Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

από το βιβλίο "Εμπρός δια της λόγχης - Η μεγάλη εξόρμηση 1912-1913"

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη φωτογραφία του χρήστη Ελλήνων Ιστορία.
 
Ελλήνων Ιστορία
Η πολιορκία του Μπιζανίου τον Ιανουάριο του 1913
(Απόσπασμα από το βιβλίο "Εμπρός δια της λόγχης - Η μεγάλη εξόρμηση 1912-1913")
«Με τόσα Τούρκικα κανόνια, ούτε πουλί πετούμενο δεν θα μπορεί να τον περάσει ...»
Τις νύχτες της επίθεσης από 7 ως 9 Ιανουαρίου, τις είχαμε ονομάσει «νύχτες του Αγίου Βαρθολομαίου».
Νωρίς το πρωί της 12ης Ιανουαρίου 1913 άρχισαν τα πυροβόλα. Τα δικά μας χτυπούσαν το Μπιζάνι, τα δικά τους χτυπούσαν την Αετορράχη. Οι περισσότερες οβίδες τους πέφτανε στον απέναντι βράχο. Μόνο ένας Στρατιώτης του 15ου πληγώθηκε, κι αυτός ελαφρά, από όλη αυτή τη βροχή των οβίδων. Σαν τέλειωσε ο βομβαρδισμός, μαζί με τον Μιχάλη και το Διμοιρίτη μας, ανεβήκαμε προσεχτικά στην κορυφή του υψώματος να δούμε τι γίνεται παραπέρα. Απέναντί μας ήταν το Μπιζάνι και πιο χαμηλά αριστερά του, όπως κοιτάζαμε εμείς, ήταν το λεγόμενο «μικρό Μπιζάνι». Σε όλο το μήκος βλέπαμε μεγάλα τσιμεντένια οχυρά και μπροστά τους διπλά χαρακώματα και συρματοπλέγματα.

Τι μας βάσταγε; Το όνειρο για τα Γιάννενα και για το τέλος του πολέμου. Να πάρουμε το Γιάννενα, να πάρουμε τα' απολυτήριο και να πάμε σπίτι μας ...
https://www.facebook.com/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%C…/…

Η μάχη του Καματερού Αττικής

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη φωτογραφία του χρήστη Ελλήνων Ιστορία.
 
Ελλήνων Ιστορία
Σαν σήμερα 27 Ιανουαρίου 1827
Η μάχη του Καματερού Αττικής
Δύναμη ανδρών υπό τους Διονύσιο Βούρβαχη, Πανούτσο Νοταρά, και Ιωάννη Μαυροβουνιώτη, δέχονται Τουρκική επίθεση 2.000 πεζών και 600 ιππέων υπό τον Κιουταχή στο Καματερό Αττικής. Στην μάχη που έγινε έπεσε ηρωικά ο Βούρβαχης με 300 Έλληνες υπερασπιστές.
Οι Έλληνες θα πάρουν το αίμα τους πίσω δυο μέρες αργότερα, στη Μάχη της Καστέλας. Μεσολάβησε το τελεσίγραφο του Κιουταχή προς τους πολιορκημένους της Ακρόπολης για άμεση παράδοση, που δεν έγινε δεκτό.
https://www.facebook.com/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF…/

Γεώργιος Γρίβας Διγενής..

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη φωτογραφία του χρήστη Ελλήνων Ιστορία.
 
Ελλήνων Ιστορία
Σαν σήμερα 27 Ιανουαρίου 1974
ύστερα από καρδιακή προσβολή, θα φύγει απ΄την ζωή στο παλιό του κρησφύγετο στην Λεμεσό, ο Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής..

Μία από τις ηρωικότερες του Ελληνισμού γεννήθηκε στο χωριό Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου στις 23 Μαΐου 1898. Ήταν ο δεύτερος μετά τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη που αναδείχτηκε Άξιον Τέκνον της Πατρίδος.
Συμμετείχε σε όλους τους Εθνικούς Αγώνες από την Μικρασιατική εκστρατεία με αποκορύφωμα τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο της οποίας ήταν ο Γενικός Στρατιωτικός Αρχηγός. Συνετέλεσε επίσης τα μέγιστα στο να κρατηθεί η Αθήνα ελεύθερη κατά την κομμουνιστική ανταρσία τον Δεκέμβριο του 1944 ως Ηγέτης της «Χ»....

ΑΘΑΝΑΤΟΣ !
https://www.facebook.com/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%C…/…

Δημοφιλείς αναρτήσεις