Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Βιολογική ασπιρίνη Κρήτης…

Βιολογική ασπιρίνη από την... Κρήτη

Βιολογική ασπιρίνη Κρήτης…Η επανάσταση ήρθε από τα νότια!
Η νέα βιολογική ασπιρίνη φέρει την Κρητική υπογραφή. Ήρθε για να αλλάξει άρδην όλα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε για την προστασία της υγείας μας από τα κρυολογήματα και την κοινή γρίπη.

Πρόκειται για μία μαγική κάψουλα που αποτελείται αποκλειστικά από τρία είδη κρητικών βοτάνων διαλυμένων σε ελαιόλαδο!!!!

Η μαγική αυτή κάψουλα παρασκευάσθηκε από ομάδα καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, αποτελεί παγκόσμια πατέντα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και συνδυάζει την απόλυτη αξιοποίηση των κρητικών βοτάνων με τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτει η σύγχρονη φαρμακευτική επιστήμη.

Εμπνευστές αυτής της ιδέας είναι οι καθηγητές Ιατρικής Ηλίας Καστανάς και Χρήστος Λιόνης και ο καθηγητής Βιολογίας Στέργιος Πυρίντσος ενώ για την παρασκευή της κάψουλας συμμετείχαν η Ένωση Αγροτικού Συναιτερισμού Ρεθύμνου και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Gallenica. Αναμένεται ακόμα η πιστοποίησή της από τον ΕΟΦ καθώς και από τις ευρωπαϊκές αρχές και την αμερικανική FDA.

Το πλέον σίγουρο είναι ότι η κρητική ασπιρίνη θα ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας, αφού όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες παρόλο που τα συστατικά της είναι εντελώς φυσικά το νέο αυτό σκεύασμα αποτελεί φάρμακο και όχι συμπλήρωμα διατροφής!!!! Όπως είχε εσφαλμένα χαρακτηρισθεί!!!

Στόχος των επιστημόνων δεν είναι να αντικαταστήσουν ή να αχρηστεύσουν την παραδοσιακή ασπιρίνη αλλά να εισάγουν στην αγορά ένα φυσικό φάρμακο, βγαλμένο από την κρητική γη.

Οι θεραπευτικές διότητες του φυσικού αυτού φαρμάκου προέρχονται από τα τρία κρητικά βότανα που θεωρούνται ευεργετικά για τον οργανισμό μας, διαλυμένα σε ελαιόλαδο, οι φαρμακευτικές ιδιότητες του οποίου είναι γνωστές από την αρχαιότητα.

Η ιδέα της έρευνας βασίστηκε σε λαϊκές παραδόσεις που μαρτυρούσαν πως το συγκεκριμένο αφέψημα ήταν παλιά κρητικό γιατρικό κατά της γρίπης. Η 12χρονη έρευνα ήρθε να επιβεβαιώσει τις λαϊκές παραδόσεις. Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι οι Κρητικοί που κατανάλωναν το κοκταίηλ βοτάνων παρουσίαζε ισχυρή αντίσταση στα κρυολογήματα και στις λοιμώξεις.

Παρόλα αυτά ο καθηγητής Ηλίας Καστανάς αρνείται να αποκαλύψει την φόρμουλα του νέου φαρμάκου:

«Το φάρμακο θα αποτελέσει παγκόσμια πατέντα. Αν αποκαλύπταμε κάποιο από τα τρία βότανα, πολύ φοβάμαι ότι θα είχαμε το φαινόμενο της τηλεοπτικής “φραπελιάς”, όταν όλοι πήγαιναν και κούρευαν τα φύλλα της ελιάς και τα χτυπούσαν στο μίξερ».

«Τα υλικά από τα οποία αποτελείται η κάψουλα δεν παρουσιάζουν, μέχρι στιγμής, επιπτώσεις στην υγεία. Η δοσολογία που θα συστήνεται θα είναι παρόμοια με την κατανάλωση 2 με 3 ροφημάτων την ημέρα»

«Η πολιτεία δεν μας παρείχε καμία απολύτως βοήθεια για την παρασκευή του φαρμάκου. Τα κονδύλια για την έρευνα και την παραγωγή του τα αντλήσαμε από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου και τη φαρμακευτική εταιρεία»

Η βιολογική ασπιρίνη της Κρήτης αποτελεί ένα από τα πιο λαμπρά επιτεύγματα του Πανεπιστημίου Κρήτης, στον τομέα της φαρμακολογίας.

Η έγκριση του αναμένεται στα μέσα του 2013 από τον ΕΟΦ, ενώ η τιμή πώλησής του δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1 ευρώ.

Το φυσικό αυτό φάρμακο:

•Προστατεύει από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού

•Ανακουφίζει από το κρυολόγημα

•Καταπολεμά την κοινή γρίπη

•Είναι αντιπυρετικό

•Έχει αναλγητικές ιδιότητες
ΠΗΓΗ:http://www.ypervasinews.gr/

Πολλαπλά τα οφέλη του αμύγδαλου




Πολλαπλά τα οφέλη του αμύγδαλου
Πολλαπλά τα οφέλη του αμύγδαλου
Μειώνει την «κακή» χοληστερόλη και θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

«Στάσου, μύγδαλα», φώναζε ο Γιάννης Βόγλης στην Anne το 1967 στην ταινία «Κορίτσια στο Ήλιο», φράση που έμεινε στην ιστορία. Πρόκειται για μια σκηνή «παρεξήγησης» όπου μια τρομαγμένη νεαρή κοπέλα φοβήθηκε παρόλο που ο χωριάτης βοσκός (Γ. Βόγλης) είχε αγαθές προθέσεις απέναντί της.

Ο βοσκός της εν λόγω σκηνής είχε δίκαιο πάντως να επιμένει να κεράσει αυτόν τον τόσο θρεπτικό καρπό. Τα αμύγδαλα σήμερα κατέχουν υψηλότατη θέση στον κατάλογο τροφίμων. Θεωρείται από τους περισσότερους οργανισμούς υγείας «super» τροφή ! Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που συχνά βλέπουμε τις αμυγδαλιές να ανθοφορούν.

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η συχνή μέτρια κατανάλωση αμυγδάλων συμβάλλει στην ελάττωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Επίσης, φαίνεται ότι η συχνή κατανάλωσή τους μειώνει την πιθανότητα νόσησης από διαβήτη τύπου ΙΙ.

Είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων οξέων. Περιέχονται ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και προάγουν την καρδιαγγειακή λειτουργία.

Συνιστώμενη ποσότητα

Δεν υπάρχει ακριβής συνιστώμενη δοσολογία λήψης. Πρέπει να ληφθεί σίγουρα υπόψη ότι δεν μπορούμε να τρώμε υπερβολικές ποσότητες αμυγδάλων καθώς είναι πυκνά σε θερμίδες (100γρ δίνουν πάνω από 600 θερμίδες).

Είναι σίγουρα ασφαλής για τη σιλουέτα μας μια ποσότητα 20-30 γρ αμυγδάλων/ημέρα. Αυτή η ποσότητα «συμφωνεί» άλλωστε με τα ευεργετικά οφέλη των αμυγδάλων όπως έχει μελετηθεί.

Προσοχή:

Όπως έχει ήδη αναφερθεί τα αμύγδαλα έχουν υψηλό θερμιδικό φορτίο, επομένως μην το παρακάνετε.

Μην προτιμάτε τους αλατισμένους καρπούς. Ελέγξτε αν περιέχουν ποσότητες αλατιού, μη διστάσετε να ρωτήσετε τον προμηθευτή σας.

Αποθηκεύστε τα αμύγδαλα σε μέρος ξηρό, η παρουσία νερού (υγρασίας) ευνοεί την ανάπτυξη αφλατοξίνων (τοξικές ουσίες που παράγονται από μύκητες)

Τα αμύγδαλα κάνουν πολύ καλή «παρέα» στις σαλάτες. Αυξάνουν τη θρεπτικότητά (πρωτεΐνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε κα), αυξάνουν την παρουσία φυτικών ινών (20-30 γρ αμύγδαλα περιέχουν 2 γρ φυτ. ίνες), ενώ προσθέτουν και γεύση!

Σύσταση αμυγδάλου/100 γρ

Θερμίδες 612 Kcal
Πρωτεΐνες 21,1 γρ
Ασβέστιο 240 mg
Μαγνήσιο 270 mg
Βιταμίνη Ε 23,98 mg

Προτιμάτε τα ελληνικά αμύγδαλα είναι εύγεστα και πολύ καλής ποιότητας.

Η Ελλάδα παρουσιάζει αξιοσημείωτη παραγωγή αμυγδάλων ξεπερνώντας τους 12.000 τόνους. Η Θεσσαλία φαίνεται να έχει τη μερίδα του λέοντος σε παραγωγή. Καλλιεργούνται στη χώρα μας πάνω από 7 ποικιλίες με εξαιρετική γεύση και ποιότητα.

Παρόλα αυτά έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές αμυγδάλων (αμφίβολης ποιότητας και απλά χαμηλότερης τιμής), κάτι που εξωθεί στη μείωση της ντόπιας παραγωγής. Η Αρκαδία παράγει εξαιρετικά αμύγδαλα σε πολλές περιοχές (Μαίναλο, Μαντινεία, Πάρνωνας κα).

mednutrition.gr

Σήμερα ... 26/2


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ο μπάρμπα Γιάννης Κανατάς στο Δικαστήριο!

http://mikros-romios.gr/3623/kanatas/

Ο μπάρμπα Γιάννης Κανατάς στο Δικαστήριο!



ΜΠΑΡΠΜΑ ΓΙΑΝΝΗΣ
Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
Είναι γνωστή η μυστηριώδης παρουσία του πλανώδιου πωλητή αιγινήτικων κανατιών και σταμνών στις παραδοσιακές γειτονιές της Πλάκας, της Βλασσαρούς και του Ψυρρή. Τις Κυριακές αντέγραφε τις συνήθειες των μεγαλοαστών, φορώντας ρεντιγκότα, ριγωτό παντελόνι με άψογη τσάκιση, λουστρίνια, γιλέκο γαρνιρισμένο με λουλούδια, ψηλό καπέλο και κρατώντας ασημένιο μπαστουνάκι. Τροφοδότησε σενάρια όταν εξαφανίσθηκε ξαφνικά από τους δρόμους των Αθηνών μετά τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1878. Οι φήμες τον ήθελαν βουλγαρικής καταγωγής. Έμεινε στην ιστορία με το τραγούδι που τραγουδούσε στους δρόμους και τον διαιώνισε ο τενόρος Πέτρος Επιτροπάκης, όταν στις αρχές 1933 κυκλοφόρησε δίσκο με το τραγούδι του μπαρμπα Γιάννη του Κανατά.
Γραμμόφωνα, πιάνα και ρομβίες διασκέδαζαν τον κόσμο με τον γραφικό μπαρμπα Γιάννη, το ψηλό καπέλο του και τα μυτερά παπούτσια. Αλλά η εταιρεία «Κολούμπια» εισέπραττε χωρίς να δίνει δικαιώματα στον Π. Επιτροπάκη από τους δίσκους που πωλούσε. Ισχυριζόταν πως το τραγούδι ήταν παλιό και τα δικαιώματα παραγραμμένα. Ο καλλιτέχνης όμως αντεπιτέθηκε και έσυρε την εταιρεία στα δικαστήρια, αφού όπως έλεγε εκείνος διασκεύασε και παρουσίασε το τραγούδι, συνεπώς ήταν ιδιοκτησία του. Εμφανίστηκε λοιπόν, τον Ιανουάριο 1934, με γραμμόφωνο στο δικαστήριο και με μάρτυρες σπουδαίους ανθρώπους της μουσικής, όπως ο σπουδαίος μουσουργός Διονύσιος Λαυράγκας και ο μουσικοσυνθέτης Μανώλης Καλομοίρης.
Στο δικαστήριο ένας υπαίθριος οργανοπαίχτης, ο Σάϋλερ, του οποίου ο πατέρας είχε αντιγράψει και μεταφέρει στα καθ’ ημάς ένα Ιταλικό τραγούδι που ήταν και εκείνο αντιγραφή από το Ισπανικό «Πριμαβέρα». Τα λόγια όπως έφθασαν σ’ εμάς γεννήθηκαν από τον Πωλ Μενεστρέλ και εκδόθηκαν σε μουσικά κομμάτια του Γαϊτάνου. Κατόπιν τούτων το δικαστήριο δικαίωσε τον Επιτροπάκη, ο οποίος έκτοτε έπαιρνε κανονικά τα δικαιώματά του από την εταιρεία.

 


ΤΕΝΕΣΙ ΟΥΙΛΙΑΜΣ





ΤΕΝΕΣΙ ΟΥΙΛΙΑΜΣ (26 Μαρτίου 1911-25 Φεβρουαρίου 1983)
Tennessee Williams NYWTS.jpg

Ο Τένεσι Ουίλιαμς , φιλολογικό ψευδώνυμο του Τόμας Λανιέ Ουίλιαμς, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς θεατρικούς συγγραφείς, μαζί με το σύγχρονό του, Άρθουρ Μίλλερ. Έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Νέα Ορλεάνη, όπου και άλλαξε το όνομά του από την πολιτεία καταγωγής του πατέρα του. Έγραψε ποιήματα, νουβέλες, θεατρικά έργα και παιχνίδια, ιστορίες και μυθιστορήματα. Κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 1948 για το "Λεωφορείον ο Πόθος" και το 1955 για τη "Λυσσασμένη Γάτα". Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 30 γλώσσες, ενώ αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλείς παραστάσεις σε όλο τον κόσμο.
Βιογραφία

Ο Τένεσι Ουίλιαμς γεννήθηκε το 1911 στο Κολόμπους του Μισισίπι. Η μητέρα του καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια, ενώ ο πατέρας του δούλευε ως πλασιέ για μια εταιρεία παπουτσιών. Σε ηλικία 5 ετών, του διαγνώστηκε παράλυση των κάτω άκρων, ασθένεια που τον καθήλωσε για τα επόμενα δυο χρόνια. Ανήμπορος να κάνει οτιδήποτε, η μητέρα του τον ενθάρρυνε να φαντάζεται και να γράφει ιστορίες.

Η οικογένεια του Ουίλιαμς

Σε πολλά από τα έργα του ο Ουίλιαμς εμπνεύστηκε από την ίδια την οικογένειά του για την ανάπτυξη των πρωταγωνιστικών του χαρακτήρων.
Ο πατέρας του Ουίλιαμς υιοθετούσε όλο και πιο βάναυση συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά του με το πέρασμα των χρόνων. Συχνά ευνοούσε τον αδερφό του Τένεσι, ίσως λόγω και της ασθένειας και της αδύναμης γενικότερα φύσης του ίδιου στα παιδικά του χρόνια. Η μητέρα του είχε βλέψεις ως εκλεπτυσμένη κυρία της υψηλής κοινωνίας του Νότου, δημιουργούσε μια ασφυκτική ατμόσφαιρα, ενώ πιθανότατα είχε νευρική διαταραχή.
Ο Ουίλιαμς ήταν πολύ κοντά με την αδερφή του, τη Ρόουζ, η ζωή της οποίας τον επηρέασε ίσως περισσότερο από κάθε άλλο. Σε νεαρή ηλικία, έμαθε ότι πάσχει από σχιζοφρένεια και πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της σε ψυχιατρικές κλινικές. Σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της ασθένειάς της, οι γονείς του Ουίλιαμς ενέκριναν τη λοβοτομή στη Ρόουζ το 1937 στην Ουάσινγκτον. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα και η Ρόουζ σακατεύτηκε για το υπόλοιπο της ζωής της.
Ο Τένεσι υπέστη ισχυρό σοκ από το γεγονός αυτό και δε συγχώρησε ποτέ τους γονείς του. Η ασθένεια της αδερφής του συνέβαλε ίσως στην εξάρτησή του από το αλκοόλ, ωστόσο πιθανώς να υπήρχε γενετική προδιάθεση, καθώς και ο ίδιος υπέφερε από κατάθλιψη.

Μετέπειτα σταδιοδρομία και θεατρική επιτυχία

Στα 16 του κέρδισε το πρώτο του βραβείο για το δοκίμιό του «Can a Good Wife Be a Good Sport?». Σπούδασε δημοσιογραφία το 1929 στο πανεπιστήμιο του Μισούρι, όπου οι συμφοιτητές τού κόλλησαν το παρατσούκλι 'Tennessee λόγω της συρτής νότιας προφοράς του, και θεατρολογία στο πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σαιν Λούις, όπου παρουσιάστηκαν και τα πρώτα του έργα "Κεριά στον Ήλιο" και "Φυγάς". Τελικά, το 1938 παίρνει το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.

Ο Ουίλιαμς μετακόμισε το 1939 στη Λουιζιάνα και έμεινε για κάποιο χρονικό διάστημα στη Γαλλική Συνοικία στη Νέα Ορλεάνη, όπου ξεκίνησε το 1947 να γράφει το έργο "Λεωφορείον ο Πόθος", το οποίο τελείωσε αργότερα στη Φλόριντα. Το έργο γνώρισε τεράστια επιτυχία: πήρε το Βραβείο Κριτικών της Νέας Υόρκης και το βραβείο Πούλιτζερ. Παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη σε σκηνοθεσία Ελία Καζάν με τον Μάρλον Μπράντο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ έγινε και ταινία το 1951, όπου χάρισε το βραβείο Όσκαρ στη Βίβιαν Λι.

Το 1947 γνώρισε και ερωτεύτηκε το Φρανκ Μέρλο, Ιταλό δεύτερης γενιάς, μέχρι το θάνατό του από καρκίνο το 1963. Όσο ήταν μαζί έγραψε το "Τριαντάφυλλο στο Στήθος" (μεταφέρθηκε και σε ταινία με την Άννα Μανιάνι και τον Μπαρτ Λάνκαστερ), το μόνο έργο του με ευτυχή κατάληξη, ενώ ο Μέρλο εξισορροπούσε τις κρίσεις κατάθλιψης του Ουίλιαμς και του φόβου του ότι θα οδηγούνταν στην παράνοια και την τρέλα, όπως η αδερφή του.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '50 και του '60, ο Ουίλιαμς ήρθε αντιμέτωπος με σκληρή κριτική από ορισμένους κριτικούς του θεάτρου, εξαιτίας του τρόπου που ζούσε και τόνιζε τις ομοφυλοφιλικές του προτιμήσεις. Με τον καιρό, το ύφος των έργων του Ουίλιαμς ωρίμαζε και σε κάποια προχωρούσε σε πειραματισμούς, κάτι που τον αποξένωσε ακόμη περισσότερο από τους κριτικούς.

Το 1976, υπήρξε Πρόεδρος της επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών.

Στις 24 Φεβρουαρίου 1983, ο Τένεσι Ουίλιαμς βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο που είχε νοικιάσει στο ξενοδοχείο Elysee στη Νέα Υόρκη, έχοντας σφηνωμένο στο λαιμό του ένα φελλό. Ο ίδιος επιθυμούσε να αποτεφρωθεί και να σκορπιστούν οι στάχτες του στον Κόλπο του Μεξικού, ωστόσο θάφτηκε στον οικογενειακό τάφο στο Σαιν Λούις.

Σχετικά με το έργο του

Ο Τένεσι Ουίλιαμς είχε επιρροές από τον Άντον Τσέχωφ, τον Αύγουστο Στρίντμπεργκ και άλλους συγγραφείς. Συνήθης φυσιογνωμία στα έργα του είναι η ηρωίδα στα όρια της παράνοιας, με καθαρές επιρροές από τη ζωή της αδερφής του, Ρόουζ. Από την αδερφή του και τη μητέρα του φαίνεται ότι εμπνέεται για τους γυναικείους χαρακτήρες (Laura, Amanda) στο "Γυάλινο Κόσμο", ενώ ο χαρακτήρας της Μπλανς Ντυμπουά στο "Λεωφορείο ο Πόθος" φαίνεται βασίστηκε στη Ρόουζ, αλλά και στον ίδιο, καθώς την περίοδο που έγραφε το έργο, πίστευε ότι θα πεθάνει κι ότι θα αποτελούσε το κύκνειο άσμα του. Στη "Λυσσασμένη Γάτα" διακρίνονται στοιχεία από τη ζωή του Ουίλιαμς, όπως η ομοφυλοφιλία, ο αλκοολισμός και οι ψυχικές διαταραχές.
ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Τετράδραχμον Θάσου

http://tjbuggey.ancients.info/images/thastet22.jpg

Τετράδραχμον Θάσου.
Μέσα 2ου -μέσα 1ου αἰ. π.χ., 31 mm, 16,5 gm, ἀσημένιο. Στὴν μία πλευρὰ, ὁ Διόνυσος στεφανωμένος μὲ κισσό. Στὴν ἂλλη πλευρά,ὁ Ἡρακλῆς μὲ ρόπαλο καὶ λεοντή.
Islands off Thrace, Thasos. Mid 2nd-mid 1st centuries BC. AR Tetradrachm (31 mm; 16.5 gm). Silver.
Obv: Dionysos right wreathed in ivy.
Rev: Herakles standing left, holding club and lion's skin.

tjbuggey.ancients.info

Το γάλα και η ζάχαρη σχετίζονται με εμφάνιση ακμής

https://www.newsbeast.gr/image/s870x/webp/file/files/1/2011/02/13/acne-skin-care.jpg

Το γάλα και η ζάχαρη σχετίζονται με εμφάνιση ακμής

Η διατροφή παίζει ρόλο στην υγεία της επιδερμίδας

Ήταν θέμα συζήτησης για πολλά χρόνια, όμως τελικά φαίνεται ότι η διατροφή έχει όντως αντίκτυπο στην υγεία της επιδερμίδας του ατόμου.

Σύμφωνα με μια επισκόπηση-ορόσημο των ερευνών που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία 50 χρόνια, η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και το γάλα όχι μόνο επιδεινώνουν την ακμή, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις την προκαλούν.

Εκατομμύρια έφηβοι –και σημαντικός αριθμός ενηλίκων- επηρεάζονται από την επίπονη πολλές φορές δερματική ασθένεια, εξαιτίας της οποίας εμφανίζονται αντιαισθητικά σπυράκια στο πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος και την πλάτη.

Η ακμή εμφανίζεται όταν το δέρμα παράγει παραπάνω σμήγμα και εξαιτίας της συσσώρευσης νεκρών κυττάρων στην επιδερμίδα, φράσσονται οι πόροι με αποτέλεσμα να προκαλείται τοπικά μια μικρή λοίμωξη, το γνωστό σε όλους «σπυράκι».

Η υπερβολική παραγωγή σμήγματος προκαλείται από ορμονικές διακυμάνσεις, κάτι που εξηγεί γιατί το 80% περίπου των εφήβων εμφανίζουν ακμή κατά την εφηβεία τους.

Η ακμή σε σοβαρή μορφή μπορεί να προκαλέσει έντονο στρες, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση στο άτομο.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, οι ερευνητές συνέδεαν τη διατροφή με την εμφάνιση ακμής, με τη σοκολάτα, τη ζάχαρη και το λίπος να θεωρούνται οι κύριοι «ένοχοι».

Ωστόσο, οι έρευνες που διεξήχθησαν μετά τη δεκαετία του ’60, γράφει η Daily Mail, αποσυνέδεαν το διατροφολόγιο του ατόμου με την εμφάνιση ακμής ή όχι.

Το 2007 μελέτη αυστραλών επιστημόνων έδειξε ότι όταν τα νεαρά αγόρια ακολουθούν αυστηρά διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη σοβαρότητα της ακμής τους.

Το γάλα θεωρείται ότι σχετίζεται με την εμφάνιση ακμής, λόγω των ορμονών που περιέχει.

Έρευνα του τμήματος Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ από το 2007 ανέφερε ότι υπάρχει «καθαρή συσχέτιση» ανάμεσα στην εμφάνιση ακμής και της καθημερινής κατανάλωσης γάλακτος.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίαζε το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι έπιναν άπαχο γάλα παρουσίαζαν τα χειρότερα συμπτώματα, με το 44% αυτών να έχει σοβαρές πιθανότητες να αποκτήσει σημάδια από την ακμή.

Θεωρείται ότι η επεξεργασία του γάλακτος αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών που περιέχει.

newsbeast.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις