Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Σαν σήμερα το 1945

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Ἑλληνοϊστορεῖν.
Σαν σήμερα το 1945, συλλαμβάνεται από τους κομμουνιστές τού Εμβέρ Χότζα, ο οδοντίατρος Γρηγόρης Λαμποβητιάδης, μαζί με τον ιερέα Αλέξανδρο Καλούδη και άλλους Έλληνες της βορείου Ηπείρου.
Για να σπάσουν το ηθικό τους, οι κομμουνιστές τους υποβάλλουν σε ομαδικά βασανιστήρια, τον δε Γρηγόρη Λαμποβητιάδη βασάνισαν με τον πλέον βάναυσο και απάνθρωπο τρόπο (όπως μαρτυρεί ο επιζήσας των φυλακίσεων και βασανιστηρίων, Νίκος Ζέρης). Σκοπός των βασανιστών ήταν να τού αποσπάσουν μαρτυρία για να ενοχοποιήσει τους υπόλοιπους συνεργάτες του.
«Το παλικάρι όμως δεν λύγισε. Το μόνον που έκανε, φώναζε τη μάνα του τη Γιαννούλα και έλεγε: "Είμαστε αθώοι". Ο Γρηγόρης και όλοι εμείς ήμασταν αθώοι, είπε ο Νίκος Ζέρης. Το μόνο «αμάρτημά» μας ήταν η ελληνική μας καταγωγή».
Το στρατοδικείο των αλβανών καταδίκασε με βαριές ποινές φυλακίσεως τους συλληφθέντες, ενώ ο Γρηγόρης Λαμποβητιάδης και ο ιερέας Αλέξανδρος Καλούδης εκτελέστηκαν.

(Ελληνικό Ημερολόγιο http://ellinoistorin.gr/)

 
, ,Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΜΒΕΡ ΧΟΤΖΑ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. Στις 28 Δεκεμβρίου τού 1945, συλλαμβάνεται από τους κομμουνιστές…
ellinoistorin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις