Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Στέφανος Σκουλούδης

Φωτογραφία: Ας θυμηθούμε τον Στέφανο Σκουλούδη που έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή το 1928, έναν από τους ήρωες στο βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη : Φίλμ Νουάρ....

Ο Στέφανος Σκουλούδης (23 Νοεμβρίου 1838 - 20 Αυγούστου 1928) υπήρξε Πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1915-1916, είχε θητεύσει υπουργός και είχε εκλεγεί πολλές φορές βουλευτής. Αρχικά είχε γίνει τραπεζίτης και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την πολιτική. Ήταν επίσης σημαντικός συλλέκτης πινάκων. Τη συλλογή του κληροδότησε στην Εθνική Πινακοθήκη.

http://www.bigbook.gr/index.php?lang_id=1&mode=singleBook&book_id=208768
Bigbook.gr.

Ας θυμηθούμε τον Στέφανο Σκουλούδη που έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή το 1928, έναν από τους ήρωες στο βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη : Φίλμ Νουάρ....

Ο Στέφανος Σκουλούδης (23 Νοεμβρίου 1838 - 20 Αυγούστου 1928) υπήρξε Πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1915-1916, είχε θητεύσει υπουργός και είχε εκλεγεί πολλές φορές βουλευτής. Αρχικά είχε γίνει τραπεζίτης και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την πολιτική. Ήταν επίσης σημαντικός συλλέκτης πινάκων. Τη συλλογή του κληροδότησε στην Εθνική Πινακοθήκη.

http://www.bigbook.gr/index.php?lang_id=1&mode=singleBook&book_id=208768

για εσάρπα



NETTEN 

Για πλεκτό με πολλά κενά. Ιδανικό για εσάρπα ! Καλή επιτυχία!

Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.


Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Federico García Lorca, 5 Ιουνίου 1898 - 19 Αυγούστου 1936.
Αποτέλεσμα εικόνας για Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.
Ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς, από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ισπανικής γενιάς του '27. Πέρα από το λογοτεχνικό του έργο, ασχολήθηκε επίσης με τη ζωγραφική και τη μουσική.

Γεννήθηκε στο Φουέντε Βακέρος, το 1898. Ο πατέρας του ήταν αγρότης κι η μητέρα του δασκάλα πιάνου, προσφέροντας τα πρώτα μαθήματα και στον ίδιο τον Λόρκα. Φοίτησε σε σχολείο Ιησουϊτών στη Γρανάδα και μετά από πιέσεις του πατέρα του, γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γρανάδα, την οποίαν όμως εγκατέλειψε σύντομα, για να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία, τη μουσική και τη ζωγραφική. Το 1919, εγκαταστάθηκε στη Φοιτητική Κατοικία του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, που τότε λειτουργούσε ως ανοιχτό πανεπιστήμιο, πολιτιστικό κέντρο, της ισπανικής πρωτεύουσας. Εκεί συνάντησε τον Σαλβαδόρ Νταλί, τον σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ, τον ποιητή Ραφαέλ Αλμπέρτι και τον Χιμένεθ. Την ίδια περίοδο συνέθεσε τα πρώτα του ποιήματα που κυκλοφόρησαν το 1921, με τίτλο Βιβλίο Ποιημάτων. Λίγο νωρίτερα, το 1918, είχε δημοσιεύσει το έργο Εντυπώσεις & Τοπία περιδιαβαίνοντας την Καστίλη.
Το 1922, συνεργάστηκε με τον συνθέτη Μανουέλ ντε Φάγια στο Φεστιβάλ Λαϊκής Μουσικής, στη Γρανάδα. Στις παραδόσεις της λαϊκής και τσιγγάνικης μουσικής, πίστευε πως βρίσκει τη βάση των ποιητικών και πνευματικών του ενορμήσεων. Δημιούργημα του, εκείνη την εποχή, ήταν το Ποίημα Του Κάντε Χόντο, λαϊκό τραγούδι της Ανδαλουσίας, που τραγουδιέται από τσιγγάνους με συνοδεία κιθάρας και λίγο αργότερα, το 1924, ξεκίνησε να γράφει το Ρομανθέρο Χιτάνο, έργο που ολοκλήρωσε τελικά το 1927, σύνθεση 18 ποιημάτων με σταθερή στιχουργική μορφή, έκφραση μιας από τις αρχαιότερες μορφές ισπανικής ποίησης. Την ίδια περίοδο συνέθεσε και την Ωδή Στον Σαλβαντόρ Νταλί ενώ παράλληλα έγραψε το θεατρικό έργο Μαριάνα Πινέδα, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βαρκελώνη, την ίδια χρονιά, σε σκηνογραφία Νταλί, σημειώνοντας επιτυχία.
Τα έτη 1929-1930, αναζήτησε νέες πηγές έμπνευσης και ταξίδεψε στις ΗΠΑ και στην Κούβα. Οι εμπειρίες του στις Ηνωμένες Πολιτείες αξιοποιήθηκαν στο ποίημα Ένας Ποιητής Στη Νέα Υόρκη. Επέστρεψε στην Ισπανία το 1931 και συνέθεσε το Ντιβάνι Της Ταμαρίτ, ενώ παράλληλα δούλεψε και πάνω σε έργα για το κουκλοθέατρο. Εκεί έδειξε ξεκάθαρα πως επέλεγε ως κύρια ενασχόλησή του, τη συγγραφή θεατρικών και τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του ολοκλήρωσε τις κορυφαίες του δημιουργίες: Το Σπίτι Της Μπερνάρντα Άλμπα, Ματωμένος Γάμος, Γέρμα, Θρήνος Για Τον Ιγκνάθιο Σάντσεθ Μεχίας, τραγωδίες με θέμα τη κοινωνική καταπίεση κι έκδηλο το ανθρώπινο στοιχείο.
Με την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας, οργάνωσε μία θεατρική ομάδα υπό την ονομασία La Barroca, η οποία με τη βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας, έδωσε παραστάσεις κλασσικών έργων σε χώρους εργατών κι αγροτικές περιοχές. Το 1936 υποδέχθηκε τον Αλμπέρτι, καθώς επέστρεψε από τη Μόσχα. Συνέταξε μια διακήρυξη συγγραφέων κατά του φασισμού κι ξεκίνησε να γράφει μια σειρά θεατρικών σκηνών με μορφή επιθεώρησης, ωστόσο τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, ξέσπασε ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος.
Στις 19 Αυγούστου του 1936, σε ηλικία 38 ετών, δολοφονήθηκε στην περιοχή της Γρανάδα από ένα εκτελεστικό απόσπασμα 12 ατόμων, αποτελούμενο από αστυνομικούς, εθελοντές αλλά και κρατούμενους, τους οποίους υποχρέωσαν να διαπράξουν τη δολοφονία του Λόρκα υπό την απειλή της εκτέλεσης. Οι περισσότεροι δε από αυτούς δεν γνώριζαν καν ποιος είναι αυτός που είχαν διαταχθεί να δολοφονήσουν . Για τη δολοφονία κατηγορήθηκαν ακροδεξιοί πολιτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι, μέλη επιφανών οικογενειών της Γρανάδας, καθώς και κάποιοι προερχόμενοι από την άκρως συντηρητική οικογένεια του πατέρα του, οι οποίοι ήταν έξαλλοι με τον πατέρα και ως εκδίκηση σκότωσαν τον γιο. Ο τάφος του δε βρέθηκε ποτέ ενώ νέα στοιχεία δίνουν νέο στίγμα για τον εντοπισμό του.
Άλλα έργα του: Τα Μάγια Της Πεταλούδας 1925, Τα Πρώτα Τραγούδια 1926, Τραγούδια 1927, Δόκτωρ Περλιμπλίν & Μπελίσα (Οι Φασουλήδες Του Κατσιπόρα) 1928.

Έργα:

Ποίηση:
Divan del tamarit
Ντουέντε
Poeta en Nueva York (Ποιητής στη Νέα Υόρκη), Μετάφραση Βασίλη Λαλιώτη, Σμίλη 1994
Llanto por Ignacio Sánchez Mejías (Μοιρολόι για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας)
Sonetos del amor oscuro (Σονέτα του σκοτεινού έρωτα)
Romancero gitano (Τσιγγάνικο τραγουδιστάρι)
Oda a Salvador Dalí (Ωδή στον Σαλβαντόρ Νταλί)
Ποιητικά άπαντα (Τόμοι Α, Β)

Θεατρικά:
El maleficio de la mariposa (Τα Μάγια της Πεταλούδας, 1920) ― ελλην.μετάφρ.Ιουλία Ιατρίδη ("Δωδώνη")
Los títeres de Cachiporra (Οι Φασουλήδες του Κατσιπόρα, 1922-25) ― ελλην.μετάφρ.Ιουλία Ιατρίδη με τον τίτλο Δόν Κριστομπίτα και δόνια Ροζίτα ("Δωδώνη")
Mariana Pineda (Μαριάνα Πινέδα, 1923-25)
La zapatera prodigiosa (Η θαυμαστή μπαλωματού, 1926-1930) ― ελλην.μετάφρ.Αλέξης Σολομός ("Δωδώνη")
El publico (Το κοινό, 1929-30)
Así que pasen cinco años (Έτσι πέρασαν πέντε χρόνια, 1930)
Amor de don Perlimplín con Belisa en su jardín (Ο έρωτας του δον Περλιμπλίν με την Μπελίζα στον κήπο του, 1933) ― ελλην.μετάφρ.Μάριος Λαέρτης ("Εκλεκτά Έργα")
Bodas de sangre (Ματωμένος Γάμος, 1933) ― ελλην.μετάφρ.Νίκος Γκάτσος ("Ίκαρος")
Yerma (Γέρμα, 1934) ― ελλην.μετάφρ.Μάριος Λαέρτης ("Εκλεκτά Έργα")
Doña Rosita la soltera (Δόνια Ροζίτα η ανύπαντρη, 1935)
La casa de Bernarda Alba (Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα, 1936) ― ελλην.μετάφρ.Μάριος Λαέρτης ("Εκλεκτά Έργα")

Σενάρια:
Ταξίδι στη σελήνη (περιέχει το σενάριο Ταξίδι στη σελήνη - Viaje a la luna (1929) του Λόρκα)

Nέα περί του θανάτου του Iσπανού ποιητού Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα στις 19 Aυγούστου του 1936 μέσα στο χαντάκι του Kαμίνο Nτε Λα Φουέντε
η τέχνη κι’ η ποίηση δεν μας βοηθούν να ζήσουμε:
η τέχνη και η ποίησις μας βοηθούνε
να πεθάνουμε
περιφρόνησις απόλυτη
αρμόζει
σ’ όλους αυτούς τους θόρυβους
τις έρευνες
τα σχόλια επί σχολίων
που κάθε τόσο ξεφουρνίζουν
αργόσχολοι και ματαιόδοξοι γραφιάδες
γύρω από τις μυστηριώδικες κι’ αισχρές συνθήκες
της εκτελέσεως του κακορρίζικου του Λόρκα
υπό των φασιστών
μα επί τέλους! πια ο καθείς γνωρίζει
πως
από καιρό τώρα
― και προ παντός στα χρόνια τα δικά μας τα σακάτικα ―
είθισται
να δολοφονούν
τους ποιητάς
Νίκος Εγγονόπουλος

Σούπερ τροφές για το..«αδύναμο φύλο»

Μερικές υπερτροφές για τις γυναίκες, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, μιας και έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τα κόκκαλα, δίνουν ενέργεια, καταπολεμούν ασθένειες και πολλά άλλα.
 
Αν συνδυάζετε τις παρακάτω υγιεινές επιλογές στα διάφορά γεύματά σας μέσα στην ημέρα, θα επιτύχετε τα μέγιστα από τα οφέλη τους: ένα πρωινό που είναι καλό για την καρδιά, ένα δείπνο που καταπολεμά τον καρκίνο, ένα επιδόρπιο που χαλαρώνει το στομάχι μας και μας κρατά σε εγρήγορση.  
Βρώμη
Αποτέλεσμα εικόνας για ΒρώμηΕίναι γνωστό ότι η βρώμη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης. Οι επιστήμονες αναφέρουν επίσης ότι η βρώμη είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, μας κάνει να αισθανόμαστε πλήρεις και άρα μας βοηθά να ελέγχουνε το βάρος μας, τρώγοντας λιγότερο.
Προσθέστε βρώμη (και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως) στη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ειδικοί συνιστούν 25 - 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα -αυτό ισούται περίπου με το εξαπλάσιο των ινών σε μια μέση μερίδα από πλιγούρι βρώμης.
Μπρόκολο
Αποτέλεσμα εικόνας για Μπρόκολο Έρευνες έχουν δείξει ότι οι χημικές ουσίες στα σταυρανθή λαχανικά, ειδικά στο μπρόκολο, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού με την καταπολέμηση της περίσσειας οιστρογόνων. Πλούσιο σε βιταμίνη C και καλή πηγή βιταμίνης Α, το μπρόκολο βοηθά στο να αισθανόμαστε χορτάτοι, με λιγότερες από 30 θερμίδες ανά μερίδα. Επιπλέον, περιέχει φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο.  
Καρύδια
Αποτέλεσμα εικόνας για ΚαρύδιαΜόλις μια χούφτα καρύδια την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, να ενισχύσει τη δύναμη του εγκεφάλου και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος και να συμβάλει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου κ.ά.. Στην πραγματικότητα, μια νέα μελέτη έδειξε ότι τα καρύδια φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού. Προτείνεται να τρώμε περίπου 6 καρύδια καθημερινά.  
Αβοκάντο 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΑβοκάντοΤα υγιή για την καρδιά, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα   στο αβοκάντο, μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσουν να χάσετε λίπος στην κοιλιά –σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και ακόμη, για κάποια προβλήματα γονιμότητας. Το αβοκάντο έχει επίσης υψηλές ποσότητες καλίου, μαγνησίου, φυλλικού οξέως, πρωτεϊνών και βιταμινών Β6, Ε και Κ. Επίσης, περιέχει φυτικές ίνες και φυτικές στερόλες που μειώνουν τη χοληστερόλη. Αρκεστείτε σε ¼ με μισό αβοκάντο την ημέρα.

 


Κόκκινα φασόλια  
Αποτέλεσμα εικόνας για Κόκκινα φασόλιαΕίναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και γεμάτα πρωτεΐνες, φυλλικό οξύ, μέταλλα και φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένου του ανθεκτικού αμύλου. Το ανθεκτικό άμυλο φαίνεται να έχει πολλά σημαντικά οφέλη, όπως η τόνωση της ικανότητας του σώματος να καίει λίπος, το συναίσθημα της πληρότητας στο στομάχι, ο έλεγχος των σακχάρων στο αίμα, ακόμη και η μείωση του κινδύνου του καρκίνου. Προτείνεται να καταναλώνουμε τρία φλιτζάνια βρασμένα φασόλια την εβδομάδα.  
Γιαούρτι  
Αποτέλεσμα εικόνας για ΓιαούρτιΤο διάσημο ελληνικό γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και ωφέλιμο για τα οστά μας. Μόλις μία μερίδα, προμηθεύει με σχεδόν ένα τέταρτο των ημερήσιων αναγκών ασβεστίου μια γυναίκα και το γιαούρτι που δεν έχει λιπαρά, έχει διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης από το πλήρες γιαούρτι. Το γιαούρτι χωρίς λιπαρά, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά, σημαντικά για την καταπολέμηση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, μια πάθηση που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες. Και ακόμα κι αν τα στοιχεία είναι ασαφή, κάποιοι ειδικοί λένε ότι τα προβιοτικά βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού -ένα συν κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης. Οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε τουλάχιστον τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα και το γιαούρτι χωρίς λιπαρά, είναι μια καλή επιλογή.
Ελαιόλαδο Αποτέλεσμα εικόνας για ΕλαιόλαδοΚαμία λίστα δε θα ήταν πλήρης χωρίς αυτό το σημαντικό έλαιο. Η βάση της μεσογειακής διατροφής, έχει από καιρό συνδεθεί με την υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία. Αλλά όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι το ελαιόλαδο μπορεί να κάνει καλό και στον εγκέφαλο. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, έδειξε ότι το να ακολουθούμε τη μεσογειακή διατροφή, όχι μόνο μας προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά επίσης μας βοηθά να σκεφτόμαστε. Μια μελέτη του 2008 στην Ισπανία, έδειξε ότι τα συστατικά του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, φαίνεται να καταπολεμούν ορισμένες μορφές καρκίνου του μαστού. Γι’ αυτό, αντικαταστήστε με ελαιόλαδο άλλα λίπη και χρησιμοποιήστε το ακόμη και στο ψωμί αντί για βούτυρο. Προτείνονται δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα.  
Σκούρα σοκολάτα Αποτέλεσμα εικόνας για Σκούρα σοκολάταΠλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την καρδιά, η σκούρα σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου. Έχει μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό, ψευδάργυρο, και φωσφόρο -όλα σημαντικά για γερά κόκαλα. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του δέρματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και οξύνει τη σκέψη. Προσοχή μόνο να προτιμάτε τη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο.  
Κινόα
Αποτέλεσμα εικόνας για ΚινόαΠρόκειται για μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, με υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα που ενισχύουν τα οστά, όπως ο χαλκός, ο φώσφορος, ο σίδηρος και το μαγνήσιο. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή μαγγανίου που καταπολεμά το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.  
Γλυκοπατάτες
Αποτέλεσμα εικόνας για Γλυκοπατάτες Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο, οι γλυκοπατάτες έχουν επίσης υδατάνθρακες, που μας δίνουν ενέργεια, καθώς και φυτικές ίνες, βιταμίνες, μαγγάνιο και κάλιο. (Πηγή: Ναυτεμπορική)

Σπανακόπιτα Σερρών

http://www.agrotikabook.gr/

Σπανακόπιτα Σερρών

Ίσως ένα από τα πιο αυθεντικά γεύματα της ελληνικής κουζίνας. Λαχταριστή και γευστική, η σπανακόπιτα ταιριάζει ως ορεκτικό, ως πρωϊνό, ως δεκατιάνο, ως βραδινό... Υγιεινή και θρεπτική...
Υλικά:
1 κιλό σπανάκι
1 κρεμμύδι ξερό
1 ματσάκι άνηθο
Όλα τα παραπάνω τα ψιλοκόβουμε.
600 γρ. φέτα την οποία τρίβουμε σε μικρά κομμάτια με το χέρι
λίγο αλάτι, πιπέρι
1 κούπα λάδι
φύλλο σπιτικό (8 φύλλα τουλάχιστον) ή του εμπορίου
Εκτέλεση:
Πλένουμε το σπανάκι. Τα αλατίζουμε και τα πιέζουμε μέχρι να ...μαραθούν. Τσιγαρίζουμε πρώτα το κρεμμύδι και το σπανάκι, το αφήνουμε να βράσει ελάχιστα, το βάζουμε να στραγγίξει από τα νερά του στο σουρωτήρι, μετά το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά, και τα βάζουμε μέσα σε ένα ταψί. Ρίχνουμε μέσα τον άνηθο, τη φέτα, το λάδι, λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Λαδώνουμε ένα άλλο ταψί, στρώνουμε στην βάση δύο φύλλα και απλώνουμε λίγη γέμιση. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τέσσερα φύλλα. Την σκεπάζουμε με άλλα δύο λεπτά φύλλα.
Την ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Καλή επιτυχία
flowmagazine.gr

Το σουσάμι - Καλλιέργεια με μέλλον

http://www.agrotikabook.gr

Το σουσάμι - Καλλιέργεια με μέλλον

Ψηλά στη λίστα με τις εναλλακτικές καλλιέργειες που εμφανίζουν προοπτικές ανάπτυξης, βρίσκεται το σουσάμι, ένας διατροφικός θησαυρός που γνωρίζει μεγάλη ζήτηση.

Πρόκειται για ένα φυτό η καλλιέργεια του οποίου δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, ενώ μπορεί να αποδώσει ακόμη και σε συνθήκες ξηρασίας.
Στο παρελθόν το σουσάμι καλλιεργούνταν ευκαιριακά στην Ελλάδα, ως καλλιέργεια δηλαδή που μπορούσε να μπει σε αντικατάσταση της αγρανάπαυσης. Κατά τη δεκαετία του 1970 έφθασε να καλλιεργείται συνολικά σε έκταση 200.000 - 300.000 στρεμμάτων, αλλά τα επόμενα χρόνια μειώθηκαν σταδιακά οι καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Καλλιέργεια με μέλλον και υψηλά κέρδη το σουσάμι  Ο λόγος ήταν ότι οι επιδοτήσεις που άρχισαν να δίνονται από το 1981 από την ΕΟΚ σε ανταγωνιστικές προς το σουσάμι καλλιέργειες όπως είναι ο αραβόσιτος, τα ζαχαρότευτλα, αλλά και το γεγονός ότι το σουσάμι δεν εντάχθηκε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική στα ελαιούχα φυτά, όπως είναι η σόγια, η ελαιοκράμβη και ο ηλίανθος.
Σήμερα η καλλιέργεια του σουσαμιού αναπτύσσεται στην περιοχή της Νιγρίτας, όπου καλλιεργούνται ντόπιοι πληθυσμοί σουσαμιού. Ωστόσο, η καλλιέργεια του σουσαμιού μπορεί να αναπτυχθεί σήμερα στη χώρα μας σε σημαντικό βαθμό με την εισαγωγή νέων πιστοποιημένων ποικιλιών, που μπορούν να συγκομισθούν με μηχανικά μέσα. Εξάλλου, η εφαρμογή της συμβολαιακής γεωργίας, η ανάπτυξη ομάδων παραγωγών και η μεταποίηση του σουσαμιού μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της καλλιέργειας.
Το σουσάμι μπορεί να καλλιεργηθεί και σε περιοχές με υψόμετρο έως 1.500 μέτρα. Η σπορά συνήθως γίνεται από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουνίου
Το σουσάμι μπορεί να καλλιεργηθεί και σε περιοχές με υψόμετρο έως 1.500 μέτρα. Η σπορά συνήθως γίνεται από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουνίου
Το φυτό είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και μπορεί να αποδώσει ικανοποιητικά ακόμα και όταν μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο το αποθηκευμένο νερό. Το εύρος των εδαφών που είναι κατάλληλα για την καλλιέργειά του είναι μεγάλο, ενώ καλλιεργείται και σε ψυχρότερες περιοχές ως καλοκαιρινή καλλιέργεια.
Το σουσάμι χρειάζεται για την ολοκλήρωση του βιολογικού του κύκλου υψηλές θερμοκρασίες. Το ιδανικό εύρος θερμοκρασιών είναι 26-30ο C. Η χαμηλότερη θερμοκρασία για την έναρξη της βλάστησης είναι 12ο C.
Το σουσάμι και τα προϊόντα του αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Ο σησαμόσπορος, καρπός του φυτού σησάμι, αποτελεί την πρώτη ύλη για την παρασκευή του ταχινιού και του χαλβά. Οι κυριότερες χώρες που καλλιεργείται το σουσάμι είναι οι Ινδίες, η Κίνα, οι ΗΠΑ, το Σουδάν, η Τουρκία, το Μεξικό κ.ά.
Καλλιέργεια με μέλλον και υψηλά κέρδη το σουσάμι  Το σουσάμι κατάγεται από τις θερμές περιοχές της Ασίας. Η καλλιέργειά του έχει σκοπό την παραγωγή των ελαιούχων σπόρων του. Οι σπόροι του σουσαμιού έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε έλαιο που φθάνει το 45-60%. Το σησαμέλαιο χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων, τη ζαχαροπλαστική, την κονσερβοποιία. Επίσης χρησιμοποιείται για την παραγωγή σαπουνιών και χρωμάτων.
Ο σπόρος του σουσαμιού είναι καρπός με υψηλή διατροφική αξία και για αυτό χρησιμοποιείται στην αρτοποιία (ψωμί, κουλούρια, παστέλια, κ.λπ.), την παραγωγή ταχινιού αλλά και χαλβά.
Το υπόλειμμα (πίτα) που μένει μετά την εξαγωγή του σησαμέλαιου, χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή, η οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες που φθάνουν μέχρι 50-52%.
Το σουσάμι είναι ένα ετήσιο, δικοτυλήδονο φυτό, ποώδες, το οποίο αναπτύσσεται όρθια σε ύψος που φθάνει το 0,8 - 1,8 μέτρο.
Ασπίδα για την υγεία
Το σουσάμι, λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών που περιέχει, προστατεύει τον οργανισμό από την κακή χοληστερίνη. Η ουσία σησαμίνη, που περιέχεται στο σουσάμι, δρα εναντίον της υπέρτασης αλλά και της δημιουργίας θρόμβων, ενώ λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικές ουσίες πολλές έρευνες έδειξαν την αντικαρκινική δράση του σουσαμιού. Υπάρχουν ερευνητικές εργασίες που δείχνουν ότι το σουσάμι έχει ιδιότητες πρόληψης του διαβήτη, αλλά και του καταρράκτη των ματιών.
Εσοδα 400 ευρώ ανά στρέμμα για τον παραγωγό
Με μία μέση στρεμματική παραγωγή 150-200 κιλά από την οποία μπορούν να παραχθούν 65-70 λίτρα σησαμέλαιου, η καλλιέργεια του σουσαμιού μπορεί να δώσει ένα εισόδημα 300 - 400 ευρώ ανά στρέμμα.
Το φυτό του σουσαμιού -όπως αναφέρει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος- είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και απαιτεί κλίμα θερμό για μακρύ χρονικό διάστημα, επειδή για να βλαστήσει ο σπόρος απαιτείται θερμοκρασία γύρω στους 18-20ο Κελσίου, ενώ είναι ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Θερμοκρασίες χαμηλότερες από τους 18ο C κατά την περίοδο της ανάπτυξης των φυτών, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, η δε επικονίαση δεν μπορεί να γίνει σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από τους 40ο Κελσίου. Ο βλαστικός του κύκλος ολοκληρώνεται σε 3-4 μήνες. Η καλλιέργεια του σουσαμιού μπορεί να είναι «επίσπορη», δηλαδή στην ίδια χρονιά μπορεί να ακολουθήσει καλλιέργειες όπως είναι τα χειμερινά σιτηρά ή τα όσπρια. Το σουσάμι καλλιεργείται συνήθως σε περιοχές με βροχοπτώσεις που κυμαίνονται από 300- 600 mm. Οσον αφορά το υψόμετρο μπορεί να καλλιεργηθεί και σε περιοχές με υψόμετρο έως 1.500 μέτρα.
Η καλλιέργεια του σουσαμιού αρχίζει με την καλή προετοιμασία του εδάφους, που αφορά το όργωμά του στην κατάλληλη υγρασία ώστε να έχει καλό μικροτεμαχισμό πριν από τη σπορά των σπόρων επειδή το μέγεθος των σπόρων είναι μικρό. Επίσης κατά την εποχή της σποράς θα πρέπει να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς τα ζιζάνια.
Η σπορά συνήθως γίνεται από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Πριν από τη σπορά των σπόρων γίνεται η απολύμανσή τους. Η ποσότητα σπόρου που χρησιμοποιείται είναι 0,8 - 1,5 κιλά το στρέμμα. Η σπορά γίνεται σε γραμμές που απέχουν 0,6 μέτρα στις ποικιλίες που είναι υψηλόκορμες και 0,3-0,5 μέτρα για τις χαμηλής αναπτύξεως. Επί της γραμμής οι σπόροι σπέρνονται χύδην σε βάθος 2-3 εκατοστά.
Ανάπτυξη
Στα πρώτα στάδια της αναπτύξεως των φυτών πρέπει να γίνονται ένα έως δύο σκαλίσματα επειδή σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να καταπνιχθεί η καλλιέργεια από τα αγριόχορτα. Η καταπολέμηση των ζιζανίων μπορεί να γίνει και με ζιζανιοκτόνα.
Η λίπανση που απαιτεί δεν είναι μεγάλη. Συνήθως σε αρδευόμενη καλλιέργεια χρησιμοποιείται μία ποσότητα 10 κιλών αζώτου/ στρέμμα, 8 κιλών φωσφόρου/στρέμμα και 8 κιλών καλίου/ στρέμμα.
Μεγάλη προσοχή πρέπει να υπάρξει στην εδαφική υγρασία του εδάφους ώστε να μη λείψει από τα καλλιεργημένα φυτά ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες το νερό. Απαιτούνται τουλάχιστον δύο αρδεύσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με μία ποσότητα νερού που εξαρτάται από το είδος του εδάφους αλλά και από τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.
Το σουσάμι μπορεί να ενταχθεί σε ένα σύστημα εναλλαγής των καλλιεργειών (αμειψισπορά) στη θέση που έχουν τα σκαλιστικά φυτά (αραβόσιτος, βαμβάκι) ή σε αμειψισπορά με ένα σιτηρό όπως είναι το κριθάρι. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως καλλιέργεια, ενώ έχει μικρό αριθμό εχθρών και ασθενειών.
Η συγκομιδή του γίνεται όταν αλλάξουν χρώμα και γίνουν σκούρες οι μεσαίες κάψες. Η συγκομιδή γίνεται με εκρίζωση των φυτών ή με θεριζοαλωνιστική μηχανή που χρησιμοποιείται στη συγκομιδή του αραβοσίτου στο οποίο λείπει το εκκοκκιστικό εξάρτημα.
Πολλαπλές οι χρήσεις του καρπού
Το σουσάμι αποτελεί τρόφιμο με υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη, ενώ οι χρήσεις του είναι ποικίλες.
Το σησαμέλαιο: Η εξαγωγή του ελαίου του σουσαμιού γίνεται με συμπίεση εν ψυχρώ και δίνει ένα έλαιο πικρό, με σταθερή δομή, ελάχιστα αρωματικό, που χρησιμοποιείται άμεσα στη διατροφή. Εφόσον η εξαγωγή του ελαίου γίνει με την εν θερμώ μέθοδο ή με ειδικούς διαλύτες, το έλαιο αυτό χρησιμοποιείται ως βιομηχανικό έλαιο στην παραγωγή μαργαρίνης, τη σαπωνοποιία αλλά και στην παραγωγή χρωμάτων. Επίσης, στην περίπτωση που η εξαγωγή γίνει με μία αλκοόλη, τότε το έλαιο αυτό χρησιμοποιείται στη φαρμακοβιομηχανία και την παραγωγή εντομοκτόνων.
Η «πίτα» του σουσαμιού: Η «πίτα» του σουσαμιού, δηλαδή τα υπολείμματα των σπόρων μετά την εξαγωγή του ελαίου, έχει πολύ μεγάλη θρεπτική αξία και χρησιμοποιείται στη διατροφή των αγροτικών ζώων, όπως είναι οι γαλακτοπαραγωγές αγελάδες, αλλά και ως διατροφικό συμπλήρωμα, για τη διατροφή των ανθρώπων αφού υποστεί επεξεργασία.
Το άλευρο του σουσαμιού: Με ειδική επεξεργασία παράγεται άλευρο, που μπορεί να αντικαταστήσει σε διάφορες χρήσεις το άλευρο της αραχίδας.
Προϊόντα ζαχαροπλαστικής: Παράγονται διάφορα είδη ζαχαροπλαστικής με μέλι, όπως είναι τα παστέλια. Επίσης αποτελεί το βασικό συστατικό του χαλβά.
Σαπωνοποιία: Οπως γίνεται με το ελαιόλαδο, παράγεται μία ποικιλία σαπουνιών.
Κρέμες για μασάζ: Παράγονται κρέμες μαζί με το έλαιο του βουτυρόδεντρου, που χρησιμοποιούνται ως κρέμες αντιμετώπισης διαφόρων αλγών, αλλά και διαφόρων ασθενειών του δέρματος.
Σιρόπι: Είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίζονται το συνάχι, τα παράσιτα του δέρματος, η αρτηριακή πίεση, οι αιμορροΐδες κ.λπ.
Ο άρτος από σουσάμι: Πρόκειται για ψωμί που είναι πολύ θρεπτικό και το οποίο παράγεται από σπόρους σουσαμιού, αλεύρι, γάλα, φρούτα, έλαιο, αβγά και μαγιά.
Ταχίνι: Το ταχίνι είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από τους σπόρους του σουσαμιού, αφού αποφλοιωθούν και αποξηρανθούν. Στη συνέχεια πολτοποιούνται και δημιουργείται ο πολτός του ταχινιού.


ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ
Κάσσανδρος Γάτσιος Γεωπόνος - Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Εταιρεία Symagro. Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου τηλ. 6944846475 - 26510 07653 info@symagro.com
Κώστας Νάνος

Σπαράγγια «ασπίδα» κατά του διαβήτη

http://www.agrotikabook.gr

Σπαράγγια «ασπίδα» κατά του διαβήτη

Ένα νέο, πανίσχυρο όπλο στη μάχη εναντίον του διαβήτη μπορούν να αποτελέσουν τα σπαράγγια σύμφωνα με την «Βρετανική Επιθεώρηση Διατροφής» (BJN).
Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η καθημερινή κατανάλωσή τους μπορεί να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα και να διεγείρουν την παραγωγή ινσουλίνης από τον οργανισμό.
Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη του παγκρέατος που διασπά τη γλυκόζη.
Τη σχετική μελέτη πραγματοποίησαν σε ποντίκια επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Καράτσι, στο Πακιστάν. Τα ζώα είχαν αυξημένα επίπεδα σακχάρου και χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης.
Οι ερευνητές τα χώρισαν σε δύο ομάδες, χορηγώντας στα μισά εκχύλισμα σπαραγγιών. Τα ζώα έτρωγαν καθημερινά και επί 28 ημέρες το εκχύλισμα των σπαραγγιών, σε μικρές ή μεγάλες δόσεις.
Όταν οι ερευνητές τα εξέτασαν, διαπίστωσαν πως τα χαμηλά επίπεδα του εκχυλίσματος μείωσαν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους, αλλά δεν βελτίωσαν την παραγωγή της ινσουλίνης.
Οι υψηλές δόσεις του εκχυλίσματος, όμως, αύξησαν σημαντικά την παραγωγή της ινσουλίνης και μείωσαν πολύ το σάκχαρο.
Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν προγενέστερες μελέτες για τα οφέλη των σπαραγγιών στην ρύθμιση του σακχάρου. Μία από αυτές είχε δημοσιευθεί το 2006 στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ) και είχε δείξει πως τα σπαράγγια αυξάνουν κατά 81% την πρόσληψη γλυκόζης από τους μυς και τους ιστούς του σώματος.

Πηγή: τα νέα

Συνταγή : Παστέλι το αυθεντικό

http://www.back-to-nature.gr/2012/11/blog-post_1471.html

Συνταγή : Παστέλι το αυθεντικό

 Είναι γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο, μαγνήσιο, σίδηρο. Το μέλι που περιέχει επίσης έχει μεγάλη διατροφική αξία και βοηθάει στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Η ελληνικότητα του είναι αδιαμφισβήτητη μιας και η πρώτη αναφορά που έχουμε για το παστέλι είναι από τον πατέρα της ιστορίας τον Ηρόδοτο, στο βιβλίο του με τον τίτλο ‘’Θάλεια’’ στην παράγραφο 48. Με την ευκαιρία λοιπόν που βρέθηκε ένα βαζάκι μέλι στο ντουλάπι (με ημερομηνία λήξης τον επόμενο μήνα....) σκέφτηκα οτι θα ήταν ιδανικό για να φτιάξω παστέλια, που μπορείς να τα κρατήσεις καιρό χωρίς να χαλάσουν και σου δίνουν την ενέργεια που χρειάζεσαι σε ένα ενδιάμεσο γεύμα.. Όπως θα διαπιστώσετε είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του αλλά και στα υλικά του. Μπορούμε να το κάνουμε σκληρό ή μαλακό (μελάτο) σύμφωνα με τα γούστα μας.
Αν θέλετε το παστέλι να είναι πιο μαλακό προσθέστε περισσότερο μέλι και βράζοντας το μέλι περισσότερο το παστέλι γίνεται πιο σκληρό. Για πιο μαλακό απoτέλεσμα βράστε λιγότερο.
ΥΛΙΚΑ (Σκληρό παστέλι):
500 γρ μέλι
500 γρ σουσάμι με την φλούδα του (να μην είναι αποφλοιωμένο)
φλούδα από ένα μέτριο λεμόνι ή από πορτοκάλι
1 φλιτζανάκι του καφέ ανθόνερο ή καλαμποκέλαιο
( για μαλακό παστέλι απλά αυξάνουμε την αναλογία μόνο στο μέλι στα 750 γρ.)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε το μισό σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και το καβουρδίζουμε για περίπου 5 λεπτά. Ανακατεύουμε συνέχεια με προσοχή γιατί μπορεί πολύ εύκολα να μας καεί. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με την υπόλοιπη ποσότητα. Εάν θέλουμε μπορούμε να το καβουρδίσουμε και στον φούρνο, αλλά θέλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή γιατί το σουσάμι λόγω της περιεκτικότητας του σε λάδι καίγεται πολύ εύκολα κι έτσι πρεέπει να το παρακολουθούμε συνεχώς.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι με την φλούδα του λεμονιού και την τοποθετούμε στην φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Στην πορεία του βρασμού θα χρειαστεί να ξαφρίσουμε.Χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράζει..Στη συνέχεια προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσάμι και ανακατεύουμε συνεχώς.

 Ελέγχουμε το μείγμα μας αν είναι έτοιμο ως εξής:
α. Ρίχνουμε μια κουταλιά σε ένα μπωλάκι με νερό. Αν σχηματιστεί μια ελαστική μπαλίτσα είναι έτοιμο. Αν είναι πολύ μαλακή συνεχίζουμε το βράσιμο.
β. Ρίχνουμε 1/2 κουταλιά σε ένα πιάτο. Αν μόλις κρυώσει (το βάζουμε στο ψυγείο ή φυσάμε για να μην περιμένουμε) ξεκολλήσει εύκολα είναι έτοιμο.

Μόλις είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να "ανεβούν" οι φυσαλλίδες πάνω. Σε ένα ταψί απλώνουμε λαδόκολλα και περιχύνουμε με το ανθόνερο.  Μην ανησυχήσετε που θα δείτε το χαρτί να κολυμπά στο ανθόνερο, θα απορροφηθεί όλο από το παστέλι. Αντί για ανθόνερο μπορούμε να αλείψουμε με καλαμποκέλαιο τη λαδόκολλα. Επίσης μπορούμε να πασπαλίζουμε την επιφάνεια με καβουρδισμένο ελαφρα σουσάμι.
Αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.
Με βρεγμένα χέρια το χτυπάμε με την παλάμη (προσοχή μη καείται σ'αυτή τη φάση) για να μην μείνουν κενά και το απλώνουμε (με ένα μικρό λαδωμένο πλάστη κύλινδρο) σε πάχος 1 εκατοστό περίπου.
Αφού κρυώσει λίγο (μετά από 10-15 λεπτά) χαράζουμε με ένα λαδωμένο μαχαίρι σε λωρίδες ή ρόμβους (σαν μπακλάβά) ή τετράγωνα. Έτσι το αφήνουμε να κρυώσει καλά εκτός ψυγείου.
Έπειτα χωρίζουμε τα κομμάτια καλά ως κάτω όπως θέλουμε και τα φυλάμε σε δροσερό μέρος (οχι ψυγείο) σε ένα αεροστεγές δοχείο για πολύ καιρό. Για να μην κολλάνε μεταξύ τους μπορούμε να βάζουμε ανάμεσα κομμάτια λαδόκολλας.
Είναι πολύ εύκολο μόνο προσοχή να μην παραβράσει και καραμελώσει.
Tips : Μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 κουταλιές ζάχαρη όταν αρχίζουμε το βράσιμο. Η ζάχαρη σφίγγει το παστέλι. Αν θέλουμε βάζουμε και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας όπως σησάμι λευκό, φυστίκια απλά ή αιγίνης ή σταφίδες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τους καβουρντίσουμε πρώτα..

Καλή επιτυχία!!!!

ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ.... (λίστα αναπαραγωγής)Ελένη Τσαλιγοπούλου - Το ταξίδι μου είσαι εσύ


Ελένη Τσαλιγοπούλου - Το ταξίδι μου είσαι εσύ

Δημοσιεύθηκε στις 19 Ιαν 2012
Το ταξίδι μου είσαι εσύ....

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ: ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΝΉΚΕΙ TO ΠΑΡΟΝ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ TO ΒΙΝΤΕΟ ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΜΕ ΣΚΟΠΟ TO ΚΕΡΔΟΣ. ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ TO ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ.

Copyright Disclaimer under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for "fair use" for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use. I do not own the rigths of the music. All audio and visual parts are the sole property of their respective owners.

This video is purely for entertainment and recreational purposes. No Copyright infringement intended! All rights go to its rightful owners.


Μοιάζουν οι λέξεις σου χορδές του ανέμου
κι είναι το σώμα σου μια ξενιτιά
Ποιος είναι ο έρωτας ενός πολέμου
κι όλο με νικά
Το ταξίδι μου είσαι εσύ....
Ρίχνουν τα μάτια σου φωτιές στο χρόνο
κι είναι τα χέρια σου μια φυλακή
Το ξέρω πάλι θα μ' αφήσεις μόνο
κάποια Κυριακή
Κράτησέ με...
Δες με κι άκουσέ με...
Φως μου... δρόμος και γκρεμός μου....
Μείνε, νιώσε με και γίνε κήπος στην ψυχή...
Νερό στη δίψα μου κάθε σου βλέμμα
κι είναι η ανάσα σου μια πυρκαγιά
ομως ξεχνάς κι ούτε ρωτάς για μένα....
όταν λείπεις πώς πορεύεται η καρδιά...;
Το ταξίδι μου είσαι εσύ....

Δημοφιλείς αναρτήσεις