Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Σαν σήμερα εκτελέστηκε ο Οδυσσέας Ανδρούτσος

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ, ΑΣ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ!
ellaniapili.blogspot.com

Σαν σήμερα εκτελέστηκε ο Οδυσσέας Ανδρούτσος στην Ακρόπολη των Αθηνών

Από τους επιφανέστερους στρατιωτικούς ηγέτες της Επανάστασης του 21. Έπεσε θύμα των εμφύλιων διαμαχών κατά την διάρκεια του Αγώνα και σκοτώθηκε από χέρι ελληνικό.
Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος γεννήθηκε στην Ιθάκη το 1788 και ήταν ο μονάκριβος γιός του ξακουστού αρβανίτη αρματολού της Ρούμελης Αντρέα Βερούση ή Καπετάν Ανδρούτσου και τηςΑκριβής Τσαρλαμπά, κόρης προεστού της Πρέβεζας. Στο νησί του Οδυσσέα είχε καταφύγει η μητέρα του για να γλιτώσει από την καταδίωξη των Τούρκων, επειδή ο πατέρας του είχε ακολουθήσει τον θαλασσομάχο Λάμπρο Κατσώνη στις ανά το Αιγαίο περιπέτειές του. Εκεί βαφτίστηκε το 1792 από την γυναίκα τουΚατσώνη Μαρουδιά, που για τον ίδιο λόγο είχε ζητήσει και αυτή άσυλο στο νησί. Προς τιμή του ομηρικού ήρωα του δόθηκε το όνομα Οδυσσέας. Ο ίδιος όμως πατρίδα του θεωρούσε την πατρίδα του πατέρα του, τις Λιβανάτες της Λοκρίδας, σύμφωνα με το sansimera.gr.

Ο πατέρας του Οδυσσέως, ο φοβερός καπετάνιος Ανδρούτσος Βερούσης από τις Λιβανάτες. Είχε καθιερώσει τη μάχη εκ του συστάδην και όχι εξ αποστάσεως με πυροβόλα όπλα!
Όταν ο Αλή Πασάς έμαθε πως ο φίλος του καπετάν Ανδρούτσος, που εν τω μεταξύ είχε αποκεφαλιστεί από τους Τούρκους το 1797, άφησε γιο, τον πήρε κοντά του, στην αυλή του στα Γιάννενα, που αποτελούσε τότε σπουδαίο στρατιωτικό σχολείο, στο οποίο μαθήτευσαν αρκετοί Έλληνες αγωνιστές του Εικοσιένα. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον μεγάλωσε ο μικρός Οδυσσέας. Εκεί έμαθε τα πρώτα γράμματα και να μιλάει ιταλικά και αρβανίτικα. Η σωματική του δύναμη ήταν παροιμιώδης και διηγούνται αναρίθμητα κατορθώματά του. Κάποιος βιογράφος του γράφει, ότι“επήδα ως έλαφος, έτρεχεν ως ίππος και ίππευεν ως Κένταυρος”.
Το 1816 ο Αλή Πασάς τον έστειλε αρματολό στην Λειβαδιά, αφού τον πάντρεψε πρώτα με την Ελένη Καρέλη. Εκεί έμεινε ως τις παραμονές του 1821. Τον Οκτώβριο του 1820, μετά από διαμάχη με τους τοπικούς άρχοντες έφυγε και την θέση του πήρε ο Αθανάσιος Διάκος. Από το 1818 ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας και ένθερμος υποστηρικτής του Αγώνα
Μόλις ξέσπασε η Επανάσταση βρέθηκε αμέσως στις πρώτες γραμμές του Αγώνα και ανέλαβε να ξεσηκώσει τους Έλληνες της Ανατολικής Ρούμελης. Στις 8 Μαίου του 1821 κλείνεται με άλλους 117 πολεμιστές στο Χάνι της Γραβιάς και χαρίζει στον Αγώνα μιά από τις πιό δοξασμένες μάχες, που τον επέβαλε ως τον στρατιωτικό αρχηγό της Ρούμελης. Η νίκη του Ανδρούτσου στην Γραβιά έσωσε την επανάσταση από βέβαιο κίνδυνο, καθώς ο Ομέρ Βρυώνης με 8.000 άνδρες βάδιζε ακάθεκτος προς την εξεγερμένη Πελοπόννησο.
Το 1822 φθάνει στην Αθήνα και αναλαμβάνει την διοίκηση του κάστρου της Ακρόπολης με φρούραρχο τον Γιάννη Γκούρα. Στην Ακρόπολη έκανε διάφορα οχυρωματικά έργα και την εξασφάλισε με νερό που δεν είχε. Στο μεταξύ νέα εχθρικά σώματα πλημμύρισαν την Ρούμελη. Κι επειδή ο Οδυσσέας δεν είχε αρκετές δυνάμεις να αντισταθεί, αναγκάσθηκε να συνθηκολογήσει μαζί τους. Ήταν τα λεγόμενα “καπάκια” (προφορικές συμφωνίες), ένα τέχνασμα για κερδίσει χρόνο, το οποίο όμως παραξηγήθηκε από τους εχθρούς του (κοτσαμπάσηδες της Ανατολικής Ρούμελης και Ιωάννης Κωλέττης), που δεν τον συμπαθούσαν, λόγω της μεγάλης επιρροής που ασκούσε στο λαό.
Ο Ανδρούτσος οργισμένος από την συμπεριφορά των πολιτικών παρατείται και η κυβέρνηση στέλνει τον Νούτσο και τον Παλάσκα να τον αντικαταστήσουν. Υποψιαζόμενος ότι οι δυό απεσταλμένοι της κυβέρνησης έρχονται να τον σκοτώσουν, χάνει την ψυχραιμία του και με την ανοχή του οι άνδρες του τους σκοτώνουν. Ο Κωλέττης τον επικηρύσσει για 5.000 γρόσια και ο Υπουργός Εκκλησιαστικών επίσκοπος Ανδρούσης Ιωσήφ τον αφορίζει. Όμως η κάθοδος του Δράμαλη αναγκάζει την κυβέρνηση να ανακαλέσει την επικήρυξη και τον αφορισμό του Ανδρούτσου, ο οποίος αναλαμβάνει ξανά δράση. Δεν κατορθώνει να εμποδίσει την κάθοδο του Οθωμανού πολέμαρχου στην Πελοπόννησο, αλλά δεν αφήνει να περάσουν εφοδιοπομπές και ενισχύσεις για την στρατιά του.
Μετά την καταστροφή του Δράμαλη, ο Ανδρούτσος επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε δύο σχολεία στην Αθήνα και κάλεσε τον Κοραή από την Ευρώπη και τον Βάμβα από την Κεφαλλονιά να έρθουν να διδάξουν, χωρίς να εισακουσθεί. Γρήγορα καινούργιες στρατιωτικές επιχειρήσεις τον έκαναν να φύγει από την Αθήνα για την Ανατολική Ρούμελη. Τον Νοέμβριο του 1822 ηττάται από τον Κιοσέ Μεχμέτ στο Δαδί και παρά λίγο να αιχμαλωτισθεί, ενώ τον Ιούλιο του 1823 ανακόπτει στην Βοιωτία την εκστρατεία του Γιουσούφ Περκόφτσαλη Πασά.
Ο ηρωϊσμός του, το προοδευτικό του πνεύμα και το ομηρικό του όνομα, στάθηκε αφορμή να θέλουν να τον γνωρίσουν όλοι οι Ευρωπαϊοι φιλέλληνες που κατέβηκαν στην επαναστατημένη Ελλαδα. Με πολλούς από αυτούς συνεργάστηκε για διάφορα κοινωφελή έργα και τον φίλο του λόρδου Βύρωνα, τον ΆγγλοΈντουαρντ Τρελόνι, τον έκανε γαμπρό του, δίνοντάς του την ετεροθαλή αδελφή του Ταρσίτσα.
Η διαμάχη του και ο παραγκωνισμός του από τους αντιπάλους του, ανάγκασαν τον πεισματάρη και οξύθυμο πολέμαρχο να πάρει τους άνδρες του και να έλθει στην Βοιωτία στις αρχές του 1825. Εκεί προέβη σε νέα “καπάκια” με τους Τούρκους με σκοπό να εκβιάσει την κυβέρνηση, χωρίς όμως να προδώσει την επανάσταση. Οι εχθροί του βρήκαν μία ακόμη ευκαιρία να χαρακτηρίσουν την πράξη του αντεθνική και τον ίδιο προδότη. Η κυβέρνηση έστειλε εναντίον του ισχυρή στρατιωτική δύναμη με αρχηγό τον παλαιό του φίλο Γιάννη Γκούρα, που απο καιρό είχε γίνει ο προσωπικός του εχθρός.
Ο Οδυσσέας αποφεύγοντας συστηματικά κάθε συμπλοκή με τα κυβερνητικά σώματα για να μη χυθεί πολύτιμο αδελφικό αίμα, αποτραβήχτηκε στις Λιβανάτες.Ύστερα από μερικές μικροσυμπλοκές στις αρχές Απριλίου παραδόθηκε στον Γκούρα (7 Απριλίου 1825) με την ρητή υπόσχεση ότι θα τον έστειλνε στην Πελοπόννησο για να δικαστεί από την Διοίκηση.
Ο Γκούρας όμως δεν κράτησε την υπόσχεσή του. Τον φυλάκισε στην Αθήνα, πάνω στην Ακρόπολη. Επειδή στο μεταξύ ξεσηκώθηκαν διάφοροι αγωνιστές με πρώτο τον Καραϊσκάκη για την άδικη κακομεταχείριση του Ανδρούτσου και επειδή ο ίδιος ζητούσε να περάσει το συντομότερο από δίκη, ο Γκούρας πρόσταξε να τον θανατώσουν στις 5 Ιουνίου του 1825.
Για να καλύψουν το έγκλημά τους πέταξαν το πτώμα του στο λιθόστρωτου του Ναού της Απτερου Νίκης και διέδωσαν πως ο φυλακισμένος προσπάθησε να αποδράσει και σκοτώθηκε. Τον έθαψαν προσωρινά στην εκκλησία της Σωτήρας στο Ριζόκαστρο. Η αλήθεια δεν άργησε να αποκαλυφθεί και η ιστορία τον αποκατέστησε ηθικά, τοποθετώντας τον ανάμεσα στους κορυφαίους ήρωες του Εικοσιένα.

Μα και το κράτος τον δικαίωσε. Το 1865 έγινε με μεγάλη επισημότητα και στρατιωτικές τιμές η μετακομιδή των οστών του στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου σήμερα υπάρχει ο τάφος του.


Πηγή:
crashonline.gr

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΟΥΔΑ ΤΟΝ ΘΑΔΔΑΙΟ


Θαυματουργή προσευχή στον άγιο Απόστολο Ιούδα τον Θαδδαίο· για όσους αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες δυσκολίες στη ζωή τους!!!
6 Ιουνίου 2017

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΟΥΔΑ ΤΟΝ ΘΑΔΔΑΙΟ. Για όσους αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολα προβλήματα. Βοήθεια σας.Ο Ιούδας ο Θαδδαίος, δεν έχει καμία σχέση με τον Ιούδα τον Ισκαριώτη που πρόδωσε τον Θεάνθρωπο.Κατά την Ιεράν Παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, ο Κυριος μας , θέλοντας να αποκαταστήσει το Όνομα του Προδότη Ισκαριώτη, έδωσε στον Ιούδα τον Θαδδαίο, μια ξεχωριστή ευλογία. Μια χάρη, στην οποία, ότι θα ζητάει ο Θαδδαίος από τον Χριστό μας για εμάς, αυτό θα γίνεται.
Η προσευχή που ακολουθεί είναι ακόμη μια δέηση για μεσιτεία στον Δεσπότη των πάντων … άλλη μιά προσευχή που βοήθησε κάποιους που συνάντησαν ανυπέρβλητα εμπόδια ,όταν φαινόταν να μην υπάρχει καμιά βοήθεια και είχαν σχεδόν απελπιστεί…
Σαφώς και το θέμα της προσευχής δεν είναι ποσοτικό …Το οτι έχει σχετιστεί απο κάποιους αδερφούς μας η συγκεκριμένη προσευχή με μιά παράδοση επτά επαναλήψεων επί εννέα ημέρες, είναι κάτι με συμβολική μεν απόχρωση, που θα πρέπει όμως σίγουρα να αξιολογείται με μεγάλη προσοχή και την πάντα απαραίτητη διάκριση… Επουδενί λόγω βέβαια δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αυτή αλλά και οποιαδήποτε άλλη προσευχή με μια θρησκοληπτική διάθεση ή σαν μαγικό φάρμακο ….Μια τέτοια αντιμετώπιση της προσευχής προσιδιάζει στην πλάνη και σίγουρα δεν αναπαύει κανέναν….
Και ούτε θα πρέπει κανείς να απογοητεύεται αν αυτή ή οιαδήποτε άλλη παράκληση προς τον Τριαδικό Θεό μας , δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα ….Το γιατί είναι αυτό που πρέπει να μας απασχολεί σύμφωνα και με τον Ιερό Χρυσόστομο …
Γιατί λοιπόν ; Γιατί πολλές φορές μόλις πάρουμε αυτό που ζητήσαμε από το Θεό χαλαρώνουμε το ζήλο μας για προσευχή. Άλλοτε γιατί ζητούμε αγαθά που δεν συμφέρουν την ψυχή μας και άλλοτε γιατί δείχνουμε αδιαφορία. Καθυστερώντας ο Θεός να μας δώσει εκείνα που του ζητούμε αυξάνει το ζήλο μας και την επιμονή μας.
Ο Κύριος θέλει να μας διδάξει την συνεχή καταφυγή μας σ΄ Αυτόν , αναβάλλει, επειδή θέλει να εισπράξουμε το μισθό της υπομονής και επειδή γνωρίζει και την κατάλληλη στιγμή που μας συμφέρει να επιτύχουμε αυτά που επιδιώκουμε.Είτε λάβουμε είτε δεν λάβουμε όσα ζητήσαμε από το Θεό, οφείλουμε να Τον ευχαριστούμε γιατί ο Θεός γνωρίζει καλύτερα από μας το συμφέρον μας…
Η προσευχή:
Αγιώτατε Απόστολε, Άγιε Ιούδα Θαδδαίε, πιστέ υπηρέτη και φίλε του Ιησού, η Ορθοδοξία, σ όλον τον κόσμο σε τιμά και σε επικαλείτε ως Προστάτη των απελπισμένων υποθέσεων, αυτών για τις οποίες έχει χαθεί κάθε ελπίδα.Προσευχήσου για μένα. Είμαι τόσο απελπισμένος/η και μόνος/η. Σε ικετεύω κάνε χρήση αυτής της ιδιαίτερης Χάρης που σου έχει δοθεί, να φέρνεις ορατή και γρήγορη βοήθεια όπου δεν υπάρχει καμμία σχεδόν ελπίδα βοηθείας. Βοήθησέ με τούτη την ώρα της ανάγκης, για να μπορέσω να λάβω την παρηγοριά και την βοήθεια της Αγίας Τριάδος, σ όλες μου τις ανάγκες, δοκιμασίες, και βάσανα (εδώ εκφράζετε το αίτημά σας) και να μπορώ να υμνώ τον Χριστό μαζί με σένα και με όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.Υπόσχομαι, ω ευλογημένε Άγιε Ιούδα Θαδδαίε, να ενθυμούμαι πάντοτε αυτή τη μεγάλη Χάρη. Να σε τιμώ πάντοτε, ιδιαίτερα ως τον πιο δυνατό προστάτη μου, και μ ευγνωμοσύνη να ενθαρρύνω την ευλάβεια προς εσένα, ΑΜΗΝ.Είθε το όνομα της Αγίας Τριαάδος να λατρεύεται και να υμνείται απ όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, στους αιώνες των αιώνων, ΑΜΗΝ.Είθε το όνομα του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, να υμνείται και να δοξάζεται τώρα και παντοτεινά, ΑΜΗΝ.Αγιε Ιούδα Θαδδαίε δεήσου για μας και άκουσε τις προσευχές μας, ΑΜΗΝ.Ας είναι ευλογημένο το όνομα του Ιησού Χριστού. Ας είναι ευλογημένο το όνομα της Υπεραγίας και Αειπαρθένου Μαρίας. Ας είναι ευλογημένος ο Αγιος Ιούδας ο Θαδδαίος.Σ όλο τον κόσμο και σ όλους τους αιώνες, ΑΜΗΝ.Πάτερ Ημών Χαίρε Μαρία Κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά Σου.Ευλογημένη συ εν γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ο Ιησούς.Υπεραγία Θεοτόκε πρέσβευε υπέρ ημών των αμαρτωλών νυν και αεί και την ώρα του θανάτου ημών, ΑΜΗΝ
Αυτή η προσευχή του Αγίου Ιούδα του Θαδδαίου λέγεται όταν συναντάμε προβλήματα ή όταν δεν φαίνεται να υπάρχει βοήθεια και έχουμε σχεδόν απελπιστεί. Οι προσευχές του εννεαημέρου απαγγέλλονται επτά (7)* φορές την ημέρα, επί εννέα (9) συνεχείς ημέρες. Οι προσευχές εισακούονται την εννάτη και πριν, όταν λέγονται με πίστη και ταπείνωση και ποτέ μέχρι τώρα δεν απέτυχαν. Θα λάβετε τη Χάριν που ζητάτε από τον Άγιο Ιούδα το Θαδδαίο, όσο απραγματοποίητη κι αν φαίνεται. Πολλοί άνθρωποι προβληματίζονται με το επτά(7) φορές την ημέρα και επί εννέα (9) συνεχείς ημέρες. Ο αριθμός επτά (7) είναι ιερός αριθμός και οι Πατέρες της Εκκλησίας όπως ο Ιερός Χρυσόστομος τον θεωρούν αριθμό της πληρότητος του Θεού. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αγία Γραφή αναφέρει στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη πολλές φορές τον αριθμό επτά (7),π.χ.
Επτά ημέρες δημιουργίας.
Ο Δαυίδ αναγγέλλει « ἑπτάκις τῆς ἡμέρας αἰνέσω Σε Κύριε».
Επτά οι Οικουμενικές Σύνοδοι.
Επτά οι λυχνίες της Αποκάλυψης κτλ.
Ο αριθμός εννέα (9) που αναφέρεται συμβολίζει τα εννέα τάγματα των Επουρανίων Αγγελικών Δυνάμεων τα οποία αδιάλειπτα προσφέρουν με την Χάριν του Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ την προστασία τους στους ανθρώπους και γι’ αυτό θέλουμε συμβολικά να τα τιμήσουμε.
Τής πρεσβείες τού Αγίου Θαδδαίου σε όλο Τον κόσμο αμήν Βοήθεια μάς.

ΕΥΚΟΛΟ ΔΙΧΤΥ

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

σας περιμενουμε στην ομαδα μας και στην ομορφη παρεα μας στο facebookhttps://www.facebook.com/groups/1731477553745269/
youtube.com

Αναγνωρίστε τις Ασθένειες της Ντομάτας και ...

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Η ντομάτα υπάρχει σε όλους τους λαχανόκηπους και είναι το αγαπημένο φυτό των κηπουρών. Προσαρμόζετε ιδανικά στα περισσότερα εδάφη της χώρας μας και…
share24.gr
 
 
 
Η ντομάτα υπάρχει σε όλους τους λαχανόκηπους και είναι το αγαπημένο φυτό των κηπουρών. Προσαρμόζετε ιδανικά στα περισσότερα εδάφη της χώρας μας και είναι ιδανική για μικρούς κήπους. Οι ντομάτες έχουν υψηλή απόδοση και λίγα μόλις φυτά μπορούν να ικανοποιήσουν άνετα τις ανάγκες της οικογένειας για όλη τη σεζόν. Η καλλιέργειά της είναι εύκολη, όμως υπάρχουν κάποιες παθήσεις στις οποίες είναι ευαίσθητη.

 

Περονόσπορος

Ασθένειες Ντομάτας Περονόσπορος Ντομάτας 
Η ασθένεια οφείλεται στο μύκητα Phytophthora infestans
Προσβάλλει όλα τα υπέργεια όργανα του φυτού. Στα κατώτερα φύλλα εμφανίζονται υποκίτρινες κηλίδες (λαδιές) που αργότερα μαυρίζουν και ξεραίνονται. Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, κάτω από τις κηλίδες, σχηματίζεται λευκή εξάνθηση, τα καρποφόρα όργανα του μύκητα. Στους μίσχους και τους βλαστούς εμφανίζονται επίσης παρόμοιες νεκρωτικές περιοχές. Στον καρπό τα συμπτώματα ξεκινούν γύρω από τον ποδίσκο και αναπτύσσεται σήψη στο πάνω μέρος του. Πρέπει να αποφεύγεται η γειτνίαση με φυτά πατάτας και να χρησιμοποιούνται ποικιλίες ή υβρίδια ανθεκτικά στην ασθένεια. Σε έντονες προσβολές, τα φυτά ψεκάζονται με χαλκό ή κατάλληλα χαλκούχα σκευάσματα που επιτρέπονται στη βιολογική γεωργία. Επίσης, η χρησιμοποίηση του ανταγωνιστικού μύκητα Penicillium aurantiogriseum έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την ανάπτυξη των κηλίδων του παθογόνου. 

Αλτερναρίωση

Ασθένειες Ντομάτας Αλτερναρίωση
  
Προκαλείται από το μύκητα Alternaria solani, και οδηγεί σε πρώιμη σήψη και διάστικτες κηλιδώσεις στα φύλλα. Τα συμπτώματα είναι ο σχηματισμός καφέ ή μαύρων κηλίδων απο μισό έως 1cm σε διάμετρο που εμφανίζονται στα χαμηλότερα φύλλα. Οι κηλίδες συχνά συγχωνεύονται και σχηματίζουν μεγάλες νεκρωτικές περιοχές ακανόνιστου σχήματος με ομόκεντρους κύκλους που συχνά μοιάζουν με στόχο. Τα φύλλα εξασθενούν κιτρινίζουν και ξεραίνονται. Η αλτερνάρια προσβάλλει συχνά και τον καρπό της ντομάτας, καθώς, αφήνει στην επιφάνειά της μεγάλες μαύρες κοίλες περιοχές. Ο ζεστός και υγρός καιρός βοηθά στην εξάπλωση της ασθένειας.

 

Βερτισιλλίωση

Ασθένειες Ντομάτας Βερτισιλλίωση

αιτία της βερτισιλλίωσης είναι οι μύκητες Venticillium albo-atrum και Verticillium dahlie. Μικρές κίτρινες κηλίδες εμφανίζονται στα κατώτερα φύλλα του φυτού και, ενώ η νόσος εξαπλώνεται προς τα πάνω, τα φύλλα κιτρινίζουν, μαραίνονται και πέφτουν.
Η βερτισιλλίωση επίσης προκαλεί μεταχρωματισμό (καστανό ή μαύρο) των αγγείων του στελέχους κοντά στη βάση του προς το έδαφος. Τα προσβεβλημένα φυτά μπορούν να επιβιώσουν, αλλά η ανάπτυξή τους είναι συχνά αναστέλλεται, τα φυτά μένουν νάνα και η απόδοση της καλλιέργειας είναι χαμηλότερη. Ο έλεγχος της βερτισιλλίωσης είναι δύσκολος μιας και δεν υπάρχει κάποιο μυκητοκτόνο που να την θεραπεύει αποτελεσματικά. Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της βερτισιλλίωσης είναι να επιλέξετε ποικιλίες ντομάτας ανθεκτικές στην ασθένεια.

 

Ωίδιο

Ασθένειες Ντομάτας Ωίδιο

Το παθογόνο που ευθύνεται για την ασθένεια αυτή είναι ο μύκητας Leveillula taurica. Προσβάλλει κυρίως τα ώριμα φύλλα και αναπτύσσεται περισσότερο σε ξηρές περιοχές. Στα φύλλα σχηματίζονται συνήθως κιτρινοπράσινες ή κίτρινες ακανόνιστες ή γωνιώδεις κηλίδες και κάτω από ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να σχηματιστεί υπόλευκη εξάνθηση στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Σε έντονες προσβολές οι κηλίδες αυξάνουν σε μέγεθος, συνενώνονται, και το έλασμα των φύλλων μαραίνεται και αποξηραίνεται. Το θειάφισμα των φυτών δίνει πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής.

 

Βακτηριακή Κηλίδωση

Ασθένειες Ντομάτας Βακτηριακή Κηλίδωση

Την ασθένεια προκαλεί το παθογόνο Xanthomonas campestris pv. vesicatoria. Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι καφέ κηλίδες στα φύλλα και τους μίσχους του φυτού. Οι κηλίδες έχουν περίπου 3mm διάμετρο και είναι κάπως γλοιώδη στην αφή. Καθώς οι κηλίδες αρχίζουν να αναπτύσσονται εμφανίζεται περιμετρικά ένας κίτρινος δακτύλιος. Καθώς αυξάνονται οι κηλίδες προκαλούν τη μάρανση των φύλλων και την πτώση τους.
Η βακτηριακή κηλίδωση μπορεί να επηρεάσει τον καρπό του φυτού. Μαύρες κουκκίδες εμφανίζονται στις ντομάτες και μπορούν να φτάσουν σε διάμετρο το ένα εκατοστό, έχουν βυθισμένη επιφάνεια και γκρι χρώμα μοιάζοντας με ψώρα. Για να αποφύγετε την ασθένεια αυτή θα πρέπει να κρατάτε τις περιοχές γύρω από τα φυτά σας ελεύθερα από ζιζάνια για να μειώσετε την πιθανότητα μόλυνσης από το βακτήριο.

