Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Σαν σήμερα το 1945

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Ἑλληνοϊστορεῖν.
Σαν σήμερα το 1945, συλλαμβάνεται από τους κομμουνιστές τού Εμβέρ Χότζα, ο οδοντίατρος Γρηγόρης Λαμποβητιάδης, μαζί με τον ιερέα Αλέξανδρο Καλούδη και άλλους Έλληνες της βορείου Ηπείρου.
Για να σπάσουν το ηθικό τους, οι κομμουνιστές τους υποβάλλουν σε ομαδικά βασανιστήρια, τον δε Γρηγόρη Λαμποβητιάδη βασάνισαν με τον πλέον βάναυσο και απάνθρωπο τρόπο (όπως μαρτυρεί ο επιζήσας των φυλακίσεων και βασανιστηρίων, Νίκος Ζέρης). Σκοπός των βασανιστών ήταν να τού αποσπάσουν μαρτυρία για να ενοχοποιήσει τους υπόλοιπους συνεργάτες του.
«Το παλικάρι όμως δεν λύγισε. Το μόνον που έκανε, φώναζε τη μάνα του τη Γιαννούλα και έλεγε: "Είμαστε αθώοι". Ο Γρηγόρης και όλοι εμείς ήμασταν αθώοι, είπε ο Νίκος Ζέρης. Το μόνο «αμάρτημά» μας ήταν η ελληνική μας καταγωγή».
Το στρατοδικείο των αλβανών καταδίκασε με βαριές ποινές φυλακίσεως τους συλληφθέντες, ενώ ο Γρηγόρης Λαμποβητιάδης και ο ιερέας Αλέξανδρος Καλούδης εκτελέστηκαν.

(Ελληνικό Ημερολόγιο http://ellinoistorin.gr/)

 
, ,Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΜΒΕΡ ΧΟΤΖΑ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. Στις 28 Δεκεμβρίου τού 1945, συλλαμβάνεται από τους κομμουνιστές…
ellinoistorin.gr

Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ






Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Ἑλληνοϊστορεῖν.
Σαν σήμερα, το 1959, ένταση σημειώνεται στις σχέσεις Ελλάδος - βουργαρίας για το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων.
Σύμφωνα με τον Κ. Δοξιάδη, οι αξιώσεις της Ελλάδας έφταναν το εθνικό εισόδημα 33 ετών ή τον προϋπολογισμό του κράτους για 130 χρόνια.
Η κατανομή των αποζημιώσεων έγινε ως εξής: - 60,9% από τη Γερμανία, δηλαδή 10,8 δισ. δολάρια ή 1,2 τρισ. Δραχμές - 33,6% από την Ιταλία, ήτοι 6 δισ. δολάρια ή 670 δισ. Δραχμές, και - 5,5% από την βουργαρία, δηλαδή σχεδόν 1 δισ. δολάρια ή 198 δισ. δραχμές.
Ωστόσο, τα επιχειρήματα των «συμμάχων» ήταν τελείως διαφορετικά, αφού υποστήριζαν ότι «η Γερμανία πρέπει να ανασυγκροτηθεί, η Ιταλία είναι πολύ πτωχή και η βουργαρία θυσιάστηκε για μας…
Έτσι τα ελληνικά αιτήματα παραμερίστηκαν και αντί για εκπλήρωσή τους, τα διάφορα συνέδρια και οι συσκέψεις επιδίκασαν στην Ελλάδα συμβολικά και μόνον ένα ποσόν. Η απόφαση αυτή δεν έχει καμμία σχέση με την πραγματικότητα και οφείλεται κυρίως στην διεθνή πολιτική που ασκήθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις μετά τον πόλεμο. Υπεύθυνες για την απόφαση αυτή είναι οι Μεγάλες Δυνάμεις και προς αυτές πρέπει να απευθύνονται από εδώ κι εμπρός τα αιτήματά μας, τόνιζε ο Δοξιάδης.

[Ελληνικό Ημερολόγιο http://ellinoistorin.gr/]
. Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ 1941-1944 . ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ Η εισβολή των Βουλγάρων στη Βόρεια Ελλάδα και η κατάληψη της…
ellinoistorin.gr
    



Κάλαντα Ικαρίας

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

παιγνίδια στο χιόνι

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.


παιγνίδια στο χιόνι...

Δημοφιλείς αναρτήσεις