Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Μπακλαβάς ρολό

Μπακλαβάς ρολό
Bαθμολογία:
       
2 ψήφοι
Προστέθηκε από , 19.12.08

Περιγραφή

Η συνταγή αυτή είναι χειμωνιάτικη, Χριστουγεννιάτικη, υπέροχα νόστιμη και πολύ εύκολη.΄Εχει σίγουρη επιτυχία και αντικαθιστά το μπακλαβά του ταψιού.
Μπακλαβάς ρολό

Τι χρειαζόμαστε:

  • Μισό κιλό λεπτό φύλλο κρούστας
  • Μισό κιλό καρύδια χονδροκοπανισμένα
  • 100 γραμ. φρυγανιά τριμένη
  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρι
  • ένα κοφτό κουτ. γλ.κανέλλα
  • Μισό κουτ. γλ. γαρύφαλλο
  • Μισό μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • Μια κούπα ελαιόλαδο.

Για το σιρόπι.
  • 4 ποτηρια νερό
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 5-6-κουταλ. σούπας μέλι
  • 1 κομμάτι ξύλο κανέλλα
  • Μισό λεμόνι
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Εποχιακά
Μέθοδος








Φτιάχνει
28-30 κομμάτια .

Πως το κάνουμε:

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω 

Άγιος Σπυρίδωνας

http://www.corfubenitses.gr/corfu-sights-gr.html

Η Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα


Κέρκυρα - Αγιος ΣπυρίδωνΚέρκυρα - Αγιος Σπυρίδων εκκλησίαΤο γνωστότερο θρησκευτικό μνημείο της πόλης, κτίσμα σαφώς επηρεασμένο από την Ιταλική τέχνη, είναι στην οδό Καλοχαιρέτου μπροστά από την πλατεία Ηρώων, τη γνωστή Πλακάδα τ`Αγιού.
Εκεί βρίσκεται το Λείψανο του Πολιούχου και προστάτη της Κέρκυρας Αγίου Σπυρίδωνα που μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα από την Κωνσταντινούπολη μετά την άλωση το 1453.
Μετά την άλωση της Πόλης ο μοναχός Γρηγόριος Πολύευκτος στην προσπάθεια του να σώσει το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα όπως και το σκήνωμα της αυτοκράτειρας - Αγίας Θεοδώρας τα έκρυψε σε σάκους με άχυρα με σκοπό να τα μεταφέρει στο άγιο Όρος, συνέβησαν διάφορα γεγονότα όμως στο δρόμο με αποτέλεσμα να φτάσει μέχρι την Παραμυθιά, εκεί βρήκε τον συντοπίτη του ιερέα Γεώργιο Καλοχαιρέτη και του παρέδωσε τα Αγια λείψανα, έτσι στα 1456 έφτασαν στην Κέρκυρα.
Από τότε το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα αλλάζει πολλούς ιδιοκτήτες και κληροδοτείται, ή δίνεται σαν προίκα από τον ένα στον άλλον, μεταφέρεται από ναό σε ναό με κίνδυνο κάποια εποχή να μεταφερθεί στη Βενετία μέχρι που τελικά περνά στην κατοχή της οικογένειας Βούλγαρη.
Η Οικογένεια κατόρθωσε το 1577 να παραχωρηθεί χώρος από τις Βενετσιάνικες αρχές, στον οποίο κτίστηκε ο σημερινός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα όπου και παραμένει μέχρι σήμερα το ιερό σκήνωμα του Αγίου.
Ο Άγιος σύμφωνα με την παράδοση έσωσε στο παρελθόν τους κατοίκους από επιδημίες και δύο φορές από τις επιδρομές των Τούρκων το 1673 και το 1716.
Η οροφή του ναού που απεικονίζει σκηνές από τη ζωή του Αγίου και τους Ευαγγελιστές είναι εντυπωσιακή, Το λείψανο του Αγίου φυλάσσεται σε ασημένια λάρνακα του 19ου αιώνα και αποτελεί ιερό κειμήλιο του ναού και σημείο αναφοράς της θρησκευτικής πίστης των Κερκυραίων.


Κέρκυρα - Μητρόπολη Κέρκυρας
Μόνο στην πόλη της Κέρκυρας υπάρχουν πάνω από 200 εκκλησίες, χαρακτηριστική είναι και η Μητρόπολη στην πλατεία Μητροπόλεως στο παλιό λιμάνι, δίπλα ακριβώς από το δικαστικό μέγαρο.
Στην Μητρόπολη φυλάσσονται τα λείψανα της Αγίας Θεοδώρας που μεταφέρθηκαν στην Κέρκυρα το 1456. 

-------------------------------------------------------

 http://www.aradippou.org.cy

Άγιος Σπυρίδωνας

Άγιος ΣπυρίδωναςΕίναι η εκκλησία των παλαιοημερολογιτών της Αραδίππου. Κτίστηκε το 1963-1965. Τον τόπο δώρισε η Ανδριανή Κουρούγιαννη κατόπιν μιας πρακτικής θεραπείας που της έγινε από τον Κυριάκο Ζήνωνος (Ζούρκα). Όταν η Ανδριανή πληροφορήθηκε ότι αναζητείτο χώρος για ανέγερση εκκλησίας για τους παλαιοημερολογίτες, δώρισε το οικόπεδο με την παράκληση η εκκλησία να κτιστεί επ’ ονόματι του Αγίου Σπυρίδωνα εις μνήμη του ανδρός της Σπυρίδωνα.
 -------------------------------------------------

http://www.flickr.com/photos/ml_p/4728833938/

photo

 ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ (1865-1887)
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ORTHODOX CHURCH DEDICATED TO SAINT SPYRIDONAS, PIRAEUS, GREECE
IGLESIA ORTODOXA DEDICADA AL SANTO SPYRIDONAS, EL PIREO, GRECIA
 ------------------------------------------------

http://www.eleusina.gr/sylogoi/churches/agiosspyridonas.aspx?sflang=el


http://www.eleusina.gr/Images/syllogoi_foreis/agios_spiridonas/agios_spiridonas_1.jpgΒρίσκεται στην οδό Κίμωνος (δίπλα από το Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου). Η εκκλησία κτίστηκε με χρήματα της Ελένης Κουτσούκου (έμενε μόνιμα στην Αμερική) σε οικοπεδο που είχε παραχωρηθεί στον Άγιο Γεώργιο από τον Αχιλλέα Γεωργίου Νίκα μαζί με το πατρικό του σπίτι το 1971.





 ---------------------------------------

 http://imd.gr/site/catalog/poi/11/25
 
Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Βόλου

Ιστορικά στοιχεία του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος

Η ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος βρίσκεται Β.Δ του δήμου Βόλου τμήματος της Ν.Ιωνίας. Αποτελείται από 1.500 οικογένειες από τις οποίες κάποιες προέρχονται από τον Πόντο, άλλες από τα Παράλια της Μ. Ασίας και άλλες από διάφορα μέρη της ευρύτερης περιοχής. Την ενορία μας επίσης  απαρτίζει και ένας σεβαστός αριθμός αθίγγανων.  Παρόλο την καταγωγή και τη διαφορετικότητα των ανθρώπων  ευλαβούνται και σέβονται την ενορία τους σε κάθε κάλεσμα της με επίκεντρο τον τιμώμενο Άγιο προστάτη της, τον Άγιο Σπυρίδωνα.
Η ενορία συγκροτήθηκε και λειτούργησε το 1960 σε ένα πρόχειρο παράπηγμα των οδών Ραιδεστού και Περίνθου. Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1978. Στις 30 Απριλίου του 1979 κατεδαφίστηκε το παράπηγμα και  ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση του ναού, όπου στις 18 Μαρτίου 1980 από τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Χριστόδουλου έχουμε τον θεμέλιο λίθο. Σε διάστημα 13 ετών και συγκεκριμένα το 1993 έχουμε τα εγκαίνια του ναού από τον ίδιο Μητροπολίτη, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Το 1998 ολοκληρώθηκε ο αγιογραφικός κύκλος του ναού που είναι περικαλλής για τα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής.

 Περιγραφή του ναού:
Ο ιερός ναός είναι κτισμένος στον τύπο της τρίκλιτης σταυροειδής βασιλικής με τρούλο και γυναικωνίτη. Εξέχουσα θέση έχουν ο αγιογραφικός κύκλος, το τέμπλο, ο δεσποτικός θρόνος, ο άμβωνας, και τα καθίσματα φιλοτεχνημένα με παραδοσιακό τρόπο και χαρακτήρα.  Κομμάτι του ιερού ναού αποτελεί και η εμβάδα του σκηνώματος του Αγίου που δόθηκε ως ευλογία στις 10 Μαΐου του 2006 από τον Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων  Νήσων κ.κ. Νεκτάριον.




ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΣΤΗΝ ΔΡΑΓΑΣΙΑ ΒΟΪΟΥ
 
 Ο Ιερός Ναός Του Αγίου Σπυρίδωνος είναι νεότερη Εκκλησία χτισμένη μέσα  στο χωριό το 1927.Χτίστηκε με την προσφορά των κατοίκων της Δραγασιάς
και με την φροντίδα του Ιερέως Ιωάννη Γκατσογιάννη. Εγκαινιάσθηκε το 1954 από τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Ιάκωβο.

Η ανακαίνιση και η αγιογράφηση πραγματοποιήθηκε από το 1983 μέχρι το 1997 επί Μητροπολίτου Αντωνίου Α΄ Κόμπου και με την φροντίδα του μακαριστού  ιερέως
Ανδρέου Γερασόπουλου.











Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovoion.com/news/a12-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%80%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%B1-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%83-%CE%BD%CE%B1/

Σάμαλι


Σάμαλι
Bαθμολογία:
       
33 ψήφοι
Προστέθηκε από , 08.01.06

ΠεριγραφήΣάμαλι recipe main photo

Αν μας ενδιαφέρει να κάνουμε νηστίσιμο αυτό το παραδοσιακό γλυκό, τότε αντικαθιστούμε το γιαούρτι ή το γάλα που περιέχει, με την πορτοκαλάδα.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 1/2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1 1/2 φλ. γιαούρτι ή γάλα ή πορτοκαλάδα
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα Χίου

Για το σιρόπι:
  • 1 1/2 φλ. νερό
  • 2 1/2 φλ. ζάχαρη
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Περιέχει
Νηστίσιμα

 

 

 

Πως το κάνουμε:


Γκυστάβ Φλωμπέρ


Ο Γκυστάβ Φλωμπέρ (ɡystav flobɛʁ) (Gustave Flaubert, 12 Δεκεμβρίου , 1821 – 8 Μαίου, 1880) ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, που με το έργο του εγκαινίασε μια νέα εποχή στη γαλλική πεζογραφία και ειδικότερα στο μυθιστόρημα. Είναι γνωστός ιδιαίτερα για την πρώτη του δημοσιευμένη νουβέλα, Μαντάμ Μποβαρύ (1857), και για τη σχολαστική του αφοσίωση στην τέχνη και το στυλ του.
Η δημοσίευση της Μαντάμ Μποβαρύ προκάλεσε σκάνδαλο και υπήρξε αιτία ποινικής δίωξης του συγγραφέα και του εκδότη. Αναγνωρίστηκε όμως τελικά σαν μια αριστουργηματική και ακριβέστατη εξεικόνιση των ηθών και της ζωής. Περίφημο είναι και το "μυθιστόρημα μαθητείας" του Φλωμπέρ L’Éducation sentimentale (Η αισθηματική αγωγή), ένα από τα πιο καθοριστικά έργα του 19ου αιώνα.
Έργα

Madame Bovary (Μαντάμ Μποβαρύ), 1857
Salammbô (Σαλαμπό), 1862, οριστική έκδοση 1874
L'Éducation sentimentale (Η αισθηματική αγωγή), 1869
La Tentation de saint Antoine (Ο πειρασμός του Αγίου Αντωνίου), 1874 οριστική έκδοση 1903
Trois contes : Un cœur simple, La Légende de saint Julien l'Hospitalier, Hérodias (Τρία διηγήματα : Μια απλή καρδιά, Ο θρύλος του Αγίου Ιουλιανού του Φιλοξενητή, Ηρωδιάς), 1877
Bouvard et Pécuchet (Μπουβάρ και Πεκυσέ), 1881 (ημιτελές)

Ελληνικές μεταφράσεις

Μαντάμ Μποβαρύ : Νίκος Σαρλής, ;
Μαντάμ Μποβαρύ, μετ. Γιάννης Λο Σκόκκο, Κλασικά Παπύρου.
Σαλαμπό : Γ. Βλαστός, "ΗΡΙΔΑΝΟΣ"
Η αισθηματική αγωγή : Παναγιώτης Μουλλάς, "ΓΑΛΑΞΙΑΣ"
Ο πειρασμός του Αγίου Αντωνίου : Κώστας Βάρναλης, "ΗΡΙΔΑΝΟΣ"
Τρία διηγήματα : Όλγα Δαμάνη, "ΗΡΙΔΑΝΟΣ"
Μπουβάρ και Πεκυσέ : Αντώνης Μοσχοβάκης, "ΗΡΙΔΑΝΟΣ"

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BA%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%B2_%CE%A6%CE%BB%CF%89%CE%BC%CF%80%CE%AD%CF%81

The Scream by Edvard Munch



The Scream by Edvard Munch

Ο Έντβαρτ Μουνκ (Edvard Munch) ήταν Νορβηγός ζωγράφος, που ανήκει στους προδρόμους του εξπρεσιονισμού. Γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1863 στο χωριό Άνταλσμπρουκ της Νορβηγίας και μεγάλωσε στο Όσλο. Πέθανε στις 23 Ιανουαρίου 1944 στο Όσλο. Το πιο γνωστό του έργο είναι «Η Κραυγή».

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα φάρμακα




Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα φάρμακα


«Είναι αυτό το κατάλληλο φάρμακο; Κι αν ξέχασα μια δόση;» Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και το παιδί σας καλά θωρακισμένο απέναντι στις αρρώστιες, σας ετοιμάσαμε έναν πλήρη οδηγό για τα φάρμακα.


Της Ελένης Καραγιάννη

Με τη συνεργασία της Λωρέττας Θωμαΐδου, καθηγήτρια Αναπτυξιακής Παιδιατρικής



Σύμφωνα με τις έρευνες, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών κάθε παιδί αναμένεται να αρρωστήσει από ιώσεις, κρυολογήματα και άλλες απλές ασθένειες κατά μέσο όρο οχτώ φορές. Τις εβδομάδες που ακολουθούν, λοιπόν, θα χρειαστεί να τους δώσετε δεκάδες δόσεις αντιπυρετικών, βρογχοδιασταλτικών, αντιδιαρροϊκών και άλλων φαρμάκων, αντιμετωπίζοντας όπως όλες οι μαμάδες πολλά ερωτηματικά. Μάθετε τα πάντα για τα φάρμακα και χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα.


Το κατάλληλο φάρμακο

Ο πρώτος κανόνας είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να δώσετε οποιοδήποτε φάρμακο στο παιδί χωρίς να έχετε πάρει πρώτα τη γνώμη του παιδιάτρου –ακόμα κι αν πρόκειται για κάποιο που έχει ξαναπάρει στο παρελθόν. Κάθε φορά που ο γιατρός συνταγογραφεί ένα καινούργιο σκεύασμα, μην παραλείπετε να τον ρωτάτε για ποιες ασθένειες ενδείκνυται, ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες, πότε θα αρχίσει να ενεργεί και για πόσο θα πρέπει το παιδί να το παίρνει. Υπάρχει περίπτωση να αλληλεπιδράσει με κάποιο άλλο φάρμακο και τι να κάνετε στην περίπτωση που ξεχάσετε μια δόση; Διατηρείται στο ψυγείο; Μήπως δεν πρέπει να το πάρει μαζί με κάποια συγκεκριμένη τροφή; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θα πρέπει να θέσετε στο γιατρό, αφού πρώτα τον ενημερώσετε με λεπτομέρειες για τυχόν αλλεργίες που έχει το παιδί.


Η σωστή δόση

Για να είστε σίγουροι ότι η δόση του φαρμάκου είναι η ενδεδειγμένη, διαβάστε προσεκτικά το χαρτί με τις οδηγίες και ακολουθήστε τις κατά γράμμα –εκτός εάν ο παιδίατρος σας έχει συμβουλέψει διαφορετικά. Αν υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνετε, μη διστάσετε να τηλεφωνήσετε στο φαρμακοποιό ή στο γιατρό σας. Σε κάθε περίπτωση, πριν δώσετε το φάρμακο στο παιδί, βεβαιωθείτε ότι:

-Έχετε διαβάσει με πολύ μεγάλη προσοχή τους αριθμούς στις οδηγίες. Εάν βιάζεστε ή έχετε άγχος, είναι πολύ εύκολο να διαβάσετε «2» εκεί που γράφει «1/2» και να δώσετε τετραπλάσια δόση από τη συνιστώμενη. Πάντα να διαβάζετε τις οδηγίες σε μέρος με καλό φωτισμό.

- Γνωρίζετε πόσα ακριβώς κιλά είναι το παιδί. Πολλές φορές η δοσολογία είναι ανάλογη του βάρους, γι’ αυτό είναι χρήσιμο να ζυγίζετε το παιδί σε τακτά διαστήματα και να σημειώνετε το βάρος του σε ένα χαρτί που θα φυλάτε μέσα στο ντουλάπι με τα φάρμακα.

-Έχετε κουνήσει καλά το μπουκάλι -εάν πρόκειται για σιρόπι ή άλλο φάρμακο σε υγρή μορφή–, εφόσον βέβαια αναγράφεται στις οδηγίες ότι πρέπει το περιεχόμενο να ανακινείται καλά για να κατανέμονται με σωστό τρόπο τα συστατικά του.

-Δεν έχετε μπερδέψει τις κουταλιές του γλυκού με της σούπας. Πάντως, καλό είναι να γνωρίζετε ότι οι δόσεις σε όλα σχεδόν τα παιδικά φάρμακα μετριούνται με κουταλάκια του γλυκού.

-Δεν έχετε κάνει καμιά αυθαιρεσία στους υπολογισμούς. Εάν, για παράδειγμα, πρέπει να δώσετε δύο κουταλιές του γλυκού αλλά βρήκατε μπροστά σας μόνο ένα κουτάλι της σούπας, μην υπολογίσετε με το μάτι πόσο θα δώσετε. Ιδανικά, μετρήστε την ποσότητα με σύριγγα για να είστε απολύτως ακριβείς. Έχετε υπόψη ότι 1ml (milliliter) αντιστοιχεί σε 1cc και το 1 κουταλάκι του γλυκού σε 5cc.

- Δεν έχετε βάλει περισσότερη ποσότητα από τη συνιστώμενη. Ακόμα κι αν το παιδί έχει πολύ βήχα, υψηλό πυρετό ή βαρύ κρυολόγημα, δεν θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα χορηγώντας περισσότερο φάρμακο. Οι δοσολογίες υπολογίζονται με βάση την ποσότητα της ουσίας που είναι ασφαλής για το παιδί και όχι με βάση τη σοβαρότητα της ασθένειας.

- Έχετε πρόχειρο το τηλέφωνο του γιατρού ώστε να τον καλέσετε άμεσα εάν διαπιστώσετε κάποια αναπάντεχη παρενέργεια.

Αν κατά λάθος μια-δυο φορές δώσετε στο παιδί λίγο περισσότερο φάρμακο, το πιθανότερο είναι να μην πάθει κάτι σοβαρό. Ωστόσο, ενημερώστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για να βεβαιωθείτε. Κάντε το ίδιο και στην αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή το παιδί δεν παίρνει ολόκληρη τη δόση επειδή, για παράδειγμα, κάνει εμετό. Ίσως χρειάζεται να πάρει τη φαρμακευτική ουσία με διαφορετικό τρόπο, όπως με ένεση, υπόθετο ή ορό. Τέλος, σε καμιά περίπτωση μη δώσετε σε παιδί προσχολικής ηλικίας κάποιο φάρμακο που σας συνέστησε η μαμά ενός συμμαθητή του στον παιδικό σταθμό ή που του είχε χορηγήσει ο γιατρός του πριν από δεκαοχτώ μήνες. Αποφύγετε να χορηγήσετε ασπιρίνη σε μικρής ηλικίας παιδιά με λοιμώξεις άγνωστης αιτιολογίας χωρίς να έχετε ενημερώσει νωρίτερα τον παιδίατρό σας.



Πώς να του το δώσετε


Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί λαμβάνει τη σωστή ποσότητα φαρμάκου είναι να του το δώσετε χρησιμοποιώντας το κατάλληλο εργαλείο. Γι’ αυτό, βάλτε το κουτάλι του τσαγιού πίσω στο συρτάρι και πάρτε το κατάλληλο δοσομετρικό κουτάλι (συνήθως περιλαμβάνεται στη συσκευασία). Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σύριγγα, δοσομετρικό καπάκι ή σταγονόμετρο. Η σύριγγα είναι ιδανική για τα μικρότερα παιδιά, γιατί με τη βοήθειά της είναι πιο εύκολο να ρίξετε όλη την ποσότητα του φαρμάκου στο στόμα τους. Εάν το παιδί προσπαθεί να το φτύσει, κρατήστε με το χέρι σας τα χείλη του ενωμένα ενώ βάζετε την άκρη της σύριγγας στο στόμα του μέχρι να το καταπιεί. Μπορείτε να δοκιμάσετε να του το δώσετε με το δοσομετρικό κουτάλι, αλλά είναι μάλλον απίθανο να το κάνετε να πιει όλη την ποσότητα, ιδιαίτερα εάν εκείνο αρνείται να συνεργαστεί.


Ο κατάλληλος χρόνος

Ο γιατρός σας είναι ο μόνος αρμόδιος για να υποδείξει κάθε πότε πρέπει να δίνετε το φάρμακο στο παιδί. Εάν σας πει «τέσσερις φορές την ημέρα», αυτό σημαίνει τέσσερις φορές κατανεμημένες στο χρόνο που το παιδί είναι ξύπνιο –δεν χρειάζεται να το ξυπνήσετε στις 3 τα ξημερώματα για να πάρει μια δόση (π.χ. στις 8 το πρωί, στις 2 το μεσημέρι, στις 6 το απόγευμα και στις 10 το βράδυ). Αν όμως πει «κάθε έξι ώρες», θα πρέπει να κρατήσετε με ακρίβεια το ωράριο ακόμα κι αν χρειαστεί να το ξυπνήσετε για τη νυχτερινή δόση. Εάν πρόκειται για αντιβίωση, βεβαιωθείτε ότι συνεχίζετε να του δίνετε το φάρμακο μέχρι να τελειώσει (ή για όσο χρόνο σας υπέδειξε ο γιατρός), ακόμα κι αν το παιδί δείχνει να έχει γίνει εντελώς καλά έχοντας πιει μόνο το μισό μπουκάλι. Εάν δείτε ότι τα συμπτώματα επιμένουν, παρόλο που δίνετε τη σωστή δόση για αρκετό χρόνο, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο.


Η σωστή φύλαξη

Φυλάτε πάντα τα φάρμακα μέσα στα κουτιά τους μαζί με το χαρτάκι των οδηγιών. Εάν για κάποιο λόγο χάσετε το χαρτί, είναι καλύτερα να το πετάξετε. Έτσι, δεν θα μπείτε στον πειρασμό να αυτοσχεδιάσετε. Τα εμβόλια, πολλά αντιβιοτικά αλλά και άλλα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο –ρωτήστε εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πάτε… τρέχοντας από το φαρμακείο στο σπίτι ή δεν πειράζει εάν μείνουν για λίγη ώρα στην τσάντα σας. Όσα δεν χρειάζονται ψυγείο βάλτε τα σε δροσερό, σκοτεινό μέρος και όχι στο ντουλάπι του μπάνιου, όπου συνήθως υπάρχει υγρασία. Τέλος, φροντίστε να είναι κάπου όπου δεν μπορεί να φτάσει το παιδί και ελέγχετε τακτικά την ημερομηνία λήξης.



Όταν το παιδί αντιδρά

Τα περισσότερα φάρμακα, ακόμα και τα παιδικά, έχουν μάλλον δυσάρεστη γεύση, γι’ αυτό και είναι απόλυτα λογικό τα παιδιά να μην τρελαίνονται ακριβώς από τη χαρά τους όταν έρχεται η ώρα να τα πάρουν. Για να κάνετε τη διαδικασία πιο εύκολη —και το αποτέλεσμα πιο σίγουρο—, ρωτήστε το γιατρό εάν μπορείτε να δώσετε το φάρμακο αναμεμειγμένο με τον αγαπημένο του χυμό ή με ένα αφέψημα. Ωστόσο, αποφύγετε να ρίξετε το φάρμακο σε ποτήρι γεμάτο πορτοκαλάδα -εάν δεν το πιει όλο, δεν θα έχει πάρει τη σωστή δόση. Μια άλλη λύση είναι να ζητήσετε από το γιατρό να σας χορηγήσει την ίδια φαρμακευτική ουσία σε μορφή χαπιού, το οποίο μπορείτε να λιώσετε και να το δώσετε στο παιδί ανακατεμένο με λίγο γιαούρτι ή πουρέ φρούτου. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να δείξετε λίγο ενθουσιασμό για το σιροπάκι, αλλά σε καμιά περίπτωση μην πείτε στο παιδί «ήρθε η ώρα για το γλυκάκι» ή κάτι παρεμφερές. Είναι σημαντικό να ξέρει ότι πρόκειται για φάρμακο και όχι για λιχουδιά, ώστε να μην επιχειρήσει να αδειάσει το μπουκάλι εάν πέσει κατά λάθος στα χέρια του.

Δημοφιλείς αναρτήσεις