Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Ρένος Αποστολίδης




Renos.jpgΟ Ρένος Αποστολίδης (Αθήνα, 2 Μαρτίου 1924 – Αθήνα, 10 Μαρτίου 2004) ήταν Έλληνας συγγραφέας και κριτικός της λογοτεχνίας της μεταπολεμικής γενιάς.
Πατέρας του ήταν ο Ηρακλής Ν. Αποστολίδης, δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης σε πολλές αθηναϊκές εφημερίδες, διευθυντής της Εγκυκλοπαιδείας του εκδοτικού οίκου Πυρσός, διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης (1945–1959) και δημιουργός της πρώτης Ανθολογίας Ποίησης και Διηγήματος.[1] Η μητέρα του, Ελπινίκη, το γένος Ζαμπέλη, ήταν δασκάλα.

Το 1935 τέλειωσε το δημοτικό σχολείο και το 1941 το Βαρβάκειο Γυμνάσιο, όπου στις 28 Οκτωβρίου του 1941 οργάνωσε μαθητική αποχή. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής παρέμεινε αμέτοχος.

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έζησε από κοντά τα τραγικά γεγονότα των Δεκεμβριανών του 1944. Από το 1945 σπουδάζει στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του, γιατί τον κάλεσαν να υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. Ζώντας από κοντά την καταστροφή και τον θάνατο, ορκίστηκε να ρίξει μήτε μία σφαίρα και να καταγράψει ό,τι ζούσε επί δυόμισι χρόνια [εκκρεμεί παραπομπή] στον Γράμμο, το Βίτσι και κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της Ρούμελης και της Πελοποννήσου. Μόλις απολύθηκε, δημοσίευσε την Πυραμίδα 67, ένα από τα πιο αυθεντικά κείμενα για τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Το 1950 ολοκλήρωσε τις σπουδές του, για να διδάξει κατόπιν Αρχαία και Νέα Ελληνικά, Ιστορία και Λατινικά σε ιδιωτικά αθηναϊκά γυμνάσια. Η πρώτη του συγγραφική του εμφάνιση έγινε το 1944, με τη δημοσίευση του δοκιμίου «Καιρός τού είναι» στο περιοδικό Γράμματα. Έναν χρόνο αργότερα, εξέδωσε την πρώτη του συλλογή δοκιμίων Τρεις σταθμοί μιας πορείας. Συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας ως συντάκτης στα έντυπα Ελευθερία, Νίκη, Εικόνες, Γνώσεις, Νεώτερον Λεξικόν Ηλίου, Ανεξάρτητος Τύπος και άλλων εκδόσεων, αλλά και ως κριτικός βιβλίων στα έντυπα Γράμματα, Φοιτητική Φωνή, Δελτίον του Βιβλίου, Κύκλος, Κοχλίας, Νέα Εστία, Νέοι Ρυθμοί, Νέες Εικόνες, Έθνος, Εθνικός Κήρυκας, Εποπτεία και Νέα Κοινωνιολογία.

Από το 1951 ανέλαβε την αρχισυνταξία και την κριτική στήλη στο περιοδικό Ο Αιώνας μας, και το 1952 ίδρυσε με τον πατέρα του το περιοδικό Τα Νέα Ελληνικά, από τις σελίδες του οποίου άσκησε έντονη κριτική «εναντίον του πολιτικού και λογοτεχνικού κατεστημένου», και ιδιαιτέρως κατά της «Γενιάς του '30», καταλογίζοντας σε αυτήν «πνευματική και ηθική ανεπάρκεια». Για τη στάση του αυτή, οι κριτικοί της εποχής τον αγνόησαν περιφρονητικά, ενώ είχε μηνύσει ο Μ. Καραγάτσης τον ίδιο και τον πατέρα του για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων.[2] Ωστόσο, το 1960 έλαβε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για τη συλλογή διηγημάτων Ιστορίες από τις Νότιες Ακτές.

Από το 1962 έως το 1964, διετέλεσε συνεργάτης της Γενικής Διεύθυνσης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 1963 κατήλθε υποψήφιος βουλευτής υπό τον Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη, και στις δημοτικές εκλογές του 1964 κατήλθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων. Το 1965 ο Ρένος Αποστολίδης ήταν επικεφαλής του οργισμένου πλήθους που είχε εισβάλλει στη Βουλή,[3] πράξη για την οποία συνελήφθη και καταδικάστηκε σε δυόμισι έτη φυλάκιση, εκτίοντας συνολικά τρεις μήνες.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, το 1969, κατάφερε να υποβάλλει τη δημοσίευση σε συνέχειες στον αθηναϊκό Τύπο της Ανθολογίας Διηγήματος του Ηρακλή Ν. Αποστολίδη υπό τον όρο να μην λογοκριθούν τα κείμενά του. Η δημοσίευση, ωστόσο, της δικής του νουβέλας Ο Α2, με θέμα τον Εμφύλιο, προκάλεσε την επέμβαση της λογοκρισίας και τη διακοπή της δημοσίευσής της.

Μετά τη δικτατορία και έως το 1979, συνέχισε να γράφει κριτικές στο περιοδικό Τετράμηνα και δημοσίευσε αρκετά έργα του. Στα τελευταία του χρόνια έκανε δημόσιες διαλέξεις και εμφανίζονταν στην τηλεόραση για θέματα της ελληνικής γλώσσας και παιδείας και λογοτεχνίας, ενώ υπήρξε επίτιμος καλεσμένος σε παρουσιάσεις έργων του. Ήταν υποστηρικτής του πολυτονικού συστήματος γραφής, της ιστορικής ελληνικής ορθογραφίας και της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών στην εκπαίδευση από το πρωτότυπο.

Πέθανε στις 10 Μαρτίου του 2004 χτυπημένος από οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Μιας και ήταν αγνωστικός και ελευθεριακός[4] η ταφή του έγινε χωρίς θρησκευτική τελετή.
Το έργο του

Το δημοσιευμένο έργο του Ρένου Αποστολίδη ανέρχεται στα τριάντα βιβλία με διηγήματα, δοκίμια και κριτική. Επιμελήθηκε την κλασική επτάτομη Ανθολογία Ποίησης και Διηγήματος και μετέφρασε και σχολίασε με τους γιους του, Ήρκο και Στάντη, την εξάτομη Ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Διαδόχων και Επιγόνων του Droysen. Μαζί με τους γιους του, εξέδωσε επίσης την σχολιασμένη έκδοση των Απάντων του Καβάφη.

Βασικό χαρακτηριστικό του πεζογραφικού έργου του είναι η κυριαρχία της παρεμβολής του συγγραφέα στη ροή της αφήγησης και η έκφραση της προσωπικής του άποψης και οπτικής του μύθου με τρόπο άμεσο. Κύρια πηγή της θεματολογίας του είναι η περίοδος της γερμανικής κατοχής και του ελληνικού Εμφυλίου. Τα ιστορικά γεγονότα αυτής της περιόδου τα εντάσσει στην αφήγησή του, «τόσο για να κρίνει τις αρνητικές τους επιπτώσεις όσο και για να τονίσει το υπαρξιακό αδιέξοδο στο οποίο οδηγούν τους ήρωές του». Στα μεταγενέστερα έργα του στράφηκε προς την σύγχρονη πραγματικότητα, διατηρώντας ωστόσο την άποψή του για τις επιπτώσεις του Εμφυλίου στην μετέπειτα πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας.

Το αρχείο του, με δημοσιεύματα, επιστολές κι ανέκδοτα κείμενα, ξεπερνάει τις 40.000 σελίδες. Σε DVD κυκλοφορούν τα καλύτερα αποσπάσματα του ντοκιμαντέρ Ο Εμφύλιος μέσα μας (που βασίστηκε στην Πυραμίδα 67) σε σκηνοθεσία Κώστα Φέρρη.

Έργα του μεταφράστηκαν στα ολλανδικά, γερμανικά, γαλλικά και ιταλικά.
Εργογραφία
Δικά του έργα

Τρεις σταθμοί μιας πορείας, 1945
Τα φτερά του πελαργού, 1949
Ποιητικά γράμματα, 1949
Πυραμίδα 67, 2006, 6η έκδοση (πρώτη έκδοση 1950)
Τα Νέα Ελληνικά (περιοδικό), 1952, 1957, 1966–1967
Ιστορίες από τις νότιες ακτές, 1960
Το κριτήριο, 1960
Ο γρασαδόρος και τα χειρόγραφα του Max Tod, 1970
Κριτική του Μεταπολέμου, 1970
Βορά στο θηρίο, 1963
Κατηγορώ, 1963
Στη γέμιση του φεγγαριού, 1981
Ο Α2, 1995 (πρώτη έκδοση 1968)
Κλειδιά, 1968
Η άλλη ιστορία, 1972
Ανθύλη, 1973
Από τον κόσμο ΡΑ, 1973
Τετράμηνα (περιοδικό), 1974–1979
Αντι-τύπος, 1975
Renos, 1977
Καμμένα φτερά, 1978
Άξονες, 1979
Οι Ερινύες, 1980
Ημερολόγια της Ανθολογίας, 1980 –1983
ΚΑΙΓΕ, 1982
Οι εξάγγελοι, 1984
Η αυτοκρατορία των σκουπιδιών, 1989
Οι γάτες, 1989
Ο κεραυνός, 1991
Η δίνη, 1993
Στον κυνηγημένο καιρό, 1993
Απάντηση στην «Πυραμίδα 67», 1996
Αυτός που γαβγίζουν οι σκύλοι, 1998
Ουλάν Μπατόρ, 1999
Το μαύρο καράβι, 2004
http://el.wikipedia.org/wiki/Ρένος_Αποστολίδης

Απίστευτη ανακάλυψη


http://www.apocalypsejohn.com/2013/03/apisteyti-anakalypsi-kappadokia.html

Απίστευτη ανακάλυψη στην Καππαδοκία

Όταν ο Θαλής "έστριψε" ποτάμι για τον Κροίσο!
Γάλλος σπηλαιολόγος ανακάλυψε εκτροπή ποταμού για πολεμικούς σκοπούς από τον Θαλή τον Μιλήσιο για λογαριασμό του βασιλιά Κροίσου, το 550 π.Χ.
«Μόλις ανακάλυψα μία απίστευτη σήραγγα στην Τουρκία, στην περιοχή της Καππαδοκίας. Πρόκειται για ένα έργο εκτροπής ενός μεγάλου ποταμού για να δημιουργηθεί ένα πέρασμα και να γίνει δυνατή η διάβασή του. Είναι πιθανότατα αυτό που ο περιγράφει ο Ηρόδοτος αποδίδοντάς το στον Θαλή, και μέσω του οποίου ο βασιλιάς Κροίσος πέρασε για να επιτεθεί στον πέρση γείτονά του, τον Κύρο Β', το 550 π.Χ.», λέει ο γάλλος σπηλαιολόγος Ερίκ Ζιλί.
Ο Ζιλί θεωρεί πως βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη ανακάλυψη. Είχε εντοπίσει για πρώτη φορά το 1984 δύο ανοίγματα σε ένα χαμηλό βουνό της Καππαδοκίας και συνέχισε την έρευνα διαβάζοντας Ηρόδοτο αλλά και τώρα, με τις νέες τεχνολογίες, αξιοποιώντας και τις δορυφορικές εικόνες που προσφέρει το Google Earth. Το όρος Αργαίος (στα τουρκικά Ερσιγέκ) βρίσκεται δίπλα σε έναν μεγάλο ποταμό, τον μεγαλύτερο της Μικράς Ασίας. Είναι ο Άλυς κατά τους αρχαίους, ο Κιζιλιρμάκ (Κόκκινο Ποτάμι) κατά τους Τούρκους.
Οι διαστάσεις της στοάς είναι εντυπωσιακές: 9 μέτρα φάρδος και 177 μήκος. Κατά τις εκτιμήσεις του σπηλαιολόγου πρέπει να χρειάστηκε να μετακινηθούν 12.800 τόνοι μπάζα. Η υπόγεια σήραγγα αποτελεί ένα σχεδόν τέλειο ημικύκλιο. Ο ποταμός έμπαινε στο ένα άνοιγμα και έβγαινε από το άλλο.
Όπως λέει μάλιστα ο Ζιλί στην εφημερίδα «Le Figaro», διακρίνονται ακόμη σε μερικά σημεία τα σημάδια σε κόγχες όπου ήταν τοποθετημένα τα λαδοφάναρα.
Στο ερώτημα γιατί ο Κροίσος δεν έφτιαξε γέφυρες αντί να σκάψει στοά, η απάντηση κατά τον γάλλο σπηλαιολόγο είναι ότι τα εδάφη της Καππαδοκίας καλύπτονται από εύθραυστη ηφαιστειακή τέφρα που δεν είναι καλό οικοδομικό υλικό - είναι γνωστό άλλωστε ότι πολλά σπίτια είναι φτιαγμένα σε σκαμμένο βράχο. Ταυτόχρονα, το ποτάμι αυτό πλημμυρίζει και φουσκώνει πολύ συχνά με τρόπο που καταστρέφει τις γέφυρες.
Πάντως ο Ζιλί θεωρεί πιθανόν το τούνελ να ήταν ήδη ανοιγμένο και απλώς ο Θαλής να είχε την ιδέα της αξιοποίησής του για την εκτροπή του ποταμού. Ο σπηλαιολόγος βρίσκεται τώρα σε αναζήτηση χρηματοδότησης προκειμένου να φτιάξει ένα γαλλοτουρκικό ολοκληρωμένο σχέδιο περαιτέρω ερευνών. Μέχρι τότε κρατάει την ακριβή τοποθεσία μυστική.
Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι ούτε ο δήμαρχος της γειτονικής πόλης δεν τα γνώριζε όλα αυτά. Κανείς δεν τολμούσε να εισέλθει στη σήραγγα, λόγω των νυχτερίδων και της έντονης δυσοσμίας.
Η αφήγηση του Ηροδότου
Ο Ηρόδοτος αφηγήθηκε τα της εκτροπής του ποταμού Άλυος στις «Ιστορίες» του. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του πολέμου ανάμεσα στον Κροίσο, βασιλιά της Λυδίας, και στον Κύρο, αυτοκράτορα της Περσίας. Εκείνη την εποχή ο Κροίσος είχε κοντά του, ως στρατιωτικό σύμβουλο, τον φημισμένο έλληνα μαθηματικό Θαλή τον Μιλήσιο.
Αυτός ήταν που πρότεινε στον Κροίσο να εκτραπεί ο Αλυς ποταμός προκειμένου να περάσουν τα λυδικά στρατεύματα. Το τούνελ που ανακάλυψε ο Ερίκ Ζιλί θα μπορούσε να είναι αυτό που περιγράφει ο Ηρόδοτος λέγοντας: «Όταν ο Κροίσος έφτασε στις όχθες του Αλυος, κατά τη γνώμη μου πέρασε από τις γέφυρες που βλέπουμε εκεί σήμερα. Αλλά, αν πρέπει να πιστέψουμε τους περισσότερους Ελληνες, ο Θαλής ο Μιλήσιος ήταν αυτός που του άνοιξε τον δρόμο.
Ο Κροίσος, λένε, ήταν σε αμηχανία γιατί οι γέφυρες που υπάρχουν σήμερα δεν υπήρχαν τότε. Ο Θαλής, που βρισκόταν στο στρατόπεδο, εξέτρεψε τον ποταμό που κυλούσε στα αριστερά του στρατοπέδου, έτσι ώστε να περάσει από τα δεξιά. Αρχισε να σκάβει πάνω από το στρατόπεδο ένα κανάλι σε σχήμα καμπύλης προκειμένου ο ποταμός να βρεθεί πίσω από το στρατόπεδο, ενώ ήταν μπροστά».
[Πηγή: Μ. Πιμπλής Τα Νέα]

Μπέντριχ Σμέτανα





Smetana.jpg
Ο Μπέντριχ Σμέτανα (Bedřich Smetana ή Friedrich Smetana, 2 Μαρτίου 1824 - 12 Μαΐου 1884) ήταν Τσέχος μουσικοσυνθέτης του Ρομαντισμού.

Είναι γνωστός για το συμφωνικό ποίημά του Vltava (Μολδάβας), το δεύτερο από τα 6 της συλλογής Má vlast ("Η χώρα μου"), και για την όπερά του Η ανταλλαγμένη νύφη. Έγραψε 8 όπερες, 6 συμφωνικά ποιήματα με τον γενικό τίτλο Η Πατρίδα μου, ένα τρίο με πιάνο, 2 κουαρτέτα για έγχορδα, πολλά έργα για πιάνο (πόλκες και τσέχικοι χοροί), χορικά και μελωδίες.

Ένας πλήρης χρονολογικός κατάλογος οπερών του Σμέτανα

Braniboři v Čechách ("Οι Βρανδεβούργιοι στη Βοημία")
Prodaná nevěsta ("Η πουλημένη μνηστή")
Dalibor ("Νταλιμπόρ")
Libuše ("Λιμπούσα")
Dvě vdovy ("Οι δύο χήρες")
Hubička ("Το φιλί")
Tajemství ("Το μυστικό")
Čertova stěna ("Ο τοίχος του διαβόλου")

Ο Σμέτανα ήταν γιος ζυθοποιού. Μελέτησε το πιάνο και το βιολί από νεαρή ηλικία, και έπαιξε σε ένα ερασιτεχνικό κουαρτέτο με άλλα μέλη της οικογένειάς του. Υπήρξε μαθητής σε γυμνάσιο του Πίλζεν το 1840-1843. Σπούδασε μουσική στην Πράγα, παρά την αρχική αντίδραση του πατέρα του. Εξασφάλισε μια θέση ως κύριος μουσικός σε μια ευγενή οικογένεια, και το 1848 έλαβε χρήματα από τον Φραντς Λιστ για να συνεχισει τις σπουδες του.

Το 1856, ο Σμέτανα κινήθηκε προς το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου δίδαξε και διεύθυνε. Το 1863, γύρισε πίσω στην Πράγα, άνοιξε ένα νέο σχολείο μουσικής και αφιερώθηκε στην προώθηση της τσεχικής μουσικής. Από το 1875 έζησε στο μικρό χωριό Jabkenice. Το 1883 ο Σμέτανα, λόγω στα περαιτέρω προοδευτικά νευρολογικά αποτελέσματα της ασθένειάς του, έγινε παράφρων, και λήφθηκε σε ένα διανοητικό νοσοκομείο στην Πράγα, όπου πέθανε το επόμενο έτος.

Ο Σμέτανα ήταν ο πρώτος συνθέτης που εγράψε μουσική σε συγκεκριμένα τσέχικα θέματα και χαρακτήρα. Πολλές από τις όπερές του είναι βασισμένες σε τσεχικούς μύθους, με πιο γνωστή την κωμωδία της ανταλλαγμένης νύφης (1866). Χρησιμοποίησε πολλούς τσεχικούς ρυθμούς χορού και οι μελωδίες του μερικές φορές μοιάζουν με τα λαϊκά τραγούδια της Τσεχίας. Άσκησε μεγάλη επιρροή στον Αντονίν Ντβόρζακ, ο οποίος χρησιμοποίησε επισης τσεχικά θέματα στα έργα του.

Κάθε χρόνο, στην επέτειο του θανάτου του, ξεκινάει το Διεθνές μουσικό φεστιβάλ της Πράγας.

http://el.wikipedia.org/wiki/Μπέντριχ_Σμέτανα

Smart tips... για το μπάνιο σου!



Smart tips… για το μπάνιο σου! | tlife.gr
Smart tips... για το μπάνιο σου!

Ο διακοσμητής Κωνσταντίνος Ράπτης μας επισημαίνει τι πρέπει να προσέξουμε πριν φτιάξουμε ένα μπάνιο, αλλά και τι μικρές αλλαγές να κάνουμε εάν έχουμε ήδη και το έχουμε βαρεθεί!

Δεν λένε πως η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά; Για αυτό και θα ασχοληθούμε με το δωμάτιο που αποτελεί τη μισή αρχοντιά του σπιτιού μας και βοηθάει στην προσωπική μας υγιεινή, δηλαδή το λουτρό.

Υπάρχουν πολλών ειδών λουτρά, μεγάλα, μικρά, κλασσικά, μοντέρνα και όλα εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό: Να μας κρατάνε καθαρούς και υγιείς. Τι πρέπει να περιλαμβάνει όμως ένα λουτρό;

1. Σίγουρα πρώτα από όλα λεκάνη. Τη χωρίζουμε σε 2 μεγάλες κατηγορίες:

– Κρεμαστή: Είναι πιο υγιεινή μιας και επειδή δεν ακουμπά στο δάπεδο είναι ευκολότερη στον καθαρισμό. Επίσης έχει μικρότερη διάσταση μιας και το καζανάκι είναι εντοιχισμένο. Αυτό όμως αποτελεί και το μεγαλύτερο μειονέκτημα. Για να την τοποθετήσουμε πρέπει να το έχουμε προαποφασίσει όταν το σπίτι μας κατασκευάζεται. Επίσης η εντοίχιση καθιστά το καζανάκι δύσκολο στην πρόσβαση σε περίπτωση σοβαρής βλάβης.

– Επιδαπέδια: Είναι η τυπική συνήθης λεκάνη που υπάρχει στα περισσότερα ελληνικά σπίτια. Έχει μια σχετική δυσκολία στο καθάρισμα σε σχέση με τη κρεμαστή, αλλά σαφώς έχουμε ευκολότερη πρόσβαση στο καζανάκι της το οποίο είναι εμφανές.

2. Προτιμούμε μπανιέρα ή ντουζιέρα; Να μια καίρια ερώτηση που πρέπει να απαντήσουμε πριν στήσουμε ένα μπάνιο...

– Η μπανιέρα αποτελεί το must σε όσους αγαπούν τα χαλαρά αφρόλουτρα. Μπορεί να είναι ακρυλική ή μαντεμένια, ελεύθερη ή εντοιχισμένη, ίσια ή γωνιακή, απλή ή υδρομασάζ, ανάλογα με την προτίμησή μας και τη διάσταση του λουτρού. Με τη προσθήκη γυάλινων παραπετασμάτων μπορεί να μεταμορφωθεί και σε ντουζιέρα. Επίσης είναι πολύ βολική στη πλύση παπλωμάτων, κουβερτών και μικρών χαλιών που δεν χωράνε στο πλυντήριο ρούχων.

– Η ντουζιέρα είναι πιο βολική σε λουτρά μικρότερων διαστάσεων. Μπορεί να έχει βάση ή να γίνει χτιστή και να επενδυθεί με κάποιο υλικό. Τη λατρεύουν όσοι δεν θέλουν να σπαταλάνε πολύ χρόνο στο λουτρό και μελέτες δείχνουν ότι το ντους είναι πιο υγιεινός τρόπος καθαρισμού του σώματος. Είναι όμως και λιγότερο οικολογικός αφού με το ντους καταναλώνεται μεγαλύτερος όγκος νερού. Σίγουρα η ντουζιέρα χρειάζεται καλής ποιότητας γυάλινα παραπετάσματα, με συρόμενη ή ανοιγόμενη πόρτα, για καλή στεγανοποίηση.

3.Το τελευταίο βασικό κομμάτι ενός λουτρού είναι ο νιπτήρας. Είναι και το στοιχείο που επιδέχεται και την μεγαλύτερη ποικιλία στη διακόσμηση και μαζί με τα υλικά επένδυσης του λουτρού, καθορίζει το στιλ του.

Υπάρχουν πολλών ειδών νιπτήρες. Υποκαθήμενοι, επικαθήμενοι, επιτραπέζιοι, στήλες, σε πολλά σχήματα και υλικά. Καλό είναι να συνοδεύονται από ένα λειτουργικό έπιπλο αποθήκευσης και μεγάλο καθρέπτη με φωτισμό δεξιά και αριστερά.

Αυτά ήταν στοιχεία που αν λείπουν δεν μπορούμε ένα χώρο να τον ονομάσουμε λουτρό. Ένα μπάνιο όμως δεν περιλαμβάνει μόνο αυτά. Έτσι...

– Συμπληρωματικά θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε μπιντέ, που όμως στις μέρες μας αποφεύγεται γιατί πιάνει χώρο και η χρήση του είναι σπάνια. Πολλοί όμως υποστηρίζουν οτι είναι χρήσιμος και μέσα σε αυτούς και εγώ! Αν μας φτάνει ο χώρος καλό είναι να υπάρχει.

– Καλό θα ήταν αν μας χωράει να ενσωματώσουμε ένα ντουλάπι αποθήκευσης, κυρίως για μπουρνούζια και πετσέτες.

– Το πλυντήριο ρούχων θα ήταν ιδανικό αν δεν αναγκαζόμασταν να το τοποθετήσουμε στο μπάνιο. Θα ήταν ιδανικό αν υπήρχε στο σπίτι μας ειδικό δωμάτιο πλύσης ρούχων. Αλλά επειδή έχουμε ξαναπεί πως οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε σε μέγαρα, προσπαθούμε να το εντάξουμε στο λουτρό αναγκαστικά. Μια καλή λύση είναι να το κλείσουμε σε κάποιο έπιπλο για να μη μας ενοχλεί αισθητικά αλλά σε αυτή τη περίπτωση καλύτερα να αγοράσουμε πλήρως εντοιχισμένο πλυντήριο ρούχων. Σε περίπτωση που και αυτό είναι αδύνατο, διαλέγουμε ένα πραγματικά όμορφο.

– Επιλέγουμε υλικά επένδυσης με αντοχή στο νερό. Το ιδανικότερο και το ομορφότερο είναι το μάρμαρο και ο γρανίτης που όμως ανεβάζουν πολύ το κόστος. Η αμέσως καλύτερη επιλογή και η πιο διαδεδομένη είναι τα πλακίδια από κεραμικό ( πορσελάνη ) και ο τεχνογρανίτης. Πλέον βέβαια υπάρχουν στην αγορά και άλλα υλικά καινούργια τεχνολογίας, όπως ειδικές βαφές και ταπετσαρίες, που μπορούν να μας φανούν χρήσιμα και βολικά.

– Ένα στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει στη διακόσμηση του λουτρού είναι το ταβάνι. Μπορούμε να το επενδύσουμε με γυψοσανίδα και να δημιουργήσουμε ενδιαφέροντα σχέδια συνδυάζοντάς τα με έναν σωστό φωτισμό. Σε περίπτωση που το λουτρό είναι χαμηλοτάβανο λόγω παταριού πάνω από αυτό διαλέγουμε μια ανοιχτόχρωμη γυαλιστερή βαφή που θα κάνει το λουτρό να δείχνει ψηλότερο.

ΘΕΛΕΙΣ ΑΛΛΑΓΗ;

Σε κούρασε το μπάνιο σου και θέλεις να το ανανεώσεις; Ο διακοσμητής μας θα σε βοηθήσει....

Ένα ήδη υπάρχον λουτρό αλλάζει όψη πραγματικά δύσκολα. Είναι μια περίπτωση όπως της κουζίνας που είχαμε αναφέρει παλιότερα, μόνο που εδώ έχουμε μηδαμινές επιλογές. Δυστυχώς το λουτρό δεν μεταμορφώνεται εύκολα και η αλλαγή του επειδή συνήθως είναι ριζική κοστίζει. Βέβαια ίσως να καταφέρουμε κάτι αν:

–...αλλάξουμε χρώμα στο ταβάνι ή να το επενδύσουμε με γυψοσανίδα. Η πρώτη επιλογή είναι χαμηλού κόστους. Η δεύτερη υψηλότερου και με απαραίτητη προϋπόθεση να μην είναι χαμηλοτάβανο το λουτρό.

–...κολλήσουμε στα πλακίδια ειδικά αυτοκόλλητα που υπάρχουν στην αγορά. Πολλά από αυτά είναι πραγματικά γουστόζικα και σχετικά οικονομικά. Δεν κρατάνε όμως για πάντα γιατί χαλάνε γρήγορα.

–...διαλέξουμε μια πρωτότυπη κουρτίνα μπάνιου για την μπανιέρα μας. Υπάρχουν πολλές επιλογές στην αγορά. Επίσης μπορούμε να διαλέξουμε ένα αδιάβροχο ύφασμα και να απευθυνθούμε σε καταστήματα που εκτυπώνουν πάνω σε υφάσματα και να τυπώσουμε το δικό μας σχέδιο ή εικόνα. Το κόστος δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό και το αποτέλεσμα θα είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

tlife.gr

Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός


http://www.apocalypsejohn.com/2013/02/agios-kosmas-aitolos-tri-families-ena-spiti.html

Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός - Θα ιδείτε τρεις φαμίλιες σε ένα σπίτι

"Θά ιδήτε τρείς φαμίλιες σ΄ένα σπίτι" είπε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, και όπως θα δείτε από το κύμα εξώσεων και κατασχέσεων στην Ισπανία, οι άνθρωποι για να αποφύγουν τη διαβίωση στους δρόμους προσπαθούν να μείνουν στους συγγενείς τους.
Αν υπολογίσει πρόχειρα κάποιος πόσα δάνεια είναι στο "κόκκινο" στη χώρα μας τότε το "τρεις οικογένειες σε ένα σπίτι" δεν φαντάζει υπερβολικό, αφού με το τέλος του Μνημονίου 3 καλά θα είναι αν ένα 35% έχει κρατήσει το σπίτι του.
Ακολουθεί άρθρο των New York Times που εξηγεί τα ανησυχητικά τεκταινόμενα στην Ισπανία που σύντομα θα χτυπήσουν και την δικιά μας πόρτα.
"Το πρώτο βράδυ μετά την έξωση από το μικρό διαμέρισμά τους, επειδή δεν είχαν πληρώσει τις δόσεις στην τράπεζα, ο 71χρονος Φρανθίσκο Ροντρίγκεθ Φλόρες, και η σύζυγός του, η 67χρονη Αννα Λόπεθ Κοράλ, κοιμήθηκαν στην είσοδο της πολυκατοικίας τους, στη Σεβίλη.
Οι κόρες τους, και οι δύο άνεργες μητέρες, που ζούσαν με τα τρία παιδιά τους μαζί τους, κοιμήθηκαν στο φορτηγάκι ενός γείτονα.
«Ηταν οι χειρότερες στιγμές της ζωής μου. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω πώς ένιωσα όταν έχασα το σπίτι μου, και έπρεπε να κοιμηθώ στο χωλ της εισόδου», είπε πριν από λίγες ημέρες η κυρία Λόπεθ.
Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα τώρα.
Οι Ροντρίγκεθ είναι ανάμεσα στις 36 οικογένειες που έχουν κάνει κατάληψη σε συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων, που είναι άδεια επί τρία χρόνια.
Δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.
Το νερό τους το έκοψαν προσφάτως, και ζουν μονίμως με τον φόβο ότι οι αρχές θα τους κάνουν έξωση για άλλη μία φορά.
Αλλά η κυρία Λόπεθ λέει ότι τουλάχιστον δεν ζουν στον δρόμο - τουλάχιστον όχι ακόμα.
Ο αριθμός των ισπανικών οικογενειών που απειλούνται με έξωση συνεχίζει να αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς - εκατοντάδες κάθε ημέρα.
Το πρόβλημα έχει γίνει τόσο οξύ ώστε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόϊ ανακοίνωσε «πάγωμα» των εξώσεων για δύο χρόνια, αλλά μόνο για όσους ζουν αποδεδειγμένα στα όρια της φτώχειας.
Ενώ κάποιοι μπορούν να φιλοξενηθούν σε σπίτια συγγενών, ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός αστέγων, όπως οι Ροντρίγκεθ, δεν έχουν αυτή την τύχη.
Οι συγγενείς τους δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση από τους ίδιους. Και στην Ισπανία δεν υπάρχει σύστημα κοινωνικής προστασίας για τους αστέγους.
Για κάποιους η πίεση ήταν αφόρητη.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ένας 53χρονος άνδρας στη Γρανάδα απαγχονίστηκε λίγες ώρες προτού του κάνουν έξωση.
Και μια 53χρονη γυναίκα στο Μπιλμπάο πήδηξε στο κενό και σκοτώθηκε, την ώρα που οι δικαστικοί κλητήρες έφταναν στην πόρτα της.
Και όμως, την ίδια στιγμή η χώρα είναι γεμάτη με άδεια κτίρια όλων των ειδών, σχεδόν δύο εκατομμύρια, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις.
Ειδικοί λένε ότι όλο και περισσότεροι άστεγοι από εξώσεις κάνουν καταλήψεις σε άδεια σπίτια, ή επιστρέφουν στα δικά τους μετά την κατάσχεση.
Είναι μια προσωρινή λύση, αλλά για πολλούς η μοναδική.
«Δεν μπορούσα να αφήσω τα παιδιά και τα εγγόνια μου να πεθάνουν από την πείνα», λέει η κυρία Λόπεθ, που εργαζόταν καθαρίστρια ως σε έναν οίκο ευγηρίας."
Κάποιος θα έλεγε ότι ο Άγιος διάβαζε "βουλωμένο γράμμα" 2,5 αιώνες πριν.
Στόχος των Παγκοσμιοποιητών είναι η κατάργηση της ιδιοκτησίας, γιατί χωρίς ιδιοκτησία δεν θα υπάρχει ατομική ελευθερία, και αξιοπρέπεια.
Εύκολα θύματα για το τελικό στάδιο.
Το "χάραγμα", το όνειρο της Νέας Τάξης Πραγμάτων το "τσιπάρισμα" ο ολοκληρωτικός έλεγχος της ανθρωπότητας, και αυτό δεν θα φεύγει με εκλογές.

Ανοιξιάτικες προτάσεις

Σας αρέσει · Τετάρτη


Ανοιξιάτικες προτάσεις διακόσμησης

Η άνοιξη πλησιάζει και καθώς πλησιάζει είναι καιρός πλέον να αρχίσουμε να αλλάζουμε την εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού μας προσθέτοντας αυτή τη φορά πολύ χρώμα και ζωή στο χώρο!

Χρωματιστές κουρτίνες, λεπτά αέρινα υφάσματα, χρωματιστά μαξιλάρια και έπιπλα καθώς επίσης και πολλά λουλούδια μπορούν να φέρουν την άνοιξη μέσα στο σπίτι με τον πιο όμορφο και ευχάριστο τρόπο.

Σαλόνι, κουζίνα, υπνοδωμάτιο, τραπεζαρία, όποιο δωμάτιο και αν επιθυμείτε να αλλάξετε το μόνο που χρειάζεστε είναι ανοιχτά χρώματα, φαντασία και καλή διάθεση και τότε σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό!

Ανοιξιάτικη διακόσμηση με εντυπωσιακά ανοιχτά χρώματα και πολύ φως!

homeguide.gr

Ανεβατά με αλμυρή μυζήθρα

Ανεβατά με αλμυρή μυζήθρα
Προστέθηκε από , 04.07.10

Περιγραφή

Έψαχνα καιρό να βρω μια συνταγή με αλμυρή μυζήθρα και τελικά την βρήκα. Εύκολη και λαχταριστή.
Ανεβατά με αλμυρή μυζήθρα

    Τι χρειαζόμαστε:

    Για τη ζύμη:
    • 1 ποτήρι ελαιόλαδο γεμάτο (το κλασικό ποτηράκι που είχαν οι παππούδες για να πίνουν το ούζο τους)
    • 3 ποτήρια (απ' το ίδιο ποτήρι) χλιαρό νερό
    • 1 σφηνάκι ρακί
    • μισό φακελάκι μαγιά (ας είναι και περισσότερο)
    • λίγο αλάτι
    • αλεύρι όσο πάρει (800-900γρ)
    Για τη γέμιση:
    • μισό κιλό μυζήθρα
    Στα γρήγορα
    Κουζίνα
    Περιέχει









     Φτιάχνει
    24-25 κομμάτια

    Πως το κάνουμε:

     σημ.  Αν  δεν  ανοίγουν  οι σύνδεσμοι  κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση  πάνω

    Χρωματιστές πετσέτες


    Χρωματιστές πετσέτες

    Αν έχετε πετσέτες με χτυπητούς χρωματισμούς και θέλετε να τις διατηρήσετε όμορφες, προσθέστε στο πρώτο πλύσιμό τους μια κούπα αλάτι στο νερό.

    Το αλάτι σταθεροποιεί τα χρώματα. Έτσι, τα χρώματα θα παραμείνουν ζωντανά και έντονα για περισσότερο χρόνο.

    Δημήτρης Μητρόπουλος



    Ο Δημήτρης Μητρόπουλος (Αθήνα, 1 Μαρτίου 1896 - Μιλάνο 2 Νοεμβρίου 1960) ήταν Έλληνας μαέστρος, πιανίστας και συνθέτης που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Σπούδασε διεύθυνση χορωδίας και σύνθεση, αρχικά στο Ωδείο Αθηνών και αργότερα στο Βερολίνο. Πήρε χρυσό μετάλλιο για την ικανότητά του στο πιάνο από το Ωδείο Αθηνών, διάκριση που δόθηκε μόνο πέντε φορές στην ιστορία του Ωδείου. Οι πρώτες του συνθέσεις είναι γραμμένες στο τονικό σύστημα, αλλά με ενδιαφέροντες αρμονικούς πειραματισμούς, οι οποίοι γύρω στα 1915 γίνονται περισσότερο τολμηροί φτάνοντας στην ατονικότητα γύρω στα 1920.

    Είναι ο πρώτος Έλληνας συνθέτης που χρησιμοποίησε στο έργο του Ostinata (μια σονάτα για βιολί και πιάνο) αυστηρά δωδεκαφθογγική τεχνική.

    Γύρω στα 1930 σταμάτησε ουσιαστικά τη σύνθεση και ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη διεύθυνση ορχήστρας, πρώτα στην Αθήνα και μετά το 1937 στις ΗΠΑ, όπου και πέθανε μετά από δύο καρδιακές προσβολές -αλλά με μεγάλο χρονικό διάστημα η μια από την άλλη- το 1960.

    Στις συνθέσεις του περιλαμβάνονται περίπου 40 έργα, μεταξύ των οποίων μια όπερα (Αδελφή Βεατρίκη), μουσική για ορχήστρα, μουσική δωματίου, έργα για πιάνο, για φωνή κ.ά.

    Κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 ο Δημήτρης Μητρόπουλος μαζί με άλλους Έλληνες λογίους προσυπέγραψε την Έκκληση των Ελλήνων Διανοουμένων προς τους Διανοούμενους ολόκληρου του Κόσμου με την οποία αφενός μεν καυτηριάζονταν η κακόβουλη ιταλική επίθεση, αφετέρου δε, διέγειρε την παγκόσμια κοινή γνώμη σε επανάσταση συνειδήσεων για κοινό νέο πνευματικό Μαραθώνα.
    http://el.wikipedia.org/wiki/Δημήτρης_Μητρόπουλος

    ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: ΠΕΡΙ ΓΕΝΑΙΟΤΗΤΟΣ


    Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: ΠΕΡΙ ΓΕΝΑΙΟΤΗΤΟΣ

    ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: ΠΕΡΙ ΓΕΝΑΙΟΤΗΤΟΣ

    Ο γενναίος καθορίζεται με βάση τον ανθρώπινο φόβο και το ανθρώπινο θάρρος δηλαδή αν κάποιος δείχνει θάρρος εκεί που οι περισσότεροι ή όλοι φοβούνται, είναι τότε γενναίος. Επίσης επειδή το θεωρεί καλό και μπορεί να ενεργεί έτσι ακόμα κι αν δεν είναι κανένας παρών.

    Δεν πρέπει να χαρακτηρίσουμε γενναίο εκείνον που έχει θάρρος χάρη στην πείρα του όπως οι επαγγελματίες στρατιώτες γιατί χάρη στην πείρα τους ξέρουν ότι σε τούτο τον τόπο ή ή τον χρόνο ή κάτω απ 'τις συγκεκριμένες συνθήκες δεν μπορούν να πάθουν κακό.

    Επίσης ούτε, και όσοι δεν έχουν πείρα σχετικά με τις ενδεχόμενες συνέπειες, πρέπει να χαρακτηριστούν γενναίοι γιατί είναι απελευθερωμένοι από τον φόβο της απειρίας τους.

    Υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούνται γενναίοι εξ αιτίας των παθών τους όπως οι ερωτευμένοι ή οι θρησκευόμενοι. Ούτε αυτούς τους λέμε γενναίους, διότι αν τους στερήσουμε το πάθος τους, παύουν να είναι γενναίοι.

    Ούτε είναι ανδρεία όταν οι άνθρωποι υπομένουν τον κίνδυνο από ντροπή μπροστά στους συμπολίτες τους.

    Όχι πως η ανδρεία εμφανίζεται σε κάποιον χωρίς καθόλου πάθος και ορμή. Αλλά η ορμή πρέπει να προέρχεται από τη λογική και να κατευθύνεται προς το καλό.

    Όποιος λοιπόν ωθείται από λογική ορμή και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο για χάρη του καλού, είναι γενναίος.

    Δε σημαίνει όμως επειδή δείχνει πάθος και ορμή την ώρα της ανδρείας πράξης, ότι ο γενναίος άνθρωπος δεν φοβάται καθόλου.
    Γιατί δεν είναι γενναίος ένας άνθρωπος που δεν φοβάται τίποτα. Τότε και οι πέτρες και τα άλλα άψυχα θα ήταν γενναία.

    Είναι αναγκαίο να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο, παρά το ότι νιώθει τον φόβο διαφορετικά, αν τον αντιμετωπίζει χωρίς να νιώθει φόβο, δεν είναι γενναίος."

    ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ - ΜΕΓΑΛΑ ΗΘΙΚΑ

    [Πηγή gr.news.yahoo.com]
    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    Καλιτσούνια ανεβατά


    Καλιτσούνια ανεβατά
    Bαθμολογία:
           
    7 ψήφοι
    Προστέθηκε από , 09.12.08
    Photo

    Περιγραφή

    Πιτάκια με μιζίθρα κρητικά

    photo: kate_ef

    Τι χρειαζόμαστε:

    • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
    • 1/2 φλιτζάνι λάδι
    • 1 φλιτζάνι γάλα
    • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
    • 3 αυγά
    • 1 φλιτζάνα νερό χλιαρό
    • 1 φλιτζανάκι κονιάκ
    • 1 μπέικιν
    • 3 βανίλιες
    • 70 γραμμ. φρέσκια μαγιά
    • και γύρω στο ένα κιλό αλεύρι

    για τη γέμιση
    • 1/2 κιλό μυζήθρα
    • λίγη ζάχαρη

    για την επικάλυψη
    • αυγό
    • σουσάμι
    Στα γρήγορα
    Κατηγορία
    Μέθοδος
    Διατροφή











    Φτιάχνει
    50 με 60 κομμάτια

    Πως το κάνουμε:

    Βοηθώντας τους συνανθρώπους μας



    Βοηθώντας τους συνανθρώπους μας κάνουμε καλό στην υγεία μας!

    Οι αλτρουιστικές πράξεις φαίνεται ότι κάνουν καλό στην καρδιά, μειώνουν τη χοληστερίνη καθώς και το βάρος, ακόμη και σε άτομα μικρής ηλικίας. Σε αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να καταλήγουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια.

    Οι ερευνητές χώρισαν μια ομάδα 106 μαθητών ηλικίας 15-16 σε δυο υποομάδες. Τα άτομα της πρώτης ομάδας συμμετείχαν σε εθελοντικές εργασίες βοηθώντας μικρότερα παιδιά επί δέκα εβδομάδες για μια ώρα την εβδομάδα. Τα άτομα της δεύτερης ομάδας περίμεναν να κληθούν για να συμμετάσχουν σε αντίστοιχα προγράμματα.

    Μετά από δέκα εβδομάδες οι μαθητές της πρώτης ομάδας είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, μειωμένη χοληστερίνη και χαμηλότερο ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) συγκριτικά με τους μαθητές που βρίσκονταν σε λίστα αναμονής.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εθελοντές που ανάφεραν τα πιο θετικά συναισθήματα όσον αφορά τη συμμετοχή τους στις εθελοντικές εργασίες ήταν και αυτοί που είχαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στην καρδιαγγειακή τους υγεία.

    Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «JAMA Pediatrics».


    vita.gr

    Κατάθλιψη



    Κατάθλιψη: μικρές συμβουλές αντιμετώπισης και πρώτων βοηθειών

    Πρόκειται για μία σοβαρή κατάσταση που μπορεί να απειλήσει όχι μόνο την ψυχική και σωματική μας υγεία. Μπορεί να είναι μία παροδική κατάσταση, μπορεί όμως και να απαιτεί τη βοήθεια ενός ειδικού που θα μας καθοδηγήσει έξω από το λαβύρινθο του καταθλιπτικού συναισθήματος. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αντιδράσει: δείτε το σαν παροχή πρώτων βοηθειών στον εαυτό σας!

    - Καλλιεργείστε υποστηρικτικές σχέσεις.
    Φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο, σχεδόν εξαντλητικό στους ανθρώπους που υποφέρουν από καταθλιπτικά συναισθήματα να μιλήσουν, να επικοινωνήσουν, να διατηρήσουν τις κοινωνικές τους επαφές. Είναι πολύ πιο άνετο και βολικό να κρυφτούμε μέσα στο όστρακό μας, καλά κρυμμένοι και σιωπηλοί. Παλέψτε το. Τα πράγματα που βοηθούν περισσότερο είναι αυτά που μας φαίνονται πιο δύσκολα. Διαλέξτε έναν άνθρωπο από το περιβάλλον σας και μιλήστε του για αυτό που σας συμβαίνει. Προσπαθείστε να διατηρήσετε τις κοινωνικές σας δραστηριότητες, ακόμα κι αν νιώθετε απρόθυμοι. Μικρές νησίδες κοινωνικότητας και επαφής μέσα στην εβδομάδα θα βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το συναίσθημα της απομόνωσης και της μοναξιάς. Μιλήστε για τα συναισθήματά σας και ζητήστε κατανόηση και υπομονή από το περιβάλλον σας. Δείτε ένα ψυχολόγο και μιλήστε του για όλο το βάρος που κουβαλάτε.

    - Φροντίστε τον εαυτό σας.
    Ακόμα και αν σε αυτή τη φάση δεν αισθάνεστε ευχαρίστηση ή νιώθετε ότι τίποτα δεν μπορεί να διασκεδάσει τη θλίψη σας, ασχοληθείτε με πράγματα που σας άρεσαν παλιότερα. Δε χρειάζεται να ανέβετε το Έβερεστ. Ένα καλό βιβλίο, οι αγαπημένες σας ταινίες, ένας μικρός περίπατος ή μία βόλτα με το αυτοκίνητο. Ό,τι σας ευχαριστεί. Αντισταθείτε σε εκείνο το συναίσθημα που σας καλεί να μείνετε όλη μέρα κάτω από την κουβέρτα και βγείτε στον κόσμο. Στην αρχή φαίνεται βουνό, όμως μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο ανακουφιστικό μπορεί να είναι. Πρώτα και πάνω από όλα, δείξτε κατανόηση και υπομονή στον εαυτό σας. Μην τον μαστιγώνετε και μην τον κατηγορείτε για αυτό που συμβαίνει.

    - Χρησιμοποιείστε το σώμα σας.
    Η άσκηση, ήπιας μορφής και από λίγο κάθε μέρα, μπορεί να έχει θαυματουργά αποτελέσματα στην ψυχική μας κατάσταση. Περπατήστε. Ανεβείτε με τις σκάλες και όχι με το ασανσέρ. Παρκάρετε λίγο πιο μακριά. Τεντωθείτε για να πιάσετε κάτι από τα ψηλά ράφια. Τονώστε το σώμα σας με κάθε ευκαιρία που σας δίνεται (αν αρχίσετε να το παρατηρείτε, θα δείτε πως μας δίνονται άπειρες τέτοιες ευκαιρίες καθημερινά). Βγείτε στον ήλιο. Ευτυχώς στην Ελλάδα έχουμε αρκετό! Ο ήλιος βοηθάει στη δημιουργία θετικής συναισθηματικής αίσθησης.

    - Μελετήστε τον εαυτό σας.
    Ασχοληθείτε με τα συναισθήματά σας και με τις σκέψεις σας κρατώντας ένα ημερολόγιο και παρατηρώντας τί σας συμβαίνει, τί σας βελτιώνει και τί σας επιδεινώνει. Μόλις τελειώσετε με τα αρνητικά συναισθήματα, πάρτε λίγο χρόνο και σκεφτείτε τί σας αρέσει στον εαυτό σας, τί κάνατε καλά σήμερα, τί θα κάνετε καλά αύριο.

    Βάλτε μικρούς στόχους και ξεκινήστε με μικρά βήματα χωρίς να φέρνετε τον εαυτό σας αντιμέτωπο με το αδύνατο και την αποτυχία. Είναι προτιμότερο να πείτε αύριο θα κάνω ένα μικρό περίπατο στη γειτονιά παρά να λέτε καθημερινά την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσω κολυμβητήριο!

    kaluterizoi.blogspot.gr

    ...στὸ Ἀρχαιολογικὸ Μουσεῖο Πειραιῶς...


     

    " Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αγάλματα της θεάς Αθηνάς. Είναι χυτό και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.
    Η θεά απεικονίζεται σε υπερφυσικό μέγεθος (ύψος 2,35) με τα γνωστά διακριτικά σύμβολά της..."
    Καταπληκτικὲς φωτογραφίες καὶ περισσότερες πληροφορίες --> http://art-hellas.blogspot.gr/2012/12/blog-post_1392.html
    Τὸ ἂγαλμα βρίσκεται στὸ Ἀρχαιολογικὸ Μουσεῖο Πειραιῶς...

    Ο Τσαρούχης ανεβάζει «Τρωάδες»

    http://mikros-romios.gr/3634/tsaroyxis/

    ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ Ο Τσαρούχης ανεβάζει «Τρωάδες» σε ένα οικόπεδο!

    Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
    Ελάχιστοι ίσως θυμούνται πως ο Γιάννης Τσαρούχης ανέβασε «Τρωάδες» σε θέατρο που δημιούργησε –μόλις για τέσσερις εβδομάδες– σε έναν χώρο σταθμεύσεως της μικρής οδού Καπλανών 6, στο κέντρο των Αθηνών. Ήταν τον Σεπτέμβριο 1977, όταν έστησε ένα ξύλινο ικρίωμα με βαθμίδες στις αναλογίες αρχαίου θεάτρου για να παρουσιάσει την τραγωδία του Ευριπίδη που σκηνοθέτησε ο ίδιος. Στο βάθος του οικοπέδου υπήρχαν χαλάσματα, τα οποία πληρούσαν την αρμονία χρωμάτων που ήθελε ο Τσαρούχης, ενώ θεωρούσε ιδανική την εικόνα της καταστροφής. Η συνέντευξή του (φωτογραφία) προκάλεσε συζητήσεις αλλά και σχόλια στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Τα στοιχεία εκείνης της παράστασης ήταν πράγματι εντυπωσιακά. Η διδασκαλία ήταν του ίδιου που είχε κάνει και τη μετάφραση. Για τη μουσική επένδυση χρησιμοποιήθηκαν εμβατήρια του Ελληνικού Στρατού, τα ανδρικά κοστούμια ήταν του οίκου Τσόγκα, ενώ για τις «προσφυγίνες» αγοράστηκαν από το δημοπρατήριο. Όσο για το σκηνικό αφηνόταν στη «θεά Τύχη»! Και όσο για τους συντελεστές της παράστασης ήταν επίσης μια πρωτοπορία. Εκάβη η Σμάρω Στεφανίδου, α’ κορυφαία η Σαπφώ Νοταρά, β’ κορυφαία η Πίτσα Μπουρνόζου, Κασάνδρα η Εύα Κοταμανίδου, Ανδρομάχη η Αλίκη Γεωργούλη, Ταλθύβιος ο Χρήστος Τσάγκας κ.ά. Δεν ήταν η πρώτη φορά που παρουσίαζε Τρωάδες ο Γ. Τσαρούχης. Είχε φτιάξει τα σκηνικά για την ίδια παράσταση λίγα χρόνια νωρίτερα σε μαθητική παράσταση στο Λονδίνο (1953) και αργότερα στο Παρίσι, με σκηνοθεσία του Μιχ. Κακογιάννη (1965). Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Το εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αποσπώντας ευμενή σχόλια από τον ελληνικό και διεθνή Τύπο. Αναπάντεχη θεωρήθηκε η κυριαρχία της Στεφανίδου και εντυπωσιακές οι ελάχιστες αλλά εύγλωττες κινήσεις της Νοταρά. Αρωγός τους βέβαια ο Οργανισμός Τουρισμού που έδωσε τη δυνατότητα στον Τσαρούχη να δώσει θριαμβευτικό «παρών» εξυπνάδας και θεατρικού ενστίκτου!

    Ψωμί με δεντρολίβανο


    Ψωμί με δεντρολίβανο
    Ψωμί με δεντρολίβανο

    Μία συνταγή για να γίνει το ψωμί σας πιο...ενδιαφέρον!


    • 1/2 κσ μαγιά
    • 1/2 κγ αλάτι
    • 1 κσ δεντρολίβανο
    • 750 γρ αλεύρι για κάθε χρήση

    Για τη ζύμη:

    Σ' ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε 3 φλιτζάνια χλιαρό νερό και αναμειγνύουμε τη μαγιά και το αλάτι. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μία κουτάλα, μέχρι να μην υπάρχουν στεγνά κομμάτια. Η ζύμη θα είναι αρκετά χαλαρή και κολλώδη. Καλύπτουμε με μία πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες. Μετά το διάστημα των 2 ωρών μπορούμε να ψήσουμε τη ζύμη ή να τη βάλουμε στο ψυγείο, σκεπασμένη, όπου μπορεί να διατηρηθεί εως και για δύο εβδομάδες.

    Για το σχήμα:

    Πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι και ρίχνουμε από πάνω το δεντρολίβανο. Κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια. Πλάθουμε τη ζύμη στα χέρια μας δημιουργώντας μια στρογγυλεμένη κορυφή και μία πιο ανοιχτή βάση. Βάζουμε τα τέσσερα κομμάτια ζύμης σ' ένα λαδωμένο ταψί και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 40 λεπτά.


    Για το ψήσιμο:

    Τοποθετούμε ένα τηγάνι στο κάτω μέρος του φούρνου. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό ταψί στο μεσαίο ράφι και
    προθερμαίνουμε το φούρνο για 20 λεπτά στους 230°C. Πασπαλίζουμε λίγο ακόμα αλεύρι τα τέσσερα κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε την κορυφή με ένα μαχαίρι. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε στο αντικολλητικό ταψί. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερο στο τηγάνι και κλείνουμε γρήγορα τη πόρτα του φούρνου για να παγιδεύσουμε μέσα τον ατμό.

    Ψήνουμε περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Πριν κόψουμε τα ψωμιά τ' αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.

    toarkoudi.gr

    Κτίζοντας σχέση και επικοινωνία

    Κτίζοντας σχέση και επικοινωνία με το παιδί μου  
    Κτίζοντας σχέση και επικοινωνία με το παιδί μου
    Δώρα Παπαγεωργίου, Κλινική Ψυχολόγος
    Συναισθηματική αγωγή
    Οι καιροί που ζούμε είναι δύσκολοι, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Οι δυσκολίες που παρουσιάζουν τα παιδιά μας έχουν αυξηθεί σε συχνότητα και ένταση και πολλοί γονείς δεν ξέρουν πώς να τις αντιμετωπίσουν. Νιώθουν ότι, οι αλλαγές στη φύση της παιδικής ηλικίας είναι τόσο μεγάλες, σε βαθμό που να μην μπορούν να τις χειριστούν και αυτό τους οδηγεί συχνά σε αδιέξοδο.
    Η νέα πραγματικότητα σπρώχνει τους γονείς σε μια διαρκή αναζήτηση πιο αποτελεσματικών τρόπων διαπαιδαγώγησης. Η πληθώρα αντικρουόμενων γνωμών, που εστιάζονται κυρίως στην αντιμετώπιση της προβληματικής συμπεριφοράς των παιδιών, προκαλεί περισσότερη σύγχυση στους γονείς παρά καθοδήγηση.
    Οι γονείς φαίνεται να έχουν ανάγκη από «τεχνικές», που να τους βοηθούν να κατανοήσουν τα παιδιά τους και να αποκαταστήσουν μαζί τους μια ποιοτική και διαρκή επικοινωνία. Να μπορούν δηλαδή να τα καθοδηγούν, με στόχο την κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη και ωρίμανση.

    Συχνά οι συμβουλές που δίνονται στους γονείς, αγνοούν τον κόσμο των συναισθημάτων. Βασίζονται σε θεωρίες ανατροφής των παιδιών, πλείστες από τις οποίες αποδίδουν ιδιαίτερη προσοχή στην κακή συμπεριφορά και παραγνωρίζουν τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από αυτή.

    Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι ο ρόλος τους είναι να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτυχθούν σύμφωνα με τα δικά τους ενδιαφέροντα και τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες. Πέρα από το να δημιουργήσουν υπάκουα και παθητικά άτομα, επιθυμούν να πετύχουν πολύ περισσότερα για τα παιδιά τους ή μέσω των παιδιών τους.

    Επιδιώκουν να τα μεγαλώσουν εξασφαλίζοντάς τους δεξιότητες ενός υπεύθυνου αυριανού πολίτη, που θα μπορεί να κάνει τις δικές του επιλογές, που θα έχει καλές σχέσεις και θα χαίρεται τη ζωή του.
    Μέσα από τη μακρόχρονη εμπειρία μου με γονείς και παιδιά, διαπίστωσα ότι, η επίδειξη ενδιαφέροντος και αγάπης από μόνη της δεν είναι αρκετή. Πολλοί γονείς που αγαπούν τα παιδιά τους και ενδιαφέρονται γι αυτά, όταν έρχονται αντιμέτωποι με το θυμό, το φόβο ή τη λύπη των παιδιών τους, βρίσκονται σε ένα τρομερό αδιέξοδο.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γονείς σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με προκλήσεις που ήταν άγνωστες στις προηγούμενες γενιές. Οι γονείς σήμερα οφείλουν να κάνουν για τα παιδιά τους, πολύ περισσότερα από το να τους εξασφαλίσουν τροφή, μια καλή εκπαίδευση και μια άνετη ζωή.

    Συναισθηματική αγωγή

    ΜΕ ποιους τρόπους μπορούν, άραγε, οι σημερινοί γονείς να δώσουν στα παιδιά τους εκείνα τα εφόδια που θα τα κρατήσουν μακριά από τους καθημερινούς κινδύνους; Με ποιους τρόπους μπορούν να τα ενδυναμώσουν και να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν την αυτοεκτίμησή τους, ώστε να είναι ώριμα και υπεύθυνα άτομα και να κάνουν τις σωστές επιλογές στη ζωή τους;

    Η απάντηση φαίνεται να βρίσκεται, σύμφωνα με έρευνες, στο κτίσιμο στενού συναισθηματικού δεσμού μεταξύ παιδιών και γονιών. Εντοπίζεται επίσης στη προσπάθεια των τελευταίων να διοχετεύσουν την αγάπη και το ενδιαφέρον τους, να βοηθήσουν τα παιδιά τους ώστε να αναπτύξουν κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες. Εκείνες δηλαδή τις δεξιότητες που χρειαζόμαστε σε όλες τις ανθρώπινές μας σχέσεις, είτε με ενήλικες, είτε με παιδιά.

    Απαιτείται λοιπόν από τους γονείς μια δική τους προσωπική ανάπτυξη, χρειάζεται να αγωνιστούν για να μάθουν ώστε να μπορέσουν να διδάξουν περισσότερο τα παιδιά τους. Η συναισθηματική εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση - αλλιώς συναισθηματική αγωγή - προσφέρει το πλαίσιο στο οποίο βασίζεται η συναισθηματική επικοινωνία.

    Όταν υπάρχει συναισθηματική επικοινωνία, τότε μπορούμε να αποκαταστήσουμε ποιοτική επικοινωνία με τα παιδιά μας ή αλλιώς συνεννόηση, δημιουργικό διάλογο. Να μιλά ο ένας και να ακούει ο άλλος. Να αντιλαμβάνεται ο ένας τα λόγια του άλλου και να απαντά. Να υπάρχει αλληλοσεβασμός στις διαφορετικές γνώμες που εκφράζονται.

    Οι γονείς να μπορούν να θέσουν όρια: Η συμμόρφωση, η υπακοή και η υπευθυνότητα, στοιχεία που πρέπει να πηγάζουν από μια αίσθηση αγάπης και συναισθηματικών δεσμών, που τα μέλη της οικογένειας να νιώθουν ότι υπάρχει ανάμεσά τους.
    Η συναισθηματική αγωγή, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, φαίνεται να βοηθά τα παιδιά να γίνουν υγιέστεροι και πιο πετυχημένοι ενήλικες.

    Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι η συναισθηματική αγωγή είναι η λύση για όλα τα καθημερινά προβλήματα της οικογενειακής ζωής. Δεν σημαίνει ότι με την εφαρμογή της, θα εξαλειφθούν όλες οι οικογενειακές συγκρούσεις, που αποτελούν μια πραγματικότητα της οικογενειακής ζωής, ούτε ότι θα σταματήσουν να υπάρχουν πληγωμένα συναισθήματα ή αισθήματα λύπης, άγχους, θυμού ή φόβου.

    Τι έχουμε να πετύχουμε;

    Εύλογα λοιπόν οι γονείς μπορεί να διερωτηθούν: Γιατί λοιπόν μας εισηγείστε να εφαρμόσουμε αυτού του είδους την αγωγή; Τι έχουμε να πετύχουμε;
    Και η απάντηση, συνοπτικά: Αν εφαρμόσετε αυτού του είδους την αγωγή, θα νιώσετε ότι βρίσκεστε πιο κοντά στο παιδί σας. Στην οικογένεια αρχίζει να υπάρχει οικειότητα και σεβασμός. Και όταν υπάρχει οικειότητα και σεβασμός, τα προβλήματα μεταξύ των μελών της οικογένειας σταματούν να μοιάζουν άλυτα.

    Όταν ακόμη βρίσκεστε κοντά στα παιδιά σας, από συναισθηματική άποψη, είστε σε θέση να εμπλακείτε περισσότερο στη ζωή τους και να ασκήσετε μεγαλύτερη επίδραση. Όταν βρίσκεστε συναισθηματικά κοντά στο παιδί σας τότε, όχι μόνο δεν φοβάστε να θέσετε όρια, αλλά:
    • Αυτά τα όρια γίνονται αποδεκτά από τα παιδιά,
    • τα λόγια σας έχουν βαρύτητα,
    • τα παιδιά νοιάζονται για τις απόψεις σας και δε θέλουν να σας δυσαρεστήσουν,
    • μπορείτε να προσφέρετε κίνητρα και καθοδήγηση,
    • μπορείτε επίσης να έχετε επικοινωνία με τα παιδιά σας.

    Η αναγνώριση και η έκφραση των συναισθημάτων μέσα στην οικογένεια, δημιουργούν πλαίσια ασφάλειας και εμπιστοσύνης, που βοηθούν το παιδί να ηρεμεί και να ρυθμίζει τα συναισθήματά του. Τα βοηθά επίσης να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, να γίνεται αποδεκτό από τους συνομήλικούς του, να δημιουργεί φιλίες και υγιείς σχέσεις.

    Όταν τα παιδιά νιώθουν συναισθηματικά δεμένα με τους γονείς τους, τότε μόνο θετικά στοιχεία μπορούν να προκύψουν. Όταν επιδιώκουμε να κατανοήσουμε τις εμπειρίες των παιδιών μας, τα βοηθούμε να νιώσουν ότι έχουν ένα σημαντικό στήριγμα.

    Όταν αποφεύγουμε να τα επικρίνουμε, να μειώσουμε αυτά που νιώθουν ή να αλλάξουμε τους στόχους τους, τότε μας αφήνουν να μπούμε στο κόσμο τους. Μας λένε πώς αισθάνονται. Εκφράζουν τη γνώμη τους. Τα κίνητρά τους αποσαφηνίζονται περισσότερο και αυτό μας οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανόηση. Τότε τα παιδιά αρχίζουν να μας εμπιστεύονται.

    Έτσι, όταν εμφανιστούν συγκρούσεις, έχουμε έδαφος για την από κοινού επίλυσή τους. Με την υποστήριξή μας, μπορούν ακόμα να βρουν λύσεις στα αδιέξοδα των εσωτερικών τους συγκρούσεων. Και μπορεί πραγματικά να έρθει η ώρα που θα θέλουν να ακούσουν τις συμβουλές μας.

    Συμβουλές για να κτίσουμε επικοινωνία με τα παιδιά μας
    • Αποφεύγουμε να υποκύπτουμε στην «ύπουλη» συνήθεια να επικρίνουμε και να κάνουμε ταπεινωτικά σχόλια για τα παιδιά μας.
    • Προσέχουμε να μην τα περιγελάμε.
    • Αποφεύγουμε τις ταμπέλες. Προσπαθούμε να σχολιάζουμε μόνο τις συγκεκριμένες συμπεριφορές και να μην κάνουμε γενικεύσεις στο χαρακτήρα τους.
    • Χρησιμοποιούμε τις μικρές επιτυχίες τους για τον έπαινο, για να αυξήσουμε την εμπιστοσύνή τους και να τα βοηθήσουμε να προχωρήσουν.
    • Επιδιώκουμε να τους αποδείξουμε ότι ο κόσμος τους είναι σημαντικός για μας, για μια μεγαλύτερη και καλύτερη προσέγγιση. Δείχνουμε ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, τους χώρους, τα γεγονότα της ζωής των παιδιών μας.
    • Περνούμε κάποιο χρόνο στον παιδικό σταθμό, στο σχολείο, στις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών μας. Μιλούμε με τα ίδια τα παιδιά, ώστε να μάθουμε για τους φίλους τους.
    • Είμαστε πάντα ειλικρινείς με τα παιδιά μας. Οι επινοήσεις και τα τεχνάσματα, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να χάσουμε την αξιοπιστία μας και να χαλάσουμε τη σχέση μας.
    • Θυμόμαστε ότι ο στόχος μιας συζήτησης με τα παιδιά δεν είναι κατ 'ανάγκη η επίτευξη συμφωνίας, αλλά η επίδειξη κατανόησης. Πετυχαίνουμε καλύτερα αποτελέσματα, όταν αφήνουμε ανοικτή την προοπτική του διαλόγου.
    • Προσπαθούμε να μην επιβάλουμε τις δικές μας λύσεις στα προβλήματα των παιδιών, ιδιαίτερα αν δε μας έχουν ζητηθεί τέτοιες λύσεις. Ως γονείς, μπορεί να ενοχληθούμε με την απροθυμία των παιδιών μας να δεχτούν συμβουλές που δεν έχουν ζητήσει. Το να προτείνουμε λύσεις στα παιδιά, πριν δείξουμε αναγνώριση και κατανόηση στα συναισθήματά τους, είναι σαν να τους ζητούμε να βάψουν μιαν επιφάνεια που μόνο εμείς βλέπουμε.
    • Ενδυναμώνουμε το παιδί μας, προσφέροντάς του επιλογές και σεβόμενοι την επιθυμία του. Βέβαια, δεν είναι κακό να ζητούμε από το παιδί να υπακούει ή να συνεργάζεται. Ως γονείς πρέπει να καταλάβουμε ότι, όσο νωρίτερα μάθουμε το παιδί να εκφράζει τις προτιμήσεις του και να κάνει σωστές επιλογές, τόσο γρηγορότερα το βοηθούμε να αναπτύξει την αυτοεκτίμησή του, έχοντας κατά νου ότι η δεξιότητα λήψης σωστών αποφάσεων και επιλογών, αποτελεί αναγκαίο εφόδιο στην εφηβεία .
    • Συμμεριζόμαστε τα όνειρα και τη φαντασία του παιδιού μας. Η τεχνική αυτή βοηθά πολύ να δείξουμε κατανόηση και να μοιραστούμε τα συναισθήματα των παιδιών μας. Το να εκφράζουν τα παιδιά επιθυμίες, έστω κι αν ξεπερνούν τις δυνατότητές μας, είναι καλό και χρήσιμο. Το να ακούσουμε το παιδί μας, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να το ικανοποιήσουμε. Είναι όμως πολύ σημαντικό να καταλαβαίνουμε το ίδιο και τις επιθυμίες του.
    • Κάνουμε διάφορα πράγματα μαζί με τα παιδιά μας.
    ★ Διαβάζουμε ένα βιβλίο,
    ★ παρακολουθούμε μια ταινία ή ένα θεατρικό έργο,
    ★ ακούμε μαζί μουσική,
    ★ παίζουμε ένα παιχνίδι,
    ★ κάνουμε ποδήλατο, περπάτημα ή τρέξιμο,
    ★ κάνουμε μαζί γυμναστική,
    ★ φτιάχνουμε ένα φαγητό ή ένα γλυκό,
    ★ λύνουμε ένα σταυρόλεξο.
    • Είμαστε σταθεροί και υπομονετικοί. Η συναισθηματική αγωγή χρειάζεται σταθερότητα και υπομονή.
    • Θυμόμαστε ότι, για την επικοινωνία και την κατανόηση, τα λόγια δεν είναι πάντοτε απαραίτητα. Ένα αγκάλιασμα ή ένα χάδι, είναι πολύ συχνά πιο εύγλωττα από οποιαδήποτε λέξη, ιδίως εάν το παιδί νιώθει λύπη ή φόβο.
    • Σεβόμαστε τις περιπτώσεις που το παιδί μας δεν είναι έτοιμο να μιλήσει για ένα θέμα. Ορίζουμε μια ημερομηνία για να το συζητήσουμε αργότερα και επανερχόμαστε στο θέμα, όπως είχαμε υποσχεθεί.
    • Δίνουμε υποσχέσεις γι αυτά που μπορούμε να κάνουμε και τηρούμε την υπόσχεσή μας.
    • Αποφεύγουμε τους αγώνες υπεροχής. Όταν οι γονείς και το παιδί βρίσκονται μπλεγμένοι σε ανταγωνιστική πάλη και ο καθένας προσπαθεί να υποτάξει τον άλλο, μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσά τους μια σχέση με έντονα εκδικητικά στοιχεία.
    • Θυμόμαστε ότι όλες οι συγκρίσεις είναι βλαβερές.

    Συνταγή ΓΙΑ ΝΑ χτίσουμε επικοινωνία ΜΕ ΤΑ παιδιά Μας

    ✔ Εκείνο Που ποτέ ΔΕΝ μπορεί ΝΑ αποτελέσει Συνταγή. Γιατί είναι πολύ ζωντανό, πηγαίο, προσωπικό, δε διδάσκεται, αλλά βιώνεται: Είναι η αγάπη.

    ✔ Βοηθήστε τα παιδιά σας να σας αγαπήσουν, να σας εκτιμήσουν και να σας εμπιστευτούν. Να έχετε πάντα κατά νου ότι τα παιδιά ζητούν τη ζεστασιά και την οικειότητα με τους γονείς. Επίσης πρέπει να ξέρετε ότι πάντα υπάρχουν πολλές δεύτερες ευκαιρίες, ότι η συγγνώμη είναι αμφίδρομη.

    ✔ Μπορείτε να κτίσετε επικοινωνία με τα παιδιά σας, αν έχετε καταφέρει να κτίσετε μια σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και όχι στον εκφοβισμό. Πρέπει, συνεπώς, να αναθεωρήσετε πεπαλαιωμένα πρότυπα πειθαρχημένης συμπεριφοράς και να εντάξετε τη συναισθηματική αγωγή στη σχέση σας.

    Θα χρειαστεί να καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια, αλλά να είστε σίγουροι ότι, από τη στιγμή που θα αποφασίσετε να είστε παρόντες στα συναισθήματα του παιδιού σας, τότε θα βρείτε ευκαιρίες να συνδεθείτε μαζί του, σε καθημερινή βάση.

    Η επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά πρέπει να βασίζεται στον αυτοσεβασμό και των δύο πλευρών. Χωρίς εμπιστοσύνη και οικειότητα, χάνεται η ακρόαση, η προσοχή φθίνει και η από κοινού επίλυση των προβλημάτων καθίσταται αδύνατη. Για να πετύχουμε αυτό το έργο πρέπει να θυμόμαστε ότι όλα τα συναισθήματα επιτρέπονται, όχι όμως και όλες οι συμπεριφορές.

    Κλείνω με αυτό που συχνά ακούμε στα μαθήματα της ψυχολογίας, τα 3 στοιχειώδη και αναγκαία εφόδια, που ο κάθε γονιός πρέπει να προσφέρει στο παιδί του : την ασφάλεια, την τρυφερότητα και την αναγνώριση . Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία της πραγματικής αγάπης. Αυτά θα βοηθήσουν το παιδί να πλαστεί και να δέσει ως άνθρωπος δυνατός, ανεξάρτητος, θετικός και χαρούμενος.

    Πάντοτε βέβαια θα υπάρχουν δοκιμασίες, δυσκολίες, ακόμα και συμφορές, «όμως διαφορετικά αντιμετωπίζει τις ανεμοθύελλες ένα καλαμένιο καλυβάκι και διαφορετικά μια πέτρινη πυραμίδα».


    paidiatros.com

    Δημοφιλείς αναρτήσεις