

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη θαυματουργή που είναι πάρα πολύ υποτιμημένη από την άποψη της δυναμικής επιπτώσης προς στην υγεία μας. Μπορεί να ελέγξει τα πάντα, από τον ρυθμό ύπνου / εγρήγορσης , τους κύκλους μας για την αναπαραγωγή, το βάρος μας, τη διάθεση και ακόμη ασκεί ισχυρή ,αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση. Η μελατονίνη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, όπως η μουστάρδα, μούρα goji, αμύγδαλα, ηλιόσποροι, κάρδαμο, μάραθο, κόλιανδρο και τα κεράσια.
Η μελατονίνη βρίσκεται στα ζώα, τα φυτά, και τα μικρόβια. Είναι μια φυσική ορμόνη που παράγεται από την επίφυση του σώματος και γενικά ,αυξάνουν τα ποσοστά μελατονίνης στο σκοτάδι κατά την διάρκεια της νύχτας. Εν μέρει, το ρολόι το σώμα σας ελέγχει πόσο μελατονίνη παράγει στο 24ωρο. Κανονικά, τα επίπεδα της μελατονίνης αρχίσουν να αυξάνονται στα μέσα της ημεράς αποτο απόγευμα και μετά προς αργά το βράδυ, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας, και στη συνέχεια υπάρχει πτώση στις πρώτες πρωινές ώρες. Το Φως επηρεάζει το πόσο μελατονίνης στο σώμα σας για την παραγωγή της. Κατά τη διάρκεια μικρότερων ημέρών του χειμώνα, το σώμα σας μπορεί να παράγει μελατονίνη νωρίτερα ή αργότερα μέσα στην ημέρα από το συνηθισμένο. Αυτή η αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής (SAD), ή την κατάθλιψη του χειμώνα. «Σε ασθενείς που είχαν ΕΣΔ, η διάρκεια της έκκρισης μελατονίνης έγινε πλέον το χειμώνα και το καλοκαίρι μικρότερη, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε άλλα θηλαστικά,» σημειώνει ο συγγραφέας Δρ Thomas A. Wehr, ένας ψυχίατρος της έρευνας στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, στήν Bethesda, στο Maryland,. «Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει αυτή την πληθώρα των συναισθηματικών αλλαγών που εμφανίζεται σε ανθρώπους, όταν παθαίνουν κατάθλιψη το χειμώνα.»
Τα φυσικά επίπεδα μελατονίνης παρουσιαζουν μια αργή πτώση με την ηλικία. Μερικοί ενήλικες παράγουν πολύ μικρές ποσότητες ή και καθόλου όσο αυξανει η ηλίκια.Επίσης χαμηλά επίπεδα της μελατονίνης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Για παράδειγμα, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που εργάζονται νυχτερινές βάρδιες για πολλά χρόνια (και ως εκ τούτου θα πρέπει να αναμένεται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα της μελατονίνης) φαίνεται να έχουν ένα ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου. Η μελατονίνη έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει ή σταματά την ανάπτυξη των διαφόρων τύπων κυττάρων του καρκίνου, ακόμη και αποτελεί πλέον η ίδια αυτή, θεραπεία του καρκίνου.
Μερικές από τις μελέτες έχουν δείξει ότι η μελατονίνη μπορεί να παρατείνει την επιβίωση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ορισμένους τύπους καρκίνων ανίατες όπως προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα και το μελάνωμα. Μερικές μελέτες έχουν αναφέρει ότι ένας μικρός αριθμός των καρκίνων έχει δείξει ότι η μελατονίνη προσφέρει ιδιαίτερα ισχυρή προστασία.
. Τα κύτταρα σε όλο το σώμα σας – ακόμα και τα καρκινικά κύτταρα – έχουν υποδοχείς μελατονίνης. Έτσι, όταν η μελατονίνη παράγεται κατά την νύχτα, επιβραδύνει την κυτταρική διαίρεση. Στην πραγματικότητα, η μελατονίνη έχει μια κατευναστική επίδραση σε αρκετές αναπαραγωγικές ορμόνες, η οποία μπορεί να εξηγήσει γιατί φαίνεται να προστατεύει έναντι καρκίνων που είναι ορμονοεξαρτόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των ωοθηκών, του ενδομητρίου, του μαστού, του προστάτη και των όρχεων.Η GreenMedInfo απαριθμεί είκοσι μελέτες που αποδεικνύουν ακριβώς πώς η μελατονίνη ασκεί την προστατευτική δράση της ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, αντικαρκινικές επιδράσεις της μελατονίνης δεν σταματούν εκεί. Ενώ προκαλούν τα καρκινικά κύτταρα να αυτοκαταστραφούν, η μελατονίνη ενισχύει επίσης την παραγωγή και ανάπτυξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος παράγοντας τονωτικές ουσίες, όπως η ιντερλευκίνη-2, η οποία βοηθά στον εντοπισμό και την επίθεση των μεταλλαγμένων κυττάρων που οδηγούν σε καρκίνο. Η μεγαλύτερη σε μορφής έκταση, έρευνα μελατονίνης μέχρι σήμερα έχει να κάνει με τον καρκίνο του μαστού . Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία στις μελέτες αυτές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
• Το περιοδικό Επιδημιολογίας αναφέρει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού μεταξύ των γυναικών που εργάζονται κυρίως νυχτερινές βάρδιες
• Οι γυναίκες που ζουν σε γειτονιές με μεγάλες ποσότητες νυχτερινής φωταγώγησης έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με εκείνους που ζουν σε περιοχές όπου τη νύχτα κυριαρχεί το σκοτάδι, σύμφωνα με μια ισραηλινή μελέτη
• Από τους συμμετέχοντες στην μελέτη «Nurses Health » , διαπιστώθηκε ότι οι νοσηλευτές που εργάζονται τη νύχτα είχαν 36 τοις εκατό υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού.
• Τυφλές γυναίκες, των οποίων τα μάτια δεν μπορεί να ανιχνεύσει το φως και έτσι έχουν εύρωστη παραγωγή της μελατονίνης, έχουν χαμηλότερο από το μέσο όρο ποσοστά καρκίνου του μαστού
Συνολικά, το μεγαλύτερο σώμα των επιδημιολογικών μελετών που θεωρούν πλέον πως , οι γυναίκες που εργάζονται νυχτερινή βάρδια βρέθηκαν να έχουν ποσοστά καρκίνου του μαστού 60 τοις εκατό πάνω από το φυσιολογικό , ακόμα και όταν οι άλλοι παράγοντες, όπως οι διαφορές στη διατροφή αντιπροσώπευαν.
Διεγείρει το Μπεζ λίπος
Ισπανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση μελατονίνης βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους, επειδή διεγείρει την εμφάνιση του «μπεζ λίπους», ένα είδος κυττάρων λίπους που καίει θερμίδες in vivo αντί για την αποθήκευση τους.
Στη Εφημερίδα Journal of Epiphsis , επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας στο Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης, του Νοσοκομείο Carlos III της Μαδρίτης, και το Πανεπιστήμιο του Τέξας Health Science Center στο San Antonio (ΗΠΑ) έχουν αποκαλύψει, για πρώτη φορά το προηγουμένως άγνωστο αίνιγμα του γιατί η μελατονίνη έχει μεταβολικά οφέλη στη θεραπεία του διαβήτη και της υπερλιπιδαιμίας.
Σε προηγούμενες εκδόσεις, οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα της μελατονίνης για την παχυσαρκία, δυσλιπιδαιμία, υψηλή πίεση του αίματος και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που συνδέεται με την παχυσαρκία σε νεαρούς παχύσαρκους αρουραίους – ένα πειραματικό μοντέλο μεταβολικού συνδρόμου.
Εν όψει των πιο πρόσφατων αποτελεσμάτων τους, φαίνεται ότι το κλειδί βρίσκεται στο γεγονός ότι η χρόνια κατανάλωση μελατονίνης επάγει όχι μόνο την εμφάνιση του «μπεζ λιπαρά» σε παχύσαρκους διαβητικούς αρουραίους, αλλά επίσης αυξάνει την παρουσία της σε λεπτές ζώα χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου. Τα κύτταρα «Μπεζ λίπος» που βρέθηκαν σε διάσπαρτα φακής μεγέθους, είχαν εναποτεθεί κάτω από το δέρμα στην βουβωνική περιοχή σε παχύσαρκους διαβητικούς αρουραίους.
Αυτά τα ευρήματα, σημαίνουνότι είναι ένα δυνητικά χρήσιμο εργαλείο τόσο από μόνη της και επίσης για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.
Η μελέτη – που συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας με τον λέκτοραςAhmad Agil – έδειξαν ότι η χρόνια χορήγηση μελατονίνης ευαισθητοποιεί την θερμογόνο δράση της έκθεσης στο κρύο, αυξάνει τη θερμογόνο δράση της άσκησης και, ως εκ τούτου, αποτελεί εξαιρετική θεραπεία κατά της παχυσαρκίας. Το γεγονός είναι ότι μία από τις βασικές διαφορές μεταξύ «μπεζ λίπος», το οποίο εμφανίζεται κατά τη χορήγηση μελατονίνης, και «λευκό λίπος», είναι ότι μιτοχόνδρια των κυττάρων στο «μπεζ λίπος» παράγουν τη UCP1 πρωτεΐνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την καύση θερμίδων και την παραγωγή θερμότητας.
Η μελατονίνη έχει βρεθεί ότι συμβάλει για την προώθηση της υγείας με πολλούς άλλους τρόπους:
1. Η μελατονίνη μπορεί να προστατεύσει από τις καρδιακές παθήσεις . Είναι έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν «καλή» χοληστερόλη (HDL) και διαδραματίζει ένα ρόλο στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η μελατονίνη μπορεί επίσης να προστατεύσει την καρδιά σας κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής.
2. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η έκκριση μελατονίνης σχετίζεται με την ημικρανία και την κεφαλαλγία διαταραχών,δηλώνει ο Dr Mario FP Peres, του Νοσοκομείου Israelita Albert Einstein, στο Σάο Πάολο, και οι συνεργάτες του επισημαίνουν στο ιατρικό περιοδικό Neurology .
3. Η μελατονίνη είναι ιδιαίτερα επωφελής σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη . Προστατεύει τα κύτταρα του παγκρέατος, επιφέροντας επιβράδυνση της εξέλιξης της ασθένειας αυτής. Επίσης, έχει πολύ ισχυρή αντι-οξειδωτική ιδιότητα μειώνοντας την βλάβη στα νεφρά, τα μάτια και την κυκλοφορία που είναι κοινή σε αυτούς με διαβήτη.
4. Η μελατονίνη προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και επιβραδύνει την εξέλιξη στα πρώιμα στάδια της νόσου. Αυτό οφείλεται στην ισχυρή αντι-οξειδωτικη ιδιότητα της, μαζί με την ικανότητά του να διασχίσει εύκολα τον φραγμό αίματος-εγκεφάλου.
5. Η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης . Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι η μελατονίνη μπορεί να αποτρέψει την απώλεια οστικής μάζας και να αυξήσει το σχηματισμό νέου οστού.
6. Εκείνοι που αγωνίζονται να χάσουν βάρος μπορούν να επωφεληθούν από την μελατονίνη. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί μια αύξηση στην όρεξη, μέσω διακοπής του, αυξάνει την παραγωγή ορμονών όρεξης με αποτέλεσμα την κατανάλωση περισσότερων τροφίμων σε εκείνους που είναι υπό στέρηση ύπνου.
Επιμέλεια-μετάφραση-επεξεργασία
Δρ.Μουρούτης Κων/νος

Δημοφιλείς αναρτήσεις