Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

«Ή θα παλέψουμε με τα κύματα ή θα πνιγούμε…»

http://www.athinorama.gr/cinema/articles/?id=1000618

Ιωάννα Καρυστιάνη: «Ή θα παλέψουμε με τα κύματα ή θα πνιγούμε…» 11/10/2013

  
Εκτύπωση
Το μπεστ σέλερ «Μικρά Αγγλία» μεταφέρεται στην οθόνη από τον Παντελή Βούλγαρη, με τη γνωστή συγγραφέα να επιμελείται τη σεναριακή διασκευή του. Η Ιωάννα Καρυστιάνη μιλά για το βιβλίο, την αγαπημένη της Άνδρο, τα γυρίσματα, τη διαδικασία συγγραφής ενός σεναρίου, αλλά και για τη σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.
Πώς αποφασίσατε να γράψετε ένα βιβλίο για την Άνδρο; Είχατε κάποια σχέση με το νησί; Καμία απολύτως. Όταν πρωτοπήγα μάλιστα είχα κάποια προσωπικά προβλήματα που δεν με άφησαν να την εκτιμήσω εξαρχής. Ένας παλιός συμφοιτητής με φώναξε για έναν καφέ στο σπίτι του και είδα τις φωτογραφίες πέντε πνιγμένων ναυτικών σε κάδρα. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα άλλαξαν όλα μέσα μου. Ένιωσα ένα τεράστιο σοκ και αναρωτήθηκα πώς ένα σπίτι μπορεί να αντέξει τέτοιο πένθος. Στην Άνδρο σχεδόν όλα τα σπίτια είναι λαβωμένα από ναυάγια. Αυτό με έκανε να αγαπήσω παράφορα το νησί και τη ναυτική ζωή και αποφάσισα ότι ήθελα να γράψω ένα βιβλίο γι’ αυτό το θέμα. Ο ανδριώτικος κόσμος είναι φοβερά ενδιαφέρων γιατί έχει μια γοητευτική μη κανονικότητα. Βασικά μιλάμε για ναυτονήσι, συνεπώς για γυναικονήσι. Η καθημερινότητα περιλάμβανε μόνο γυναίκες και ελάχιστους άντρες, συνταξιούχους που επιβίωσαν και μικρά παιδιά. Οι οικογενειάρχες ήταν στο μεροκάματο στους πέντε ωκεανούς. Την ίδια στιγμή ο κόσμος στο νησί βρισκόταν σε μια διαρκή αγωνία για την τύχη των αγαπημένων του ανθρώπων στη θάλασσα. Ακόμη και στο θάνατο υπήρχε μια μη κανονικότητα, αφού ένας ναυτικός μπορούσε να χαθεί στα ανοιχτά του ωκεανού και το σώμα του να μην γυρίσει ποτέ πίσω για τον τελευταίο ασπασμό. Την ίδια στιγμή ο ρόλος της γυναίκας ήταν ιδιαίτερος και επιβαρημένος: από τη μια πλευρά έπρεπε να κάνει καλό κουμάντο για να λειτουργήσει το σπίτι και από την άλλη να ανταποκριθεί στην απονεμημένη ταυτότητα της μικρής κοινωνίας, που ήταν αυτή της πιστής Πηνελόπης.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα να μεταφέρετε το βιβλίο σας στην οθόνη; Η ιδέα δεν ήταν δικιά μας. Ένα βράδυ στην Άνδρο, σε χαλαρή ατμόσφαιρα, ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και μερικοί Ανδριώτες μας πρότειναν να το κάνουμε. Μετά από παραίνεση του Παντελή ανέλαβα να γράψω το σενάριο, έχοντας στο νου μου ότι αυτό θα έπρεπε να λειτουργεί αυτόνομα. Ήθελα στις δυο-τρεις πρώτες σκηνές αυτός που έχει διαβάσει το βιβλίο να το έχει ξεχάσει και να αφεθεί στην ταινία. Επίσης, πήραμε από την αρχή την απόφαση να κάνουμε μια ταινία που να μην μυρίζει εποχίλα και να απαγκιστρωθεί από την περιγραφικότητα. Να μην παγιδευτούμε στο πανέμορφο τοπίο ή από τη λαγνεία των ναυτικών αντικειμένων και ενθυμίων. Θέλαμε όλα αυτά να λειτουργούν βοηθητικά, υποστηρίζοντας την προσπάθεια των ηθοποιών να μπουν στην ιστορία, αλλά μην καπελώνουν την ουσία, η οποία είναι η ανθρώπινη περιπέτεια και τα σωθικά της ύπαρξης.
Πώς ήταν η εμπειρία των γυρισμάτων; Η Άνδρος είναι ένα νησί περιορισμένης έκτασης, αλλά ανεξάντλητης ομορφιάς. Με αφορμή την προετοιμασία των γυρισμάτων το ξαναείδαμε από άκρη σε άκρη μαζί με τον Παντελή και με τον φίλο μας Βαγγέλη Λουκίσα. Είχα στο μυαλό μου συγκεκριμένους χώρους που τους ήξερα από τον καιρό που έγραφα το βιβλίο, παρόλα αυτά ψάχναμε και για άλλες βραχοσπηλιές, γεφυράκια, σπίτια στη Χώρα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο φιλμ. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι τελικά μια ταινία αποτελεί… επικίνδυνη αποστολή. Όταν φτάσεις στο γύρισμα δεν έχεις τη δυνατότητα να πεις δεν μου πέτυχε η σκηνή και θα επανέλθω ύστερα από ένα μήνα να τη φτιάξω. Όταν γράφω ένα μυθιστόρημα μπορώ να το αφήσω να σιτέψει για καιρό, να το διορθώσω, να σκίσω ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Το μόνο κόστος που έχω είναι το χαρτί και το μολύβι. Στον κινηματογράφο δεν υπάρχουν τέτοιου είδους πολυτέλειες. Για τη «Μικρά Αγγλία» είχαμε μόνο εννιά εβδομάδες γυρίσματα, με πολλά εξωτερικά σε Χώρα, Λιβάδια, Συνετί, Αλαμανιά, Στενιές, Βόρη, Λάμυρα και άλλα χωριά της Άνδρου.
Γιατί πιστεύετε ότι αγαπήθηκε τόσο πολύ αυτό το βιβλίο από το κοινό; Νομίζω ότι γράφονται καλύτερα βιβλία από το δικό μου. Η «Μικρά Αγγλία» μάλλον άγγιξε τον κόσμο με την απαλή επιμονή της να ψάξει τι συμβαίνει στις ψυχές των ανθρώπων. Είναι ένα βιβλίο εποχής που έχει αναλογίες στο σήμερα, αν κοιτάξει κάποιος πόσο σφιχτός είναι ο κοινωνικός περίγυρος και τα οικονομικά προβλήματα. Θα έλεγα ότι η τέχνη δεν θα πρέπει πάντα να συγχρονίζεται, να εγκλωβίζεται στις οικονομικοκοινωνικές συνθήκες του σήμερα και να μην ξεφεύγει ούτε πόντο. Αυτό περιορίζει το εύρος που έχει η ανθρώπινη περιπέτεια. Η πλήρης ανθρώπινη ύπαρξη εμπεριέχει τα πάντα. Τα συναισθήματα, τον έρωτα, το πένθος, τη φιλία, τον αγώνα του ανθρώπου για ζωή.
Άρα το κοινωνικό και το οικονομικό είναι ένα μόνο μέρος του παζλ που συνθέτει την ανθρώπινη ύπαρξη; Όταν ζεις σε μια κατάσταση σαν τη σημερινή, με δύο εκατομμύρια ανέργους, το κοινωνικοπολιτικό είναι κυρίαρχο. Επίσης, στη συγκρότηση της προσωπικότητας του ανθρώπου μεγάλη σημασία παίζει η παιδεία, ζητήματα μνήμης και γενικότερες γνώσεις. Εδώ δεν ξέρουμε καλά την ιστορία μας. Όταν επιβάλλεται σκόπιμα μια λήθη, η τέχνη έρχεται εκ των υστέρων να θυμίσει πράγματα και να συνυπολογίσει τις μακροχρόνιες συνέπειες γεγονότων. Οι κορυφαίες πολιτικές ταινίες έχουν γίνει πολλά χρόνια μετά τα γεγονότα που αφορούν, επαναστάσεις, δικτατορίες… Η τέχνη έχει το δικαίωμα να γυρίζει προς τα πίσω και να καταδεικνύει.
Είστε αισιόδοξη για το μέλλον της χώρας; Δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξη ή απαισιόδοξη. Έχω τρομερό πόνο για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μου. Το θέμα της ανεργίας, για παράδειγμα, στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις το λύνανε πάντα με τη βιομηχανία… διαβατηρίων. Πάρτε τα χαρτιά σας και φύγετε από τη χώρα δηλαδή. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι εκατόμβη για το μέλλον. Νέα παιδιά που φεύγουν και δεν ξανάρχονται. Το δημόσιο χρέος είναι η καινούργια μορφή αποικιοκρατίας. Δείτε πόσα επίπονα μέτρα έχουν παρθεί και πάλι δεν φαίνεται να τιθασεύεται με τίποτα το χρέος. Είναι ένας νέος τρόπος να υποτάσσονται και διατηρούνται υπό έλεγχο τα πολιτικά συστήματα και οι λαοί ανά τον κόσμο. Χρειάζεται άλλη λογική για το αύριο από όλες τις πλευρές. Η αριστερά για να αποκτήσει σχέδιο θα πρέπει να έχει ένα στόχο. Για παράδειγμα, τι είδους ζωή θέλουμε για το αύριο; Πώς θέλουμε να είναι ο τόπος μας μετά από πέντε δέκα χρόνια;
Πώς γίνεται σε μια κοινωνία όπου η πληροφορία είναι άφθονη και δωρεάν να υπάρχει τόση αμορφωσιά; Θα πω κάτι πολύ παλιομοδίτικο. Το κλειδί είναι η παιδεία και η εκπαίδευση. Στις νεαρές ηλικίες αποκτάς συνείδηση, συγκρότηση, μαθαίνεις τα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις αξίες της ζωής και την ιστορία του τόπου σου. Είναι μια ευκαιρία η εκπαιδευτική κοινότητα να αφυπνιστεί, χωρίς να περιμένει βοήθεια από κανένα υπουργείο. Όπως λέει και ο Σπύρος Μαλταμπές στην ταινία, «όποιος πνίγηκε μετάνιωσε» και σε αυτήν τη συγκυρία αυτό ισχύει απόλυτα. Ή θα παλέψουμε με τα κύματα ή θα πνιγούμε…
Η Μικρά Αγγλία θα βγει στις αίθουσες στις 5 Δεκεμβρίου.

