Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Χρονολογική αποτύπωση της Άλωσης

Χρονολογική αποτύπωση της Άλωσης
Όλο το χρονολόγιο των γεγονότων, της πολιορκίας και της άλωσης, από το θάνατο του Ιωάννη Η ΄ Παλαιολόγου (1448) ως και την άλωση της Πόλης.
Εικόνα : Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αυτές ήταν οι θέσεις διάταξης Βυζαντινών και Οθωμανών στη διάρκεια της πολιορκίας. Το θεοδοσιανό τείχος, το χερσαίο του τμήμα ως βάση τριγώνου στην οχύρωση, εκτεινόταν από τον Κεράτιο ως την Προποντίδα σε μάκρος 7 και πλέον χλμ., ενώ το θαλάσσιο, κατά μήκος της Προποντίδας, του Βοσπόρου και του Κερατίου, σε 12 χλμ. περίπου. Κατά τον ιστορικό Λαόνικο Χαλκοκονδύλη, ο δρόμος που περιέβαλλε την πόλη ήταν 111 περίπου στάδια, δηλαδή 20.500 μ. Ως στρατιωτική επιχείρηση η πολιορκία και η Άλωση της Κωνσταντινούπολης θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες στην παγκόσμια ιστορία.
συνεχίστε την ανάγνωση...http://vizantinaistorika.blogspot.gr/2014/05/blog-post_8389.html

Οι δημηγορίες Μωάμεθ Β και Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ: Οι δημηγορίες Μωάμεθ Β και Κωνσταντίνου Παλαιολόγου
Πίστη και πατρίδα -- Δόξα και φήμη
Αν και δεν είναι βέβαιο, είναι πάντως πιθανό ότι και οι δύο στρατηγοί μίλησαν στους πολεμιστές τους. Οι δύο δημηγορίες, αν ειπώθηκαν, δεν διασώθηκαν, όπως διατυπώθηκαν από τους ομιλητές, και είτε αποτελούν εφεύρεση των μεταγενεστέρων είτε διατυπώθηκαν εκ των υστέρων, σύμφωνα με τις προσωπικές δοξασίες του Λεονάρδου του Χίου και του Κριτόβουλου. Ακόμη και σε αυτή την τελευταία περίπτωση, όμως, οι συγγραφείς τους, φίλα προσκείμενος ο καθένας προς τον ρήτορα του οποίου απέδωσε τον λόγο, εξέφρασαν και διέσωσαν την αντίληψη τους για δύο κόσμους καταφανώς διαφορετικούς, που ήρθαν σε σύγκρουση την ώρα της ανατολής του ενός και της δύσης του άλλου…. Συνεχίστε την ανάγνωηση…
http://vizantinaistorika.blogspot.gr/2014/05/blog-post_26.html

ΛΑΤΡΕΜΕΝΗ ΧΙΟΣ.. με άρωμα.. Μαστίχας!

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε φωτογραφία από Travel Hotels.
 

ΛΑΤΡΕΜΕΝΗ ΧΙΟΣ.. με άρωμα.. Μαστίχας! Κι αυτό το καλοκαίρι το υπέροχο και ξεχωριστό για τις ατελείωτες ομορφιές του νησί της Χίου μας περιμένει!
Για προσφορές διαμονής στην Χίο, κάντε κλικ εδώ, και στην οθόνη που θα ανοιξει γράψτε ΧΙΟΣ, και μετά πατήστε ΔΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ σε κάθε κατάλυμα για να δείτε φωτογραφίες και πληροφορίες:
http://goo.gl/2dzeQL
AMAZING CHIOS ISLAND.. GREECE!!!!!

«Μαύρο ψωμί»

Στη μεγάλη οθόνη μετέφερε ο πολυβραβευμένος Αγουστί Βιγιαρόνγκα το συγκλονιστικό βιβλίο του Εμίλι Τεϊσιδόρ «Μαύρο ψωμί»
Μια ταινία σαν παραμύθι που θυμίζει το «Λαβύρινθο του Πάνα». Έχει κερδίσει μέχρι στιγμής 13 Βραβεία Γκαουντί, 9 Βραβεία Γκόγια, Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, ενώ ήταν η επίσημη πρόταση της Ισπανίας για το Ξενόγλωσσο Όσκαρ. Πέμπτη 29 Μαΐου στους κινηματογράφους από την Weird Wave.

Δημοφιλείς αναρτήσεις