Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Οι διώξεις των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Ἑλληνοϊστορεῖν.
Οι διώξεις τού σταλινικού καθεστώτος κατά των «εχθρών τού λαού», δηλαδή των Ομογενών τού Πόντου.
Σαν σήμερα, το 1949, το σταλινικό καθεστώς υποχρέωσε τούς Έλληνες τού Καυκάσου να εκκενώσουν τα χωριά τους και να συρθούν στις στέπες τής Κεντρικής Ασίας.Οι διωγμοί γιά τούς Έλληνες παίρνουν διαστάσεις γενοκτονίας, με χιλιάδες να εκτελούνται με την κατηγορία τού «εχθρού τού λαού» και ολόκληρη την ελληνική ηγεσία και την πλειοψηφία των ενήλικων Ελλήνων να εξοντώνεται.
__________________________
Κείμενο: Οι διώξεις των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (http://malkidis.blogspot.gr/2017/06/blog-post_13.html)
__________________________
Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο www.ellinoistorin.gr/


Θ. Μαλκίδης Από τα Τάγματα εργασίας στα Γκουλάγκ: Οι διώξεις των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης Μέρος της εισήγησης στο 1ο Δι...
malkidis.blogspot.com

Θ. Μαλκίδης
Από τα Νεοτουρκικά και Κεμαλικά Τάγματα εργασίας και τα Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στα σοβιετικά  Γκουλάγκ: Οι διώξεις  των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης 
Μέρος της εισήγησης στο 1ο Διεθνές Συνέδριο «Ο ρόλος των Ελλήνων στην ιστορία της Ρωσίας». Ταγκανρόγκ (Ταϊγάνιο) Ρωσία. 
 Ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Ρώσους συγγραφείς, ο Αλεξάντερ Σολτσενίτσιν, στο έργο του “Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ”,αναφέρεται στους συγκρατούμενούς του Έλληνες, που υπέστησαν τις διώξεις του σταλινικού καθεστώτος. Έλληνες οι οποίοι μέσα σε λίγα χρόνια, αφού βίωσαν τις διώξεις στα τάγματα εργασίας των Νεότουρκων και των Κεμαλικών, περνώντας στην πρώην Σοβιετική Ένωση βίωσαν και τις διώξεις στη προπολεμική και τη μεταπολεμική σταλινική περίοδο.

Οι μαζικές διώξεις εντείνονται στα τέλη του 1936 και κορυφώνονται το 1937 και 1938, ενώ συνεχίζονται και μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 13 Ιουνίου του 1949 το καθεστώς  υποχρέωσε τους Έλληνες του Καυκάσου να  εκκενώσουν τα χωριά τους  και μεταφέρθηκαν στις στέπες της Κεντρικής Ασίας,
Με κριτήριο την εθνική ταυτότητα και με πρόσχημα ενίοτε την κομματική αφοσίωση εξαπολύονται εκκαθαρίσεις εναντίον των Ελλήνων. Οι διωγμοί για τους Έλληνες παίρνουν διαστάσεις γενοκτονίας. Χιλιάδες Έλληνες εκτελούνται με την κατηγορία του «εχθρού του λαού» και ολόκληρη η ελληνική ηγεσία και η πλειοψηφία των ενήλικων Ελλήνων συνελήφθη και εξοντώθηκε.
Μεγαλύτερη βιαιότητα από το καθεστώς εντοπίζεται στη νότια Ρωσία, ενώ πραγματοποιήθηκαν τέσσερα διαδοχικά κύματα μαζικών διώξεων ( Οκτώβριος 1937, Φεβρουάριος και Ιούλιος 1938 και Φεβρουάριος του 1939). Πρέπει να σημειωθεί ότι το 1937 εκδόθηκε διαταγή με την οποία επιτρεπόταν η σύλληψη ως ομήρων των συγγενών των κατηγορούμενων αλλά και η σύλληψη παιδιών έως 12 ετών και την καταδίκη τους ακόμα και με τις βαρύτερες ποινές, με απώτερο σκοπό τη διευκόλυνση της εξόντωσης των παιδιών των «εχθρών του λαού». 

Τα παιδιά που συλλαμβάνονταν αναγκάζονταν να αλλάξουν το όνομα τους αρνούμενα τους κατάδικους γονείς τους. Η γενοκτονία συνεχίστηκε με την εκτέλεση χιλιάδων Ελλήνων ή με την εξορία τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Σιβηρίας.
Ταυτόχρονα απαγορεύεται η λειτουργία όλων των ελληνικών ιδρυμάτων και θεσμών με πρώτες τις σχολικές μονάδες. Οι διώξεις έφτασαν σε τέτοιο βαθμό ώστε κινδύνευσε ο πλήρης αφανισμός του Ελληνισμού, με άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής που συνδυάσθηκε με πιέσεις για εγκατάλειψη της ΕΣΣΔ από τις αρχές ήταν η δημιουργία ενός πολύ μεγάλου μεταναστευτικού κινήματος προς την Ελλάδα.
Ένα νέο κύμα εκτοπίσεων των Ελλήνων άρχισε με την έναρξη αλλά και μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου αφού ολόκληροι λαοί, μεταξύ των οποίων και ο ελληνικός, θεωρήθηκαν ύποπτοι για προδοσία και ως συνεργάτες των Ναζί εισβολέων.


συνέχεια...   http://malkidis.blogspot.gr/2017/06/blog-post_13.html

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\


 

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας


http://www.zougla.gr/kosmos/article/pagosmia-imera-kata-tis-pedikis-ergasias-550664  


Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012, 01:18



Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασία, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που έχει στήσει μια γέφυρα μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.



Η 12η Ιουνίου είναι, επίσης, αφιερωμένη στα παιδιά της αφρικανικής ηπείρου, που στην πλειοψηφία τους εργάζονται από πολύ τρυφερές ηλικίες και κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Το 1999 οι περισσότερες χώρες - μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υπέγραψαν μια συμφωνία που υποχρέωνε όλες τις πλευρές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παιδικής εργασίας. Έως σήμερα, όμως, τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ορατά.



Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική του υγεία. 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα.



Περίπου 171 εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό, αναφέρει έκθεση της UNICEF. Περιλαμβάνονται στα κατ' εκτίμηση 246 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά, κάτω των 18 ετών, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να μορφώνονται στις σχολικές αίθουσες, αποκτώντας εφόδια για μια καλύτερη ζωή.



«Παιδιά ακόμη και πέντε ετών δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια, εξορύσσοντας βράχια, χρυσάφι, διαμάντια και πολύτιμα μέταλλα στην Αφρική, στην Ασία και τη Νότια Αμερική, διατρέχοντας μόνιμο κίνδυνο να πεθάνουν λόγω εργατικού ατυχήματος, να τραυματισθούν ή να μετατραπούν σε χρονίως ασθενή.



Η «Γιούνισεφ» ξεκίνησε κοινή προσπάθεια με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας σε φτωχές χώρες του πλανήτη, με στόχο τον τερματισμό της εργασίας παιδιών σε ορυχεία και λατομεία και την εγγραφή τους σε σχολεία.



Στην Ελλάδα, περί τα 50.000 ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σ' ένα μέλλον ίσων ευκαιριών.



Τα στοιχεία είναι κατ' εκτίμηση, καθώς δεν υπάρχουν ανάλογες έρευνες για το θέμα, και αυτό ακριβώς αποτελεί ένα από τα πολιτικά αιτήματα του «Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού» όπως επισημαίνει η επικεφαλής του, Μυρσίνη Ζορμπά. Δηλαδή, να λειτουργήσει το από πενταετίας θεσμοθετημένο Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.


Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012, 01:32
                         
                                 ------------------------------------------------------------
 

«Μηδέν Ανοχή στην Παιδική Εργασία»


Της Ραφαέλας Καμάσσα*


Η 12η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας από το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. Παρά τις Διεθνείς Συμβάσεις και επανειλημμένες συστάσεις, περίπου 215 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο είναι σήμερα θύματα της καταναγκαστικής εργασίας. Στο Άρθρο 32 της Διεθνούς Συμβάσεως για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ «το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του» πρέπει να αναγνωρίζεται από τα Συμβαλλόμενα Κράτη, ανάμεσα τους και η Κύπρος από το 1991. Κατ’ επέκταση, τα Κράτη πρέπει να παίρνουν μέτρα για την εξασφάλιση του Άρθρου 32, συμπεριλαμβανομένου νομοθεσιών, διοικητικών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών μέτρων.


Η σχέση της ατομικής ευθύνης, για φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με τον εξαναγκασμό εργασίας παιδιών δεν έχει υποδειχθεί με προληπτικά μέτρα προστασίας που να αποτρέπουν επιχειρήσεις, εταιρείες και πρόσωπα να εκμεταλλεύονται φθηνό ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, με σκοπό το αυξημένο κέρδος. Με τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, εμπορίου και κατανάλωσης να μακραίνουν σε ένα συνεχώς παγκοσμιοποιημένο κόσμο, αποδεικνύεται επιτακτική ανάγκη για τη θεσμοθέτηση ενός οργάνου που να μπορεί να επιβάλει και να εφαρμόσει τις διεθνείς αρχές κατά της παιδικής εργασίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, που έμμεσα καταπατώνται χάρη στην απουσία άμεσης αιτιολογίας.


Ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων του παιδιού παρακαλούμε το κάθε Κράτος να οριοθετήσει σταδιακή πολιτική για την απόλυτη απαγόρευση για οποιαδήποτε μορφής εκμετάλλευσης και εξαναγκασμού των παιδιών. Η θεσμοθέτηση και νομιμοποίηση τέτοιων ζητημάτων θα πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με εθνικές στρατηγικές ανάπτυξης, όπως η αυστηρή αξιολόγηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η εφαρμογή ετικετών πιστοποίησης για προϊόντα δίκαιου εμπορίου (fair trade) και η εισαγωγή έργων διεθνής ανάπτυξης με στόχο τη μείωση της φτώχειας.


Η φτώχεια και η απαλλαγή από την καταναγκαστική εργασία είναι αλληλένδετα στοιχεία που στηρίζονται επί μέρους στην αποτελεσματική οικονομική βοήθεια κρατών αλλά και στη λήψη μέτρων για την τήρηση Διεθνών Συμβάσεων και Διεθνών Σχεδίων Δράσης. Μια δυνατή εθνική πολιτική ενάντια στην παιδική εκμετάλλευση θα ωφελούσε και την Κυπριακή κοινωνία σε θέματα ανήλικης σωματεμπορίας, οικιακής εργασίας, σεξουαλικής και οικονομικής εκμετάλλευσης αλλά και για τη δια-θεματική προσέγγιση άλλων ευάλωτων παιδιών (OVCs). Μια τέτοια πολιτική θα αναδείκνυε τη μηδενική ανοχή της Κυπριακής πολιτείας για φαινόμενα παιδικού δουλεμπορίου κι εκμετάλλευσης.


Η φωτογραφία απεικονίζει παιδιά από το Surkhet, περιοχή του Νεπάλ, όπου η παιδική εργασία αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα. Είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργατικής προσπάθειας του οργανισμού Hope For Children με νέους εθελοντές στο Νεπάλ για την προώθηση της ίσης ευκαιρίας στην εκπαίδευση και για την προσπάθεια «Μηδέν Ανοχή στην Παιδική Εργασία».


*Η Ραφαέλα Καμάσσα είναι Advocacy and Policy Officer στο HFC “Hope For Children” UNCRC Policy Centre
                                   -----------------------------------------------------------

http://www.my-family.gr/%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1/12-%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%B9/

12 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας!


Η 12η Ιουνίου, καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση τόσο της παιδικής εργασίας όσο και της παράνομης διακίνησης παιδιών. Η 12 Ιουνίου, είναι επίσης αφιερωμένη στα παιδιά των Αφρικανικών χωρών, τα οποία και εργάζονται από πολύ μικρές ηλικίες και τις περισσότερες φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η UNICEF περίπου 215 εκατομμύρια παιδιά, εργάζονται σε αγροκτήματα και φυτείες. Δυστυχώς αυτό αποτελεί ένα φαινόμενο, που δεν το συναντά κανείς αποκλειστικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.


Τα παιδιά, στις χώρες αυτές εργάζονται ως επί των πλείστων στην γεωργία. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των παιδιών αυτών είναι ο δεκαπλάσιος σε σχέση με τον αριθμό εκείνων των παιδιών που εργάζονται σε εργοστάσια. Αρκεί μόνο να αναλογιστούμε τις συνθήκες στις οποίες «εργάζονται» αυτά τα παιδιά! Οι συνθήκες πέραν του ότι είναι δύσκολες, είναι και άκρως επικίνδυνες. Αυτό γιατί τα παιδιά, χρησιμοποιούν τοξικά υλικά (ζιζανιοκτόνα), επικίνδυνα κοπτικά εργαλεία, βαριά μηχανήματα και τέλος δουλεύουν ατελείωτες ώρες στο ύπαιθρο κάτω από υψηλές θερμοκρασίες.


Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο το 1998, βρέθηκαν περίπου 1,47 εκατομμύρια παιδιά να εργάζονται στην γεωργία. Στην Γουατεμάλα και την Ονδούρα τα παιδιά έως την ηλικία των 6 ετών, βοηθούν τους γονείς τους στις γεωργικές εργασίες κατά την σπορά και την συγκομιδή του καφέ, ενώ στην Μαλαισία περίπου το 60% των παιδιών που εργάζονται στις φυτείες φοινικέλαιου είναι από 6 έως 10 ετών.


Η παιδική εργασία για τα κορίτσια μειώθηκε κατά 15% παγκοσμίως ενώ η παιδική εργασία για τα αγόρια, αυξήθηκε κατά 7%.


Σύμφωνα με την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της Χάγης, για την Παιδική Εργασία, η οποία και πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2010 στην Ολλανδία, προέκυψε το έγγραφο «Χάρτης για την Επίτευξη της Εξάλειψης των Χειρότερων Μορφών Παιδικής Εργασίας έως το 2016».


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Unicef, επισήμανε ότι ο αριθμός των παιδιών που «εργάζονται» μειώθηκε κατά 3% σε σχέση με το έτος 2004.


Η Unicef έχει ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, προκειμένου να βοηθήσει τα παιδιά των φτωχών χωρών, τερματίζοντας την εργασία τους σε λατομεία και ορυχεία και ξεκινώντας την εγγραφή τους σε σχολεία.

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

                             ------------------------------------------------------------- 

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας



Κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου, έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.


Συνολικά γύρω στα 1,2 εκατομμύρια παιδιά ετησίως πέφτουν θύματα δικτύου που τα μεταφέρει παράνομα σε ανεπτυγμένες χώρες.


Με βάση στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική του υγεία. Άξιο αναφοράς πως 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά, είναι ηλικίας κάτω των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα


Εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη αντί να μορφώνονται στις σχολικές αίθουσες… εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό,.


Στην Ελλάδα, περί τα 50.000 ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σ' ένα μέλλον ίσων ευκαιριών.

Σύμφωνα με την Unicef η Ελλάδα κατατάσσεται στις αναπτυσσόμενες χώρες που εφαρμόζουν «ελλιπή και ανεπαρκή» μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

12 Ιουνίου | Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας
   


Read more: http://www.neolaia.gr/2012/06/12/12-iouniou-pagkosmia-imera-kata-tis-paidikis-ergasias/#ixzz1xhCxCGCC

 

                          
 Έχει καθιερωθεί πλέον από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.

Πρόκειται για τη μέρα που μας υπενθυμίζει πως η παιδική εργασία υπάρχει σε πολλά σημεία του πλανήτη, με τα παιδιά να τα κακομεταχειρίζονται, πέφτοντας θύματα εκμετάλλευσης. Υπολογίζεται ότι συνολικά 1,2 εκατομμύρια παιδιά ετησίως πέφτουν θύματα δικτύου που τα μεταφέρει παράνομα σε ανεπτυγμένες χώρες. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, 1 στα 6 εργαζόμενα παιδιά υφίσταται ψυχικές και σωματικές βλάβες. Κάθε χρόνο, 73 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά είναι κάτω από 10 ετών, ενώ 22.000 χάνουν τη ζωή τους από εργατικό ατύχημα.

Κόμπος στο στομάχι; Το θέμα είναι πότε θα αλλάξει αυτή η κατάσταση…

Read more: http://www.neolaia.gr/2012/06/12/12-iouniou-pagkosmia-imera-kata-tis-paidikis-ergasias/#ixzz1xhCe3DMX

Λάδι Καρύδας … το Θαυματουργό!



http://www.newsitamea.gr/%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%8D%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CE%B1%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C/

Λάδι Καρύδας … το Θαυματουργό!


Λάδι Καρύδας ... το Θαυματουργό!Το λάδι καρύδας είναι ένα δημοφιλές και αρκετά θρεπτικό έλαιο που προέρχεται από τη σάρκα ώριμων καρύδων. Η καρύδα αποτελεί την κύρια πηγή τροφής εδώ και αιώνες σε όσους ζουν στους τροπικούς κύκλους, αλλά η χρήση της στη βιομηχανία και την κοσμετολογία την έχει καθιερώσει σαν ένα αρκετά βιώσιμο εμπόρευμα.
Το έλαιο καρύδας αντέχει στη θερμότητα και έτσι είναι κατάλληλο για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες. Οξειδώνεται αργά, ανθεκτικό στο τάγγισμα και έχει διάρκεια ζωής περίπου δύο χρόνια ή περισσότερο. Η αγνή κρέμα καρύδας που βγαίνει με τη διαδικασία υγρής άλεσης έχει απεριόριστο χρόνο ζωής.

Η σύνθεση του ελαίου καρύδας: 
Η καρύδα είναι αρκετά επωφελής για την υγεία σε πολλούς τομείς και αυτό συμβαίνει εξαιτίας των θρεπτικών ινών της. Παρόλο αυτά το λάδι που παίρνουμε από αυτήν είναι μία θαυμάσια πηγή τροφής που όμως χρησιμοποιείται και στην φαρμακολογία. Δεν έχει κερδίσει άδικα τη φήμη σαν το πιο υγιεινό έλαιο που υπάρχει στον κόσμο ακόμα και αν πριν μερικά χρόνια είχε ενοχοποιηθεί λανθασμένα η περιεκτικότητά της σε κορεσμένο λίπος σαν κάτι το ανθυγιεινό.

Τι είναι όμως αυτό το διαφορετικό της καρύδας; Τα έλαια και τα λίπη αποτελούνται από μόρια που ονομάζονται και λιπαρά οξέα. Αυτές οι ομάδες κατατάσσονται είτε ανάλογα με τον κορεσμό ή ανάλογα με το μοριακό μήκος και το μέγεθος της αλυσίδας άνθρακα σε κάθε λιπαρό οξύ. Τα μονοακόρεστα λίπη και τα πολυακόρεστα λίπη είναι ένα παράδειγμα της πρώτης κατηγορίας. Η δεύτερη ταξινόμηση βασίζεται στο μοριακό μέγεθος ή το μήκος της αλυσίδας άνθρακα του λιπαρού οξέος του.
Μακριές αλυσίδες ατόμων άνθρακα αποτελούνται από μεμονωμένα λιπαρά οξέα με ένα συνημμένο άτομο του υδρογόνου. Υπάρχουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας γνωστή ως SCFA, μέσης αλυσίδας λιπαρά οξέα (MCFA), όπως λάδι καρύδας και μακράς αλυσίδας λιπαρά οξέα (LCFA). Είτε ακόρεστο ή κορεσμένο, η πλειοψηφία των λιπών και ελαίων στη διατροφή μας αποτελείται από μακρές αλυσίδες λιπαρών οξέων. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία των λιπαρών οξέων που καταναλώνονται είναι LCFA.
Το λάδι καρύδας είναι κυρίως μέσης αλυσίδας λιπαρό οξύ (MCFA) και τα αποτελέσματα της MCFA σε λάδι καρύδας είναι διαφορετικά από την LCFA που βρέθηκε σε άλλα τρόφιμα.
Στην πραγματικότητα, τα κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά στο γάλα, τα αυγά, το κρέας, ακόμη και σε φυτά και τα περισσότερα φυτικά έλαια είναι κατασκευασμένα από LCFA. Γιατί είναι αυτό σχετικό; Είναι σημαντικό, επειδή το σώμα μας ανταποκρίνεται και μεταβολίζει λιπαρά οξέα καθένα διαφορετικά.

Είναι η MCFA που βρέθηκε στο λάδι καρύδας που την κάνει να ξεχωρίζει, διότι αυτά τα λιπαρά οξέα δεν έχουν αρνητική επίδραση στη χοληστερόλη. Στην πραγματικότητα, είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και της αθηροσκλήρωσης. Υπάρχουν μόνο λίγες διαιτητικές πηγές του MCFA, και μία από τις καλύτερες πηγές είναι κατά πολύ το λάδι καρύδας.
Το συκώτι και η χοληδόχος κύστη δεν χρειάζεται να αφομοιώσουν και γαλακτωματοποιήσουν την MCFA, με αποτέλεσμα την άμεση ενέργεια, αύξηση του μεταβολικού ρυθμού και στη συνέχεια αύξηση της παραγωγής θερμότητας, καθώς και αυξημένη κυκλοφορία. Ο οποιοσδήποτε που έχει προβλήματα στην πέψη ή του έχει αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη μπορεί να απολαύσει τα οφέλη της καρύδας καθώς το λάδι αυτό είναι εύπεπτο.
Λαυρικό οξύ;
Το λάδι καρύδας έχει χαρακτηριστεί σαν αρκετά επωφελές για την υγεία λόγω της περιεκτικότητάς του σε λαυρικό οξύ. Όταν υπάρχει στο σώμα, το λαυρικό οξύ μεταβάλλεται σε μονολαυρίνη, μία ουσία που είναι αρκετά τοξική για ιούς, βακτήρια, μύκητες και άλλου μικροοργανισμούς, αφού έχει τη δυνατότητα να διαβάλλει τις λιπιδικές τους μεμβράνες και ουσιαστικά να τα καταστρέφει.
Η Μονολαυρίνη είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της candida albicans και πολλών ειδών μυκητιάσεις. Επίσης έχει αποτελέσματα σε βακτηριδιακές μολύνσεις και ιούς, όπως οι μαγουλάδες, η γρίπη, ηπατίτιδα C ακόμα και τον ιό HIV. Στην πραγματικότητα, ερευνητές από τις Φιλιππίνες μελετούν την αποτελεσματικότητα του λαυρικού οξέος ενάντια στον ιό του HIV/AIDS βασιζόμενοι στις αρκετά ισχυρές αντι-ιικές του δυνατότητες.

Το σώμα δεν μπορεί να συνθέσει τη μονολαυρίνη χωρίς τη βοήθεια του λαυρικού οξέος. Το μητρικό γάλα είναι η μοναδική άλλη πηγή που υπάρχει σε λαυρικό οξύ, πράγμα που επιβεβαιώνει το λόγο της σπάνιας εκδήλωσης μολύνσεων σε βρέφη που τρέφονται με το γάλα της μητέρας τους. Έχει επίσης σημειωθεί ότι η τακτική κατανάλωση έλαιου καρύδαςενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών.
Πού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το έλαιο καρύδας  Στα μαλλιά σας: τα μοναδικά στο είδος τους λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο έλαιο καρύδας έχουν μικρή μοριακή δομή και έτσι εισέρχονται εύκολα στην κυτταρική μεμβράνη της τρίχας επιτρέποντας στο λάδι να εισχωρήσει στο στέλεχος της τρίχας. Αυτό στην κυριολεξία ενυδατώνει με τον καλύτερο τρόπο την τρίχα από μέσα προς τα έξω σε σύγκριση με τα κοινά μαλακτικά προϊόντα μαλλιών που δουλεύουν από έξω προς τα μέσα.
Κάνοντας μασάζ με το λάδι στο κεφάλι μπορεί επίσης να έχει ευεργετικά αποτελέσματα κατά της πιτυρίδας. Η πιτυρίδα που δημιουργείται από ξηροδερμία ή μία εσωτερική κατάσταση μυκητίασης που φθάνει έως το κρανίo. Με συχνή χρήση, το λάδι καρύδας μπορεί να εξαφανίσει όλους τους μύκητες και να θέσει τέλος σε κάθε πρόβλημα πιτυρίδας. Για βαθιά ενυδάτωση, μία κουταλιά της σούπας ή δύο ελαίου καρύδας σε νωπά μαλλιά για όσο το δυνατόν περισσότερο μπορεί να δώσει επιπλέον λάμψη στα μαλλιά σας. Αφήστε το μία ολόκληρη νύχτα και θα αρχίσετε να παρατηρείτε τη διαφορά.

Φροντίδα για το δέρμα σας: το έλαιο καρύδας είναι εξαιρετικό ενυδατικό για το δέρμα γιατί περιέχει μεσαίας αλυσίδας τριγλυκερίδια που είναι φυσικά λίπη τα οποία εισχωρούν βαθιά, ενυδατώνουν και σαν «προστατευτικό τείχος» ενάντια στη περιβαντολογική μόλυνση και τις ελεύθερες ρίζες. Το έλαιο επίσης προστατεύει ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία και συγκεκριμένα στο 20% της υπεριώδους ακτινοβολίας.
Το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε αντι-οξειδωτικά και στα φυσικά αντιβακτηριδιακά οξέα, καπριλικό και καπρικό αντίστοιχα. Η ιδιότητά του να μαλακώνει το δέρμα ενώ ταυτόχρονα το ενισχύει με αντι-οξειδωτικά το κάνει το τέλειο ενυδατικό ενάντια στη γήρανση του δέρματος. Επιπλέον περιέχει βιταμίνη Ε, ένα άλλο δημοφιλές αντι-οξειδωτικό που επιταχύνει την ανάπλαση του δέρματος από εγκαύματα, ουλές και άλλα τραύματα.
Δείτε στην ενότητά μας »φτιάχνω μόνος – περιποίησις», αρκετές ακόμη φυσικές λύσεις για την φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών μας!!
Απώλεια βάρους: οι μεσαίες αλυσίδες λιπαρών οξέων που υπάρχουν στο έλαιο καρύδας μπορούν να επιταχύνουν το μεταβολισμό γρηγορότερα από ό,τι οι πιο μακριές αλυσίδες λιπαρών οξέων γιατί χωνεύονται περισσότερο εύκολα και μετατρέπονται σε ενέργεια.
Στην πραγματικότητα, μία μελέτη υποστηρίζοντας ότι οι μεσαίες αλυσίδες λιπαρών οξέων είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματικές στο να “ξυπνήσουν” τον μεταβολισμό από ό,τι οι μεγαλύτερες οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η αποτελεσματική απώλεια βάρους μπορεί να επιτευχθεί αν οι μεσαίες αλυσίδες λιπαρών οξέων πάρουν τη θέση των δεύτερων (μακριών).Δείτε ακόμη: Βότανα και συνταγές που αδυνατίζουν!!Φυσικό φάρμακο για την πνευμονία: σε μία έρευνα που παρουσιάστηκε στο Αμερικανικό κολέγιο των Πνευμονολόγων τον Οκτώβριο του 2009, ανακοινώθηκε ότι το έλαιο καρύδας βοηθούσε όσους έπασχαν από πνευμονία και συγκεκριμένα μείωνε την ένταση των συμπτωμάτων. Η διατύπωση αυτή είναι πολύ σημαντική εφόσον σημαίνει ότι ένας ασθενής μπορεί να μείνει λιγότερες μέρες στο νοσοκομείο, λιγότερα νοσήλια και λιγότερη λήψη αντιβιοτικών. Το καλύτερο, τέλος είναι ότι το έλαιο καρύδας δεν έχει αντενδείξεις.
Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών επεισοδίων και βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερίνης: σε μία μελέτη που έγινε σε γυναίκες ηλικίας 20 έως 40 ετών, στις μισές από αυτές χορηγήθηκαν 30 ml έλαιο σόγιας σαν συμπλήρωμα, ενώ οι υπόλοιπες μισές έπαιρναν 30 ml έλαιο καρύδας και ασκούνταν όχι πολύ έντονα για μία περίοδο 12 εβδομάδων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι παρόλο που και οι δύο ομάδες είχαν χαμηλό δείκτη μάζας, μόνο οι γυναίκες που έπαιρναν έλαιο καρύδας παρουσίασαν αισθητή μείωση στην περιφέρειά τους και ταυτόχρονα μειώθηκε αρκετά ο κίνδυνος για παρουσίαση ασθενειών όπως διαβήτης τύπου ΙΙ και καρδιακών επεισοδίων.
Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι εκείνες οι γυναίκες που έδειξαν βελτίωση στα επίπεδα της χοληστερίνης τους ήταν εκείνες που έπαιρναν έλαιο καρύδας. Εκείνες που λάμβαναν το αντίστοιχο από σόγια δεν είχαν τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα.

Βοηθάει στην υγεία των οστών και στη χρόνια κόπωση: η έρευνα έδειξε ότι το έλαιο καρύδας βοηθάει στην οστεοπόρωση γιατί ενισχύει την απορρόφηση των ευεργετικών ουσιών όπως του ασβεστίου και του μαγνησίου, αρκετά σημαντικά μέταλλα για την αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης. Ακόμα, οι μεσαίες αλυσίδες λιπαρών οξέων στο έλαιο καρύδας παράγουν περισσότερο ενέργεια παρά λίπος στο σώμα και έτσι βελτιώνουν το μεταβολισμό και μειώνουν την κόπωση. Το έλαιο έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφει εκείνους τους οργανισμούς στο σώμα που τρώνε την ενέργειά τους και συμβάλλουν στο αίσθημα της κόπωσης.
Αλτσχάιμερ: η Δρ. Mary Newport, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να αντιμετωπίσει με κλασσικές θεραπείες την άνοια του συζύγου της ανακάλυψε ότι το έλαιο καρύδας περιείχε φυσικές μεσαίες αλυσίδες τριγλυκεριδίων (MCT), δηλαδή την ίδια ουσία που περιείχε ένα φάρμακο σε δοκιμή για το οποίο ο άντρας της δεν κατάφερε να μπει στο πρόγραμμα δοκιμής του.
Έτσι, λοιπόν, έδωσε στον άντρα της μία κουταλιά της σούπας έλαιο καρύδας δύο φορές την μέρα για διάστημα περίπου ενάμιση μήνα και είδε σχεδόν ολοκληρωτική βελτίωση. Εκτός από αυτές τις ευεργετικές επιδράσεις, τα παρακάτω αφορούν επιπρόσθετες ευεργετικές πτυχές του ελαίου καρύδας.
• Προστατεύει ενάντια στον καρκίνο και στον HIV καθώς και σε άλλες μολυσματικές ασθένειες.
• Σκοτώνει τα βακτήρια και τα παράσιτα, όπως τα σκουλήκια στο έντερο και τους τρυματώδεις σκώληκες στο συκώτι.
• Ανακουφίζει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ενισχύει την καλή λειτουργία του εντέρου.
• Μειώνει την εμφάνιση αιμορροΐδων.
• Θεραπεύει και απαλύνει προβλήματα στο έντερο.
• Ανακουφίζει τον πόνο στα αυτιά.
• Αντιμετωπίζει τα συμπτώματα που συνδέονται με τον προστάτη.
• Ενισχύει το συκώτι και προστατεύει από τον εκφυλισμό του.
• Μειώνει τα περιστατικά επιληπτικών επεισοδίων.
• Μειώνει τις φλεγμονές στις αρθρώσεις και στους μύες.
• Καταπραΰνει τις νευροπάθειες και τη φαγούρα που προκαλεί ο διαβήτης.
Προτεινόμενη δοσολογία για αποτελέσματα: 
σύμφωνα με τους ερευνητές ένας ενήλικος μπορεί να λάβει περίπου 3 ½ κουταλιές της σούπας έλαιο καρύδας ημερησίως. Αυτό αντιστοιχεί στην ίδια ποσότητα MCFA που λαμβάνει ένα βρέφος που θηλάζει σε μία μέρα. Τα οφέλη του ελαίου καρύδας που προέρχονται από τη διατροφική αξία των μεσαίων αλυσίδων λιπαρών οξέων (MCFA) ο άνθρωπος μπορεί να τα πάρει και ωφεληθεί στο μέγιστο μέσα από το θηλασμό.
Για όσους δεν έχουν συνηθίσει το έλαιο στη καθημερινή τους διατροφή είναι καλύτερο να ξεκινήσουν με την κατανάλωση λιγότερης ποσότητας και να δουν πώς αντιδρά το σώμα τους πριν προχωρήσουν στην προτεινόμενη δοσολογία.Υπάρχουν παρενέργειες; 
Το έλαιο καρύδας δεν έχει γνωστές παρενέργειες. Ωστόσο, αν ακολουθείτε μία διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, μία συνήθης αντίδραση θα είναι η διάρροια. Έτσι, λοιπόν καλό θα είναι να μην ξεκινήσετε αμέσως με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας. Μοιράζοντας μέσα στη μέρα τη συνιστώμενη ποσότητα και αυξάνοντάς της σταδιακά θα αποφύγετε ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Στις χώρες που έχουν παραγωγή καρύδας, θεωρείται ότι είναι ευεργετικό για τις εγκύους και όσες θηλάζουν. Όσοι όμως διαμένουν στη Δύση και είναι συνηθισμένοι σε διατροφή χαμηλών λιπαρών καλό θα ήταν να μην κάνουν πειράματα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αν το σώμα δεν το έχει συνηθίσει. Αν ήδη καταναλώνετε το έλαιο σε καθημερινή βάση χωρίς παρενέργειες, τότε δεν υπάρχει λόγος να το σταματήσετε.
edwhellas.blogspot.gr
proionta-tis-fisis.blogspot.com

Παραλία Θόλος (Καβούσι)







Tholos beach 

Το Θόλος βρίσκεται 26km ανατολικά του Αγίου Νικολάου και 4km βόρεια του χωριού Καβούσι. Θα ακούσετε πολλούς να αναφέρονται στο Θόλος κι ως παραλία Καβουσίου. Σχηματίζεται στην έξοδο μιας εύφορης κοιλάδας, κατάφυτης από τεράστιους ελαιώνες, η οποία ξεκινάει κοντά στο Καβούσι. Η περιοχή έχει αναπτυχθεί τουριστικά, αλλά σε πολύ ήπιο βαθμό, κάνοντας την ιδανική για ήρεμες διακοπές.

 Tholos beach


Στο Θόλος υπάρχει μια όμορφη παραλία με βοτσαλάκι και στη δυτική μεριά της με άμμο. Υπάρχουν αρκετά αλμυρίκια δίπλα στην παραλία, όπου μπορείτε να βρείτε σκιά. Θα βρείτε αρκετά δωμάτια, ξενοδοχεία και ταβερνούλες τριγύρω, όπως και στο Καβούσι. Η θάλασσα είναι συνήθως λίγο ταραγμένη, αν και η ένταση του κύματος μετριάζεται κάπως από τη νήσο Ψείρα που βρίσκεται στα ανοιχτά του κόλπου. Όταν η θάλασσα είναι ανακατεμένη, δηλαδή αρκετά συχνά, τα νερά αποκτούν ένα χαρακτηριστικό ανοικτό γαλάζιο χρώμα.

Πηγές ΜαλαύραςΗ παραλία της Μαλαύρας

2km ανατολικότερα ξεκινάει η απομονωμένη ακτή της Μαλαύρας, περιτριγυρισμένη από κάθετους βράχους που προκαλούν δέος.Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται με βάρκα και συχνά έχει κύμα (όταν φυσάει βόρειος άνεμος). Επίσης, μπορείτε να περπατήσετε από το εργοστάσιο αξιοποίησης των πηγών της Μαλαύρας, που βρίσκεται δίπλα, ως την παραλία. Για να φτάσετε στο εργοστάσιο θα πρέπει να οδηγήσετε έναν χωματόδρομο ανατολικά του Θόλου. Η θέα στους γκρεμούς και στο νησί της Ψείρας είναι απίστευτη.




Αξιοθέατα

Η ελιά στον ΑζοριάΤο Θόλος βρίσκεται σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, αλλά και άγνωστες, περιοχές της Κρήτης. Αν έρθετε στο Θόλος πρέπει οπωσδήποτε να εξερευνήσετε την τριγύρω περιοχή, η οποία είναι γεμάτη ιστορικούς χώρους, φυσικές καλλονές και παραδοσιακούς οικισμούς.

 Tholos port


Αρχίζοντας από την παραλία στο Θόλος, θα εντυπωσιαστείτε από τις γιγάντιες ενετικές αποθήκες που χρησιμοποιούσαν οι Ενετοί για μεταφόρτωση εμπορευμάτων. Οι αποθήκες καταστράφηκαν από τους Γερμανούς την Κατοχή για να μην χρησιμοποιηθούν από τους Συμμάχους. Η περιοχή είναι διάσπαρτη και με πολλά γερμανικά καταφύγια. Δίπλα στην παραλία υπάρχει ο παλιός ναός της Παναγιάς με πολλές παλιές επιγραφές επισκεπτών, που εορτάζει της Αναλήψεως, ενώ παραπέρα έχει βρεθεί ρωμαϊκός οικισμός. Αν κουραστείτε, μπορείτε να δροσιστείτε στην πηγή με το φρέσκο νερό που έχει δημιουργήσει μια όαση δροσιάς με πλατάνια.

Το νησί Ψείρα, απέναντι από το Θόλος, αποτέλεσε σημαντικότατο μινωϊκό λιμάνι. Στη Ψείρα, την οποία μπορείτε να επισκεφτείτε με καραβάκι από το διπλανό Μόχλος, έχει βρεθεί μεγάλος μινωϊκός οικισμός, σημαντικότερο εύρημα του οποίου είναι οι ανάγλυφες τοιχογραφίες που βρέθηκαν σε τοίχο κτιρίου. Οι τοιχογραφίες έχουν μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Δυτικά του Θόλους αξίζει να επισκεφτείτε το παλιό τοιχογραφημένο ξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου. Στη συνέχεια μπορείτε να κάνετε μια βόλτα ως το Καβούσι και να περπατήσετε στο παραδοσιακό χωριό, που είναι κτισμένο κοντά στην έξοδο του όμορφου φαραγγιού του Άβγου. Στη κεντρική πλατεία θα δείτε την ενετική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, με βυζαντινή αρχιτεκτονική, ενώ παραπέρα θα συναντήσετε το ναό των Δώδεκα Αποστόλων.

 DSC_0400R


Στον Αζοριά, 2km ανατολικά του Καβουσίου, υπάρχει ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία της φύσης, ένας ζωντανός μάρτυρας όλων των ιστορικών χρόνων της Κρήτης. Το μνημείο αυτό δεν είναι άλλο παρά μια ελιά 3500+ ετών, μια από τις αρχαιότερες στο κόσμο. Το δέντρο έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο μνημείο και θα σας εντυπωσιάσει η τεράστια περίμετρος της. Μάλιστα από το δέντρο αυτό κόπηκε κότινος (στεφάνι) για το στεφάνωμα της πρώτης νικήτριας στον Μαραθώνιο Γυναικών των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004». 2km νότια από την μνημειακή ελιά, θα βρείτε το φαράγγι του Μέσωνα και του Χαυγά, ένα από τα πιο επιβλητικά (και δύσβατα) φαράγγια της Κρήτης.

Εκτός από τα παραπάνω, αξίζει να επισκεφτείτε τους μινωικούς οικισμούς στις θέσεις «Βρόντος» και «Κάστρο», τα αρχαία ορυχεία χαλκού της Μινωικής εποχής στη θέση «Χρυσοκάμινο» (στις ακτές ανατολικά της Αγριόμαντρας), και την γειτονική σπηλιά (Θεριόσπηλο) με τους πολύ ενδιαφέροντες σταλαγμίτες. Ανατολικότερα από το Θεριόσπηλιο, θα βρείτε τον υστερομινωϊκό οικισμό Χυλόπιτες, όπου βρέθηκε ένα χάλκινο εγχειρίδιο και ένα λίθινο δοχείο.

Αν απομακρυνθείτε περισσότερο μπορείτε να επισκεφτείτε το καταπράσινο οροπέδιο της Θρυπτής, καταμεσής του άγριου και γνήσιου κρητικού τοπίου. Επίσης, μπορείτε να πεταχτείτε ως την έξοδο του δύσβατου φαραγγιού του Χα και το μινωϊκό οικισμό της Βασιλικής, στο δρόμο για Ιεράπετρα.

Κρίταμο


http://to-perivoli-tis-kritis.gr/content/%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%BF

Κρίταμο

Κρίταμο
Kλικ στη φωτογραφία για περισσότερα
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Το βοτανικό του όνομα είναι crithmum maritimum, φυτρώνει στις χρυσαφένιες ακρογιαλιές, πάνω στα βράχια όπου υπάρχει λίγη άμμος, αντέχοντας τη δύναμη του ανέμου που το χτυπά με μανία, ποτιζόμενο με την αλμύρα της θάλασσας. Από τους επιστήμονες, έχει χαρακτηριστεί σαν η τροφή του μέλλοντος καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, είναι διουρητικό και αντιμικροβιακό. Ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος είχαν σε μεγάλη εκτίμηση τον Κρίταμο καθώς περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες. Στην αρχαία Ελληνική κουζίνα, το χρησιμοποιούσαν ευρέως στις σαλάτες και το διατηρούσαν στην άλμη. Για εμάς τους μάγειρους είναι ένας θησαυρός γεύσης καθώς είναι πλούσιο σε αρώματα και παρουσιάζει μια γευστική πολυπλοκότητα όταν σκάει στον ουρανίσκο, προκαλώντας μια ανεπανάληπτη γαστρονομική διέγερση, ειδικά όταν είναι φρέσκος τους μήνες Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος και αρχές Σεπτεμβρίου. Τους υπόλοιπους μήνες, η γεύση του διαφοροποιείται λίγο. Εάν τον μαζέψουμε αυτή την περίοδο, μπορούμε να τον διατηρήσουμε στην άλμη και να τον έχουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν συνοδευτικό του ούζου, της τσικουδιάς, μπορεί να δώσει μια νότα νοστιμιάς στη ντοματοσαλάτα, στην πατατοσαλάτα. Μπορούμε επίσης να φτιάξαμε διάφορα εδέσματα έχοντας σαν βάση τον Κρίταμο ή χρησιμοποιώντας το σαν αρωματικό για την παρασκευή διαφόρων εδεσμάτων. Σε μερικά νησιά μας το χρησιμοποιούν σε διάφορες παρασκευές. Ο γαστρονομικός επισκέπτης ψάχνοντας τις διαφορές που θα του αφήσουν ανεξίτηλες γευστικές μνήμες, μήπως θα πρέπει να επισκεφτεί την Αγγλία που το αποκαλούν Rock Saphire, τη Γαλλία herbe de Saint – Pierre, την Ιταλία Seafennel, την Τουρκία που το βράζουν και το σερβίρουν με ψιλοκομμένη ντομάτα και λαδολέμονο? Στις αυλές των παραθαλάσσιων ξενοδοχείων και των εστιατορίων υπάρχει αρκετό. Ας το δοκιμάσουν μιας και είναι και βιολογικό!

Δημοφιλείς αναρτήσεις