Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

24 εφευρέσεις του Αρχιμήδη!

 
Η ενότητα αυτή είναι ένα κάλεσμα προς όλους τους εντός της Ελλάδος και εκτός αυτής Έλληνες και φιλέλληνες. Με θέματα που αναφέρονται στα περιεχόμενα του περιοδικού artion magazine παρουσιάζονται κείμενα για την ορθοδοξία, την...
artionrate.com|Από Administrator

Οι εφευρέσεις του μεγάλου Συρακούσιου επιστήμονα Αρχιμήδη οι οποίες αποδεικνύουν ότι ήταν πολλούς αιώνες μπροστά από την εποχή του ζωντανεύουν ξανά στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας στην Ελλάδα. Σχεδόν δύο χιλιετίες πριν από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, τον Γαλιλαίο και τον Νεύτωνα, οι επινοήσεις του Αρχιμήδη έθεσαν τις βάσεις για τεχνολογικές ανακαλύψεις του μέλλοντος.

Όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Γερμανός μαθηματικός και φιλόσοφος Γκόντφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς, «όποιος κατανοεί τον Αρχιμήδη θα είναι φειδωλός στον θαυμασμό των ανακαλύψεων των ανδρών της νέας εποχής». Εμπνευστής του μουσείου είναι ο μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος Κώστας Κοτσανάς. Κατάφερε να φτιάξει πιστά αντίγραφα των εφευρέσεων του Αρχιμήδη και να τα παρουσιάσει σε δύο ορόφους που παραχωρήθηκαν ειδικά γι' αυτό τον σκοπό από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Στο ισόγειο του νέου μουσείου θα εκτεθούν 24 επινοήσεις του Αρχιμήδη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο εξελιγμένος υδραυλικός κοχλίας, το ακριβές μηχανικό πλανητάριο, το βίντσι με οδοντωτούς τροχούς και ατέρμονα κοχλία, η διόπτρα, το οδόμετρο, το ναυτικό δρομόμετρο, το μηχανικό και το υδραυλικό παράδοξο, η επινόηση ελέγχου της καθαρότητας του χρυσού, το αραιόμετρο, η καύση με κάτοπτρα, ο ρωμαϊκός ζυγός, οι γιγάντιοι γερανοί και οι πανίσχυρες πολεμικές μηχανές..



ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ


Ο Αρχιμήδης είχε επινοήσει εντυπωσιακές πολεμικές μηχανές, όπως για παράδειγμα ο συγκεκριμένος καταπέλτης που προστάτευε τις Συρακούσες.
Το μουσείο είναι διαδραστικό και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να χρησιμοποιήσουν τα εκθέματα ώστε να καταλάβουν από πρώτο χέρι τον τρόπο λειτουργίας τους, χωρίς να τους περιορίζει στην απλή ανάγνωση ιστορικών πληροφοριών. Ο κ. Κοτσανάς σημειώνει: «Κάποια είναι απόλυτα διαδραστικά, όπως για παράδειγμα το οστομάχιο -ένας πρόδρομος του παζλ και του τάνγκραμ-, το μηχανικό και το υδραυλικό παράδοξο του Αρχιμήδη, η μέθοδος ελέγχου της καθαρότητας του χρυσού, για την οποία είπε το περίφημο ''Εύρηκα'' μόλις την ανακάλυψε. Κάποια άλλα είναι διαδραστικά για μαθητές και κοινό με την καθοδήγηση εξειδικευμένου ατόμου, όπως ο υδραυλικός κοχλίας, ο βαρουλκός, το οδόμετρο, ο γερανός, ο καταπέλτης και άλλα».
ΓΙΓΑΝΤΙΟΣ ΓΕΡΑΝΟΣ


Ο Αρχιμήδης ήταν ένας από τους επιστήμονες που έβαλαν τις βάσεις της σύγχρονης μηχανικής. Αυτή η επινόηση είναι ένας γιγάντιος γερανός με βαρούλκα και μοχλούς που έχει τη δυνατότητα να ανυψώνει μεγάλες πέτρες

ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ


Το υδραυλικό ωρολόγιο του Αρχιμήδη ήταν εξαιρετικά πολύπλοκο, με πολλά κινούμενα μέρη. Οι κινήσεις των ματιών του ανθρώπινου προσωπείου, το άνοιγμα του ράμφους του κόρακα και η κίνηση των φιδιών προς τα φύλλα σηματοδοτούσαν την αλλαγή της ώρας.

ΟΔΟΜΕΤΡΟ


Το οδόμετρο του Αρχιμήδη, όπως προδίδει το όνομά του, μετρούσε τις αποστάσεις και ήταν πρόδρομος του σημερινού κοντέρ
Πηγή: έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις