Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Παράδεισος


Ekdoseis Metaixmio.

Σε προηγούμενη επίσκεψή της στα μέρη μας (όταν δεν ήταν ακόμα διάσημη συγγραφέας) η Liza Marklund είχε περιπέτειες: την συνέλαβαν στην Αθήνα με την κατηγορία της αλητείας. Μαζί με άλλους πενήντα νεαρούς από όλα τα μέρη της γης κρατήθηκε σε ένα γκαράζ γεμάτο μηχανάκια. Αφέθηκε ελεύθερη σε ένα τέταρτο∙ είχε ζητήσει να δει τον αρχηγό της αστυνομίας, τον συνεχάρη για το έργο του και του μετέφερε τους χαιρετισμούς του πατέρα της, αρχηγού της αστυνομίας στη Στοκχόλμη. Επρόκειτο για ασύστολο ψέμα∙ ο πατέρας της έχει ένα συνεργείο τρακτέρ στο Πούλμαρκ.

Κάτι τέτοια μαθαίνουμε για τη Liza Marklund κι αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί στην επίσκεψή της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με συλλήψεις ή χωρίς (ελπίζουμε χωρίς!) θα έχει, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον...

Η Liza Marklund θα βρίσκεται στην Αθήνα την Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013, στις 8:30 το βράδυ, στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24), και στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013, στις 7 το βράδυ, στο βιβλιοπωλείο IANOS (Αριστοτέλους 7). Θα μιλήσει για τα βιβλία της, θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού, θα υπογράψει αντίτυπα. Απλώς, μην την πιστέψετε αν σας πει ότι πατέρας της είναι αρχηγός της αστυνομίας στη Στοκχόλμη!

*Και μην ξεχνάτε, μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά ο Παράδεισος:

Ο μήνας που γεμίζουν τα χωράφια σπόρο και τα λιόφυτα καρπό !

κέικ καρότου

Κρήτη:γαστρονομικός περίπλους.

Καλή μέρα και καλό μήνα!
Για να καλοπιάσουμε το Νοέμβρη ένα υγιεινό και εύκολο κέικ καρότου με ελαιόλαδο. Χωρίς αυγά, χωρίς βούτυρο, χωρίς μίξερ...

http://cretangastronomy.blogspot.gr/2013/11/blog-post.html

Νοέμβρης το φτωχόπαιδο

Νοέμβρης το φτωχόπαιδο (Με τις ευχές μου για καλό μήνα)

1 Νοεμβρίου 2010 στις 2:30 π.μ.
    
« Όταν ο Νοέμβρης ήρθε στον κόσμο, τα δυο μεγαλύτερα αδέρφια του, ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης, είχαν φύγει στην ξενιτιά. Οι γονείς του είχαν φτωχύνει και δύσκολα τα έβγαζαν πέρα. Το αραχνοΰφαντο φουστάνι της μητέρας του της Βροχής είχε τόσο ξεφτίσει, που είχαν μείνει μονάχα τα κρόσσια. Και τα χρώματα που είχε για να ζωγραφίζει ο πατέρας του το Φθινόπωρο είχαν σωθεί από καιρό. ΄Ετσι η κυρα-Βροχή ξενόπλενε, πότε δω, πότε κει, όλη μέρα. Και το Φθινόπωρο είχε παρατήσει τη ζωγραφική κι έβαφε γκρίζα την πλάση με το μεροκάματο.
- Αχ! αναστέναζε κάθε τόσο. Αχ, και να μπορούσα να ξαναπιάσω την τέχνη μου, τι θάλασσες και βουνά θα ζωγράφιζα…
       Τον άκουγε η Βροχή και σπάραζε η καρδιά της. Παραπάνω δε γινότανε να δουλέψει, όσο κι αν προσπαθούσε. Τι άλλο να έκανε, για να ξεφύγει ο καλλιτέχνης ο άντρας της απ’ το μεροκάματο; Δεν μπορούσε να τον ακούει ν’ αναστενάζει. Την έπιανε το παράπονο.
      Και τότε στη γη άρχιζε να βρέχει.
      Ο Νοέμβρης έβλεπε τους γονείς του θλιμμένους και λυπόταν κι αυτός κατάκαρδα. «Μόλις μεγαλώσω λιγάκι, θα βρω μια δουλειά να τους ξεκουράσω» υποσχόταν στον εαυτό του. «Θέλω κάποτε να τους δω και τους δυο να χαμογελάνε».
      Όμως η ζωή γινόταν ολοένα και δυσκολότερη. Το φως λιγόστευε, η μέρα μίκραινε, δυνάμωναν οι αέρηδες και θέριευε το κρύο. Η Βροχή με το πλύσιμο κουραζόταν πολύ. Και το Φθινόπωρο έβαφε, όλο έβαφε, αλλά η πλάση θαρρείς και δεν είχε πουθενά τελειωμό.
- Αχ! βαριαναστέναζε. Πάει η ζωγραφική μου. Πάνε τα ωραία μου χρώματα και τα ωραία σχέδια που είχα στο νου μου. Δε θα ξαναζωγραφίσω ποτέ πια, φαίνεται…
      Τ’ άκουγε τούτα τα λόγια η Βροχή και πολύ πικραινόταν. Ο άντρας της ήταν ζωγράφος σπουδαίος και τα μόνα πινέλα που έπρεπε να πιάνει στα χέρια του ήταν τα πινέλα της ζωγραφικής. Δεν μπορούσε να τον νιώθει να βαριαναστενάζει. Την έπαιρναν τα δάκρυα.
      Και τότε στη γη έπιανε μπόρα γερή… »  

(Από το βιβλίο «Τα παιδιά του Φθινόπωρου», Πατάκης 1988, 19η έκδ. 2012. Εικονογράφηση με κολάζ της Λ.Π.)

Μάχη Μαραθώνα - Όλες οι άγνωστες λεπτομέρειες

http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2013/10/maxh-marathwna-oles-oi-agnwstes-leptomereies.html

Μάχη Μαραθώνα - Όλες οι άγνωστες λεπτομέρειες

Τι ώρα ξεκίνησε η μάχη του Μαραθώνα- πρωί, όπως οι περισσότερες μάχες στην αρχαιότητα - ή απόγευμα; Ποιον δρόμο επέλεξαν οι Αθηναίοι για να φθάσουν στο πεδίο της μάχης;
Πόσους μαχητές διέθεταν οι Έλληνες και πόσους στρατιώτες οι Πέρσες; Πήραν μέρος και οι δούλοι; Πόσο χρόνο κράτησε η μάχη που έκρινε την τύχη όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης; Ποια ήταν η στρατηγική της επίθεσης;
Πόσοι ήσαν οι νεκροί εκατέρωθεν; Πού τάφηκαν οι πεσόντες Αθηναίοι; Πόσοι αγγελιοφόροι μετέφεραν το μήνυμα της νίκης στην Αθήνα; Ποια ήταν τα αναθήματα της νίκης;
Τι ώρα ξεκίνησε η μάχη του Μαραθώνα- πρωί, όπως οι περισσότερες μάχες στην αρχαιότητα - ή απόγευμα; Ποιον δρόμο επέλεξαν οι Αθηναίοι για να φθάσουν στο πεδίο της μάχης;
Σε αυτά και σε άλλα τόσα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει το βιβλίο με τίτλο «Η μάχη του Μαραθώνα» και υπότιτλο «Ιστορική και τοπογραφική προσέγγιση», του φιλόλογου, ιστορικού και αρχαιολόγου Χρήστου Διονυσόπουλου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καπόν.
Σε αυτή την έκδοση μεγάλου σχήματος 217 σελίδων, ο συγγραφέας, αφού μελέτησε 669 συγγραφείς, 913 άρθρα και βιβλία , αποτολμά να συμπληρώσει τα κενά που άφησε για τη μεγάλη μάχη ο Ηρόδοτος στην Ιστορία του.
Ο μελετητής παραθέτει όλες τις μαρτυρίες της αρχαιότητας αλλά και της νεοτερικότητας, όλα τις πηγές, όλες τις εκτιμήσεις , όλα τα ενδεχόμενα, όλες τις ερμηνείες και, όταν έχει δεμένη την δική του εκδοχή, καταλήγει στο συμπέρασμά του.
Είναι ένα πόνημα που διδάσκει ιστορία και ερευνητική μεθοδολογία: Με βάση τη χρονολόγηση από το αττικό και σπαρτιατικό ημερολόγιο, στις 2 Σεπτεμβρίου του 490 π.Χ. το απόγευμα οι Πέρσες άρχισαν την απόβαση αφού το πρωί της ίδιας μέρας συνήλθε στην Αθήνα η Εκκλησία του Δήμου και αποφάσισε να σταλεί έκκληση βοήθειας από τους Σπαρτιάτες.
Στις 3 Σεπτεμβρίου το πρωί έφθασε στη Σπάρτη ο Φειδιππίδης μεταφέροντας το αίτημα των Αθηναίων , ενώ το απόγευμα έφθασαν οι Πλαταιείς.
Στις 5 Σεπτεμβρίου ενημερώθηκαν οι στρατηγοί για την σπαρτιατική απάντηση, στις 9 Σεπτεμβρίου είχε πανσέληνο, στις 10 Σεπτεμβρίου το απόγευμα αναχώρησαν οι Σπαρτιάτες για τη μάχη, στις 12 Σεπτεμβρίου το απόγευμα προς το δειλινό έγινε η μεγάλη μάχη. Και στις 14 Σεπτεμβρίου το απόγευμα έφθασαν οι Λακεδαιμόνιοι όταν οι Αθηναίοι είχαν κατατροπώσει τον εχθρό…
Ιστορικοί της ρωμαϊκής εποχής πληροφορούν ότι οι Πέρσες παρέταξαν περίπου 100.000 πεζούς και 10.000 ιππείς, γεγονός που συνάδει με το επίγραμμα του Σιμωνίδη για 90.000 ηττημένους Μήδους
Ο Ηρόδοτος δεν αναφέρεται στον αριθμό των δυνάμεων εκάστης πλευράς- ίσως για να μην υιοθετήσει τις υπερβολές της αθηναϊκής παράδοσης, επισημαίνει ο συγγραφέας. Ωστόσο άλλοι ιστορικοί της ρωμαϊκής εποχής πληροφορούν ότι οι Πέρσες παρέταξαν περίπου 100.000 πεζούς και 10.000 ιππείς, γεγονός που συνάδει με το επίγραμμα του Σιμωνίδη για 90.000 ηττημένους Μήδους.
Επειδή ο περσικός κίνδυνος απειλούσε την ύπαρξη όλων- ελεύθερων και μη- οι Αθηναίοι , με απόφαση της Εκκλησίας του Δήμου, ψήφισαν την απελευθέρωση των δούλων και τους επιστράτευσαν υιοθετώντας πρόταση του Μιλτιάδη.
Πολλοί από τους δούλους ήταν πρώην αιχμάλωτοι πολέμων και άρα διέθεταν πολεμική πείρα , επιπλέον δε οι «οικογενείς» είχαν δεδομένη την αφοσίωσή τους κυρίους τους οπότε ήταν φυσικό να θεωρηθούν έμπιστοι. Αντιθέτως, δεν επιστρατεύθηκαν οι θύτες, που ήταν ακτήμονες, άποροι οι οποίοι, ελλείψει πόρων, δεν διέθεταν βαρύ οπλισμό, για αυτό κρίθηκαν ακατάλληλοι να συμμετάσχουν στη μάχη.
Όσον αφορά τον ακριβή χρόνο της μάχης, ο συγγραφέας είναι αναλυτικότατος: Στις 12 Σεπτεμβρίου του 490 π.Χ. ο ήλιος έδυσε στις 7μ.μ. και στις 8 μ.μ. περίπου βράδιασε. Τα άλογα τα πήγαιναν οι Πέρσες στους στάβλους τους στις 5 μ.μ. περίπου, όπως συμβαίνει και σήμερα στα ιπποφορβεία. Άρα, η αποχώρηση των ιππέων από το χώρο παράταξης πρέπει να έγινε στις 4 μ.μ. περίπου για να τα προφυλάξουν από τυχόν νυχτερινή επίθεση των Ελλήνων.
Ο Μιλτιάδης μόλις έμαθε από Ίωνες πληροφοριοδότες ότι τα άλογα δέθηκαν στις φάτνες τους, έδωσε τη διαταγή για την ελληνική επίθεση κατά του περσικού πεζικού. Οι πεζικάριοι και οι τοξότες αιφνιδιάστηκαν από τη μανιασμένη ορμή των Ελλήνων οι οποίοι διέτρεξαν απόσταση 1.500 μέτρων τρομοκρατώντας τον εχθρό.
Σύμφωνα με το Ηρόδοτο και πλειάδα πηγών, στη μάχη εφαρμόσθηκε το δόγμα της «δρομαίας εφόδου» που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως στρατιωτική τακτική. Οι Πέρσες θεώρησαν την επίθεση ως τρέλα γιατί οι Έλληνες δεν διέθεταν ούτε ιππικό μήτε τοξότες.
Ο Μιλτιάδης είχε ενισχύσει τα δύο άκρα του σχηματισμού αφήνοντας το κέντρο ασθενέστερες δυνάμεις. Έτσι, η αντεπίθεση των Περσών είχε ως αποτέλεσμα να αναγκάσει τις ελληνικές δυνάμεις σε υποχώρηση προς το στενό εγκλωβίζοντας όμως τον περσικό σχηματισμό, με τις δύο ακραίες πτέρυγες των Ελλήνων να επιστρέφουν δριμύτερες .
Στη σημερινή περιοχή Μεσοπορίτισσα έσπευσε για ενίσχυση το αργοπορημένο περσικό ιππικό ,καθώς και άλλες μηδικές δυνάμεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Εκεί κάμφθηκε η τελευταία αντίσταση των Περσών και άρχισε η δραματική καταδίωξή τους. Οι περισσότεροι Πέρσες βρήκαν καταφύγιο στα πλοία καθώς έπεσε ο ήλιος και οι Έλληνες σταμάτησαν
Η μάχη διήρκεσε 2,5 περίπου ώρες. Ξεκίνησε από τη περιοχή Σωρός, συνεχίστηκε στο στενό της πεδιάδας και τελείωσε στη Μεσοσπορίτισσα. Η καταδίωξη κράτησε μισή ώρα περίπου από τις 7.30 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. γεγονός που επέτρεψε τη σχετικά ακώλυτη επιβίβαση των Περσών στις τριήρεις.
Πρόκειται για μια μελέτη γύρω από τη μάχη των μαχών η οποία , εδώ και αιώνες, δεν έπαψε να απασχολεί τους ειδικούς. Απόδειξη του αδιάπτωτου παγκόσμιου ενδιαφέροντος της μάχης είναι ότι δεν υπάρχει χρονιά που να μην δημοσιεύονται σχετικά έργα για μια νίκη ελληνική που αποδείχθηκε κοσμοϊστορική…

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Ε4

http://kritipoliskaihoria.blogspot.gr/2012/10/4_31.html?spref=fbΤετάρτη, 31 Οκτωβρίου 201

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Ε4


Το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 ξεκινάει από τα Πυρήναια Όρη και καταλήγει στην
 Κρήτη. Συγκεκριμέναδιέρχεται στην Ελλάδα από την Φλώρινα, διασχίζει
 ολόκληρη την χώρα φτάνοντας στο Γύθειο και από εκεί νοητά φτάνει στο
 Καστέλλι και τερματίζει στο Ζάκρο.


Όσον αφορά το κομμάτι που ανήκει στην Κρήτη προσφέρει εναλλαγές τοπίου σε
 αυτόν που θα αποφασίσει να διασχίσει έστω και ένα τμήμα του, αφού περνά
 από οικισμούς, μοναστήρια και τα βουνά της Κρήτης.

Το τμήμα του μονοπατιού που διασχίζει τον νομό Ηρακλείου, περνά από τα
 σημαντικότερα ορεινά μονοπάτια και οικοτόπους. Για την ασφαλή διάβασή του
 υπάρχει σύστημα σήμανσης.

Σε γενικές γραμμές οι διαδρομές του μονοπατιού είναι βατές χωρίς ιδιαίτερες
 δυσκολίες. Σημειώνεται ότι όταν το υψόμετρο υπερβαίνει τα 2000 μ. διατηρεί
 το υπάρχον χιόνι και επιπλέον επικρατούν ισχυροί και επικίνδυνοι βόρειοι –
 βορειοδυτικοί άνεμοι.


Το Ε4 είναι διεθνές μονοπάτι υπό την εποπτεία της Ευρωπαικήε Ενωσης ορεινής
 πεζοπορίαςκαι έχει σχεδιαστεί και σηματοδοτηθεί από την Ελληνική 
 Ομοσπονδία Ορειβασίας - Αναρρίχησης. Το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Μεγάλων
 Διαδρομών Ε4, ξεκινάει από τα Πυρηναία Όρη στην Ισπανία, διασχίζει τα
 σύνορα Βουλγαρίας - Ελλάδας στον Προμαχώνα, διασχίζει τον δρόμο 
Προμαχώνα-Σέρρες μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα ποταμού όπου 
διασταυρώνεται με το Ε6 και φθάνει στην Ελλάδα μέσω πρώην Γιουγκοσλαβίας
 στο φυλάκιο της Νίκης βόρεια της Φλώρινας. Συνεχίζει την πορεία του νότια 
διασχίζωντας τα βουνά Βέρνων, Βέρμιον, Πιερία και Όλυμπο, νότια της 
οροσειράς της Πίνδου, τα βουνά της κεντρικής Ελλάδας και καταλήγει στους 
Δελφούς. Περνάει, έπειτα από τον κόλπο της Κορίνθου στο Γύθιο, διασχίζει την
 Κρήτη από το νομό Χανίων ως το νομό Λασιθίου, για να περάσει στη συνέχεια
 στην Πάφο της Κύπρου και να καταλήξει στη Λάρνακα. Προσφέρει, έτσι, τη
 δυνατότητα στον πεζοπόρο ή τον ορειβάτη να γνωρίσει όλη την ποικιλία του
 τοπίου αλλά και τον πλούτο της ελληνικής και κυπριακής φύσης.



Η διαδρομή του μονοπατιού στην Ελλάδα χωρίζεται σε 3 τμήματα.:
 
Βόρειο, Μεσαίο και Νότιο.
 
Το Βόρειο φτάνει μέχρι τα Μετέωρα, το μεσαίο έως τους Δελφούς, και το Νότιο 

τμήμα διασχίζει την Πελοπόννησο και καταλήγει έως το Γύθειο.
 
Το μεγαλύτερο υψόμετρο της συνολικής διαδρομής είναι η κορυφή του 
 
Ολύμπου Σκολιό (2.911 μ.). Το κλίμα είναι μεσογειακό και παρουσιάζει 
 
μεγάλη ξηρασία το καλοκαίρι και σημαντική διαφορά θερμοκρασίας την ημέρα 

από τη νύκτα. Η περίοδος που μπορεί να συναντήσει κανείς χιόνια κατά 
 
μήκος της διαδρομής είναι από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο. Η διαδρομή το
 
νότιου τμήματος του Μονοπατιού (Πελοπόννησος και Κρήτη) είναι αρκετά 
 
ευκολότερη από εκείνη του βόρειου και μπορεί, στο μεγαλύτερο μέρος της, 
 
να περιπατηθεί όλες τις εποχές του χρόνου, επειδή το κλίμα εκεί είναι ηπιότερο.

Η καλύτερη εποχή για να διασχίσει κανείς το μονοπάτι στη Βόρεια και κεντρική 
Ελλάδα είναι από το Μάϊο μέχρι μέσα του Οκτώβρη. Στη νότια Ελλάδα οι 
ιδανικότερες εποχές είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Στην Πελοπόννησο, στην 
Κρήτη και στην Κύπρο μπορεί κάποιος να διασχίσει το μονοπάτι, έχοντας υπόψη 
ότι τα βουνά θα είναι καλυμμένα με χιόνι μέχρι και τον Απρίλη.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας - Αναρρίχησης είναι ο σύνδεσμος μεταξύ 
75 συλλόγων ορειβασίας και πεζοπορίας, που ακολουθούν τις σηματοδοτημένες 
διαδρομές. Η Ε.Ο.Ο.Α. έχει εκδόσει ενημερωτικά φυλλάδια για το Ε4 σε τρεις 
γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά), και επιπλέον χάρτες που περιέχουν 
περιγραφές για τα μονοπάτια Ε4 και Ε6 σε δύο γλώσσες (Αγγλικά και 
Γερμανικά). Επιπλέον εκδίδει έναν αναλυτικό οδηγό για τα καταφύγια στα 
βουνά, όπου μπορεί κάποιος να μείνει χωρίς καμια χρέωση. Υπάρχουν, επίσης, 
πάρα πολλοί ταξιδιωτικοί οδηγοί για την πεζοπορία σε όλη την Ελλάδα (Αγγλικά 
και Γερμανικά). 



Οι διαδρομές που εντάσσονται στο νομό Ηρακλείου και ανήκουν στο μονοπάτι 
 Ε4 είναι οι εξής:
  •  ΑΚΟΛΥΤΑ - ΚΑΜΑΡΕΣ - ΖΑΡΟΣ

    ΖΑΡΟΣ
Το μήκος των επιμέρους διαδρομών είναι αντίστοιχα 9 και 12,5 χλμ. και οι 
 
ώρες που απαιτούνται είναι 3 και 3,5. Η προτεινόμενη περίοδος για την πρώτη 
 
επιμέρους διαδρομή είναι άνοιξη και φθινόπωρο, ενώ για την δεύτερη όλο το 
 
χρόνο. Η αξιολόγηση της διαδρομής την κατατάσσει ως σχετικά εύκολη.
  •  ΝΙΔΑ - ΡΟΥΒΑΣ - ΖΑΡΟΣ
Το συνολικό μήκος της διαδρομής ανέρχεται στα 19,5 χλμ. και διαρκεί 
 
αντίστοιχα για τις επιμέρους διαδρομές 5 και 2,5 ώρες. Η προτεινόμενη 
 
περίοδος είναι από Μάρτιο έως Οκτώβριο. Η αξιολόγηση της διαδρομής την 
 
κατατάσσει σχετικά εύκολη.
  •  ΖΑΡΟΣ - ΡΟΥΒΑΣ - ΚΑΤΑΦΥΠΟ ΕΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΑΝΩ ΑΣΙΤΕΣ
Το συνολικό μήκος της διαδρομής ανέρχεται στα 21,5 χλμ. και οι ώρες που 
 
απαιτούνται για τις επιμέρους διαδρομές είναι αντίστοιχα αλλά και τις 
 
επιμέρους διαδρομές 2,5, 5,5 και 1,5 ώρες. Η προτεινόμενη περίοδος είναι από 
 
τον Απρίλιο έως Σεπτέμβριο. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται ως κουραστική από 
 
τον Αϊ Γιάννη μέχρι την Γυριστή, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

ΑΡΧΑΝΕΣ
  •  ΑΝΩ ΑΣΙΤΕΣ - ΑΡΧΑΝΕΣ
Το συνολικό μήκος της διαδρομής ισούται με 25 χλμ. και διαρκεί 7 ώρες. Η 
 
διαδρομή δύναται να γίνει όλο τον χρόνο και χαρακτηρίζεται ως εύκολη.
  •  ΑΡΧΑΝΕΣ - ΜΟΝΗ ΑΓΚΑΡΑΘΟΥ
Το συνολικό μήκος της διαδρομής ισούται με 18 χλμ. και διαρκεί 6 ώρες. 
 
Συνιστάται όλο το χρόνο και αξιολογείται ως εύκολη.
  •  ΜΟΝΗ ΑΓΚΑΡΑΘΟΥ - ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΣΑ
Έχει συνολικό μήκος 17 χλμ. και διάρκεια 5 ώρες. Συνίσταται όλο το χρόνο και 
 
δεν παρουσιάζει καμία δυσκολία.

ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΣΑ

συνέχεια στο σύνδεσμο πηγή

Ανακαλύφθηκε η Αρχαία Ολιζών των ομηρικών επών

Μυθικη Αναζητηση.
Ανακαλύφθηκε η Αρχαία Ολιζών των ομηρικών επών
Φωτογραφία: Ανακαλύφθηκε η Αρχαία Ολιζών των ομηρικών επών 
<..Η αρχαία Ολιζών, που συγκαταλέγεται στις πολύ σημαντικές αρχαίες πόλεις της Μαγνησίας, καταγράφεται στα ομηρικά έπη και συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο,για την οποία γίνεται αναφορά από τον Όμηρο ο οποίος απαριθμώντας τις πόλεις της Μαγνησίας εντός του Παγασητικού κόλπου από βορρά προς νότο αναφέρει την Ολιζώνα μετά τα Σπάλαυθρα και σε συνδυασμό με το λιμάνι «Ίσαι», αλλά και τον Στράβωνα, ο οποίος την αναφέρει ως κώμη της Δημητριάδος..http://mythiki-anazitisi.blogspot.gr/2013/10/blog-post_6832.html
<..Η αρχαία Ολιζών, που συγκαταλέγεται στις πολύ σημαντικές αρχαίες πόλεις της Μαγνησίας, καταγράφεται στα ομηρικά έπη και συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο,για την οποία γίνεται αναφορά από τον Όμηρο ο οποίος απαριθμώντας τις πόλεις της Μαγνησίας εντός του Παγασητικού κόλπου από βορρά προς νότο αναφέρει την Ολιζώνα μετά τα Σπάλαυθρα και σε συνδυασμό με το λιμάνι «Ίσαι», αλλά και τον Στράβωνα, ο οποίος την αναφέρει ως κώμη της Δημητριάδος..http://mythiki-anazitisi.blogspot.gr/2013/10/blog-post_6832.html

Δημοφιλείς αναρτήσεις