Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Εισόδια της Θεοτόκου – Η Καπνικαρέα

 
vimaorthodoxias.gr
 

– Η είναι ένα από τα πιο γνωστά εκκλησάκια της Αθήνας.
Και ενώ σχεδόν όλοι οι διερχόμενοι ξέρουν ότι το εκκλησάκι λέγεται Καπνικαρέα, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πως εορτάζει στις 21 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τα «».

 

Tι μπορεί να κάνει η φιλοσοφία για μένα;

 
blog.dioptra.gr
Στις 21/11 είναι η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας!
 
Στις 21 Νοεμβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας και μια ερώτηση που κάποιοι θα κάνουν είναι: «Α, ναι; Και τι μπορεί να κάνει η φιλοσοφία για μένα;» Κι, όμως, η Φιλοσοφία δεν είναι κάτι δυσνόητο που αφορά λίγους εκλεκτούς, αλλά είναι κάτι πολύ καθημερινό που αφορά όλες τις ηλικίες και μας βοηθάει να δούμε την ουσία των πραγμάτων. 
«Μη συζητάς καθόλου για το πώς είναι ο καλός άνθρωπος∙ γίνε τέτοιος.» ―Μάρκος Αυρήλιος
Εδώ και αιώνες, σε κάθε πολιτισμό και σε κάθε χώρα η Φιλοσοφία γέννησε πρωτοπόρες ιδέες και ήταν η βάση της κριτικής σκέψης. Μας έκανε να αναρωτηθούμε για τον εαυτό μας, να αμφισβητήσουμε τις εδραιωμένες αντιλήψεις και να φτάσουμε σε συμπεράσματα χρησιμοποιώντας τη λογική.
Σε μια εποχή που οι κραυγές και τα fake news κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στη δημόσια σφαίρα, είναι η κατάλληλη ώρα να πάρουμε μια ανάσα και να δούμε πιο καθαρά -και με επιχειρήματα- όχι αυτά που μας χωρίζουν, αλλά αυτά που μας ενώνουν.
Η Φιλοσοφία προσφέρει τη βάση για θεμελιώδεις αρχές και αξίες όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δικαιοσύνη, η ισότητα. Το να «φιλοσοφούμε» καθημερινά είναι σχεδόν ένα καθήκον που έχουμε για να ελέγχουμε την κατάσταση της κοινωνίας μας και να απαιτούμε να λειτουργεί σύμφωνα με τις μεγάλες ανθρωπιστικές διακηρύξεις. Η διάσημη ρήση του Καρτέσιου «Σκέφτομαι, άρα υπάρχω» δεν είναι απλώς μια φράση για να εντυπωσιάσουμε τους φίλους μας στο Facebook. Είναι από την αρχαιότητα ο πυρήνας του συνειδητοποιημένου πολίτη.
Τελικά, η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας μας φέρνει αντιμέτωπους με δύο πολύ σημαντικές ερωτήσεις «Τι είναι αυτό που μέσα στη βουή της καθημερινότητας ξεχνάμε να σκεφτούμε;» και «Ποιες αβάσταχτες πραγματικότητες έχουμε συνηθίσει;» Όποιος αναζητάει αυτές τις απαντήσεις θα κατανοήσει καλύτερα τον κόσμο και φυσικά τον ίδιο του τον εαυτό.
ΥΓ: Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας, γιορτάζουμε με έκπτωση έως και 50% σε τριάντα τίτλους φιλοσοφίας και προσωπικής ανάπτυξης! Αν ψάχνετε την αλήθεια, την ηθική, τη λογική, την αγάπη, ένα καλό βιβλίο θα είναι πάντα η πυξίδα σας.
 

Μωσαϊκό: Παγκόσμια ημέρα φιλοσοφίας !!!

Μωσαϊκό: Παγκόσμια ημέρα φιλοσοφίας !!!: Maria Dimitriou 21 Νοεμβρίου 2013 ·   Bigbook.gr -Ζητούνται Αναγνώστες 21 Νοεμβρίου 2013 · Παγκόσμια ημέρ...

21 Νοεμβρίου - Εισόδια της Θεοτόκου

 
orthodoxianewsagency.gr
 
Η Πέμπτη 21η Νοεμβρίου 2019, ημέρα εορτασμού των Εισοδίων της Θεοτόκου, αποτελεί Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο πλαίσιο αυτό, στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:
-Την 08:00, επίσημη Έπαρση της Ελληνικής Σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
-Την 10:30, δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, Προεξάρχοντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμου Β’, παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου και εν συνεχεία ομιλία από την κ. Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
-Την 11:30, κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη.
-Την 17:11, Υποστολή της Ελληνικής Σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Μετά την τελετή κατάθεσης στεφάνου θα πραγματοποιηθούν μουσικά δρώμενα από τις Μουσικές Μπάντες των Ενόπλων Δυνάμεων ως ακολούθως:
-Στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, από τη Στρατιωτική Μουσική του Στρατού Ξηράς.
-Στον πεζόδρομο της οδού Ερμού, από τη Στρατιωτική Μουσική της Πολεμικής Αεροπορίας.
-Στον Πειραιά, από τη Στρατιωτική Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού.
Επιπρόσθετα:
-Από τη Δευτέρα 18 έως την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019, το Πολεμικό Μουσείο φιλοξενεί έκθεση σχετικά με την ιστορία των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, μέσω συστημάτων εικονικής πραγματικότητας, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν τη μοναδική εμπειρία μιας πτήσης με Α/Φ και Ε/Π, να πραγματοποιήσουν άλμα με αλεξίπτωτο καθώς και να παρακολουθήσουν και άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες επιχειρησιακές δράσεις. Οι ανωτέρω δράσεις θα είναι επισκέψιμες για το κοινό από Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 10:30 έως και τις 18:00, ενώ την Παρασκευή από τις 10:30 έως και τις 15:00.
-Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019, στο Παναθηναϊκό Στάδιο από 09:30 έως και 13:30, θα πραγματοποιηθούν βιωματικές- διαδραστικές αθλητικές δράσεις για τα παιδιά του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του ΥΠΕΘΑ, ηλικίας από 8 έως 15 ετών. Οι δράσεις τελούν υπό την αιγίδα της Γραμματείας ΑΣΑΕΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων) σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία.



ΠΗΓΗ: iellada.gr
 

Εισόδια Θεοτόκου

 
vimaorthodoxias.gr
 

για : Τα αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες εορτές της και τιμώνται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, η συγκεκριμένη ημέρα είναι αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο. Οι γονείς της Παρθένου Μαρίας ήταν ο Ιωακείμ και η Άννα, οι οποίοι μέχρι τα βαθιά τους γεράματα δεν είχαν αποκτήσει παιδί. Υποσχέθηκαν, λοιπόν, στο Θεό πως αν τους χαρίσει ένα παιδάκι, μόλις γίνει τριών ετών θα το αφιερώσουν στο ναό Του.

Το κοριτσάκι που απέκτησαν οι ευσεβείς αυτοί άνθρωποι το ονόμασαν Μαρία. Όταν η Μαρία έγινε τριών ετών, οι γονείς της την οδήγησαν στην εκκλησία. Αυτή η είσοδος της Μαρίας στο ναό ονομάστηκε «».
Εκεί την υποδέχτηκε ο Αρχιερέας Ζαχαρίας, ο οποίος την οδήγησε στο ιερό του Ναού, στα Άγια των Αγίων. Σύμφωνα με τις Γραφές, η Παναγία παρέμεινε συνολικά δώδεκα χρόνια στο ναό.
Όλο αυτό το διάστημα ο αρχάγγελος Γαβριήλ προμήθευε την Παναγία με τροφή ουράνια. Εξήλθε από τα Άγια των Αγίων, όταν έφθασε η ώρα του Θείου Ευαγγελισμού.
Για την Εκκλησία, η σημερινή ημέρα συνιστά μεγάλη γιορτή, ενώ διαβάζονται και ψάλλονται τα εξής ηχηρά στιχάρια:

Ἦχος δ’.
Σήμερον τῆς εὐδοκίας Θεοῦ τὸ προοίμιον, καὶ τῆς τῶν ἀνθρώπων σωτηρίας ἡ προκήρυξις ἐν Ναῷ τοῦ Θεοῦ, τρανῶς ἡ Παρθένος δείκνυται, καὶ τὸν Χριστὸν τοῖς πᾶσι προκαταγγέλλεται. Αὐτῇ καὶ ἡμεῖς μεγαλοφώνως βοήσωμεν, Χαῖρε τῆς οἰκονομίας τοῦ Κτίστου ἡ ἐκπλήρωσις.

Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεὶς.
Ὁ καθαρώτατος ναὸς τοῦ Σωτῆρος, ἡ πολυτίμητος παστὰς καὶ Παρθένος, τὸ Ἱερὸν θησαύρισμα τῆς δόξης τοῦ Θεοῦ, σήμερον εἰσάγεται, ἐν τῷ οἴκῳ Κυρίου, τὴν χάριν συνεισάγουσα, τὴν ἐν Πνεύματι θείῳ· ἣν ἀνυμνοῦσιν Ἄγγελοι Θεοῦ· Αὕτη ὑπάρχει σκηνὴ ἐπουράνιος.

Ὁ Οἶκος
Τῶν ἀπορρήτων τοῦ Θεοῦ καὶ θείων μυστηρίων, ὁρῶν ἐν τῇ Παρθένῳ, τὴν χάριν δηλουμένην, καὶ πληρουμένην ἐμφανῶς, χαίρω, καὶ τὸν τρόπον ἐννοεῖν ἀμηχανῶ τόν ξένον καὶ ἀπόρρητον, πῶς ἐκλελεγμένη ἡ ἄχραντος, μόνη ἀνεδείχθη ὑπὲρ ἅπασαν τὴν κτίσιν, τὴν ὁρατὴν καὶ τὴν νοουμένην. Διό, ἀνευφημεῖν βουλόμενος ταύτην, καταπλήττομαι σφοδρῶς νοῦν τε καὶ λόγον, ὅμως δὲ τολμῶν, κηρύττω καὶ μεγαλύνω· Αὕτη ὑπάρχει σκηνὴ ἐπουράνιος.

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις