Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο




 























Λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο: Πόσο προσέχετε;
Γράφει η Νίκη Κουλουμπή – Βιοπαθολόγος Μικροβιολόγος

Οι στρεπτόκοκκοι είναι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στη φυσιολογική χλωρίδα ανθρώπων και ζώων.

Μερικά είδη όπως ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος (πυογόνος στρεπτόκοκκος S.pyogenes), o S.agalactiae, o Πνευμονιόκοκκος (S.pneumoniae) ασκούν παθογόνο δράση.

ΠΥΟΓΟΝΟΣ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΣ

Προκαλεί:

1) Φαρυγγίτιδα

2) Στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, η οποία είναι η συχνότερη μικροβιακή νόσος της παιδικής ηλικίας.

Ο ασθενής παρουσιάζει δυσκαταποσία, πόνο στο φάρυγγα, ερυθρότητα ή και επίχρισμα στις αμυγδαλές ή στον οπίσθιο φάρυγγα, διόγκωση επιχώριων λεμφαδένων, πυρετό.

Εργαστηριακά: αύξηση λευκών αιμοσφαιρίων με υπεροχή των πολυμορφοπύρηνων. Μια ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αποτελεί το strep test, το οποίο γίνεται με φαρυγγικό επίχρισμα. Επίσης, στη διάγνωση συμβάλλει σημαντικά η καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος.

3) Οστρακιά: η νόσος χαρακτηρίζεται από εξάνθημα συνήθως ερυθηματοκηλιδώδες.

4) Ερυσίπελας: αποτελεί βαριά και οξεία φλεγμονή του δέρματος με συμμετοχή των λεμφικών αγγείων του δέρματος.

Μη σηπτικές επιπλοκές:

1) Ρευματικός πυρετός: στη κλασσική του μορφή εκδηλώνεται ως οξεία εμπύρετη νόσος, επιπλοκή της οποίας είναι η καρδιακή βλάβη.

2) Οξεία σπειραματονεφρίτιδα: πρόκειται για οξεία φλεγμονώδη βλάβη των νεφρών, χαρακτηριζόμενη από οίδημα, υπέρταση, αιματουρία και πρωτεϊνουρία.

ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΣ ΟΜΑΔΑΣ Β ( S.agalactiae)

Προκαλεί λοιμώξεις νεογνών, όπως σηψαιμία,μηνιγγίτιδα. Προδιαθεσικοί παράγοντες αποτελούν η πρόωρη ρήξη υμένων, ο εργώδης τοκετός, κ.α. Για το λόγο αυτό οι έγκυες στην 36η βδομάδα της κύησης θα πρέπει να υποβάλλονται σε καλλιέργεια κολπικού εκκρίματος έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι φορείς του S.agalactiae, ώστε να λάβουν την κατάλληλη χημειοπροφύλαξη. Στους ενήλικες, οι λοιμώξεις από S.agalactiae είναι πιο σπάνιες και αφορούν στις γυναίκες μετά τον τοκετό και τη λοχεία, αλλά και σε ανοσοκατασταλμένους και ηλικιωμένους.

ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟΣ ( S.pneumoniae )

Προκαλεί:

1) Πνευμονία: εισβάλλει με υψηλό πυρετό, με ρίγος, παραγωγικό βήχα, αιματηρή απόχρεμψη, δύσπνοια, κυάνωση. Στη διάγνωση, σημαντικό ρόλο παίζει η gram χρώση στα άμεσα παρασκευάσματα πτυέλων και στη συνέχεια η καλλιέργεια πτυέλων.

2) Μέση πυώδη ωτίτιδα – παραρρινοκολπίτιδα. Ο πνευμονιόκοκκος μαζί με τον H.influenzae είναι τα συχνότερα αίτια της μέσης πυώδους ωτίτιδας και παραρρινοκολπίτιδας.

blog.nowdoctor.gr



\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\



>

Καλλιέργεια της ροδιάς σε κήπο και γλάστρα

Ρόδια



Εικόνα 1. Ρόδια.

Επιστημονική ονομασία: Punica granatum, οικ. Punicaceae
Κοινή ονομασία: Ροδιά, οικ. Πουνικίδων.

Η ροδιά είναι θάμνος που προέρχεται από την νότιο ή δυτική Ασία, ο οποίος μεταφέρθηκε κατά την αρχαιότητα στο μεσογειακό χώρο όπου και προσαρμόστηκε πολύ καλά. Η παράδοση αναφέρει για τη προέλευση της τα εξής: η αρχαία φοινικική πόλη Punica βρισκόταν στην βόρεια Αφρική όπου οι ρωμαϊκές λεγεώνες κατά τη πορεία τους εναντίον της Καρχηδόνας, τον 3ον αιώνα π.Χ. συνάντησαν για πρώτη φορά στο δρόμο τους φυτά ροδιάς, των οποίων οι καρποί ήταν πλούσιοι.  Αναφέρεται επίσης και στη Παλιά Διαθήκη, με την ονομασία rimmon, όπου θεωρούνταν δένδρο ιερό.
Σήμερα, η καλλιέργεια της  ροδιάς έχει μεγάλη εξάπλωση στις ασιατικές χώρες, όπως το Αφγανιστάν, τη Περσία, τις Ινδίες αλλά και στις Μεσογειακές χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Τυνησία κ.α. Η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ροδιών στον κόσμο είναι το Ιράν με μέση κατανάλωση 7-8 κιλά ρόδια/ έτος/ άτομο. Οι κυριότεροι νομοί παραγωγής ροδιών στην Ελλάδα είναι: Αργολίδας, Κιλκίς, Ξάνθης, Θεσπρωτίας, Αιτωλοακαρνανίας, Λάρισας και Πέλλας. Η ελληνική αγορά είναι ελλειμματική όσον αφορά τα ρόδια και για το λόγο αυτό κάθε χρόνο γίνονται εισαγωγές που φθάνουν τους 800 τόνους και οι κυριότερες χώρες από τις οποίες γίνονται οι εισαγωγές είναι η Τουρκία, το Ιράν και η Ινδία.
Άνθη ροδιά
Εικόνα 2. Άνθη ροδιάς.



Βοτανικά χαρακτηριστικά

Η ροδιά είναι ένας δενδρώδης φυλλοβόλος θάμνος, με γρήγορη ανάπτυξη και με βλάστηση που μπορεί να φτάσει τα 5-6 μέτρα. Οι βλαστοί της ροδιάς είναι αγκαθωτοί κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης της, ενώ ο κορμός της διακλαδίζεται από χαμηλά. Τα φύλλα της είναι μικρά, λεία, στην αρχή έχουν κοκκινωπό χρώμα ενώ στο τέλος αποκτούν σκούρο πράσινο. Τα άνθη της ροδιάς έχουν λευκό, κόκκινο ή κίτρινο-άσπρο χρώμα ανάλογα με τη ποικιλία. Τα άνθη  εμφανίζονται είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες των 3-7 ανθέων.
Τα ρόδια σχηματίζονται στη κορυφή των βλαστών με μέγεθος πορτοκαλιού ή και λίγο μεγαλύτερο. Το σχήμα του καρπού είναι σφαιρικό και το χρώμα αρχικά είναι πράσινο, έπειτα γίνεται κίτρινο- κόκκινο ενώ κατά την ωρίμανση είναι σκούρο κίτρινο μέχρι απαλό κόκκινο.
Η ροδιά μπορεί να μπει σε καρποφορία από το 3ο έτος ενώ σε πλήρη παραγωγή φθάνει μετά το 7ο έτος. Η ωρίμανση των καρπών γίνεται τη περίοδο Σεπτέμβριο- Οκτώβριο ανάλογα με τη ποικιλία.


Ποικιλίες και είδη ροδιάς

Ανάλογα με τη περιεκτικότητα τους σε οξέα οι ποικιλίες διακρίνονται σε γλυκές, ημίγλυκες και όξινες.
Γλυκές ποικιλίες: Πολίτικη και Καράβελος (κατάλληλη για νωπή κατανάλωση).
Ξινές ποικιλίες: Λειφάνια (οι σπόροι της δεν μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα), Τσιπορόδια, Χονδρορόδια (η γεύση τους είναι χαρακτηριστικά γλυκόξινη), Κρασορόδια (οι καρποί της σχίζονται εύκολα), Γούνες (οι σπόροι έχουν έντονο κόκκινο χρώμα) και Ξινορόδια.
Ανάλογα με τον τόπο προέλευσης, οι ποικιλίες διακρίνονται σε: Ερμιόνης, Γλυκιά Πατρών, Ξινή Πατρών, Τανάγρας και Χίου.
Μετά έχουμε τις Μεσογειακές, τις ποικιλίες Μέσης Ανατολής και τις ποικιλίες Αμερικής.
Πέρα από τις ποικιλίες που είναι κατάλληλες για παραγωγή, υπάρχουν καλλωπιστικές ποικιλίες κατάλληλες για κηποτεχνία. Οι κυριότερες ποικιλίες από αυτές είναι:

  • Punica granatum “Legrelliae”, η οποία παρουσιάζει πλούσια άνθηση , το ύψος της φτάνει τα 1,80-4 μέτρα και την φυτεύουμε ή την άνοιξη ή το φθινόπωρο
  • Punica granatum “ Albo Plena” : φτάνει τα 2,5 μέτρα ύψος
  • P.granatum “California Sunset”
  • P.grnatum “Fruits Violets”
  • P.granatum “Luteum Plenum”
  • P.granatum “Maxima Rubra”
  • P.granatum “Nochi Shibari”
Τέλος, έχουμε τις νάνες ποικιλίες που είναι κατάλληλες για καλλιέργεια σε γλάστρα και είναι οι εξής:

  • P.granatum  “Nana”
  • P.granatum “Chico”
  • P.granatum “Nana Gracillisima”
  • P.granatum “Nana Emperor”
  • P.granatum “Toyosho”


Κατάλληλο κλίμα και έδαφος για τη ροδιά

Το κλίμα που ταιριάζει καλύτερα στη ροδιά είναι το τροπικό ή υποτροπικό. Ευδοκιμεί σε περιοχές που έχουν θερμό και ξηρό κλίμα και αντέχει πολύ καλά στη ξηρασία. Παρουσιάζει μεγαλύτερη αντοχή στο ψύχος συγκριτικά με την ελιά και τα εσπεριδοειδή αλλά δεν αντέχει σε θερμοκρασία κάτω από τους -12 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε περιοχές που παρουσιάζονται τακτικά ομίχλες και επικρατούν βόρειοι άνεμοι.
Σχετικά με το έδαφος, η ροδιά δεν απαιτεί κάποιον ιδιαίτερο τύπο εδάφους αλλά αποδίδει καλύτερα σε εδάφη που είναι βαθιά, στραγγίζονται καλά και το pH τους κυμαίνεται από 5,5 έως 7,0. Πολύ καλά αποτελέσματα δίνει η καλλιέργεια της σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε ποτάμια. Οι Τούρκοι και οι Πέρσες καλλιεργητές της ροδιάς λένε ότι “η ροδιά πρέπει να έχει τα πόδια στο νερό και το κεφάλι στον ήλιο”. Η ροδιά είναι δένδρο ανεκτικό στο ασβέστιο αλλά και στην αλατότητα του νερού.


Φύτευση ροδιάς

Η καλύτερη εποχή για να φυτεύσετε δενδρύλλια ροδιάς είναι Φλεβάρη με Μάρτη και τα δενδρύλλια που θα χρησιμοποιήσετε να είναι μέχρι 2 ετών. Εάν έχετε κήπο στο σπίτι σας, η απόσταση φύτευσης εξαρτάται από το αν θα τη διαμορφώσετε σε θάμνο, οπότε ανάμεσα από τα δένδρα αφήνετε απόσταση 4 μέτρων, αν θα τη καλλιεργήσετε σαν δένδρο, οπότε η απόσταση είναι 4-5 μέτρα και αν τη χρησιμοποιήσετε ως καλλωπιστικό, πιθανά για τη δημιουργία φράχτη, η κατάλληλη απόσταση είναι 30-40 εκατοστά.
Μια προσοχή θέλει κατά τη φύτευση των δενδρυλλίων, όπου πρέπει να ανοίξετε λάκκους κατά 10 εκατοστά μεγαλύτερους από τους λάκκους που ανοίχθηκαν στο φυτώριο όταν αγοράσατε τα δενδρύλλια και το βάθος τους πρέπει να φτάνει τα 15-20 εκατοστά.


Λίπανση ροδιάς

Δεν πρέπει να λιπαίνετε χωρίς να ποτίζετε και το αντίστροφο. Είναι καλό κατά τη φύτευση των δενδρυλλίων, αν έχετε τη δυνατότητα, να ενσωματώσετε ποσότητα χωνεμένης κοπριάς. Για παράδειγμα, σε ένα κήπο 10 τ.μ. ποσότητα 10-20 κιλά είναι αρκετά και μαζί με τη κοπριά προσθέτετε 500 γραμ./δένδρο απλό υπερφωσφορικό λίπασμα και 300 γραμ./δένδρο θειϊκό κάλιο.
Σύμφωνα με ερευνητές, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής του δενδρυλλίου, η χορήγηση 10-15 αζώτου γραμ./δένδρο/μήνα, δίνει βοηθάει πολύ την ανάπτυξη του φυτού.
Κατά το δεύτερο έτος και πριν την άνθηση (Μάιος), χορηγούνται 100 γραμ. αζώτου, 200 γραμ. φωσφόρου και 100 γραμ. καλίου/δένδρο.
Κατά το τρίτο έτος συστήνεται η εφαρμογή 250-350 γραμ. αζώτου/δένδρο/έτος και φώσφορο-κάλιο μια ποσότητα 150-200 γραμ./δένδρο/έτος.
Όταν τα δένδρα σας μπουν στην καρποφορία (4-5 έτος)  έχουμε την αζωτούχο λίπανση όπου σε κάθε δένδρο/έτος χορηγούμε 80-150 γραμ. άζωτο την οποία μοιράζουμε σε 2-3 δόσεις, αρχίζοντας από τα τέλη του χειμώνα.
Στα επόμενα δύο χρόνια, η αζωτούχος λίπανση (ανάλογα με τη βλάστηση μας) χωρίζεται σε 2-3 δόσεις, με πρώτη εφαρμογή στα τέλη του χειμώνα με αρχές άνοιξης.


Άρδευση ροδιάς

Η ανάγκη της ροδιάς σε νερό είναι 125-150 εκατοστά ετησίως, τα οποία καλύπτονται από τις βροχοπτώσεις. Αν όμως οι βροχοπτώσεις δεν είναι ικανοποιητικές, τότε ποτίζουμε κάθε 8-10 ημέρες, χωρίς όμως το νερό να “λιμνάζει”.


Κλάδεμα ροδιάς

Αν θέλετε η ροδιά σας να μοιάζει με θάμνο, επειδή είναι δένδρο με πολλούς κορμούς,  αφήστε 3-5 κορμούς και να δώσετε στο δένδρο το σχήμα του κυπέλλου, ώστε να δέχεται όσο το δυνατόν περισσότερο ηλιακό φως. Το σχήμα κύπελλο δίνεται ως εξής: τα δενδρύλλια, μετά τη φύτευση, τα κόβετε περίπου στα ? του ύψους τους, που συνήθως είναι 60 εκατοστά, ενώ κόβετε και κλαδιά που βρίσκονται σε ύψος κάτω από τα 30 εκατοστά. Στη συνέχεια κλαδεύετε το δένδρο ώστε να παραμείνουν 3-5 κορμοί. Στο τέλος του δεύτερου έτους, οι βλαστοί που έχουν βγει και είναι σε ύψος μικρότερο των 30 εκατοστών από το έδαφος και όσοι έχουν τάση προς το εσωτερικό του δένδρου, τους κόβετε. Από κει και πέρα, το κλαδεύετε κάθε χρόνο και απομακρύνετε παλιούς βλαστούς και ξερά κλαδιά.
Αν πάλι θέλετε να δώσετε στη ροδιά σας τη δενδρώδη μορφή, κλαδέψτε ελαφρώς τα κλαδιά της στο μήκος και απομακρύνετε τους βλαστούς που δεν έχουν καλή θέση ή αναπτύσσονται προς το εσωτερικό ή είναι ξηροί.
Στη πορεία, αφού το δένδρο σας έχει μπει στη παραγωγική ηλικία, κλαδεύουμε κάθε χρόνο κατά τη χειμερινή περίοδο και κλαδεύουμε βλαστούς που βρίσκονται πάνω σε κλαδιά 2-3 ετών και βεβαίως ότι είναι “γερασμένο”.


Καλλιέργεια ροδιάς σε γλάστρα

Αγοράζοντας μια νάνα ποικιλία και ακολουθώντας τα παραπάνω σχετικά με την λίπανση, τα κλάδεμα κτλ., η ροδιά μπορεί να αναπτυχθεί σε γλάστρα.


Καταπολέμηση ζιζανίων

Η ροδιά δέχεται μεγάλο ανταγωνισμό από τα ζιζάνια και για αυτό είναι καλό να καλύπτουμε τη περιοχή γύρω από το δένδρο μας με φυτικά υπολείμματα έτσι ώστε να εμποδίζεται η ανάπτυξη των σπόρων των ζιζανίων συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στη διατήρηση της θερμοκρασίας του εδάφους. Επίσης, όσοι διαθέτετε περιστροφικό μηχάνημα, κατεργάζεστε το έδαφος σε βάθος 15-20 εκατοστά ή ακόμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χορτοκοπτικό μηχάνημα το οποίο δεν ζημιώνει το ριζικό σύστημα.
Στη χώρα μας, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα για τη καταπολέμηση των ζιζανίων στη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Στη Γαλλία πάλι, χρησιμοποιούνται ζιζανιοκτόνα που έχουν τις δραστικές ουσίες: carfentrazone-ethyl, flumioxazin, terbacil και sulfentrazone. Υπάρχει ένα ζιζανιοκτόνο, το Reglone, το οποίο χρησιμοποιείται για τη καταπολέμηση των ζιζανίων στο αμπέλι, στο τριφύλλι, στη μηδική και γενικά στα δέντρα, δεν είναι συγκεκριμένα για τη ροδιά.
Αν κάποιος θέλει να το ρισκάρει… του εύχομαι καλή επιτυχία και να μας ενημερώσει για τα αποτελέσματα!


Εχθροί και ασθένειες της ροδιάς

Η συνέχεια εδώ http://www.kalliergo.gr/home-kalliergo/rodia-kalliergeia-exthroia-astheneies.html


\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

 

 

 

Σήμερα ... 17/3

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
ΑΛΕΞΙΟΣ
ΓΕΡΤΡΟΥΔΗ
 

«Άλικο Γράμμα»




16 Μαρτίου 1850 - Εκδίδεται το έργο του Ναθάνιελ Χόθορν, «Άλικο Γράμμα», που αναφέρεται στη μοιχεία και την προδοσία στις αμερικανικές αποικίες.

Τοποθετημένη στην τραχιά κοινωνία των Πουριτανών του 17ου αιώνα, αυτή η ιστορία μιας αθέμιτης σχέσης, που καταλήγει στη γέννηση ενός παιδιού, αποκαλύπτει το ενδιαφέρον του Χώθορν για τη σύγκρουση ανάμεσα στη δημόσια και στην ιδιωτική ζωή και τις τραγικές -πολλές φορές- συνέπειές της. Δημόσια διαπομπευμένη και εξοστρακισμένη από μια κοινωνία, που με πρόσχημα την ηθική ελέγχει κάθε στιγμή της ιδιωτικής ζωής, η Έστερ Πριν αναδεικνύεται με την εσωτερική της δύναμη ως η πρώτη αληθινή ηρωίδα του αμερικανικού μυθιστορήματος. Ο Άρθουρ Ντιμσντέιλ, παγιδευμένος στους κανόνες της πουριτανικής κοινωνίας, θάβει το πάθος του, αρνείται την Έστερ, υποκύπτει στις κοινωνικές συμβάσεις και καταστρέφει τον εαυτό του.

http://www.bigbook.gr/index.php?lang_id=1&mode=singleBook&book_id=106486


\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\






Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Έρευνα: Ο σκύλος κάνει καλό στην υγεία!

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΙ
Το να έχει κανείς ένα σκύλο στην κατοχή του είναι πολύ υγιές και ταυτόχρονα αποτελεί τέλεια γυμναστική καθώς αναγκάζονται ακόμα και οι άνθρωποι που βαριούνται να κινηθούν...

Αυτό έδειξε μια νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Preventive Medicine".

Οι ερευνητές από την Καλιφόρνια έδωσαν ένα ερωτηματολόγιο σε περίπου 1000 ιδιοκτήτες σκυλιών για να το συμπληρώσουν.
Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα δύο στους τρεις επιβεβαίωσαν πως "εξαναγκάστηκαν" να πραγματοποιούν περιπάτους, από την μέρα που απέκτησαν σκύλο, πράγμα που δεν έκαναν προηγουμένως.
Αναλύοντας τις απαντήσεις οι επιστήμονες κατέδειξαν πως το 64% όσων συμμετείχαν στην έρευνα περπατούσε για 186 λεπτά την εβδομάδα και κατάφερνε έτσι χωρίς να το συνειδητοποιεί, να φτάνει τα επίπεδα άσκησης που δίνονται για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων που δεν έβγαζαν βόλτα τα τετράποδά τους ή που το ανέθεταν σε εταιρίες δεν είχαν καμία ωφέλεια στην ζωή τους από άποψη γυμναστικής.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του "παγκόσμιου οργανισμού υγείας" αρκούν 30 λεπτά απλής γυμναστικής όπως το περπάτημα, για πέντε φορές την εβδομάδα, ώστε να πετύχουμε μια καλή φυσική κατάσταση, κάτι που επιτυγχάνεται από όσους έβγαζαν βόλτα τα σκυλάκια τους...

http://www.inews.gr/


\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\




Ταραμοσαλάτα λευκή

ταραμοσαλάτα λευκή


Ταραμοσαλάτα λευκή και απέριττη σε 5 λεπτά


Η σημαντικότερη συμβουλή: Διαλέξτε τον καλύτερο ταραμά γιατί κάνει μεγάλη διαφορά στην γεύση. Ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, αυτός που παλιά τον ζητούσαμε ως «βασιλικό ταραμά» είναι τέλειος. Χρησιμοποιήστε κάποιο σφιχτό μπαγιάτικο ψωμί για να δώσετε τον καλύτερο τόνο στην υφή της ταραμοσαλάτας. Και προσοχή! Μην υπερβάλετε στο κρεμμύδι -καλύτερα λιγότερο παρά περισσότερο.

Αν και στη συνταγή δεν γράφεται -ως μη απαραίτητο-, στη δική μου ταραμοσαλάτα (όπως παντού σχεδόν) μπαίνει πάντα και μια καλή πρέζα λευκό πιπέρι. Το αποτέλεσμα δεν είναι έντονο, υπάρχει αυτό το κάτι στην επίγευση, αλλά γούστα είναι αυτά και ο καθένας συντονίζεται στα δικά του. Έτσι κι αλλιώς, ανάλογα με τον ταραμά που θα αγοράσετε και την τελική γεύση που προτιμάτε, θα χρειαστεί ίσως να «πειράξετε» ελαφρώς τη συνταγή. Αν το επιχειρείτε πρώτη φορά, κάντε το σιγά-σιγά, ώστε η ταραμοσαλάτα να μην σας βγει ούτε …λαδερή (πραγματικά δεν το χρειάζεται το πολύ λάδι), ούτε ξινή ούτε και αλμυρή.


Δείτε και τις σχετικές συνταγές: αφράτη ταραμοσαλάτα μους χωρίς ψωμί και αυθεντική χαβιαροσαλάτα Σμύρνης, ρεγγοσαλάτα, αυγοτάραχο.
Προετοιμασία: 5 λεπτά όλα μαζί, συν το μούσκεμα του ψωμιού. Πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή.
• 170 γραμ. λευκό ταραμά
• ½ λευκό κρεμμύδι ή 2 κοκκάρια καθαρισμένα (προσοχή: όχι κρεμμύδι που να είναι πολύ αψύ)
• 100 ml χυμό λεμόνι
• 120 ml ελαιόλαδο
• 3 φλιτζ. ψίχα ψωμιού ολικής ή ζυμωτό (να έχει υφή), μουσκεμένο σε νερό και στραγγισμένο καλά

Περνάτε το κρεμμύδι στο μπλέντερ να ψιλοκοπεί. Προσθέτετε τον ταραμά και λίγο -λίγο το λάδι, χτυπώντας τα να γίνουν πολτός (περίπου μισό λεπτό σε γρήγορη ταχύτητα).

Προσθέτετε την ψίχα του ψωμιού και σιγά-σιγά το υπόλοιπο λάδι και το λεμόνι, χτυπώντας και δοκιμάζοντας, ώστε να έρθει ακριβώς στην γεύση που σας αρέσει.

Σερβίρισμα: Κλασικό σε μπολάκι ή πιατάκι. Η ταραμοσαλάτα είναι τέλεια και μόνο με μια ελίτσα ον τοπ.


\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\





Δημοφιλείς αναρτήσεις