Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

ΤΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΡΗΓΜΑΤΑ

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη ΕΛΛΑΝΙΑ ΠΥΛΗ.

ΙΔΟΥ ΤΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΡΗΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ- ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΛΕΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΥΡΝΑΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ… (Βίντεο)

ellaniapili.blogspot.com 
Οι έρευνες για πετρέλαιο ενεργοποιούν ρήγματα για σεισμούς; Αυτό είναι το σενάριο που κυκλοφορεί στο μυαλό πολλών Ελλήνων τις τελευταίες ώρες μετά τους απανωτούς σεισμούς που πλήττουν την χώρα μας ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές έρευνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις ΗΠΑ έκθεση έδειξε ότι οι γεωτρήσεις προκαλούν σεισμούς. Οι έρευνες όμως;
Η σχέση βαθιών γεωτρήσεων για την άντληση πετρελαίου και σεισμικών δονήσεων είναι όντως ένα πραγματικό γεγονός που έχει καταγραφεί επίσημα και έχει προκαλέσει το μεγάλο ενδιαφέρον των Αμερικανών επιστημόνων.

Όπως αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία , ερευνητές της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS εκτιμούν ότι η απότομη αύξηση που καταγράφεται τελευταία στη συχνότητα των σεισμών στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ οφείλεται πιθανότητα στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μάλιστα σημειώνουν ότι η συχνότητα δονήσεων με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ αυξήθηκε κατά 20 φορές από τα τέλη του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα, και η μεταβολή αυτή «είναι σχεδόν σίγουρα ανθρωπογενής» .
Η έρευνα καταγράφει μια μικρή αρχικά αύξηση των σεισμών που εμφανίστηκε το 2001 κατά μήκους των συνόρων του Κολοράντο και του Νέου Μεξικού , μια περιοχή στην οποία άρχισαν τότε να εξορύσσονται μεγάλες ποσότητες μεθανίου. Μια δεύτερη και πιο απότομη αύξηση καταγράφηκε το 2009 σε όλη τη μεσοδυτική χώρα και δείχνει να συνδέεται με τις γεωτρήσεις πετρελαίου και αερίου, από τις οποίες αρκετές βρίσκονται στο Άρκανσο και την Οκλαχόμα.
Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες είχαν αποδώσει τους σεισμούς στο Άρκανσο, την Οκλαχόμα και το Οχάιο στις λεγόμενες γεωτρήσεις υδραυλικής διάρρηξης , στις οποίες τεράστιες ποσότητες νερού, χημικών και άμμου διοχετεύονται υπό πίεση μέσα σε σχιστολιθικά πετρώματα, τα οποία θρυμματίζονται απότομα και απελευθερώνουν έτσι το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο που περιέχουν στο εσωτερικό τους.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geology προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα συμπεράσματά της σχετικά με το εάν η άντληση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου προκαλεί σεισμούς. Ειδικότερα, η μελέτη εξετάζει το μεγαλύτερο σεισμό στην ιστορία της Οκλαχόμα, μία δόνηση 5,7 που έπληξε την μικρή πόλη της Prague στις 6 Νοεμβρίου 2011. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε 17 πολιτείες.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, ο ένοχος δεν είναι αυτή καθαυτή η γεώτρηση, αλλά η έγχυση των λυμάτων από την άντληση πίσω στο έδαφος μετά τη γεώτρηση. Ακόμα κι αν τα λύματα είχαν ριχτεί σε παλιά πηγάδια γύρω από την Prague από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι μελετητές υποστηρίζουν ότι, καθώς οι ρωγμές που στο παρελθόν περιείχαν πετρέλαιο γέμιζαν με νερό, από το 2001 έως το 2006, το μέγεθος της πίεσης που απαιτείται για να συνεχίσουμε να διοχετεύουμε το νερό υπόγεια δεκαπλασιάστηκε. Η προκύπτουσα μεταβολή της πίεσης προκάλεσε μία όχληση σε ένα κοντινό ρήγμα γνωστό ως ρήγμα Wilzetta και, στη συνέχεια, ήρθε ο σεισμός. Το πηγάδι που εξετάζει η μελέτη δεν διανοίχτηκε με την αμφιλεγόμενη τεχνική της υδραυλικής ρωγμάτωσης, γνωστής ως fracking.
Μια αξιολόγηση της μελέτης από το Lamont-Doherty Earth Observatory του Πανεπιστημίου της Κολούμπια αναφέρει τα λόγια μίας εκ των συντακτών της μελέτης, της γεωλόγου Heather Savage της Κολούμπια: «Όταν ασκείς υπερβολική πίεση στο ρήγμα, μειώνεις την τάση που κρατά το ρήγμα καρφωμένο στη θέση του και τότε ακριβώς συμβαίνει ο σεισμός».
Υπήρξαν πολλοί σεισμοί πρόσφατα σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ που παραδοσιακά δεν έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τον εγκέλαδο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Αρκάνσας, Τέξας, Οχάιο και Κολοράντο – όλες πολιτείες όπου τυχαίνει η δραστηριότητα fracking να έχει αυξηθεί σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία. Η μελέτη του Geology εκτιμά ότι κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο αριθμός των σεισμών στις κεντρικές ΗΠΑ ήταν 11 φορές πιο υψηλός από το μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών.
Η ιδέα ότι η έγχυση νερού βαθιά στο έδαφος προκαλεί τους σεισμούς δεν είναι κάτι πρωτάκουστο ούτε καν σοκαριστικό. Είτε είμαστε υπέρ ή κατά του fracking, είναι δύσκολο να συλλάβουμε ότι η διοχέτευση δισεκατομμυρίων γαλονιών νερού και άλλων υγρών στο υπέδαφος εδώ και πολλές δεκαετίες, ίσως μια μέρα προκαλέσει μετακινήσεις στις μάζες, ιδιαίτερα όταν οι εν λόγω εδαφικές δομές έχουν μείνει ουσιαστικά ανέγγιχτες για εκατομμύρια χρόνια.
Τα αποτελέσματα της έρευνας από το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο που κυκλοφόρησε πέρυσι ουσιαστικά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια απότομη αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας στις κεντρικές ΗΠΑ ήταν το αποτέλεσμα της έγχυσης νερού σε υπόγειες κοιλότητες. Υπάρχει επίσης αυξανόμενη ανησυχία ότι η γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην Ολλανδία έχουν οδηγήσει σε κάποιους πρόσφατους σεισμούς.
Οργανώσεις που εναντιώνονται στο fracking ελπίζουν ότι η ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση στοιχείων που αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ των ενέσιμων λυμάτων και των σεισμών θα περιορίσουν τη χρήση του fracking. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η σύνδεση αυτή δεν φαίνεται να κερδίζει μεγάλη κύμα υποστηρικτών. Ακόμη και ενώ το Τέξας ξαναγράφει το νομικό πλαίσιο των γεωτρήσεων, η πολιτεία δεν εξετάζει τη σχέση. Ούτε η Καλιφόρνια, η οποία δεν είναι ξένη προς τους σεισμούς.
Οι υποστηρικτές του Fracking υποστηρίζουν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν κενά και ότι ο περιορισμός του fracking θα επιφέρει πολύ σοβαρότερες οικονομικές επιπτώσεις από τις ζημιές που μπορούν να προκαλέσουν μερικοί σεισμοί. Σε μια συζήτηση on line που αναρτήθηκε το Δεκέμβριο από το Πανεπιστήμιο Tufts, ο Bruce McKenzie Everett, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων Fletcher του Tufts και βετεράνος με εικοσαετή καριέρα στην ExxonMobil, σχολίαζε: «Αν επιβάλλαμε αυτή τη στιγμή μορατόριουμ στο νέο fracking, η τιμή του φυσικού αερίου θα ανέβαινε. Αυτό σημαίνει ότι θα ανέβαινε και η τιμή του ρεύματος και θα ακολουθούσε και η θέρμανση».
Στη Νέα Υόρκη, όπου οι ρυθμιστικές αρχές της πολιτείας μελετούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εκμετάλλευσης τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας απέρριψε τον κίνδυνο των σεισμών, αν και είχε προσλάβει έναν γεωλόγο της Κολούμπια για να το εξετάσει.
Ας δούμε τι έχει πει για το θέμα ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης αναφερόμενος στις γεωτρήσεις στο Κατάκολο που ξεκινούν άμεσα. Αναφέρει πως υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης ρηγμάτων αλλά και καταστροφής του περιβάλλοντος.
Ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, είπε στο «Ράδιο Γαμμα» ότι δεν αποκλείει φαινόμενο blowout, όπως έγινε στον κόλπο του Μεξικού, ενώ αναφέρει πως στην Πολιτεία της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ στην οποία δεν γίνονται ποτέ σεισμοί, άρχισε η γη να τρέμει με 5,7 Ρίχτερ.
Ο Άκης Τσελέντης ξεκαθάρισε από την αρχή πως δεν είναι αντίθετος με την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Ελλάδος. Όμως ζητά αυτή η εκμετάλλευση να γίνει σωστά, και όχι όπως πάνε. «Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η περιοχή της Δυτικής Ελλάδος είναι η πιο σεισμική περιοχή της Ευρώπης και μία από τις πιο σεισμικά ενεργές περιοχές του κόσμου. Να μην ξεχάσουμε επίσης πως το βασικό μας προϊόν είναι το τουριστικό προϊόν»…
Ο καθηγητής σεισμολογίας θεωρεί πως το εγχείρημα που ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες στο Κατάκολο είναι «μαύρη κατάρα». Λέει χαρακτηριστικά: «Θεωρώ πως αυτό που πάει να γίνει δεν είναι να βρουν τον μαύρο χρυσό, αλλά το όλο εγχείρημα θα είναι μαύρη κατάρα, γιατί στην εποχή των εναλλακτικών ενεργειών θα πρέπει να κοιτάξουμε αλλού και όχι στην πίσσα! Αλλά αυτό είναι πολιτική.
Σίγουρα όμως θα πρέπει να ξέρει η εταιρεία που να βάλει το τρυπάνι. Εδώ ένα Νοσοκομείο φτιάχνεις και κάνεις την λεγόμενη μελέτη σεισμικής επικινδυνότητας. Κάνεις μία επέκταση σχεδίου πόλεως και λες στον Δήμρχο πρόσεξε εδώ δεν θα επεκταθείς. Και αυτό στο δείχνει η μικροζωνική μελέτη» λέει ο καθηγητής επισημαίνοντας πως τιποτα από τα παραπάνω δεν έχει γίνει. Για να ξεδιπλώσει στην συνέχεια την επιχειρηματολογία του, που σίγουρα θα πρέπει να προβληματίσει τους αρμοδίους…
Κίνδυνος ενεργοποίησης ρηγμάτων! Θα κόψει την γεώτρηση σαν … καρότο!
Ο καθηγητής σεισμολογίας είναι κατηγορηματικός ως προς την πρόκληση σεισμών από τις γεωτρήσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας «Κόσμος της Πάτρας» τόνισε: «Η άντληση του πετρελαίου προκαλεί δευτερογενή γέννηση σεισμών, προκαλεί ενεργοποίηση ρηγμάτων. Αυτό είναι δεδομένο. Έχω χίλια παραδείγματα. Κλασικό παράδειγμα το παράδειγμα της Οκλαχόμα. Μία περιοχή εντελώς ασεισμική, στην οποία η άντληση προκάλεσε σεισμό κοντά στα 5,7 Ρίχτερ. Και με τεράστια σεισμική αλληλουχία. Εκεί δεν γίνονταν καθόλου σεισμό. Και δεν λέω να προκαλέσει σεισμό στο Ιόνιο και να καταστραφούν τα νησιά μας γιατί τα νησιά είναι θωρακισμένα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο σεισμός μπορεί να κόψει την γεώτρηση… σαν καρότο! Και επειδή μιλάμε για κοιτάσματα υψηλών πιέσεων τότε θα έχουμε το φαινόμενο blowout. Δεν μπορεί να δουλέψει και το πετρέλαιο βγαίνει πάνω. Και καταλαβαίνετε αυτό, τι σημαίνει! Ενδεχόμενο να υπάρξει ρύπανση… όπως στο Μεξικό! «Το φαινόμενο blowout συνέβη στον Κόλπο του Μέξικο» συνεχίζει ο καθηγητής.
«Εκεί είχαμε 4 εκατομμύρια βαρέλια αργό πετρέλαιο που βγήκαν στις ακτές και καταστράφηκαν ολόκληρες κοινωνίες. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν. Το οποίο δεν υπάρχει στην πραγματικά γελοία περιβαλλοντική μελέτη που κατατέθηκε. Πρώτο που πρέπει να γίνει είναι μία λεπτομερής μικροζωνική μελέτη του βυθού. Πρέπει με τεχνικές να δούμε που είναι τα σεισμογόνα ρήγματα, και δεύτερον εφόσον τοποθετηθεί η γεώτρηση και αρχίσει η πρώτη φάση της άντλησης να υπάρχουν δίκτυα τοπικά, υπάρχουν σήμερα τέτοιες τεχνικές με συστοιχία σεισμικών ραντάρ, με τα οποία εντοπίζουμε πολύ μικρούς σεισμούς. Για παράδειγμα βλέπω σήμερα σεισμούς στην Κεφαλλονιά, της τάξης του 0,2 Ρίχτερ στα 200 χιλιόμετρα. Επομένως πρέπει κατά τη διάρκεια της άντλησης να παρακολουθούμε, μήπως έχουμε ενεργοποίηση κάποιου κοντινού ρήγματος και μήπως έχουμε μετατόπιση επικέντρου προς την περιοχή της γεώτρησης. Και αυτό το γελοίο επιχείρημα που ακούω από τους ανθρώπους κάποιων εταιρειών, τα παπαγαλάκια τα λεγόμενα, ότι επειδή έχουν εύκαμπτα στελέχη γεωτρήσεων, δεν πρόκειται να σπάσουν, μα δεν μιλάω εγώ για σπάσιμο του σωλήνα της γεώτρησης, μιλάω για αστοχίες στον περιβάλλοντα χώρο».
https://www.youtube.com/watch?v=Ylld9j9rxag

Mε πληροφορίες από pentapostagma.gr


Πηγή:

makeleio.gr

ΣΙΜΟΝ ΜΠΟΛΙΒΑΡ ( 24 Ιουλίου 1783 - 17 Δεκεμβρίου 1830 )

ΣΙΜΟΝ ΜΠΟΛΙΒΑΡ ( 24 Ιουλίου 1783 - 17 Δεκεμβρίου 1830 )
Ν. ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ «ΜΠΟΛΙΒΑΡ» 
Φωτογραφία του χρήστη ΤΑ ΡΑΝΤΙΣΜΕΝΑ(Ομάδα καλλιτεχνικών, λογοτεχνικών, αναζητήσεων).
Μ π ο λ ι β ά ρ! Ονομα από μέταλλο και ξύλο, ήσουνα ένα λουλούδι μες στους
μπαχτσέδες της Νότιας Αμερικής.
Είχες όλη την ευγένεια των λουλουδιών μες στην καρδιά σου, μες στα μαλλιά σου, μέσα
στo βλέμμα σου.
Η χέρα σου ήτανε μεγάλη σαν την καρδιά σου, και σκορπούσε το καλό και το κακό.
Ροβόλαγες τα βουνά κι ετρέμαν τ' άστρα, κατέβαινες στους κάμπους, με τα χρυσά, τις
επωμίδες, όλα τα διακριτικά του βαθμού σου,
Με το ντουφέκι στον ώμο αναρτημένο, με τα στήθια ξέσκεπα, με τις λαβωματιές γιομάτο
το κορμί σου,
Κι εκαθόσουν ολόγυμνος σε πέτρα χαμηλή, στ' ακροθαλάσσι,
Κι έρχονταν και σ' έβαφαν με τις συνήθειες των πολεμιστών Ινδιάνων,
Μ' ασβέστη, μισόνε άσπρο, μισό γαλάζιο, γιά να φαντάζεις σα ρημοκλήσι σε περιγιάλι
της Αττικής,
Σαν εκκλησιά στις γειτονιές των Ταταούλων, ωσάν ανάχτορο σε πόλη της Μακεδονίας
ερημική. [...]
Μ π ο λ ι β ά ρ! Κράζω τ' όνομά σου ξαπλωμένος στην κορφή του βουνού Ερε,
Την πιό ψηλή κορφή της νήσου Υδρας.
Από δω η θέα εκτείνεται μαγευτική μέχρι των νήσων του Σαρωνικού, τη Θήβα,
Μέχρι κεί κάτω, πέρα απ' τη Μονεβασιά, το τρανό Μισίρι,
Αλλά και μέχρι του Παναμά, της Γκουατεμάλα, της Νικαράγκουα, του Οvτoυράς, της
Αϊτής, του Σαν Ντομίγκο, της Βολιβίας, της Κολομβίας, του Περού, της Βενε¬
ζουέλας, της Χιλής, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, Ουρουγουάη, Παραγουάη,
του Ισημερινού,
Ακόμη και του Μεξικού.
Μ' ένα σκληρό λιθάρι χαράζω τ' όνομά σου πάνω στην πέτρα, να 'ρχουνται αργότερα οι
ανθρώποι να προσκυνούν.
Τινάζονται σπίθες καθώς χαράζω -έτσι ήτανε, λεν, ο Μπολιβάρ- και παρακολουθώ
Το χέρι μου καθώς γράφει, λαμπρό μέσα στον ήλιο.
Είδες γιά πρώτη φορά το φως στο Καρακάς. Το φώς το δικό σου,
Μ πο λ ι β ά ρ, γιατί ως να 'ρθεις η Νότια Αμερική ολόκληρη ήτανε βυθισμένη στα πικρά σκοτάδια.
Τ' όνομά σου τώρα είναι δαυλός αναμμένος, που φωτίζει την Αμερική, και τη Βόρεια και τη Νότια, και την οικουμένη!
Οι ποταμοι Αμαζόνιος και Ορινόκος πηγάζουν από τα μάτια σου.
Τα ψηλά βουνά έχουν τις ρίζες στο στέρνο σου,
Η οροσειρά των Ανδεων είναι η ραχοκοκαλιά σου.
Στην κορυφή της κεφαλής σου, παλικαρά, τρέχουν τ' ανήμερα άτια και τ' άγρια βόδια,
Ο πλούτος της Αργεντινής.
Πάνω στην κοιλιά σου εκτείνονται οι απέραντες φυτείες του καφέ.
Σαν μιλάς, φοβεροί σεισμοί ρημάζουνε το παν,
Από τις επιβλητικές ερημιές της Παταγονίας μέχρι τα πολύχρωμα νησιά,
Ηφαίστεια ξεπετιούνται στο Περού και ξερνάνε στα ουράνια την οργή τους,
Σειούνται τα χώματα παντού και τρίζουν τα εικονίσματα στην Καστοριά,
Τη σιωπηλή πόλη κοντά στη λίμνη.
Μ π ο λ ι β ά ρ, είσαι ωραίας σαν Ελληνας.

Το Μερτικό των Αγγέλων

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Georgia Retetakou.
#Κλήρωση 1 Αυγούστου Το Μερτικό των Αγγέλων Μάρθα Πατλάκουτζα Εκδοσεις ΕΞΗ



Μπορεί να μην ήταν αυτό το όνομά του, μα όσα ψέλλισαν τα χείλη του ήταν αληθινά… Σε ένα προσφυγικό ψαροχώρι γεννήθηκε ο Κωσταντής. Χάδι μάνας δεν γνώρισε ποτέ του, οι άγγελοι την πήραν κοντά τους μόλις άκουσαν το κλάμα του, για να του μάθουν από το ξεκίνημα τι πάει να πει ζωή… Μεγάλωσε στα δύσκολα χρόνια του πολέμου. Κατοχή τα είχαν ονομάσει, μα ίσως θα έπρεπε να τα πουν σκοτάδι τρομακτικό. Πείνα αβάσταχτη έβρισκε τους ανθρώπους που κούρνιαζαν αδύναμα σε μια άκρη του δρόμου περιμένοντας να τους λυτρώσει ο θάνατος. Την ψυχή του στιγμάτισαν τα μάτια των νεκρών που μπροστά του έχασαν σε μια στιγμή τη λάμψη τους… Και τότε κατάλαβε ότι έπρεπε να φύγει, να ζήσει τη ζωή του στ’ άκρα για να σωθεί. Δεκαετία του ‘60. Στα καλντερίμια της ζωής ξεκινά η Οδύσσεια της ψυχής του. Μετανάστης στη Βαυαρία. Ανθρακωρύχος στη Λιέγη. Τα χρόνια της αθωότητας έχουν χαθεί. Αντρώνεται. Στύβει τον πόνο και τον μετουσιώνει σε δίψα για ζωή. Με τσέπη αδειανή και με πυξίδα το άγνωστο φτάνει στο Παρίσι. Αναζητά τον έρωτα… μα βρίσκει την αγάπη και τη γυναίκα που θα του στιγματίσει τη ζωή. Χάνεται στα μάτια της, στο βελουδένιο κορμί της, όμως το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να κλέψει στιγμές από τη ζωή της. Όμηρος της ανεκπλήρωτης αγάπης, βρίσκει καταφύγιο στη θάλασσα. Για το κυνήγι τού ενός και μοναδικού ονείρου θα ρισκάρει τα πάντα. Άραγε, η αγάπη μπορεί να νικήσει τον εγωισμό του; Στο σεργιάνι της ζωής του Κωσταντή χορεύουν πραγματικοί ήρωες, κρυμμένοι πίσω από ψεύτικα ονόματα που εμείς επιλέξαμε να τους δώσουμε, για να μην πληγωθούν ξανά. Κάποιοι από αυτούς έχουν φύγει από καιρό μακριά μας και κάποιοι άλλοι είναι ακόμα κοντά μας και διεκδικούν το μερτικό τους.

για όσους κάνουν δίαιτα

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη idiva.gr.
Ιδανικό γλυκό για όσους κάνουν δίαιτα ή απλά προσέχουν τη διατροφή τους.
 
Κοινοποιήστε στο Facebook Ιδανικό γλυκό για όσους κάνουν δίαιτα ή απλά προσέχουν τη διατροφή τους. ΥΛΙΚΑ (για 8-10 κομμάτια) 4 φακελάκια ζελέ…
idiva.gr
https://elpidosgeuseis.com/2016/07/01/%cf%84%ce%bf%cf%8d%cf%81%cf%84%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%b6%ce%b5%ce%bb%ce%ad-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%ac%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%bf-%ce%b7/

Ιδανικό γλυκό για όσους κάνουν δίαιτα ή απλά προσέχουν τη διατροφή τους.
ΥΛΙΚΑ (για 8-10 κομμάτια)
  • 4 φακελάκια ζελέ μπανάνας ή άλλη γεύση της αρεσκείας σας χωρίς ζάχαρη
  • Ένα γιαούρτι με 2% λιπαρά
  • 8-10 μπισκότα digestives χωρίς ζάχαρη
  • 4 μεγάλα ώριμα καθαρισμένα ροδάκινα, κομμένα σε μικρές φέτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζετε το ζελέ όπως αναγράφεται στη συσκευασία. Το μισό το ρίχνετε σε μια φόρμα που ξεκουμπώνει εσωτερικά, προσθέτοντας και τις φέτες ροδάκινο. Βάζετε  το ζελέστο ψυγείο να πήξει. Τον υπόλοιπο, το ρίχνετε στο μίξερ και προσθέτετε το γιαούρτι. Χτυπάτε να ομογενοποιηθούν για τρια λεπτά. Βάζετε το μείγμα στο ψυγείο να πήξει χωριστά από τον πρώτο ζελέ. Σε περίπου 2 ώρες χτυπάτε το μείγμα του γιαουρτιού στο μίζερ να αφρατέψει και τότε το ρίχνετε στη φόρμα, πάνω από το ζελέ που έχει πήξει. Τελειώνετε τοποθετώντας τα μπισκότα. Καλό θα είναι να το αφήσετε όλη νύχτα στο ψυγείο και την άλλη μέρα να το ξεφορμάρετε προσεκτικά, βυθίζοντας για λίγο τη φόρμα σε ζεστό νερό.
Καλή επιτυχία-Ελπίδα

το αρχαίο θέατρο της Ασπένδου

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Ελληνική Αγωγή

Φωτογραφία του χρήστη Ελληνική Αγωγή.Φωτογραφία του χρήστη Ελληνική Αγωγή.

Ο χρήστης Ελληνική Αγωγή πρόσθεσε 2 νέες φωτογραφίες.
Εσείς γνωρίζετε το αρχαίο θέατρο της Ασπένδου;
Το αρχαίο θέατρο της Ασπένδου θεωρείται ένα από τα καλλίτερα διατηρημένα αρχαία ελληνικά θέατρα στο κόσμο. Έχει διάμετρο 96 μ. και χωρητικότητα καθισμάτων 7.000 θεατών. Κτίσθηκε από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Ζήνωνα τον Κιτιέα το 155 (μ.Χ.) στην ελληνιστική περίοδο. Το κοίλο ήταν κατασκευασμένο αμφιθεατρικά και έφερε τρία διαζώματα, (το κάτω,το μεσαίο και το άνω με θολωτές καμάρες) ενδιάμεσα των οποίων φέρονταν ανά είκοσι σειρές μαρμάρινων καθισμάτων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αρχιτεκτονική άποψη παρουσιάζει η μεγάλη πρόσοψη της σκηνής που το ύψος της έφθανε περίπου τα 14 μ. Ολόκληρο το χώρο της σκηνής φέρεται να σκέπαζε λοξή ξύλινη στέγη που εξασφάλιζε επίσης και ηχομόνωση. Η στέγη αυτή ήταν κρεμαστή σε ιστούς που ήταν περασμένοι σε 58 πακτωμένους προβόλους στο άνω μέρος της σκηνής και που με σχοινιά σύρονταν περιμετρικά από τις θολωτές καμάρες του άνω διαζώματος. Το θέατρο αυτό ήταν δωρεά δύο πλουσίων Ασπενδίων εμπόρων της εποχής.
Κατά την Βυζαντινή περίοδο το θέατρο είχε μεταληθεί αρχικά σε καραβάν-σεράι (=σταθμό καραβανιών), αργότερα όμως μετά την καταληψη της περιοχής από τους Σελτζούκους αποτελούσε Σελτζουκικό ανάκτορο. Μέχρι πρόσφατα στο θέατρο αυτό παρουσιάζονταν διάφορα θερινά καλλιτεχνικά φεστιβάλ, λόγω όμως φθορών που σημειώθηκαν έχουν ανασταλεί παρόμοιες εκδηλώσεις, που συνεχίζονται όμως σε παρακείμενο κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.

Πως θα Φτιάξετε Πλεξούδες τα Κρεμμύδια και τα Σκόρδα

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Καλλιεργητικές Πρακτικές.
http://share24.gr/pos-tha-ftiaxete-plexoudes-ta-kremmydia-…/ Πλέξτε τα φύλλα τους και κρεμάστε τα ψηλά σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος... Περισσότερα:
 
share24.gr

Για να διατηρήσετε τα κρεμμύδια φρέσκα κατά τη διάρκεια του χειμώνα μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, θα πρέπει να τα έχετε σε χώρους που αερίζονται καλά και όχι στοιβαγμένα μεταξύ τους. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να βάλετε όλα τα κρεμμύδια σας σε ένα σακί ή σε ένα μεγάλο κιβώτιο και να ανακαλύψετε αργότερα ότι τα περισσότερα από αυτά αλλοιώθηκαν και σάπισαν από της συνθήκες του κλειστού χώρου.
Υπάρχουν αρκετοί τρόπους για να εξασφαλίσετε ότι αερίζονται επαρκώς. μπορείτε να ανοίξετε τρύπες στα κουτιά που θα τα αποθηκεύσετε και να τα τοποθετήσετε κοντά σε παράθυρα ή κάπου ψηλά, αλλά ο καλύτερος τρόπος είναι να τα πλέξετε με τα φύλλα τους και να τα κρεμάσετε ψηλά σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίχνετε μια ματιά κάθε τόσο σε κάθε πλεξούδα, που κρέμεται από την οροφή, για βολβούς κρεμμυδιών που τυχών έχουν υποστεί σήψη. Απλά περιστρέψτε αργά την πλεξούδα γύρω από τον άξονά της και δείτε αν έχει σαπίσει κάποιο από αυτά. Αν εντοπίσετε ένα σάπιο κρεμμύδι, απλά κόψτε το και αφαιρέστε το από την πλεξούδα.

Προετοιμάστε τα κρεμμύδια σας

Ξεκινήστε με τα κρεμμύδια που έχουν ξεραθεί και είναι έτοιμα. Αφού τα φύλλα της κορυφής τους έχουν ξεραθεί, κόψτε τις κορυφές τραβώντας με τα χέρια περίπου 15 εκατοστά πάνω από το βολβό, δηλαδή θα αφήσετε ένα κοτσάνι 15 εκατοστών να προεξέχει από το βολβό. Μην περιμένετε πολύ για να το κάνετε αυτό και οι κορυφές ξεραθούν υπερβολικά και γίνουν εύθρυπτες. Θα πρέπει να κάνετε αυτή τη διαδικασία την κατάλληλη στιγμή, όταν οι κορυφές γίνουν λεπτές και αρκετά ξηρές για να δεθούν.
Για να προετοιμάσετε τους βολβούς των κρεμμυδιών μην ξεφλουδίσετε τις ξηρές φλούδες της επιφάνειάς τους, ούτε να τα πλύνετε. Απλά σκουπίστε την επιφάνεια από τυχών βρομιές με ένα πανάκι. Μπορείτε να ξεχωρίσετε τα κρεμμύδια ανάλογα το μέγεθός τους σε μικρά, μεσαία και μεγάλα, για να βάλετε για να έχει ομοιομορφία η κάθε πλεξούδα.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να προμηθευτείτε μια θηλιά, η οποία θα κρατάει τα κρεμμύδια μεταξύ τους και κρεμασμένα στην οροφή. Χρησιμοποιήστε σπάγκο γι’ αυτή τη δουλειά. Έχει μεγάλη αντοχή και μπορεί να κρατήσει έως και 170 κιλά, αν και οι πλεξούδες των κρεμμυδιών έχουν πολύ μικρότερο βάρος.

Πως θα πλέξετε τα κρεμμύδια στη θηλιά σε βήματα

1. Κόψτε ένα κομμάτι σπάγκου σε μήκος το διπλάσιο από το μήκος της πλεξούδας που θα φτιάξετε και δέστε τις άκρες του με κόμπο για να φτιάξετε τη θηλιά. κρεμάστε τον σπάγκο σε ένα υπερυψωμένο σημείο από τον κόμπο.

Περάστε το πρώτο κρεμμίδι στην πλεξούδα

2. Περάστε το πρώτο κρεμμύδι. Ίσως είναι το πιο δύσκολο σημείο της διαδικασίας για σας. Περάστε το κοτσάνι του βολβού μέσα από τη θηλιά στο κάτω μέρος της. Στη θέση αυτή το κοτσάνι έχει αριστερά και δεξιά του τον σπάγκο που προεκτείνεται προς τα πάνω στο σημείο που είναι κρεμασμένος. Κάμψτε το κοτσάνι ώστε να αγκαλιάσει τον σπάγκο από τα δεξιά και ξανά λυγίστε το κοτσάνι για να αγκαλιάσει τον σπάγκο στα αριστερά του. Τραβήξτε προς τα κάτω το κρεμμύδι και θα νιώσετε ότι έχει στερεωθεί καλά. Δείτε και στις φωτογραφίες πως γίνεται.
 
3. Περάστε το επόμενο κρεμμύδι και ούτω καθ εξής με τον ίδιο τρόπο. Το κλειδί για κάθε επόμενο κρεμμύδι που περνάτε είναι να το τοποθετείτε προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που είχε το τελευταίο κρεμμύδι που περάσατε στη θηλιά. Και εδώ, κάμψτε το κοτσάνι του γύρω από τους σπάγκους δεξιά και αριστερά του και νιώστε το να στερεώνεται καλά στην πλεξούδα.

Περάστε κάθε επόμενο κρεμμύδι στην πλεξούδα

Σιγουρευτείτε ότι ο σπάγκος κρέμεται στο κατάλληλο ύψος και ότι είναι στερεωμένο σε κάποιο καρφί ή γάντζο ή άλλο σημείο που μπορεί να σηκώσει το βάρος των κρεμμυδιών.
Όπως είπαμε νωρίτερα, μπορείτε να ξεχωρίσετε τα κρεμμύδια ανάλογα το μέγεθός τους σε κάθε πλεξούδα ή μπορείτε να βάλετε όλα τα μεγέθη μαζί στην ίδια πλεξούδα αρχίζοντας από τα μεγαλύτερα στο κάτω μέρος της θηλιάς και ιεραρχικά τοποθετώντας τα μεσαίου μεγέθους από πάνω και τα μικρότερα στο τέλος στην κορυφή.
Καθώς τα καταναλώνεται για το φαγητό σας, προσπαθήστε να κόψτε κρεμμύδια από πάνω προς τα κάτω στην πλεξούδα. Μπορείτε να πάρετε περιστασιακά κάποιο από ένα ενδιάμεσο σημείο, αλλά αν κάνετε τακτικά κάτι τέτοιο, η πλεξούδα θα χάσει τη συνοχή της και τα υπόλοιπα κρεμμύδια μπορεί να λυθούν.
Οι πλεξούδες δεν χρησιμεύουν μόνο πρακτικά για να αποθηκεύσετε τα κρεμμύδια σας, αλλά επιπλέον διακοσμούν το κελάρι ή την βεράντα σας. Μπορείτε να τακτοποιήσετε έτσι και τα σκόρδα σας και να κάνετε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς με τις διαφορετικές αποχρώσεις των βολβών.
Μπορείτε αρχικά να τα έχετε έξω στον άνεμο για να παίρνουν όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα μέχρι ο καιρός να αρχίσει να γίνεται υγρός και παγωμένος. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε τα στο κελάρι με τα υπόλοιπα λαχανικά. Μπορούν να διατηρηθούν για τους επόμενους 8 έως 12 μήνες σε άριστη κατάσταση. Ένα καλά αεριζόμενο, δροσερό και σκοτεινό μέρος εξασφαλίζει τις ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης.
Τρία πράγματα που θα πρέπει να θυμάστε:
  • Να ελέγχετε τακτικά τα κρεμμύδια σας προσεκτικά για τυχών βολβούς που έχουν σαπίσει και αν δείτε έναν τέτοιο απομακρύντε τον, γιατί μπορεί να καταστρέψει όλους τους άλλους
  • Σιγουρευτείτε ότι αερίζονται καλά.
  • Ποτέ μην τα ξεφλουδίζετε ή να τα καθαρίζετε μέχρι να έρθει η ώρα που θα τα χρησιμοποιήσετε στο φαγητό σας.
share24.gr
Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα στο facebook πατώντας εδώ

Karamelli ETİMEK TATLISI

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Yemek Ve Pasta Tarifleri.
 
 
Karamelli ETİMEK TATLISI
Buyrun Malzemeler:
2 Paket Tatlı Etimek

Şerbeti : 2 su bardağı Şeker 2,5 su bardağı Sıcak su (soğuk suda karamel çok fazla sıçrayabilir )
Sütlü Kremasi : 6 su bardağı Süt 1 su bardağından 2 cm eksik Şeker (isteğe bağlı olarak artırabilirsiniz ) 1 çay bardağı Un 1 çay bardağı Nişasta (Mısır veya Bugday) 50 gr Tereyağ 1 paket Vanilya
Üzerine Serpmek icin: 2 yemek kaşığı Hindistancevizi
Kullandığım ölçüler 250 ml su bardağı 125 ml çay bardağı
@masmavi3mutfakta → https://www.instagram.com/masmavi3_mutfakta/https://www.youtube.com/channel/UCJKbOjkFXBKH8uUG6nhHgzw
Καραμέλα έχει γλυκό
Εδώ είναι τα συστατικά:
2 πακέτα γλυκού έχει

Σιρόπι:
2 ζάχαρη νερό
2,5 νερό νερό ζεστό νερό (άλμα άλμα άλμα άλμα άλμα)

Κρέμα γάλακτος:
6 νερό γάλα
2 cm λείπει από 1 νερό γυαλί (μπορείτε να αυξήσετε προαιρετικά)
1 αλεύρι τσάι
1 φλιτζάνι τσάι τσάι (καλαμπόκι ή σιτάρι)
50 γρ βούτυρο
1 πακέτα βανίλια

Για να το πασπαλίζουμε:
2 κ.σ. καρύδας

Διαστάσεις που χρησιμοποιώ
250 ml νερό
125 ml φλιτζάνι τσάι

@masmavi3mutfakta → https://www.instagram.com/masmavi3_mutfakta/https://www.youtube.com/channel/UCJKbOjkFXBKH8uUG6nhHgzw
·

για να αφαιρέσεις τον πόνο

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Buena Mente.

Manera natural de quitarte los dolores
Quítate los dolores… ¡Sin pastillas! ¡Me funcionó de maravilla para la migraña!

Φυσικός τρόπος για να αφαιρέσεις τον πόνο, να αφαιρέσεις τον πόνο σου... όχι χάπια! Δούλεψε για μένα για μια ημικρανία!

Φυσικός τρόπος για να αφαιρέσεις τον πόνο, να αφαιρέσεις τον πόνο σου... όχι χάπια! Δούλεψε για μένα για μια ημικρανία!
·

Το Σιωνιστικό Σχέδιο

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη ΕΛΛΑΝΙΑ ΠΥΛΗ.
Οι Σιωνιστές θέλουν να εξαφανιστεί ο ελληνισμός για να κυριαρχήσουν
 
Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ, ΑΣ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ. ΘΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ!
ellaniapili.blogspot.com

"Οι Σιωνιστές θέλουν να εξαφανιστεί ο ελληνισμός για να κυριαρχήσουν"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Δόγμα Ζόνενφελντ: Το Σιωνιστικό Σχέδιο γενοκτονίας του Ελληνικού Έθνους
«Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος... και γι' αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ».

Χένρι Κίσσινγκερ, Ανθέλληνας Σιωνιστής (Σεπτέμβριος 1994)


 
Βαρύτατα και αδιάλειπτα τα πλήγματα που δέχεται η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες και δη τα τελευταία χρόνια. Χτυπήματα, τα οποία προέρχονται από τον προαιώνιο εχθρό του Ελληνισμού, τον Εβραϊσμό-Σιωνισμό. Κυριότερος στόχος τους η εξόντωση οποιουδήποτε Ελληνικού στοιχείου στον πλανήτη Γη και η οριστική επικράτησή τους, σε κάθε επίπεδο. Για την εκπλήρωση των επαίσχυντων αυτών στόχων λειτουργούν με υποχθόνιες μεθοδεύσεις και ύπουλες τακτικές, κάτι που φαίνεται από τα ανθελληνικά «Πρωτόκολλα και δόγματά» τους...
συνέχεια εδώ  https://ellaniapili.blogspot.gr/2015/07/blog-post_523.html

τραγανά τηγανόψωμα

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του Gezim-emili Marku.
Και ποιος δεν είχε ξετρελαθεί με τα τραγανά τηγανόψωμα που έφτιαχνε η γιαγιά του όταν ήταν μικρός.

...μην κουραστείς να ζεις ξανά...

 
Αφύπνιση Συνείδησης ( Consciousness Awakening )
Εκεί γύρω στα 45, μην κουραστείς να ζεις ξανά και ξανά και ξανά:
http://www.awakengr.com/eki-gyro-sta-45-min-kourastis-na-z…/

-------------------------------------------------

http://parallaximag.gr/parallax-view/ekei-gyro-mehri-ta-45-koita-na-ntynesai-kala-ki-erhetai-kryo

Εκεί γύρω, μέχρι τα 45, κοίτα να ντύνεσαι καλά κι έρχεται κρύο

20
m3v_0200.jpg
της Αθηνάς Τερζή
Εικόνα: Βασίλης Δραγάνης
Μοιάζουμε με πουλιά ταξιδιάρικα, όλοι οι άνθρωποι, ακόμη κι κείνοι που ξεβολεύονται δυσκολότερα. Μοιάζουμε με περβόλια. Με ανθισμένους μπαξέδες. Θέλουμε νερό, ήλιο και καθαρό αέρα για να θεριέψουμε και να τραβήξουμε τον ανήφορο.
Εκεί, γύρω στα 45, στον πυρήνα μιας χορτάτης ζωής, που εύχομαι να σου σφαλίσει τα μάτια μονάχα σαν πατήσεις τα  90, οφείλεις καλέ μου άνθρωπε, για να το κατορθώσεις και να ελπίζεις στο ακατόρθωτο να έχεις γευτεί τα ακόλουθα:
Να ζήσεις έναν έρωτα όλο τρέλα. Να σπάσεις φρένα, να λυγίσεις σίδερα, να φας καρφιά. Από κείνους τους κινηματογραφικούς έρωτες που λιγώνεσαι να χαζεύεις. Και για μια φορά έστω, στη μάταιη αυτή ζωή σου, να νιώσεις πώς είναι να σου μπήγουν δυο μάτια καρφιά στην ψυχή και στο μυαλό, να σφιχτεί το στομάχι, να λαθέψει το μυαλό, να κουμαντάρει η καρδιά σα γενικός δερβέναγας.
Εκεί γύρω, μέχρι  τα 45 να’ χεις κάνει δύο τεράστια μεθύσια. Ένα της χαράς κι ένα από σεκλέτι και βαρύ καημό. Να καταλάβεις τη γλύκα του απόλυτου ξοδέματος και εξευτελισμού. ” Να γίνεις λάσπη και χώμα” και μέσα στον απόλυτο χαμό να γευτείς την ασημαντότητα των στιγμών, το μεγαλείο του ανθρώπου, τον πόνο για μιαν αγάπη που έχασες ή για μια νίκη που κέρδισες. Να συρθείς στα πατώματα, να αγαπήσεις τη νύχτα και τους κατοίκους της και να μονιάσεις μαζί τους ξοδεύοντας μια μικρή περιουσία σε πιοτό για να σε μνημονεύουν.
Εκεί γύρω, μέχρι τα 45, στο κέντρο μιας απρόβλεπτης ζωής, να έχεις βρεθεί μια φορά σε ένα επαρχιώτικο πανηγύρι, από κείνα τα αναστενάρικα με τα κλαρίνα και τους ζουρνάδες και την τσίκνα στο ρουθούνι. Με τη σκόνη να σε ζώνει σαν το φίδι, το χαλβά Φαρσάλων να σου ανακατεύει τα σωθικά, το γύρο του θανάτου, τις κάλτσες, τα βρακιά και τις παντόφλες στα σύρματα. Αυτοσχέδια σκηνικά, γκροτέσκο φιγούρες, μιας ζωής καρικατούρας που δεν της πρέπει να την φέρνεις βαρέως σε καμία περίπτωση.
Εκεί γύρω, μέχρι τα 45, να την έχεις κάνει κοπάνα από όλους κι όλα και  για  μερικές απειροελάχιστες στιγμές να έχεις καταφέρει να κατεβάσεις διακόπτες και να χαθείς από προσώπου γης. Να διαλέξεις το μέρος και να εξαφανιστείς για μια ολόκληρη μέρα. Να κλείσεις τηλέφωνα, υπολογιστές κι ατζέντες και να σωπάσεις. Να αποκοιμηθείς ολομόναχος, να σκορπίσει το μυαλό, να βυθιστείς στο απόλυτο τίποτα.
Εκεί γύρω μέχρι τα 45, να έχεις ξύσει την κούτρα και αναπολώντας τα παιδικά σου χρόνια,  να  έχεις κουτρουβαλήσει έστω για μια ακόμη φορά στους δρόμους, στις αμμουδιές, στο χορτάρι, στην πλατεία του χωριού, σε μια πλαγιά, σε ένα μεγάλο σαλόνι , σε μια λουλουδιασμένη αυλή, όπου τέλος πάντων μπορέσεις. Να λαχανιάσεις από το τρέξιμο, να γρατζουνίσεις τα γόνατα, να σκίσεις τα ρούχα από το παιχνίδι.
Να έχεις ταξιδέψει τουλάχιστον σε έναν ονειρεμένο προορισμό και να μην πάψεις να ελπίζεις για τον παραδεισένιο. Κι όταν σε στριμώχνουν τα τετραγωνικά, εκείνες τις μέρες τις ανάποδες και τις θλιμμένες, να αναπολείς εκείνα τα μερόνυχτα που είχες δραπετεύσει.
Εκεί γύρω, μέχρι τα 45, να έχεις συγχωρέσει  έναν εχθρό και να έχεις σταθεί σε  ένα φίλο, δίχως να σου το ζητήσουν.
Απαραίτητα να έχεις βρεθεί σε ένα γερό συμπόσιο, από κείνα της παλιάς κοπής και να ‘χεις χορέψει ξέφρενα, δίχως καμιά ντροπή.
Να έχεις κάνει την πιο απρόβλεπτη πράξη σε έναν άγνωστο στο δρόμο και  για μια στιγμή να ήσουν η αιτία  για να νιώσει το κέντρο του κόσμου. Να το έχεις κάνει, όταν δεν θα το περιμένει και να τον έχεις εκπλήξει με τον πιο ευχάριστα περίεργο τρόπο.
Να έχεις ζήσει τρεις συνεχόμενες μαραθώνιες βραδιές με τις αγαπημένες σου κινηματογραφικές ταινίες και την καλύτερη παρέα.
Να έχεις ξοδέψει τα ραντεβού ενός μήνα, σε μια συναυλία προδιαγραφών τουλάχιστον Γούντστοκ, με τα μαλλιά ανέσπα και τα μυαλά στα κάγκελα.
Να έχεις αγαπήσει τρεις ποιητές και να έχεις ταυτιστεί με τους ήρωες από τρία μυθιστορήματα. Να είναι δικοί σου. Σαν δεύτερη οικογένεια.
Να έχεις ανακαλύψει δύο από τα πολλά κρυφά ταλέντα που σίγουρα θα έχεις και να τα έχεις βγάλει στο φως. Ζωγράφισε, τραγούδησε, μάθε κιθάρα, τρομπέτα, κλακέτες, φλαμένκο, καβάλησε κανένα άλογο, πήδα από γέφυρες, ανέβα σε αερόστατο, παίξε θέατρο, κλώτσα μπάλες, τρέξε στα γήπεδα, μάθε να πιλοτάρεις αεροπλάνο, βγάλε άδεια δύτη. Κολύμπα στα βαθιά.
Κυρίως όμως εξέπληξε τον εαυτό σου. Κάνε λάθη κι ας μη μάθεις ποτέ από αυτά. Κάνε φίλους καρδιάς, εκείνους που χαμογελάνε πολύ, τους θετικούς μιας ζωής που είναι έτσι κι αλλιώς βουτηγμένη στην άρνηση. Να μην ντρέπεσαι για το παιδί που αφήνεις ακόμη να σου ψιθυρίζει στα αυτιά, να σου  μπερδεύει τα μαλλιά. Συμφιλιώσου με τα ζόρια σου- ναι μπορεί να μην κάνεις ποτέ περιουσίες, πιθανόν και γάμο, μπορεί και παιδιά, να αποκτήσεις φαλάκρα, κοιλιά, ρυτίδες, πρεσβυωπία-  κανάκεψε όμως τα κατορθώματά σου και καμάρωσε σαν τον Ηρακλή, μα πάνω από όλα να μην κουραστείς να ζεις ξανά και ξανά και ξανά…

Δημοφιλείς αναρτήσεις