Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

η Άλωση τής Τριπόλεως

Σαν σήμερα το 1821, η Άλωση τής Τριπόλεως.
Οι Έλληνες, κατόπιν μακράς πολιορκίας, εισέρχονται στην Τρίπολη, όπου είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 40.000 τούρκιο από διάφορα μέρη της Πελοποννήσου. Οι πρώτοι αναιρριχηθέντες στα τείχη ήταν οι Μ. Δούνιας, Αυραντίτης, Γ. Ρουμάνης, Π. Κεφάλας κ.α. Ο τελευταίος, αφού έστησε την ελληνική σημαία στις επάλξεις, άνοιξε την καλούμενη «Αναπλιώτικη πόρτα», από όπου εισήλθαν τα σώματα τού Θ. Κολοκοτρώνη, Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, Γιατράκου, Α. Κονδάκη, Π. Ζαφειροπούλου καί άλλων οπλαρχηγών. Στους αλβανούς που βρίσκονταν στην πόλη, επιτράπηκε κατόπιν συμφωνίας να αποχωρήσουν. Άπειρα λάφυρα περιήλθαν στα χέρια των νικητών. Ο Καϊμακάμης, ο Κεχαγιάμπεης, διάφοροι άλλοι επίσημοι τούρκοι και αι γυναίκες των χαρεμίων παρεδόθηκαν στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, ο οποίος ανέλαβε με προσωπική του ευθύνη την φύλαξή τους.
Η κατάληψη της Τριπολιτσάς αποτέλεσε βαρύτατο πλήγμα γιά τους τούρκους, οι οποίοι έχασαν το κυριώτερο έρεισμά τους στην Πελοπόννησο, γι’ αυτό και το γεγονός πανηγυρίστηκε με μεγάλη χαρά από τοτς Έλληνες.
(Πίνακας: Πόλεμος της Τριπολιτζάς και των πέριξ αυτής χωρίων, του Παναγιώτη Ζωγράφου, υπό την καθοδήγηση του Στρατηγού Μακρυγιάννη.)
[Ἑλληνικό Ἡμερολόγιο http://eistorias.wordpress.com/]

Δημοφιλείς αναρτήσεις