 

Βακτηριακό Έλκος

Ασθένειες Ντομάτας Βακτηριακό Έλκος

Φυτά μολυσμένα με βακτηριακό έλκος συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα της ασθένειας μόνο στη μία πλευρά. Τελικά η ασθένεια εξαπλώνεται σε ολόκληρο το φυτό. Προκαλείται από το βακτήριο Clavibacter michiganesis subsp. michiganesis και μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες ντομάτας. Τα νεαρά φυτά μαραίνονται ξαφνικά, ενώ τα μεγαλύτερα φυτά εμφανίζουν ξήρανση περιφερειακά του ελάσματος των φύλλων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι βλαστοί του φυτού θα παρουσιάζουν κοιλότητες και κενά ή καφέ έλκη στην εντεριώνη (το εσωτερικό του βλαστού). Διάσπαρτες λευκές κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν στους καρπούς της ντομάτας, που σταδιακά γίνονται πιο σκουρόχρωμες. Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με τη φύτευση ποικιλιών απαλλαγμένων από την ασθένεια και κρατώντας τα ζιζάνια μακριά. Τα σκευάσματα χαλκού έχουν μικρή επίδραση επί του βακτηριακού έλκους και δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στο να σταματήσουν την εξάπλωση της ασθένειας.

 

Σεπτορίωση

Σεπτορίωση

Προκαλείται από το παθογόνο Septoria lycopersici. Τα αρχικά συμπτώματα είναι μικρές, υδαρείς κηλίδες στα φύλλα. Οι κηλίδες έχουν πολύ μικρή διάμετρο περίπου 2-3 χιλιοστά, στη συνέχεια το κέντρο τους γίνεται γριζόλευκο. Τα σπόρια του μύκητα εξαπλώνονται μέσω της βροχής και του ποτίσματος, όταν αυτό γίνεται από πάνω με το ποτιστήρι. Τελικά, τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν. Η ασθένεια μπορεί να προσβάλει το φυτό σε οποιαδήποτε στάδιο της ανάπτυξής του, αλλά είναι πιο συχνή, όταν το φυτό αρχίζει να καρποφορεί. Η σεπτορίωση μπορεί να προληφθεί με τη φύτευση υγιών φυτών στις σωστές αποστάσεις, ποτίζοντας τα φυτά στη βάση τους χωρίς να βρέχονται τα φύλλα, ποτίζοντας το πρωί και απομακρύνοντας νεκρά και σάπια κλαδιά από το φυτό και γύρω από αυτό.

Οργανικά Βιολογικά Μυκητοκτόνα

Η μαγειρική σόδα έχει βρεθεί να έχει μυκητοκτόνες ιδιότητες. Είναι αποτελεσματική εναντίων των παθογόνων που προκαλούν σήψεις στους καρπούς της ντομάτας, το ωίδιο και άλλων παρόμοιων μυκητολογικών ασθενειών. Χρησιμοποιήστε τη προληπτικά ή όταν τέτοιες σήψεις έχουν ήδη αναπτυχθεί. Μια αποτελεσματική συνταγή είναι να παρασκευάσετε ένα μείγμα από μαγειρική σόδα, φυτικό λάδι και σαπούνι.
Ένα άλλο δημοφιλές βιολογικό μυκητοκτόνο είναι το μείγμα μηλόξυδου και νερού. Υπάρχουν αναφορές ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα και νερό ενάντια ιώσεων στη ντομάτας όπως για τον ιό του μωσαϊκού της αγγουριάς.

Δοκιμάστε να ψεκάσετε με Εκχύλισμα από Κομπόστ Τσαγιού

Κρατήστε μακριά βακτήρια και άλλα επικύνδυνα παθογόνα απο τα φυτά ντομάτας σας παρασκευάζοντας εκχύλισμα από κομποστοποιημένο τσάι και ψεκάζοντάς το στα φύλλα που έχουν το πρόβλημα. Επίσης ποτίστε με αυτό τη βάση γύρω από το φυτό. Το εκχύλισμα αυτό είναι πλούσιο σε μικροοργανισμούς που έχουν αντι-ιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Αραιώστε το εκχύλισμα σε νερό και αφήστε το να καθίσει για 1 εβδομάδα πριν το χρησιμοποιήσετε. Σε επόμενες δημοσιεύσεις θα αναφέρουμε περισσότερα για τους τρόπους αντιμετώπισης που προτείνουμε εδώ.
Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ) Για επικοινωνία, περισσότερες συμβουλές και συνεργασία στείλτε e-mail στο: share24gr@gmail.com
 

Ποτίζετε Εύκολα τα Φυτά σας Χωρίς Κόπο!

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Η υδροδότηση με σταγόνες είναι κατάλληλη για πολλά καλλωπιστικά και κηπευτικά φυτά, πολυετή και μονοετή. Πολλά από αυτά προτιμούν την υγρασία απευθείας…
share24.gr

Με αυτό το Κόλπο Θα Ποτίζετε Εύκολα τα Φυτά σας Χωρίς Κόπο!
Η υδροδότηση με σταγόνες είναι κατάλληλη για πολλά καλλωπιστικά και κηπευτικά φυτά, πολυετή και μονοετή. Πολλά από αυτά προτιμούν την υγρασία απευθείας στις ρίζες τους, αντί να καταβρέχονται από πάνω, πράγμα που μπορεί να ενθαρρύνει μολύνσεις και μυκητολογικές ασθένειες στα φύλλα τους. Υπάρχουν αρκετές έτοιμες πατέντες έτοιμες στα φυτώρια, αλλά είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε μόνοι σας ένα αυτοσχέδιο σύστημα ποτίσματος στη γλάστρα κάνοντας χρήση πλαστικών φιάλων νερού ή αναψυκτικών. Επιπλέον, είναι ένας ιδανικός τρόπος για να τα ανακυκλώσετε.
Το απευθείας πότισμα στην περιοχή των ριζών ενθαρρύνει το φυτό να αναπτύξει ένα υγιές ριζικό σύστημα και να αποφευχθούν και προληφθούν μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες, που μεταδίδονται μέσω του ποτίσματος, από το ένα φυτό στο άλλο. Με αυτή την μέθοδο το πότισμα θα γίνει πιο εύκολο και θα μπορείτε να φεύγετε ολιγοήμερες διακοπές χωρίς να αγχώνεστε μήπως τα φυτά σας ξεραθούν.

Πως να Κατασκευάσετε Ένα Σύστημα Ποτίσματος με Σταγόνες για τα Φυτά του Κήπου Σας

Πάρτε ένα μεγάλο μπουκάλι νερού ή αναψυκτικού 2 λίτρων και ανοίξτε με ένα αιχμηρό αντικείμενο 4-8 τρύπες μικρής διαμέτρου στο πώμα του, ο αριθμός και η διάμετρος των τρυπών εξαρτάται από το πόσο ξηρό είναι το χώμα σας και από τη σύστασή του.
Κόψτε τη βάση του και κάντε μια τρύπα στη γλάστρα ή στο έδαφος δίπλα από το φυτό σας, όταν είναι ακόμα μικρό ή πριν το φυτέψετε και τοποθετήστε το ανάποδα με το καπάκι προς τα κάτω. Αφήστε το πάνω μέρος εκτεθειμένο και εφαρμόστε ένα χωνί ώστε να το γεμίζετε εύκολα με νερό.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΙΑΛΗΣ ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΓΙΑ ΠΟΤΙΣΜΑ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ

Μπορείτε να το τοποθετήσετε σε μεμονωμένα φυτά ή ανάμεσα σε γειτονικά φυτά. Αν το τοποθετήσετε σε μια ομάδα φυτών θα πρέπει να ρίξετε γύρω του χώμα ώστε να στερεωθεί καλά και να μην μετακινηθεί καθώς τα φυτά αναπτύσσονται. Χώστε το σε βάθος 1/3 ή το μισό του μήκους του ώστε να εξασφαλίσετε ότι η υγρασία θα φτάσει σε όλο το ριζικό σύστημα.
Γεμίστε το μέχρι πάνω όταν βλέπετε ότι το νερό αδειάζει. Επίσης μπορείτε να ρίχνετε σε αυτό το λίπασμα που θα απελευθερώνεται και θα γίνεται διαθέσιμο στις ρίζες.

ΠΠότισμα με Φιαλες Νερού σε Όλα τα Φυτά του Κήπου


Εφαρμόστε αυτό το κόλπο σε όλα τα φυτά και λαχανικά του κήπου σας, ιδιαίτερα σε αυτά που απαιτούν αρκετό νερό και διψούν κατά τη διάρκεια των θερμών ημερών, όπως είναι οι ντομάτες.
Του Θανάση Αργυρόπουλου 

Δημοφιλείς αναρτήσεις