Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Γιώργος Σεφέρης




Ο Γιώργος Σεφέρης το 1963Giorgos Seferis 1963.jpg
Ο Γιώργος Σεφέρης (Βουρλά Σμύρνης 29 Φεβρουαρίου 1900 – Αθήνα 20 Σεπτεμβρίου 1971) είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές και εκ των δύο μοναδικών βραβευμένων με το Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελλήνων, μαζί με τον Οδυσσέα Ελύτη.
 
Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργος Σεφεριάδης. Γεννήθηκε στα Βουρλά της Σμύρνης στις 29 Φεβρουαρίου[1] του 1900 και ήταν ο πρωτότοκος γιος του Στέλιου και της Δέσπως (το γένος Γ. Τενεκίδη)  Σεφεριάδη. Το 1906 αρχίζει η μαθητική του εκπαίδευση στο Λύκειο Χ. Αρώνη. Το 1914, εποχή κατά την οποία άρχισε να γράφει τους πρώτους στίχους του, με το ξέσπασμα του Μεγάλου Πολέμου κατά τη θερινή περίοδο του έτους, η οικογένεια μετανάστευσε στην Ελλάδα. Ο Γιώργος Σεφέρης ενεγράφη στο Πρότυπο Κλασσικό Γυμνάσιο Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε το 1917. Στις 14 Ιουλίου του ίδιου έτους, η μητέρα του μαζί με τους δύο γιους και την κόρη της Ιωάννα (μετέπειτα σύζυγο Κ. Τσάτσου) μετέβη στο Παρίσι, όπου ο πατέρας τους Στέλιος εργαζόταν ως δικηγόρος. Ο Γιώργος Σεφέρης έμεινε εκεί μέχρι το καλοκαίρι του 1924, ακολουθώντας σπουδές λογοτεχνίας και αποκτώντας το πτυχίο της Νομικής, οπότε μετέβη στο Λονδίνο για την τελειοποίηση των αγγλικών του εν όψει των εξετάσεων στο Υπoυργείο Εξωτερικών.

Το 1925 επιστρέφει στην Αθήνα και το 1927 διορίζεται στη διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ως ακόλουθος πρεσβείας. Κατά το ίδιο έτος πεθαίνει η μητέρα του, Δέσπω. Τον Ιούλιο του 1928 δημοσιεύει στη Νέα Εστία, επώνυμα ως Γ. Σεφεριάδης, το "Μια βραδιά με τον Κύριο Τεστ", μετάφραση έργου του Βαλερί. Το 1929 συνοδεύει τον Εδουάρδο Εριό σε ταξίδι του στην Ελλάδα. Τον Μάιο του 1931 εκδίδεται με το ψευδώνυμο Γ. Σεφέρης η "Στροφή" και τον ίδιο χρόνο διορίζεται υποπρόξενος και έπειτα διευθύνων του ελληνικού Γενικού Προξενείου του Λονδίνου, όπου θα παραμείνει μέχρι και το 1934. Τον Μάιο του 1932 δημοσιεύεται το έργο του Μια νύχτα στην ακρογιαλιά και τον Οκτώβριο η Στέρνα, αφιερωμένη στον Γιώργο Αποστολίδη. Το 1933 ο πατέρας του, Στέλιος, εκλέγεται Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και εγγράφεται ως μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1934 ο Γ. Σεφέρης επιστρέφει στην Αθήνα και τον Ιανουάριο του 1935 αρχίζει η συνεργασία του με τις εκδόσεις Νέα Γράμματα, αναδημοσιεύοντας τη Στέρνα. Το 1936 διορίζεται πρόξενος στη Κορυτσά, όπου θα παραμείνει μέχρι το 1938. Στις 13 Φεβρουαρίου του 1937 δημοσιεύει στα Νέα Γράμματα επιστολή του περί της δημοτικής γλώσσας. Το 1938 μετατίθεται στην Αθήνα ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εξωτερικού Τύπου του Υφυπουργείου Τύπου και Πληροφοριών.

Το 1941 ο Γιώργος Σεφέρης νυμφεύεται τη Μαρία Ζάννου και στις 22 Απριλίου το ζεύγος ακολουθεί την ελληνική κυβέρνηση, που μέσω Κρήτης στις 16 Μαΐου καταφθάνει στην Αίγυπτο και παραμένει στην Αλεξάνδρεια. Τον Αύγουστο ο Γιώργος Σεφέρης συνοδεύει την Πριγκίπισσα Διαδόχου Φρειδερίκη και τα δύο της παιδιά, Σοφία και Κωνσταντίνο, στο Γιοχάνεσμπουργκ και από εκεί στην Πραιτόρια υπηρετώντας στην εκεί Ελληνική Πρεσβεία μέχρι το 1942. Λόγω της διπλωματικής ιδιότητάς του, η ζωή του Γιώργου Σεφέρη χαρακτηριζόταν από συνεχείς μετακινήσεις. Έτσι, ως ακόλουθος κι αργότερα ως πρέσβης, υπηρέτησε σε πολλές ελληνικές πρεσβείες του εξωτερικού, γεγονός το οποίο καθόρισε σημαντικά το έργο του.


Αν και η παιδεία και εκπαίδευσή του του ήταν περισσότερο ευρωπαϊκή παρά ελληνική, εκείνος όχι μόνο δεν απαρνήθηκε την ελληνική λογοτεχνία, αλλά την καλλιέργησε σε βάθος με σκοπό να την ανανεώσει. Η ποίησή του επηρεάστηκε από τον Έλιοτ (T.S Elliot), τον Κλωντέλ, το Βαλερί και τον Πάουντ (Ezra Pound). Το γεγονός όμως που χάραξε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στη συνείδηση του ποιητή ήταν η εθνική καταστροφή του 1922 κι ο ξεριζωμός του μικρασιατικού ελληνισμού.


Το 1963 η φήμη του Σεφέρη ξεφεύγει από τα εθνικά όρια και εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Καρπός της η βράβευσή του με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας από τη Σουηδική Ακαδημία Επιστημών. Είναι ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με το παγκοσμίως ανώτερο βραβείο πνευματικής προσφοράς. Έως σήμερα ακολούθησε μόνο ο Οδυσσέας Ελύτης, το 1979. Το 1967 η δικτατορία των Συνταγματαρχών κατέλυσε το Σύνταγμα στην Ελλάδα αναστέλλοντας τις ατομικές ελευθερίες. Ο Σεφέρης εκδηλώθηκε έντονα εναντίον της τόσο γραπτά όσο και με δημόσιες ρητές δηλώσεις του. Στις 28 Μαρτίου 1969 ο Σεφέρης μίλησε για πρώτη φορά δημόσια εναντίον της Χούντας και γι' αυτό το λόγο του αφαιρέθηκε ο τίτλος του πρέσβη επί τιμή, καθώς και το δικαίωμα χρήσης διπλωματικού διαβατηρίου.


Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 20 Σεπτεμβρίου του 1971, ο Γιώργος Σεφέρης πέθανε και η κηδεία του εξελίχθηκε σε σιωπηρή πορεία κατά της δικτατορίας.[2] Μετά τον θάνατό του εκδόθηκε το προσωπικό του ημερολόγιο με τίτλο «Μέρες…» καθώς και το «Πολιτικό» του ημερολόγιο.

Χαρακτηριστικά τnς ποίησης του Γ. Σεφέρη

Περιεχόμενο


α) Είναι μια ποίηση που εμφανίζεται ως απαισιόδοξη, βαρύθυμη και μελαγχολική, απ' την οποία όμως δεν απουσιάζουν εκλάμψεις αισιοδοξίας

β) Ο λόγος του είναι συμβολικός και υπαινικτικός
γ) Βασικά θέματα του η αρχαία και νεότερη ελληνική παράδοση και η συνάντησή της με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό, η μελαγχολία για τη μοίρα του ελληνισμού, η νοσταλγία του απόδημου και οι χαμένες πατρίδες.


Εργογραφία

Ποιητικές συλλογές


Στροφή, Εστία, Αθήνα 1931

Πάνω σ' έναν ξένο στίχο, Εστία, Λονδίνο 1931
Η Στέρνα, Εστία, Αθήνα 1932
Μυθιστόρημα, Κασταλία, Αθήνα 1935
Γυμνοπαιδία, Τα Νέα Γράμματα, Αθήνα 1936
Τετράδιο Γυμνασμάτων (1928-1937), τυπ. Ταρουσοπούλου, Αθήνα 1940
Ημερολόγιο καταστρώματος Α΄, τυπ. Ταρουσοπούλου, Αθήνα 1940
Ημερολόγιο καταστρώματος Β΄, Ίκαρος, Αθήνα 1945
Κίχλη, Ίκαρος, Αθήνα 1947
Ημερολόγιο καταστρώματος Γ΄ (με τον τίτλο Κύπρον, οὗ μ'ἐθέσπισεν), Ίκαρος, Αθήνα 1955
Τρία κρυφά ποιήματα, τυπ. Γαλλικού Ινστιτούτου, Αθήνα 1966
Τετράδιο Γυμνασμάτων Β΄, Ίκαρος, χ.τ. 1976 (μεταθανάτια έκδοση)

Μυθιστορήματα


Έξι νύχτες στην Ακρόπολη, Ερμής, Αθήνα 1974 (μεταθανάτια έκδοση)


Δοκίμια


Δοκιμές, τυπ. Γιούλη, Κάιρο 1944

Δοκιμές, Φέξης, Αθήνα 1962
Εκλογή από τις Δοκιμές, Γαλαξίας, Αθήνα 1966
Δοκιμές, Ίκαρος, Αθήνα 1992 (μεταθανάτια έκδοση)

Μεταφράσεις


Θ. Σ. Έλιοτ, Η έρημη χώρα και άλλα ποιήματα, Ίκαρος, Αθήνα 1949

Θ. Σ. Έλιοτ, Φονικό στην Εκκλησιά, Ίκαρος, Αθήνα 1963
Αντιγραφές, Ίκαρος, Αθήνα 1965
Άσμα Ασμάτων, χ.ε., Αθήνα 1965
Η Αποκάλυψη του Ιωάννη, Ίκαρος, Αθήνα 1966


Υποσημειώσεις


↑ "Γεννήθηκε, μαζί με τον εικοστό αιώνα, το 1900 στη Σμύρνη, και μάλιστα σε σημαδιακή ημερομηνία: 29 Φεβρουαρίου (με το παλιό ημερολόγιο), γεγονός στο οποίο αναφερόταν κάθε τόσο με τρόπο χιουμοριστικό. Όταν στα 1939 συναντήθηκε με τον Χένρυ Μίλλερ, ο Αμερικανός συγγραφέας τον ρώτησε πόσων χρόνων είναι και ο Σεφέρης τού απάντησε πως σε μερικούς μήνες θα γιόρταζε τα δέκατα γενέθλιά του!". Δημήτρης Δασκαλόπουλος, εφ. Τα Νέα, 11/10/1999

↑ Εφημ. Τα Νέα, Σαν Σήμερα (22 Σεπτεμβρίου 1971) H κηδεία του Σεφέρη εξελίχθηκε σε διαδήλωση κατά της δικτατορίας, 21/09/2010,


Βιβλιογραφία


Ο Ποιητής Γ. Σεφέρης, του Ανδρέα Καραντώνη.

Ενάργεια και κατάφαση στη ποίηση Σεφέρη - Προσφορά στα 70 του χρόνια, του Λίνου Πολίτη, 28 Φεβρουαρίου 1970.
Ο τόνος της φωνής του Σεφέρη, εκδ. Ίκαρος 1970.
Ο αδελφός μου Γ. Σεφέρης, της Ιωάννας Τσάτσου Εστία 1973.¨
Φθορά και Λόγος - Εισαγωγή στη ποίηση Σεφέρη, Εστία.
Ο ποιητής και ο χορευτής, Κέδρος 1979.
Ελληνισμός και Δύση στο στοχασμό του Σεφέρη, του Γ. Κιουρτσάκη 1979.
Η στροφή του Σεφέρη, τόμος Α' 1981, τόμος Β' 1982, Γ' 1984 "Ζώδιο".
Η ποίηση Σεφέρη και η κριτική μου, του Τ. Μαλάνου 1982.
Μια συνάντηση, Σεφέρης Μακρυγιάννης, του Μ. Αλεξανδρόπουλου 1983.
Τέσσερα μελετήματα για τον Σεφέρη, του Τ. Σινόπουλου 1984.
Η ποίηση Σεφέρη - Μελέτες και Μαθήματα, του Δ.Ν. Μαρωνίτη 1984.
Η πολιτική διάσταση της ποίησης Σεφέρη, του Ν. Ορφανίδη 1985.
17 κείμενα για τον Γ. Σεφέρη του Αλ. Αργυρίου 1986.
Ο Βασιλιάς της Ασίνης - ανασκαφή ενός ποιήματος, του Γ. Γιατρομανωλάκη.
Λορεντζάτος, Ζήσιμος: Τὸ χαμένο κέντρο (Γιὰ τὸν Σεφέρη), Μελέτες, Ἐκδόσεις Δόμος, Ἀθήνα 1994
Γιώργος Σεφέρης:Το θεϊκό στην αναζήτηση του ανθρώπινου,του Θανάση Χατζόπουλου, Νέα Εστία, τομ.157, τ/χ.1776,(Μάρτιος 2005), σελ.428-438
Γιώργος Σεφέρης. Περιμένοντας τον άγγελο, του Ρόντρικ Μπήτον, μετάφραση: Δημήτρης Δασκαλόπουλος, εκδ. Ωκεανίδα, Αθήνα 2003

Σήμερα...





ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
ΦΩΚΙΩΝ ΦΩΚΙΑ



Ο Άγιος Φωκάς Ιερομάρτυρας ο Θαυματουργός

Πατρίδα του Αγίου Φωκά ήταν η Σινώπη του Ευξείνου Πόντου. Οι γονείς του Πάμφυλος (ναυπηγός στο επάγγελμα) και Μαρία μεταλαμπάδευσαν στο Φωκά από την παιδική του ηλικία τη φλόγα της αγνής πίστης τους και τη θερμή ευσέβεια τους. Ο Φωκάς από μικρό παιδί εντρυφούσε στην ανάγνωση των Γραφών, και εκείνο που ιδιαίτερα τον διέκρινε ήταν η θερμή και ειλικρινής αγάπη που είχε προς το Θεό, αλλά και προς τους συνανθρώπους του. Διότι οδηγό στην αγάπη του αυτή είχε πάντα τα θεόπνευστα λόγια της Αγίας Γραφής: «Ὁ ἀγαπῶν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ ἐν τῷ φωτὶ μένει,… ὁ δὲ μισῶν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ ἐν τὴ σκοτία ἐστι» (Α’ επιστολή Ιωάννου, Β’ 10-11). Εκείνος, δηλαδή, που αγαπά τον αδελφόν του, μένει μέσα στο πνευματικό και ηθικό φως. Ενώ αντίθετα, εκείνος που μισεί τον αδελφό του, μένει μέσα στο πνευματικό και ηθικό σκοτάδι.
Αναδείχθηκε Επίσκοπος Σινώπης και ευτύχησε να έχει το χάρισμα της επιτέλεσης θαυμάτων στο όνομα του Τριαδικού Θεού. Ανέπτυξε έντονη ιεραποστολική δραστηριότητα στην περιοχή της Επισκοπής του, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο σε κάποιους φανατικούς ειδωλολάτρες. Πράγματι, ο Έπαρχος Αφρικανός, διέταξε την σύλληψή του και τον έριξαν σε καυτό λουτρό, όπου και παρέδωσε το πνεύμα του, επί των χρόνων του αυτοκράτορος Τραϊανού (98 – 117 μ.Χ.).

Πηγή:www.saint.gr

Κρατήστε το ανοσοποιητικό σας σε φόρμα!



Κρατήστε το ανοσοποιητικό σας σε φόρμα! | tovima.gr 


Ενας συναχωμένος φίλος φταρνίζεται δίπλα σας. Θα σας άρεσε να σκεπάσετε το πρόσωπό σας ή να απομακρυνθείτε, αλλά από ευγένεια το μόνο που κάνετε είναι να αποφύγετε να εισπνεύσετε προς την κατεύθυνσή του και να ελπίζετε ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να «αρπάζουν» τα πάντα, από κρυολογήματα και
βήχα ως μικρόβια που προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα. Αλλοι άνθρωποι φαίνεται να μην αρρωσταίνουν ποτέ. Ποιο είναι το μυστικό τους;


Ενα μεγάλο μέρος οφείλεται στην τύχη. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία επιδρούν στην απόδοση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και τα οποία δεν μπορείτε να αλλάξετε: την ηλικία σας, το φύλο σας, τα γονίδιά σας, και το σημαντικότερο, το αν είχατε συναντηθεί στο παρελθόν με τους μικροοργανισμούς που σας απειλούν σήμερα.

Αλλά υπάρχει και πλήθος παραγόντων που μπορείτε να ελέγξετε. Δεν αναφέρομαι σε συμπληρώματα διατροφής τα οποία πωλούνται ως ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ισχυρισμοί για τα περισσότερα από αυτά δεν βασίζονται σε σοβαρά επιστημονικά δεδομένα. Υπάρχουν όμως άλλοι τρόποι να κρατήσετε σε φόρμα το ανοσοποιητικό σας. Και δεν σχετίζονται όλοι με την ενίσχυσή του καθώς πολλές φορές αυτό αντιδρά σε πράγματα που δεν θα όφειλε. Ετσι όταν επιτίθεται εναντίον στοιχείων του εαυτού σας προκύπτουν αυτοάνοσα νοσήματα όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και ο διαβήτης τύπου 1. Οταν πάλι υπεραντιδρά έναντι αθώων στοιχείων του περιβάλλοντος προκύπτουν ασθένειες όπως το άσθμα, το έκζεμα και οι αλλεργίες. Και πάλι όμως υπάρχουν τρόποι να το κάνετε να συμπεριφέρεται σωστά. Βοηθήστε το λοιπόν ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

Φροντίδα του εντέρου
Γίνε φίλος με τα βακτήριά σου
Το ανθρώπινο έντερο είναι γεμάτο βακτήρια. Αυτό είναι πολύ καλό γιατί εκτός από βοήθεια στην πέψη των τροφών, τα φιλικά αυτά βακτήρια είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η εντερική χλωρίδα, όπως είναι γνωστή, ανταγωνίζεται με τα κακά μικρόβια για τροφή και ζωτικό χώρο. Επίσης απελευθερώνει αντιμικροβιακά συστατικά και επικοινωνεί με το ανοσοποιητικό σύστημα με τρόπους που μόλις τώρα αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε. Με τα παραπάνω δεδομένα, είναι προφανές ότι η καταστροφή της εντερικής χλωρίδας μας μάς καθιστά επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Αυτός είναι ο λόγος που καμιά φορά όταν παίρνουμε αντιβιοτικά για μια λοίμωξη, μας χτυπά μια δεύτερη: η εντερική χλωρίδα είναι παράπλευρη απώλεια της αντιβιοτικής αγωγής. Το υπερβακτήριο Clostridium difficile χτυπά νοσηλευόμενους ασθενείς αμέσως μετά τη λήψη αντιβιοτικών.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε λοιπόν είναι να θρέφετε τα φιλικά βακτήριά σας. Αυτός είναι ο στόχος των προβιοτικών, γιαουρτιών που έχουν σχεδιαστεί για να αυξάνουν τους αριθμούς των καλών βακτηρίων. Εκτός από τα προβιοτικά, υπάρχουν και τα πρεβιοτικά. Η ιδέα εδώ είναι να «ταΐσει» κανείς τα φιλικά βακτήριά του με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, συχνά με τη μορφή διαλυτών ινών.

Μάχη με το στρες
Πάρτε βαθιά ανάσα
Κλείστε τα μάτια σας. Μετρήστε ως το 10. Ο,τι κι αν κάνετε, παραμείνετε ήρεμοι. Το στρες αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα παροδικά αλλά σημαντικά. Μπορεί να ξεκίνησε από μια μόδα, αλλά η μελέτη της αλληλεπίδρασης σώματος και νου αποτελεί πια ένα σεβαστό ερευνητικό πεδίο το οποίο κάποιοι ονομάζουν «ψυχονευροανοσολογία». Ενας από τους πρωτοπόρους του πεδίου, ο Ρόναλντ Γκλέιζερ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, κατέδειξε ότι οι άνθρωποι που βιώνουν το στρες τού να φροντίζουν συγγενικά πρόσωπα που υποφέρουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ έχουν μειωμένες αντιδράσεις (σε ό,τι αφορά την παραγωγή αντισωμάτων και τους αριθμούς των Τ-λεμφοκυττάρων) έπειτα από εμβολιασμό για τη γρίπη. Επίσης, οι πληγές τους αργούν να επουλωθούν, ενώ παθαίνουν συχνότερα λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (Annals of the New York Academy of Sciences, τευχος 840, σελ. 649).

Βιταμίνη D
Χορτάστε ήλιο!
Υπάρχει μια τεράστια τάξη ασθενειών που προκαλούνται από το γεγονός ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται σε «εχθρούς» που θα έπρεπε να αφήσουν στην ησυχία τους - για την ακρίβεια, τον ίδιο μας τον εαυτό. Οι ασθένειες αυτές είναι γνωστές με το όνομα «αυτοάνοσα νοσήματα» και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο διαβήτης τύπου 1, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, η πολλαπλή σκλήρυνση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Ορισμένα από αυτά τα νοσήματα έχουν συνδεθεί με έλλειψη βιταμίνης D η οποία ονομάζεται και «βιταμίνη του Ηλιου». Κάποια τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά και ορισμένα ψάρια, περιέχουν βιταμίνη D αλλά στην πλειονότητά της αυτή φτιάχνεται από το δέρμα όταν αυτό εκτίθεται στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Φαίνεται ότι η βιταμίνη D διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διατήρηση σε τάξη του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε αυτό να μην αντιδρά όταν δεν πρέπει. Η πρώτη ένδειξη σχετικά με αυτόν τον ρόλο προήλθε από την παρατήρηση ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζονταν με μεγαλύτερη συχνότητα σε γεωγραφικές περιοχές με μικρότερη ηλιοφάνεια. Από τότε οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η βιταμίνη D κατευνάζει το ανοσοποιητικό σύστημα αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό των ανοσοκυττάρων αλλά και τα μηνύματα που τα ενεργοποιούν.

Ποσότητα και ποιότητα
Προστατέψτε τον ύπνο σας
Πόσος ύπνος μάς χρειάζεται; Ακόμη και μια μικρή έλλειψη στο ισοζύγιο ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο που διατρέχουμε να μολυνθούμε από κάποιο μικρόβιο. Σε μια πρωτοποριακή μελέτη καταγράφηκαν οι συνήθειες 153 υγιών ενηλίκων οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν να εισπνεύσουν (μία μόνο φορά) μια δόση ενός ιού του κοινού κρυολογήματος. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που κοιμούνταν για λιγότερο από 7 ώρες είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να αρρωστήσουν σε σχέση με τα υπόλοιπα άτομα της ομάδας. Η ποιότητα του ύπνου είναι επίσης σημαντική παράμετρος. Για τον λόγο αυτόν σιγουρευτείτε ότι κοιμάστε σε ένα δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο, λέει ο ειδικός.

Φρούτα και βιταμίνες
Είμαστε ό,τι τρώμε
Από την παλαιομοδίτικη ιδέα σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες της κοτόσουπας ως τις σημερινές εμμονές για τα υπερτρόφιμα (superfoods), μας αρέσει να πιστεύουμε ότι ορισμένα τρόφιμα μάς βοηθούν να αντεπεξέλθουμε στις λοιμώξεις. Η πλειονότητα αυτών των απόψεων δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, ωστόσο υπάρχουν διατροφικές παρεμβάσεις που φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα.

Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου έρχονται πρώτα καθώς υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορούν αφενός να προλάβουν το κρυολόγημα και αφετέρου να μειώσουν τη διάρκειά του αν ληφθούν μέσα στις πρώτες 24 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων (Cochrane Database of Systematic Reviews, DOI:10.1002/14651858.CD001364.pub3). Ο ψευδάργυρος ίσως δρα εμποδίζοντας τον ιό του κοινού κρυολογήματος να πολλαπλασιαστεί ή να προσδεθεί στο επιθήλιο των αεραγωγών.

Αντιθέτως, η βιταμίνη C δεν φαίνεται να προλαμβάνει τα κρυολογήματα, αν και ως θεραπεία μπορεί να μειώσει ελαφρώς τα συμπτώματα. Αν πραγματικά επιθυμείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημά σας η καλύτερη προσέγγιση είναι απλώς να τρώτε ικανές ποσότητες φρούτων και λαχανικών. Είναι επίσης σημαντικό να εστιάσει κανείς στην ποσότητα και όχι μόνο στην ποιότητα του φαγητού.

Εμβόλια τρίτης ηλικίας
Μην το βάζετε κάτω!
Οπως όλα τα μέρη του οργανισμού, έτσι και το ανοσοποιητικό σύστημα αδυνατίζει με την ηλικία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ηλικιωμένα άτομα παθαίνουν περισσότερες λοιμώξεις, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο και προσβάλλονται συχνότερα από έρπητα ζωστήρα (ένα οδυνηρό εξάνθημα το οποίο οφείλεται στον ιό της ανεμοβλογιάς, ο οποίος βρίσκει ευκαιρία να επανενεργοποιηθεί ύστερα από χρόνια αδράνειας).
Κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει το πέρασμα του χρόνου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να καθόμαστε και να παρακολουθούμε τη γήρανσή μας. Προς το παρόν αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να εμβολιαστεί όπως κάνουν και τα παιδιά. Εκτός από το γνωστό ετήσιο εμβόλιο της γρίπης, οι ηλικιωμένοι μπορούν να εμβολιαστούν για τον πνευμονιόκοκκο (ο οποίος εκτός από πνευμονία μπορεί να προκαλέσει και μηνιγγίτιδα). Μπορούν επίσης να κάνουν το «παιδικό» εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου και ιλαράς. Πρόσφατα αναπτύχθηκε και ένα νέο εμβόλιο το οποίο παρέχει μερική προστασία ενάντια στην ανεμοβλογιά.

Αγρυπνο ανοσοποιητικό
Αθληθείτε με μέτρο
Μπορεί να είναι δύσκολο να κινητοποιηθείτε για να πάτε στο γυμναστήριο, αλλά τώρα έχετε έναν ακόμη λόγο να το κάνετε: ακόμη και μικρής διάρκειας έντονη άσκηση ενισχύει παροδικώς το ανοσοποιητικό σύστημα. Οταν 500 ενήλικοι παρακολουθήθηκαν για 12 εβδομάδες, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που ήταν οι πλέον δραστήριοι (πέντε ή και περισσότερες φορές αεροβιακής άσκησης την εβδομάδα) πέρασαν άρρωστοι με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως κρυολογήματα και αμυγδαλίτιδες, τις μισές ημέρες σε σχέση με τους υπόλοιπους («British Journal of Sports Medicine», τεύχος 45, σελ. 987).

Στην περίπτωση της άσκησης είναι δυνατόν να το παρακάνει κάποιος, αλλά θα πρέπει να ξέρει ότι μπορεί και να... αρρωστήσει. Η υπερβολική άσκηση προκαλεί στον οργανισμό αποτέλεσμα παρόμοιο με το στρες. Αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες (όπως η κορτιζόλη) και έτσι μεταβάλλεται η λειτουργία των ανοσοκυττάρων.

Θηλασμός, εμβόλια και παιχνίδι
Θωρακίστε το παιδί σας
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δημιουργηθεί το τέλειο ανοσοποιητικό σύστημα από το να αρχίσει κανείς από την αρχή. Φυσικά, αυτό δεν μπορείτε να το κάνετε για τον εαυτό σας, αλλά μπορείτε να το κάνετε για το παιδί σας. Στη μήτρα, τα μωρά αυτομάτως μοιράζονται τα αντισώματα της μητέρας τους τα οποία διαπερνούν τον πλακούντα. Αυτή η δωρεά αντισωμάτων συνεχίζεται μετά τη γέννηση με τον θηλασμό. Το μητρικό γάλα είναι γεμάτο από συστατικά τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Παραδείγματος χάριν, σε αυτό υπάρχει η λακτοφερίνη, μια πρωτεΐνη η οποία αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων, αλλά και σάκχαρα τα οποία εμποδίζουν την πρόσδεση των βακτηρίων στα κύτταρα. Ο θηλασμός μειώνει τα ποσοστά των λοιμώξεων, ιδιαίτερα στις υπό ανάπτυξη χώρες.
Υπάρχει ακόμη ένας τρόπος να εξοπλίσει κανείς το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού με πρώτης τάξεως άμυνες. Πρόκειται για τον εμβολιασμό ο οποίος προστατεύει τα παιδιά από μια ντουζίνα δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών και παρέχεται στο γειτονικό σας νοσοκομείο.

tovima.gr

Τούρτα καταΐφι με λευκή σοκολάτα και μαστίχα



Τούρτα καταΐφι με λευκή σοκολάτα και μαστίχα

Βάση:
1/2 πακέτο φύλλο καταΐφι, 1 φλυτζ. τσαγιού αμύγδαλο χοντροκομμένο,
100 γρ. βούτυρο (αυτό στο βαζάκι) λυωμένο

Σιρόπι:
1 κούπα ζάχαρη 1+1/2 κούπα νερό
Κρέμα: 400 γρ μασκαρπόνε (ή φιλαδέλφεια αν δεν βρείτε), 250γρ λευκή σοκολάτα, 400 ml κρέμα γάλακτος , 1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα τριμμένη σε σκόνη μαζί με λίγη ζάχαρη ,
2 φύλλα ζελατίνη μουλιασμένα σε κρύο νερό

Επικάλυψη:
Γλυκό βύσσινο ιδανικά.

Ξεμαλιάζουμε το καταΐφι και το στρώνουμε σε φόρμα που αφαιρείται το στεφάνι χωρίς να το πατικώσουμε υπερβολικά. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ραντίζουμε με το βούτυρο. Ψήνουμε στους 150-160 βαθμούς περίπου 30-40 λεπτά.

Εδώ η τέχνη είναι να ψηθεί και να γίνει τραγανό, αλλά χωρίς να πάρει σκούρο χρώμα. Οταν βγεί από το φούρνο το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, και βάζουμε να γίνει το σιρόπι. Το βράζουμε να δέσει αρκετά.

Βγάζουμε το στεφάνι από τη φόρμα, αφαιρούμε τον πάτο, ξανακλείνουμε το στεφάνι και το βάζουμε στην πιατέλα που θα φτιάξουμε την τούρτα.

Βάζουμε μέσα τη βάση καταΐφι που φτιάξαμε. Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το σιρόπι, να το αποροφά σιγά σιγά, χωρίς όμως να κολυμπήσει. Θέλουμε να μέινουν τραγανά σημεία, όχι να μουλιάσει σαν τα σιροπιαστά των ζαχαροπλαστείων. (Θα μπορούσε ίσως να σιροπιαστεί και με το σιρόπι του βύσσινου). Αφήνουμε πάλι στην άκρη να τραβήξει, και βάζουμε να κάνουμε την κρέμα. Αν τρέξει σιρόπι στην πιατέλα το σκουπίζουμε.

Λυώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μπαιν μαρί και προσθέτουμε 1 φλυτζ.τσαγιού από την κρέμα γάλακτος. Αναμειγνύουμε καλά, κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη μουλιασμένη ζελατίνη, ανακατεύουμε, ρίχνουμε και τη μαστίχα, και αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία.

Χτυπάμε το μασκαρπόνε να αφρατύνει και προσθέτουμε τη σοκολάτα. Τέλος προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σφικτή σαντιγύ. Στρώνουμε την κρέμα πάνω από το καταΐφι, και την αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί. Καλύτερα και όλη τη νύχτα.

Την άλλη μέρα, βγάζουμε το στεφάνι και σκεπάζουμε με το βύσσινο (ή τη φράουλα), αφήνοντας να τρέξει και λίγο στα πλάγια δήθεν τυχαία.

Tip για όσες υποφέρουν από έλειψη χρόνου: Αντί για κρέμα πάρτε έτοιμο παγωτό καϊμάκι, φτιάχτε μόνο τη βάση και κάντε τούρτα παγωτό.

mam-a.blogspot.gr

16 συμβουλές για τη γρίπη και το κρυολόγημα



16 συμβουλές για τη γρίπη και το κρυολόγημα

Δεν μπορείς να αποφύγεις όλα τα κρυολογήματα, αλλά θα είσαι σε θέση να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο της οικογένειας σου.

Ακολουθώντας μερικές από αυτές τις συμβουλές, μπορεί να καταφέρεις να περάσεις την εποχή της γρίπης αλώβητος. Μερικές από αυτές τις συμβουλές αποτελούν κοινή λογική και κάποιες μπορεί να χρειαστούν λίγη περισσότερη προσπάθεια, αλλά η ανταπόδοση μέσω μιας υγιούς οικογένειας σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Η πρόληψη είναι πάντα φθηνότερη από την θεραπεία…

► Να πλένεις τα χέρια σου συχνά, ειδικά όταν επιστρέφεις σπίτι από δημόσιους χώρους. Μείνε μακριά από τα «αντιβακτηριδιακά» σαπούνια με triclosan.

► Άλλαζε συχνά τις πετσέτες χεριών. Χρησιμοποιώντας μια κοινή πετσέτα, μπορεί να περάσουν τα μικρόβια από το ένα άτομο στο άλλο.

► Καθάρισε τους χώρους που φιλοξενούν τα πιο πολλά μικρόβια στο σπίτι.

► Κοιμήσου αρκετά. Το να μην κοιμάσαι αρκετά θα επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σου σύστημα, κάνοντας σε ευάλωτο στα κρυολογήματα και τους ιούς της γρίπης. Να είσαι ενήμερος για το πόσες ώρες χρειάζεται το σώμα σου (μερικοί άνθρωποι χρειάζονται παραπάνω από 8 ώρες) και να αναπληρώνεις με μικρούς υπνάκους των 20-30 λεπτών, αν μπορείς.

► Μείνε ενυδατωμένος. Το να μένεις και να δουλεύεις μέσα με την θέρμανση ανοιχτή, πραγματικά σε στεγνώνει. Και είναι πιο δύσκολο να θυμάσαι να πίνεις νερό, όταν δεν κάνει ζέστη έξω.

► Πάρε τις βιταμίνες σου. Βρες ένα καλό πολυβιταμινούχο σκεύασμα για σένα και την οικογένεια σου, ειδικά αν δεν τρως τόσο υγιεινά όσο θα έπρεπε.

► Να σε βλέπει ο ήλιος. Το να εκθέτεις τον εαυτό σου στον ήλιο κάθε μέρα, αυξάνει την παραγωγή της βιταμίνης D και βοηθάει στο να ανεβάζει την διάθεση σου, κάτι που επηρεάζει την απόκριση του ανοσοποιητικού σου συστήματος.

► Μείνε δραστήριος. Η τακτική άσκηση, η ιδιαίτερα έντονη άσκηση, διατηρεί το σώμα σου υγιές και αντισταθμίζει τον σύγχρονο καθιστικό τρόπο ζωής.

► Βιταμίνη C. Είμαι μεγάλος θαυμαστής του Emergen-C. Απλά ανάμειξε το με ένα ποτήρι νερό και θα έχεις ένα αεριούχο, αναζωογονητικό ποτό.

► Να τρως περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι εργοστάσια υγιεινής διατροφής. Και τώρα που θα αρχίσουν να βγαίνουν τα εσπεριδοειδή, είναι ένας φτηνός τρόπος να υποστηρίξεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

► Χρησιμοποίησε βότανα για θεραπεία. Το Εchinacea, η OSHA ρίζα, το Astragalus και τα εκχυλίσματα elderberry χρησιμοποιούνται ευρέως και είναι εύκολο να βρεθούν στα καταστήματα υγιεινής διατροφής.

► Κάνε ένα μασάζ. Ένα μασάζ θα βοηθήσει στην υποστήριξη του λεμφικού σου συστήματος και να ξεπλυθούν οι τοξίνες από το σώμα σου.

► Με μέτρο ο καφές και το αλκοόλ. Με το πρώτο σημάδι κρυολογήματος, προσπάθησε να κάνεις ένα διάλειμμα από τον καφέ και το αλκοόλ για να έχει το συκώτι σου λιγότερα να αντιμετωπίσει.

► Απλά πες όχι. Όταν αισθάνεσαι λιγότερο από καλά, κάνε λιγότερα. Μείνε εκτός δουλειάς αν μπορείς και μην δεσμεύεσαι σε πράγματα. Κάνε την υγεία σου την υψηλότερη προτεραιότητα σου.

► Απέφυγε να παίρνεις πολλά φάρμακα. Η καταστολή των συμπτωμάτων με φαρμακευτική αγωγή μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα προσωρινά, αλλά είναι καλύτερα να αφήνεις το σώμα σου να θεραπευτεί μόνο του.

dailyarticle.gr

http://dailyarticle.gr/2011/10/07/%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE

Έρωντας - Δίκταμος

πηγή http://www.facebook.com/photo.php?fbid=4599570397040&set=a.1209919817894.2033451.1525699707&type=1&theater
 
Κάθε πράμα τον καιρό του. Και τώρα ήρθε ο καιρός του …. Έρωντα, ένα θαυματουργό βότανο της Κρήτης (δίκταμος)
 

Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό, φύση και υπαίθριες δραστηριότητες 
Το φυτό έχει πάρει το όνομα του ( δίκταμο ) από το όρος Δίκτη, όπου φύεται σε μεγάλες εκτάσεις.
 
Στα λατινικά λέγεται Dictamon που σημαίνει Dicta (=Δίκτη) και mons (=βουνό).
 
Το Δίκταμο από την Μινωική εποχή εθεωρείτο  το πολυτιμότερο φαρμακευτικό φυτό. 

Οι Μινωίτισες το χρησιμοποιούσαν για να έχουν καλή γέννα και για να ρυθμίζουν τον κύκλο της εμμήνου ρήσης. Το φυτό έχει σηπτικές και αφροδισιακές ιδιότητες όπως πολλοί ισχυρίζονται απ΄ όπου εξ άλλου προέρχεται και το όνομα, έρωντας. Βοηθά την πέψη, είναι αντισηπτικό, επουλώνει τις πληγές γρηγορότερα, δρα σπασμολυτικά και συμβάλει στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των κυκλοφορικών και καρδιολογικών προβλημάτων. Σαν αφέψημα ανακουφίζει τους πάσχοντες από πονοκεφάλους, και στομαχικές διαταραχές. Το αιθέριο έλαιο του φυτού χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Πολλοί Κρητικοί ακόμα και σήμερα προσθέτουν σε μια φιάλη κρασί, λίγα γραμμάρια έρωντα για να δημιουργήσουν ένα τονωτικό και γευστικό ποτό.

Λουίζα: Μια βασίλισσα στην κουζίνα σου


Λουίζα: Μια βασίλισσα στην κουζίνα σου

Λουίζα: Μια βασίλισσα στην κουζίνα σου
  
Ευωδιάζει... λεμόνι, ανεβάζει τη διάθεση, γλυκαίνει τις αισθήσεις, διώχνει τα περιττά κιλά, ενώ το όνομά της είναι... ανάλογο μιας βασίλισσας! Σίγουρα η γνωριμία σας μαζί της θα κρατήσει για πολύ!

Μπορεί να την αποκαλούμε κοινώς λεμονόχορτο, όμως η επιστημονική της ονομασία είναι Aloysia citriodora (δηλαδή Λουίζα η λεμονάτη) και είναι «γαλαζοαίματη»! Αν σ
ε ενδιαφέρει η ιστορία της, κατάγεται από τη Ν. Αμερική και ήρθε στην Ευρώπη από τους Ισπανούς, οι οποίοι και την αφιέρωσαν στη βασίλισσα Μαρία-Λουίζα, σύζυγο του βασιλιά Καρόλου.

Λεμονάτη και υπέροχη
Το άρωμά της εντυπωσιάζει, το ίδιο και οι μοναδικές φαρμακευτικές της ιδιότητές. Όπως μας ενημερώνει η φαρμακοποιός κ. Γιάννα Περγαντά, «η λουίζα έχει τονωτική, αντισπασμωδική δράση και φαίνεται ότι ρίχνει τον πυρετό. Προετοιμάζει τη θεραπεία πληγών ή μολύνσεων, καθαρίζει τον οργανισμό και σφίγγει τους ιστούς.
Είναι κατάλληλη σε περιπτώσεις ουρικής αρθρίτιδας, πυρετού και νευρικών πόνων. Εξωτερικά χρησιμοποιείται για γαργάρες σε περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας, σε επιθέματα, σε κοψίματα και μώλωπες και για κομπρέσες στο μέτωπο σε περιπτώσεις ημικρανίας».

Tips ομορφιάς και ευ ζην!

► Το τρίψιμο δοντιών και ούλων με φύλλα λουίζας αρωματίζει την αναπνοή και ανακουφίζει από πόνους ουλίτιδας.

► Το έγχυμα λουίζας / μολόχας είναι μια έξοχη λοσιόν που αφαιρεί το γαλάκτωμα από το δέρμα και το αφήνει φρέσκο και λαμπερό (διατηρείται στο ψυγείο 2-3 μέρες).

► Ξέβγαλμα με ξίδι λουίζας κάνει τα μαλλιά λαμπερά, μεταξένια.

► Με μια χούφτα αποξηραμένη λουίζα στην μπανιέρα, θα νιώσετε χαλαροί και τονωμένοι!

► Το έγχυμά της διευκολύνει την πέψη.


Από τη βεράντα στην... κουζίνα σου!
Εύκολο φυτό, που σε ηλιόλουστο μέρος και με συχνό πότισμα γίνεται όμορφο δεντράκι με μοναδικό άρωμα! Με τα φύλλα του, αποξηραμένα ή φρέσκα, μπορείς να αρωματίσεις τσάγια, αναψυκτικά, λικέρ, φρουτοποτά, λαδόξιδα, σαλάτες, φρουτοσαλάτες, γλυκά, μαρμελάδες, παγωτά, κέικ, πουλερικά, κρεατικά, ψαρικά!

Αφέψημα για αδυνάτισμα!
Βάζουμε 4 κουταλιές φύλλα λουίζας σε ένα λίτρο βραστό νερό. Αφήνουμε 10', σουρώνουμε και πίνουμε ως 2 φλιτζάνια την ημέρα. Μπορούμε ακόμη να ετοιμάσουμε σε ίσα μέρη αφέψημα από λουίζα, τσουκνίδα και ταραξάκο.

Όπως μας ενημερώνει η κ. Περγαντά, τα φυτικά αφεψήματα μπορεί να ενισχύσουν τη δίαιτα αδυνατίσματος, ενώ βελτιώνουν την ενυδάτωση του οργανισμού και διευκολύνουν το μεταβολισμό των κυττάρων.

Με μια προϋπόθεση όμως: δεν πρέπει να πίνουμε πάνω από δυο φλιτζάνια την ημέρα και φυσικά να μην προβαίνουνε σε αλχημείες, συνδυάζοντας διαφορετικά φυτά χωρίς να συμβουλευτούμε το γιατρό ή φαρμακοποιό μας. Ιδιαίτερη προσοχή, μάλιστα, χρειάζεται και από τα άτομα που ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή.


Κομπρέσα για την ημικρανία!
Θρυμματίζουμε μια χούφτα φρέσκα φύλλα λουίζας και ρίχνουμε δυο κουταλιές ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πολτός, απλώνουμε σε μια γάζα ή καθαρό πανί στο σημείο που πάσχει, αφήνουμε λίγη ώρα και, αν είναι απαραίτητο, επαναλαμβάνουμε έως τρεις φορές την ημέρα.

womenonly.gr

Γλυκό κυδώνι


Γλυκό κυδώνι
Bαθμολογία:
       
18 ψήφοι
Προστέθηκε από , 20.09.08
 

Τι χρειαζόμαστε:

  • 3 κιλα κυδωνια
  • 1 κιλο ζαχαρη
  • χυμο απο ενα λεμονι
  • κλωναρακια αμπαροριζα
Στα γρήγορα
Δυσκολία
Περιέχει
Νηστίσιμα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πως το κάνουμε:

Διαβάστε περισότερο: Γλυκό κυδώνι 

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ 21/9


πηγή http://www.zougla.gr/ygeia/article/pagosmia-imera-altsxaimer-603480

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012, 02:06
Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης.


Ο όρος «άνοια» αφορά στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, καταρχήν της μνήμης και ακολούθως του λόγου, της κρίσης και συνολικά της προσωπικότητας.


Σήμερα, υπάρχουν 140.000 χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα και 40.000.000 παγκοσμίως, ενώ από την νόσο προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, στο μέλλον ο αριθμός των ανοϊκών ατόμων θα αυξηθεί δραματικά.


Εξάλλου, από τη νόσο Αλτσχάιμερ πάσχει όλη η οικογένεια. Αυτοί που έχουν υπό τη φροντίδα τους ανοϊκούς ασθενείς, φέρουν δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό φορτίο.


Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου
Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012, 02:11

Δημοφιλείς αναρτήσεις