Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ο Αγιος Μηνάς


Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες
Την καλημέρα μας από την καρδιά του Ηρακλείου και τον προστάτη της, τον Άγίο Μηνά. Μέρα αργίας και γιορτής σήμερα για το Μεγάλο Κάστρο. Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλους τους εορτάζοντες. Ακολουθούν δυο λόγια για τον Άγιο Μηνά και την ιστορία του:

Η πρώτη εκκλησία του Αγίου Μηνά (αριστερα στην φωτογραφία), ο μικρός Αγιος Μηνάς κατα τους Ηρακλειώτες, χτίστηκε το 1735 και στέγασε για πρώτη φορά μετά την τουρκική κατάκτηση, την άστεγη μέχρι τότε μητρόπολη της Κρήτης.

Ο Αγιος Μηνάς καθιερώθηκε πολιούχος του Ηρακλείου την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η διαφορετική θρησκεία Κρητικών και Τούρκων υπήρξε κύρια αιτία βιαιοπραγιών από τους μουσουλμάνους εναντίων των χριστιανών. Η παράδοση μας λέει ότι το Πάσχα του 1826 ενώ οι χριστιανοί ήταν μαζεμένοι στο ναό και παρακολουθούσαν τη λειτουργία της Ανάστασης, όχλος μουσουλμάνων προετοίμαζε σφαγή εναντίον τους, η οποία αποφεύχθηκε με την επέμβαση ενός ηλικιωμένου αξιωματικού καβαλάρη. Ο καβαλάρης αυτός έμοιαζε με το πρωτοπαλίκαρο των Τούρκων, τον Αγιάν Αγά, που τους ηρέμησε και τους απέτρεψε από τη σφαγή των χριστιανών. Την επέμβαση αυτή του μυστηριώδη καβαλάρη, οι χριστιανοί την απέδωσαν σε θαύμα του Αγίου Μηνά, πιστεύοντας ότι ήταν αυτός που παρουσιάστηκε στους Τούρκους και όχι ο Αγιάν Αγάς. Ομως, ακόμη κι αν οι Τούρκοι είχαν δίκιο και δεν ήταν ο Άγιος Μηνάς ο έφιππος αξιωματικός, ήταν θαύμα ο Τούρκος διώκτης των χριστιανών (Αγιάν Αγάς) να λειτουργήσει σαν προστάτης τους την τελευταία στιγμή.

Από τότε ο Αγιος Μηνάς απεικονίζεται έφιππος ως Ρωμαίος στρατηγός και τιμάται ως προστάτης της πόλης του Ηρακλείου. Αναφέρει ο Γεώργιος Συλλαμιανάκης, στο βιβλίο του "Αγιος Μηνάς" το 1939, πως όχι μόνο οι Χριστιανοί θεωρούσαν προστάτη της πόλης τον Αγιο Μηνά αλλά και οι Τούρκοι, οι οποίοι αντίκριζαν τον Αγιο με φόβο και σεβασμό.

Ο επιβλητικός ναός του Αγίου Μηνά, ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα, θεμελιώθηκε στις 25 Μαρτίου 1862 ως εκδήλωση ευγνωμοσύνης των Ηρακλειωτών για την προστασία που πρόσφερε ο Αγιος στην πόλη. Η θέση στην οποία χτίστηκε, λέγεται ότι υποδείχθηκε από έναν καλόγερο, στον οποίο παρουσιάστηκε ο Άγιος Μηνάς σε όραμα.

Αρχιτέκτονας του ναού ήταν ο ηπειρώτης Αθανάσιος Μούσης, ο οποίος είχε αναλάβει επίσης τον Αγιο Τίτο και τους στρατώνες στην Πλατεία Ελευθερίας, το κτίριο που στεγάζει σήμερα την Νομαρχία Ηρακλείου και τα Δικαστήρια.

Η ανοικοδόμησή του ναού σταμάτησε στη διάρκεια της επανάστασης του 1866 και συνεχίστηκε το 1883. Η προσπάθεια για την ανέγερση του ναού σε τόσο δύσκολους καιρούς υποστηρίχτηκε από όλους τους Ηρακλειώτες με ενθουσιασμό.
Αναφέρεται στην εφημερίδα "Ηράκλειο" της εποχής εκείνης, ότι στο λιμάνι του Ηρακλείου έφτασε ιστιοφόρο που μετέφερε οικοδομικά υλικά για το κτίσιμο του ναού. Ωστόσο η επιτροπή που είχε αναλάβει την ανέγερση του ναού, δεν είχε τα χρήματα για να πληρώσει εργάτες να μεταφέρουν τα υλικά από το καράβι στον τόπο της οικοδομής. Το γεγονός αυτό πληροφορήθηκαν οι μαθητές του Ηρακλείου, που με ενθουσιασμό προσφέρθηκαν να ξεφορτώσουν το καράβι και να μεταφέρουν τα υλικά. Στήθηκε έτσι μια ανθρώπινη αλυσίδα από το λιμάνι μέχρι τον Αγιο Μηνά, που με τραγούδια ολοκλήρωσε την κοπιαστική εργασία.

Τα εγκαίνια του ναού έγιναν με μεγαλοπρέπεια το 1895 επί μητροπολίτη Τιμόθεου Καστρινογιαννάκη. Αν και η Κρήτη βρίσκονταν ακόμα υπό τουρκική κατοχή, οι γιορτές για τα εγκαίνια του Αγίου Μηνά κράτησαν 3 μέρες και ολόκληρο το Ηράκλειο είχε γίνει αγνώριστο από τους στολισμούς και τον λαμπρό φωτισμό.

Πηγή: www.explorecrete.com
— μαζί με Eleana Psytou.

Σαίρεν Κίρκεγκωρ, ο πρώτος υπαρξιστής

«Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι υποκειμενικοί με τον εαυτό τους και αντικειμενικοί με τους άλλους -τρομακτικά αντικειμενικοί μερικές φορές. Όμως σκοπός είναι να είμαστε αντικειμενικοί με τον εαυτό μας και υποκειμενικοί με τους άλλους».
Σαν σήμερα, το 1855, πεθαίνει ο Σαίρεν Κίρκεγκωρ, ο πρώτος υπαρξιστής φιλόσοφος. http://ow.ly/qHlBd

Κάρλος Φουέντες

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Εκδόσεις Καστανιώτη.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο 
Σαν σήμερα, το 1928, γεννιέται στην Πόλη του Παναμά ο Κάρλος Φουέντες, ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του καιρού μας. http://ow.ly/qGVtt

Ο Κάρλος Φουέντες (Παναμάς 1928-2012) υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του καιρού μας. Λόγω του διπλωμάτη πατέρα του είχε μια κοσμοπολίτικη παιδεία, που ξεπερνούσε τα σύνορα της πατρίδας του, του Μεξικού. Ξεκίνησε την καριέρα του ως διπλωμάτης, αλλά από κάποια στιγμή αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη λογοτεχνία. Έχει τιμηθεί με αναρίθμητα βραβεία, μεταξύ των οποίων και το Βραβείο Θερβάντες, τη σημαντικότερη λογοτεχνική διάκριση του ισπανόφωνου κόσμου. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Οι μασκαρεμένες μέρες (μτφρ. Χριστίνα Κόμη-Καλλίνικου, 2002), Σε αυτά πιστεύω (μτφρ. Αμαλία Βασιλακάκη, 2004), Ανήσυχη παρέα (μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, 2006), Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες (μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, 2008), Τα κρυστάλλινα σύνορα (μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, 2009).

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν:

Βραβεία

  • 1987 ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ
 

Αγιος Μηνάς Προστάτης του Ηρακλείου

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΑ -ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΑΣ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΤΟ 1826!!!!!Το Ηράκλειο μας σήμερα γιορτάζει,γιορτάζει ο πολιούχος του μεγαλομάρτυρας και προστάτης του Άγιος Μηνάς.Χρόνια Πολλά στους ονομαστικά εορτάζοντες.Χρόνια Πολλά στο Ηράκλειο και στους Ηρακλειώτες.Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο!!!!!!!Ο πολιούχος Άγιος Μηνάς είναι τόσο στενά συνδεδεμένος με το Ηράκλειο και τους Ηρακλειώτες μέσα από τις παραδόσεις και τους θρύλους ώστε αισθάνονται διαρκώς μέσα στους αιώνες δίπλα τους ζωντανή την προστασία του σαν ελπιδοφόρος εμψυχωτής και ακοίμητος φρουρός της πόλης.Ας πάμε πίσω στα 1826 να δούμε το μεγάλο θαύμα του προστάτη μας πολιούχου Αγίου Μηνά .Εποχή τρόμου και σφαγών επικρατούσε για κάθε "ραγιά" Χριστιανό τότε, και η ζωή του κρεμόταν από τα καπρίτσια και τα κακούργα ένστικτα του κάθε Οθωμανού στην Κρήτη.Την χρονιά λοιπόν του 1826 οι Τούρκοι πίστευαν πως την μέρα του Πάσχα στις 18 του Απρίλη ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για να βγάλουν το μίσος ,το πάθος , και την φανατική τους μανία απέναντι στους Χριστιανούς του Ηράκλειου.Την μέρα αυτή λοιπόν,την Άγια τούτη μέρα, θάβρισκαν όλους τους Χριστιανούς του ''Κάστρου" στον Άγιο Μηνά ανέτοιμους και ανίκανους για κάθε άμυνα.Ενώ έβαλαν φωτιά σε διάφορα απόκεντρα μέρη της πόλης την ώρα που διαβαζόταν το ιερό ευαγγέλιο στον Άγιο Μηνά ο ιερός ναός ήταν περικυκλωμένος από μανιασμένα ασκέρια που ετοιμάζονταν να αρχίσουν το αποτρόπαιο έργο της σφαγής.Ξαφνικά ένα θαύμα έσωσε τους Χριστιανούς που δοξολογούσαν την Ανάσταση.Ένα όραμα γεμάτο φως και αίγλη εκάλυψε την εκκλησιά.Ένας ασπρομάλλης γέροντας μια αγνή και σεβάσμια μορφή εμφανίστηκε καβάλα πάνω σε ένα άσπρο περήφανο άλογο κρατώντας ένα αιχμηρό ξίφος.Η οπτασία ήταν τόσο ζωντανή που ακουγόταν οι κτύποι από τα πέταλα του αλόγου.Δεν υπήρχε αμφιβολία από κανένα ότι ο απρόσμενος επισκέπτης ήταν ο προστάτης τους ο Άγιος Μηνάς αποφασισμένος να σώσει τους Χριστιανούς και να δώσει ασυγκράτητο πανικό στους αλλόδοξους.Καθώς ο Άγιος-πολεμιστής έτρεχε πάνω στο ατίθασο άλογο του ο πορφυρός του μανδύας σκέπασε σαν λάβαρο λευτεριάς τους Χριστιανούς.Οι Τούρκοι που ήταν έτοιμοι για την αλύπητη σφαγή τρομοκρατήθηκαν από την εκθαμβωτική οπτασία και τράπηκαν σε άτακτη φυγή.Ο προστάτης της πόλης εθριάμβευσε.Εκείνο το αξέχαστο βράδυ-λέει ο θρύλος-πως σε όλα τα λιθόστρωτα καλντερίμνια του "Κάστρου"ακούστηκε το ποδοβολητο του αλόγου του Αγίου Μηνά και το μήνυμα έφτασε και στις πιο απόμακρες συνοικίες της πόλης.Από κείνο το βράδυ ο Άγιος μας, περιτρέχει κάθε νύχτα την πόλη μας και την προστατεύει, ακόμα και σήμερα κι ας μην ακούγεται από κανέναν πλέον ο καλπασμός του αλόγου κι ας είναι αόρατο το πέρασμα του Αγίου μας.....................και πάλι Χρόνια Πολλά!!!!!!!!!!(Νikoς Foukarakis)



Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Dino Deroukakis.
ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013- ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ:
Ο θεμέλιος λίθος του Ιερού Ναού τέθηκε στις 25 Μαρτίου του 1862 από τον αρχιερέα Διονύσιο Χαριτωνιάδη μετέπειτα Οικουμενικό Πατριάρχη.
Τα σχέδια του ναού έγιναν από τον Ηπειρώτη αρχιτέκτονα Αθανάσιο Μούση.
Η έκρηξη της Κρητικής επανάστασης το 1866 οδήγησε στην άμεση διακοπή των εργασιών, που συνεχίστηκαν το 1883 και ολοκληρώθηκαν το 1895. Για το κτίσιμο του Ναού πολλοί Ηρακλειώτες προσέφεραν χρηματικά ποσά, ενώ όσοι αδυνατούσαν, προσέφεραν προσωπική εργασία. Η δαπάνη ανέγερσης ανήλθε στις 30 χιλιάδες λίρες χωρίς την προσωπική εργασία των Χριστιανών.
Τα εγκαίνια έγιναν με κάθε μεγαλοπρέπεια στις 16 Απριλίου 1895, Κυριακή των Μυροφόρων, από τον Κρήτης Τιμόθεο Καστρινογιαννάκη.
«Αμφιβάλλομεν αν άλλοτε ποτέ το Ηράκλειον είδε θρησκευτικήν πανήγυριν ούτω λαμπράν και επιβάλλουσαν οία υπήρξεν επί τοις εγκαινίοις του νεοδμήτου Καθεδρικού Ναού του Αγ. Μηνά. Άπειρον ήτο το πλήθος το πανταχόθεν της νήσου συρρεύσαν, πρωτοφανής δε η γενόμενη διακόσμησις της ημετέρας πόλεως. Ο ενθουσιασμός των πανηγυρισμών ήτο απερίγραπτος» όπως περιγράφεται χαρακτηριστικά σε αναφορά της εποχής. http://history.heraklion.gr/sig.php?id=1283

https://www.facebook.com/heraklion.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις