Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Χριστουγεννιάτικη ιστορία

Χριστουγεννιάτικη ιστορία

Κάρολος Ντίκενς 

Ήταν μια φορά κι έναν καιρό… πριν 177 χρόνια, σαν σήμερα!

της Ελένης Μπετεινάκη

Ένα χειμωνιάτικο πρωινό της 19ης Δεκεμβρίου του 1843 και το χιόνι είχε σκεπάσει τα πάντα στην μικρή πόλη του Λονδίνου . 

Ο παγετός είχε κάνει τους δρόμους πολύ επικινδύνους και τα λιγοστά φανάρια που ακόμα δεν είχαν περάσει να τα σβήσουν από τους δρόμους έδειχναν το τοπίο ακόμα πιο μαγικό απ’   ότι μπορούσε κάποιος να φανταστεί.

Για τον Charles Dickens δεν ήταν μια συνηθισμένη μέρα… Ούτε ο ίδιος δεν το είχε καταλάβει τότε. Είχε σηκωθεί πολύ νωρίς,  να πάει στη δουλειά του. 

Χρόνια τώρα δούλευε σαν ανταποκριτής της εφημερίδας και όλοι ήξεραν πως ήταν ο καλύτερος στενογράφος και ακριβέστατος στις πληροφορίες του σε ολόκληρη την πόλη. Θυμήθηκε πως έπρεπε να περάσει από την εκδοτική του εταιρεία την Chapman & Hall  για να πάρει κι ο ίδιος ένα αντίτυπο από μια ιστορία του που μόλις εκείνη την ημέρα θα κυκλοφορούσε. 

Τίτλος της  ήταν  « Α Christmas Carol »  ή 

«Η χριστουγεννιάτικη Ιστορία» και ήθελε να συνεννοηθεί με τον εκδότη του για την τιμή πώλησης.


Εντίθ Πιάφ

Εντίθ Πιάφ

Εντίθ Πιάφ: Η μικρή Γαλλίδα που κατέκτησε τον κόσμο

Εντίθ Πιάφ
Πηγή εικόνας: www.amazon.co.uk | Αυτόγραφο της σπουδαίας τραγουδίστριας Εντίθ Πιάφ.

Η Εντίθ Πιάφ ήταν η σπουδαιότερη τραγουδίστρια της Γαλλίας. Έζησε μια ζωή γεμάτη αντιθέσεις, ακροβατώντας ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Η θρυλική φωνή της έφτασε στα πέρατα του κόσμου και μίλησε απευθείας στις καρδιές των ανθρώπων, οι οποίοι μπορεί να μην καταλάβαιναν την γλώσσα των τραγουδιών της, αλλά καταλάβαιναν την γλώσσα της ψυχής της.

«Το να τραγουδάς είναι ένας τρόπος να δραπετεύεις. Είναι ένας άλλος κόσμος. Δεν πατάω πια στη γη».

Εντίθ Πιάφ


Έναν Δεκέμβρη στο Παρίσι

Στις 19 Δεκέμβρη του 1915, σε μια φτωχή συνοικία του Παρισιού, γεννήθηκε από ένα ζευγάρι καλλιτεχνών, ένα κοριτσάκι με το όνομα Εντίθ Τζοβάνα Γκασιόν.  Το μικρό κορίτσι θα βίωνε από πολύ νωρίς τις δυσκολίες της ζωής, αφού η μητέρα του, Ανιτά Μεγιάρ, η οποία ήταν λυρική τραγουδίστρια, το εγκατέλειψε. Λίγο αργότερα εγκαταλείφθηκε και από τον πατέρα της, ο οποίος αδυνατούσε να την μεγαλώσει μόνος.

Το κορίτσι έμεινε για δύο χρόνια με την γιαγιά, από την πλευρά της μητέρας του, και αργότερα ο πατέρας, Λουί Αλφόνς Γκασσιόν, ο οποίος εργαζόταν τότε σε ένα τσίρκο και ως ακροβάτης του δρόμου, την πήρε και την έδωσε στη δική του μητέρα. Έτσι, από το 1917, η μικρή Εντίθ βρέθηκε να μεγαλώνει με την άλλη της γιαγιά, η οποία διατηρούσε έναν οίκο ανοχής στην Νορμανδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Δημοφιλείς αναρτήσεις