Οι επιπτώσεις στην υγεία από τις ετεροκυκλικές αμίνες

Απλές λύσεις

Οι επιπτώσεις στην υγεία από τις ετεροκυκλικές αμίνες
 
Δημιουργούνται στο κρέας από το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες
Ως ετεροκυκλικές αμίνες ορίζονται οι χημικές ενώσεις που δημιουργούνται όταν η κρεατίνη, στοιχείο των πρωτεϊνών στα τρόφιμα και κυρίως στο μυϊκό ιστό του κρέατος, εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Πιο συγκεκριμένα, σε υψηλές θερμοκρασίες, τα αμινοξέα (δομικά υλικά των πρωτεϊνών) αντιδρούν με άλλα αμινοξέα ή με την κρεατίνη και την κρετινίνη οδηγώντας στη δημιουργία των ετεροκυκλικών αμίνων. Ο σχηματισμός αυτών των ενώσεων επηρεάζεται κυρίως από τέσσερις παράγοντες:

- Η θερμοκρασία μαγειρέματος π.χ. πολύ υψηλές θερμοκρασίες 200-250οC.
- Η διάρκεια έκθεσης του φαγητού σε υψηλές θερμοκρασίες.
- Η επαφή του τροφίμου με την πηγή θερμότητας π.χ. κάρβουνα.
- Η σύνθεση των τροφίμων.

Πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες υποστηρίζουν ότι οι ετεροκυκλικές αμίνες καθώς και άλλες παρόμοιες ενώσεις, όπως για παράδειγμα οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, θεωρούνται υπαίτιες για την εμφάνιση διάφορων ειδών καρκίνου. Αυτό παρατηρείται κυρίως σε ομάδες ατόμων και λαούς που καταναλώνουν συχνά κρέας ψημένο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως στα κάρβουνα, στη σχάρα ή στο τηγάνι.

Οι έρευνες στο συγκεκριμένο θέμα συνεχίζονται. Μέχρι σήμερα δεν έχει καθοριστεί ο βαθμός έκθεσης που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Παρ’ όλα αυτά θα ήταν καλό να προσπαθήσουμε να μειώσουμε όσο μπορούμε και όπου είναι δυνατό τις φορές που καταναλώνουμε κρέας μαγειρεμένο σε υψηλές θερμοκρασίες.

Για να μειώσουμε λοιπόν την κατανάλωση ετεροκυκλικών αμίνων σε κάθε νοικοκυριό πρέπει να προσέχουμε τα παρακάτω:

- Να επιλέγουμε μεθόδους μαγειρέματος που δεν οδηγούν στη δημιουργία αυτών των ενώσεων, όπως για παράδειγμα το μαγείρεμα στην κατσαρόλα, στον ατμό ή στον φούρνο.

- Να επιλέγουμε κρέατα χαμηλά σε λιπαρά, όπως το κοτόπουλο. Όταν το λίπος καίγεται και πέσει στα αναμμένα κάρβουνα δημιουργούνται επιπλέον χημικές ενώσεις, οι οποίες στη συνέχεια μεταφέρονται στο κρέας μέσα από τη φωτιά και τους καπνούς.

- Κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος, θα ήταν καλό να χρησιμοποιούμε σπάτουλα ή λαβίδα και όχι μεγάλη πιρούνα, ώστε να μην τρυπάμε το κρέας, αφήνοντας το λίπος να πέσει στα αναμμένα κάρβουνα.

- Κόβουμε το κρέας με μικρά και λεπτά κομμάτια, αφού με αυτό τον τρόπο μειώνουμε το χρόνο έκθεσής του στη φωτιά.

- Προτιμούμε να ψήσουμε αρχικά το κρέας στο φούρνο, ώστε να μειωθεί η ώρα ψησίματός του στα κάρβουνα.

- Προσθέτουμε αρωματικά χόρτα ή μπαχαρικά, όπως για παράδειγμα δεντρολίβανο, βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι, αφού αυτά, λόγω των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων μειώνουν την εμφάνιση των ετεροκυκλικών αμίνων.

- Πριν την κατανάλωση, αφαιρούμε τα σημεία του κρέατος που έχουν καεί.

Συμπερασματικά, βλέπουμε ότι, παρόλο που υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για την συχνή κατανάλωση ετεροκυκλικών αμίνων, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορούμε να υιοθετήσουμε για μείωση της δημιουργίας και έκθεσης σε αυτές.

Επίσης, θα ήταν καλό να μην ξεχνούμε τις αρχές της υγιεινής διατροφής και ιδιαίτερα της μεσογειακής διατροφής, η οποία εισηγείται κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες, ώστε να επιτυγχάνεται η ισορροπία στο πιάτο μας, πάντα όμως με μέτρο.

ΠΗΓΗ: mednutrition.gr

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου [20 Οκτωβρίου 1827]

http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2013/10/h-navmaxia-tou-navarinou.html

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου [20 Οκτωβρίου 1827]

 
Η ναυμαχία στο Ναυαρίνο έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 1827, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης (1821-1832) στον κόλπο Ναυαρίνο, στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος.
Ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος, με 89 καράβια, υπό την αρχηγία του Τούρκου Ταχήρ πασά εισήλθε στον κόλπο του Ναβαρίνου, με σκοπό την ενίσχυση και τον εφοδιασμό των χερσαίων δυνάμεων του Ιμπραήμ, που ρήμαζαν την Πελοπόννησο.
Οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία, στις 6 Ιουλίου του 1827 είχαν συμφωνήσει, με τη Συνθήκη του Λονδίνου, στη δημιουργία ημιανεξάρτητου, φόρου υποτελούς στο σουλτάνο, ελληνικού κράτους.
Παρότι πολλοί έλληνες οπλαρχηγοί είχαν απογοητευθεί με τις συμφωνίες των τριών, η επαναστατική κυβέρνηση αποδέχτηκε τη συνθήκη. Αντίθετα, ο σουλτάνος την απέρριψε κατηγορηματικά, θεωρώντας ότι οι Ευρωπαίοι προσπαθούσαν να του επιβάλουν όρους στην επικράτεια του.
Στη Συνθήκη του Λονδίνου, αναφερόταν ότι στην περίπτωση που η Πύλη δεν δεχόταν τη μεσολάβηση για αποχώρηση από το Μοριά, τότε οι τρεις σύμμαχοι θα έστελναν προξένους, πράγμα που θα οδηγούσε σε επίσημη αναγνώριση του Ελληνικού Κράτους. Επίσης, αν οι Τούρκοι απέρριπταν την εκεχειρία, τότε θα υπήρχαν κυρώσεις.
Στις 31 Αυγούστου έληξε η προθεσμία αποδοχής της συνθήκης από τους Τούρκους. Έτσι , στις 12 Οκτωβρίου του 1827, οι στόλοι έφθασαν έξω από το λιμάνι της Πύλου για να επιβάλλουν τα «κατάλληλα μέτρα» και να υποχρεώσουν τον Ιμπραήμ σε αποχώρηση, σύμφωνα με τη Συνθήκη.
Στις 19 Οκτωβρίου του 1827, οι στόλοι των Ευρωπαίων, ο αγγλικός με ναυαρχίδα την «Ασία» και δώδεκα πλοία υπό τον αντιναύαρχο Κόδριγκτον, ο ρωσικός με ναυαρχίδα το «Αζόφ» και οκτώ πλοία υπό τον υποναύαρχο Χέυδεν και ο γαλλικός με ναυαρχίδα το «Σειρήν» και επτά πλοία υπό τον υποναύαρχο Δεριγνύ, εισήλθαν στον κόλπο για μεγαλύτερη πίεση και διαπραγματεύσεις με τους Τουρκοαιγύπτιους.
Η ναυμαχία άρχισε από ένα τυχαίο και «ασήμαντο» γεγονός: στις συνεννοήσεις μεταξύ των αντιπάλων αρχηγών, που πραγματοποιούνταν με λέμβους που πηγαινοέρχονταν από ναυαρχίδα σε ναυαρχίδα, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ο Πέτρος Μικέλης, ο πιλότος της «Ασίας», ο οποίος ασκούσε χρέη διερμηνέα. Ο Πέτρος Μικέλης: συνόδευε έναν άγγλο αξιωματικό, ο οποίος κατευθυνόταν με λέμβο προς την αιγυπτιακή ναυαρχίδα «Πολεμιστής» για τις συνεννοηθεί.
Η ναυμαχία, η τελευταία μεγάλη ναυτική σύγκρουση που έγινε με ιστιοφόρα πλοία, κράτησε τέσσερις ώρες και είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστούν 60 τουρκοαιγυπτιακά πλοία, και μαζί τους να χαθούν 6.000 ναύτες.
Στη σύγκρουση κανονιοβολούσαν οι Τουρκοαιγύπτιοι από τους παράκτιους προμαχώνες του Νιόκαστρου και τη νότια άκρη της Σφακτηρίας. Από το συμμαχικό στόλο δεν βυθίστηκε κανένα πλοίο ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και στις τρεις ναυαρχίδες των συμμάχων οι πιλότοι ήταν Έλληνες.
Ο Ιμπραήμ χρειάστηκε ένα χρόνο περίπου για να αποχωρήσει τελικά, στις 23 Σεπτεμβρίου του 1828, αφού οι τρεις Δυνάμεις απέστειλαν στην Πελοπόννησο Γαλλικό εκστρατευτικό σώμα υπό του Μαίκοη, που παρέλαβε την Κορώνη και την Πύλο και τις παρέδωσε στον Έλληνα Φρούραρχο Νικηταρά.
Το Γαλλικό εκστρατευτικό σώμα, παρέμεινε για πέντε περίπου χρόνια στην περιοχή και συνέβαλλε κατά πολύ, στην οργάνωση και στα έργα υποδομής του τότε νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τα συμμαχικά συμφέροντα στο πέρασμα για την Ανατολή.
Στις 20 Οκτωβρίου κάθε χρόνου, εορτάζεται με λαμπρότητα η επέτειος της ναυμαχίας με τη συμμετοχή μιας φρεγάτας, από κάθε συμμαχικό, τότε στόλο.

ΑΙΩΝΙΟΥ ΛΑΤΡΕΥΤΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Μυθικη Αναζητηση.

Φωτογραφία: "Κι όταν λατρεύουν οι Έλληνες τον Έρωτα,δεν έχουν κατά νου κάποια αφηρημένη και άυλη υπόσταση,αδιανόητη στα πλαίσια του Ελληνικού Στοχασμού.
Φιλεί ο Έρως το Κάλλος και γεννιέται η Φιλοκαλία. 
Φιλεί ο Έρως τη Σοφία και γεννιέται η Φιλοσοφία. 
Φιλεί ο Έρως το Πάτριον και γεννιέται η Φιλοπατρία. 
Και αυτές οι τρεις Αειπαρθένες κόρες-η Φιλοκαλία,η Φιλοσοφία,η Φιλοπατρία-είναι οι συνιστώσες θεές της Ελληνικής Υπόστασης, 
οι αναγκαιες δηλαδή προυποθέσεις του ορισμού του Έλληνα ως μετόχου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,ως ΑΙΩΝΙΟΥ ΛΑΤΡΕΥΤΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ."
Μ.ΒΕΡΕΤΑΣ

"Κι όταν λατρεύουν οι Έλληνες τον Έρωτα,δεν έχουν κατά νου κάποια αφηρημένη και άυλη υπόσταση,αδιανόητη στα πλαίσια του Ελληνικού Στοχασμού.
Φιλεί ο Έρως το Κάλλος και γεννιέται η Φιλοκαλία.
Φιλεί ο Έρως τη Σοφία και γεννιέται η Φιλοσοφία.
Φιλεί ο Έρως το Πάτριον και γεννιέται η Φιλοπατρία.
Και αυτές οι τρεις Αειπαρθένες κόρες-η Φιλοκαλία,η Φιλοσοφία,η Φιλοπατρία- είναι οι συνιστώσες θεές της Ελληνικής Υπόστασης,
οι αναγκαιες δηλαδή προυποθέσεις του ορισμού του Έλληνα ως μετόχου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,ως ΑΙΩΝΙΟΥ ΛΑΤΡΕΥΤΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ."
Μ.ΒΕΡΕΤΑΣ

Μήλα ποσέ με γιαούρτι

Απλές λύσεις.

Φωτογραφία: ► Μήλα ποσέ με γιαούρτι

• 15 κ.σ. ξίδι ( 1,5 φλ.τ.σ)
• 180 γρ. ζάχαρη
• 170 ml χυμό πορτοκάλι ( 3/4 φλ. τσ.)
• 1 πορτοκάλι 2 φέτες
• 1 λεμόνι 1 φέτα
• 1 ξυλάκι κανέλας
• 1 αστεροειδής γλυκάνισος
• 480 ml νερό ( 2 φλ.τσ.)
• 4 μήλα
• 240 γρ. γιαούρτι ( 1 φλ.τσ.)
• 1,5 κ.σ. μέλι
• 1 βανίλια

Βάζουμε το ξίδι, τη ζάχαρη, το χυμό του πορτοκαλιού, τις φέτες του πορτοκαλιού, τη φέτα του λαμονιού, την κανέλα, τον γλυκάνισο και 2 φλ.τσ. νερό σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε και βράζουμε τα υλικά μας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα μήλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και βράζουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα.

Αφαιρούμε τα μήλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Στραγγίζουμε το ζωμό σε μια μικρότερη κατσαρόλα και αφαιρούμε την κανέλα, τον γλυκάνισο και τις φέτες του πορτοκαλιού και του λεμονιού. Βράζουμε το ζωμό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει τη μορφή σιροπιού, περίπου 15 λεπτά.

Στο μεταξύ ανακατεύουμε το μέλι, τη βανίλια και το γιαούρτι σε ένα μικρό μπόλ.

Μοιράζουμε το μίγμα του γιαουρτιού σε 4 μπολάκια και προσθέτουμε σε κάθε μπολάκι απο ένα μήλο. Περιχύνουμε τα μήλα με το σιρόπι που έχουμε φτιάξει.

ΠΗΓΗ: cookbox.gr
Μήλα ποσέ με γιαούρτι

• 15 κ.σ. ξίδι ( 1,5 φλ.τ.σ)
• 180 γρ. ζάχαρη
• 170 ml χυμό πορτοκάλι ( 3/4 φλ. τσ.)
• 1 πορτοκάλι 2 φέτες
• 1 λεμόνι 1 φέτα
• 1 ξυλάκι κανέλας
• 1 αστεροειδής γλυκάνισος
• 480 ml νερό ( 2 φλ.τσ.)
• 4 μήλα
• 240 γρ. γιαούρτι ( 1 φλ.τσ.)
• 1,5 κ.σ. μέλι
• 1 βανίλια

Βάζουμε το ξίδι, τη ζάχαρη, το χυμό του πορτοκαλιού, τις φέτες του πορτοκαλιού, τη φέτα του λαμονιού, την κανέλα, τον γλυκάνισο και 2 φλ.τσ. νερό σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε και βράζουμε τα υλικά μας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα μήλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και βράζουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα.

Αφαιρούμε τα μήλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Στραγγίζουμε το ζωμό σε μια μικρότερη κατσαρόλα και αφαιρούμε την κανέλα, τον γλυκάνισο και τις φέτες του πορτοκαλιού και του λεμονιού. Βράζουμε το ζωμό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει τη μορφή σιροπιού, περίπου 15 λεπτά.

Στο μεταξύ ανακατεύουμε το μέλι, τη βανίλια και το γιαούρτι σε ένα μικρό μπόλ.

Μοιράζουμε το μίγμα του γιαουρτιού σε 4 μπολάκια και προσθέτουμε σε κάθε μπολάκι απο ένα μήλο. Περιχύνουμε τα μήλα με το σιρόπι που έχουμε φτιάξει.

ΠΗΓΗ: cookbox.gr

Η ακαταστασία στο σπίτι βλάπτει

Απλές λύσεις.

Φωτογραφία: ► Η ακαταστασία στο σπίτι βλάπτει τα παιδιά

Η ακαταστασία στο σπίτι και το απαιτητικό πρόγραμμα εργασίας της μητέρας φαίνεται πως επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία των παιδιών, λένε οι επιστήμονες.

Για τις ανάγκες της έρευνας εξετάστηκαν στοιχεία που είχαν δοθεί σε προηγούμενη μελέτη για τις συναισθηματικά ευάλωτες οικογένειες και τον βαθμό ευτυχίας των παιδιών που ζούσαν σε αυτές. Τα στοιχεία αφορούσαν πληροφορίες που έδωσαν 3.288 μητέρες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν ανύπαντρες και με χαμηλά εισοδήματα. Οι μητέρες υποχρεώθηκαν να ενημερώσουν τους ειδικούς για την κατάσταση που επικρατούσε στο σπίτι σε δύο χρονικές στιγμές: όταν το παιδί τους ήταν 3 και 5 ετών.

Οι περισσότερες από τις οικογένειες αυτές ζούσαν σε χαοτικές συνθήκες. Οι παράμετροι που λήφθηκαν υπόψη ήταν πολλές. Για παράδειγμα, οι μητέρες ρωτήθηκαν πόσα άτομα ζούσαν στο σπίτι, αν η τηλεόραση έπαιζε καθημερινά για περισσότερες από 5 ώρες, αν το παιδί είχε συγκεκριμένη ώρα για τον βραδινό ύπνο, αν το σπίτι ήταν βρώμικο και ασυμμάζευτο, κ.λπ. Επίσης, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και τις εργασιακές υποχρεώσεις της μητέρας. Αν, δηλαδή, μπορούσε να λείψει από την εργασία της για να φροντίσει η ίδια το παιδί σε περίπτωση ανάγκης ή αν είχε την ευελιξία και την ευχέρεια να τακτοποιήσει όλες τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Στο τέλος, με βάση τα κριτήρια αυτά, οι μητέρες έπρεπε να βαθμολογήσουν την κατάσταση στο σπίτι ως άριστη, πολύ καλή, καλή, μέτρια ή κακή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα ακαταστασίας και χάους στο σπίτι είχαν παρατηρηθεί, όταν τα παιδιά ήταν 3 ετών, γεγονός που επηρέαζε σε σημαντικό βαθμό την υγεία τους δύο χρόνια αργότερα. Μάλιστα, οι επιστήμονες, για να είναι απόλυτα σίγουροι για τα αποτελέσματα, εξέτασαν και το αντίστροφο, δηλαδή αν και κατά πόσο η κακή υγεία των παιδιών έκανε περισσότερο χαοτική την κατάσταση στο σπίτι, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε.

Η Claire Kamp Dush, επικεφαλής της έρευνας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, δήλωσε: «Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να υπάρχει τάξη στη ζωή τους. Όταν στο σπίτι επικρατούν συνθήκες χάους και η καθημερινότητά τους δεν είναι σταθερή, το άγχος αυξάνεται και η υγεία των παιδιών γίνεται εύθραυστη».

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Social Science & Medicine».

ΠΗΓΗ: vita.gr
Η ακαταστασία στο σπίτι βλάπτει τα παιδιά

Η ακαταστασία στο σπίτι και το απαιτητικό πρόγραμμα εργασίας της μητέρας φαίνεται πως επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία των παιδιών, λένε οι επιστήμονες.

Για τις ανάγκες της έρευνας εξετάστηκαν στοιχεία που είχαν δοθεί σε προηγούμενη μελέτη για τις συναισθηματικά ευάλωτες οικογένειες και τον βαθμό ευτυχίας των παιδιών που ζούσαν σε αυτές. Τα στοιχεία αφορούσαν πληροφορίες που έδωσαν 3.288 μητέρες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν ανύπαντρες και με χαμηλά εισοδήματα. Οι μητέρες υποχρεώθηκαν να ενημερώσουν τους ειδικούς για την κατάσταση που επικρατούσε στο σπίτι σε δύο χρονικές στιγμές: όταν το παιδί τους ήταν 3 και 5 ετών.

Οι περισσότερες από τις οικογένειες αυτές ζούσαν σε χαοτικές συνθήκες. Οι παράμετροι που λήφθηκαν υπόψη ήταν πολλές. Για παράδειγμα, οι μητέρες ρωτήθηκαν πόσα άτομα ζούσαν στο σπίτι, αν η τηλεόραση έπαιζε καθημερινά για περισσότερες από 5 ώρες, αν το παιδί είχε συγκεκριμένη ώρα για τον βραδινό ύπνο, αν το σπίτι ήταν βρώμικο και ασυμμάζευτο, κ.λπ. Επίσης, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και τις εργασιακές υποχρεώσεις της μητέρας. Αν, δηλαδή, μπορούσε να λείψει από την εργασία της για να φροντίσει η ίδια το παιδί σε περίπτωση ανάγκης ή αν είχε την ευελιξία και την ευχέρεια να τακτοποιήσει όλες τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Στο τέλος, με βάση τα κριτήρια αυτά, οι μητέρες έπρεπε να βαθμολογήσουν την κατάσταση στο σπίτι ως άριστη, πολύ καλή, καλή, μέτρια ή κακή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα ακαταστασίας και χάους στο σπίτι είχαν παρατηρηθεί, όταν τα παιδιά ήταν 3 ετών, γεγονός που επηρέαζε σε σημαντικό βαθμό την υγεία τους δύο χρόνια αργότερα. Μάλιστα, οι επιστήμονες, για να είναι απόλυτα σίγουροι για τα αποτελέσματα, εξέτασαν και το αντίστροφο, δηλαδή αν και κατά πόσο η κακή υγεία των παιδιών έκανε περισσότερο χαοτική την κατάσταση στο σπίτι, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε.

Η Claire Kamp Dush, επικεφαλής της έρευνας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, δήλωσε: «Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να υπάρχει τάξη στη ζωή τους. Όταν στο σπίτι επικρατούν συνθήκες χάους και η καθημερινότητά τους δεν είναι σταθερή, το άγχος αυξάνεται και η υγεία των παιδιών γίνεται εύθραυστη».

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Social Science & Medicine».

ΠΗΓΗ: vita.gr

Σαν σήμερα, 20 Οκτωβρίου 1820

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Σαν σήμερα, 20 Οκτωβρίου 1820
Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Κ. Υψηλάντης και οι "Φιλικοί" αποφασίζουν να κηρύξουν επανάσταση στη Μολδοβλαχία.
Η Φιλική Εταιρεία ήταν η σημαντικότερη από τις μυστικές οργανώσεις που σχηματίστηκαν για την προετοιμασία επανάστασης για την απελευθέρωση των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό, και σύμφωνα από τους παλαιότερους ιστορικούς, από τον Εμμανουήλ Ξάνθο, το Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ. Τέταρτο μέλος της, μυήθηκε ο Αντώνιος Κομιζόπουλος από τη Φιλιππούπολη. Επίσης από τα πρώτα μέλη που μυήθηκαν ήταν και ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος (και μάλιστα κατά ορισμένες πηγές συνιδρυτής, πριν τον Ξάνθο που μυήθηκε αργότερα). Οι Φιλικοί αφού μυούνταν στην Εταιρεία έδιναν όρκο πίστης και επικοινωνούσαν με κώδικες, ψευδώνυμα και συνθηματικές λέξεις.

Για να μην κιτρινίσει το κουνουπίδι

Απλές λύσεις.
Φωτογραφία: ► Για να μην κιτρινίσει το κουνουπίδι κατά το βράσιμο

Όταν μαγειρεύετε κουνουπίδι, προσθέστε λίγο γάλα στο αλατισμένο νερό. Αυτό θα κάνει το κουνουπίδι να κρατήσει το  φωτεινό λευκό του χρώμα που έχει πριν το βράσιμο.
 
Όταν είναι έτοιμο- και πριν το σερβίρετε- βουτήξτε το κατευθείαν σε κρύο νερό, προκειμένου να "παγώσει" αμέσως η διαδικασία βρασίματος και να διατηρηθούν ολόκληρα τα κομμάτια.
Για να μην κιτρινίσει το κουνουπίδι κατά το βράσιμο

Όταν μαγειρεύετε κουνουπίδι, προσθέστε λίγο γάλα στο αλατισμένο νερό. Αυτό θα κάνει το κουνουπίδι να κρατήσει το φωτεινό λευκό του χρώμα που έχει πριν το βράσιμο.

Όταν είναι έτοιμο- και πριν το σερβίρετε- βουτήξτε το κατευθείαν σε κρύο νερό, προκειμένου να "παγώσει" αμέσως η διαδικασία βρασίματος και να διατηρηθούν ολόκληρα τα κομμάτια.

ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ "ΠΑΝΣΕΔΕΣ"

ΤΑ ΡΑΝΤΙΣΜΕΝΑ(Ομάδα καλλιτεχνικών, λογοτεχνικών, αναζητήσεων).


Φωτογραφία: ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ "ΠΑΝΣΕΔΕΣ"

Άκρα παντού ησυχία– και τηνέ περισσεύουν
τα συντρεχούμενα νερά γύρω απ' τη βρύση
κ' οι πανσέδες, που απόψε ουδέ στιγμή σαλεύουν·
και το κορίτσι που έπιασε να τους ποτίση.

Aνήξερη θωριά στα μάτια με γελάει,
κι' αφή, γλυκοπερπάτητη διπλά απ' τις άλλες·
πότε, στάλα· και πότε, θάλασσα– και πάει:
μια, στάλα· και μια, θάλασσας μαβειές αγκάλες,

ανήξερος πανσές, μέσα στην πάσα ειρήνη,
χαίρεται, αναίσθητος, του πλάστη του το κρίμα·
και το γειτονικό τ' αγέρι οπού τον ντύνει,
στον ίσκιο το τυλίγει απ' το δικό του εντύμα,

το εντύμα του όλο στάλες, μια μέσα στην άλλη,
κ' ίσκιωμα γαλανό στου γαλανού τη μέση,
απ' το λιλά και σ' άλλο πιο λιλά, και πάλι
– του παγωνιού φτερά σα νάθελε φορέσει.

Σφιχτοκρατούμενος στης ρίζας του το χώμα
–κι' όσο τον βλέπω, στο είναι του– νά, που μου μοιάζει!
Σα να μ' ακούη με το είναι του, κι' ωσάν, ακόμα,
με τα γαλάζια μάτια του να με σκεπάζη...

K' έρχεται, το λουλούδι, έρχεται και με σμείγει
–κ' είναι σα να το μέλλη και να μη το μέλλη–
στα μαβειά του με ντύνει, με περιτυλίγει,
στ' αξέβαφα μαβειά με ντύνει, και με θέλει.

Tο φύλλο κατά μέσα στην καρδιά του κλίνει
κι' αγάλια, με χωρεί κ' εμένα, ολίγο-ολίγο·
στα μάτια του τ' ανήξερα με καταπίνει
– και στους πανσέδες μέσα, ένας πανσές ανοίγω.
ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ "ΠΑΝΣΕΔΕΣ"

Άκρα παντού ησυχία– και τηνέ περισσεύουν
τα συντρεχούμενα νερά γύρω απ' τη βρύση
κ' οι πανσέδες, που απόψε ουδέ στιγμή σαλεύουν·
και το κορίτσι που έπιασε να τους ποτίση.

Aνήξερη θωριά στα μάτια με γελάει,
κι' αφή, γλυκοπερπάτητη διπλά απ' τις άλλες·
πότε, στάλα· και πότε, θάλασσα– και πάει:
μια, στάλα· και μια, θάλασσας μαβειές αγκάλες,

ανήξερος πανσές, μέσα στην πάσα ειρήνη,
χαίρεται, αναίσθητος, του πλάστη του το κρίμα·
και το γειτονικό τ' αγέρι οπού τον ντύνει,
στον ίσκιο το τυλίγει απ' το δικό του εντύμα,

το εντύμα του όλο στάλες, μια μέσα στην άλλη,
κ' ίσκιωμα γαλανό στου γαλανού τη μέση,
απ' το λιλά και σ' άλλο πιο λιλά, και πάλι
– του παγωνιού φτερά σα νάθελε φορέσει.

Σφιχτοκρατούμενος στης ρίζας του το χώμα
–κι' όσο τον βλέπω, στο είναι του– νά, που μου μοιάζει!
Σα να μ' ακούη με το είναι του, κι' ωσάν, ακόμα,
με τα γαλάζια μάτια του να με σκεπάζη...

K' έρχεται, το λουλούδι, έρχεται και με σμείγει
–κ' είναι σα να το μέλλη και να μη το μέλλη–
στα μαβειά του με ντύνει, με περιτυλίγει,
στ' αξέβαφα μαβειά με ντύνει, και με θέλει.

Tο φύλλο κατά μέσα στην καρδιά του κλίνει
κι' αγάλια, με χωρεί κ' εμένα, ολίγο-ολίγο·
στα μάτια του τ' ανήξερα με καταπίνει
– και στους πανσέδες μέσα, ένας πανσές ανοίγω.

Κιμάς

“Μυστικά” της γιαγιάς

http://www.agrotikabook.gr/%E2%80%9C%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC%E2%80%9D-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CF%8D%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CF%81%CE%AF%CF%80%CE%B7

“Μυστικά” της γιαγιάς για το κρύωμα και τη γρίπη!

Δευ, 2013-10-14 22:30
Λίγο το φθινοπωρινό αεράκι, λίγο η ξαφνική αλλαγή του καιρού... και δεν θέλει και πολύ για να “αρπάξουμε” κάποιο κρύωμα ή γρίπη! Ευτυχώς, τα γιατροσόφια της γιαγιάς δίνουν τη λύση στα κοινά κρυολογήματα, αντιμετωπίζοντας τον πυρετό, τον πονόλαιμο, τους πόνους στο σώμα και την καταρροή της μύτης με φυσικό τρόπο. Τα παρακάτω "μυστικά" θα σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της γρίπης... χωρίς να χρειαστεί να πάρετε φάρμακα.
Δοκιμάστε μέλι και πείτε "αντίο" στο βήχα
Εδώ και χρόνια, η επιστήμη έχει ανακαλύψει ότι το μέλι αποτελεί το "μαχητή" του κρυολογήματος. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του βήχα, καθώς καταπραΰνει τον ερεθισμένο λαιμό. Παράλληλα, ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι συμβάλλει επίσης σε έναν καλύτερο βραδινό ύπνο.
Εισπνεύστε αιθέρια έλαια για τους πόνους στο σώμα
Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου έχει αντισηπτικές ιδιότητες και λειτουργεί ως αποχρεμπτικό. Παράλληλα, είναι ικανό να ανακουφίσει τους πόνους στους μύες του σώματος, αρκεί να κάνετε ένα μπάνιο "αρωματοθεραπείας". Το ίδιο ισχύει και με το αιθέριο έλαιο μέντας, το οποίο ανακουφίζει ακόμα και από τον πονοκέφαλο. Εναλλακτικά, βράστε λίγο νερό και στη συνέχεια προσθέστε 4 έως 6 σταγόνες αιθέριου ελαίου. Στη συνέχεια, αφήστε το δυο λεπτά να "κρυώσει" λίγο και εισπνεύστε τον ατμό, ώστε να διευκολύνετε την αναπνοή από τη μύτη.
Βάλτε σκόρδο μέσα στη σούπα... για τον πυρετό!
Το σκόρδο περιέχει αντισηπτικές ιδιότητες που προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι περιέχει μια ουσία που "ξυπνά" τα λευκά αιμοσφαίρια. Εάν, βέβαια, έχετε πυρετό ή απλώς θέλετε να διώξετε τις τοξίνες από πάνω σας, χρησιμοποιήστε σταγόνες από το έλαιο του σκόρδου, καθώς βράζετε τη σούπα.
Βράστε κανέλα για τον πονόλαιμο
Η κανέλα καταπολεμά 100% τον πονόλαιμο. Βράστε ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα (σε σκόνη) μέσα σε ένα ποτήρι νερό και στη συνέχεια, ανακατέψτε το μείγμα μαζί με έλαιο κανέλας για παραπάνω ισχύ. Βέβαια, όσοι τη λατρεύουν μπορούν να την ενσωματώσουν, είτε στο φαγητό, όπως συμβουλεύει η Πολίτικη κουζίνα, είτε πάνω σε διάφορα γλυκά, όπως είναι ο χαλβάς.
Ρίξτε πιπέρι στο φαγητό για την καταρροή της μύτης
Εάν η μύτη σας "τρέχει" συνέχεια ή είναι "μπουκωμένη", ρίξτε πολύ πιπέρι στο φαγητό. Αλλιώς, απλά μυρίστε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Κάτι τέτοιο, μπορεί να αντιμετωπίσει την ιγμόρεια και να αποσυμφορήσει τους πνεύμονές σας, αφού η καψαϊκίνη απαλλάσσει από τα μικρόβια και τη βλέννα που βρίσκονται στις ρινικές διόδους.
Ενδυναμώστε τον οργανισμό σας... με βιταμίνη C!
Καταναλώστε κάθε τροφή που περιέχει βιταμίνη C, όπως είναι: τα πορτοκάλια, το κουνουπίδι, τα λεμόνια, το μπρόκολο, οι φράουλες, το λάχανο, τα ακτινίδια, οι ντομάτες και ο μαϊντανός. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η συγκεκριμένη βιταμίνη αποτελεί την καλύτερη φυσική θεραπεία από το κρυολόγημα, αφού αυξάνει την παραγωγή των λευκών κυττάρων του αίματος και ενδυναμώνει τον οργανισμό.
Πιείτε πράσινο τσάι για τους ερεθισμούς στο λαιμό
Το κλειδί για τη θεραπεία ενός κοινού "κρυώματος" είναι να πίνετε πολλά υγρά. Το ζεστό χαμομήλι και το πράσινο τσάι βοηθούν τον ξηρό λαιμό και τη μύτη που "τρέχει" διαρκώς. Παράλληλα, ενεργούν ως αντιοξειδωτικά, απομακρύνοντας τις τοξίνες και τις βακτηριακές λοιμώξεις του σώματος και προλαβαίνοντας την πιθανότητα αφυδάτωσης.
Κάντε γαργάρες με αλατόνερο για το στόμα σας
Λίγες γαργάρες με αλατόνερο είναι αρκετές για να απομακρύνουν τα βακτήρια από τη στοματική κοιλότητα και το λαιμό σας. Ανακατέψτε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι με νερό και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Στη συνέχεια κάντε συχνές γαργάρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Καταναλώστε τζίντζερ σε περίπτωση γρίπης
Βάλτε τζίντζερ στο μεσημεριανό σας ή πιείτε τσάι με τζίντζερ, ώστε να θεραπεύσετε τα συμπτώματα της γρίπης ή του κοινού κρυολογήματος. Πάρτε περίπου δέκα γραμμάρια τζίντζερ, κόψτε το σε μικρά κομμάτια και βράστε το μέσα σε ένα φλιτζάνι νερό. Τη συνέχεια την ξέρετε...
Φάτε κοτόσουπα για να γεμίσετε ενέργεια
Η κοτόσουπα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, δηλαδή ουσίες που είναι απαραίτητες για να "λυτρωθείτε" από τη δυσφορία που νιώθετε. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι υδατάνθρακες από το ζωμό της κοτόσουπας κρατούν υψηλά τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό. Γι’ αυτό, φάτε κοτόσουπα, ζεσταθείτε και ξεπεράστε το κρύωμα.

.flowmagazine.gr

το «Βιβλίο της Κατερίνας»

Bigbook.gr.

Φωτογραφία: «Η ιστορία μου αρχίζει από το τέλος – το δικό της και το δικό μου.

Ο γιος μου με βρήκε. Χαράματα Παρασκευής, πέντε μέρες πριν κλείσει τα είκοσι τέσσερα. Κατάλαβε πως είχα πεθάνει κι ας μην είχε αλλάξει τίποτα στον χώρο· ίσως επειδή, όπως πάντα, έστω και νεκρή, τον προϋπάντησα».

Έτσι ξεκινά το «Βιβλίο της Κατερίνας», μιας γυναίκας που πάλεψε μια ζωή με την ψυχική αρρώστια και που, αν και νικήθηκε, έζησε και μεγαλούργησε ταπεινά χάρη στην αγάπη.
Μια οικογενειακή σάγκα γεμάτη ζοφερά μυστικά και θανάσιμες ενοχές, ένα βιβλίο μυστηρίου γύρω από έναν αδιανόητο φόνο και τα δυο του θύματα, και μια κατάδυση σε μια ψυχή που συγκλονίζει με το φως και το σκοτάδι της.
«Η ιστορία μου αρχίζει από το τέλος – το δικό της και το δικό μου.

Ο γιος μου με βρήκε. Χαράματα Παρασκευής, πέντε μέρες πριν κλείσει τα είκοσι τέσσερα. Κατάλαβε πως είχα πεθάνει κι ας μην είχε αλλάξει τίποτα στον χώρο· ίσως επειδή, όπως πάντα, έστω και νεκρή, τον προϋπάντησα».

Έτσι ξεκινά το «Βιβλίο της Κατερίνας», μιας γυναίκας που πάλεψε μια ζωή με την ψυχική αρρώστια και που, αν και νικήθηκε, έζησε και μεγαλούργησε ταπεινά χάρη στην αγάπη.
Μια οικογενειακή σάγκα γεμάτη ζοφερά μυστικά και θανάσιμες ενοχές, ένα βιβλίο μυστηρίου γύρω από έναν αδιανόητο φόνο και τα δυο του θύματα, και μια κατάδυση σε μια ψυχή που συγκλονίζει με το φως και το σκοτάδι της.

Αρθούρος Ρεμπώ

Bigbook.gr.

Rimbaud.PNG

O Αρθούρος Ρεμπώ (Arthur Rimbaud, [aʀ'tyʀ ʀɛ̃'bo], πλήρες όνομα Ζαν-Νικολά-Αρτύρ Ρεμπό, 20 Οκτωβρίου 1854 - 10 Νοεμβρίου 1891) ήταν Γάλλος ποιητής. Θεωρείται ένας από τους μείζονες εκπροσώπους του συμβολισμού, με σημαντική επίδραση στη μοντέρνα ποίηση, παρά το γεγονός πως εγκατέλειψε οριστικά τη λογοτεχνία στην ηλικία των είκοσι ετών. Από το σύνολο του έργου του ξεχωρίζουν οι ποιητικές συλλογές Εκλάμψεις και Μια Εποχή στην Κόλαση. Η τελευταία υπήρξε το μοναδικό βιβλίο του Ρεμπώ που δημοσιεύτηκε κατόπιν επιθυμίας και ενεργειών του ίδιου, ενώ σημαντικό μέρος των ποιημάτων του δημοσιεύτηκαν ενόσω ήταν εν ζωή αλλά χωρίς τη συγκατάθεσή του ή εν αγνοία του.

Γεννήθηκε στη Γαλλική αγροτική πόλη Σαρλβίλ των Αρδεννών, όπου έζησε τα νεανικά του χρόνια, πριν ξεκινήσει η πολύχρονη περιπλάνηση του σε πολυάριθμες πόλεις της Ευρώπης. Στη διάρκεια του πολυτάραχου βίου του ταξίδεψε σε δεκατρείς διαφορετικές χώρες και έζησε ως επαίτης, μισθοφόρος, εργάτης, παιδαγωγός και ναυτικός, παράλληλα με τη συγγραφική δραστηριότητα. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, έχοντας ήδη εγκαταλείψει την ποίηση, περιπλανήθηκε στην βορειοανατολική Αφρική όπου εργάστηκε ως έμπορος και εξερευνητής, την ίδια περίοδο που άρχισε να αναγνωρίζεται το ποιητικό έργο του μεταξύ των λογοτεχνικών κύκλων του Παρισιού.

Φωτ :Coin de table, ο. 1872, λάδι σε μουσαμά, 1.6x2.25 μ., Μουσείο Ορσέ, Παρίσι.
Πίνακας του Ανρί Φαντέν-Λατούρ. Διακρίνεται ο Πωλ Βερλαίν (πρώτος από αριστερά) και δίπλα του ο Αρθούρος Ρεμπώ (δεύτερος από αριστερά).
http://el.wikipedia.org/wiki/Αρθούρος_Ρεμπώ

ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ - ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

http://kritipoliskaihoria.blogspot.gr/2013/10/blog-post_7539.html?spref=fb

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ - ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Ο ναός των Αγίων Γεωργίου και Χαραλάμπου, δίκλιτος βυζαντινός ναός που χρονολογείται στον 11 ο αι, είναι χτισμένος με πέτρες ποταμού και τα κενά ανάμεσά τους γεμισμένα με όστρακα και κομμάτια πλίνθων.



Στο 7ο χιλιόμετρο από την Ιεράπετρα και προς το δρόμο της Παχείας  Άμμου μέσα στο δρόμο βρίσκεται το σημερινό χωριό Επισκοπή που μαζί με το Πάνω Χωριό και το Κάτω Χωριό αποτελούν την κοινότητα του Κάτω Χωριού.
Η ονομασία του χωριού δόθηκε από το αναμφισβήτητο γεγονός ότι το χωριό παλιά ήταν έδρα επισκοπής Ιεράπετρας και Σητείας, για λίγο όμως καιρό, και πρώτα έδρα του λατίνου επισκόπου.


Η πλατεία του χωριού, κάτω από την πλούσια σκιά δέντρων, όπου κανείς μπορεί να γευτεί καταπληκτικούς μεζέδες με ρακή

Το χωριό Επισκοπή στα μεσοβυζαντινά χρόνια ήταν η έδρα του επισκόπου Ιεράς. Ο ενοριακός ναός της Παναγίας ανεγέρθηκε στη θέση του καθεδρικού ναού της επισκοπής αυτής, ο οποίος θα πρέπει να ήταν ένα από τα πλέον σημαντικά μνημεία της περιοχής. Η ονομασία μάλιστα Παναγία «Εφτάτρουλη» η οποία διασώζεται ακόμη στην τοπική προφορική παράδοση, δηλώνει εν μέρει και την αρχιτεκτονική του τυπολογία. 




ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Η «δικαστική» φωτογραφία το 1872 στην Αθήνα


http://mikros-romios.gr/4146/dikastiki_fotografia/

Η «δικαστική» φωτογραφία το 1872 στην Αθήνα

ΑΘΗΝΑ_1860 (1)
 
Πότε τέθηκε η φωτογράφηση στη διάθεση των αστυνομικών υπηρεσιών; Ήταν τον Δεκέμβριο 1872, όταν η Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, αντιγράφοντας τις Αστυνομικές Αρχές Κωνσταντινουπόλεως, αποφάσιζε να διώξει από την πρωτεύουσα δεκατέσσερα άτομα «υπόπτου διαγωγής». Προηγουμένως «εφωτογράφησεν αυτούς και απέστειλεν τας φωτογραφίας των εις τους αστυνομικούς σταθμούς»! Ήταν ένα εξαιρετικά πρωτοποριακό μέτρο δεδομένου ότι η «δικαστική» φωτογραφία ως διεθνής πρακτική εφαρμόσθηκε από το 1882, ενώ όταν πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην Αθήνα οι αστυνομικές αρχές γνώριζαν το σύνολο των κατοίκων με το ονοματεπώνυμό τους. Το μέτρο ωστόσο ατόνησε και εγκαταλείφθηκε για πολλά χρόνια δεδομένων των μάλλον μικρών αναγκών της υπηρεσίας αλλά και διότι θεωρήθηκε «κοστοβόρον» αφού για τις φωτογραφήσεις χρησιμοποιούνταν ιδιώτες φωτογράφοι. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δομή της αστυνομικής υπηρεσίας των Αθηνών, η οποία αποτελείτο συνολικά από 57 άνδρες! Αυτοί ήταν ο επικεφαλής, δηλαδή ο διευθυντής της Αστυνομίας Αθηνών-Πειραιώς που είχε βαθμό νομάρχου και υπαγόταν στον Υπουργό Εσωτερικών, ένας υπαστυνόμος για την καταδίωξη των πταισμάτων, ένας υπαστυνόμος για την αγροτική αστυνομία του Δήμου Αθηναίων, τέσσερις υπαστυνόμοι, ένας για κάθε τμήμα της πόλης, και πενήντα «αστυνομικοί κλητήρες»! Όσο για τη χρήση της φωτογραφίας εκ μέρους των αστυνομικών αρχών, χρειάστηκαν τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες μέχρι να επανέλθει το μέτρο σε χρήση στην Αθήνα. Στα μέσα περίπου της δεύτερης δεκαετίας του 20ού αιώνα, όταν προέκυψε «υπερπληθυσμός» στις γυναίκες που εκδίδονταν στην Τρούμπα του Πειραιώς, επανήλθε το μέτρο σε χρήση. Οι γυναίκες φωτογραφήθηκαν και καταρτίσθηκαν «ειδικά βιβλία», τα οποία τηρούνταν για λόγους υγειονομικούς και αστυνομικούς, τακτική που συνεχίσθηκε αργότερα, όταν σχηματίσθηκε η περίφημη «Υπηρεσία Ηθών». Δική της υπηρεσία απέκτησε η Αστυνομία Πόλεων πλέον στα μέσα της δεκαετίας του 1920, οπότε και ειδικεύθηκαν στις φωτογραφήσεις άνδρες του Σώματος.

Συσφίξτε το δέρμα σας με μέντα

Απλές λύσεις.


Συσφίξτε το δέρμα σας με μέντα

Γιατί η ενυδάτωση προέχει...

Εάν μυρίσετε τα φύλλα της μέντας, αμέσως θα έχετε μια αίσθηση δροσιάς και αναζωογόνησης.

Φανταστείτε πώς θα αισθανθείτε όταν αρχίσετε να περιποιέστε το δέρμα σας με φρέσκα φύλλα μέντας! Αν το δέρμα σας είναι κουρασμένο και άτονο, βουτήξτε μια μεγάλη γάζα ή πετσέτα σε κρύο αφέψημα μέντας και τοποθετήστε την γύρω από το οβάλ του προσώπου δένοντάς την πάνω από το κεφάλι. Συγχρόνως βάλτε κρύες κομπρέσες στο ακάλυπτο μέρος του προσώπου, εκτός όμως από τα μάτια.

Ξεπλύνετε με νερό και φορέστε την κρέμα σας με ανοδικές κινήσεις.

ΠΗΓΗ: neadiatrofis.gr

σούπα με ξινόχοντρο

Κρήτη:γαστρονομικός περίπλους.

Τυπικό κρητικό δείπνο εποχής:

σούπα με ξινόχοντρο

Σούπα με ξινόχοντρο

Με τις πρώτες ψυχρούλες, για να τον δοκιμάσουμε κιόλας τον φετινό!

 


update 29-9-2017
Η παρακάτω εισαγωγή ήταν το μόνο που μπορούσα να γράψω σε μια πολύ κακή στιγμή του 2010, όταν πρωτοανέβασα αυτή την ανάρτηση. Σκέφτηκα σήμερα να τη σβήσω γιατί σε ανάλογη περίπτωση πρόσφατα, πολλοί φίλες και φίλοι ανησύχησαν. Άλλαξα μόνο τη φωτογραφία, γιατί η παλιά αδικεί πολύ τη νόστιμη σουπίτσα μου.

Δεν το έκανα, γιατί μερικές φορές καλό κάνει να θυμόμαστε πράγματα. Και η κλασική κρητική σουπίτσα με τον ξινόχοντρο εκτός από θερμαντική είναι πάντα και παρηγορητική, στα μικρά και στα μεγάλα…

Έλεγα λοιπόν τότε:
«Θέλεις η ψυχρούλα και η υγρασία των τελευταίων ημερών, απόψε το μόνο που μπορούσα να φτιάξω ήταν η απλή σουπίτσα των παιδικών μου χρόνων που γίνεται εύκολα χωρίς πολλά πολλά και είναι νόστιμη και –όσο γίνεται- παρηγορητική». 

Υλικά:

5 κούπες νερό
½ κούπα ή λιγότερο λάδι
1 ντομάτα κομμένη στα τέσσερα
1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο, κατά προτίμηση στακοβούτυρο (προαιρετικά)
1 κούπα ξινόχοντρο
Προαιρετικά, 2 κύβους λαχανικών (βιολογικούς ή σπιτικούς  κατά προτίμηση)

Επί το έργον:

Βάζουμε τα 4  πρώτα υλικά να βράσουν και ένα κύβο (αν βάλουμε) και ρίχνουμε τον ξινόχοντρο. Αφήνουμε να σιγοβράζει.
Μόλις μαλακώσουν οι ντομάτες, τις πιέζουμε με ένα κουτάλι να βγάλουν λίγο από το ζουμί τους . Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι.
Σε άλλους αρέσει αραιή και ζουμάτη, και σε άλλους πηχτή ,λίγο αραιότερη από πιλάφι.Βράζουμε μέχρι να χυλώσει και να μαλακώσει το στάρι του ξινόχοντρου. Αφήνουμε να «μαρουβίσει» και τη σερβίρουμε ζεστή.

Παρατηρήσεις:

1)Αντί νερό, μπορούμε να βάλουμε ζωμό κότας ή κρέατος γίδας ή χοιρινού.
2)Πολλοί δεν βάζουν ντομάτα
3)Ο ξινόχοντρος υπάρχει σε όλα τα καταστήματα που έχουν κρητικά προϊόντα, αν δεν σας είναι εύκολο να φτιάξετε.
4)Αν δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε τον «μαύρο» μου πρόλογο, δείτε το τελευταίο μου σχόλιο  στην προηγούμενη ανάρτηση.
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις