Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

"Ενας εβραίος Σαλονικιός στο Παρίσι"

πηγή : http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=467824 


 











 
Η μυθιστορηματική ζωή ενός «Ισραηλίτη της Ανατολής» που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και διέπρεψε ως έμπορος στη Γαλλία
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε φωτογραφία του 1916, χρονιά μετανάστευσης του Βιντάλ Ναχούμ στη Γαλλία



Εμπλουτισμένο με μια εισαγωγική μελέτη 70 σελίδων του επιμελητή Αλέξανδρου Δάγκα γύρω από τον στοχαστή Εντγκάρ Μορέν και τη διανοητική του πορεία, εκδόθηκε στα ελληνικά 22 χρόνια μετά την έκδοσή του στη Γαλλία το βιβλίο που ο Μορέν αφιέρωσε στον πατέρα του, Βιντάλ Ναχούμ. Και όμως, το βιβλίο αυτό, που άργησε να μεταφραστεί, ενώ έχουμε 20 περίπου βιβλία του συγγραφέα στην Ελλάδα (αυτόνομα και συλλογικά), αφορά άμεσα τη Θεσσαλονίκη, αφού εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε ο πατέρας του και αυτή σφράγισε την ταυτότητά του.

Είναι λοιπόν ευτυχές γεγονός ότι Ο Βιντάλ και οι δικοί του προστέθηκαν στη μακρά λίστα των έργων του Μορέν στα ελληνικά, προσδίδοντάς της μια εντελώς διαφορετική διάσταση: αυτή της προσωπικής ιστορίας ενταγμένης στη συλλογικότητα. Γιατί, μιλώντας για τον πατέρα και την ευρύτερη οικογένεια, μιλά πρώτη φορά και για τον εαυτό του, τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, το τραύμα της πρόωρης απώλειας της μητέρας του και φυσικά τη διαμόρφωση της ταυτότητάς του. Μικροϊστορία, λοιπόν, αλλά και προσωπική ιστορία (ego-histoire) διαπλέκονται με την κοινωνιολογική και ιστορική προσέγγιση που αφορά ευρύτερα σύνολα.

Το πλέον ενδιαφέρον όμως για τον αναγνώστη είναι ο τρόπος που αφηγείται τη διαδρομή ενός «Ισραηλίτη της Ανατολής», που γεννήθηκε το 1894 στη Θεσσαλονίκη και πέθανε 90 ετών, πλήρης ημερών, στο Παρίσι το 1984. Η πορεία αυτή, αντιπροσωπευτική πολλών χιλιάδων ανθρώπων, μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό το μεταναστευτικό ρεύμα των εβραίων της Θεσσαλονίκης προς τη Γαλλία κυρίως μετά την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό κράτος (1912), αλλά και τη μεγάλη πυρκαγιά που έκανε στάχτη μεγάλο μέρος του παλιού κέντρου της πόλης (1917).

Συχνά, πρώτος σταθμός της διαδρομής ήταν η Μασσαλία, αφού το ταξίδι γινόταν με πλοίο. Στην περίπτωση του Βιντάλ, που έφθασε εκεί ως κρατούμενος λόγω μιας σκοτεινής ιστορίας, η άφιξη και η υποδοχή στη νέα χώρα, αργότερα πατρίδα, ήταν όντως μυθιστορηματικές.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αριστίντ Μπρυάν, χάρη σε διαμεσολάβηση του πατέρα μέσω κάποιων γνωριμιών θα παρέμβει ώστε να αναγνωριστεί ως ιθαγένεια του νεαρού Βιντάλ η καταγωγή από τη γενέθλια πόλη (Σαλονικιός επιμένει πως είναι κι όχι Ιταλός, Ελληνας ή Οθωμανός) και έτσι τελικά αφήνεται ελεύθερος.
Ιστορία που θα μπορούσε άνετα να είχε επινοήσει για τους ήρωές του ο Αλμπέρ Κοέν, ο κερκυραίος εβραίος που μετανάστευσε από παιδί στη Μασσαλία και με το λογοτεχνικό του έργο έδωσε φωνή στους εβραίους της Μεσογείου.


Η «καλπάζουσα γαλλομανία»
Στη Μασσαλία ο Βιντάλ μένει μόνο τρία χρόνια (1916-1919), είναι όμως χρόνια που θα τον σημαδέψουν, αφού η πόλη «δεν θα πάψει σε όλη του τη ζωή να φωνάζει μέσα του πολύ δυνατά». Το 1919 εγκαθίσταται οριστικώς στο Παρίσι, όπου θα ζήσει τα υπόλοιπα 65 χρόνια της πλούσιας σε εμπειρίες ζωής του. Με το σπίτι του στο 9ο διαμέρισμα του Παρισιού και το μαγαζί (δεύτερο σπίτι) στο Σαντιέ, ενταγμένος στον ισχυρό ιστό των Σεφαραδιτών της Θεσσαλονίκης, που έχουν ανοίξει τα εμπορικά τους καταστήματα σε αυτή τη γειτονιά, εγκλιματίζεται δίχως ιδιαίτερη δυσκολία.
Το εμπόριο είναι η δραστηριότητα πολλών μελών της οικογένειας και ο Βιντάλ αξιοποιεί αυτό το δίκτυο.
Τα γαλλικά είναι ούτως ή άλλως δεύτερη γλώσσα του, αφού έχει σπουδάσει σε γαλλογερμανικό σχολείο στη Θεσσαλονίκη και έτσι παίρνουν σιγά-σιγά τη θέση της μητρικής, των ισπανοεβραϊκών, για να συνυπάρξουν μαζί της, στο νέο μείγμα που ο γλωσσολόγος Χαΐμ Βιντάλ Σεφιχά ονόμασε «φρανιόλ» από τα γαλλικά και τα ισπανικά.
Η «καλπάζουσα γαλλομανία», όρος επίσης του Σεφιχά, είχε καταλάβει τους Σεφαραδίτες της Θεσσαλονίκης ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν οι γόνοι μεσαίων και ανώτερων στρωμάτων άρχισαν να σπουδάζουν στα σχολεία της Alliance Israélite Universelle ή της Mission Laïque Française και να ανακαλύπτουν, εκτός από μια νέα γλώσσα, και μια νέα κουλτούρα, που δημιουργούσε τη ρήξη με το ανατολίτικο παρελθόν και τους συνέδεε με τη Δύση.
Αυτή τη γνωστή από την Ιστορία πραγματικότητα έρχεται να ζωντανέψει το βιβλίο του Μορέν στην καθημερινότητά της: μέσα από περιγραφές και αφηγήσεις, μέσα από εδέσματα, τραγούδια, ενδύματα, συμπεριφορές, νοοτροπίες, ο κόσμος αυτός ανασυστήνεται και κυρίως ερμηνεύεται αριστοτεχνικά σε αυτό το βιβλίο. Το εύστοχο βλέμμα του συγγραφέα δεν παραμένει στη νοσταλγική αναπόληση, αλλά ερμηνεύει κριτικά αυτή την κοινωνική πραγματικότητα που παρουσιάζει.


Η κυρία Ο. Βαρών-Βασάρ είναι καθηγήτρια Ιστορίας στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. 
Το βιβλίο της «Η ανάδυση μιας δύσκολης μνήμης. Κείμενα για τη γενοκτονία των Εβραίων» θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο από τις Εκδόσεις της Εστίας.


Η γαστρονομία στον πυρήνα του πολιτισμού
Η πολιτισμική ταυτότητα των εξόριστων από την Ισπανία εβραίων θα διαφοροποιηθεί στο πέρασμα του χρόνου. Μέσα σε τεσσερισήμισι αιώνες πολλοί από αυτούς θα διανύσουν μια διαδρομή, αρχικώς προς Ανατολάς (από την Ισπανία προς την Οθωμανική Αυτοκρατορία) και έπειτα πάλι πίσω προς Δυσμάς (από Θεσσαλονίκη προς Γαλλία). Ετσι θα δομηθεί μια ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα της εβραϊκής διασποράς, απολύτως διακριτή από εκείνη των ασκενάζι εβραίων. Και στον πυρήνα της ταυτότητας αυτής, έπειτα από τόσες μεταλλαγές, σύμφωνα με τον Εντγκάρ Μορέν, δεν βρίσκεται πλέον η θρησκεία, αλλά η γαστρονομία.
Γράφει: «Και όταν, στους Φράγκους, ο σεφαρδιτισμός διαλύθηκε, ο μητρικός πυρήνας της κουλτούρας του διατηρήθηκε. Ο πυρήνας αυτός σε κάθε κουλτούρα είναι γαστρονομικός και στον πυρήνα αυτού του πυρήνα βρίσκεται το παστελίκο» (είδος πίτας με τυρί, σπανάκι ή μελιτζάνα). Και μιλώντας για τον εαυτό του: «Αυτός ο Παριζιάνος αγαπά τη γαλλική κουζίνα, λατρεύει τα μικρά λουκάνικα και τα γλυκάδια του βοδινού. Αλλά προτιμά τη μεσογειακή κουζίνα με το ελαιόλαδο και αυτό που του αρέσει καλύτερα από κάθε τι άλλο είναι το γκρατέν από μελιτζάνες και το παστελίκο της Θεσσαλονίκης». Θυμίζοντάς μας έτσι πόσο πρωταρχικός είναι ο ρόλος των γυναικών στη διατήρηση και μεταβίβαση αυτής της εύθραυστης ταυτότητας της Διασποράς. 

Μους με μέλι, ξηρά φρούτα και ανθότυρο

Μους με μέλι, ξηρά φρούτα και ανθότυρο
Bαθμολογία:
       
2 ψήφοι
Προστέθηκε από , 23.01.09
Μους με μέλι, ξηρά φρούτα και ανθότυρο
photo: annakonda

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500-700 γρ. ανθότυρο
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 300 γρ. μέλι
  • 250 γρ. ξηρά φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα)
  • 100 γρ. καρύδια
  • 2 μούσλι bars (προαιρετικά)

 

 

 

 

 

 

 

Πως το κάνουμε:



σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Με παραμελεί για τους φίλους του

πηγή  :  περιοδικό    " ε ί ν α ι "  Οκτώβριος  1999
από το άρθρο της ΟΛΓΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ  
"Με παραμελεί για τους φίλους του"

... Συζητήστε μαζί του με επιχειρήματα. Πείτε τις απόψεις σας και ακούστε με προσοχή τις δικές του.  Ίσως τελικά, ανακαλύψετε πως σε κάποια πράγματα έχει δίκιο, πως οι ανάγκες του για αντρική συντροφιά πρέπει να γίνουν σεβαστές και δεν έχει νόημα να επηρεάζουν την προσωπική σας σχέση . Και ασφαλώς προσπαθήστε να βρείτε διεξόδους και ενδιαφέροντα και μην απομονώνεστε κοινωνικά.

Η γνώμη του ειδικού

Ο κ. Θανάσης Παπαδόπουλος, ψυχολόγος, λέει : " Σε κάθε σχέση, φιλική ή ερωτική, σημαντικό ρόλο παίζει ο βαθμός εξάρτησης που αναπτύσσεται μεταξύ των μελών της. Πολλές φορές αναπτύσσεται ασυνείδητα και έτσι είναι δύσκολο να αντιληφθούμε την πραγματικότητα και να δράσουμε ανάλογα. Και ενώ όταν η οικογενειακή καταπίεση γίνεται ανυπόφορη, θεωρείται πιο φυσικό να αντιδράσουμε ώστε να σπάσουμε τους ισχυρούς δεσμούς - φυσικά βοηθάει και η περίοδος της εφηβείας - τα πράγματα δυσκολεύουν όταν στην ερωτική σχέση αισθανόμαστε εξαρτημένοι. Όταν διακρίνουμε ότι ο σύντροφός μας διαθέτει περισσότερο χρόνο για τους φίλους του και λιγότερο για τη σχέση, αυτό μπορεί να δηλώνει πολλά, αλλά όχι ευχάριστα. Σίγουρα κάτι έχει αλλάξει στη σχέση. Είναι λοιπόν απαραίτητο να δώσουμε ευκαιρίες ώστε να καλυτερεύσει. Μπορεί να σημαίνει ότι το ποτήρι έχει ξεχειλίσει, άρα έχουν προηγηθεί και άλλα δείγματα παραμέλησης από την πλευρά του συντρόφου. Ακόμη μπορεί να σημαίνει ένα απλό πείσμα ή καπρίτσιο χωρίς συνέχεια. Οι τρόποι αντιμετώπισης είναι πολλοί, όπως η ανοιχτή συζήτηση για εξεύρεση κοινών δραστηριοτήτων και όχι μούτρα και επιθετικές συμπεριφορές που μάλλον μεγενθύνουν την απόσταση. Σε κάθε περίπτωση μια προληπτική ή ασφαλιστική δικλείδα θεωρείται καλή, ώστε να ξεπεραστεί επιτυχώς αυτή η δύσκολη στιγμή της παραμέλησης. Ποτέ δεν πρέπει να εφυσηχάζουμε σε μια σταθερή σχέση που έχουμε αναπτύξει, ενώ θα πρέπει να δημιουργούμε καινούργιες ευκαιρίες για προσωπική εκτόνωση με την παρουσία του συντρόφου ή χωρίς αυτήν . Με τον τρόπο αυτό λιγοστεύουν τα περιθώρια της εξάρτησης. Κατ΄επέκταση η σχέση αναπτύσσεται ωριμότερα και καλύτερα επικοινωνιακά".

Της γυναίκας η καρδιά

πηγή: περιοδικό    " ε ί ν α ι "   Οκτώβρος 1999
άρθρο από ΣΟΦΙΑ  ΒΟΥΛΤΕΨΗ

Της   γυναίκας   η  καρδιά 

Η καρδιά είναι ... γένους θηλυκού και οι γυναίκες διατηρούν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανδρών : η καρδιά τους είναι περισσότερο προστατευμένη. Γι΄αυτό και κατά μέσο όρο ζούν επτά χρόνια περισσότερο από τους άνδρες. Χάρη στα οιστρογόνα.

ΥΓΕΙΑ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ  

Γενετικοί παράγοντες και εξωτερικά ερεθίσματα μπορούν, όμως, να λυγίσουν ακόμη και την ... ατσάλινη γυναικεία καρδιά.
Ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, η μείωση της παραγωγής οιστρογόνων προκαλεί και μείωση των μηχανισμών προστασίας από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υιοθετώντας ένα σωστό τρόπο ζωής από τα νεανικά τους χρόνια, οι γυναίκες μπορούν να προστατέψουν την καρδιά τους και σε προχωρημένη ηλικία.
Οι καρδιολόγοι υποστηρίζουν ότι τα μέτρα πρόληψης για την προστασία της καρδιάς πρέπει να ξεκινούν από τα παιδικά μας χρόνια.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις συνδέονται με την γήρανση, γι αυτό και όσο περισσότερο ενισχυμένος φτάνει ο οργανισμός στην προχωρημένη ηλικία, τόσο λιγότερο ευάλωτος είναι. 
Η αρτηριοσκλήρωση, δηλαδή η συστολή των αγγείων που φέρνουν το αίμα στην καρδιά, δεν εκδηλώνεται από τη μια μέρα στην άλλη.
Πρόκειται για μια διαδικασία, η οποία διαρκεί ολόκληρη τη ζωή και μπορεί να αρχίσει πολύ πρόωρα. Μια έρευνα, που έγινε πριν μερικά χρόνια στις ΗΠΑ, κατέδειξε ότι παιδιά δέκα ετών είχαν στις αρτηρίες τους συσσωρεύσεις λίπους, οι οποίες το δίχως άλλο θα τους προκαλούσαν αργότερα καρδιαγγειακά προβλήματα. Μάλιστα, έχει αποδειχτεί πως όταν αυτή η διαδικασία ξεκινά από τόσο μικρή ηλικία, το νόσημα μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και μεταξύ των δεκαπέντε και τριανταπέντε χρόνων.

Υπάρχουν πάντως , κάποιοι παράγοντες οι οποίοι πρέπει αμέσως να λαμβάνονται υπ΄όψη και να αντιμετωπίζονται: 

Υψηλή χοληστερίνη 
Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της χοληστερίνης στο αίμα, τόσοι μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι για την καρδιά.

Η πίεση του αίματος 
Όσο πιο υψηλή είναι η αρτηριακή πίεση τόσο αυξάνουν οι κίνδυνοι εμφράγματος και άλλων σοβαρότατων καρδιακών νοσημάτων.

Το κάπνισμα 
Οι καπνιστές κινδυνεύουν τρείς φορές περισσότερο από τους μή καπνιστές να αρρωστήσουν από την καρδιά τους ή να υποστούν κάποιο έμφραγμα. Το καλό είναι ότι οι κίνδυνοι μειώνονται ταχύτατα αμέσως μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ανεξάρτητα από τον καθημερινό αριθμό των τσιγάρων και το διάστημα που καπνίζαμε.

Η καθιστική ζωή
Θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Έρευνα του πανεπιστημίου της βόρειας Καρολίνας έχει αποδείξει ότι οι γυναίκες που δεν κινούνται κινδυνεύουν τρείς φορές περισσότερο να υποστούν έμφραγμα, σε σχέση με τις γυναίκες που κινούνται.

Η κληρονομικότητα  
Ένας άνθρωπος στους 500 κινδυνεύει να κληρονομήσει μια καρδιαγγειακή ασθένεια. Άν υπάρχει επιβαρημένο ιατρικό ιστορικό στην οικογένεια, καλό είναι να λάβετε επιπλέον μέτρα πρόληψης.

Η παχυσαρκία
Άν ζυγίζουμε κατά 30% περισσότερο από το φυσιολογικό, τότε αυξάνουμε τον κίνδυνο να προσβληθούμε από καρδιαγγειακό νόσημα, ακόμη κι αν απουσιάζουν όλοι οι άλλοι παράγοντες που το προκαλούν. Οι γυναίκες στις οποίες το λίπος συσσωρεύεται στην κοιλιά κινδυνεύουν περισσότερο από εκείνες που συσσωρεύεται στα οπίσθια. Περισσότερο από 40% των γυναικείων καρδιαγγειακών προβλημάτων θα αποφεύγονταν , αν οι ασθενείς είχαν φυσιολογικό βάρος.

Ο διαβήτης
Οι γυναίκες που υποφέρουν από διαβήτη παρουσιάζουν τις ίδιες προοπτικές με τους άντρες όσον αφορά την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Και αυτό γιατί τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα καταστρέφουν το περίβλημα των αρτηριών.

Υπολογίστε το ιδανικό βάρος
Συχνά ακούμε να ομιλούν για ιδανικό βάρος αλλά σπάνια είμαστε σε θέση να πούμε με βεβαιότητα ποιό είναι αυτό. Η μέθοδος Λόρεντς είναι η πλέον ενδεδειγμένη για τις γυναίκες άνω των 25 ετών.

                                                                                  (ύψος - 150)
Ο τρόπος υπολογισμού είναι ο εξής : Ύψος (εκ.) - 100 -  ____________
                                                                                         2,5
    

Επομένως αν μια γυναίκα έχει ύψος 1,60 μ. έχουμε : 160 - 100 = 60

60 - (160 - 150) : 2,5 = 60 - 10 : 2,5 = 60 - 4 = 56

Το ιδανικό βάρος μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ ενός -5% και ενός +10% του βάρους που προκύπτει από τον παραπάνω υπολογισμό

Καταδύσεις - Λονδίνο 2012

πηγή :  http://on-news.gr/2012/07/29/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B4%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%BD%CE%BF-2012-%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%AD%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-google-%CF%83%CF%84/

Λονδίνο 2012, Καταδύσεις στο doodle της Google

Λονδίνο 2012, Καταδύσεις στο doodle της Google
Οι καταδύσεις είναι από τα παλιότερα ολυμπιακά αθλήματα. Μπήκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1904 στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ. Τα αγωνίσματα γυναικών ξεκίνησαν το 1912 στη Στοκχόλμη. Καταδύσεις διεξήχθησαν και στους μεσοολυμπιακούς του 1906 στην Αθήνα.
Οι καταδύσεις ανήκουν στα αθλήματα του υγρού στίβου μαζί με την υδατοσφαίριση και τη συγχρονισμένη κολύμβηση.
Ως το 1996 τα αγωνίσματα των καταδύσεων ήταν τέσσερα, δύο ανδρικά και δύο γυναικεία. Από το 2000 προστέθηκε και η συγχρονισμένη κατάδυση ζευγών.
Το 1924 οι καταδύσεις αναπηδητήρα έγιναν από 3 μ. και 1 μ. και οι καταδύσεις βατήρα από 10 μ. και 5 μ.
Ο συνδυασμός καταδύσεων ανδρών (Plain high diving) διεξήχθη από το 1912 ως το 1924. Συνδύαζε καταδύσεις από δύο βατήρες 10 μ. και 5 μ. (ή 4 μ.)
Η βουτιά σε απόσταση ανδρών (Plunge for distance) διεξήχθη μόνο το 1904. Περιλάμβανε βουτιά με φόρα και υποβρύχια κατάδυση σε απόσταση μέχρι να βγεί στην επιφάνεια ο αθλητής (ή 60 δευτερόλεπτα το πολύ), χωρίς να επιτρέπεται να κολυμπάει κάτω από το νερό. Νικητής ήταν ο Αμερικανός Γουίλιαμ Ντίκεϊ που διέτρεξε υποβρυχίως 19,05 μ.
 
                        --------------------------------------------------
Καταδύσεις, Λονδίνο 2012: Άλλη μία μέρα Ολυμπιακών Αγώνων 2012 και η Google έρχεται με ένα νέο doodle  να αφιερώσει την πρώτη της σελίδα στο άθλημα που επικρατεί σήμερα Κυριακή 29 Ιουνίου, που είναι οι καταδύσεις

Μία αθλήτρια είναι έτοιμη για κατάδυση από το βατήρα. Οι καταδύσεις είναι από τα παλιότερα ολυμπιακά αθλήματα. Μπήκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1904 στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ. Τα αγωνίσματα γυναικών ξεκίνησαν το 1912 στη Στοκχόλμη. Καταδύσεις διεξήχθησαν και στους μεσοολυμπιακούς του 1906 στην Αθήνα.

Οι καταδύσεις ανήκουν στα αθλήματα του υγρού στίβου μαζί με την υδατοσφαίριση και τη συγχρονισμένη κολύμβηση.
Ως το 1996 τα αγωνίσματα των καταδύσεων ήταν τέσσερα, δύο ανδρικά και δύο γυναικεία. Από το 2000 προστέθηκε και η συγχρονισμένη κατάδυση ζευγών.
Το άθλημα των καταδύσεων στους Ολυμπιακούς αγώνες, περιλαμβάνει τα παρακάτω αγωνίσματα: Πρόγραμμα καταδύσεων από Πλατφόρμα 10 μ. για άνδρες και γυναίκες,, Πρόγραμμα καταδύσεων από Αναπηδητήριο (τραμπολίνο) 3μ. για άνδρες και γυναίκες, συγχρονισμένες καταδύσεις από Πλατφόρμα 10 μ. για άνδρες και γυναίκες, συγχρονισμένες καταδύσεις από Αναπηδητήριο 3 μ. για άνδρες και γυναίκες.

Η κατάδυση περιλαμβάνει τον βηματισμό και άλμα (ή το άλμα από στάση), την πτήση και εκτέλεση και την είσοδο στο νερό. Οι αθλητές βαθμολογούνται από ομάδα 5 ή 7 κριτών (ανάλογα με το επίπεδο των αγώνων), με βαθμούς από 0 έως 10. Στο σύνολο των 5 κριτών, αφαιρείται η υψηλότερη και η χαμηλότερη βαθμολογία. Οι 3 εναπομείναντες βαθμοί, προστίθενται και το σύνολο τους πολλαπλασιάζεται με το βαθμό δυσκολίας της εκάστοτε κατάδυσης, για να βγει το τελικό αποτέλεσμα.
Οι συγχρονισμένες καταδύσεις, μπήκαν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Σύδνεϋ, το 2000. Η κατάδυση γίνεται από ζευγάρι αθλητών, το οποίο πραγματοποιεί καταδύσεις με τέλειο συντονισμό στην απογείωση (ύψος και απόσταση από το βατήρα), ταχύτητα περιστροφής, πτώση και γωνία εισόδου στο νερό. Η αξιολόγηση της συγχρονισμένης κατάδυσης, γίνεται από ομάδα 9 κριτών, από τους οποίους οι 4 κριτές αξιολογούν την εκτέλεση (τεχνική) 2 για κάθε καταδύτη και οι υπόλοιποι 5, βαθμολογούν το συντονισμό (συγχρονισμό) των δύο αθλητών. Η τεχνική εντύπωση (ικανοποιητική φιγούρα αισθητικά και οπτικά) αποσπούν ένα πολύ σημαντικό ποσοστό της βαθμολογίας.             Ντίνα Κ
                                ----------------------------

πηγή : http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B4%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82_%CE%9F%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%82_%CE%91%CE%B3%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CF%82

Καταδύσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Οι καταδύσεις είναι από τα παλιότερα ολυμπιακά αθλήματα. Μπήκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1904 στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ. Τα αγωνίσματα γυναικών ξεκίνησαν το 1912 στη Στοκχόλμη. Καταδύσεις διεξήχθησαν και στους μεσοολυμπιακούς του 1906 στην Αθήνα.
Οι καταδύσεις ανήκουν στα αθλήματα του υγρού στίβου μαζί με την υδατοσφαίριση και τη συγχρονισμένη κολύμβηση.

Αγωνίσματα καταδύσεων

Ως το 1996 τα αγωνίσματα των καταδύσεων ήταν τέσσερα, δύο ανδρικά και δύο γυναικεία. Από το 2000 προστέθηκε και η συγχρονισμένη κατάδυση ζευγών. Οι ολυμπιάδες που άρχισαν να διεξάγονται τα διάφορα αγωνίσματα είναι:
Αγώνισμα Ανδρών Γυναικών
Βατήρας 10 μ.* 1904 ως 2008 1912 ως 2008
Αναπηδητήρας 3 μ.* 1908 ως 2008 1920 ως 2008
Συγχρονισμένη 10 μ. 2000 ως 2008 2000 ως 2008
Συγχρονισμένη 3 μ. 2000 ως 2008 2000 ως 2008
Συνδυασμός* 1912 ως 1924

















σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

           











Μαρουλία

πηγή : http://www.eleysis-ellinwn.gr/2012/07/blog-post_3663.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook 

Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012 

Άγνωστες μορφές του Ελληνισμού: Μαρουλία

Η τελευταία υπερασπίστρια του Γυναικόκαστρου

Τα γάργαρα νερά του Αξιού ποταμού κυλάνε στην πεδιάδα αναζωογονώντας την γη. Μια άμαξα από την Θεσσαλονίκη φορτωμένη με όλο το βιός μιας αριστοκρατικής οικογένειας που ξεσπιτώθηκε λόγω των βαρβαρικών επιδρομών, πήγαινε προς το μοναδικό ασφαλές μέρος το γυναικόκαστρο (Κιλκίς).
 Ξαφνικά μια ομάδα λατίνων μισθοφόρων ξεπρόβαλε από την κρυψώνα της και επιτέθηκε στην οικογένεια για να την ληστέψει. Μια γυναίκα τράβηξε το σπαθί από το θηκάρι και σαν αγρίμι όρμηξε πάνω στην λατινική συμμορία. Το ξίφος της χτύπησε την ασπίδα ενός λατίνου, τα άλογα χλιμίντρισαν αγριεμένα και οι φωνές ακούστηκαν σ' όλη την γύρω περιοχή. Η Μαρουλία τους έτρεψε σε φυγή, ήταν άλλωστε η γυναίκα του διοικητή του γυναικοκάστρου και ήξερε να χειρίζεται τα όπλα. Μετά από την συμπλοκή με τους λατίνους την έλεγαν “γυναίκα κεραυνό” για τις γρήγορες και αποτελεσματικές πράξεις. Επίσης, την έλεγαν το αγρίμι του κάστρου για την ανδρεία που επεδείκνυε πάντα.

Το γυναικόκαστρο ήταν ένα απόρθητο φρούριο 45χιλιόμετρα βορείως της Θεσσαλονίκης. Ήταν ένας απόκρημνος λόφος ύψους 200 μέτρων και είχε έκταση 25 στρέμματα. Χτίστηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ανδρόνικο Γ' γύρω στο 1334 μ.Χ. Ονομάστηκε γυναικόκαστρο γιατί ήταν τόσο οχυρό που μπορούσαν ακόμη και γυναίκες και απόλεμοι να το υπερασπιστούν.
Νέα δεινά όμως έρχονταν στην χερσόνησο του Αίμου, ήταν οι τούρκοι που εξαπλώνονταν σαν την πανούκλα σ' όλη την Μακεδονία, έχοντας σαν ορμητήριό τους τις Σέρρες που τις είχαν ήδη καταλάβει. Ο Εβρενός Γαζής, ο αρχιστράτηγος των τούρκων επέλαυνε στην Θράκη και στην Μακεδονία. Πίσω τους οι τούρκοι άφηναν μόνο αποκαΐδια, πτώματα και απογυμνωμένες περιοχές από κάθε τι πολύτιμο. Ο διοικητής του γυναικόκαστρου το 1382 πέθανε αφήνοντας μια χήρα πίσω του την Μαρουλία, να διοικεί το φρούριο.

Η πανούκλα είχε χτυπήσει την γύρω περιοχή αποδεκατίζοντας τον πληθυσμό της, στερώντας από πολύτιμους στρατιώτες την φρουρά του γυναικόκαστρου. Η Μαρουλία είχε δώσει εντολή να χρησιμοποιήσουν υγρό ασβέστη για να περιορίσουν την ασθένεια. Σαν να μην έφτανε αυτό, στο φρούριο υπήρχε σοβαρή λειψυδρία και η Μαρουλία είχε δώσει αμέσως εντολή σε νέους, γέρους, παιδιά, γυναίκες και στρατιώτες να κάνουν μια μεγάλη αλυσίδα από την κορυφή του κάστρου ως την ρίζα του και να γεμίζουν νερό στα πήλινα αγγεία από το μικρό ποτάμι που κυλούσε από κάτω. Με αυτό τον τρόπο θα είχαν αποθέματα νερού για μια μακροχρόνια πολιορκία.

Η μια πόλη μετά την άλλη έπεφταν στα χέρια των τούρκων και σαν λαίλαπα τα στίφη των εισβολέων σάρωναν τα πάντα.

Όταν ο Εβρενός Γαζής έφτασε με τον στρατό του κάτω από το γυναικόκαστρο, ζήτησε να παραδοθούν χωρίς να προβάλουν καμμία αντίσταση γιατί θα καταστρέψει το φρούριο. Η Μαρουλία ντυμένη με την πανοπλία πάνω στα τείχη αρνήθηκε να παραδώσει το φρούριο στους βάρβαρους. Ο Εβρενός βλέποντας πως μια γυναίκα ήταν η αρχηγός του κάστρου, γέλασε και είπε: “γι' αυτό το λένε αβράτ χισάρ (γυναικόκαστρο), γιατί το υπερασπίζεται μια γυναίκα”. Έλεγε πως δεν υπάρχουν πια άνδρες εδώ και μόνο γυναίκες υπερασπίζονται το κάστρο για να εμψυχώσει τους άνδρες του. Ήταν άνοιξη του 1383 και η πολιορκία άρχισε, ο αρχιστράτηγός του Μουράτ έστειλε τους άνδρες του με σκάλες και την χελώνα (πολιορκητικός κριός με προστασία από πάνω) για να καταλάβουν το κάστρο. Όμως οι πλαγιές του γυναικόκαστρου ήταν πολύ απόκρημνες και οι στρατιώτες της Μαρουλίας έριχναν βέλη, πέτρες και καυτό λάδι σκορπίζοντας τον φόβο και τον θάνατο στους σκληροτράχηλους οθωμανούς. Τα κορμιά τους γέμισαν τις πλαγιές, ενώ οι Έλληνες μάχονταν πάνω στα τείχη με ανδρεία και αυταπάρνηση για την ζωή τους. Ο Εβρενός Γαζής νευρίασε πάρα πολύ βλέποντας τα πτώματα των στρατιωτών του και έδωσε εντολή να κάνουν επιθέσεις μέρα νύχτα. Πίστευε πως το κάστρο έκρυβε μεγάλες ποσότητες χρυσού.

Όσο κι αν ο κλοιός γύρω από το γυναικόκαστρο στένευε επικίνδυνα, η Μαρουλία, ως άλλη αμαζόνα μαχόταν στα τείχη και εμψύχωνε τους στρατιώτες με την γενναία στάση της. Πάνω στα τείχη άναβαν οι μάχες μεταξύ Ελλήνων και οθωμανών και η Μαρουλία με το σπαθί στο χέρι χτυπούσε όποιον τούρκο ανέβαινε τα τείχη.

Έφτασε ο Οκτώβριος του 1383 και ο πόλεμος μαίνονταν. Η κατάσταση ήταν απελπιστική στο φρούριο, καθώς οι Έλληνες λιγόστευαν από τις συνεχείς μάχες. Δεν είχαν πια άλλες αντιστάσεις κι οι τούρκοι μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις έσπασαν την άμυνα του φρουρίου και εισέβαλαν μέσα. Η Μαρουλία έπεσε σαν ηρωίδα πάνω στα τείχη με το σπαθί στο χέρι.
Από τότε κάποια φθινοπωρινά βράδια στον γυναικόκαστρο ακούγονται κλαγγές όπλων και μια γυναικεία φωνή να βγαίνει μέσα από το κάστρο. Τότε οι ντόπιοι λένε πως ξύπνησε η Μαρουλία, η γυναίκα που υπερασπίστηκε το κάστρο ως παλληκάρι. Γράφτηκε ένα ποίημα για την Μαρουλία

“Μια γυναίκα πολεμάει στην πολεμίστρα
η όμορφη Μαρουλία του κάστρου.
Μια λέαινα ρίχνεται στην μάχη
η όμορφη Μαρουλία του κάστρου.
Μια ηρωίδα φωνάζει Ελευθερία
η όμορφη Μαρουλία του κάστρου.
Μια ηρωίδα τραγουδάει στα συντρίμμια
η όμορφη Μαρουλία του κάστρου”.

Αίας ο Τελαμώνιος
Καβάλα


«Ο μικρός ζωγράφος των βράχων»


Αν ανοίξετε αυτό το σύνδεσμο θα βρείτε το βιβλίο έτοιμο προς ανάγνωση και ακρόαση συγχρόνως . Καλή διασκέδαση ! 

«Ο μικρός ζωγράφος των βράχων» που εικονογράφησε η Άννα Καρνή.
                                      
                                                -----------------------------------------------------------------
πηγή : http://voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=14555
Mαθαίνoντας τα χρώματα από τις... βραχογραφίες
Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο μικρός ζωγράφος των βράχων» της Μαρίας Πετκανοπούλου από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
14 Απρ 2010 - 18:04
Picture 0 for Mαθαίνoντας τα χρώματα από τις... βραχογραφίες
Ο μικρούλης Ποκ, ο ήρωας του παραμυθιού «Ο μικρός ζωγράφος των βράχων», μας πιάνει από το χέρι και μας οδηγεί στα σκοτεινά βάθη της σπηλιάς και του χρόνου, όπου, μέσα από μια απολαυστική ιστορία, μας μαθαίνει για τα χρώματα.

Αλλά πώς γεννήθηκε ο μικρούλης Ποκ; Όλα ξεκίνησαν πριν από πέντε σχεδόν χρόνια, όταν μια νηπιαγωγός από τη Θεσσαλονίκη, η Μαρία Πετκανοπούλου, άρχισε να αναζητά ένα παραμύθι για τα χρώματα. Κανένα όμως βιβλίο δεν ικανοποιούσε τις απαιτήσεις της για τους λιλιπούτειους μαθητές της. Έτσι, αποφάσισε να φτιάξει το δικό της παραμύθι, που το τοποθέτησε στα πολύ παλιά χρόνια, όταν οι άνθρωποι ζούσαν ακόμα σε σπηλιές.

Ωστόσο, ο μικρούλης Ποκ, ο ήρωας της ιστορίας, δεν είχε ακόμα πρόσωπο. Τότε μια νεαρή φοιτήτρια της Σχολής Νηπιαγωγών θέλησε να τη βοηθήσει και μαζί αναζήτησαν τη μορφή του μικρού ζωγράφου των βράχων.

Η νεαρή ήταν η κόρη της, Άννα Καρνή, κι έτσι μαμά και κόρη αφηγούνται, σελίδα τη σελίδα, η καθεμιά με το δικό της τρόπο την περιπέτεια του Ποκ, δίνοντας στα παιδιά ένα βιβλίο φτιαγμένο με πολλή φροντίδα και αγάπη.

Το παραμύθι της νηπιαγωγού Μαρίας Πετκανοπούλου  «Ο μικρός ζωγράφος των βράχων», με εικονογράφηση της κόρης της Άννας Καρνή, κυκλοφορεί σε μια καλαίσθητη έκδοση από τις εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο».
 

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Γλυκό κουταλιού σταφύλι στο φούρνο

Γλυκό κουταλιού σταφύλι στο φούρνο
Bαθμολογία:
       
19 ψήφοι
Προστέθηκε από , 14.08.09

Περιγραφή

Το γλυκό αυτό του κουταλιού είναι πανεύκολο και γίνεται στο φούρνο.
Γλυκό κουταλιού σταφύλι στο φούρνο
photo: RITSA  

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό σταφύλι σταφίδα
  • 800 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • Λίγο χυμό λεμόνι στο τέλος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πως το κάνουμε:

  
σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Ανθρωποπαρατήρηση

πηγή : http://gerasimos-politis.blogspot.com/2011/08/blog-post_22.html#.UBGwrpE7c7o

Αλήθεια - Ψέμα - Γνώση - Σκέψη - Γλώσσα - Νοήση - Ανθρωποπαρατήρηση

Γεράσιμος Πολίτης 2011-12-01T22:53:00+02:00

Εννοιες Αλήθεια - Ψέμα - Γνώση - Σκέψη - Γλώσσα - Νοήση - Ανθρωποπαρατήρηση - κοινωνια - ψυχολογια - αυτογνωσια
Ο άνδρας επινόησε τη γλώσσα για να ικανοποήσει τη βαθιά ανάγκη του να επιλέγεται για αναπαραγωγή από τις γυναίκες. Με την γλώσσα ο (αδύνατος) άνδρας έλεγε ψέματα για να αναδείξει τον εαυτό του σε ήρωα. Ακριβώς, σκοπός της γλώσσας είναι να λέμε ψέματα. Αν σκοπός της ήταν η αλήθεια, τότε δεν θα χρειαζόταν γλώσσα - όλοι ξέρουν την αλήθεια."

Συνεπώς, για την κατανόηση της γλώσσας, αλλά και άλλων εννοιών, όπως σκέψη, νόηση κ.τλ., πρέπει να κατανοηθούν πρώτα οι έννοιες "αλήθεια" και "ψέμα"...


ΑΛΗΘΕΙΑ 

Ο ορισμός της "αλήθειας" είναι...
εκτός του θέματος του παρόντος βιβλίου. Η "αλήθεια", για το σκοπό του βιβλίου, μπορεί να θεωρηθεί πρώτη έννοια, μη οριζόμενη. Ο κάθε άνθρωπος ξέρει την "αλήθεια" για το κάθε αντικείμενο ή γεγονός, που αντιλαμβάνεται με τις αισθήσεις του. Η αλήθεια είναι παντού, φτάνει κανείς να μπορεί να την αντιληφθεί και διατυπώσει. Η αντίληψη και η διατύπωση της "αλήθειας", ή του ότι νομίζουμε αλήθεια, είναι "η γνώση". Η ρήση του Ντομπζάνσκι, ότι: «η πιο δραματική ανακάλυψη στην επιστήμη γίνεται όταν κάποιος ξαφνικά βλέπει μια αλήθεια, που ήταν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου.» , εκφράζει τέλεια το παραπάνω. Ο Δαρβίνος διατύπωσε την αρχή της Φυσικής επιλογής, μια αρχή, που την ήξεραν όχι μόνο όλοι οι άνθρωποι, αλλά όλη η ζωντανή, ίσως και η νεκρή, φύση. Όλοι ξέραν την αρχή της Φυσικής επιλογής, ο Δαρβίνος όμως την διατύπωσε, την "βάφτισε": «Ονόμασα αυτή την αρχή, σύμφωνα με την οποία διατηρείται κάθε μικρή παραλλαγή, αν είναι ωφέλιμη, με τον όρο Φυσική Επιλογή, για να τονίσω τη σχέση της με την ανθρώπινη δυνατότητα της επιλογής.»  Με δύο λόγια, ο Δαρβίνος είπε την αλήθεια, ότι ο προσαρμοσμένος, ο δυνατός επιβιώνει!


ΨΕΜΑ

«Οι μικροί άνθρωποι όμως λένε ψέματα πολλά.»  

Για να οριστεί το "ψέμα", πρέπει να δούμε πως δημιουργήθηκε η ανάγκη οι άνθρωποι να λένε ψέματα.


Όπως ήδη προαναφέρθηκε: "Εγώ σκότωσα την αρκούδα" είναι ίσως το πρώτο ψέμα, που είπε ο αδύνατος άνδρας σε γυναίκα για να συνουσιάσει μαζί της. Πως όμως ο αδύνατος άνδρας σκέφτηκε να πει ένα ψέμα; Στην ερώτηση υπάρχουν έννοιες, που πρέπει να οριστούν: ννώση, σκέψη, νλώσσα, ψέμα, νόηση.


Ας αναλύσουμε την "πορεία" του αδύνατου άνδρα:


- Οι άνθρωποι ήσαν πολιτισμένοι, άρα και ο αδύνατος άνδρας είχε δικαίωμα να επιλεγθεί για αναπαραγωγή από τις γυναίκες, με τα γνωστά κριτήρια. Πάντα όμως ο δυνατός υπερτερούσε.


- Ο αδύνατος παρατηρούσε, ότι όποιος σκότωνε την αρκούδα επιλεγόταν από τις γυναίκες (γνώση).


- Ο αδύνατος καταλάβαινε, ότι για να επιλεγεί από τις γυναίκες έπρεπε και αυτός να σκοτώσει την αρκούδα (γνώση).


- Ο αδύνατος, μη μπορώντας να σκοτώσει την αρκούδα, φαντάστηκε, ότι την σκότωσε {σκέψη).


- Ο αδύνατος παρουσίαζε την φαντασία του σαν αλήθεια στις γυναίκες, για να επιλεχθεί προς αναπαραγωγή (ψέμα).


- Ο αδύνατος περιέγραφε το ψέμα ως αλήθεια στις γυναίκες {γλώσσα, ζωγραφική).  Ο δυνατός σκότωνε την αρκούδα, ο αδύνατος ζωγράφισε, έκανε τέχνη.




Από τα παραπάνω βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα:


- Σκοπός της γλώσσας είναι το (ανδρικό) ψέμα, την αλήθεια την ξέρουν όλες οι γυναίκες. Το ψέμα όμως εξαρτάται από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Πχ: "ο αδύνατος σκότωσε την αρκούδα", "ο αδύνατος ψάρεψε το ψάρι", "ο αδύνατος έφερε νερό" κ.τλ. Συνεπώς: «... το σύστημα της γλώσσας που μιλάει ένα έθνος διαπλάσσει την κοσμοθεωρία των μελών αυτού του έθνους.» , ήτοι τα ψέματα, πάνω στα οποία στηρίζεται η επιβίωσή του.


- Σε συνάρτηση με την επιλογή και του αδύνατου για αναπαραγωγή, μπορούμε να ορίσουμε την φαντασία ως την διαδικασία σκόπιμης δημιουργίας διαφορετικών αντιγράφων των γεγονότων, που κάνουν οι αδύνατοι άνδρες. 

Συνεπώς μπορούμε να ορίσουμε το Ψέμα ως την φαντασία, που παρουσιάζεται σαν αλήθεια από τους αδύνατους άνδρες με σκοπό την επιλογή των για αναπαραγωγή από τις γυναίκες. Άρα ο αδύνατος καλείται να πει καλό ψέμα για να επιλεγθεί από τις γυναίκες για αναπαραγωγή.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑ

Εν αντιθέσει με την Φυσική επιλογή (επιβίωση του δυνατου => αλήθεια), ο Πολιτισμός (επιβίωση του αδυνάτου => ψέμα) οικοδομείται πάνω στο Ψέμα. Ο αδύνατος άνδρας για να επιβιώσει καλείται να πει ψέμα για να επιλεγχεί από τις γυναίκες για αναπαραγωγή. Οι γυναίκες καλούνται να ελέγχουν ποιος άνδρας είναι πραγματικά δυνατός και ποιος λέει ψέματα, ώστε να κάνουν σωστή επιλογή, μέσα από τα ψέματα να διακρίνουν την αλήθεια, μέσα από τους αδυνάτους να διακρίνουν τον δυνατό για να συνουσιάσουν μαζί του. Απ' αυτή την διαδικασία δημιουργήθηκαν όλες οι πολιτιστικές έννοιες, όπως γνώση, γλώσσα, σκέψη, νόηση.


ΓΝΩΣΗ, ΣΚΕΨΗ , ΓΛΩΣΣΑ, ΝΟΗΣΗ

Ίσως η μεγαλύτερη δημιουργία του Πολιτισμού είναι το Ψέμα. Από την ανάγκη του Ψέματος, δημιουργήθηκαν η Γνώση, η η Σκέψη, η Γλώσσα και η Νόηση. Η ανάλυση των παραπάνω εννοιών είναι εκτός των ορίων του βιβλίου. Η ανάλυση της κάθε έννοιας είναι αρκετή για την συγγραφή αυτοτελούς βιβλίου. Εδώ μνημονεύονται μόνο η διαδικασία δημιουργίας των και οι ορισμοί των.


Ας αναλύσουμε βήμα - βήμα την "πορεία" του αδύνατου άνδρα να παρουσιαστεί ως δυνατός μποστά στις γυναίκες:


ΓΝΩΣΗ

Ο αδύνατος παρατηρούσε, ότι όποιος σκότωνε την αρκούδα επιλεγόταν από τις γυναίκες (γνώση).


Ο αδύνατος καταλάβαινε, ότι για να επιλεγεί από τις γυναίκες έπρεπε και αυτός να σκοτώσει την αρκούδα (γνώση).


Γνώση είναι η αντίληψη ότι όλα νύρω είναι αλήθεια. Ανδρες και γυναίκες έχουν γνώση, εφ' όσον εκλαμβάνουν όλα τα αντικείμενα και γεγονότα ως αλήθεια. Η Γνώση είναι κτήμα όλων, ακόμα και των "παπαγάλων μαθητών", που δεν μπορούν να κρίνουν και να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα (βλ. Νόηση).


ΣΚΕΨΗ


Ο αδύνατος, μη μπορώντας να σκοτώσει την αρκούδα, φαντάστηκε, ότι την σκότωσε (σκέψη).


Ο αδύνατος παρουσίαζε την φαντασία του σαν αλήθεια στις γυναίκες, για να επιλεγθείπρος αναπαραγωγή (ψέμα).


Σκέψη είναι η παρουσίαση της φαντασίας (σκόπιμη δημιουργία διαφορετικών αντιγράφων των αντιγράφων της φύσης, που κάνουν οι άνδρες για να επιλεχθούν από τις γυναίκες) ως αλήθειας. Η Σκέψη είναι καθαρά ανδρική δημιουργία με σκοπό να πεισθεί η γυναίκα για τις (ψεύτικες) ικανότητες του άνδρα, του αδύνατου άνδρα, που θέλει να παρουσιασθεί ως δυνατός. Η διαφορά φαντασίας και ψέματος είναι προφανής. Η φαντασία είναι ψέμα που δεν έχει σκοπό να παρουσιαστεί σαν αλήθεια. Ο Ιούλιος Βέρν έγραφε φαντασία, διότι δεν προσπαθούσε να μας πείσει ότι τα ψέματα που έγραφε ήταν αλήθεια.


ΓΛΩΣΣΑ

Ο αδύνατος περιέγραφε το ψέμα στις γυναίκες (γλώσσα).
Γλώσσα είναι η ηχητική περιγραφή του ψέματος. Προφανώς η γλώσσα είναι μία εκδήλωση της Τέχνης, όπως η ζωγραφική, η μουσική, η γλυπτική, η μόδα κ.τλ. Η ανάγκη της Τέχνης (και της γλώσσας) προέκυψε από την αδυναμία του σώματος να "λέει" ψέματα. Και η Γλώσσα (όπως όλη η Τέχνη) είναι καθαρά ανδρική δημιουργία.


Αν πούμε σε ένα παιδί τις λέξεις: Άνθρωπος, σκύλος, δαγκώνω, το παιδί θα καταλάβει αμέσως την "αλήθεια": Ο σκύλος δάγκωσε τον άνθρωπο. Για να πούμε όμως "ψέμα", όπως: Ο άνθρωπος δάγκωσε τον σκύλο, χρειαζόμαστε γλώσσα με γραμματική και συντακτικό, ώστε "η αλήθεια" και "το ψέμα" να εκφράζονται με τον ίδιο τρόπο. Η ανάλυση της γραμματικής και του συντακτικού είναι εκτός του σκοπού του βιβλίου.


ΝΟΗΣΗ

Νόηση είναι η ικανότητα διαγωρισμού αλήθειας και ψέματος (βλ. Γνώση). Η Σκέψη και η Γλώσσα (Τέχνη) έχουν σκοπό την πειθώ της γυναίκας για τις (αμφιλεγόμενες) ικανότητες του άνδρα. Η γυναίκα πρέπει να διακρίνει μέσα από την πληθώρα ψεμάτων την αλήθεια, ώστε να κάνει σωστή επιλογή του άνδρα. Η Νόηση είναι καθαρά γυναικεία δημιουργία για να ξεχωρίζει την "αλήθεια" από το "ψέμα". Ως προς την Νόηση της γυναίκας οι άνδρες αντί να διαχωρίζονται σε "δυνατούς και αδύνατους", διαχωρίζονται σε "ηλίθιους και έξηπνους". Οι ηλίθιοι λένε ψέματα (που εύκολα ανιχνεύονται) και χάνουν την δυνατότητα επιλογής, οι έξυπνοι βιώνουν τα ψέματα (που δύσκολα ανιχνεύονται) και επιλέγονται από τις γυναίκες. Ο έξυπνος αδύνατος δημιουργεί αληθοφανή εικόνα για τον εαυτό του (επιτυχημένο ψέμα) και κερδίζει την εύνοια των γυναικών για αναπαραγωγή.


Ευτυχισμένη είναι η γυναίκα, που βιώνει το επιτυχημένο ψέμα του άνδρα: Χάρτινο το φεγγαράκι Ψεύτικη η ακρογιαλιά Αν με πίστευες λιγάκι Θα ήσαν όλα αληθινα.


"Πίστεψε, βιώσε το ψέμα μου!", είναι το πιο ερωτικά λόγια που μπορεί να πει ο άνδρας στην γυναίκα.


Η Σκέψη (δημιουργία ψέματος) και η Νόηση (ανίχνευση ψέματος) είναι η βάση της εξέλιξης του ανθρώπου μέσα στον Πολιτισμό (Ψέμα). Όπως το ταχύτερο λιοντάρι δημιουργεί ταχύτερη αντιλόπη και το ανάποδα, έτσι ο εξυπνότερος άνδρας δημιουργεί εξυπνότερη γυναίκα και η εξυπνότερη γυναίκα δημιουργεί εξυπνότερο άνδρα.


Πιστεύω, ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ερμηνείας της προέλευσης των παραπάνω εννοιών βάσει των κριτηρίων της Φύσης, και όχι του Πολιτισμού, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.



ΑΝΘΡΩΠΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ - ΕΞΩΛΕΚΤΙΚΗ ΔΙΑΡΡΟΗ


Το κεφάλαιο "Εξωλεκτική Διαρροή" στο βιβλίο "Ανθρωποπαρατήρηση - Η Ανθρώπινη συμπεριφορά" του Desmont Morris μου έκανε μεγάλη εντύπωση, διότι διαπραγματεύεται ακριβώς τον τρόπο, που οι άνθρωποι λένε ψέματα. Παραθέτω όλο το εδάφιο για να σχηματίσει ο Αναγνώστης την δική του γνώμη. Γράφει λοιπόν ο Desmont Morris:



ΕΞΩΛΕΚΤΙΚΗ ΔΙΑΡΡΟΗ


Ενδείξεις που μας προδίδουν χωρίς να το καταλάβουμε. Σε πολλές περιστάσεις της κοινωνικής μας ζωής ενώ θέλουμε να κρύψουμε τα πραγματικά μας συναισθήματα δεν το καταφέρνουμε. Για τη χήρα μητέρα που προσπαθεί να κρύψει τη λύπη της από τα παιδιά της λέμε ότι "κάνει τη γενναία" σαν να φοράει μια ψεύτικη μάσκα πάνω από την αληθινή της έκφραση. Όταν δεν καταφέρνουμε να ξεγελάσουμε τους άλλους με τον τρόπο αυτό, πώς διαρρέει η πληροφορία σχετικά με τα πραγματικά μας συναισθήματα; Ποια είναι η πηγή της Εξωλεκτικής Διαρροής και πώς μαντεύουμε ότι κάποιος λέει ψέματα;


(Παρατήρηση δική μου: τα ψέματα λέγονται!!!) Η περίπτωση της χαροκαμένης μητέρας είναι μια περίπτωση όπου το ξεγέλασμα αποτυγχάνει επειδή δεν υπάρχει μεγάλη πίεση να πετύχει. Αντίθετα υπάρχει ένα θετικό κέρδος στην αποτυχία. Αν η χαροκαμένη μητέρα πετύχαινε απόλυτα να κρύψει τον πόνο της, θα αντιμετώπιζε επικρίσεις για έλλειψη συναισθημάτων. Από την άλλη μεριά αν δεν επιδείκνυε κάποιο φανερό περιορισμό της θλίψης της, θα την κατηγορούσαν για έλλειψη θάρρους και αυτοελέγχου. Επομένως η "μάσκα της γενναιότητας" είναι ένα παράδειγμα ψευδογελάσματος, όπου ο ξεγελαστής χαίρεται όταν τον ανακαλύπτουν. Συνειδητά ή ασυνείδητα η μητέρα θέλει το βεβιασμένο χαμόγελο της να αναγνωριστεί σαν βεβιασμένο.


Τι συμβαίνει όμως όταν η πίεση για το ξεγέλασμα είναι μεγαλύτερη; Ο κατηγορούμενος σε μια δίκη δολοφονίας, που ξέρει ότι είναι ένοχος ενώ διαλαλεί απεγνωσμένα την αθωότητα του βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση να υποκριθεί πειστικά. Ψεύδεται στις λεκτικές του δηλώσεις και είναι υποχρεωμένος να συνοδέψει τα λόγια του με εξίσου πειστικές σωματικές δράσεις. Πώς τα καταφέρνει; 


Τα λόγια του μπορεί να τα ελεγξει, το σώμα του όμως;


(Παρατήρηση δική μου: το σώμα λέει πάντα την αλήθεια, η γλώσσα δημιουργήθηκε για να λέμε ψέματα.) Η απάντηση είναι ότι ορισμένα μέρη του σώματος του μπορεί να τα ελέγξει καλύτερα από άλλα. Τα μέρη που εύκολα πειθαρχούνται είναι αυτά που συνειδητοποιεί τις δράσεις τους στις συνηθισμένες, καθημερινές νευματικές ανταλλαγές. Ξέρει πολλά πράγματα για το χαμόγελο και τις γκριμάτσες του προσώπου του - τις βλέπει συχνά στον καθρέφτη - έτσι οι εκφράσεις του προσώπου βρίσκονται στην πρώτη θέση των ενσυνείδητων κινήσεών του. Επομένως θα πει πιο εύκολα ψέματα με το πρόσωπο του.

Οι γενικές σωματικές του στάσεις μπορούν να δώσουν μερικές πολύτιμες ενδείξεις γιατί δεν έχει πάντα συναίσθηση σε τι βαθμό ακαμψίας, χαλάρωσης ή ετοιμότητας βρίσκεται η στάση του. Η αξία όμως αυτών των σωματικών στάσεων μειώνεται πολύ από τους κοινωνικούς κανόνες που απαιτούν μερικές μάλλον στερεότυπες πόζες σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα. Έτσι ο κατηγορούμενος σε μια δίκη για φόνο υποχρεώνεται κατά παράδοση να στέκεται ή να κάθεται μάλλον άκαμπτος, ανεξάρτητα από το αν είναι ένοχος ή αθώος κι αυτό μπορεί εύκολα να λειτουργήσει σαν "άμβλυνση του σήματος". Οι κινήσεις και οι στάσεις των χεριών θα μας πληροφορήσουν καλύτερα για τις προσπάθειες ξεγελάσματος, γιατί ξεφεύγουν περισσότερο από τον αυτοέλεγχο του δολοφόνου μας και γιατί δεν υπάρχουν συνήθως καθιερωμένοι κανόνες που να αμβλύνουν την εκφραστικότητα των χεριών. Βέβαια αν ο κατηγορούμενος υπόκειται σε στρατιωτική ανάκριση, τα σήματα των χεριών του θα ήταν αμβλυμένα εξαιτίας του αυστηρού στρατιωτικού κώδικα: η στάση προσοχής διευκολύνει το στρατιώτη να πει ψέματα πιο πολύ από τον πολίτη. Φυσιολογικά όμως θα υπάρξουν οπωσδήποτε χειρονομίες που μπορούν να μελετηθούν για ενδείξεις ξεγελάσματος.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πόδια του, γιατί είναι το μέρος του σώματος του που συνειδητοποιεί ελάχιστα τις κινήσεις του. Συχνά όμως οι κινήσεις του κάτω μέρους του σώματος δεν είναι ορατές κι αυτό περιορίζει τη χρησιμότητά τους. Όμως όταν η επίπλωση το επιτρέπει, αποτελούν μια πολύ ζωτική περιοχή αποκάλυψης, γι' αυτό και οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν στις συνεντεύξεις και τις επιχειρηματικές διαπραγματεύσεις να κάθονται πίσω από ένα τραπέζι ή ένα γραφείο που κρύβει το κάτω μέρος του σώματος. Το γεγονός αυτό το εκμεταλλεύονται συχνά σε ανταγωνιστικές συνεντεύξεις τοποθετώντας το κάθισμα του υποψήφιου μόνο του στη μέση του δωματίου έτσι που το σώμα του κάθε "θύματος" να είναι εκτεθειμένο σε κοινή θέα.


Για να συνοψίσουμε λοιπόν, ο καλύτερος τρόπος να ξεγελάσει κανείς τους άλλους είναι να περιορίσει τα σήματά του στα λόγια και τις εκφράσεις του προσώπου. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος γι' αυτό είναι είτε να κρύψει κανείς το υπόλοιπο σώμα του είτε να το απασχολήσει τόσο πολύ με μια περίπλοκη μηχανική διαδικασία έτσι, που όλες οι οπτικές ενδείξεις εξαπάτησης να καλύπτονται από την ανάγκη σωματικής αυτοσυγκέντρωσης. Με άλλα λόγια αν θέλετε να πείτε ψέματα, πείτε τα τηλεφωνικά ή βγάζοντας το κεφάλι πάνω από ένα φράχτη. Αλλιώς πέστε τα καθώς περνάτε κλωστή σε μια βελόνα ή καθώς προσπαθείτε να παρκάρετε. Αν είναι μεγάλο μέρος του σώματος σας είναι ορατό και δεν απασχολείται με κάποιο μηχανικό έργο, τότε για να είναι το ψέμα σας πειστικό θα πρέπει να κινητοποιήσετε όλο το σώμα σας μέσα στη διαδικασία εξαπάτησης, όχι μόνο τη φωνή και το πρόσωπο σας. Το ψέμα με ολόκληρο το σώμα είναι δύσκολο για τους περισσότερους από μας επειδή μας λείπει η πρακτική. Στην καθημερινή μας ζωή σπάνια χρειάζεται να προχωρήσουμε σε πράξεις συνολικής σκόπιμης εξαπάτησης. Μπορεί να ξεγελάμε τον εαυτό μας, μα αυτό είναι άλλο πράγμα. Και βέβαια όλοι μας παίζουμε ασυνείδητα ρόλους αλλά κι αυτό είναι πολύ διαφορετικό από την οργανωμένη συμπεριφορά εξαπάτησης. Όταν αποφασίζουμε να πούμε ένα ψέμα, συχνά είμαστε αδέξιοι στην παρουσίαση του και μόνο η έλλειψη παρατηρητικότητας των συντρόφων μας μας σώζει από την αποκάλυιψη. Συχνά είναι πιο ικανοί απ' όσο νομίζουμε και καταλαβαίνουν το ψέμα μας αλλά δεν το αποκαλύπτουν. Ξέρουν ότι τους ξεγελάμε αλλά δεν μας κατηγορούν γι' αυτό. Δυο πιθανοί λόγοι γι' αυτό είναι ότι είτε οι σύντροφοι μας βρίσκονται σε δύσκολη θέση να αποκαλύψουν την υποκρισία μας ή έχουν τόσο μπερδευτεί από τις πράξεις μας που δεν καταφέρνουν να καταλάβουν την ακριβή φύση του ψέματος. Στην πρώτη περίπτωση καταλαβαίνουν πολύ καλά τι συμβαίνει αλλά το βρίσκουν πιο βολικό κοινωνικά να κάνουν πως δεν κατάλαβαν παρά να γκρεμίσουν την πρόσοψη που στήσαμε. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις περιπτώσεις των μικροψεμάτων που ανταλλάσσονται σε φιλικές κοινωνικές συναντήσεις. Αν σ' ένα δείπνο η οικοδέσποινα μας προσφέρει άλλη μια μερίδα από ένα κακοφτιαγμένο και απαίσιο φαγητό, αρνιόμαστε μ' ένα ευγενικό ψέμα. Αντί να πούμε την αλήθεια προτιμάμε να πούμε ότι δεν πεινάμε άλλο ή ότι κάνουμε δίαιτα. Αν καταλάβει το ψέμα και το λόγο που το είπαμε, θα προτιμήσει να το αφήσει να περάσει παρά να διακινδυνεύσει να βάλει μια δυσάρεστη νότα μέσα στη βραδιά. Αντί λοιπόν να αποκαλύψει το ψέμα, το ακολουθεί και γυρίζει τη συζήτηση προς το θέμα της δίαιτας, προσπαθώντας να ταιριάσει τις εκφραζόμενες απόψεις της με αυτές της ευγενικής καλεσμένης. Τώρα και οι δύο ψεύδονται ξέροντας το και οι δύο, συνεχίζουν όμως το παιχνίδι γιατί η κάθε πλευρά θελει να ευχαριστήσει την άλλη. Αυτό είναι το Συνεργατικό Ψέμα που παίζει βασικό ρόλο σε πολλές κοινωνικές επαφές.

Ο δεύτερος λόγος να μείνει καλυμμένο ένα ψέμα είναι όταν δεν μπορεί κανείς να το αναγνωρίσει σωστά. Οι πράξεις του ψεύτη δημιουργούν τέτοια σύγχυση που οι σύντροφοί του δεν ξέρουν πώς να τις αντιμετωπίσουν. Ξέρουν πως δεν λέει την αλήθεια γιατί οι σωματικές του δράσεις δεν ταιριάζουν μεταξύ τους ή με τα λεκτικά του σήματα, όσο όμως κι αν συλλαμβάνουν την ανακολουθία αυτή, δεν μπορούν να μαντέψουν ποια αλήθεια θέλει να συγκαλύψει. Όταν ένας τέτοιος άνθρωπος μπαίνει μέσα σ' ένα δωμάτιο, η συμπεριφορά του κάνει τους άλλους να νιώθουν όλο και πιο δυσάρεστα. Αν μπορούσαν να ανακαλύψουν την αλήθεια πίσω από το αποτυχημένο ψέμα, θα αντιδρούσαν με κάποιο τρόπο, είτε αποκαλύπτοντάς το είτε αφήνοντάς το να περάσει, τώρα όμως δεν μπορούν να το εντοπίσουν και αισθάνονται παγιδευμένοι. Ένα καλό παράδειγμα μιας τέτοιας σύγχυσης είναι μια κοινωνική συγκέντρωση όπου ένας καλεσμένος, ενώ έχει υποστεί μια προσωπική κακοτυχία, προσπαθεί να φερθεί σαν να είναι μια χαρά και διασκεδάζει πολύ. Καθώς τα προσωπικά του αισθήματα αναβλύζουν κατά κύματα από μέσα του, η υποκριτική του παράσταση παρουσιάζει ανεβοκατεβάσματα και συχνά παραπαίει από το ένα άκρο στο άλλο. Αν στη διάρκεια της βραδιάς οι σύντροφοί του αποφύγουν τελικά να αποκαλύψουν την αλήθεια προκαλώντας μια κοινωνική κρίση, αναστενάζουν όλοι με ανακούφιση όταν φεύγει και μπορούν πια να χαλαρώσουν και να κάνουν υποθέσεις γύρω από το πρόβλημά του.

Το γεγονός ότι είμαστε τόσο απρόθυμοι να ξεσκεπάσουμε τα ψέματα των άλλων σημαίνει ότι η ποιότητα των συνηθισμένων κοινωνικών ψευδών δεν είναι πολύ υψηλή. Όχι μόνο δεν έχουμε αρκετή εξάσκηση, αλλά κι όταν τελικά έχουμε αυτή την ευκαιρία δεν περνάμε από αυστηρές εξετάσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι περισσότεροι από μας μπορούμε να χαρακτηριστούμε σαν Διαφανείς και έχουμε να μάθουμε πολλά πράγματα από την παμπόνηρη μειοψηφική ομάδα των Επαγγελματιών Στεγανών. Επαγγελματίες Στεγανοί είναι εκείνοι που η δουλειά τους απαιτεί επαναλαμβανόμενες και παρατεταμένες εξαπατήσεις και μάλιστα εξαπατήσεις που ενέχουν κίνδυνο όταν ξεσκεπαστούν. Αν δεν είναι ικανοί να πούνε επιτυχημένα ψέματα και να τα υποστηρίξουν, είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν στο επάγγελμα που διάλεξαν. Γι' αυτό το λόγο έχουν αναπτύξει ιδιαίτερη επιδεξιότητα στο χειρισμό των περιστάσεων (επιλογή της κατάλληλης στιγμής για το ψέμα) και στο ψέμα ολόκληρου του σώματος. Αυτό μπορεί να απαιτεί πολύχρονη εκπαίδευση, και συχνά βρίσκεται κανείς μπροστά σε εξαπατητές που έγουν αναγάγει την υποκρισία σε πραγματική τέχνη. Δεν αναφέρομαι εδώ μόνο στα φανερά παραδείγματα - τους μεγάλους ηθοποιούς - αλλά και όλους τους άλλους σούπερ - ψεύτες, τους επαγγελματίες διπλωμάτες και πολιτικούς, τους δικηγόρους, τους ταχυδακτυλουργούς και τους μάγους, τους απατεώνες και τους πωλητές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους το ψέμα είναι ένας τρόπος ζωής, μια υψηλή δεξιότητα που τη γυαλίζουν ξανά και ξανά και την κάνουν να λάμπει τόσο ωραία ώστε οι περισσότεροι από μας χαιρόμαστε σχεδόν όταν μας ξεγελάνε.

(Παρατήρηση δική μου: ας πάρουμε για παράδειγμα δύο πωλητές αυτοκινήτων, τον Α και τον Ψ. Και οι δύο πρέπει να μας πείσουν, ότι το αυτοκίνητο, που προσφέρουν, είναι το καλύτερο. Ο Α ξέρει ότι το αυτό δεν ισχύει και προσπαθεί με ψέματα να μας πείσει. Αντίθετα, ο Ψ έχει πείσει τον εαυτό του, ότι αυτό ισχύει και προσπαθεί με την "δική του" αλήθεια να πείσει και εμάς. Ο Α λέει ψέμα, ο Ψ βιώνει το ψέμα. Στον Α υπάρχει διαφοροποίηση γλώσσας και σώματος, στον Ψ η γλώσσα και το σώμα λένε το ίδιο. Ποιος άνδρας θα κατακτήση την γυναίκα - αυτός που λέει ψέματα ή αυτός που βιώνει τα ψέματα;)

Το χάσμα ανάμεσα στους Διαφανείς και τους Επαγγελματίες Στεγανούς είναι τεράστιο - πολύ πιο μεγάλο απ' ό,τι νομίζει ο μέσος Διαφανής. Μπορεί συχνά να ισχυρίζεται πως "θα μπορούσε οποιοσδήποτε να παίξει στον κινηματογράφο" και ότι "οι διπλωμάτες την περνάνε ζάχαρη, όλο σαμπάνια και δεξιώσεις", κάντε του όμως ένα τεστ και θα φανεί αμέσως η ανεπάρκεια του. Ζητήστε του να περπατήσει - τι πιο εύκολο από το βάδισμα;- αργά και με άνετο, φυσικό τρόπο, από τη μιαν άκρη της σκηνής ως την άλλη, μπροστά σ' ένα μεγάλο ακροατήριο και καθίστε να δείτε τι θα συμβεί. Μόλις συγκριθεί το σφιγμένο, άκαμπτο βάδισμά του, με τον άνετο τρόπο που κατηφορίζει το δρόμο παρέα μ' ένα φίλο του, τότε φαίνεται αμέσως η ικανότητα του ηθοποιού. Μπροστά σ' ένα πυκνό ακροατήριο, ο Διαφανής νιώθει φοβερά σφιγμένος και δεν μπορεί να πιέσει το σώμα του να στείλει σήματα χαλάρωσης όσο κι αν το προσπαθεί. Στην πραγματικότητα όσο πιο πολύ προσπαθεί τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα.

Περνώντας από τον επίδοξο υποκριτή στον επίδοξο ανιχνευτή του, ποιά είναι τα στοιχεία που τον προδίδουν; (Παρατήρηση δική μου: υποκριτής => σκέψη, ανιχνευτής => νόηση. Η γυναίκα καλείται να ανιχνεύσει εάν ο άνδρας λέει ή βιώνει το ψέμα!)

Μια σειρά πειραμάτων από Αμερικανούς ερευνητές έχουν προσφέρει μερικές από τις απαντήσεις. Ζήτησαν από εκπαιδευόμενες νοσοκόμες να πουν ψέματα και αλήθεια πάνω σε μερικά φιλμ που τους έδειχναν. Τα φιλμ παρουσίαζαν σκηνές από σκληρές εγχειρήσεις, όπως είναι ο ακρωτηριασμός του ποδιού και παράλληλα σκηνές με ανώδυνο και ευχάριστο περιεχόμενο. Σε ορισμένες προβολές τους ζητούσαν να περιγράψουν αυτό που είδαν, άλλοτε αληθινά κι άλλοτε ψεύτικα. Όση ώρα το έκαναν αυτό μια κρυμμένη κάμερα κατέγραφε κάθε κίνηση και έκφρασή τους. Μετά αναλύθηκαν λεπτομερώς όλες οι δράσεις που συνόδευαν τις αλήθειες, όπως κι αυτές που συνόδευαν τα ψέματα, για να μελετηθούν οι διαφορές τους. Οι νοσοκόμες έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια να κρύψουν τα ψέματά τους, γιατί τους είχαν πει πως η υποκριτική τους ικανότητα είχε μεγάλη σημασία για τη μελλοντική τους καριέρα. Αυτό είναι απαραίτητο για να πειστεί ο ανήσυχος άρρωστος ότι πάει καλά, ότι μια επικίνδυνη εγχείρηση είναι εντελώς ασφαλής ή ότι ο μάλλον πελαγωμένος γιατρός ξέρει πολύ καλά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Το χειρότερο είναι ότι ο ασθενής ζητάει αυτό τον καθησυχασμό ενώ ταυτόχρονα έχει όλες τις αισθήσεις του τεταμένες να πιάσει το παραμικρό ίχνος κακοκρυμμένης απαισιοδοξίας. Για να είναι αποτελεσματική και πετυχημένη μια νοσοκόμα πρέπει να λέει καλά ψέματα. Έτσι το πείραμα αυτό ήταν παραπάνω από μια ακαδημαϊκή άσκηση και πράγματι αποδείχτηκε στην περαιτέρω εκπαίδευση πως οι νοσοκόμες που ήταν πρώτες στην επίδοσή τους ήταν αυτές ακριβώς που έλεγαν τα καλύτερα σωματικά ψέματα στα τεστ. Ωστόσο ακόμη κι εκείνες με τα καλύτερα σωματικά ψέματα δεν ήταν τέλειες και οι πειραματιστές μπόρεσαν να συγκεντρώσουν μια σειρά από κρίσιμες διαφορές στις σωματικές δράσεις, ανάμεσα στις στιγμές της αλήθειας και τις στιγμές της υποκρισίας. Οι διαφορές είναι οι εξής:

1. Όταν έλεγαν ψέματα οι νοσοκόμες μείωναν τη συχνότητα των απλών χειρονομιών τους. Οι δράσεις των χεριών που χρησιμοποιούμε συνήθως για να υπογραμμίσουμε λεκτικές δηλώσεις - για να τονίσουμε ένα σημείο ή να δώσουμε έμφαση σε μια σημαντική στιγμή - είχαν μειωθεί αισθητά. Αιτία γι' αυτό είναι ότι οι δράσεις των χεριών που χρησιμοποιούνται για την "εικονογράφηση" των λόγων, δεν είναι σημασιοδοτημένα νεύματα. Ξέρουμε ότι "κουνάμε τα χέρια μας" όταν συζητάμε ζωηρά, δεν έχουμε όμως ακριβή ιδέα τι κάνουν τα χέρια μας. Η συνείδηση ότι τα χέρια μας κάνουν κάτι, χωρίς όμως να ξέρουμε τι ακριβώς είναι αυτό, μας κάνει καχύποπτους απέναντι στην πιθανή διαφάνεια αυτών των χειρονομιών. Ασυνείδητα φοβόμαστε ότι ίσως κινδυνεύουν να μας προδώσουν χωρίς να το καταλάβουμε, γι' αυτό τις καταργούμε. Η κατάργηση δεν είναι εύκολο πράγμα. Μπορούμε να κρύψουμε τα χέρια μας, να καθίσουμε πάνω τους, να τα χώσουμε βαθιά μέσα τις τσέπες μας (όπου και πάλι μπορούν να μας προδώσουν αν βρουν κάποια νομίσματα κι αρχίσουν να παίζουν μ' αυτά) ή μπορεί να καταφύγουμε στο λιγότερο δραστικό μέτρο του δεσίματος των χεριών. Όλα αυτά δεν ξεγελούν βέβαια τον έμπειρο παρατηρητή - ξέρει πως αν αυτά τα μικρά χέρια έχουν ακινητοποιηθεί, κάτι τρέχει.


2. Όταν έλεγαν ψέματα, οι νοσοκόμες παρουσίαζαν αυξημένη συχνότητα στην αυτεπαφή χεριού - προσώπου. Όλοι αγγίζουμε το πρόσωπο μας κατά διαστήματα στην πορεία μιας συζήτησης, η συχνότητα όμως αυτών των μικρών κινήσεων αυξάνει δραματικά όταν θέλουμε να εξαπατήσουμε κάποιον. Ορισμένες κινήσεις χεριού - προσώπου είναι πιο διαδεδομένες σ' αυτές τις περιπτώσεις και η φύση της κίνησης του χεριού αλλάζει ανάλογα με το μέρος του κεφαλιού που αγγίζει. Οι πιο συχνές υποκριτικές χειρονομίες είναι: το Χάιδεμα του Πηγουνιού, η Πίεση των Χειλιών, το Σκέπασμα του Στόματος, το Άγγιγμα της Μύτης, το Τρίψιμο του Μάγουλου, το Ξύσιμο του Φρυδιού, το Τράβηγμα του Αυτιού και το Στρώσιμο των Μαλλιών. Στη διάρκεια μιας προσπάθειας εξαπάτησης οποιαδήποτε απ' αυτές τις κινήσεις μπορεί να παρουσιάσει έντονη αύξηση συχνότητας, αλλά δύο προτιμούνται ιδιαίτερα: το Άγγιγμα της Μύτης και το Σκέπασμα του Στόματος.


Το Σκέπασμα του Στόματος το καταλαβαίνουμε εύκολα. Από το στόμα του ομιλητή βγαίνουν λόγια ψεύτικα και το μέρος του μυαλού του που ενοχλείται απ' αυτό, του στέλνει το σήμα να σκεπάσει το στόμα του. Ασυνείδητα ο ψεύτης σηκώνει το χέρι του σαν για να αυτοφιμωθεί, από την άλλη μεριά όμως ξέρει πως πρέπει να αφήσει τα λόγια να βγουν από το στόμα του. Το άλλο κομμάτι του μυαλού του δεν επιτρέπει την κάλυψη. Το λεκτικό ψέμα πρέπει να κυλήσει αβίαστο. Το αποτέλεσμα είναι ένα αποτυχημένο φίμωμα, με την κίνηση του χεριού προς το στόμα να καταλήγει σε μερική μόνον επαφή. Υπάρχουν πολλές τυπικές μορφές τέτοιας κίνησης. Ανάμεσά τους: τα δάχτυλα ανοιχτά σαν βεντάλια μπροστά στο στόμα, ο δείχτης που ακουμπάει στο πάνω χείλος, ή το χέρι στην άκρη του στόματος. Είναι σημαντικό να προσθέσουμε πως όταν βλέπουμε κάποιον να κάνει αυτό το μερικό σκέπασμα του στόματος, δεν πρέπει να συμπεραίνουμε απαραίτητα πως λέει ψέματα. Σημαίνει απλώς ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να λέει ψέματα τότε, παρά στις περιπτώσεις που το χέρι του δεν ανεβαίνει προς το στόμα.

Το Σκέπασμα του Στόματος έχει ένα αδύνατο σημείο: παραείναι εμφανές το μήνυμα του. Καμιά φορά όταν γίνεται αδέξια από ένα παιδί μπορεί να προκαλέσει άμεσα σχόλια, του τύπου: "Πάψε να μουρμουράς μέσα από το χέρι σου. Τι προσπαθείς να κρύψεις;" Οι πιο εξελιγμένες κινήσεις του ενήλικου πάνω στο στόμα μπορεί να αποφύγουν αυτό το ανοιχτό ξεσκέπασμα, εξακολουθούν όμως να είναι υπέρ το δέον αποκαλυπτικές. Η λύση δίνεται από μιαν αύξηση της εκτροπής στην κίνηση, πράγμα που μας φέρνει στην άλλη χαρακτηριστική δράση- ένδειξη - το Άγγιγμα της Μύτης.


Πολλοί παρατηρητές έχουν επισημάνει ότι ψέμα και άγγιγμα της μύτης πάνε μαζί, κανείς όμως δεν δοκίμασε να εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό. Η απάντηση φαίνεται να είναι διπλή. Καταρχήν το χέρι που ανεβαίνει να κρύψει το ψέμα, παρεκκλίνει υποχρεωτικά και βέβαια η μύτη είναι πολύ κοντά. Ίσως το χέρι θα μπορούσε να πάει στο σαγόνι αλλά δεν θα κάλυπτε το στόμα, ίσως θα μπορούσε να πάει στο μάγουλο αλλά έτσι θα χρειαζόταν να κινηθεί πολύ πλάγια. Η μύτη όμως που προεξέχει και βρίσκεται πάνω από το στόμα είναι ιδανικό σημείο, γιατί το χέρι δεν έχει παρά να κινηθεί μερικά εκατοστά πάνω από τα χείλη και να συνεχίσει να καλύπτει ενμέρει το στόμα, ενώ εμφανώς ασχολείται με τη μύτη.

Σαν μεταμφιεσμένο σκέπασμα του στόματος, το Άγγιγμα της Μύτης έχει γίνει η πιο διαδεδομένη χειρονομία απόκρυψης, υπάρχει όμως κι ένας δεύτερος λόγος που συγκεντρώνει την προτίμηση όλων. Όταν έρχεται η στιγμή ενός σκόπιμου ψέματος, υπάρχει, ακόμη και στον πιο έμπειρο ψεύτη, μια ελαφριά αύξηση της έντασης. Η αύξηση αυτή προκαλεί μικρές μεταβολές στη φυσιολογία, μερικές από τις οποίες επιδρούν πιθανώς πάνω στην ευαισθησία του εσωτερικού επιστρώματος της μύτης δημιουργώντας φαγούρα. Η αίσθηση αυτή μπορεί να είναι σχεδόν αδιόρατη, να μην την παίρνουμε καν είδηση, μας κάνει όμως τη μύτη πιο ελκυστικό μέρος για την εκτροπή του χεριού. Δεν προκαλεί απαραίτητα την κινητοποίηση του χεριού, αλλά το βοηθάει απλώς να κατευθυνθεί προς τη μύτη όταν έχει αρχίσει την κίνηση σκεπάσματος του στόματος και χρειάζεται κάποια εκτροπή.


3. Όταν έλεγαν ψέματα, οι νοσοκόμες παρουσίασαν μιαν αύξηση στις αλλαγές στάσης του σώματος. Ένα παιδί που δεν βρίσκει ησυχία στην καρέκλα του είναι φανερό πως λαχταρά να φύγει, και όλοι οι γονείς αναγνωρίζουν αμέσως αυτά τα συμπτώματα της ανυπομονησίας. Στους ενήλικους αυτά τα συμπτώματα είναι μειωμένα ή καταπιεσμένα - γιατί και πάλι είναι υπερβολικά φανερά σημάδια δυσφορίας - χωρίς όμως να εξαφανίζονται εντελώς. Αν παρακολουθήσουμε από κοντά έναν ενήλικο που λέει ψέματα, θα δούμε ότι κάνει μικρές, ανεπαίσθητες μετακινήσεις του σώματος και ότι τις κάνει πολύ πιο συχνά από όταν λέει αλήθεια. Δεν θα συστρέφει πια ολόκληρο το σώμα σαν τα παιδιά, αλλά κάνει μικρές αλλαγές στη στάση του κορμού καθώς περνάει από τη μια καθιστή στάση στην άλλη.
Αυτές οι ανεπαίσθητες σωματικές μεταθέσεις λένε: "Θα ήθελα να ήμουνα κάπου αλλού" και οι αλλαγές της στάσης είναι έντονα παρεμποδισμένες απόπειρες φυγής.


4. Όταν έλεγαν ψέματα, οι νοσοκόμες έκαναν μεγαλύτερη χρήση μιας ιδιαίτερης δράσης του χεριού, του Αδιάφορου Κουνήματος του Χεριού. Ενώ οι άλλες χειρονομίες μειώνονταν σε συχνότητα, αυτή αυξανόταν. Ήταν σαν τα χέρια να ήθελαν να αποσείσουν κάθε ευθύνη για τα λογία του στόματος.


Όταν έλεγαν ψέματα οι νοσοκόμες, οι εκφράσεις του προσώπου τους ήταν σχεδόν ίδιες μ' αυτές που είχαν όταν έλεγαν αλήθεια. Σχεδόν ίδιες, όχι εντελώς, γιατί υπήρχαν ακόμη και στα πιο ελεγχόμενα πρόσωπα μικροεκφράσεις που άφηναν να διαρρέει η αλήθεια. Αυτές οι μικροεκφράσεις ήταν τόσο ανεπαίσθητες και γρήγορες - σε κλάσματα δευτερολέπτου - που ένας ανεκπαίδευτος παρατηρητής δεν θα τις καταλάβαινε. Ύστερα όμως από ειδική εξάσκηση και με τη βοήθεια του αργού γυρίσματος, οι παρατηρητές μπόρεσαν να τις εντοπίσουν και στην κινηματογράφηση με κανονική ταχύτητα. Έτσι, για τον ειδικευμένο παρατηρητή, ένα πρόσωπο δεν μπορεί να πει ψέματα.

Αυτές οι μικροεκφράσεις είναι αποτέλεσμα της μεγάλης ταχύτητας και ικανότητας του προσώπου να αντανακλά τα εσωτερικά συναισθήματα. Όταν μια αλλαγή διάθεσης θέλει να εκφραστεί, είναι δυνατό να καταγραφεί μέσα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο στη μετακίνηση των μυών του προσώπου. Το αντίθετο μήνυμα από τον εγκέφαλο που διατάζει το πρόσωπο να "κλείσει", συχνά δεν προλαβαίνει να ακυρώσει την πρώτη εντολή έκφρασης. Το αποτέλεσμα είναι να αρχίζει μια έκφραση και μισό δευτερόλεπτο αργότερα να ακυρώνεται από ένα αντίθετο μήνυμα. Αυτό που συμβαίνει στο πρόσωπο μέσα σ' αυτή την απειροελάχιστη καθυστέρηση είναι μια μικροσκοπική, φευγαλέα ένδειξη έκφρασης. Η κατάργησή της είναι τόσο γρήγορη που οι περισσότεροι δεν τη βλέπουν, αν όμως παρακολουθήσει κανείς προσεχτικά καταστάσεις ψέματος, η αλλαγή αυτή μπορεί να εντοπιστεί και αποτελεί μιαν από τις καλύτερες ενδείξεις ξεγελάσματος.


Υπάρχει μια σοβαρή κριτική όλων αυτών των πειραμάτων. Οι Αμερικανοί ερευνητές οργάνωσαν ένα εργαστηριακό πείραμα που, μέσα στα όρια του, λειτούργησε σωστά. Μας λέει αρκετά καθαρά τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να πουν ψέματα και μας δείχνει πώς αποτυγχάνουν οι ανθρώπινες δράσεις στην προσπάθειά τους να εξαπατήσουν εντελώς το θεατή τους. Μας επιτρέπει να εντοπίσουμε τις μικροσκοπικές κινήσεις που αποκαλύπτουν την απάτη. Αλλά επειδή το πείραμα αυτό ερευνά μόνο το ψέμα, δεν είναι σε θέση να μας πει αν αποτελεί και τη μόνη περίσταση που εμφανίζονται αυτές οι αλλαγές συμπεριφοράς. Αποδεικνύει ότι υπάρχει μια αύξηση στις δράσεις χεριού - προσώπου και μια μείωση στις χειρονομίες γενικότερα όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να λένε ψέματα, δεν μπορεί όμως να μας αποκλείσει την περίπτωση να υπάρχουν και άλλες περιστάσεις, εκτός από το ψέμα, που προκαλούν αυτά τα φαινόμενα. Με άλλα λόγια, είναι το ψέμα το κλειδί ή ένα μέρος μόνον του κλειδιού;

Οι επιτόπιες μελέτες τείνουν να αποδείξουν πως αποτελεί μόνον ένα μέρος του κλειδιού. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα: δυο άνθρωποι κάθονται και μιλούν όταν ξαφνικά ένας απ' αυτούς ξεσπάει σε μια έντονη βρισιά. Η βρισιά είναι τόσο απρόσμενη που ο προσβεβλημένος δεν αντιδρά αμέσως. Μένει μουδιασμένος για κάμποσα λεπτά ενώ οι βρισιές συνεχίζουν. Κάποια στιγμή απαντάει, με ψύχραιμο όμως και συγκρατημένο τρόπο. Στη διάρκεια αυτής της λεκτικής ανταλλαγής, υπάρχει μια στιγμή υψηλής έντασης - η στιγμή της αρχικής βρισιάς - και αυτήν ακριβώς τη στιγμή ο προσβεβλημένος σηκώνει το χέρι του και αγγίζει την πλευρά της μύτης του. Είναι το Αγγιγμα της Μύτης που έχουμε ήδη παρατηρήσει σε στιγμές ψέματος. Αυτός όμως που αγγίζει τώρα τη μύτη του δεν μπορεί να λέει ψέματα γιατί δεν μιλάει. Πολύ πριν ανοίξει το στόμα του, το χέρι έχει ήδη απομακρυνθεί από τη μύτη, έτσι που όταν βγαίνει η απάντηση του είναι ήρεμος και ψύχραιμος. Ένα δεύτερο παράδειγμα: ένας άνθρωπος υποβάλλει έναν άλλον σ' ένα ερωτηματολόγιο. Οι ερωτήσεις είναι εύκολες και οι απαντήσεις δίνονται αμέσως. Κάποια στιγμή κάνει μια δύσκολη ερώτηση. Καθώς ο ερωτώμενος αρχίζει, μάλλον διστακτικά, την απάντησή του, το χέρι του ανεβαίνει προς τη μύτη του. Κι όμως δεν έχει σκοπό να πει ψέματα. Το ερώτημα δεν είναι τέτοιο που να προκαλεί μια ψευδή απάντηση αλλά μιαν απάντηση κάπως περίπλοκη που πρέπει να σκεφτεί καλά. 

Στα δύο παραπάνω παραδείγματα δεν υπάρχει ψέμα, ωστόσο το άγγιγμα της μύτης θυμίζει πολύ τη δράση που γίνεται στις στιγμές του ψέματος. Τι το κοινό έχουν άραγε αυτές οι δύο καταστάσεις; Περιλαμβάνουν και οι δύο μιαν αρχική στιγμή έντασης. Ο προσβεβλημένος που αγγίζει τη μύτη του παραμένει σιωπηλός αλλά από μέσα του έχει αναστατωθεί από την απρόσμενη επίθεση. Από μέσα του βράζει, εξωτερικά όμως μένει ψύχραιμος. Η εσωτερική του συμπεριφορά (οι σκέψεις του) και η εξωτερική (η αδράνεια του) δεν συμβιβάζονται. Το ίδιο και το άτομο που ξαφνικά δέχεται μια δύσκολη ερώτηση, αισθάνεται ένα ρήγμα ανάμεσα στις σκέψεις και τις δράσεις του. Προσπαθεί να απαντήσει εύκολα και άνετα αλλά το μυαλό του εργάζεται έντονα για να αντιμετωπίσει το πολύπλοκο ερώτημα. Έτσι έχουμε κι εδώ διάσταση ανάμεσα στις εσωτερικές σκέψεις και τις εξωτερικές δράσεις.

(Παρατήρηση δική μου: η σκέψη ξεκινά από την γνώση και την φαντασία και μπορεί να καταλήξει στο ψέμα που λέγεται, στο ψέμα που βιώνεται ή στην αλήθεια.)


Αν συγκρίνουμε τώρα αυτές τις δύο καταστάσεις με τη στιγμή του ψέματος, θα δούμε καθαρά ότι έχουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία. Η ουσία της εσκεμμένης εξαπάτησης είναι ακριβώς ότι αυτό που συμβαίνει μέσα στο μυαλό δεν αντανακλάται από την εξωτερική λεκτική συμπεριφορά. Λέμε το ένα ενώ σκεφτόμαστε το άλλο. Ίσως λοιπόν να είναι μια υπεραπλούστευση αν πούμε πως το Άγγιγμα της Μύτης είναι μια ένδειξη ψέματος. Σωστότερο θα ήταν να λέγαμε ότι το Άγγιγμα της Μύτης κι άλλες παρόμοιες δράσεις αντανακλούν το γεγονός ότι δημιουργείται ένα χάσμα ανάμεσα στις εσωτερικές μας σκέψεις και τις εξωτερικές μας δράσεις. Αυτό μπορεί να περιγραφεί σαν υποκρισία με πολύ γενικότερο τρόπο και το ψέμα δεν αποτελεί παρά μια ειδική περίπτωση αυτής της γενικότερης κατηγορίας. Όταν αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας ενώ παλεύουμε εσωτερικά με μια προσβολή ή ένα δύσκολο ερώτημα, κατά κάποιο τρόπο υποκρινόμαστε, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς ότι λέμε ψέματα. Με άλλα λόγια δεν αρκεί η υποκρισία για να θεωρηθεί κανείς ανέντιμος. Έτσι αν στήσουμε ένα πείραμα για να ερευνήσουμε τη συμπεριφορά στο ψέμα, κινδυνεύουμε να μας διαφύγει η γενικότερη σημασία της συμπεριφοράς που διαπιστώνουμε.

Επομένως αυτό που δείχνει πραγματικά η Εξωλεκτική Διαρροή δεν είναι ακριβώς το ψέμα, αλλά η ύπαρξη μιας βασικής και οξύτατης διάστασης εσωτερικού - εξωτερικού, όπου οι σκέψεις και οι πράξεις έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους σε στιγμές έντασης. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι δεν μπορούμε γα είμαστε σίγουροι ότι λέει ψέματα εκείνος που αγγίζει με το χέρι τη μύτη του, μπορούμε όμως και είμαστε σίγουροι ότι κάτι συμβαίνει μέσα στο μυαλό του που δεν εξωτερικεύεται και δεν μας μεταδίδεται λεκτικά. Έτσι μπορεί να μη λέει ψέματα, με την ακριβή έννοια του όρου, αλλά οπωσδήποτε μας κρύβει κάτι και το άγγιγμα της μύτης του τον προδίδει.» 

Τα παραπάνω δύναται να τυποποιηθούν σύμφωνα με τον κάτωθι πίνακα:

Υποκριτής (άνδρας) Σκέψη Ανιχνευτής (γυναίκα) Νόηση
Ψέμα Ψέμα, που λέγεται              Ψέμα Ψέμα
Ψέμα, που βιώνεται                    Αλήθεια Ψέμα
Αλήθεια                                 Αλήθεια Αλήθεια

Πηγή: Κων/νος Δημ. Μαρίτσας, "Πολιτισμός και Φυσική επιλογή"

Αναρτήθηκε από:Τρέλα είναι απλά μια άλλη μορφή της συνείδησης 

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Δημοφιλείς αναρτήσεις