Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Carl Γκούσταβ Jung

Αναδημοσίευση άρθρου από Νέα Ακρόπολη

http://www.nea-acropoli-ioannina.gr/istorika-proswpa/carl-gkoustab-jung.html

Carl Γκούσταβ Jung

Jung 1«Το ασυνείδητο είναι η άγραφη ιστορία της ανθρωπότητας από αδιανόητους χρόνους»
Carl Jung

Ο Carl Γκούσταβ Jung (1875-1961) θεωρείται ως ένας από τους πιο αξιόλογους επιστήμονες στο χώρο της Ψυχολογίας και με πολύ σημαντική προσφορά στην έρευνα της ανθρώπινης φύσης και συμπεριφοράς. Η σκέψη του επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη νεώτερη ψυχολογία. «Λέξεις που μας έχουν γίνει κοινές, όπως εσωστρέφεια, εξωστρέφεια, αρχέτυπο, είναι έννοιες που δημιουργήθηκαν από τον Jung» («Ο άνθρωπος και τα σύμβολά του», εισαγωγή του Τζον Φρήμαν)
Γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Ελβετίας το 1875. Το 1895 κατάφερε να εισαχθεί στην Ιατρική σχολή της Βασιλείας και να ολοκληρώσει τις σπουδές του το 1900. Τότε περίπου έπεσε στα χέρια του ένα εγχειρίδιο ψυχιατρικής που τον μάγεψε και τον ώθησε να ακολουθήσει τον συγκεκριμένο κλάδο. Μετά από λίγο καιρό εργάστηκε σε μια πανεπιστημιακή κλινική υπό την ηγεσία του Eugen Bleuler, καθηγητή ψυχιατρικής.
Ο Jung έμεινε μέσα στην κλινική και το 1902 αφού ολοκλήρωσε την ιατρική του διατριβή, έγινε αναπληρωτής στην συγκεκριμένη κλινική.
Την ίδια χρονιά πήγε στο Παρίσι, σπουδάζοντας κοντά στον Pierre Janet, όπου και δίδαξε σε ένα ψυχιατρικό κέντρο με διεθνή φήμη, το λεγόμενο Σαλπετριέρ.
Το 1903 επέστρεψε στη Ζυρίχη όπου έκανε διάφορα πειράματα που τον οδήγησαν στην ανακάλυψη των συναισθηματικά φορτισμένων συμπλεγμάτων και το 1905 πήρε το πτυχίο του στην ψυχιατρική και αναγνωρίστηκε ως λέκτορας. Το 1909 είχε μια τιμητική διάκριση για τις έρευνές του στο Πανεπιστήμιο Κλαρκ της Μασαχουσέτης.
Απέκτησε μια ιδιαίτερη σχέση με τον ιδρυτή της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόυντ, αλλά παρόλη την εκτίμηση που έτρεφε για αυτόν, δεν συμφωνούσε μαζί του σε κάποιες βασικές γραμμές των απόψεών του και ειδικότερα στη σεξουαλική του θεωρία και στο πόσο καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξει στη ζωή ενός ανθρώπου το σεξουαλικό ένστικτο. Σιγά- σιγά η ρήξη αυτή μεγάλωσε και έτσι απομακρύνθηκαν μεταξύ τους, γεγονός που σημάδεψε τη ζωή και των δύο.Jung 2
Jung 3Ο Jung πίστευε ότι ο ανθρώπινος ψυχισμός αποτελείται από το συνειδητό και το ασυνείδητο και ότι το ασυνείδητο χωρίζεται σε ατομικό και σε συλλογικό. Μίλησε επίσης για την αντικειμενική ψυχή στην οποία συμπεριέλαβε τις έννοιες σκιά, persona, animus, anima. Θεωρούσε ότι το ασυνείδητο διαμορφώνει 2 βασικούς ψυχολογικούς τύπους : τον εσωστρεφή και τον εξωστρεφή. Σύμφωνα με τον Jung η αιτία της ψυχοπαθολογίας βρίσκεται στο ασυνείδητο με τη μελέτη του οποίου ασχολήθηκε ιδιαίτερα. Μελέτησε επίσης τα σύμβολα και τη σημασία τους, την Αλχημεία και τη σύνδεσή της με την επιστήμη της Ψυχολογίας και συνέλεξε πολλά αλχημικά κείμενα. Η θεωρία του ονομάστηκε από τον ίδιο «Αναλυτική Ψυχολογία και Ψυχολογία του Βάθους».Έκανε πολλά ταξίδια σε διάφορες χώρες και πολιτισμούς του κόσμου με σκοπό να εμπλουτίσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του.
Το 1914 παραιτήθηκε από τη θέση του ως λέκτορας και εγκατέλειψε έτσι την ακαδημαϊκή του καριέρα. Την ίδια χρονιά υπηρέτησε ως λοχαγός εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στην οποία βρέθηκε τότε η Ελβετία. Από το 1916-1918 υπηρέτησε επίσης ως διοικητής σε στρατόπεδο εκπαίδευσης βρετανικών στρατευμάτων στην Ελβετία.
Το 1932 πήρε το βραβείο λογοτεχνίας στη Ζυρίχη, το 1935 ορίστηκε επίτιμος καθηγητής από το Ελβετικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και το 1936 έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορα των Επιστημών. Στον κατάλογο των τιμητικών διακρίσεων πρέπει να προσθέσουμε πολλές ακόμη, που φτάνουν μέχρι και τα βαθιά του γεράματα.
Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, αφοσιώθηκε στη μελέτη της Αλχημείας και των αρχαίων κειμένων. Το 1944, μετά από ένα ατυχές πέσιμο, νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας του δεν εξελίχθηκε και τόσο καλά αντιμετωπίζοντας έτσι άμεσα το ενδεχόμενο του θανάτου.
Κατάφερε όμως να αναρρώσει και έτσι μπόρεσε να συνεχίσει τις μελέτες του με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα γεγονότα που διαμορφώνονταν σε παγκόσμιο επίπεδο εκείνη την εποχή.
Πέθανε στις 6 Ιουλίου του 1961. Στον τάφο του γράφτηκε το η εξής φράση : «Επικαλούμενος ή μη, ο Θεός θα είναι παρών».
Joomla SEF URLs by Artio

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Γαλατόπιτα


Αποτέλεσμα εικόνας για Γαλατόπιτα
Γαλατόπιτα

Πολύ νόστιμη συνταγή για σπιτική γαλατόπιτα. Τρώγεται ζεστή και κρύα, σαν πρωινό, κολατσιό ή επιδόρπιο.

Γάλα: 1,5 λίτρο
Ψιλό σιμιγδάλι: 1 κούπα
Ζάχαρη: 1 κούπα
Βούτυρο ή μαργαρίνη: 2 κουταλιές για την κρέμα και 4 για το ταψί
Αυγά: 4 μέτρια
Βανίλιες: 2 κάψουλες
Αλάτι: λίγο στη μύτη του κουταλιού
Φλούδα λεμονιού: από 1/2 λεμόνι
Σφολιάτα: 2 φύλλα

Βάζετε το γάλα σε καταρόλα και το βάζετε στη φωτιά. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το αλάτι, την βανίλια και το λεμόνι.

Ανακατεύετε συνέχεια, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να βράσει το μείγμα και να δέσει ή κρέμα.

Κατεβάζετε από τη φωτιά. Χτυπάτε τα αυγά και τα προσθέτετε ανακατεύοντας στην κρέμα. Προσθέτετε τις 2 κουταλιές βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθεί κι αυτό.

Βουτυρώνετε με το μισό βούτυρο που έμεινε το ταψί και απλώνετε το ένα φύλλο σφολιάτας. Αδειάζετε από πάνω την κρέμα και την στρώνετε ομοιόμορφα. Σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και κλείνετε ολόγυρα. Βουτυρώνετε την επιφάνεια με το υπόλοιπο βούτυρο.

Με μαχαιράκι κάνετε τρυπούλες στο πάνω φύλλο και ψήνετε την πίτα στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά, περίπου 40 λεπτά. Τρώγεται ζεστή, χλιαρή ή κρύα. Αν θέλετε την πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.

radicio.com


ΜΑΡΚ ΣΠΙΤΖ - Ο σούπερ-ήρωας του νερού

Απο παλιά Ραδιοτηλεόραση

Στα τρυπημένα σημεία λέει : Μάρκ, συντηρήσει, στην Πύλη, 

Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-


"Με το χρώμα της αλήθειας"


από:
Rodoula Serdary
Η εξαιρετική εισήγηση της καλής φίλης Βάσως για το βιβλίο μου "Με το χρώμα της αλήθειας". Πραγματικά μας καθήλωσε.

Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου

Η εισήγησή μου στην παρουσίαση του βιβλίου της φίλης μας Ροδούλας Σερδάρη - για όσους από σας δεν μπορέσατε να την παρακολουθήσετε! Καλό βράδυ φίλοι μου!

"Με το χρώμα της αλήθειας"

Ο τίτλος του βιβλίου της φίλης μας συγγραφέως Ροδούλας Σερδάρη είναι από μόνος του ένας ολόκληρος κόσμος. Ο κόσμος της αλήθειας, της περίπου αλήθειας, της δικής μας αλήθειας και της αλήθειας των άλλων. Μόνο που έχει μια ιδιαιτερότητα – αναφέρεται όχι στην αλήθεια γενικά αλλά στο χρώμα της. Αλήθεια, έχει χρώμα η αλήθεια; Και ποιο να είναι άραγε; Κόκκινο - του πάθους; Πράσινο - της ελπίδας; Κίτρινο - της ζήλιας; Γαλάζιο - της ηρεμίας; Ή κάποιο άλλο από τα τόσα χρώματα που υπάρχουν και φέρουν το βάρος κάποιου ανθρώπινου συναισθήματος, θετικού ή αρνητικού;


Η απάντηση δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Γιατί η αλήθεια είναι τόσο αφηρημένη έννοια – κι ας νομίζουμε πως είναι κάτι απλό, κάτι που όλοι γνωρίζουμε, κάτι που όλοι μπορούμε να χειριστούμε καλά ή λιγότερο καλά. Γιατί η αλήθεια δεν είναι μία, είναι πολλές – όσο κι αν αυτό φαίνεται παράδοξο σε πρώτη ανάγνωση.
Θα μου πείτε «Μα πώς είναι δυνατόν; Να μας πεις ότι το ψέμα έχει πολλές όψεις και αποχρώσεις, ναι. Αλλά η αλήθεια είναι μία - δεν είναι»; Κι όμως φίλοι μου δεν είναι. Το αληθές είναι ένα. Η αλήθεια που εμείς εισπράττουμε από αυτό μπορεί να έχει παραπάνω από ένα πρόσωπα - και θα σας φέρω ένα απλό παράδειγμα – αυτό του ποτηριού.

Ένα ποτήρι με νερό μέχρι την μέση δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ποτήρι με νερό μέχρι τη μέση. Η απάντηση όμως στην ερώτηση «τι βλέπεις» μπορεί να είναι «ένα μισογεμάτο ποτήρι» ή «ένα μισοάδειο ποτήρι». Και, πέρα από τον κλασσικό χαρακτηρισμό της πρώτης ως αισιόδοξης και της δεύτερης ως απαισιόδοξης θεώρησης, παραμένει το γεγονός ότι και οι δυο απαντήσεις είναι σωστές. Είναι και οι δυο αλήθειες - που αφορούν το ίδιο πράγμα, το ίδιο θέμα. Απλά είναι ιδωμένες από διαφορετική σκοπιά, μια σκοπιά που έχει να κάνει με το ψυχολογικό προφίλ του ερωτώμενου και καθόλου με την όποια πρόθεση να σε εξαπατήσει, να σου πει ψέμματα.
Κάπως έτσι λοιπόν συμβαίνει και στη ζωή μας. Καθημερινά βιώνουμε καταστάσεις, γεγονότα, συμπεριφορές και ενέργειες που, ενώ είναι δεδομένα και συγκεκριμένα, ερμηνεύονται διαφορετικά από διαφορετικούς αποδέκτες και προκύπτουν έτσι πολλές διαφορετικές αλήθειες. Και κάπως έτσι συμβαίνει και στη ζωή των ηρώων του μυθιστορήματος της Ροδούλας Σερδάρη. Ας τους γνωρίσουμε λοιπόν.

Άντονι Θολούρας - ο γιος. Νέος, ωραίος, πλούσιος - αντικειμενικά αυτά. Για τον εαυτό του, γόης ακαταμάχητος. Για τις εφήμερες περιπέτειές του, μέσον προβολής και σπάταλης διασκέδασης. Για τους φίλους του, αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης. Για τις γυναίκες εργαζόμενες στην εταιρεία του πατέρα του, μόνιμη απειλή σεξουαλικής παρενόχλησης. Τι είναι στ’ αλήθεια;

Τζέσικα Θολούρα - η κόρη. Για τον εαυτό της, επιτυχημένη επιχειρηματίας. Για τον πατέρα της, άξια διευθύντρια της οικογενειακής επιχείρησης. Για την Έρρικα, τη «φίλη» της, η χρυσή χήνα που μαδάει κυνικά κι ασύστολα. Για τους υπαλλήλους στην εταιρεία, η σκληρή κι ανάλγητη εργοδότρια. Τι είναι στ’ αλήθεια;

Τζούλη Θολούρα - η μητέρα. Για τον εαυτό της, μια επώνυμη κυρία της καλής κοινωνίας. Για τους εργαζόμενους στο σπίτι της, η άκαρδη και τυρανική «κυρία». Για τους δημοσιογράφους των κοσμικών εφημερίδων, το κελεπούρι που δίνει τροφή στα σκανδαλοθηρικά τους έντυπα. Τι είναι στ’ αλήθεια;

Ορέστης Θολούρας - ο πατέρας. Για τον εαυτό του, πάτερ φαμίλιας μιας από τις πιο προβεβλημένες οικογένειες του τόπου και πετυχημένος επιχειρηματίας. Για τη γυναίκα του, πηγή εισοδήματος και εύκολο θύμα των απαιτήσεων και του εγωισμού της. Για τα παιδιά του, το εφαλτήριο για την δική τους πορεία στη ζωή. Τι είναι στ’ αλήθεια;


Έλενα Σιρώνη-Γαλανού - ο συνδετικός κρίκος. Υπάλληλος της Τζέσικας, στόχος των ερωτικών προτάσεων -πιέσεων του Άντονι, θα εξελιχθεί, καθώς προχωρά η αφήγηση, σε άνθρωπο-κλειδί στη δίνη των γεγονότων που ξεσπούν σαν καταιγίδα στην οικογένεια Θολερού. Τι είναι στ’ αλήθεια;

Και, τέλος, κάποιοι από τους δευτεραγωνιστές της υπόθεσης. Η Ηρώ, η γκουβερνάντα - φύλακας άγγελος ή κοινή απατεώνισσα; Η Βαλεντίνα, η οικιακή βοηθός - ασήμαντη υπηρέτρια ή ισχυρή παρουσία; Τι είναι στ’ αλήθεια;

Κι ενώ προχωρά η αφήγηση κι ο αναγνώστης σχηματίζει την δική του εικόνα, την δική του αλήθεια για τα πρόσωπα της ιστορίας, έρχεται ένα αναπάντεχο γεγονός, μια ανατροπή από εκείνες που συνηθίζει η ζωή και που μόνο εκείνη ξέρει να σκηνοθετεί τόσο αριστοτεχνικά, για να φέρει τα πάνω κάτω. Κι ενώ αρχίζει να σηκώνεται σιγά σιγά η κουρτίνα μπροστά από τα μάτια τους, σαν μια αυλαία που ανοίγει για να αποκαλύψει μιαν άλλη πραγματικότητα, μιαν άλλη αλήθεια, εμείς παρακολουθούμε τις αντιδράσεις των ηρώων μας σ’ αυτήν την αποκάλυψη. Θα την δούνε; Θα την δεχτούν; Θα συντονίσουν τη ζωή τους στη νέα αυτή πραγματικότητα; Θα μπορέσουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων;


Τις απαντήσεις θα τις βρείτε, φίλες και φίλοι μου, μέσα στο «Χρώμα της αλήθειας». Εγώ θα σας δώσω μόνο μια ένδειξη – ίσα ίσα για να κεντρίσω ακόμη πιο πολύ το ενδιαφέρον σας! Μια φράση του Άντονι Θολούρα όταν ήδη έχει ξεσπάσει η καταιγίδα: «Είμαι ευτυχισμένος που φεύγω έτσι, με τα μάτια ανοιχτά και όχι νυχτωμένος».

Κι εγώ, με τη σειρά μου, θα σας δώσω την δική μου απάντηση για το ερώτημα που σας έθεσα στην αρχή. Αλήθεια, ποιο είναι το χρώμα της αλήθειας;

Για μένα είναι το λευκό. Το χρώμα που κλείνει μέσα του όλα τα χρώματα. Γιατί η αλήθεια δεν είναι μία, είναι πολλές. Κάθε μια με το δικό της χρώμα. Κι όλες μαζί συγκλίνουν, ενώνονται και φτιάχνουν την μία, την τελική. Και τα χρώματά τους το ίδιο – ενώνονται και καταλήγουν σε ένα: το λευκό!"

10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1963 - βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Γιώργο Σεφέρη

10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1963 - Απονέμεται στον Γιώργο Σεφέρη το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας

"Σ’ αυτόν τον κόσμο, που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει ν’ αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου κι αν βρίσκεται. Όταν, στο δρόμο της Θήβας, ο Οιδίπους συνάντησε τη Σφίγγα, κι αυτή του έθεσε το αίνιγμά της, η απόκρισή του ήταν: ο άνθρωπος. Τούτη η απλή λέξη χάλασε το τέρας. Έχουμε πολλά τέρατα να καταστρέψουμε. Ας συλλογιστούμε την απόκριση του Οιδίποδα."
Απόσπασμα από την ομιλία του

Το αγγελάκι της φουντωτής γιρλάντας


Αποτέλεσμα εικόνας για Το αγγελάκι της φουντωτής γιρλάντας
Το αγγελάκι της φουντωτής γιρλάντας

- Έρχονται τα Χριστούγεννα! φώναξε χαρούμενα ένα χειμωνιάτικο πρωινό ο μικρός άγγελος. Η Χριστουγεννιάτικη φουντωτή γιρλάντα με τους εφτά αγγέλους που κρέμονταν από πάνω της, τινάχτηκε ολόκληρη.

- Μας ξύπνησες! διαμαρτυρήθηκαν οι άγγελοι με μια φωνή. Τι σε έπιασε και φωνάζεις ξαφνικά;

- Έρχονται! Έρχονται τα Χριστούγεννα! φώναξε και πάλι ο μικρός άγγελος. Οι άλλοι άγγελοι χασμουρήθηκαν. Ίσιωσαν τα χάρτινα φτερά τους που ήταν σκεπασμένα με λείο και μαλακό ύφασμα και ρώτησαν το μικρό τους αδερφό.
- Και εσύ που το ξέρεις; Μέσα σε αυτό το κουτί που είμαστε κλεισμένοι, δεν έχουμε ούτε ημερολόγια, ούτε ρολόγια. Πως μπορούμε να ξέρουμε τι εποχή είναι, αν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα; Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε τη στιγμή που κάποιος θα ανοίξει το καπάκι από το κουτί και θα μας τοποθετήσει με τα άλλα στολίδια πάνω στο δέντρο.

- Κι όμως εγώ ξέρω πως έρχονται τα Χριστούγεννα! Τα μυρίζω! Οι άγγελοι της φουντωτής γιρλάντας έξυσαν συγχρονισμένοι σαν χορευτές μπαλέτου, το φτιαγμένο από γουνίτσα φωτοστέφανο στο κεφάλι τους.

- Τα μυρίζεις; απόρησαν! Α, εσύ είσαι τελείως χαζούλης!

- Μα ναι! επέμενε ο μικρός άγγελος. Τα μυρίζω στον αέρα που έχει γίνει υγρός και βαρύς. Στη μυρωδιά από τα ξύλα που καίγονται στο τζάκι. Στα γλυκά με κανέλα και μέλι που φτιάχνουν στην κουζίνα του σπιτιού. Έρχονται Χριστούγεννα σας λέω!

- Εμείς το μόνο που μυρίζουμε εδώ μέσα είναι κλεισούρα και σκόνη. Κοιμήσου μικρέ. Έχουμε καιρό ακόμα μέχρι τα Χριστούγεννα του είπαν οι άγγελοι και ξάπλωσαν πάνω στο βαμβάκι που είχαν για στρώμα για να μη τσαλακωθούν και σκιστούν.
Όμως ο μικρός άγγελος, ο τελευταίος στη φουντωτή γιρλάντα με τους αγγέλους, δεν μπορούσε να κοιμηθεί από την χαρά και την προσμονή. Έφταναν τα Χριστούγεννα και επιτέλους θα βρισκότανε και πάλι πάνω στο στολισμένο δέντρο. Εκεί μπορούσε να βλέπει όλο το σπίτι, στολισμένο με γκι και κορδέλες. Να λιγουρεύεται το γιορτινό τραπέζι με τα γλυκά και τα φαγητά που μοσχοβολούσαν. Να λικνίζεται στο ρυθμό των όμορφων τραγουδιών που ηχούσαν παντού και να χαίρεται με τα γέλια, τα παιχνίδια και τις κλεφτές ανυπόμονες ματιές των παιδιών στα κουτιά με τα δώρα κάτω από τα κλαδιά του έλατου. Και να που πραγματικά είχε δίκιο.
Τα Χριστούγεννα πλησίαζαν με γοργούς ρυθμούς και κάποια μαγική στιγμή, το καπάκι του κουτιού που κρατούσε κλειστή την φουντωτή χριστουγεννιάτικη γιρλάντα με τους εφτά αγγέλους άνοιξε. Το φως ξεχύθηκε λαμπρό και ζεστό μέσα στο κουτί και ξύπνησε τα αγγελάκια που χαρούμενα φώναξαν όλα μαζί πια:
- Ήρθαν τα Χριστούγεννα! Ήρθαν τα Χριστούγεννα!

Μαζί με αυτό, άνοιξαν και άλλα κουτιά. Το μεγάλο κουτί με τις γυάλινες μπάλες που τσούλησαν γρήγορα στο χαλί. Το κουτί με τους βελούδινους φιόγκους που τεντώθηκαν νυσταγμένοι. Το κουτί με τις καμπάνες που με μιας άρχισαν να χτυπάνε. Τον ξύλινο καρυοθραύστη που ακόνισε την μασέλα του. Τα Άγιο-βασιλάκια που κρατούσαν κιθάρες και βιολιά στα χέρια τους. Και στη γλώσσα των παιχνιδιών που κανείς δεν γνωρίζει και δεν ακούει, άρχισαν όλα τα στολίδια να πανηγυρίζουν, να γελάνε και να τραγουδάνε χαρούμενα που μετά από μεγάλη αναμονή οι γιορτές έφτασαν και το φως της μέρας ανέδειξε τα όμορφα χρώματα τους.
Μα πιο πολύ χαρούμενος ήταν ο μικρός άγγελος της φουντωτής γιρλάντας. Γιατί αυτός ήξερε πιο μπροστά από τα άλλα στολίδια πως τα Χριστούγεννα είχαν φτάσει. Το μύριζε και το ένιωθε μέσα στην καρδιά του και δεν έβλεπε την ώρα να σταθεί πάνω στο δέντρο και πάλι. Και η στιγμή αυτή είχε φτάσει.

Τα λεπτά χέρια μιας όμορφης γυναίκας με μακριά μπουκλωτά μαλλιά μπήκαν μέσα στο κουτί και έπιασαν την γιρλάντα με τους αγγέλους. Η καρδιά του μικρού αγγέλου πήγε να σπάσει.

- Τώρα θα πετάξω ψηλά στο έλατο, σκέφτηκε. Θα δω το στολισμένο σπίτι, τα παιδάκια που τρέχουν γύρω από τα σκορπισμένα στο σαλόνι στολίδια και δώρα, τα χαμόγελα στα πρόσωπα όλων να ζεσταίνουν το κρύο που ένιωθα τόσο καιρό μέσα στο κουτί.
Μα καθώς σκεφτόταν όλα αυτά χρατς! Το χάρτινο φτερό του πιάστηκε στο καπάκι από το κουτί που δεν είχε καλά ανοίξει και κόπηκε στη μέση.
- Αχ τι κρίμα! Έσκισα το φτερό του τελευταίου στη σειρά αγγέλου. Δεν πειράζει.
Τώρα η γιρλάντα θα έχει μόνο έξι αγγέλους, είπε η γυναίκα με τα μπουκλωτά μαλλιά και παίρνοντας στα χέρια της ένα ψαλίδι έκοψε το σκοινί που συγκρατούσε τον άγγελο στην φουντωτή γιρλάντα και τον έβαλε και πάλι μέσα στο κουτί. Όλα τότε ησύχασαν.
Τα στολίδια έπαψαν να γελάνε και να φωνάζουνε στη γλώσσα των παιχνιδιών. Το φως που έλουζε τα κουτιά χλόμιασε και το κρύο σκέπασε τον μικρό άγγελο με το σκισμένο φτερό, που έμεινε ξαπλωμένος στον πάτο του κουτιού.

- Δεν θα γνωρίσω τα φετινά Χριστούγεννα. Δεν θα μυρίσω τα φρεσκοψημένα γλυκά στο φούρνο. Δε θα τραγουδήσω μαζί με τα παιδιά, που θα στέκονται στην πόρτα χτυπώντας τριγωνάκια τα κάλαντα για τον Χριστούλη, είπε πολύ λυπημένος ο μικρός άγγελος και χάρτινα δάκρυα άρχισαν να πέφτουν από τα ζωγραφισμένα μάτια του.
Μα πριν προλάβει να κρυώσει η καρδούλα του, άλλο ένα χέρι μπήκε μέσα στο κουτί. Ήταν μικρό και στρουμπουλό και άρχισε να ψαχουλεύει το κουτί ανακατεύοντας το μπαμπάκι του πάτου τόσο, που ο άγγελος έκανε τούμπες. Ύστερα, έπιασε τον μικρό άγγελο που έστεκε, χωρίς την γιρλάντα, μόνος με το σκισμένο φτερό του. Κι όταν το χέρι τον σήκωσε, ο άγγελος, έστω και με ένα φτερό, πέταξε ψηλά κι αντίκρισε ένα μικρό παιδάκι, που ίσα ίσα στεκόταν στα ποδαράκια του και περπατούσε άτσαλα. Το μικρό παιδάκι με τον άγγελο στο τεντωμένο του χέρι έφτασε στραβοπατώντας τη γυναίκα με τα μπουκλωτά μαλλιά και της έδωσε τον άγγελο.

- Θέλεις να τον βάλουμε κι αυτόν στο δέντρο; ρώτησε η γυναίκα.

Το παιδάκι γέλασε τότε τόσο τρανταχτά και γλυκά, που ο μικρός άγγελος έπαψε πια να κρυώνει και μια μαγική θαλπωρή τον τύλιξε.

Η γυναίκα πήρε τον μικρό άγγελο από το χεράκι του παιδιού, του τίναξε από πάνω του τα ανακατεμένα μπαμπάκια και με προσοχή κόλλησε το μισό φτερό που του έλειπε. Ύστερα, ανεβαίνοντας σε μια μεγάλη σκάλα τον έβαλε πιο ψηλά από τα άλλα στολίδια, πιο ψηλά ακόμα και από την γιρλάντα των έξι αγγέλων. Στην κορυφή του δέντρου! Και καθώς το μικρό παιδάκι είδε τον άγγελο τόσο λαμπερό και όμορφο άρχισε να χτυπάει παλαμάκια και για μια στιγμή φάνηκε σε όλους πως ο μικρός άγγελος ζωντάνεψε κι έγινε ένας αληθινός άγγελος που είχε κατέβει από τον ουρανό για να αναγγείλει τη γέννηση του Χριστού.

Κι εκεί απάνω ο μικρός άγγελος έζησε τα πιο όμορφα Χριστούγεννα που είχε ζήσει ποτέ του. Με μυρωδιές, με τραγούδια, με γέλια και παιχνίδια, μα και με κάτι ακόμα που έκανε τις γιορτινές μέρες πιο πλούσιες και πιο ζεστές. Με αγάπη!

christmasinathens.gr

Ελαιόλαδο για τους μαύρους κύκλους!

03 Οκτωβρίου 2012

Ελαιόλαδο για τους μαύρους κύκλους!

Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο χρήσιμα «εργαλεία» ομορφιάς, γνωστό από την αρχαιότητα για τα ευεργετικά του χαρακτηριστικά, σε σώμα, πνεύμα και εμφάνιση! Μια καταπληκτική συμβουλή ομορφιάς, για την εξάλειψη των μαύρων κύκλων γύρω από τα μάτια, που μπορείτε να ετοιμάσετε εύκολα και γρήγορα οποιαδήποτε στιγμή, είναι η εξής:

Υλικά:
  • Ελαιόλαδο
  • Αμυγδαλέλαιο
Οδηγίες παρασκευής & χρήσης:
Σε ένα μπουκάλι ανακατεύετε ίση ποσότητα ελαιολάδου με αμυγδαλέλαιο . Στη συνέχεια, αλείφετε μία μικρή ποσότητα από το μείγμα στην περιοχή κάτω από τα μάτια. Το πρωί, ξεπλένετε το πρόσωπό σας με νερό.

Δοκιμάστε την και τα σημάδια που μαρτυρούν κούραση ή ξενύχτι, θα απομακρυνθούν στη στιγμή!
 

tags

Τραγανές κοτομπουκιές στο φούρνο

 

Τραγανές κοτομπουκιές στο φούρνο

700γρ. φρέσκιες κοτομπουκιές από στήθος ή ξεκοκαλισμένα μπουτάκια κομμένα στα δύο
100γρ. γαλέτα ή φρυγανιά τριμμένη
100γρ. παρμεζάνα τριμμένη
½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 ½ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
Χυμό από 1 λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
Αλάτι
Πιπέρι

Αλατοπιπερώνουμε τις κοτομπουκιές και τις αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά (ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού) μαζί με τη μουστάρδα και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.

Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τη γαλέτα ή τη φρυγανιά με την παρμεζάνα και το ξύσμα λεμονιού.

Βγάζουμε τις κοτομπουκιές από το ψυγείο και τις περνάμε πρώτα από το μίγμα ελαιολάδου και μουστάρδας και έπειτα από το μίγμα γαλέτας και παρμεζάνας.

Παίρνουμε ένα ρηχό ταψί, το στρώνουμε με λαδόκολλα και τοποθετούμε επάνω προσεκτικά τις μπουκιές, τη μία δίπλα στην άλλη, χωρίς όμως να ακουμπάνε μεταξύ τους.

Τις αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να σφίξει η κρούστα και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 20 λεπτά περίπου και μέχρι να ροδίσουν και από τις 2 πλευρές. Σερβίρουμε μαζί με μια ανάμικτη σαλάτα.

ab.gr

Μακαρονόπιτα η εύκολη

Μακαρονόπιτα η εύκολη
Bαθμολογία:
       
13 ψήφοι
Προστέθηκε από , 04.11.08

Περιγραφή

Είναι κυριολέκτικά τόσο γρήγορη και εύκολη που μπορεί να την φτιάξει και ένα μικρό παιδί..
Μακαρονόπιτα η εύκολη
photo: Ermioni

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 πακέτο μακαρόνια πένες
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 250 γρ. μαργαρίνη (με ελαιόλαδο)
  • 2 αυγά
  • ζαμπόν 10 φέτες
  • τυρί τριμμένο γκούντα
  • αλάτι, πιπέρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος

 

 

 

Πως το κάνουμε:

Διαβάστε περισότερο: Μακαρονόπιτα η εύκολη 

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

ΑΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ ( Βαγγέλης Λιάρος )




ΑΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ ( Βαγγέλης Λιάρος ).
Άλκης Αλκαίος 2.jpg

Έλληνας ποιητής και στιχουργός.


Γεννήθηκε κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα και από μικρή ηλικία πολιτογραφήθηκε κάτοικος Πάργας.

Στα Ελληνικά Γράμματα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1967, με την έκδοση ενός μικρού δοκιμίου πάνω στον ποιητή Κ.Γ. Καρυωτάκη. Το 1983 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΤ.ΝΕ.Μ., ιδρυτής της οποίας ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος, το βιβλίο του Εμπάργκο - Ποιήματα, απ' όπου και το εμβληματικό ποίημα "Πρωινό τσιγάρο", αφιερωμένο στη μνήμη του τότε πρόωρα χαμένου Μάνου Λοΐζου.

Από τα τέλη της δεκαετίας του '70 χρονολογείται η γνωριμία του με τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, η οποία και οδήγησε σε μία από τις μακροβιότερες και σπουδαιότερες συνεργασίες δημιουργών στο ελληνικό τραγούδι, με δίσκους ορόσημα όπως το Εμπάργκο (1982) και Στου Αιώνα Την Παράγκα (1996). Στο χώρο της δισκογραφίας, άλλες σημαντικές συνεργασίες του υπήρξαν εκείνες σε δίσκους του Νότη Μαυρουδή, του Σωκράτη Μάλαμα, του Μίλτου Πασχαλίδη, του Μάριου Τόκα κ.ά.

Δημιουργός αποτραβηγμένος από τα ΜΜΕ και τις δημόσιες εμφανίσεις, θεωρείται από τους σημαντικότερους ποιητές του ελληνικού τραγουδιού, εξαρχής αποδεικνύοντας ένα υψηλό επίπεδο γραφής, ωστόσο παραμένοντας σχετικά ολιγογράφος.


Του μέλους YROIDIS

Δημοσιεύθηκε στις 25 Μαΐου 2005




Στιχουργός με ισχυρό και μεστό λόγο, ολιγόγραφος και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Άλκης Αλκαίος εμφανίζεται στη δισκογραφία για πρώτη φορά το 1982 με το δίσκο Εμπάργκο σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου.

Τι λέει ο ίδιος ο συνθέτης γι’ αυτή τη συνεργασία; Αντιγράφουμε από το ένθετο της Καθημερινής 100 δίσκοι και η ιστορία τους: «Τον Άλκη Αλκαίο τον γνώρισα από μια δημοσίευση ενός ποιήματός του στον Ριζοσπάστη. Πρέπει να ήταν το '77. Μου άρεσε τόσο πολύ που έκοψα το απόκομμα, το μελοποίησα και όταν θα γινόταν ένας δίσκος με τα τραγούδια της Λευτεριάς θέλησα να το ηχογραφήσω. Του τηλεφώνησα, νομίζω δεν συναντηθήκαμε, του το έβαλα από το τηλέφωνο και του άρεσε πάρα πολύ. Δεν είχαμε γνωριστεί. Δεν ήξερα καν ότι τον λέγανε Βαγγέλη Λιάρο. Νόμιζα ότι τον έλεγαν Άλκη Αλκαίο, όπως δηλαδή ήτανε στο κείμενο...

Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε μια σχέση του εξής τύπου: Μου έστελνε σπίτι μου στίχους του εβδομαδιαίως. Μελοποίησα, αρχής γενομένης το '77,'78,'79, '80 νομίζω, γύρω στα πενήντα τραγούδια.

Χωρίς όμως, πέραν του πρώτου τραγουδιού, να έχει εκδοθεί και τίποτα άλλο. Είναι αυτό στοιχείο και του ύφους μου και του στυλ μου ειδικά σε ορισμένους στιχουργούς, να προσπαθώ τα κείμενα να μου γίνονται οικεία, να προσπαθώ επίσης να τα κάνω δικά μου, να μου μιλάνε και μετά να περιμένω να περνάει ο χρόνος για να δω πώς ηχούν στα αυτιά μου.



Έτσι, κι ενώ μου άρεσαν πολλά από αυτά, τα άφηνα μέσα στο χρόνο, μέχρι που μαζεύτηκαν, όπως είπα πάνω από πενήντα. Τελικά επέλεξα έντεκα από αυτά και πιστεύω ότι επέλεξα και από πλευράς κειμένων τα καλύτερα ή τουλάχιστον τα εντελώς της πρώτης γραμμής».


Είναι η πρώτη και τελευταία φορά που φωτογραφίζεται για τις ανάγκες της κυκλοφορίας ενός δίσκου. Έκτοτε δε θα υπάρξει ποτέ καινούρια φωτογραφία του στους δίσκους που συμμετέχει και ποτέ δε θα εμφανιστεί δημόσια. Εκτός από το Εμπάργκο υπογράφει στιχουργικά και το δίσκο Εντελβάις σε σύνθεση Μάριου Τόκα με ερμηνευτή το Δημήτρη Μητροπάνο.



Στίχους του τραγούδησαν –σε πρώτες ή δεύτερες εκτελέσεις- η Χάρις Αλεξίου (στο δίσκο Η αγάπη είναι ζάλη), ο Διονύσης Θεοδόσης (στο δίσκο Όσο κρατάει ένας καφές), η Μαρία Δημητριάδη (στους δίσκους Εμπάργκο, Τραγούδια της λευτεριάς, Δελτίο καιρού, Kunstler fur den frieden), o Κώστας Καράλης (στο δίσκο Εμπάργκο), ο Μανώλης Μητσιάς (στο δίσκο Εμπάργκο), ο Βλάσης Μπονάτσος (στους δίσκους Εμπάργκο, Αυτά τα βράδια), η Δήμητρα Γαλάνη (στο δίσκο Για πιάνο και φωνή), ο Θάνος Μικρούτσικος (στο δίσκο Αραπιά για λίγο πάψε να χτυπάς με το σπαθί), ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου (στους δίσκους Χορεύω, Χρόνια πολλά, Σφεντόνα, Δε σηκώνει), η Μελίνα Κανά (στον ομώνυμο δίσκο της), ο Γιώργος Νταλάρας (στο δίσκο Η άσφαλτος που τρέχει), η Ελευθερία Αρβανιτάκη (στο δίσκο Εκπομπή), ο Δημήτρης Μητροπάνος (στο δίσκο Στου αιώνα την παράγκα), ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης (στους δίσκους Κακές συνήθειες, Βυθισμένες άγκυρες, Η μόνη μου πατρίδα είναι ο χρόνος) και ο Σωκράτης Μάλαμας (στους δίσκους 13.000 μέρες, Ο φύλακας κι ο βασιλιάς, Ένα).


Δισκογραφία

1978 Τραγούδια Της Λευτεριάς

Φλεβάρης 1848 (μουσική Θάνος Μικρούτσικος) Μαρία Δημητριάδη

1980 Δελτίο Καιρού

Η μπαλάντα ενός φιλήσυχου (μουσική Θάνος Μικρούτσικος) Μαρία Δημητριάδη

1982 Εμπάργκο

Μουσική Θάνος Μικρούτσικος)

Ερμηνεία Θάνος Μικρούτσικος, Μαρία Δημητριάδη, Μανώλης Μητσιάς, Βλάσης Μπονάτσος, Κώστας Καράλης

Εισαγωγή [ποίηση Βλαδίμηρος Μαγιακόβσκι]

Το Κακόηθες Μελάνωμα (Μνήμη Νίκου Πουλαντζά)

Μες Στο Χημείο Του Μαγιού (Τουρκία '81)



Ερωτικό

Ταπεινό Ρέκβιεμ Για Το Μέλλον Ή Το Άλλο Πρόσωπο Ενός Αυτόνομου

Γαμμαγραφία (Σαλβαντόρ '80)

Σκάντζα

Πρωινή Ή Βραδυνή Σερενάτα

Ωδή Σ' Ένα Δρομέα Ημιαντοχής

Χαρούμενο Τραγούδι Για Τη Σύλβια Πλαθ

Μεταμεσονύχτιο

Υστερόγραφο

1983 Αραπιά Για Λίγο Πάψε Να Χτυπάς Με Το Σπαθί

Κι αυτό κακόηθες, παιδιά; (μουσική Θάνος Μικρούτσικος) Θάνος Μικρούτσικος

1983 Αυτά Τα Βράδια

Μετανάστης στο Παγκράτι (μουσική Θάνος Μικρούτσικος) Κώστας Καράλης

1984 Στην Οχθη Της Καρδιάς Μου


Μουσική Νότης Μαρουδής


Πρωινό Τσιγάρο - Ανδρική Χορωδία (Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Μεράντζας, Ανδρέας Μικρούτσικος, Σάκης Μπουλάς, Θανάσης Νικόπουλος, Γιάννης Σαμσιάρης)

Μεσαιωνικό Παραμύθι - Γιάννης Σαμσιάρης

1986 Η Αγάπη Είναι Ζάλη

Μουσική Θάνος Μικρούτσικος)

Ερμηνεία Χάρις Αλεξίου

Είπαμε Να Μη Χαθούμε

Η Σκακιέρα

Ερωτικό

Θέατρο Σκιών

Φεύγω Και Μη Με Περιμένεις

1987 Σε Απρόβλεπτα Τραγούδια

Ζωντανή ηχογράφηση από τον "Σείριο", ενορχήστρωση Μάνου Χατζιδάκι

Θέατρο Σκιών (μουσική Θάνος Μικρούτσικος) Χάρις Αλεξίου

1988 Στον Σείριο Υπάρχουνε Παιδιά

Πρωινό τσιγάρο (μουσική Νότης Μαυρουδής) Νένα Βενετσάνου

1989 Οσο Κρατάει Ενας Καφές

Μουσική Θάνος Μικρούτσικος

Ερμηνεία Διονύσης Θεοδόσης

Β' Φωνές Ελένη Τσαλιγοπούλου

Οσο κρατάει ένας καφές

Αρλεκιν (στίχοι Κώστας Τριπολίτης) Θάνος Μικρούτσικος

Δρόμοι νυχτερινοί

Μια παλιά φωτογραφία

Το μπουφάν

Με το πλοίο του Φελίνι

Χίμαιρα

Μεσάνυχτα σ' ένα μπαράκι

Τις νύχτες που κυκλοφορώ (στίχοι Γιώργος Παυριανός)

Εξπρές

Μαγική πόλη

Ενας στοιχειωμένος πύργος

Η άνοιξη της Πάργας

1989 Χορεύω

Ερμηνεία Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Βικτώρια (μουσική Βασίλης Παπακωνσταντίνου)

Να γράφεις να τηλεφωνείς (μουσική Βασίλης Παπακωνσταντίνου)

1991 Χρόνια Πολλά

Ερμηνεία Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Χρόνια πολλά (μουσική Βασίλης Παπακωνσταντίνου)

Όλα για πάρτη σου (μουσική Βασίλης Παπακωνσταντίνου)

1992 Σφεντόνα

Ερμηνεία Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Στο Γήπεδο Αυτό (μουσική Χριστόφορος Κροκίδης)

1994 Δε Σηκώνει

Ερμηνεία Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Πόρτο Ρίκο (μουσική Σταμάτης Μεσημέρης)

Σα να μη σ' έχασα (μουσική Βασίλης Παπακωνσταντίνου)

1996 Στου Αιώνα Την Παράγκα

Μουσική Θάνος Μικρούτσικος

Ερμηνεία Δημήτρης Μητροπάνος, Θάνος Μικρούτσικος (9)

Λούνα Πάρκ°

Ρόζα

Ατάκες

Σαν Πλανόδιο Τσίρκο

Πατησίων Και Παραμυθιού Γωνία

Μια Παλιά Φωτογραφία°°

Πάντα Γελαστοί [Ισαάκ και Σολωμού και Μαρίνου μαρτύρων]

Για Μια Ντολόρες

Τα Πλοία Των Ερώτων

° Πρόκειται για στιχουργική διασκευή του "Όλα Για Πάρτη Σου" (σε νέα μελοποίηση από τον Θάνο Μικρούτσικο), που πρωτοτραγούδησε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου το 1991, στο δίσκο Χρόνια Πολλά

°° Η πρώτη ερμηνεία ανήκει στον Διονύση Θεοδόση, από το δίσκο Οσο Κρατάει ένας Καφές (1989)

1996 Αύριο

Ερμηνεία Μαρία Δημητριάδη

Για το αδύνατο ικανοί (μουσική Βασίλης Παπακωνσταντίνου)

Να με θυμάσαι (μουσική Χριστόφορος Κροκίδης)

Γιατί μετράς τα τρόλεϋ (μουσική Λαυρέντης Μαχαιρίτσας)

1998 13000 Μέρες

Μουσική Σωκράτης Μάλαμας

Ερμηνεία Σωκράτης Μάλαμας

Κoντραπούντο

Της Αγκαλιάς Η Ξενιτιά

Το Νησί Των Πειρατών

1998 Ο Θάνος Μικρούτσικος Τραγουδά Θάνο Μικρούτσικο

Συλλογή τραγουδιών σε μουσική & ερμηνεία Θάνου Μικρούτσικου, αλλά και δύο νέα τραγούδια (1,8)

Ποίηση Άλκης Αλκαίος, Κώστας Τριπολίτης, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Βλαδίμηρος Μαγιακόβσκι, Αλέξανδρος Μπάρας, Νίκος Καββαδίας

Μουσική Θάνος Μικρούτσικος

Ερμηνεία Θάνος Μικρούτσικος

Σιντάρτα

Το κακόηθες μελάνωμα

Ωδή σ' ένα δρομέα ημιαντοχής

Η άνοιξη της Πάργας

Κι αυτό κακόηθες, παιδιά

1998 Κακές Συνήθειες

Μουσική Μίλτος Πασχαλίδης

Ερμηνεία Μίλτος Πασχαλίδης

Νανούρισμα ("Ό,τι πέρασε, πέρασε σωστά" - Γ. Σεφέρης)

1999 Εντελβάις

Μουσική Μάριος Τόκας

Ερμηνεία Δημήτρης Μητροπάνος

Ανεπίδοτο

Σαββατόβραδο

Εντελβάις

Κιφ

Μ’ Ένα Τσιγάρο Σέρτικο

Ουμ Χαράμ [649 μ.Χ. Το Τραγούδι Των Βεδουίνων]

Δρομολόγιο

Είδα

Σαν Κατάδικος Δραπέτης

Άνοιξη

Αμανές

Πυρετός

Θρίλερ

Με το Φιλί Του Μελτεμιού

2000 Ο Φύλακας Και Ο Βασιλιάς

Μουσική Σωκράτης Μάλαμας

Φύλλα Αλκαλικά (Μανώλης Λιδάκης)

Το Μετάξι ( Σωκράτης Μάλαμας)

Όλα Ζουν Αν Τα Θυμάσαι ( Μελίνα Κανά)

Πουλί Σε Δέντρο Αρχοντικό (Μανώλης Λιδάκης)

2001 Υλικό Ονείρων

Ερμηνεία Μανώλης Λιδάκης

Πουλί σε δέντρο αρχοντικό (μουσική Σωκράτης Μάλαμας)

Φύλλα αλκαλικά (μουσική Σωκράτης Μάλαμας)

2001 Μελίνα Κανά

Ερμηνεία Μελίνα Κανά

Οι αγάπες μου (μουσική Δημήτρης Ψαρράς)

Ποινικό μητρώο (μουσική Δημήτρης Ψαρράς)

Όσο μακραίνω απ' τον γκρεμό (μουσική Δημήτρης Ψαρράς)

Χάος (μουσική Δημήτρης Ψαρράς)

2001 Εκπομπή

Ερμηνεία Ελευθερία Αρβανιτάκη

Κάτω Στο Μεγάλο Ύπνο (μουσική Σωκράτης Μάλαμας)

2001 Βυθισμένες Αγκυρες

Μουσική Μίλτος Πασχαλίδης

Ερμηνεία Μίλτος Πασχαλίδης

Αγύριστο Κεφάλι (Μάης ’98)

2001 Η Άσφαλτος Που Τρέχει

Ερμηνεία Γιώργος Νταλάρας

Ιπτάμενο Χαλί° (μουσική Λαυρέντης Μαχαιρίτσας)

° Πρόκειται για τους ίδιους στίχους του τραγουδιού με τίτλο "Να Με Θυμάσαι", που ερμήνευσε σε μουσική Χριστόφορου Κροκίδη η Μαρία Δημητριάδη το 1996

2002 Ένα

Μουσική Σωκράτης Μάλαμας

Στίχοι Άλκης Αλκαίος, Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Πηγή Καφετζοπούλου

Μουσική Σωκράτης Μάλαμας

Της σιωπής

Νυχτολούλουδο

Το καθρεφτάκι

Το αγκάθι

Του έρωτα

Τα διόδια

Παλίρροια

Σήματα φωσφορικά

2003 Η Μόνη Μου Πατρίδα Είναι Ο Χρόνος

Μουσική Μίλτος Πασχαλίδης

Ερμηνεία Μίλτος Πασχαλίδης

Σε Κλίμακα Μποφώρ

Το Σαράκι Του Ρεμπώ

Βοριάς Φυσάει Τα Λόγια Μου

2006 Υπέροχα Μονάχοι

Μουσική Θάνος Μικρούτσικος

Ερμηνεία Μανώλης Μητσιάς, Χρήστος Θηβαίος (5,7), Θάνος Μικρούτσικος (6,8,13)

Αργώ

Tης θάλασσας τα μάγια

Kούκος μονός σ’ ένα ταμπλό°

Πυραμίδες

Ωροσκόπιο

Παντομίμα

Blues on the road

Στης γοργόνας το φτερό

Yπνοβάτης

Tο ραβδί και το κλειδί

Xάρτινη ζωή

Στου Aδάμ την εξορία

Σιντάρτα°°

°Πρόκεται για το κείμενο Άνοιξη, σε νέα μελοποίηση από το Θάνο Μικρούτσικο, που ερμήνευσε το 1999 σε μουσική Μάριου Τόκα ο Δημήτρης Μητροπάνος, στο δίσκο Εντελβάις

°°Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού περιέχεται στο δίσκο του 1998 Ο Θάνος Μικρούτσικος Τραγουδά Θάνο Μικρούτσικο

2007 Άξιος Λόγος: Οι Τροβαδούροι Της Καρδιάς Μου

Οι τροβαδούροι (μουσική Μιλτιάδης Πασχαλίδης) Βασίλης Καζούλης, Βαγγέλης Γερμανός, Μιλτιάδης Πασχαλίδης

Πλατεία Ασωμάτων (μουσική Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας) Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Γιώργος Νταλάρας

Τα ενυδρεία του έρωτα (μουσική Φίλιππος Πλιάτσικας) Φίλιππος Πλιάτσικας

Κάτι περιμένω (Βραδιά όπερας) (μουσική Δημήτρης Παπαδημητρίου) Νίκος Πορτοκάλογλου

Εναέρια τρένα (μουσική Αλκίνοος Ιωαννίδης) Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ντόμινο (μουσική Σωκράτης Μάλαμας) Σωκράτης Μάλαμας

Το ταξί (μουσική Διονύσης Τσακνής) Διονύσης Τσακνής, Ασπασία Στρατηγού

Μη με φοβάσαι (Βραδιά μπαλέτου) (μουσική Δημήτρης Παπαδημητρίου) Μπάμπης Στόκας

Εχεμύθεια (μουσική Νίκος Ζούδιαρης) Αρλέτα

Νόστος (μουσική Λαυρέντης Μαχαιρίτσας) Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Πιο πέρα από τα μάτια (Το πάρκο της Ζυρίχης) (μουσική Χρήστος Θηβαίος) Χρήστος Θηβαίος

Ελεύθερη πτώση (μουσική Δημήτρης Ζερβουδάκης) Δημήτρης Ζερβουδάκης

Το φίλτρο (μουσική Μιχάλης Κουμπιός) Γιώργος Νταλάρας

2007 Μέχρι Να Πάρεις Παγωτό, Σε Βρίσκει Ο Χειμώνας

Ερμηνεία Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας

Παγίδα (μουσική Πάνος Κατσιμίχας)

2008 Το Φίλτρο

Ερμηνεία Γιώργος Νταλάρας

Το φίλτρο (μουσική Μιχάλης Κουμπιός)

2009 Ουράνια Τόξα Κυνηγώ

Μουσική Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Ερμηνεία Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Τα πουλιά της αγάπης

Ζεϊμπέκικο της φυλακής

Σταυρόλεξο

Τυφλόμυγα

Στους πέντε ανέμους

Χορός της πέτρας

Μπολερό

Μπουρίνι

Μια καλησπέρα

Τσουλήθρα

Μη νυχτωθείς

Μελόδραμα

Συγγραφική Δραστηριότητα

Κώστας Καρυωτάκης - Ο ποιητής που αγαπήθηκε και μισήθηκε (διάλεξη), Πάργα 1967

Εμπάργκο - Ποιήματα (ποίηση), ΕΤ.ΝΕ.Μ. 1983

Δημοφιλείς αναρτήσεις