Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ ( (29 Μαρτίου 1870 – 13 Οκτωβρίου 1904) ΠΙΝΑΚΑΣ- Γ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ


Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ ( (29 Μαρτίου 1870 – 13 Οκτωβρίου 1904) ΠΙΝΑΚΑΣ- Γ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ


ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ ( (29 Μαρτίου 1870 – 13 Οκτωβρίου 1904) ΠΙΝΑΚΑΣ- Γ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ
Σε κλαίει λαός. Πάντα χλωρό να σειέται το χορτάρι στον τόπο που σε πλάγιασε το βόλι, ω παλικάρι. Πανάλαφρος ο ύπνος σου του Απρίλη τα πουλιά
σαν του σπιτιού σου να τ΄ακούς λογάκια και φιλιά
και να σου φτάνουν του σκληρού χειμώνα οι καταρράχτες
σαν τουφεκιού αστραπόβροντα και σαν πολέμου κράχτες.
Πλατιά του ονείρου μας η γη και απόμακρη. Και γέρνεις
εκεί και σβεις γοργά.
Ιερή στιγμή. Σαν πιο πλατιά τη δείχνεις, και τη φέρνεις
σαν πιο κοντά! 
Κ ΠΑΛΑΜΑΣ
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

Τι ζητάς αθανασία

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε σύνδεσμο από ΤΑ ΡΑΝΤΙΣΜΕΝΑ(Ομάδα καλλιτεχνικών, λογοτεχνικών, αναζητήσεων).
 
Αφάνταστα ποιητικό και φιλοσοφημένο!




Manos Xatzidakis Athanasia
Μάνος Χατζηδακις Αθανασία στίχοι: Τι ζητάς αθανασία στο μπαλκόνι μου μπροστά δε μου δίνεις σημασία κι η καρδιά μου πώς βαστά Σ' αγαπήσανε στον κόσμο βασιλιάδ...

Δημοσιεύτηκε στις 12 Φεβ 2010
Μάνος Χατζηδακις Αθανασία στίχοι:
 Τι ζητάς αθανασία στο μπαλκόνι μου μπροστά δε μου δίνεις σημασία κι η καρδιά μου πώς βαστά 
Σ' αγαπήσανε στον κόσμο βασιλιάδες, ποιητές κι ένα κλωναράκι δυόσμο δεν τούς χάρισες ποτές 
Είσαι σκληρή σαν του θανάτου τη γροθιά μα ήρθαν καιροί που σε πιστέψανε βαθιά 
Κάθε γενιά δική της θέλει να γενείς Ομορφονιά, που δεν σε κέρδισε κανείς 
 Τι ζητάς αθανασία στο μπαλκόνι μου μπροστά ποια παράξενη θυσία η ζωή να σου χρωστά 
Ήρθαν διψασμένοι Κροίσοι, ταπεινοί προσκυνητές κι απ' του κήπου σου τη βρύση δεν τους πότισες ποτές 
Είσαι σκληρή σαν του θανάτου τη γροθιά μα ήρθαν καιροί που σε πιστέψανε βαθιά Κάθε γενιά δική της θέλει να γενείς Ομορφονιά, που δεν σε κέρδισε κανείς 
Στίχοι: Νίκος Γκάτσος Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις  


\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\




Κ. ΠΑΛΑΜΑΣ "Η ελιά"

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη ΤΑ ΡΑΝΤΙΣΜΕΝΑ(Ομάδα καλλιτεχνικών, λογοτεχνικών, αναζητήσεων).


Φωτογραφία του χρήστη ΤΑ ΡΑΝΤΙΣΜΕΝΑ(Ομάδα καλλιτεχνικών, λογοτεχνικών, αναζητήσεων).
Κ. ΠΑΛΑΜΑΣ "Η ελιά"
Είμαι του ήλιου η θυγατέρα Η πιο απ’όλες χαϊδευτή, Χρόνια η αγάπη του πατέρα Σ’αυτόν τον κόσμο με κρατεί.
Όσο να γύρω νεκρωμένη
Αυτόν το μάτι μου ζητεί.
Ειμ’ η ελιά η τιμημένη.
 
Όπου κι αν λάχω κατοικία
Δε μ’ απολείπουν οι καρποί,
ως τα βαθειά μου γηρατεία
Δε βρίσκω στη δουλειά ντροπή..
Μ’έχει ο Θεός ευλογημένη
Κι είμαι γεμάτη προκοπή.
Ειμ’ η ελιά η τιμημένη.
 
Φρίκη ερημιά νερό σκοτάδι
Τη γη εθάψαν μια φορά
Εμε, ζωής φέρνει σημάδι
Στο Νώε η περιστερά.
Όλης της γης ειχα γραμμένη
Την ομορφάδα, τη χαρά.
Ειμ’ η ελιά η τιμημένη.

Εδώ στον ίσκιο μου αποκάτου
Ηρθ’ ο Χριστός ν’ αναπαυθεί
Κι ακούστήκ’ η γλυκιά λαλιά του
Λίγο προτού να σταυρωθεί.
Το δάκρυ του δροσιά αγιασμένη
Έχει στη ρίζα μου χυθεί.
Ειμ’ η ελιά η τιμημένη.
 
Και φως πραότατο χαρίζω
Εγώ στην άγρια τη νυχτιά
Τον πλούτο πια δε τον φωτίζω
Συ μ’ευλογείς φτωχολογιά.
Κι αν απ’ τον άνθρωπο διωγμένη
Φέγγω μπροστά στην Παναγιά.
Ειμ’ η ελιά η τιμημένη
.
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

Το χαρούπι της Κρήτης



http://www.mikroiparagogoi.gr/index.php/home/1-latest-news/322-xaroupi.html

Ο Άνθρωπος που επένδυσε στο Χαρούπι και κατέκτησε τις αγορές

Το χαρούπι της Κρήτης «ανασταίνει» ένας άνθρωπος στο Ρέθυμνο, ο Ηλίας Μανούσακας, που επένδυσε στο ξεχασμένο κρητικό προϊόν, με τις εξαιρετικές, αλλά άγνωστες στους περισσότερους, ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο κ. Μανούσακας δημιούργησε την εταιρεία Creta Carob, η οποία έκανε…στροφή στο παρελθόν, όμως με μια σύγχρονη ματιά, αυτή που απαιτεί η αγορά: Οι καλλιέργειες και τα τελικά προϊόντα είναι πιστοποιημένα βιολογικά από τη ΔΗΩ και φέρουν το σήμα των φύλλων της Ε.Ε., το μοναδικό που αναγνωρίζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.



Η γκάμα των προϊόντων της εταιρείας από το χαρούπι είναι εκπληκτική και εκτείνεται από το χαρουπέλαιο μέχρι τα άλευρα. Απολαυστική είναι η γεύση των τελικών προϊόντων όπως γλυκά και ροφήματα που ο κ. Μανούσακας δεν χάνει την ευκαιρία να προβάλει αφού το ξέρει ότι θα κερδίσει νέους πελάτες. Η εταιρεία έχει επεκταθεί εμπορικά σε αρκετές χώρες όπως η Φινλανδία, η Σουηδία, η Σλοβενία, Κροατία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Γερμανία και ο Καναδάς. Τελευταία άρχισε εξαγωγές και στη Ρωσία.


Η Creta Carob ιδρύθηκε το 2006 και ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2011. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που εστιάζει στην παραγωγή μίας ποικιλίας βιολογικών προϊόντων τα οποία προέρχονται από τους λοβούς του χαρουπιού. Βρίσκεται στην Αργυρούπολη Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής η εταιρεία συνδυάζει τις αρχαίες τεχνικές με τις νέες τεχνολογίες, διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη. Προηγήθηκε αρκετή πειραματική δουλειά και κατασκευάστηκαν ειδικά μηχανήματα ώστε η εταιρεία να καταφέρει να επεξεργάζεται με επιτυχία την πρώτη ύλη.


Οφέλη για την υγεία


Το χαρούπι είναι ένα υγιές υποκατάστατο του κακάο, σύμφωνα με τη Creta Carob. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, Β2, Β3 και Δ και παρέχουν πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Βοηθούν στην πέψη, ρίχνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, ανακουφίζουν από τη διάρροια σε νήπια και ενήλικες, ανακουφίζουν από το άσθμα, (είτε προκαλείται από αλλεργίες, είτε όχι), απαλύνουν από το βήχα και το κρυολόγημα, περιέχουν γαλλικό οξύ και βοηθούν στην πρόληψη της πολιομυελίτιδας.


Σύμφωνα με τους παλαιότερους αλλά και την Creta Carob το χαρούπι είναι γνωστό ότι βοηθά στην αύξηση της λίμπιντο και του αριθμού των σπερματοζωαρίων.


Εκπληκτικά προϊόντα μόνο από κρητικά βιολογικά χαρούπια


Εκπληκτικά προϊόντα από χαρούπι


Μεταξύ των προϊόντων από χαρούπι είναι το αλεύρι, το ρόφημα τύπου καφέ, το χαρουπέλαιο, το σιρόπι αλλά και το υποκατάστατο τσαγιού από χαρούπι. Από αυτά παρασκευάζονται διάφορα είδη όπως πουτίγκα, κέικ, μπισκότα και μιλκ σέικ.


Ο κ. Μανούσακας διαθέτει δικές του χαρουπιές. Παράλληλα όμως αγοράζει χαρούπια από το Γαβαλοχώρι Χανίων, το Στύλο, την Ιεράπετρα και τον Άγιο Νικόλαο. Να σημειωθεί ότι η χαρουπιά είναι ένα δέντρο που δεν ψεκάζεται και δεν λιπαίνεται. «Οι προμηθευτές μας παρέχουν καρπούς υψηλής ποιότητας χωρίς χημικά. Μόνο οι καλύτεροι καρποί οδηγούνται στο στάδιο παραγωγής» επισημαίνει ο κ. Μανούσακας και προσθέτει: «Σε όλη τη διάρκεια των διαδικασιών παραγωγής μας, δεν χρησιμοποιούμε καθόλου χημικά, συντηρητικά ή πρόσθετες ουσίες. Όλα τα προϊόντα που φθάνουν στην αποθήκη μας περνούν από διεξοδικούς ελέγχους ποιότητας».


Ο κ. Μανούσακας υπογραμμίζει ότι «δεν κάνουμε εισαγωγή χαρουπιού, χρησιμοποιούμε μόνο χαρούπια που μεγαλώνουν στο νησί της Κρήτης. Λόγω του εξαιρετικού κλίματος του νησιού, τα τελικά προϊόντα μας αποκτούν μοναδικές γεύσεις και αρώματα. Στο κατάστημά μας, που βρίσκεται στο εργοστάσιο, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν από το ευρύ φάσμα των προϊόντων μας από χαρούπι καθώς και των γλυκών, των ποτών και των γλυκισμάτων που προετοιμάζονται χρησιμοποιώντας τα».


Ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων


Το χαρούπι έχει μακρά ιστορία στην ανθρώπινη κατανάλωση. Ο Έλληνας φιλόσοφος Θεόφραστος κατέγραψε το 4 π.Χ. ότι οι συμπατριώτες του Έλληνες αποκαλούσαν το χαρούπι «αιγυπτιακό σύκο».


Υπάρχουν στοιχεία ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το χαρούπι. Λοβοί αλλά και σπόροι χαρουπιού έχουν βρεθεί σε αιγυπτιακούς τάφους. Επίσης οι Ρωμαίοι έτρωγαν τις φλούδες του χαρουπιού για τη φυσική γλυκύτητά τους όταν ήταν ακόμα πράσινες και φρέσκιες.


Επομένως, το χαρούπι ως τρόφιμο δεν αποτελεί πρόσφατη ανακάλυψη. Όπως λέει και ο ιδρυτής της Creta Carob, Ηλίας Μανούσακας, το χαρούπι «είναι ο χαμένος θησαυρός της Κρήτης».


Ειδικότερα στην Κρήτη η καλλιέργεια της χαρουπιάς ήταν ευρέως διαδεδομένη. Σε περιόδους κατοχής της Κρήτης, όπως της γερμανικής, χιλιάδες οικογένειες κατάφεραν να επιβιώσουν από την συγκομιδή και την κατανάλωση άγριων χαρουπιών. Τα χρησιμοποιούσαν για να παρασκευάσουν διάφορα είδη κυρίως αλεύρι μέχρι και…. «καφέ» όπως αποκαλούσαν ένα ρόφημα με βάση τα χαρούπια.


Στη δεκαετία του ΄70 η αξιοποίηση των χαρουπιών περιορίστηκε στην παρασκευή ζωοτροφών και τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια έχει ατονήσει.


Τελευταία, η καλλιέργεια επανέρχεται με πρωτοβουλία της Creta Carob. Σύμφωνα με την εταιρεία η συγκομιδή των λοβών του χαρουπιού θα πρέπει να γίνεται πριν από τις χειμερινές βροχές. Τα χαρούπια καθαρίζονται με αέρα για να αφαιρεθούν όλα τους τα φύλλα καθώς και τα μικρά κλαδιά. Κατόπιν καθαρίζονται διεξοδικά με υγρό και στεγνό καθαρισμό για να εξασφαλιστεί η ποιότητα του τελικού προϊόντος. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύνθλιψης ο λοβός του χαρουπιού κόβεται σε μικρότερα κομμάτια για την εξαγωγή του σπόρου του χαρουπιού. Μετά από την εξαγωγή των σπόρων οι λοβοί υποβάλλονται σε περαιτέρω επεξεργασία για να δημιουργηθεί το ευρύ φάσμα των προϊόντων από χαρούπι. 

Πηγή: Πατρίς / inout.gr



\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\










Σήμερα... 30/3


Δημοφιλείς αναρτήσεις