Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

17η Οκτωβρίου 1346 η μάχη στο Neville’s Cross...

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
17 Οκτωβρίου-Μάχη του Neville’s Cross 17/10/2014Το γεγονός της ημέραςistorikos Την 17η Οκτωβρίου 1346, ξέσπασε η μάχη στο Neville’s Cross...
istorikoiperipatoi.gr
Την 17η Οκτωβρίου 1346, ξέσπασε η μάχη στο Neville’s Cross της Αγγλίας, ανάμεσα στο αγγλικό και το σκωτσέζικο στέμμα. Η μάχη έληξε με την ήττα των Σκωτσέζων και την αιχμαλώτιση του βασιλέως τους, Δαβίδ του Β΄.
Το1346, η Αγγλία είχε εμπλακεί στον Εκατονταετή πόλεμο με τη Γαλλία. Για να απωθήσει τον εχθρό του, ο Φίλιππος ΣΤ΄ της Γαλλίας, προσέφυγε στον David II της Σκωτίας, για να επιτεθούν στους Άγγλους από το βορρά, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δεύτερο μέτωπο για το αγγλικό στράτευμα. Παρά τις ιδιαιτέρως απελπισμένες εκκλήσεις του Φιλίππου Στ΄ τον Ιούνιο του 1346 (όταν οι Άγγλοι είχαν ήδη συγκεντρώσει στρατεύματα στη νότια Αγγλία), ο Daviid II της Σκωτίας περίμενε μέχρι τον Οκτώβριο. Στις 7 Οκτωβρίου, οι Σκωτσέζοι εισέβαλλαν στην Αγγλία, με 12.000 άνδρες. Στις 16 Οκτωβρίου, έφτασαν στο Durham, όπου στρατοπέδευσαν. 
Κατά την μάχη που ξέσπασε στις 17 Οκτωβρίου, οι Άγγλοι είχαν συγκεντρώσει τους μισούς άντρες από ότι οι Σκωτσέζοι. Οι Σκωτσέζοι έχασαν περί τους 1.000 στρατιώτες, ενώ οι Άγγλοι διατήρησαν την συνοχή τους χάρη στην καλύτερη οργάνωση και την στρατηγική. Αρχηγός των Άγγλων ήταν ο Λόρδος Ralph Nerville, ο οποίος έδωσε το όνομα του στην μάχη, ο Λόρδος Henry Percy και ο William Zouche, Αρχιεπίσκοπος της Υόρκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις