Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Στη Χάρη του Αφέντη Χριστού …

http://www.cretalive.gr/culture/view/sth-charh-tou-afenth-christou/98254

Στη Χάρη του Αφέντη Χριστού …

Άλλοι πάλι λένε πως οι ίδιοι οι Αρχανιώτες αποφάσισαν να χτίσουν μια εκκλησία την κορυφή του βουνού που να την βλέπουν από τα γυροτρίγυρα όλες οι τότε πολιτείες και τα χωριά. Πήρανε τις πέτρες από το ίδιο το βουνό και κουβαλούσαν ασβέστη και νερό από το χωριό με ασκιά και μικρά γαϊδουράκια .Βοηθούσαν όλοι μαζί ώσπου μια μέρα δεν άργησε να γίνει το κακό...
της Ελένης Μπετεινάκη

..Λένε κάποτε πως ένα μαστορόπουλο όταν χτιζόταν η εκκλησιά έπεσε από την πιο απόκρημνη πλαγιά στον μεγάλο γκρεμό κι ένας αετός το πήρε και το ανέβασε στην κορυφή χωρίς να πάθει τίποτα απολύτως…
Οι βασιλικοί αετοί είναι είδος προστατευόμενο πια και οι Αρχανιωτες έχουν αναλάβει να τους φροντίζουν…!
«… 6 Αυγούστου  ξημέρωνε …Ξυπνούσαμε πολύ πρωί , γύρω στις 5.00 και ετοιμαζόμασταν όλοι στη γειτονιά , στο πόδι κάθε ηλικίας άνθρωπος , για τα απαραίτητα, για την μεγάλη ανάβαση. Οι άρτοι της κυρά Ρήνης είχαν ήδη φορτωθεί στους ώμους του πιο δυνατού άντρα και πολύ πριν καλά καλά χαράξει είχαμε φτάσει μέχρι τη Ρίζα, στους πρόποδες του Γιούχτα .Η περιπέτεια ξεκινούσε .Βάζαμε στοιχήματα μεταξύ  μας, ποιος θα πρωτο ανέβει και πόση ώρα θα μας πάρει ίσαμε το μεγάλο πλάτεμα λίγο πριν  ακουμπήσουμε τον μεγάλο βράχο που ήταν χτισμένη η μοναδική  τετραμάρτυρη εκκλησία του Αφέντη Χριστού. Στο δρόμο σαν ανεβαίναμε χίλιες δυο μυρωδιές μας καθάριζαν τα πνευμόνια , ρίγανη, θυμάρι, δίκταμο και φασκόμηλο που αν και ήταν προς το τέλος της εποχής τους υπήρχαν παντού.
Το μικρό άγονο μονοπάτι γνώριζε τις δόξες του τούτη την μέρα και την χθεσινή  . Είχε τόσο κόσμο που συχνά  πατούσαμε στις διπλανές πέτρες και στα χαράκια για να περάσουμε μπροστά. Μόνο σαν βλέπαμε κάποια γυναίκα που ανέβαινε με τα γόνατα σταματούσαμε. Παράξενο θέαμα ,μεγάλο το τάμα της για να αντέχει τόσο δύσκολο δρόμο να τον αναβαίνει με πολλά ζευγάρια κάλτσες δεμένα γύρω γύρω για να μην την γδέρνουν οι πέτρες κι ένα χαμόγελο πλατύ γιατί τα είχε καταφέρει να το εκπληρώσει . Το βουνό δεν ήταν δύσκολο, ήταν όμως απότομο και χωρίς σκιά. Θυμόμασταν όλες τις ιστορίες και παραδόσεις που είχαμε ακούσει από τις γιαγιάδες μας κι όσο να ναι αγρίευε η σκέψη μας…
« …Κάποτε μας  λέγανε πως πέρασε ,  από τις Αρχάνες ο Απόστολος Παύλος, όταν σταμάτησε σαν ναυαγός στους Καλούς Λιμένες και πριν φύγει για την Ρώμη ήθελε να δει το βουνό με την ανθρώπινη μορφή και την παγκόσμια ακτινοβολία. Οι  Αρχανιώτες τότε τον παρακάλεσαν να τους απαλλάξει από τα φαρμακερά φίδια που βρίσκονταν  στο δασοσκέπαστο Γιούχτα. Εκείνος καταράστηκε το βουνό και τα φίδια εξαφανίστηκαν με μιας . Μαζί τους όμως εξαφανίστηκαν και τα δέντρα και από τότε όσο κι αν προσπάθησαν οι άνθρωποι το βουνό παραμένει γυμνό και με ελάχιστη βλάστηση…. »
Συνεχίσαμε να ανηφορίζουμε και ακούσαμε ένα παράξενο σύρσιμο. Δεν είχε ξημερώσει ακόμα με οδηγό τους φακούς μας προχωρούσαμε και το λιγοστό φως από το γλυκοχάραμα. Ήμασταν στη μέση της διαδρομής , όταν ένας φοβισμένος άρκαλος , σαν να χε χάσει τον προσανατολισμό του μας προσπέρασε.  Πιάστηκε η ανάσα μας γιατί μας είχαν πει πως με τα τρομερά του νύχια μπορεί να πνίξει ακόμα και άνθρωπο αναζητώντας την τροφή του. Έτρεχε όμως τόσο γρήγορα που μάλλον τρόμο του είχαμε προκαλέσει παρά επιθυμία  για ανεύρεση  τροφής. Κοιτάξαμε πίσω μας κι από όσο μπορούσαμε να διακρίνουμε η θέα ήταν μαγευτική. Είχε αρχίσει να χαράζει , ο ουρανός σιγά σιγά γέμιζε χρώματα, ακόμα όμως άναβαν τα φώτα του χωριού και  η φωταγωγημένη  γιρλάντα που κρατούσε από το εκκλησάκι ίσαμε τον Σταυρό είχε αρχίσει να φαίνεται. Γρηγορέψαμε το βήμα μας να προλάβουμε κείνη τη μαγική στιγμή που ο ήλιος , σαν άρχοντας σωστός με όλα του τα χρυσοκόκκινα ρούχα ξυπνούσε σιγά σιγά και ανέβαινε με βήμα αργό και σταθερό από την πιο ψηλή κορφή του Ψηλορείτη  και έσκαγε τα πρώτα του χαμόγελα σ όλους εκείνους τους πιστούς που είχαν περάσει όλη τη νύχτα  στην αυλή της εκκλησίας ή κοντά σε έναν βράχο που τους προστάτευε από τον αέρα και τα αγιάζι της νύχτας.
Τότε θυμήθηκα άλλη μια ιστορία για το χτίσιμο της εκκλησίας του Αφέντη μας.  Αυτό συνέβη πριν πολλά πολλά χρόνια . Τότε που οι Ενετοί είχαν κατακτήσει το νησί. Στην πιο απόμερη πλαγιά του ιερού βουνού χτίστηκε ένα μοναστήρι που έμεναν καλόγριες και άνθρωποι με πολύ ισχυρή θέληση , πίστη και ατσάλινα νεύρα. Ο άνεμος, η πέτρα  και η έλλειψη τροφής πολλές φορές κάνουν τους ανθρώπους σκληρούς , απότομους και πολύ δυνατούς. Εκεί  λοιπόν στα « κελιά των καλογράδων » λένε πως με τα νύχια τους έσκαβαν τη γη για να ανοίξουν ένα « σαρνίτσι » και να μαζεύουν τα νερά της βροχής που έπεφταν από τη σκεπή της εκκλησίας και των κελιών τους για να τόχουν τους καλοκαιρινούς μήνες γα πόσιμο. Με  τον ίδιο τρόπο καλλιεργούσαν και τη γη για λίγη τροφή με δημητριακά ή οτιδήποτε άλλο μπορούσε να τους δώσει καρπό. Λιτή και απέρριτη η ζωή των μοναχών, άγονη ,σκληρή και μονότονη όμως γεμάτη πίστη και θέληση για την υπέρβαση και ανύψωση της ψυχής που μόνο ο ιερός χώρος του βουνού μπορεί να προσφέρει σε μια νοητή συνάντηση για πιο κοντά στο ίδιο το Θεό …
1443 μ. Χ. Υπάρχει μια πέτρα στην είσοδο της εκκλησίας και σε μια γωνιά στο ύψος του γκρεμού που μαρτυρεί  πότε χτίστηκε για πρώτη φορά και μια  παράδοση   εκείνη του ναυαγού που βρέθηκε κάποτε στο Κρητικό πέλαγος να παλεύει για την ζωή του με τα μανιασμένα κύματα. Γύρισε λέγανε κάποια στιγμή και είδε το βουνό που είχε ανθρώπινη μορφή σαν κεφαλή άνδρα που κείτονταν ανάσκελα . Παρακάλεσε για την σωτηρία του και θα κτίζε το εκκλησάκι του Σωτήρα του, του  Χριστού στην πιο ψηλή κορφή….
Άλλοι  πάλι λένε πως οι ίδιοι οι Αρχανιώτες αποφάσισαν να χτίσουν μια εκκλησία την κορυφή του βουνού που να την βλέπουν από τα γυροτρίγυρα όλες οι τότε πολιτείες και τα χωριά. Πήρανε τις πέτρες από το ίδιο το βουνό και κουβαλούσαν ασβέστη και νερό από το χωριό με ασκιά και μικρά γαϊδουράκια .Βοηθούσαν όλοι μαζί  ώσπου μια μέρα δεν άργησε να γίνει το κακό. Ένας εργάτης που τα όνομά του ήτανε Χακή Μπαράς κρατούσε με τα χέρια του ένα μεγάλο πελέκι  και καθώς ανέβαινε το δύσβατο μονοπάτι γλιστράει και πέφτει στον μεγάλο γκρεμνό. Όλοι μαρμάρωσαν και δεν τολμούσαν να κοιτάξουν γιατί ήξεραν ότι θα τον έβρισκαν κομμάτια. … «πιάσαμε το βούκινο κι αρχίζουμε τις πένθιμες μουγκρές. Γροικούνε στο χωριό κι όσοι είχανε πορίσει στσι εξοχές και παραιτούνε τα όλα λυτά δεμένα κι αγλακούσανε. Ανεμαζώνανε ζεμπίλια και σκάλες και σκοινιά και πιάνουνε τα όρη. Και ίδια πως είχανε φτερά στσι φτέρνες κι επαιτούσανε και φτάξανε στην κορφή. Όλοι λέγανε για τον κακομοίρη τον Χακή και τον φριχτό θάνατο που του μέλλε να πάθει. Σκύφτουνε και ξανοίγουνε και τότες ήντα θωρούνε. Ο Χακή Μπαράς με το πελέκι του αγκαλιά εσκαρφάλωνε από πιο πέρα από χαράκι σε χαράκι , βουβός και άλαλος. Μιλούνε ντου, δε μιλεί. Εθαρρούσανε πως ήτονε φάντασμα. Εκείνος εσυνέχιζε σαν νάχε ένα όραμα μπροστά στα μάθια ντου και τον οδήγανε στην κορφή. Όλοι είχανε σαστίσει. Και σαν έφτασε εκιά που ήθελε γυρίζει και λέει ντος. ‘’Εγώ με μπρε , επρόκαμα πριν φτάξω στη γης σαν ήπεφτα και είπα Σώσε με Χριστέ μου να σε χτίσω με τέσσερα ιερά. Μόνο το νου σας εδά γιατί ΄χομε πολύ δουλειά ακόμη να κάμουμε’’. »
…κι επιτέλους με τόσες θύμησες και κουβέντες φτάσαμε κι εμείς στην ποδιά του Χριστού πάνω στον αμαξωτό και μια μεγάλη στροφή μας χώριζε από τον αρχικό προορισμό μας. Λίγο ήθελε ακόμη να ξημερώσει ολότελα. Αρχίσαμε να τρέχουμε μ όση δύναμη είχε απομείνει στα κουρασμένα μας πόδια. Βλέπαμε τις τέντες από τα υπαίθρια μικρά μαγαζιά που είχαν στήσει οι μικροπωλητές και σκεφτόμασταν πως ήταν η τελευταία μας ευκαιρία να αποκτήσουμε τα πολυπόθητα παιχνίδια για τον χειμώνα. Ήθελα τόσο πολύ ένα « τσουρλιχτάρι », μια ρόδα που σαν θα  έτρεχα και θα την κρατούσα θα έκανε ένα παράξενο συνεχόμενο θόρυβο και θα ταν ότι πιο όμορφο παιχνίδι θα είχα δει. Το δίλλημα μεγάλο , να σταματήσουμε για τα  παιχνίδια ή να προχωρήσουμε ως την κορφή πάνω στο Σταυρό μήπως και κερδίζαμε το στοίχημα και την ίδια στιγμή να βλέπαμε τον ήλιο που ετοιμαζόταν επιτέλους να μας κάνει την  χάρη και να εμφανιστεί. Δεν το πολυσκεφτήκαμε και περάσαμε γρήγορα γρήγορα τους πάγκους με τα παιχνίδια, τις πλαστικές τσατσάρες, τις ζαχαρωτές μαντινάδες , τα πολύτιμα φυλακτά και δακτυλίδια , τα κουρδιστά αυτοκινητάκια και  κείνον τον πολύ δροσιστικό πάγκο με τις γκαζόζες, τις λεμονάδες ,τις ζελίτες  και το παγωμένο νερό . Λίγα σκαλοπάτια μας χώριζαν από τον απέραντο ουρανό. Και να …επιτέλους φτάσαμε μόνο που δεν ήμασταν μόνοι μας. Μόνο τότε είδαμε και αναρωτηθήκαμε που βρέθηκαν τόσοι άνθρωποι εκεί, τόσες κουβέρτες , τόσες μπατανίες και βούργιες και άρτοι και μια γαργαλιστική μυρωδιά όχι πια από δίκταμο , φασκόμηλο ή ρίγανη αλλά από σουβλάκι που μας τρυπούσε τα ρουθούνια. Στο πιο ψηλό σημείο ο μεγάλος ξύλινος σταυρός και μια θέα που σου κοβε την ανάσα . Νοιώθαμε κι εμείς σαν μεγάλοι κατακτητές που στα πόδια μας απλωνόταν το απέραντο βασίλειο μας. Ο Ψηλορείτης, τα Αστερούσια ,τα Λασηθιώτικα βουνά , οι Αρχάνες  σε όλη τους την ομορφιά , τα αμπέλια , οι ελιές και η θάλασσα, απέραντη, μακρινή και πανέμορφη πάντα… Και πριν χορτάσει το βλέμμα την απεραντοσύνη του υπέροχου τοπίου , μείναμε με το στόμα ορθάνοιχτο. Η στιγμή της Ανατολής είχε φτάσει . Απίστευτα χρώματα  κι ένας πελώριος δίσκος ανέβαινε σιγά σιγά στον ουρανό με μια μοναδική μεγαλοπρέπεια και χάρη. Άξιζε σκεφτήκαμε , χαλάλι και το τόσο πρωινό ξύπνημα και  το περπάτημα και όλα… Κι ύστερα ακούστηκε η μεγάλη καμπάνα και η λειτουργία άρχισε. Αγουροξυπνημένοι άνθρωποι μάζευαν τα λιγοστά τους ρούχα να κάνουν χώρο στο προαύλιο για όλους όσους είχαν αρχίσει να καταφθάνουνε με τα πόδια, με φορτηγά που είχε κανονίσει ο Δήμος Αρχανών τότε, με αγοραία ταξί  ή με τα λιγοστά αυτοκίνητα και τις τρίκυκλες μηχανές.
Στο μικρό σπιτάκι δίπλα στην εκκλησιά μύριζε άρτος και μας είχε πιάσει  μια πείνα που σε συνδυασμό με την μυρωδιά από το κρέας που ψηνόταν λίγο παραπέρα δεν μας άφηνε να σκεφτούμε πως κι η σημερινή μέρα ήταν μέρα νηστείας .Μόνο ψάρι θα μπορούσαμε να φάμε  όμως που να βρεθεί πάνω στο βουνό κείνη την ώρα. Αυτό που μας είχε κάνει εντύπωση ήταν πως δίπλα στο τραπέζι με τους άρτους που θα ευλογούσε ο παππάς ήταν και μεγάλα κοφίνια με σταφύλια σουλτανιά που λίγο  αργότερα μας εξήγησε ο πατέρας μας πως ήταν παλαιϊνό έθιμο η προσφορά τους στην εκκλησία , η ευλογία τους και το μοίρασμα στους πιστούς για να ξεκινήσει καλά η περίοδος του τρύγου που σίμωνε λίγο μετά και την γιορτή της Παναγίας.
Κι αφού ανάψαμε το κερί  μας στη χάρη του Χριστού  ήρθε και η ώρα για τις « αγορές των ονείρων μας ». Το δώρο μου για φέτος ήταν το « τσουρλιχτάρι » που είχα δει και μια κούκλα με μακριά ξανθά μαλλιά, γαλάζια μάτια και φόρεμα που την έβγαλα Ροζίτα και αν και με τα χρόνια και τα πλυσίματα το χρώμα στο φόρεμά της ξεθώριασε υπάρχει ακόμα για να μου θυμίζει εκείνο το πανηγύρι στη Χάρη του Αφέντη Χριστού ένα καλοκαίρι που όλα ήταν τόσο αγνά , τόσο αθώα και όμορφα και  η ζωή μας είχε άλλο ρυθμό και νόημα κι ας μετριόταν σε μια παγωμένη ζελίτα στην κορφή του πιο ιερού δικού μας βουνού  του Γιούχτα μας !


Πηγές :
Οι Αρχάνες δια μέσου των αιώνων, Νικ. Χριστινίδη – Μαν. Μπουνάκη, εκδ. Μ.Σ.Α., 1970
Λαογραφικά Σταχυολογήματα, Ειρήνη ουσταγιαννάκη – Ταχατάκη, 1976
Η εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης των Αρχανών, Νίκος Χριστινίδης, 2001
«Λόγια του Αέρα», Ιδ. Συλ. Διηγημάτων, 2013

Ζοζέφ Μαρί Ζακάρ (7 Ιουλίου 1772 έως 7 Αυγούστου 1834)



 

Ο Ζοζέφ Μαρί Ζακάρ (7 Ιουλίου 1772 έως 7 Αυγούστου 1834) , Γάλλος μηχανικός, επινόησε το 1801 μια υφαντική μηχανή με διάτρητες μεταλλικές κάρτες, που καθοδηγούσαν την μηχανή να πλέκει διάφορα σχέδια, και τα υφάσματα που γίνονται με αυτό τον τρόπο ύφανσης φέρουν μέχρι σήμερα το όνομά του. Με αλλαγή των μεταλλικών καρτών άλλαζε το σχέδιο της πλέξης.

7 Αυγούστου 1929....



Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Γ.Σ. Εργοτέλης Ηρακλείου)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γ.Σ. Εργοτέλης
Logo Ergotelis.png
Όνομα Γυμναστικός Σύλλογος «Ο Εργοτέλης» Ηρακλείου Κρήτης
Ίδρυση 1929
Πόλη Ηράκλειο, Ηράκλειο, Ελλάδα
Χρώματα           Κίτρινο, Μαύρο
Πρόεδρος Γιώργος Στειακάκης
Ιστοσελίδα www.ergotelis.gr
Ενεργά τμήματα του Εργοτέλη
Football pictogram.svg Football pictogram.svg Basketball pictogram.svg
Ποδόσφαιρο (Ανδρών) Ποδόσφαιρο (Γυναικών) Μπάσκετ (Ανδρών)
Basketball pictogram.svg

Μπάσκετ (Γυναικών)

Ο Γυμναστικός Σύλλογος «Ο Εργοτέλης» Ηρακλείου Κρήτης είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο που δραστηριοποιείται στην πόλη του Ηρακλείου, στον ομώνυμο νομό, όπου και βρίσκονται οι έδρες των τμημάτων του. Το όνομα της ομάδας προέρχεται από τον αρχαίο Κρητικό αθλητή Εργοτέλη, που στέφθηκε Ολυμπιονίκης το 472 π.Χ. Επίσημο έτος ίδρυσης του σωματείου είναι το 1929 και αγωνίζεται με χρώματα το κίτρινο και το μαύρο. Διατηρεί τμήματα ποδοσφαίρου, ανδρικό και γυναικείο, καθώς και τμήματα καλαθοσφαίρισης για αθλητές όλων των ηλικιών.

Πίνακας περιεχομένων

Ποδόσφαιρο

Ανδρών


Πανθρακικος − Εργοτέλης, 2009-10.
Ο Γ.Σ. Εργοτέλης διατηρεί και διαχειρίζεται συνολικά τέσσερα αγωνιστικά τμήματα ποδοσφαίρου ανδρών. Το τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών του Εργοτέλη εδρεύει στο Ηράκλειο, και είναι το αρχαιότερο και πιο επιτυχημένο τμήμα του Συλλόγου, με επίσημη ημερομηνία ίδρυσης την 7η Αυγούστου 1929. Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο η ομάδα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής και διεξάγει τα εντός έδρας παιχνίδια της στο σύγχρονο Παγκρήτιο Στάδιο, χωρητικότητας 26.240 θεατών. Είναι η δεύτερη (χρονολογικά) ποδοσφαιρική ομάδα του Ηρακλείου που έχει ποτέ αντιπροσωπεύσει την πόλη στην κορυφαία κατηγορία των Ελληνικών Πρωταθλημάτων, έχοντας συνολικά 9 παρουσίες κατά το διάστημα 2004−2015. Η καλύτερη θέση που έχει τερματίσει η ομάδα στην Πρώτη κατηγορία είναι η 7η, την σεζόν 2013−14. Έχει κερδίσει το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής μια φορά, το 2006, καθώς και το Κύπελλο ερασιτεχνών το 1983.
Τα υπόλοιπα αγωνιστικά τμήματα ποδοσφαίρου ανδρών του Εργοτέλη περιλαμβάνουν τους Νέους Εργοτέλη, τα Κανάρια Εργοτέλη και το πλέον πρόσφατο Μαρτινέγκο (έτος ίδρυσης 2016). Τα τμήματα αυτά στελεχώνονται από νεαρούς αθλητές από τις ακαδημίες του Συλλόγου και αγωνίζονται στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Ηρακλείου, χωρίς δικαίωμα ανόδου μετά από απόφαση της διοίκησης του Εργοτέλη. Αντί τούτου, οι νεαροί αθλητές προωθούνται στις ομάδες που αγωνίζονται στις μεγαλύτερες κατηγορίες με βάση ηλικιακά κριτήρια, είτε στελεχώνουν την επίσημη ομάδα Κ-19 που αγωνίζεται στο Πρωτάθλημα Νέων Β' Εθνικής. Όλα τα προαναφερθέντα τμήματα ποδοσφαίρου του Εργοτέλη αγωνίζονται με έδρα το Γήπεδο "Νίκος Καζαντζάκης" (πρώην Γήπεδο Μαρτινέγκο).
Ομάδα Τρέχουσα Περίοδος (2017−18)
ΠΑΕ Εργοτέλης Β΄ Εθνική
Νέοι Εργοτέλη Α2 ΕΠΣ Ηρακλείου
Κανάρια Εργοτέλη Β ΕΠΣ Ηρακλείου (1ος Όμιλος)
Μαρτινέγκο Γ ΕΠΣ Ηρακλείου

Γυναικών

Ο Εργοτέλης διαχρονικά διατηρούσε ισχυρό τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών. Οι Νέες Εργοτέλη εκπροσωπούσαν τον Σύλλογο στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής για πολλά χρόνια. Είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών στην Κρήτη, έχοντας τερματίσει στην 4η θέση του Πρωταθλήματος παράλληλα με την παρουσία της στα ημιτελικά του Κυπέλλου τη σεζόν 2015−16.[1] Ως εκ τούτου, πολλές από τις αθλήτριες του Συλλόγου έχουν κατα καιρούς κληθεί στην Εθνική ομάδα. Το 2016, εσωτερικές αναταράξεις οδήγησαν την ηγεσία του Συλλόγου να προχωρήσει σε εκκαθάριση του τμήματος, και προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του, ώστε να εξυγιανθεί από «άτομα και πρακτικές που δεν αρμόζουν στο ήθος και στην ιστορία του Εργοτέλη».[2] Την τρέχουσα περίοδο αγωνίζεται στην Γ΄ Κατηγορία.
Το 2012, ο Εργοτέλης ίδρυσε και δεύτερο γυναικείο αγωνιστικό τμήμα, τον Γ.Σ. Εργοτέλη, στελεχώνοντάς το κυρίως με νεαρές αθλήτριες από τις ακαδημίες του Συλλόγου.[3] Μετά από απόφαση εκκαθάρισης του τμήματος των Νέων Εργοτέλη από τους υπευθύνους του Συλλόγου το 2016, η ομάδα αυτή προάχθηκε ως νέα πρώτη ομάδα. Μετά την προαγωγή της, η ομάδα γυναικών του Γ.Σ. Εργοτέλη κατέκτησε συνεχόμενους τίτλους στην Γ΄[4] και Β' Εθνική,[5] εξασφαλίζοντας την άμεση επάνοδο του γυναικείου τμήματος του Εργοτέλη στην κορυφαία Κατηγορία και συνεχίζοντας έτσι την παράδοση του Εργοτέλη στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Ως εκ τούτου, ο Γ.Σ. Εργοτέλης αγωνίζεται πλέον στο Πρωτάθλημα Ελλάδας ποδοσφαίρου γυναικών.
Ομάδα Τρέχουσα Περίοδος (2017−18)
Γ.Σ. Εργοτέλης Β' Εθνική
Νέες Εργοτέλη Γ΄ Εθνική

Καλαθοσφαίριση

Ανδρών


Επίσημο έτος ίδρυσης του τμήματος καλαθοσφαίρισης του Εργοτέλη είναι το 1968, χρονιά κατά την οποία εντάχθηκε στα μητρώα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλοπαιδιών.[6] Το 1983 ήταν ένα από τα σωματεία που συνυπέγραψαν την ίδρυση της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κρήτης.[7] Σήμερα τα τμήματα καλαθοσφαίρισης του Εργοτέλη, ανδρικό και γυναικείο, διαθέτουν νομική μορφή ερασιτεχνικών σωματείων. Επίσημη έδρα τους αποτελεί το Κλειστό Γυμναστήριο Λίντο, χωρητικότητας 1.400 θεατών.[8]
Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, η ομάδα αγωνίζεται στο τοπικό Πρωτάθλημα ΕΚΑΣΚ. Διατηρεί το ρεκόρ τίτλων στην Κρήτη, έχοντας κατακτήσει 15 Πρωταθλήματα Κρήτης και δύο Κύπελλα Κρήτης από την ίδρυση της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κρήτης το 1968. Παράλληλα, είναι η πρώτη ομάδα καλαθοσφαίρισης της Κρήτης που κατάφερε άνοδο σε Εθνικό πρωτάθλημα το 1977, καθώς και η πρώτη ομάδα στην προπονητική καριέρα του εκ των κορυφαίων προπονητών στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, Γιάννη Ιωαννίδη

Γυναικών

Ο Εργοτέλης διατηρεί τμήματα καλαθοσφαίρισης για νεαρές αθλήτριες τα οποία λαμβάνουν μέρος στα Πρωταθλήματα Νεανίδων και Κορασίδων που διοργανώνει η Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κρήτης. Προς το παρόν δεν διατηρεί τμήμα ενηλίκων γυναικών.
=========================================================

7 Αυγούστου 1929....
Iδρύεται στο Ηράκλειο της Κρήτης το αθλητικό σωματείο Εργοτέλης, που πήρε την ονομασία του από τον αρχαίο κρητικό ολυμπιονίκη.

Ο Γ.Σ. Εργοτέλης είναι ιστορικό αθλητικό σωματείο με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης. Το όνομα της ομάδας προέρχεται από τον αρχαίο Κρητικό αθλητή Εργοτέλη, που στέφθηκε ολυμπιονίκης το 472 π.Χ.. Επίσημο έτος ίδρυσής του είναι το 1929 και αγωνίζεται με χρώματα το κίτρινο και το μαύρο. Διατηρεί τμήματα ποδοσφαίρου, ανδρικό και γυναικείο, καθώς και τμήματα καλαθοσφαίρισης όλων των ηλικιών.

Εργοτέλης ιδρύθηκε στις 7 Αυγούστου 1929. Είναι η δεύτερη (χρονολογικά) ποδοσφαιρική ομάδα του Ηρακλείου (μετά τον ΟΦΗ) που έχει αντιπροσωπεύσει την πόλη στο πρωτάθλημα της Superleague. Η ομάδα αγωνιζόταν για αρκετά χρόνια στα τοπικά πρωταθλήματα του Νομού Ηρακλείου και στην Δ΄ Εθνική, αγωνιζόταν σποραδικά στην Γ΄ Εθνική αλλά και στην Β΄ Εθνική την σεζόν 1970-71. Το 2003 μετά από 32 χρόνια η ομάδα ανέβηκε ξανά στην Β΄ Εθνική και την αμέσως επόμενη σεζόν 2003-04 πετυχαίνει την άνοδο της για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Superleague. Δεν καταφέρνει να κρατηθεί στην μεγάλη κατηγορία την επόμενη σεζόν το 2004-05 και επιστρέφει στην Β΄ Εθνική. Την σεζόν 2005-06 η ομάδα επιστρέφει άμεσα στην Superleague κατακτώντας το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής. Ο Εργοτέλης τις τέσσερις επόμενες σεζόν καθιερώθηκε στην κορυφαία κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου κατακτώντας μάλιστα την 8η θέση με 39 βαθμούς τη σεζόν 2010-2011 που είναι και η καλύτερη θέση στην ιστορία της ομάδας. Δύο φορές έχει καταλάβει την 9η θέση τις σεζόν 2006-07 και τις σεζόν 2008-09 ενώ τη σεζόν 2009-2010 αναδείχθηκε στην 11η θέση. Τη σεζόν 2011-2012 υποβιβάστηκε στη Football League καταλαμβάνοντας τη 14η θέση. Την επόμενη σεζόν επιστρέφει στη Super league παίρνοντας τη 2η θέση.
http://el.wikipedia.org/wiki/Γ.Σ._Εργοτέλης_Ηρακλείου


Μάτα Χάρι (στα ινδονησιακά «ήλιος»)



Mata Hari 13.jpgΤο όνομα Μάτα Χάρι (στα ινδονησιακά «ήλιος») ήταν ψευδώνυμο της Ολλανδής Μαργαρίτα Τσέλε (πλήρες όνομα Margaretha Geertruida "Grietje" Zelle MacLeod 7 Αυγούστου 1876-1917) που υπήρξε σπουδαία χορεύτρια ινδικών χορών, εταίρα, αλλά και φημισμένη κατάσκοπος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Μαργαρίτα Τσέλε είχε παντρευτεί αρχικά τον λοχαγό του ολλανδικού αποικιακού στρατού Ροδόλφο ΜακΛάουντ, τον οποίο αργότερα διαζεύχθηκε. Στη συνέχεια επέστρεψε από τις Ολλανδικές Ινδίες στην Ευρώπη, όπου άρχισε να εμφανίζεται στα σημαντικότερα κοσμικά κέντρα διασκέδασης στο Παρίσι καθώς και σε άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, ως Ινδή χορεύτρια με το όνομα Μάτα Χάρι. Έχοντας ολλανδικό διαβατήριο, λόγω της ουδετερότητας της χώρας, μπορούσε σ΄ όλη τη διάρκεια του πολέμου να μετακινείται ελεύθερα από τη μία χώρα στην άλλη.

Τελικά το 1917 συνελήφθη από τους Γάλλους με την κατηγορία του διπλού κατασκόπου κατά συρροή, προσάπτοντας της ευθύνες για το θάνατο 50.000 Γάλλων στρατιωτών. Τελικά καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 15 Οκτωβρίου 1917, στην περιοχή της Βιγκένας.

http://el.wikipedia.org/wiki/Μάτα_Χάρι

“Χρήσιμες” φλούδες και τσόφλια

http://www.agrotikabook.gr

“Χρήσιμες” φλούδες και τσόφλια


Οι τσάντες των σκουπιδιών μας από την κουζίνα είναι γεμάτες από πράγματα άχρηστα, φλούδες, τσόφλια, κατακάθια, μέρη των λαχανικών ή των φρούτων που μας είναι άχρηστα. Ή, τέλος πάντων, έτσι νομίζουμε. Διότι τελικά στις τροφές τίποτα, ή σχεδόν τίποτα, δεν είναι άχρηστο. Δεν εννοούμε, φυσικά, τα φαγητά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην παραγωγή άλλων φαγητών ή να τα «ζωντανέψετε» και πάλι με συγκεκριμένες διαδικασίες, αλλά μέρη των προϊόντων που τα θεωρούμε άχρηστα και τα πετάμε στον σκουπιδοτενεκέ χωρίς να το σκεφτούμε. Κι όμως, θα μπορούσαν να μας χρησιμέψουν σε τελείως διαφορετική χρήση από την τροφή. Αμφιβάλλετε; Διαβάστε πώς θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τα φαινομενικά «άχρηστα» μέρη των τροφίμων.
Φλούδες πατάτας
Γίνονται ένα εξαιρετικό προσάναμμα, αν έχετε τζάκι για τις κρύες νύχτες του χειμώνα ή έχετε υποσχεθεί στους φίλους σας ένα χειμωνιάτικο μπάρμπεκιου. Αφήστε τες πρώτα να ξεραθούν καλά. Κρατάνε τη φλόγα περισσότερο από το χαρτί ή τα συνθετικά προσανάμματα.
Φλούδες καρότου                                                      
 Κόψτε τες σε μικρές λωρίδες και κάθε βράδυ τοποθετήστε δύο απ’ αυτές κάτω από τα μάτια σας. Αφήστε τες εκεί δέκα λεπτά και μετά… κοιμηθείτε.  Το σίγουρο είναι ότι θα ξυπνήσετε χωρίς μαύρους κύκλους…
Λεμονόκουπες
 Την ώρα που στύβετε τα λεμόνια για να χρησιμοποιήσετε το χυμό τους, αφήστε στην άκρη τις λεμονόκουπες. Χρησιμοποιήστε τες αργότερα, όταν καθαρίζετε την κουζίνα, για να τρίψετε τους ανοξείδωτους νεροχύτες και τις βρύσες. Φυσικό καθαριστικό, το ίδιο αποτελεσματικό (αν όχι καλύτερο) από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
«Χρήσιμες» φλούδες και τσόφλιαΦλούδες πορτοκαλιού
 Κρατήστε τες για να απομακρύνετε τις δυσάρεστες οσμές από τον χρησιμοποιημένο φούρνο. Δεν έχετε παρά να βάλετε μέσα μερικές φλούδες, να ανάψετε τον φούρνο σε σιγανή φωτιά και να περιμένετε περίπου 15 λεπτά να ψηθούν. Δεν χρειάζεται να… τσουρουφλιστούν. Ο φούρνος σας θα μοσχοβολάει και (το κυριότερο) η μυρωδιά δεν θα μεταφερθεί στο επόμενο φαγητό που θα μαγειρέψετε.
Πεπονόφλουδες
 Γεμίστε μια άδεια πεπονόφλουδα με νερό και τοποθετήστε μέσα της τα χρυσά σας κοσμήματα. Αφήστε τα εκεί μισή ώρα και όταν τα βγάλετε και τα σκουπίσετε θα δείτε ότι λάμπουν σα να τα πήρατε μόλις από το κοσμηματοπωλείο.
Κατακάθι καφέ
 Αν έχετε καθαρίσει κρεμμύδια, ψάρια κτλ. και τα χέρια σας μυρίζουν ακόμα κι αν τα έχετε πλύνει σχολαστικά με σαπούνι, χρησιμοποιήστε λίγο από το κατακάθι του παραδοσιακού ελληνικού καφέ σας. Τρίψτε τα χέρια σας για λίγο και ξεβγάλτε τα. Θα διαπιστώσετε ότι η μυρωδιά εξαφανίζεται και τα χέρια σας δεν μυρίζουν καφέ…
«Χρήσιμες» φλούδες και τσόφλιαΤσόφλια αυγών
 Την επόμενη φορά που θέλετε να φυτέψετε σπόρους στον κήπο σας, κάντε το με ένα τσόφλι αυγού. Τοποθετήστε στο (προφανώς κομμένο στη μέση) τσόφλι λίγο χώμα και το σπόρο σας, ανοίξτε μια μεγαλύτερη τρύπα στο έδαφος, βάλτε το μέσα και καλύψτε το. Ο σπόρος θα δυναμώει και θα βγάλει ρίζες, θα σπάσει το τσόφλι και θα απελευθερώσει το ασβέστιο που του χρειάζεται για να αναπτυχθεί.
Μπανανόφλουδες
Μην τις πετάξετε, και φυσικά αποφύγετε να τις… πατήσετε! Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ως γυαλιστικό παπουτσιών. Τρίψτε με τη φλούδα τα ταλαιπωρημένα παπούτσια σας (από τη μεριά της σάρκας, εννοείται) και δείτε τα να αποκτούν τη χαμένη τους γυαλάδα.
Τσόφλια φυστικιών ή καρυδιών
Αν έχετε στον κήπο σας πολύ ευαίσθητα φυτά, τα οποία δέχονται επιθέσεις… σαλιγκαριών μετά τη βροχή και δεν αναπτύσσονται, τα τσόφλια μπορούν να σας χρησιμέψουν ως μια εξαιρετική… ασπίδα! Τοποθετήστε τα γύρω από το φυτό. Θα διαπιστώσετε ότι τα σαλιγκάρια δεν θα μπορούν να τα υπερβούν και θα… στραφούν αλλού για την τροφή τους.
«Χρήσιμες» φλούδες και τσόφλιαΦλούδες κρεμμυδιού
 Εφ’ όσον μπορείτε να τις απομονώσετε (σ’ ένα αεροστεγές τάπερ π.χ.) διατηρήστε τες στο ψυγείο. Θα γίνουν ένας πολύτιμος σύμμαχός για την αντιμετώπιση κάθε είδους πρηξίματος, ειδικά στην περιοχή των ποδιών. Είναι απίστευτο πόσο γρήγορα δρουν για να καταπραϋνουν π.χ. ένα στραμπούληγμα. Αξίζει τον κόπο, ακόμα κι αν σας ενοχλεί η έντονη μυρωδιά. Μήπως οι θερμαντικές κρέμες που σας συνιστούν στο φαρμακείο μοσχοβολάνε;


flowmagazine.gr

ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΙΠΠΟΦΑΕΣ»

ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΙΠΠΟΦΑΕΣ»

Η  εταιρεία «SYMAGRO» ΣΠ.ΓΑΤΣΙΟΣ & ΣΙΑ είναι γνωστή για την εισαγωγή της καλλιέργειας του ιπποφαούς στην Ελλάδα, με τον συνεργάτη της Γεωπόνο Κάσσανδρο Γάτσιο και είναι ο βασικός αρωγός της καλλιέργειας του ιπποφαούς στην Ελλάδα. Η SYMAGRO με σκοπό την ανάπτυξη της  εμπορίας των καρπών και των φύλλων του ιπποφαούς που παράγονται στην χώρα μας και την οικονομική και εμπορική διέξοδο για τους εκατονταδες υπάρχοντες αλλα και μελλοντικούς παραγωγούς ανακοινώνει ότι, από το θέρος- φθινόπωρο του 2013 θα μπορεί να υπογράφει  συμβόλαιο συνεργασίας με παραγωγούς του ιπποφαούς που επιθυμούν να εξασφαλίσουν την διάθεση της παραγωγής τους με πολύ ικανοποιητικές τιμές.
Στα πλαίσια αυτά, η εταιρεία μας συνεργάζεται κατ’ αποκλειστικότητα με την πρωτοπόρο εταιρεία εμπορίας των προϊόντων του ιπποφαούς στην Ελλάδα, SUPER FOODS (http://www.superfoods.gr) η οποία  έχει ένα καλά ανεπτυγμένο δίκτυο εμπορίας και διανομής στην χώρα μας και στο εξωτερικό των προϊόντων του ιπποφαούς ώστε να υπάρξει διέξοδος στην ελληνική παραγωγή του ιπποφαούς.
Παράλληλα βρισκόμαστε σε συνεργασία με την εταιρεία ΓΝΗΣΙΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ(genuinetastes.com) αλλα και τον μεγαλύτερο αγροτικό  συνεταιρισμό στην Ελλάδα για το ιπποφαές την  <<ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΓΗ>> (http://www.pelland.gr) που ιδρύθηκε το 2010 στην ιστορική περιοχή της Μεσσηνίας.
Η εταιρεία μας επιπλέον προσφέρει στον έλληνα παραγωγό μια ολοκληρωμένη πρόταση συνεργασίας και εγγυημένο συμβόλαιο για την καλλιέργεια και την εμπορία του ιπποφαούς.
Η πρόταση αφορά:
  • την προμήθεια στους παραγωγούς, πιστοποιημένων φυτών ιπποφαούς των καλύτερων ποικιλιών της Ευρώπης.
  • την  δωρεάν τεχνική στήριξη των παραγωγών στα θέματα καλλιέργειας και παραγωγής,.
  • την παραλαβή των φύλλων και των καρπών του ιπποφαούς από τους συνεργαζόμενους παραγωγούς.
  • την τυποποίηση και εμπορία των προϊόντων του ιπποφαούς.
  • Ικανοποιητικές και εγγυημένες τιμές στους παραγωγούς.
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να έρθουν σε επαφή με την εταιρεία μας στα:
Τηλ. 26510 07653
6944846475
FAX : 26510 07674

ΠΕΘΥΜΗΣΑ μια θάλασσα


 
ΠΕΘΥΜΗΣΑ μια θάλασσα
τη θάλασσα των ματιών σου΄
πεθύμησα εναν ουρανό
τον ουρανό της αγκαλιάς σου
και δίψασαν τα χείλη μου
όρκους φιλιών
στο ματαντάμωμά μας...

( Μαίρη Γραμματικάκη )

Θέλω να σε βρω να σου ζητήσω μια πνοή
Θέλω να ντυθώ του έρωτά σου τη μορφή
Θέλω να χαρώ μαζί σου την ανατολή
Φως μου ακριβό, αχ μη σπαταληθείς ανώφελα

https://www.youtube.com/watch?v=prfSDU2CtKU&list=FLtH15UQtpY9xSKPWX5enGNQ

Δημοφιλείς αναρτήσεις