Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Γεώργιος Χουρμουζιάδης

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

 
Γεώργιος Χουρμουζιάδης 16/10/2014Το πρόσωπο της ημέραςistorikos Η αρχαιολογική επιστήμη θρήνησε ένα από τα ευγενέστερα τέκνα της, την 16η Οκτωβρίου 2013. Ο Θεσσαλονικιός καθηγητής αρχαιολογίας, Γεώργιος...
istorikoiperipatoi.gr
Η αρχαιολογική επιστήμη θρήνησε ένα από τα ευγενέστερα τέκνα της, την 16η Οκτωβρίου 2013. Ο Θεσσαλονικιός καθηγητής αρχαιολογίας, Γεώργιος Χουρμουζιάδης πέθανε, ύστερα από πολύμηνη νοσηλεία. 
Ο Γεώργιος Χουρμουζιάδης γεννήθηκε την 26η Νοεμβρίου 1932, στην μακεδονική πρωτεύουσα. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία τέχνης, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Αρχικώς, εργάστηκε στην Μέση Εκπαίδευση. Το 1965, πήρε μετάταξη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, υπηρετώντας στην Θεσσαλία. Το 1973 έγινε Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Την περίοδο 1976 – 1978 ήταν υπότροφος της Alexander v. Humbolt στη Χαϊδελβέργη, για μετεκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ιστορία. Η εκλογή του στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ έγινε το 1981, στην έδρα της Προϊστορικής Αρχαιολογίας. 
Ο Γεώργιος Χουρμουζιάδης δημοσίευσε πλήθος μονογραφιών και άρθρων, σχετικά με την Προϊστορική Αρχαιολογία. Έγινε γνωστός παγκοσμίως για την ανασκαφή του λιμναίου προϊστορικού οικισμού στην Καστοριά, όπου εντόπισε ξύλινη επιφάνεια με χαράγματα. Το 2004, εξελέγηκε βουλευτής Α΄ Περιφερείας Θεσσαλονίκης, με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ). Συγκινητική ήταν η παράκληση της οικογενείας του μετά τον θάνατο του, να προσφερθούν χρήματα στον Σύλλογο Φίλων Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλλεγγύης αντί καταθέσεως στεφάνων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις