Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Μωσαϊκό: Τα θεραπευτικά όνειρα της Επιδαύρου

Μωσαϊκό: Τα θεραπευτικά όνειρα της Επιδαύρου: http://argolikivivliothiki.gr Τα θεραπευτικά όνειρα της Επιδαύρου  από Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού ...

Αγροσελίδα: Φρούτα και λαχανικά μας κάνουν χαρούμενους και αισ...

Αγροσελίδα: Φρούτα και λαχανικά μας κάνουν χαρούμενους και αισ...: Τα  φρούτα και τα λαχανικά  κάνουν τους νέους ανθρώπους πιο χαρούμενος, ήρεμους και πιο ενεργητικούς στην καθημερινότητά τους σύμφωνα...

Φρούτα και λαχανικά μας κάνουν χαρούμενους και αισιόδοξους – Έρευνα



Τα φρούτα και τα λαχανικά κάνουν τους νέους ανθρώπους πιο χαρούμενος, ήρεμους και πιο ενεργητικούς στην καθημερινότητά τους σύμφωνα με μελέτη τουUniversity of Otago της Νέας Ζηλανδίας.
Ο ερευνητής του τμήματοςΨυχολογίας Τάμλιν Κόννερ και οι Κάρολιν Χόργουοθ και Μπόνι Γουάιτ του τμήματος Διατροφολογίαςμελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στα συναισθήματα και τις διατροφικές συνήθειες.
Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Journal of Health Psychology στις 24 Ιανουαρίου συμμετείχαν 281 νέοι ενήλικες μέσου όρου ηλικίας τα 20 έτη.
Οι νέοι κατέγραψαν τις καθημερινές διατροφικές τους επιλογές και τη διάθεσή τους.
Η μελέτη έδειξε μια πολύ ισχυρή σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση -ειδικά- φρούτων και λαχανικών και την καλή διάθεση.
Η θετική αλλαγή έρχεται με την κατανάλωση επτά ως οκτώ μερίδων φρούτων ή λαχανικών ημερησίως (με την έννοια μερίδα εννοείται ποσότητα αντίστοιχη σε αυτή που χωράει σε μια χούφτα).
—Φρούτα και αισιοδοξία
Αντίστοιχη μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Psychosomatic Medicine συνδέει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με την αισιοδοξία.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι πιο αισιόδοξοι εθελοντές εμφάνιζαν στο αίμα τους υψηλότερα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών που ονομάζονται καροτενοειδή.
Ένα γνωστό καροτενοειδές είναι η β-καροτίνη, μια χρωστική που περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στα φρούτα και λαχανικά πορτοκαλί χρώματος καθώς και στα πράσινα σκούρα, φυλλώδη λαχανικά.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών όπως είναι τα καροτενοειδή στο αίμα, μπορούν να αποτελούν δείκτη καλής υγείας.
Τα αντιοξειδωτικά δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες οι οποίες παράγονται στον οργανισμό και μπορούν να προκαλούν βλάβες στα κύτταρα και να συμβάλλουν στην εμφάνιση νόσων.
—’Αλλες τροφές που μας κάνουν χαρούμενους
Πλιγούρι βρώμης
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχει το πλιγούρι βρώμης ενισχύουν την παραγωγή σεροτονίνης από τον οργανισμό, ενώ έχουν υψηλή ενεργειακή αξία μακράς διαρκείας. Η σεροτονίνη είναι ένα ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου, ο οποίος συμμετέχει στη ρύθμιση της διάθεσης, της όρεξης και του ύπνου,ενώ η έλλειψή της συνδέεται με την εκδήλωση κατάθλιψης.
Άλλες πηγές: ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, καφέ ρύζι
Γαλοπούλα
Η γαλοπούλα περιέχει υψηλά επίπεδα τρυπτοφάνης, ενός αμονιξέος απαραίτητου για την παραγωγή σεροτονίνης.
Άλλες πηγές: αβγά, κοτόπουλο, μοσχάρι, σησαμόσποροι, κολοκυθόσποροι (πασατέμπο)
Σπανάκι
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, η έλλειψη του οποίου συνδέεται με την κατάθλιψη.
Άλλες πηγές: φακές, μαύρα φασόλια, σπαράγγια, σέσκουλα
Σολομός
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ οι ανθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 έχουν περισσότερη φαιά ουσία στην περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τον έλεγχο των συναισθημάτων. Τα Ωμέγα-3 που υπάρχουν σε μεγάλες δόσεις στο σολομό προστατεύουν επίσης από τις καρδιοπάθειες, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση κ.α
Άλλες πηγές: σαρδέλες, σκουμπρί, αβγά, λιναρόσπορος
Φράουλες
Οι φράουλες περιέχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών με ευεργετική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα αντιοξειδωτικά είναι συστατικά τα οποία βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των ζημιών, οι οποίες οφείλονται στην οξειδωτική δράση των τοξικών ελευθέρων ριζών. Οι γιατροί συστήνουν την απευθείας πρόσληψη των αντιοξειδωτικών από τροφές και όχι από συμπληρώματα διατροφής.
Άλλες πηγές: μύρτιλλα, κράνα, δαμάσκηνα, φασόλια pinto
Σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα είναι μία ακόμα πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, ενώ ακόμα περιέχει ενδορφίνες (φυσικά αναλγητικά) και ενισχύει τη σεροτονίνη.

Αγροσελίδα: Καρπούζι.Η καλλιέργεια του.

Αγροσελίδα: Καρπούζι.Η καλλιέργεια του.: Το απόλυτα συνυφασμένο φρούτο με το Ελληνικό μας καλοκαίρι αποτελεί μια καλή λύση για αύξηση των εσόδων τους μήνες αυτούς.Υπάρχο...

Καρπούζι.Η καλλιέργεια του.







Το απόλυτα συνυφασμένο φρούτο με το Ελληνικό μας καλοκαίρι αποτελεί μια καλή λύση για αύξηση των εσόδων τους μήνες αυτούς.Υπάρχουν πολυάριθμες ποικιλίες καρπουζιών με 3 κύριες να καλλιεργούνται στη χώρα μας ,αυτές είναι η κλασική ερυθρόσαρκη ποικιλία λευκόσαρκη και η μοσχάτη.Το καρπούζι αποτελεί μονοετή καλλιέργεια και καλλιεργείτε είτε όλο το χρόνο σε θερμοκηπιακές μονάδες είτε παραδοσιακά στην ύπαιθρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.



Τα εδάφη στα οποία ευδοκιμεί θα πρέπει να είναι γόνιμα με αυξημένα ποσοστά οργανικής ουσίας ,ελαφρώς όξινα και υγρά. Έχει ωστόσο παρατηρηθεί πως η ποιότητα του καρπού τείνει να αυξάνεται σε ελαφριά αμμώδη εδάφη με μικρότερες βέβαια αποδόσεις.



Τα καρπούζια φυτεύονται είτε απευθείας υπό μορφή σπερμάτων, είτε υπό μορφή μοσχευμάτων αυτούσιων ή εμβολιασμένων σε φυτό κολοκυθιάς , με το τελευταίο να αποτελεί αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο.



Η φύτευση γίνεται τους μήνες Απρίλιο Μάιο και ως τις αρχές καλοκαιριού, όταν το έδαφος διατηρεί υγρασία, σε γραμμές και σε αρκετά μεγάλες μεταξύ τους αποστάσεις .Πιο συγκεκριμένα η φύτευση σπερμάτων γίνεται σε αποστάσεις 2,3 μέτρων και 0,80 μ επί των γραμμών, ενώ η φύτευση μοσχευμάτων απαιτεί ελαφρώς μεγαλύτερες επί των γραμμών αποστάσεις, ήτοι 1μ. Στην περίπτωση των μοσχευμάτων θα πρέπει να έχει γίνει προσεκτική επιλογή τους όσων αφορά την ηλικία τους( πρέπει αν είναι μικρότερα των 7 εβδομάδων) καθώς και να είναι απαλλαγμένα από παθογόνα ,ενώ σημαντικό είναι να διατηρείται το μέσο στο οποίο είναι εγκατεστημένα κατά τη μεταφορά τους στο μποστάνι, σε αντίθετη περίπτωση είναι πιθανή η πρόκληση κάποιου είδους σοκ στα φυτά.



Μετά τη φύτευση, είναι απαραίτητη η χρήση καλά χωνεμένης κοπριάς για αύξηση της οργανικής ουσίας του εδάφους, ενώ στη συνέχεια χρειάζεται μια πολύ καλή καλιούχος και φωσφορική λίπανση με το πότισμα να ακολουθεί των διαδικασιών. Είναι πιθανό αργότερα να χρειαστεί επιπλέον επιφανειακή λίπανση.



Κατά την ανθοφορία, πραγματοποιείται ένα κορφολόγημα, με τελικό αποτέλεσμα 1-3 άνθη ανά φυτό ,που σκοπό έχει την παραγωγή το πολύ τριών ραγών από το καθένα που θα υπερέχουν όμως ποιοτικά ως προς το μέγεθος και την ποσότητα σακχάρων τους. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και αργότερα σε όσους καρπούς παρουσιαστούν όψιμα.



Το μποστάνι χρειάζεται διαμόρφωση με συστροφή των μίσχων μια φορά σε κάθε καταβολάδα με στόχο την καλύτερη διαχείρισή του .



Το πότισμα, είναι αρκετά σημαντικό στην καλλιέργεια καρπουζιών ,γεγονός απόλυτα λογικό αρκεί απλά να σκεφτεί κανείς ότι σχεδόν το 90% της ράγας του καρπουζιού αποτελείται από νερό. Στην αρχή το πότισμα είναι αραιότερο 1-2 φορές την εβδομάδα ενώ στη συνέχεια η πυκνότητα αυξάνεται και φτάνει να απαιτείται καθημερινό πότισμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά πολύ. Καλό είναι τα ποτίσματα να γίνονται αργά το απόγευμα ή πολύ νωρίς το πρωί όπου δεν υπάρχει εκτεταμένη ηλιοφάνεια. Τα απογευματινά ποτίσματα πλεονεκτούν έναντι των πρωινών καθώς στα πρωινά δεν προλαβαίνει πάντα να γίνει απορρόφηση αλλά διακόπτεται από την μεγάλη εξάτμιση των μεσημεριανών ωρών.



Η συγκομιδή , γίνεται κατά τους καλοκαιρινός μήνες σταδιακά. Οι καρποί πρέπει να είναι στην ώριμη φάση τους για να συγκομισθούν ήτοι να τα επίπεδα σακχάρων τους να είναι μέγιστα. Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στο να γίνει αντιληπτό πότε τα καρπούζια είναι ώριμα , με κάποιους πρακτικούς τρόπους να το αναστέλλουν. Χαρακτηριστική μέθοδο αναγνώρισης αποτελεί το κιτρίνισμα και η μετέπειτα ξήρανση του μικρού υποκείμενου στον ποδίσκο φύλλου, ενώ για τους περισσότερο έμπειρους φαίνεται να διαφέρει ο ήχος που παράγεται αν χτυπήσουμε τη ράγα, ο οποίος όταν ο καρπός ωριμάσει είναι χαρακτηριστικός υπόκωφος. Η απομάκρυνση του καρπού από το φυτό γίνεται ,χωρίς να αποκολληθεί ο ποδίσκος για να μην υπάρχουν προβλήματα μολύνσεων, ενώ καταλληλότερη ώρα για τη συγκομιδή αποτελεί το βράδυ κ αυτό γιατί τις πρωινές ώρες τα καρπούζια μπορεί να σπάσουν λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε νερό.



Μετά τη συγκομιδή διατηρούνται σε θερμοκρασίες 10-15 βαθμούς και 90% σχετική υγρασία για χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά τις 3 εβδομάδες, ενώ δεν αγαπούν την ψύξη η οποία τους προκαλεί υποβαθμίσεις ποιότητας .



Η αντιμετώπιση τυχών ζιζανίων της καλλιέργειας είναι απαραίτητη ,κ αυτό διότι εκτός του ότι υποβαθμίζουν την ποιότητα των καρπών ανταγωνιζόμενα τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, αποτελούν ιδανικούς ξενιστές για παθογόνα που προσβάλουν τα καρπούζια.



ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ . Δυστυχώς η καλλιέργεια προσβάλλεται από πληθώρα παθογόνων ,με την ανδρομύκωση φουζαρίου να αποτελεί τη σημαντικότερη. Ο μύκητας αυτός μπορεί να προκαλέσει ολοκληρωτική καταστροφή του φυτού καθώς προκαλεί φραγμό των αγγείων του και εμποδίζει την τροφοδοσία του με νερό και θρεπτικά συστατικά. Εκτός όμως από το φουζάριο , τα καρπούζια προσβάλλουν επίσης μελίγκρες ,τετράνυχος και νηματώδη, ενώ συχνή είναι και η παρατήρηση ανθράκωσης στα φυτά. Οι ιώσεις είναι επίσης συχνό πρόβλημα γ αυτό και είναι απαραίτητη η ορθή και προσεκτική χρήση του πολλαπλασιαστικού υλικού ,το οποίο θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο των παθογόνων ,καθώς και η καταπολέμηση των αφίδων οι οποίες αποτελούν φορείς ιών.



Παραγωγή σπόρου για επόμενη φύτευση είναι δυνατόν να γίνει από τον ίδιο τον παραγωγό με σχετικά απλή διαδικασία .Αρχικά επιλέγονται κάποιοι καρποί με άριστα χαρακτηριστικά ως δότες των σπερμάτων. Στη συνέχεια αφήνονται στο φυτό ώστε να ωριμάσουν φυσιολογικά και κατά το τελευταίο στάδιο της ωρίμανσης ,όταν θα έχουν πια κουφώσει γίνεται η λήψη των σπερμάτων τους. Τα σπέρματα πλένονται , στεγνώνονται και διατηρούνται σε ξηρό και σκοτεινό περιβάλλον. Ο χρόνος που δύνανται να βλαστήσουν φτάνει τα 5 έτη.



Αποδοση. Τα απλά καρπούζια που προέρχονται απευθείας από φυτό του ίδιου είδους δίνουν σύμφωνα πάντα με την κρίση παραγωγών περίπου 400-500 κιλά ανά στρέμμα ενώ εμβολιασμένα σε φυτά κολοκυθιάς καρπούζια δίνουν περίπου 800-1200 κιλά ανά στρέμμα



Κέρδος-Έξοδα. Τα έξοδα για τα μη εμβολιασμένα φυτά κυμαίνονται γύρω στα 400 με 500 ευρώ ανά στρέμμα ενώ για τα εμβολιασμένα σε φυτά κολοκυθιάς αυτά ανέρχονται στα 1000 ευρώ ανά στρέμμα. Τα κέρδη δεν είναι σταθερά και είναι εξαρτώνται απόλυτα από την εποχή. Οι τιμές των πρώτων καρπουζιών που θα πωληθούν νωρίς το καλοκαίρι σύμφωνα με παραγωγούς στην περιοχή της Πρέβεζας κυμαίνονται στα 0,20 ευρώ το κιλό ,ενώ οι μετέπειτα τιμές πώλησης μέσα στο καλοκαίρι δεν ξεπερνούν τα 0.07 ευρώ ανά κιλό πάντα.



Η καλλιέργεια καρπουζιών δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1 έτος στο χωράφι ενώ αποτελεί κατάλληλη καλλιέργεια για αμειψισπορά σιτηρών και ψυχανθών. Καλλιεργείται κάλλιστα παράλληλα με καλλιέργεια καλαμποκιού.

Ευθαλία Παυλίδου

agrocapital

Μωσαϊκό: Χίος, Νέα Μονή

Μωσαϊκό: Χίος, Νέα Μονή: Βόρειο Αιγαίο, ο Τόπος μας Χίος, Νέα Μονή Τα ψηφιδωτά της Νέας Μονής Χίου αποτελούν τη μία από τις τρεις κορυφαίες δημιου...

Μωσαϊκό: Ναός του Ηρακλή – Αμμάν Ιορδανία

Μωσαϊκό: Ναός του Ηρακλή – Αμμάν Ιορδανία: http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2013/05/naos-toy-hraklh-amman-iordania.html Ναός του Ηρακλή – Αμμάν Ιορδανία Στον ψηλότε...

Αγροσελίδα: Τα 12 πιο παράξενα αλλά επιτυχημένα “γιατροσόφια”

Αγροσελίδα: Τα 12 πιο παράξενα αλλά επιτυχημένα “γιατροσόφια”: Τα 12 πιο παράξενα αλλά επιτυχημένα “γιατροσόφια” Τα κλασικά γιατροσόφια των παλιών μπορεί να φαντάζουν ανίσχυρα μπροστά στα επι...


Τα 12 πιο παράξενα αλλά επιτυχημένα “γιατροσόφια”


Τα κλασικά γιατροσόφια των παλιών μπορεί να φαντάζουν ανίσχυρα μπροστά στα επιτεύγματα της ιατρικής, αλλά η αλήθεια είναι, ότι πολλές φορές έχουν αποδειχτεί σωτήρια για διάφορες παθήσεις.
Σύμφωνα με το prevention.com, ο καθένας στο σπίτι του έχει μία πληθώρα από υλικά, που αρκετές φορές αν γνωρίζει πώς και πότε να τα χρησιμοποιήσει, μπορεί να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες. Βέβαια, σε καμία περίπτωση, οι «θεραπείες» που ακολουθούν δε μπορούν να αντικαταστήσουν τις φαρμακευτικές αγωγές και τις συμβουλές του γιατρού σας.
Γαρύφαλλο για τα κοψίματα
Ψεκάστε με σκόνη από γαρύφαλλο (το μπαχαρικό) στην περιοχή που κοπήκατε για να περιορίσετε τη μόλυνση. Το λάδι από το γαρύφαλλο είναι πλούσιο σε ευγενόλη, ένα χημικό που είναι αντισηπτικό και έχει καταπραϋντική δράση.
Γλυκόριζα για την καούρα
Αν και δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, η γλυκόριζα μπορεί όχι μόνο να «διώξει» την καούρα αλλά να επιλύσει το πρόβλημα. Έχει φυσικές θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι, καθώς είναι ουσιαστικά ένα φυτικό αντιόξινο, αν και η κατάχρηση βέβαια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις, ανεβάζοντας την πίεση λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε γλυκοριζικό οξύ.
Γιαούρτι για την κακή αναπνοή
Έρευνες έχουν δείξει, ότι τα ζωντανά βακτήρια στο γιαούρτι χωρίς ζάχαρη μπορούν να καταστείλουν τα επίπεδα της κακής αναπνοής, που προκαλούν τα βακτηρίδια. Εναλλακτικά, για την κακή αναπνοή μπορείτε να μασήσετε και ένα κλωναράκι μαϊντανό.
Ελαιόλαδο για το έκζεμα
Το ελαιόλαδο είναι πλούσια πηγή βιταμίνης E, γεγονός που το καθιστά φυσικό ενυδατικό για το δέρμα. Τοποθετήστε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο σώμα σας μετά από το ντους, ενώ το δέρμα σας είναι ακόμα υγρό. Το ελαιόλαδο έχει την ικανότητα να «σφραγίζει» την υγρασία και να απαλύνει τον πόνο από τα επώδυνα εκζέματα.
Στοματικό διάλυμα για τους μύκητες των ποδιών
Ένα ποδόλουτρο με …στοματικό διάλυμα για περίπου 15 με 20 λεπτά, δύο φορές την ημέρα, μπορεί να σας απαλλάξει από τους μύκητες των ποδιών. Τα αντισηπτικά και απολυμαντικά του συστατικά είναι αρκετά ισχυρά, για να «επιτεθούν» στους μύκητες, ειδικά αν σκεφτεί κανείς, ότι τα στοματικά διαλύματα έχουν χρησιμοποιηθεί σε ποικίλες καταστάσεις, από τη θεραπεία της γονόρροιας μέχρι και τον …καθαρισμό δαπέδων. Το στοματικό διάλυμα είναι ιδανικό και για τις «φουσκάλες». Απλά, τοποθετήστε λίγη ποσότητα πάνω στη φουσκάλα 2 με 3 φορές την ημέρα και αφήστε το να στεγνώσει.
Ζάχαρη για το λόξυγκα
Ο λόξυγκας μπορεί να μην είναι …πάθηση, είναι όμως αρκετά ενοχλητικός. Για να τον σταματήσετε αρκεί ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Οι ειδικοί πιστεύουν, ότι η ξαφνική γλυκύτητα στη γλώσσα, «παραφορτώνει» τις νευρικές απολήξεις στο στόμα και σταματά το σπασμό του λόξυγκα.
Δαγκώστε ένα μολύβι για τον…πονοκέφαλο
Όσο παράδοξο και αν ακούγεται ένα απλό μολύβι μπορεί να σας θεραπεύσει από τον πονοκέφαλο. Αρκετές περιπτώσεις πονοκεφάλων οφείλονται στην ένταση που προκαλείται, όταν σφίγγετε ασυναίσθητα τα σαγόνια σας. Όταν όμως δαγκώσετε ένα μολύβι, στην ουσία, αναγκάζετε τους μυς των σαγονιών να χαλαρώσουν, απομακρύνοντας την ένταση από το κεφάλι.
Τσίχλα για την κούραση
Μελέτες, που έχουν γίνει, έχουν δείξει, ότι αν μασάτε τσίχλα μέντας ή κανέλας αυξάνετε την εγρήγορση του εγκεφάλου σας και μειώνετε την κούραση μέχρι και 20%. Μάλιστα, σε ειδικά τεστ που έγιναν, αναφέρθηκε, ότι όσοι συνήθιζαν να μασούν τσίχλα μέντας ή κανέλας παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα απογοήτευσης κατά 20% και αυξημένα επίπεδα εγρήγορσης κατά 30% .
Ελιές και λεμόνι για τη ναυτία
Η ναυτία συνήθως προκαλεί υπερβολική έκκριση σιέλου, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί ζάλη. Τρώγοντας ελιές ή πιπιλίζοντας ένα λεμόνι, όταν ακόμα η ναυτία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τη δυσάρεστη αίσθηση (της ναυτίας), λόγω των τανινών που περιέχουν τόσο οι ελιές όσο και τα λεμόνια.
Βότκα για τη μυρωδιά των ποδιών
Λίγα πράγματα υπάρχουν, τα οποία μάλλον …δε μπορεί να θεραπεύσει η βότκα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε, αυτή της δυσοσμίας των ποδιών, η βότκα είναι ιδανική λύση. Σκουπίστε τα πόδια σας με ένα πανί, το οποίο προηγουμένως έχετε υγράνει με βότκα. Η βότκα έχει αντισηπτική δράση και μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, το οποίο καταστρέφει την οσμή, που προκαλούν τα βακτηρίδια και οι μύκητες και παράλληλα, στεγνώνει την υγρασία, που αφήνουν αυτοί οι οργανισμοί μεγαλώνοντας.
Παγωτό για το κάψιμο
Ο ιστός στον ουρανίσκο της στοματικής κοιλότητας έχει μόλις μερικά χιλιοστά πάχος, γι ‘αυτό είναι πολύ ευαίσθητος στα ζεστά τρόφιμα. Στην περίπτωση, που καείτε από κάποιο ζεστό τρόφιμο, φάτε μία κουταλιά παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι. Η δροσιά αυτή μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση. Ένα κρύο ποτό ή ένα παγάκι στο στόμα θα μπορούσε να κάνει την ίδια δουλειά, αλλά προσοχή: αφαιρέστε το παγάκι γρήγορα, πριν επιδεινώσει την κατάσταση.
Ντομάτες για την ακμή
Οι ντομάτες είναι πλούσια πηγή βιταμινών Α και C, αντιοξειδωτικών και όξινων στοιχείων, που συμβάλουν στην καταπολέμηση δερματολογικών παθήσεων ελαφριάς μορφής. Η θεραπεία της ντομάτας είναι μάλιστα ιδανική για λιπαρά δέρματα. Λιώστε μία μικρή ντομάτα σε πολτό και στη συνέχεια απλώστε τον στο πρόσωπό σας. Αφήστε τη για περίπου μία ώρα και έπειτα ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και στεγνώστε (το πρόσωπό σας). Επαναλάβετε μία φορά την ημέρα για μία εβδομάδα.
Μαγειρική σόδα για την ουρολοίμωξη
Στα πρώτα σημάδια των συμπτωμάτων, πιείτε ένα διάλυμα το οποίο θα περιέχει ? κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και 8 κουταλιές νερό. Επαναλάβετε μία φορά την ημέρα. Η μαγειρική σόδα καθιστά το περιβάλλον της ουροδόχου κύστης πιο αλκαλικό, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα των βακτηρίων να πολλαπλασιάζονται.

Μωσαϊκό: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Μωσαϊκό: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-   ο Νομός του Ψηλορείτη

Μωσαϊκό: Χίος, Ολύμποι

Μωσαϊκό: Χίος, Ολύμποι: Βόρειο Αιγαίο, ο Τόπος μας Χίος, Ολύμποι Οι Ολύμποι είναι χωριό της νοτιοδυτικής Χίου, σε οδική απόσταση 31 χιλιομ...

Αγροσελίδα: Καλλιέργεια σουσαμιού (Σήσαμον το Ινδικόν)

Αγροσελίδα: Καλλιέργεια σουσαμιού (Σήσαμον το Ινδικόν): Καλλιεργείται πολύ στην Περσία, Μικρά Ασία και Αίγυπτο και από τους αρχαίους χρόνους και στη πατρίδα μας λίγο. Τρία είναι που μας ε...

Καλλιέργεια σουσαμιού (Σήσαμον το Ινδικόν)





Καλλιεργείται πολύ στην Περσία, Μικρά Ασία και Αίγυπτο και από τους αρχαίους χρόνους και στη πατρίδα μας λίγο. Τρία είναι που μας ενδιαφέρουν τα σόγια του σουσαμιού: με μαυριδερούς, καστανούς και άσπρους σπόρους. Σε μας προκόβει το άσπρο σουσάμι και καλλιεργείται στη Θεσσαλία και Ανατολική Μακεδονία. Η Θεσσαλία κάνει από αυτό έως 90 χιλ. οκ το χρόνο.
Ο σουσαμόσπορος έχει 40-50 τα εκατό λάδι και είναι πικρούτσικο μα φαγώσιμο και έχει το καλό δύσκολα να ταγγίζει. Στην Ανατολή και στο τόπο μας με τέτοιο λάδι φτιάχνουν τούς χαλβάδες και στην Ευρώπη σαπούνια.

Για να βγάλουνε το σουσαμόλαδο καβουρδίζουν λίγο το σουσάμι σε λαμαρίνες, το αλέθουν και το στύβουν σε πιεστήριο τρεις φορές. Δύο το στύβουν σκέτο και την τρίτη το ζεματούν με καυτό νερό. Οι πίτες πού μένουν από το στύψιμο είναι τροφή για τα ζώα, πρέπει όμως να την δίνομε με σανό (ή άχυρο) ή πίτουρα ή να την ανακατώνομαι με καρπό (κριθάρι, βρώμη) ή μ' άλλες τροφές. Στα πρόβατα δίνομε 50-100 δράμια από τις πίτες αυτές στο καθένα την ημέρα, στους χοίρους 100 δράμια ως 1 οκά κατά το πάχος πού θα έχουν και στα βόδια πού θέλομε να παχύνουν ½-3 οκάδες. Από σουσαμόσπορο γίνεται και το ταχίνι. Για να το κάνουν ραντίζουνε με λίγο νερό το σουσάμι και το αλέθουν και αλέθοντας το ρίχνουν σε πιθάρι και το αφήνουν ως πού ν' ανέβει το λάδι. Τότε το παίρνουν κι' εκείνο πού θα μείνει είναι το ταχίνι. Με σουσαμόσπορο φτιάχνουν ακόμη και τα παστέλια ή τον βάζουν στις κουλούρες και στα ψωμιά.


Πως καλλιεργείται
Το σουσάμι γίνεται ξερικό σε βαρικά και αμμουδερά χώματα, δηλαδή σε χωράφια που κάνουν για αραβόσιτο ή σε κατεβασιές (ποταμόχωστα) πού είναι κοντά σε ποτάμια και μπορεί να φουσκίζονται και να ποτίζονται κι' όλας. Πάντα όμως του σουσαμιού η καλλιέργεια είναι ποτιστική. Ξερικό σουσάμι καλλιέργησαν, κατά σύσταση μου ως νομόγεωπόνου Αχαΐας και Ήλιδος, το 1924 πρόσφυγες σε βαρικά χωράφια του κάμπου της Γαστούνης και είχαν καλό εισόδημα.
Ξερικό σουσάμι καλλιεργήσαμε για δοκιμή στο Αγροτικό ορφανοτροφείο αρρένων Τατοΐου και πέτυχε. Μαθαίνω πώς γύρω στη Νεάπολι (Δυτικής Μακεδονίας) καλλιέργησαν μια χρονιά δοκιμαστικώς ξερικό σουσάμι σε αμμουδερά βαρικά χωράφια και είχε καλή απόδοση μα δεν ξανά ακολούθησαν την καλλιέργεια του.

Το χωράφι πού θα καλλιεργήσουμε τό σουσάμι πρέπει καλά να δουλευτεί, και να τριφτούν τα χώματα. Όταν το χωράφι αυτό ήταν την περασμένη χρονιά σπαρμένο μ' αραβόσιτο ή με μπαμπάκι ή μ' άλλο σκαλιστικό τού κάνομε 3 οργώματα. Ένα το Μάρτη, ένα τον Αύγουστο κι' ένα το Φλεβάρη. Στο τρίτο όργωμα αν είναι ανάγκη, λιπαίνουμε με το χημικό λίπασμα 6-8-8 ή το φουσκίζουμε ρίχνοντας σκορπιστά κοπριά σ' όλο το χωράφι και τη δυναμώνουμε πασπαλίζοντας την με το χημικό λίπασμα 0-16-0 σ' αναλογία 5-10 οκ. για κάθε 100 οκ. κοπριά. Όταν το χωράφι πού θα σπείρουμε το σουσάμι ήταν χέρσο του κάνομε ανάμεσα (τον Νοέμβριο) και το τέταρτο όργωμα. Κι' από το Μάρτη ως τον Απρίλη πού θα τό σπείρουμε σβαρνίζουμε με σιδηρόσβαρνα το χωράφι 2-3 φορές για να ισώσει και τριφτεί καλά το χώμα. Τις πρώτες ήμερες του Απρίλη κάνουμε το τελευταίο σβάρνισμα, κι' αν το χωράφι είναι αδύνατο κι' αφούσκιστο σκορπίζουμε ως 20 οκ. στο στρέμμα νιτρικό νάτριο (νίτρο της Χιλής) κι' αμέσως σπέρνουμε. Στο ποτιστικό σουσάμι αντί να βάλουμε για μιας το νίτρο της Χιλής μπορούμε στο σπάρσιμο να ρίξουμε σκορπιστά στο στρέμμα μονάχα 10 οκάδες και τις άλλες 10 οκάδες να τις σκορπίσουμε στο πρώτο σκάλισμα για να έχουμε πιο κέρδος.


Στα δυνατά χωράφια ρίχνουμε λιγότερο σπόρο γιατί κλαρώνει το σουσάμι και για να επιτύχει πρέπει να είναι ανάλογα άρυσπαρμένο. Το σπάρσιμο του σουσαμιού γίνεται στα πεταχτά με το χέρι και θέλει πείρα για να κανονίσει εκείνος που το σπέρνει πόσο πρέπει να είναι αρύ, κατά το χωράφι. Για να αποκτήσει κανείς τη σχετική πείρα πρέπει όταν πρώτο σπείρει ν' ανακατώσει το σουσάμι με δύο μερδικά άμμο του ποταμού και λίγη στάχτη για να πέφτει ο σπόρος κανονικά και βλέπει το μέρος που σπέρνει.
Τελειώνοντας το σπάρσιμο σκεπάζομε ξέβαφα το σπόρο με ξύλινη πλεχτή σβάρνα και περνούμε ύστερα το χωράφι με σανίδα για να καθίσουν τα χώματα. Τη σανίδα αυτή ζέβουμε σ' άλογο και βάζουμε ανάλογη πέτρα ή καθίζουμε κανένα παιδάκι για βάρος. Όταν το σουσάμι είναι ποτιστικό κάνουμε τελευταία τους ποτιστάδες (αυλάκια) μ' αλέτρι ντόπιο ξύλινο και χωρίζουμε το χωράφι με το ίδιο αλέτρι σε στενόμακρες βραγιές (πρασιές) για να ποτίζεται εύκολα και με οικονομία νερού. Για να σπείρουμε ένα στρέμμα θέλομε ως 1 1/2, οκά σπόρο.
Όταν με το σπάρσιμο βρέξει αμέσως, ξανά σπέρνομε το σουσάμι γιατί πατιέται το χώμα με τη βροχή και δε φυτρώνει ή το σβαρνίζουμε ανάλαφρα. Η βροχή το ωφελεί όταν φυτρώσει.

Το σουσάμι φυτρώνει σε 5-8 μέρες, κατά τη θερμοκρασία της ατμοσφαίρας και όταν κάνει 3-6 φυλλαράκια πρέπει να το σκαλίζουμε επιδέξια με στενό σκαλιστήρι για να χαλάσουμε τα χορτάρια πού δεν τ' αφήνουν να ξεπεταχτεί. Με δεύτερο σκάλισμα πού κάνουμε σαν ψηλώσει το σουσάμι μισή πιθαμή το αλαργεύουμε αφήνοντας απόσταση για κάθε φυτό απ' όλες τις μερικές ως 1 1/2 πιθαμή.
Και αν είναι ποτιστικό του δίνομε αμέσως ένα νερό. Το σουσάμι που καλλιεργούμε ποτιστικό σε μέρος ζεστό που το χώμα γρήγορα στεγνώνει το ποτίζουμε κάθε 15-20 μέρες, κατά τη χρονιά, δηλαδή ως να ωριμάσει του δίνομε 4-5 νερά και δύο σκαλίσματα στην αρχή πού είναι μικρό. Το ξερικό το σκαλίζουμε μονάχα μια φορά, όταν είναι μικρό και τ' αργεύουμε κι' ανάμεσα τό βοτανίζουμε. Είναι καλλιεργητές που δε βοτανίζουν ούτε σκαλίζουν το σουσάμι από αμέλεια και ζημιώνονται γιατί παίρνουν λιγότερο εισόδημα.
Το σουσάμι όταν ψηλώσει 4-5 πιθαμές αρχίζει να λουλουδίζει και εξακολουθεί μέχρι τέλος να έχει λουλούδια και καρπό. Μπαίνοντας ο Αύγουστος ή και αργότερα κατά το μέρος, αρχίζει να κιτρινίζει δηλαδή να ωριμάζει και στο τέλος να ξηραίνεται. Τότε είναι καιρός, να το θερίσουμε, τινάζεται όμως εύκολα ο σπόρος του και πρέπει να το θερίσουμε ή ξεριζώσουμε λιγάκι αγουρωπό.
Για ν' αποφύγουμε τις ζημίες από το τίναγμα θερίζοντας ή ξεριζώνοντας το σουσάμι το κάνουμε δεματάκια από 2-3 χερόβολα το καθ' ένα και τα στήνομε 4-5 μαζί όρθια στο ίδιο χωράφι.
Κι' όταν ξεραθεί καλά στρώνουμε πρώτα μια φαρδιά λινάτσα και ύστερα παίρνομε ένα-ένα δεματάκι και κρατώντας το όρθιο πηγαίνουμε στη λινάτσα, το γυρίζουμε ανάποδα και με το δεξί χέρι το χτυπούμε με βέργα για να τιναχθεί όλος ο σπόρος και χυθεί απάνω σ’ αυτή. Και χύνεται σαν να είναι νερό.

Τη δουλειά αυτή μπορούμε να την κάνουμε και στ' αλώνια όπου κουβαλούμε τα δεματάκια του σουσαμιού όρθια μέσα σε κάρο στρωμένο με λινάτσα για να κρατεί το σπόρο που με το τράνταγμα θα τινάζεται.
Σε μερικά χωριά με τις καλαμιές του σουσαμιού καίνε το φούρνο και μαγειρεύουν. Ξερικό σουσάμι δίνει 60-90 οκ. σπόρο το στρέμμα και όταν το χωράφι είναι ποτιστικό και δυνατό ή λιπασμένο περνάει τις 100 οκ.

Πηγή: Πλουτοφόρα φυτά-Αλέξανδρου Γεωργακόπουλου-Παράρτημα «Γεωργικού δελτίου» Δεκεμβρίου 1930

- See more at: http://www.ftiaxno.gr/

Μωσαϊκό: Η μάχη στα Γαυγάμηλα

Μωσαϊκό: Η μάχη στα Γαυγάμηλα: http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2013/04/h-maxh-sta-gavgamhla.html Η μάχη στα Γαυγάμηλα   Δίχως άλλο, η μάχη στα Γαυγάμη...

Μωσαϊκό: ΨΩΜΙ ΣΤΡΙΦΤΟ

Μωσαϊκό: ΨΩΜΙ ΣΤΡΙΦΤΟ: ΨΩΜΙ ΣΤΡΙΦΤΟ ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ Αλευρι μαλακο 700γρ Αλευρι Κιτρινο 100γρ Αλευρι Καλαμποκιου 100γρ Αλευρι Ολ...

Μωσαϊκό: Επιμενίδης

Μωσαϊκό: Επιμενίδης: http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2013/04/Epimenides.html   Επιμενίδης   Επιμενίδης Θεολόγος και θαυμ...

Μωσαϊκό: Αλλεργία και πρόληψη.....

Μωσαϊκό: Αλλεργία και πρόληψη.....: Χορηγά Σωτηρία . Αλλε ργία και πρόληψη..... Οι αλλεργίες είναι παθήσεις που παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά το...

Μωσαϊκό: ΟΙ ΚΕΡΚΩΠΕΣ & Ο ΜΕΛΑΜΠΥΓΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

Μωσαϊκό: ΟΙ ΚΕΡΚΩΠΕΣ & Ο ΜΕΛΑΜΠΥΓΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ: http://www.visaltis.net/2013/04/blog-post_6084.html ΟΙ ΚΕΡΚΩΠΕΣ & Ο ΜΕΛΑΜΠΥΓΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ Αυτό που ακολουθεί εί...

Μωσαϊκό: Μπουκιές μελιτζάνας

Μωσαϊκό: Μπουκιές μελιτζάνας: Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-  Απο ένθετο του ΖΑΠΙΝΓΚ Πολίτικα Νηστίσιμα απο την Μίμα Καρβούνη ...

Μωσαϊκό: Ροβινσώνας Κρούσος

Μωσαϊκό: Ροβινσώνας Κρούσος: Ο Ροβινσώνας Κρούσος (Robinson Crusoe) είναι μυθιστόρημα του Ντάνιελ Ντεφόε, το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1719. Επ...

Μωσαϊκό: Ποια είναι τα ορθά πολιτεύματα κατά Αριστοτέλη

Μωσαϊκό: Ποια είναι τα ορθά πολιτεύματα κατά Αριστοτέλη: http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2013/04/poia-einai-ta-ortha-politeymata-kata-aristotelh.html Ποια είναι τα ορθά πολιτεύματα κατά Αρι...

Μωσαϊκό: Πώς φτιάχνουμε χαρουπόμελο

Μωσαϊκό: Πώς φτιάχνουμε χαρουπόμελο: http://epistrofi-sti-fysi.blogspot.gr/2013/04/blog-post_4774.html Πώς φτιάχνουμε χαρουπόμελο Το χαρουπόμελο πρό...

Μωσαϊκό: Αγκινάρες γεμιστές

Μωσαϊκό: Αγκινάρες γεμιστές: Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-  Από ένθετο του ΖΑΠΙΝΓΚ Πολίτικα Νηστίσιμα απο την Μίμα Καρβούνη ...

Μωσαϊκό: Το σύμπαν δεν συνωμοτεί υπέρ σας

Μωσαϊκό: Το σύμπαν δεν συνωμοτεί υπέρ σας: ► Το σύμπαν δεν συνωμοτεί υπέρ σας (ούτε κατά σας) Από τον «Αλχημιστή» μέχρι το «Μυστικό», έχω βαρεθεί να βλέπω ανθρώπους (πελάτες μου ...

Αγροσελίδα: Ψήνουμε αράπικα φιστίκια ! Και από τούτα παράγουμε...

Αγροσελίδα: Ψήνουμε αράπικα φιστίκια ! Και από τούτα παράγουμε...: Ενα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που διαβάσαμε στο  http://cretangastronomy.blogspot.gr/ Το ξέρατε ότι στην Νοτιοανατολική Κρήτη και σ...

Ψήνουμε αράπικα φιστίκια ! Και από τούτα παράγουμε στην Κρήτη!


Ενα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που διαβάσαμε στο http://cretangastronomy.blogspot.gr/

Το ξέρατε ότι στην Νοτιοανατολική Κρήτη και συγκεκριμένα στα χωριά της Ιεράπετρας καλλιεργούνται και παράγονται αράπικα φιστίκια; Καλλιέργειες ξεχασμένες που είχαν περιοριστεί σε πολύ μικρές εκτάσεις μόνο για οικογενειακή κατανάλωση, αρχίζουν σιγά σιγά να επεκτείνονται ...


Είχα την τύχη να προλάβω σ’ ένα πάγκο της λαϊκής της περιοχής μου μια Γεραπετρίτισσα με αρκετές σακούλες αράπικα φιστίκια πρόσφατης συγκομιδής. Οι ερωτήσεις βροχή! «Καλλιεργείτε αράπικα φιστίκια;» «Πώς να τα φτιάξω;» « Πού τα χρησιμοποιείτε;» Η γυναίκα μάλλον θεώρησε αδιανόητη την έκπληξή μου και την άγνοιά μου για την καλλιέργεια της αραχίδας , του φυτού που παράγει αυτό που λέμε «αράπικο φιστίκι» στην Ιεράπετρα.  Οπότε οι πληροφορίες της ήταν ελλιπείς όπως όταν περιγράφουμε κάτι που εμείς το ξέρουμε καλά χωρίς να φανταζόμαστε πόσο άσχετος είναι ο άλλος…

Ψάχνοντας περισσότερες λεπτομέρειες στο διαδίκτυο για τον τρόπο που έπρεπε να διαχειριστώ το δυσεύρετο προϊόν μου, τρόπο δεν βρήκα, βρήκα όμως αρκετές πληροφορίες για την καλλιέργεια της αραχίδας στα χωριά της Ιεράπετρας. Αυτά τα ευλογημένα χωριά που προμηθεύουν όλη την Ελλάδα κηπευτικά και που υπέστησαν μεγάλες ζημιές από καταστροφική πυρκαγιά τις τελευταίες μέρες.
Μέχρι την δεκαετία του 1970 η παραγωγή του αράπικου φιστικιού έδινε υπολογίσιμο εισόδημα στους αγρότες της περιοχής. Παρήγαγαν τόνους εκλεκτής ποιότητας φιστίκι και προμήθευαν τους ζαχαροπλάστες και τους ξηροκαρπάδες των πόλεων και των κωμοπόλεων της Κρήτης.




Η καλλιέργεια πολλών  στρεμμάτων  εκείνης της εποχής κατέληξε σε μικρές εκτάσεις το πολύ μισού στρέμματος , και μόνο για οικογενειακή κατανάλωση. Όπως το σουσάμι, το ρύζι, και πολλά άλλα δημητριακά και όσπρια, η αραχίδα εγκαταλείφθηκε σιγά σιγά και έδωσε χώρο σε πιο αποδοτικές καλλιέργειες κηπευτικών και φρούτων.


Τώρα οι αγρότες στον Κουτσουρά  της Ιεράπετρας αυξάνουν χρόνο με το χρόνο την παραγωγή τους .Οι αραχίδες σπέρνονται τον Απρίλιο  και η συγκομιδή γίνεται το φθινόπωρο , στα καζανέματα!  Τυχαίο ότι τα φιστίκια είναι το πιο απλό συνοδευτικό της ρακής και ένα από τα πιο συνηθισμένα στα καφενεία της Κρήτης;
Το φιστίκι είναι από τους πιο οικονομικούς και πιο αγαπημένους ξηρούς καρπούς.  Η διατροφική του αξία είναι μεγάλη και θεωρείται ο ιδανικός ξηρός καρπός για την μείωση της χοληστερίνης αφού έχει διπλάσιες στερόλες από τους υπόλοιπους.


Τελικά δεν μπορώ να σκεφτώ ένα προϊόν που να βρίσκει τον τόπο του στο νησί μας (παρεμπιπτόντως, εδώ και χρόνια η θεία μου με προμηθεύει παπάγιες  από τον κήπο της και μια φίλη μου μου έφερε πέρυσι μια μεγάλη ποσότητα φρέσκα goji berries !!!).



Ας πάμε όμως στη συνταγή της σημερινής ανάρτησης.  Αφού η βόλτα στο διαδίκτυο για το ψήσιμο του φιστικιού δεν έδωσε κανένα αποτέλεσμα, εγώ αυτοσχεδίασα!  Σας παραθέτω λοιπόν τη διαδικασία που έδωσε κατά γενική ομολογία άριστα αποτελέσματα, εν γνώσει μου ότι ελάχιστοι θα χρειαστούν την συνταγή αυτή αφού … πού θα βρεθούν τα φιστίκια; Αν όμως βρεθούν;

Υλικά:

Άψητα φιστίκια αράπικα
Άλμη  (με σύσταση 2 κουταλιές χοντρό αλάτι ανά λίτρο νερού)
Προαιρετικά, λίγο ακόμη χοντρό αλάτι (κατά προτίμηση θαλασσινό, αφρίνα )

Επί το έργον:

Πλένουμε τα φιστίκια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν εντελώς το νερό τους . Τα βάζουμε σε ευρύχωρη λεκάνη και τα καλύπτουμε με την άλμη. Τα αφήνουμε για 5-6 ώρες.


Θα δούμε ότι φουσκώνουν, ρουφάνε την άλμη.



Τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Εν ανάγκη τα απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν όσο γίνεται.

Τα απλώνουμε σε ταψί σε λεπτή στρώση, και αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε και με λίγο ακόμη αλάτι. Ανάβουμε το φούρνο στους  170 βαθμούς στον αέρα και βάζουμε το ταψί μας. Σε 15 λεπτά περίπου, έχουν στεγνώσει από την εμφανή υγρασία. Τότε ανάβουμε τις αντιστάσεις, χαμηλώνουμε στους 150 βαθμούς τη θερμοκρασία  και αφήνουμε τα φιστίκια να ψηθούν και να γίνουν τραγανά.


Τα δικά μου τα άφησα 40 λεπτά αλλά σε άλλους μπορεί να αρέσουν λιγότερο ψημένα. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα αποθηκεύουμε σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς.



Παρατηρήσεις:

1)Η γυναίκα που με προμήθευσε τα φιστίκια μου είπε να τα αλατίσω και να μην τα αφήσω σε άλμη. Ένα μέρος που έκανα με αυτόν τον τρόπο μας άρεσαν λιγότερο.

2)Έψησα και μια μικρή ποσότητα χωρίς αλάτι ή άλμη για να τα χρησιμοποιήσω σε γλυκά (ήδη έχω κατά νου κάποιες εφαρμογές…).

3)Το πρόσθετο αλάτι που τα πασπάλισα ήταν αφρίνα (ανθός αλατιού) από τη Χρυσή, το νησάκι που βρίσκεται απέναντι από την Ιεράπετρα. Τους πηγαίνει πολύ αλλά ίσως είναι πολύ αλμυρά για όσους αποφεύγουν το περίσσιο...



4)Πληροφορίες για την καλλιέργεια της αραχίδας στα χωριά της Ιεράπετρας (κυρίως στον Κουτσουρά που δυστυχώς αυτές τις μέρες δοκιμάζεται απόμεγάλη πυρκαγιά) , βρήκα στα παρακάτω sites :


http://www.radiovereniki.gr/index.php/145-koutsouras-lasithiou-fystiki-arapiko-i-kalliergeia-tou-den-ksexastike

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1158152

http://www.creteplus.gr/news/trela-gia-tin-arahida-to-fistiki-pou-kalliergeitai-pleon-kai-stin-kriti-97236.html

Οι φωτογραφίες είναι από τα sites:

http://www.prota4u.org/protav8.asp?p=Arachis+hypogaea

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%AF%CE%B4%CE%B1

http://www.fytokomia.gr/permalink/3873.html


Read more: Κρήτη:γαστρονομικός περίπλους http://cretangastronomy.blogspot.com/

Δημοφιλείς αναρτήσεις