Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Μωσαϊκό: 21 Νοεμβρίου 1877...Ο Τόμας Έντισον ...

Μωσαϊκό: 21 Νοεμβρίου 1877...Ο Τόμας Έντισον ...:  21 Νοεμβρίου 1877...Ο Τόμας Έντισον ανακοινώνει ότι ανακάλυψε το φωνόγραφο, ένα μέσο καταγραφής και αναπαραγω...

21 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού


http://pelladothe.blogspot.gr/2012/11/21_7129.html

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

21 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού

Η 21η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού (World Hello Day) το 1973 από τους Μπράιαν και Μάικλ ΜακΚόμακ από το Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας, με αφορμή την ισραηλινοαραβική διαμάχη.
Για να συμμετάσχει κάποιος στον εορτασμό θα πρέπει να απευθύνει χαιρετισμό σε τουλάχιστον 10 άγνωστους συνανθρώπους του. Στόχος τους, η γιορτή να αποκτήσει παγκόσμιο χαρακτήρα και να συντελέσει στη συμφιλίωση των ανθρώπων.
Σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού εορτάζεται σε 180 χώρες.
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι...

Πηγή  sansimera.gr

Μωσαϊκό: «Για να γράψεις καλά την ιστορία πρέπει να ζεις μέ...

Μωσαϊκό: «Για να γράψεις καλά την ιστορία πρέπει να ζεις μέ...: Bigbook.gr «Για να γράψεις καλά την ιστορία πρέπει να ζεις μέσα σε χώρα ελεύθερη.» Βολταίρος Ο Φρανσουά Μαρί Αρουέ (γαλλι...

Μωσαϊκό: Τουίτι (Tweety)

Μωσαϊκό: Τουίτι (Tweety): Bigbook.gr Ο Τουίτι (Tweety) είναι δημιούργημα του καρτουνίστα Μπομπ Κλάμπετ (1913-1984). Πηγή για την έμπνευσή του αποτέλ...

  

Σήμερα...



ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
ΜΑΡΙΑ

 



Τα Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου)


Τα Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου)
 
 
Μία από τις μεγαλύτερες Θεομητορικές εορτές είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου. Η είσοδος της Θεοτόκου στο ναό είναι το προοίμιο της εύνοιας του Θεού στους ανθρώπους, η προκήρυξη της σωτηρίας των ανθρώπων, η αναγγελία του Χριστού και η πραγματοποίηση του σχεδίου της θείας οικονομίας. Αυτά διακηρύσσει το απολυτίκιο της εορτής. Η σημασία της εορτής αυτής είναι μεγάλη και ιερή. Αποτελεί τήν βάση και την αρχή για όλη την μετέπειτα ζωή της Θεοτόκου. Η αγία Άννα, η μητέρα της Θεοτόκου, επειδή πέρασε όλη σχεδόν τη ζωή της χωρίς να αποκτήσει τέκνο, παρακαλούσε μαζί με τον άντρα της Ιωακείμ το Θεό να τους χαρίσει παιδί και, αν πετύχουν το ποθούμενο, να το αφιερώσουν στον Θεό.

Έτσι, ευδόκησε ο Θεός και γέννησε παράδοξα, σε ηλικία προχωρημένη, αυτήν που προξένησε τη σωτηρία του γένους των ανθρώπων, την καταλλαγή και συμφιλίωση του Θεού με τους ανθρώπους, την αιτία της ανάπλασης του κόσμου, της έγερσης και της θέωσης του πεσόντος Αδάμ, δηλαδή της ανθρωπότητας, την υπεραγία και Δέσποινα Θεοτόκο Μαρία. Όταν η Μαρία έγινε τριών χρόνων, την πήραν οι γονείς της και την προσέφεραν, σαν σήμερα, στον ναό, καθώς το είχαν υποσχεθεί, και αφιερώνοντας την κόρη τους στον Θεό, που τους την χάρισε. Την παρέδωσαν Αρχιερέα Ζαχαρία, ο οποίος την πήρε λέγοντας: «Εμεγάλυνε ο Κύριος το ονομά σου σε όλες τις γενεές. Με σένα θα ευλογηθούν τα έθνη και ο Κύριος θα λυτρώση τους υιούς του Ισραήλ», και την έβαλε στον ιερότερο χώρο του ναού όπου εισερχόταν μόνο ο Αρχιερέας. “Έτσι (...) απετέθη δικαίως σήμερα στα άγια άδυτα, σαν θησαυρὸς του Θεού, η κόρη που εξελέγηανάμεσα στους εκλεκτοὺς απὸ αιώνες, που ἀναδείχθηκε αγία των αγίων, που έχει το σώμα καθαρώτερο και θειότερο ακόμη και απὸ τα διὰ της αρετής κεκαθαρμένα πνεύματα, ώστε να μην είναι δεκτικὸ μόνο του τύπου των θείων λόγων, αλλὰ και του ιδίου του ενυποστάτου και μονογενούς Λόγου του προανάρχου Πατρός· σαν θησαυρὸς που ο Λόγος θα τον χρησιμοποιούσε στον καιρὸ του, όπως και έγινε, γιὰ πλουτισμὸ και υπερκόσμιο και συγχρόνως παγκόσμιο κόσμημα.1” Ήταν λοιπόν ένα προκλητικό γεγονός, κάποιος άνθρωπος, και μάλιστα ένα κορίτσι, να εισέλθη στον ιερό χώρο, όπου φυλάσσονταν τα πιο ιερά αντικείμενα τού Ισραήλ, όπως η Κιβωτός της Διαθήκης, η Στάμνα με το Μάννα, η Ράβδος η βλαστήσασα του Ααρών και, βεβαίως, όπου ούτε οι ιερείς είχαν δικαίωμα να εισέλθουν, αλλά ούτε και ο Αρχιερεύς καθημερινά. Μέσα στα Άγια των Αγίων η Θεοτόκος για δώδεκα χρόνια τρεφόταν από άρτο που της έφερνε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Αυτό αναφέρεται στην παράδοση τής Εκκλησίας μας και ήταν ένα από τα πιο θαυμαστά γεγονότα του βίου της Θεοτόκου.
 
Σέ ένα τροπάριο του εσπερινού της εορτής γράφεται: «Δι' αγγέλου εκτρέφεται». Και σε άλλο λέγεται: «Επουρανίω τραφείσα, Παρθένε, άρτω πιστώς εν τώ Ναώ Κυρίου».
 
Τι ήταν αυτός ο άρτος από τον οποίον τρεφόταν η Παναγία; Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς αναφερόμενος σε αυτόν τον ευλογημένο άρτο που έτρεφε τήν Παναγία λέγει ότι ο Θεός έστελνε «τροφήν άνωθεν απόρρητον εκεί τή Παρθένω δι' αγγέλου». Όμως, δεν ήταν ένας συνηθισμένος άρτος, αλλά στην πραγματικότητα ήταν η άκτιστη ενέργεια του Θεού, διά της οποίας, κατά τον ίδιο Πατέρα, «την τε φύσιν κρειττόνως ανερρώννυτο (εδυνάμωνε) και κατά σώμα των ασωμάτων καθαρωτέρα καί υπερτέρα και συνετηρείτο και ετελείτο». Είναι προφανές ότι δεν ήταν μια κτιστή τροφή, ένας υλικός άρτος, αλλά μια άλλη ξένη τροφή. Ήταν η ενέργεια του Θεού η οποία ενδυνάμωνε το σώμα της Παναγίας για να έχει νοερά προσευχή και θεωρία Θεού. Αυτό σημαίνει ότι η Παναγία για σχεδόν δέκα χρόνια ήταν μέσα στο Φως τού Θεού και είχε κοινωνία μαζί Του, είχε φθάσει στήν θέωση. Στην πραγματικότητα ζούσε όπως ζούσαν οι Πρωτόπλαστοι στον Παράδεισο πριν την πτώση. Ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής ερμηνεύοντας το αίτημα της Κυριακής Προσευχής, “τον άρτον ημών τον επιούσιον”, το συνδέει με τη θεία Κοινωνία τού Σώματος και του Αίματος του Χριστού και κάνει λόγο για την «τροφή του άρτου της ζωής, ίνα νικήση τον θάνατον της αμαρτίας», από την παρούσα πρόσκαιρη ζωή. Μέ αυτόν τον Άρτο, τή Χάρη και την ενέργεια του Θεού, ετρέφετο η Παναγία μέσα στα Άγια των Αγίων. Με αυτόν τον Άρτο τρεφόμαστε και εμείς κάθε φορά που τελούμε τη Θεία Λειτουργία.
 
Καί βεβαίως για να ενεργήσει ο Άρτος αυτός, δηλαδή ο Χριστός, «εις ζωήν αιώνιον», πρέπει να ζούμε μιμούμενοι ή δυνατόν την Παναγία. Αυτό το θαυμάσιο γεγονός που συνέβη στην Θεοτόκο έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη ζωή μας. Ο άνθρωπος αποτελείται από ψυχή και σώμα καί είναι επόμενο ότι η υλική τροφή συντηρεί και διατηρεί σε καλή κατάσταση το σώμα, ενώ η Χάρη και η ενέργεια του Θεού συντηρεί και την ψυχή και το σώμα, τον όλο άνθρωπο. Με αυτές τις προϋποθέσεις ο άνθρωπος είναι ολοκληρωμένος, έχει νόημα ζωής και ύπαρξης.
Εκεί στο ναό, λοιπόν, η Παρθένος διέμεινε δεκα χρόνια, όπου τρεφόταν από τον Αρχάγγέλο Γαβριήλ με ουράνια τροφή, ώσπου πλησίασε ο καιρός του θείου Ευαγγελισμού και των ουρανίων και υπερφυσικών μηνυμάτων, που προμηνούσαν ότι ο Θεός ευδόκησε να σαρκωθεί απ' αυτήν σαν φιλάνθρωπος, για να αναπλάσει τον φθαρέντα από την αμαρτία κόσμο. Η Θεοτόκος εξήλθε από τα άγια των αγίων του ναού δεκαπέντε ετών και δόθηκε στον μνήστορα Ιωσήφ, για να είναι αυτός προστάτης της και μάρτυς της παρθενίας της και για να υπηρετήσει τον άσπορο τόκο της, στη φυγή στην Αίγυπτο και στην επάνοδό της απ' εκεί στη γη Ισραήλ.
 
Ποια είναι όμως η θέση των πιστών απέναντι στο μυστήριο της Θείας Οικονομίας που φανερώνεται στην εορτή των Εισοδίων. Ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς απαντά με ένα ερώτημα: “εμείς που έχουμε κοντὰ μας γραμμένα όλα τα λόγια της αιώνιας ζωής, και όχι μόνο τα λόγια, αλλὰ και τα θαύματα και τα παθήματα και την δι᾽ αυτών έγερσι της φύσεως μας απὸ τους νεκροὺς και ανάληψή της απὸ τη γη στον ουρανό, και την δι᾽ αυτών επηγγελμένη σ᾽ εμάς αθάνατη ζωὴ και αμετάτρεπτη σωτηρία, πως δεν θ᾽ ανυμνήσωμε και μακαρίσωμε αδιαλείπτως την μητέρα του χορηγού της σωτηρίας, του δοτήρος της ζωής, εορτάζοντας τώρα (...) και την μετοίκησι στα άγια των αγίων;”
 
Για τη σημασία της Θεοτόκου στο σχέδιο του Θεού για την ανόρθωση του ανθρώπου προσθέτει άλλος Πατέρας της Εκκλησίας μας: “(λόγω της αμαρτίας) κατέστη αδύνατον να επιστρέψωμε στην αρχικήν μας κατάστασι, και στενάζαμε επειδή αυτό ακριβώς ήταν το μόνο που ποθούσαμε· αυτήν την δυνατότητα της ευδαιμονίας μας την εχάρισε μόνη η μακαρία Παρθένος. Αυτή εξεπλήρωσε την επιθυμία μας ενώνοντας με τους ανθρώπους τον μόνον Επιθυμητόν, Αυτόν Τον οποίον, όταν κάποιος γνωρίση προσωπικώς, δεν είναι δυνατόν να ζητήση κάτι περισσότερο. Και ηνώθη δι’ αυτής ο Θεός τόσο στενά με τους ανθρώπους, ώστε έγινε μέτοχος όχι μόνον του τόπου και του τρόπου της ζωής μας, αλλά και της ιδίας της φύσεως μας.2”
 
“Ο καθαρώτατος ναὸς του Σωτήρος, η πολυτίμητος παστὰς και Παρθένος, το ιερὸν θησαύρισμα της δόξης του Θεού, σήμερον εισάγεται, εν τω οίκω Κυρίου, την χάριν συνεισάγουσα, την εν Πνεύματι θείω· ην ανυμνούσιν Άγγελοι Θεού. Αύτη θπάρχει σκηνὴ επουράνιος.” (Κοντάκιο)
 
1 . Γρηγόριος Παλαμάς, Λόγος εἰς τὰ Εἰσόδια τῆς Θεοτόκου
2 . Αγίου Νικολάου του Καβάσιλα: Ομιλία περί της Υπεραγίας Δεσποίνης ημων και Παναχράντου Θεοτόκου
 
 

Μωσαϊκό: René Magritte

Μωσαϊκό: René Magritte: Bigbook.gr René Magritte – Die Grosse Familie, 1947 Ο Ρενέ Μαγκρίτ (René François Ghislain Magritte, 21 Νοεμβρίου, 1898 – ...

   Rene Magritte by Wolleh.jpg

21 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας


Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

21 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Ο πρωινός βήχας των καπνιστών θα πρέπει στο εξής να θεωρείται νόσος, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).
Πρόκειται για μια νόσο των πνευμόνων, κατά την οποία η στένωση των βρόγχων προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή. Κύρια αιτία της παραμένει το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, η ατμοσφαιρική ρύπανση και το ιστορικό λοιμώξεων στην παιδική ηλικία.
Η δραματική αύξηση της νόσου τα τελευταία χρόνια κάνει τον Π.Ο.Υ. να μιλά για 450.000.000 ανθρώπους με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια στον πλανήτη...
Σήμερα είναι η τέταρτη αιτία θανάτου, με 3.000.000 άτομα κάθε χρόνο ενώ το 2020 θα γίνει η Τρίτη, λένε οι επιστήμονες.
Στη χώρα μας, που πάνω από το 50% των ενηλίκων είναι καπνιστές, μελέτη της Πνευμονολογικής Εταιρείας, έδειξε ότι 800.000 Έλληνες πάσχουν από τη νόσο, με τους μισούς από αυτούς να μην το γνωρίζουν.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Τετάρτη του Νοεμβρίου από την «Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά της ΧΑΠ», που συσπειρώνει στους κόλπους της οργανώσεις γιατρών και ασθενών, και υπό την αιγίδα της Π.Ο.Υ.
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
Πηγή  sansimera.gr

Ανατολή στό ΒΑΙ-ΙΤΑΝΟΣ


Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα βίντεο.



https://www.facebook.com/maria.dimitriou.5/posts/1316247095138736?__tn__=-R
Greece-world
Ανατολή στό ΒΑΙ-ΙΤΑΝΟΣ (παραλίες Σητείας)

Ο Βασιλικός Προστατεύει τις Ντομάτες

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.



share24.gr
http://share24.gr/o-vasilikos-prostatevi-tis-ntomates-veltioni-ti-gefsi-tous-afto-ke-alla-9-fyta-pou-prepi-na-fytevonte-dipla-stis-ntomates/ 

Η συγκαλλιέργεια φυτών και η φύτευση συγκεκριμένων φυτών δίπλα-δίπλα στον κήπο που ωφελούνται από την συνύπαρξή τους, διευκολύνει τον καλλιεργητή και τον κηπουρό. Ειδικά για τις ντομάτες, που είναι το φυτό με τις περισσότερες ασθένειες και εχθρούς, η συγκαλλιέργεια επιβάλλεται για να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα που θα προκύψουν.
Σε όλους αρέσει να φυτεύουν ντομάτες στον κήπο κι η παραγωγή των φυτών τους είναι κάτι σαν βραβείο για τον κόπο και τις ατελείωτες ώρες που ξόδεψαν για να τις μεγαλώσουν. Από τα λερωμένα χέρια από τις εργασίες στο χώμα, μέχρι τις υπερήφανες αναρτήσεις στο facebook φωτογραφιών από τη σοδειά, η εμπειρία είναι ανεκτίμητη κι ένας παθιασμένος κηπουρός θέλει να απολαύσει αυτές τις στιγμές στο έπακρο. Επειδή, όμως, οι ντομάτες έχουν δεκάδες εχθρούς και ασθένειες, μια από τις κορυφαίες λύσεις στη βιολογική καλλιέργεια είναι η συγκαλιέργεια με φυτά συντρόφους.

Πως ωφελούνται οι ντομάτες από τα διπλανά φυτά; 

Τα φυτά που φυτεύουμε δίπλα στις ντομάτες, τις ευνοούν με συγκεκριμένους τρόπους. Αρχικά, προσφέρουν ένα καταφύγιο στα ωφέλημα έντομα και σε οργανισμούς που τρέφονται με τους βλαβερούς εχθρούς, που παρασιτούν στις ντομάτες. Μερικά από αυτά τα φυτά έχουν την ικανότητα να βελτιώνουν τους μηχανισμούς άμυνας της ντομάτας ενάντια στα παθογόνα, ενώ αλλά μπορούν και βελτιώνουν τη γεύση και το άρωμα των καρπών. Επιπλέον, υπάρχουν φυτά που βελτιώνουν τις συνθήκες στο περιβάλλον γύρω από τις ντομάτες.
Δεν είναι όλα τα φυτά κατάλληλα για να φυτευτούν κοντά στις ντομάτες. Υπάρχουν φυτά που είναι άριστοι γείτονες, αλλά υπάρχουν και άλλα που λειτουργούν ανταγωνιστικά ή τις βλάπτουν όταν φυτεύονται κοντά. Μερικά από αυτά τα ακατάλληλα φυτά είδαμε στο άρθρο για τα φυτά που δεν πρέπει να φυτεύονται δίπλα-δίπλα στον κήπο.

10 Φυτά που μπορούμε να φυτέψουμε δίπλα στις ντοματιές

Ας δούμε επιγραμματικά τα 10 καλύτερα φυτά για να φυτέψετε δίπλα στις ντοματιές σας:

1. Βασιλικός

Ο βασιλικός με την ντομάτα συνεργάζονται άριστα όταν φυτεύονται μαζί. Έχουν μια συμβιωτική σχέση κι αναπτύσσονται καλύτερα απ’ ό, τι αν τα φυτεύαμε μόνα τους. Πιο συγκεκριμένα, ο βασιλικός δρα απωθητικά για έντομα όπως οι αφίδες, οι αλευρώδεις, ο τετράνυχος και άλλα ακάρεα, για μερικές κάμπιες λεπιδοπτέρων και για τα κουνούπια. Επίσης, φιλοξενεί ωφέλημα έντομα που τρέφονται με τα επιβλαβή, όπως ακάρεα της οικογένειας Phytoseiidae ή άλλα που παρασιτούν σε αυτά.
Όταν ανθίζει ο βασιλικός προσελκύει μέλισσες, ήμερα και άγρια είδη, που γονιμοποιούν και τα άνθη της ντομάτας, όταν φυτευτεί δίπλα. Αυτό οδηγεί σε περισσότερη παραγωγή ανά φυτό. Επίσης, ο βασιλικός έχει την ικανότητα να βελτιώνει τη γεύση και το άρωμα του καρπού της ντομάτας, μιας και ελέγχει την ωρίμανσή του.
Επιπλέον έχει μυκητοκτόνες ιδιότητες και προστατεύει τις ντοματιές από σημαντικούς φυτοπαρασιτικούς μύκητες που μεταδίδονται μέσω του νερού. Για ιδανικό αποτέλεσμα φυτέψτε 3 φυτά βασιλικού γύρω από κάθε ντοματιά.

2. Κατιφές

Ο κατιφές ωφελεί πολλά φυτά όταν φυτεύεται δίπλα τους, ένα από αυτά με τα οποία συνεργάζεται άριστα είναι και οι ντομάτες. Έχει την ικανότητα να απωθεί τα παράσιτα, τους νηματώδεις από τις ρίζες, τις πράσινες κάμπιες των λεπιδοπτέρων, τα σαλιγκάρια και πολλούς ακόμα εχθρούς.
Ακόμα, ο κατιφές έχει όμορφα άνθη και θα διακοσμήσει ιδανικά τον κήπο σας. Φυτέψτε το σίγουρα την περίοδο κοντά στο τέλος της σεζόν, ώστε να προστατεύσετε τα φυτά από τους νηματώδεις΄

3. Καρότα

Μια με δυο εβδομάδες πριν φυτέψετε τις ντομάτες, φυτέψτε καρότα γύρω από τις θέσεις τους. Τα καρότα λειτουργούν σαν καλοί γείτονες παρέχοντας στις ντομάτες τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν, κυρίως στο έδαφος. Πιο συγκεκριμένα, βελτιώνουν τη δομή του εδάφους, βελτιώνουν την αποστράγγιση του, το αερίζουν, επιτρέπουν την συγκράτηση των θρεπτικών συστατικών.
Όταν τα καρότα ωριμάσουν, τα συλλέγετε κι έτσι το κενό που αφήνουν στο έδαφος, λόγω τις ρίζας τους, βελτιώνει τη δομή του εδάφους. Εδώ να αναφέρουμε πως τα καρότα μπορεί να είναι λίγο μικρότερα, καθώς οι ρίζες της ντομάτας θα κερδίσουν την μάχη του χώρου.
Διαβάστε επίσης: 6 συμβουλές για να μεγαλώσετε τα καλύτερα καρότα

4. Μαρούλι.

Και εδώ το μαρούλι φαίνεται να είναι ένας ιδανικός γείτονας για τη ντομάτα, κυρίως επειδή επωφελείται το ίδιο, μιας και σκιάζεται από αυτή, τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι πιο εύκολο να μεγαλώσει και να δώσει τραγανά φύλλα. Είναι ένα φυτό που εξοικονομεί τον χώρο στον κήπο σας.

5. Μπουράντζα

Η μπουράντζα είναι ετήσιο βότανο ενδημικό της μεσογειακής χλωρίδας. Δρα απωθητικά κατά της πράσινης και ακανθώδους κάμπιας των λεπιδόπτερων. Προσελκύει μέλισσες που αυξάνουν την παραγωγή και της ντομάτας. Επίσης, ίσως να μπορεί να βελτιώνει τη γεύση των καρπών την ντομάτας μιας και απορροφά θείο από το έδαφος.
Φυτέψτε ένα ανά 3 φυτά ντομάτας όταν τις καλλιεργείτε σε σειρές. Η μπουράντζα έχει άνθη σχεδόν παρόμοιου σχήματος με της ντομάτας και τα φύλλα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις σαλάτες σας. Ακόμα, έχει και φαρμακευτική χρήση.

6. Πιπεριές

Το έτερο φυτό της οικογένειας των σολανοδών, στην οποία φυσικά ανήκει και η ντομάτα, έχει ίδιες καλλιεργητικές απαιτήσεις με την ντομάτα και μπορούν να φυτευθούν μαζί στις περιπτώσεις που έχετε περιορισμένο χώρο. Απαιτούν τις ίδιες ώρες έκθεσης στον ήλιο, παρόμοιες ανάγκες λίπανσης και ποτίσματος και παρόμοιες καλλιεργητικές φροντίδες.

7. Φασολιά

Η φασολιά είναι ψυχανθές φυτό που έχει την ικανότητα να αναπτύσσει συμβιωτικές σχέσεις με τα αζωτοδεσμευτικά βακτήρια του γένους Rhizobium κι έτσι να εμπλουτίζει το έδαφος με άζωτο. Απ’ την άλλη, οι ντομάτες αγαπούν το άζωτο γιατί αναπτύσσονται συνεχώς, έτσι η φύτευση της φασολιάς δίπλα τους είναι ιδανική γι’ αυτές.

8. Σκόρδο

Το σκόρδο έχει την ικανότητα να απωθεί τον τετράνυχο κι άλλα επιβλαβή ακάρεα για την ντοματιά. Επωφεληθείτε από αυτή τους την ιδιότητα φυτεύοντας φυτρωμένες σκελίδες σκόρδου 2-3 εκατοστά δίπλα στη βάση της ντομάτας.

9. Θυμάρι, μαϊντανός και άνηθος

Όλα αυτά τα βότανα και μπαχαρικά όταν φυτεύονται κοντά στην ντομάτα μπορούν να απωθήσουν ένα μεγάλο εύρος εχθρών, όπως αφίδες, ακάρεα, κάμπιες λεπιδόπτερων, μυρμήγκια, θρίπες, κ.α. Επίσης προσφέρουν ενδιαίτημα σε διάφορα ωφέλημα έντομα που τρέφονται από τους εχθρούς της ντομάτας.

10. Σπαράγγι

Μπορείτε να φυτέψετε τις ντομάτες σας γύρω από τα ήδη διαμορφωμένα σαμάρια των σπαραγγιών σας. Τα σπαράγγια φαίνεται πως παράγουν μια χημική ουσία που καταστρέφει τους νηματώδεις στις ρίζες της ντομάτας κι έτσι τις προστατεύει από αυτόν τον σοβαρό εχθρό που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ακαρπία στις ντομάτες. Από την άλλη, οι ντομάτες επίσης προστατεύουν τα σπαράγγια από ένα επικίνδυνο σκαθάρι, τον κριόκερο, μιας και παράγουν σολανίνη που είναι τοξική γι’ αυτόν.
Ακόμη, υπάρχουν και άλλα φυτά που μπορούν να ωφελήσουν τις ντομάτες. Η μέντα, το σχοινόπρασο, το νεροκάρδαμο κι ο μαϊντανός είναι μερικά από αυτά. Αν έχετε εμπειρία από κάποιες από τις παραπάνω εφαρμογές, γράψτε μας στα σχόλια ή προτείνετε φυτά που διαπιστώσατε ότι ωφελούν τις ντομάτες και δεν υπάρχουν σε αυτή τη λίστα.
Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)
share24.gr / Καλλιεργητικές Πρακτικές

Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα στο facebook —> Καλλιεργητικές Πρακτικές

Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική σε άλλο ιστότοπο θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας και σύνδεσμο (link) στο άρθρο, καθώς και στη σελίδα Καλλιεργητικές Πρακτικές στο facebook επίσης με ενεργό σύνδεσμο. Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση απαγορεύεται. Κάθε αναδημοσίευση σε έντυπο μέσο απαγορεύεται.

Ένα κέντημα που έχει γοητεία!

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
 
https://www.facebook.com/maria.dimitriou.5/posts/1576209109142532

Martine Allaire προς du tissu et des fils
une broderie qui a du charme !
Ένα κέντημα που έχει γοητεία!

Πιπεριά πόπερ κοτόπουλο πατάτες


Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα βίντεο.

https://www.facebook.com/maria.dimitriou.5/posts/1576209212475855
Jalapeño Popper Chicken Fries
Πιπεριά πόπερ κοτόπουλο πατάτες

ένα σπίτι για τις αγριομέλισσες

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

share24.gr

https://share24.gr/kante-merikes-trypes-se-ena-kommati-xylou-kremaste-ston-kipo-sas-gia-na-afxisete-tin-paragogi-ton-kalliergion-sas-mathete-giati/

Λίγο πριν την άνοιξη η ησυχία του κήπου διακόπτεται από τις τελευταίες χειμωνιάτικες βροχές, καθώς η θερμοκρασία σιγά-σιγά ανεβαίνει. Οι καλλιεργητές προμηθεύονται τους σπόρους τους και προγραμματίζουν κάθε βήμα που θα ακολουθήσει, από την σπορά μέχρι και την τελευταία συγκομιδή. Η άνοιξη είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα νέο ξεκίνημα και ο κατάλληλος χρόνος για την εφαρμογή καινοτόμων βιολογικών πειραματισμών που θα μας βοηθήσουν ώστε η φετινή παραγωγή μας να είναι καλύτερη από την περσινή. Πως, λοιπόν, θα το πετύχουμε αυτό; Φυσικά με τη βοήθεια των ακούραστων και πολύβουων μελισσών.

Γιατί οι μέλισσες και οι αγριομέλισσες είναι απαραίτητες για τα καλλιεργούμενα φυτά;

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τις μέλισσες. Όσο φοβόμαστε αυτό το υπέροχο έντομο, άλλο τόσο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτές η επικονίαση των φυτών μας και η παραγωγή των καλλιεργειών μας. Οι μέλισσες και τα άγρια είδη μέλισσας είναι υπεύθυνα για την επικονίαση πάνω από το 30% των φρούτων και λαχανικών μας. Η γύρη προσκολλάται στο τριχωτό σώμα τους και μεταφέρεται στα επόμενα άνθη που επισκέπτονται γονιμοποιώντας τα με επιτυχία.

Πέρα από τις μέλισσες, η επικονίαση των καλλιεργειών μας εξαρτάται σε μεγαλύτερο βαθμό από την παρουσία άγριων μελισσών στον κήπο μας. Μάλιστα, οι αγριομέλισσες, όπως είναι οι βομβίνοι, οι μέλισσες-χτίστες (είδη του γένους Osmia sp.) οι μεγαχειλήδες και οι συρφίδες είναι οι καλύτεροι επικονιαστές για τις καλλιέργειες κι αναπόσπαστα μέλη του μικροοικοσυστήματος του κήπου μας. Σε αντίθεση με τις μέλισσες, οι αγριομέλισσες είναι μοναχικές και δεν ζουν σε κυψέλες. Δεν έχουν βασίλισσα ή εργάτριες. Δεν παράγουν μέλι ή κερί και πρόπολις. Εκτός από το ζευγάρωμα, ο σκοπός της ζωής τους είναι να γονιμοποιούν τα άνθη των φυτών.

Ποιές καλλιέργειες επωφελούνται από τα έντομα επικονιαστές;

Οι καλλιέργειες που επωφελούνται από την δράση των εντόμων επικονιαστών είναι δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως μήλα, πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, αχλάδια, ροδάκινα, καρπούζια, πεπόνια, λεμόνια, φράουλες, σμέουρα, δαμάσκηνα, βερίκοκκα, κεράσια, ακτινίδια – λαχανικά και κηπευτικά όπως, ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, κολοκυθάκια, κολοκύθες, φασόλια, κουκιά, φάβα, μελιτζάνες, μπάμιες, σόγια – κι άλλα φυτά, όπως το βαμβάκι, η ελαιοκράμβη, το σουσάμι, το σινάπι, το φαγόπυρο, ο ηλιόσπορος, τα αμύγδαλα, τα κάστανα, ο βασιλικός, η ρίγανη, το φασκόμηλο, το δενδρολίβανο, το θυμάρι, ο κορίανδρος, το κύμινο, ο άνηθος, η μηδική, ο βίκος, το τριφύλλι, το χαμομήλι, η λεβάντα και το γιασεμί.
Για αρκετές καλλιέργειες, οι αγριομέλισσες είναι περισσότερο αποτελεσματικοί επικονιαστές σε σχέση με την κοινή μέλισσα, π.χ. οι μέλισσες-χτίστες (είδη του γένους Osmia) για τα μήλα, οι βομβίνοι, οι ανθοφόρες και οι μεγαχειλίδες για τα όσπρια. Ειδικότερα οι βομβίνοι, έχουν την ικανότητα να επικονιάζουν ‘δονώντας’ τα άνθη καλλιεργειών μεγάλης οικονομικής σημασίας, όπως η ντομάτα και η πιπεριά, τα οποία οι κοινές μέλισσες αδυνατούν να επικονιάσουν. Οι Βομβίνοι και μέλισσες-χτίστες μπορούν να δραστηριοποιούνται σε ψυχρότερες και υγρότερες συνθήκες, στις οποίες η κοινή μέλισσα αδυνατεί να πετάξει. (1)

Είναι οι αγριομέλισσες επιθετικές με τον άνθρωπο;

Αν σκέφτεστε πώς μπορείτε να τις προσελκύσετε στον κήπο σας, υπάρχει μια κατασκευή που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε κοντά στα φυτά σας έναν υγιή πληθυσμό αγριομέλισσων-χτιστών και βομβίνων. Πριν σας πιάσει νευρικότητα με την ιδέα ότι αυτά τα έντομα θα γυρίζουν κοντά στις αυλές σας και μπορεί να σας τσιμπήσουν, θα πρέπει να ξέρετε ότι οι αγριομέλισσες δεν είναι επιθετικές και δεν υπερασπίζονται τις φωλιές τους όταν κάποιος τις πλησιάσει. Αντίθετα, όταν ενοχληθούν, απλά φεύγουν για να συνεχίσουν το έργο τους πιο πέρα.
Είναι ακούραστα πλάσματα που σταματούν μόνο για να ξεκουραστούν, όταν ο ήλιος δύει. Ένα θηλυκό άτομο μπορεί να επικονιάσει έως 60.000 άνθη κατά τη διάρκεια της ζωής του, η οποία διαρκεί περίπου 4 – 6 εβδομάδες. Είναι χαρακτηριστικό πως οι βομβίνοι πωλούνται στο εμπόριο για θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών ώστε να αυξηθεί η επικονίαση στο θερμοκήπιο και παράλληλα η παραγωγή.

Ποιό είναι το φυσικό ενδιαίτημά τους;

Μετά από όλα αυτά, πιθανόν να αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για να προσελκύσετε αυτά τα παρεξηγημένα έντομα στον κήπο σας. Υπάρχει μια κατασκευή που θα διασκεδάσει εσάς και τα παιδιά σας καθώς θα την φτιάχνετε. Το ιδανικό σπίτια για τις αγριομέλισσες-χτίστες είναι συχνά στοές και ρωγμές σε γέρικα ξύλα ή άλλες στοές εντόμων που σε δέντρα και σε ξύλα. Αν θέλετε να βελτιώσετε την παραγωγή του κήπου σας και να έχετε φέτος μια καλή συγκομιδή, δημιουργήσετε μόνοι σας ένα τεχνητό σπίτι για τις αγριομέλισσες από ένα μεγάλο κορμό και παρακολουθήστε τα μικρά αυτά πλάσματα να το πλησιάζουν και να το κάνουν σπίτι τους. Τα δέντρα, τα λαχανικά και τα λουλούδια του κήπου σας, αν μπορούσαν να μιλήσουν θα σας ευγνωμονούσαν  

Πώς θα φτιάξετε μόνοι σας ένα σπίτι για τις αγριομέλισσες
Η διαδικασία είναι αρκετά απλή κι ανέξοδη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα:
  1. Αν δεν έχετε ένα κορμό με μεγάλη διάμετρο όπως αυτόν στην φωτογραφία, προμηθευτείτε από το τοπικό κατάστημα ξυλείας ένα παχύ μπλοκ ξύλου 6 × 6 μήκους περίπου 30 εκατοστών. Επίσης ένα τμήμα από ένα χοντρό βραχίωνα δέντρου που είχατε κλαδέψει, είναι κατάλληλο.
  2. Ανοίξτε πολλές τρύπες στην επιφάνειά του με ένα τρυπάνι.
  3. Κάντε μερικές τρύπες στην μια του πλευρά ώστε να το κρεμάσετε σε ένα ηλιόλουστο σημείο. Η ιδανική θέση είναι στην νοτιοανατολική πλευρά του κήπου, όπου ο ήλιος θα τις ξυπνάει κάθε μέρα. Κρεμάστε το με τρόπο, έτσι ώστε οι περισσότερες τρύπες να βλέπουν ανατολικά.
Δείτε στις φωτογραφίες αυτή την εφαρμογή και μερικές παρόμοιες ιδέες:
Κάντε Μερικές Τρύπες σε ένα Κομμάτι Ξύλου & Κρεμάστε το στον Κήπο Σας για να Αυξήσετε την Παραγωγή των Καλλιεργειών Σας - Τρύπες σε κορμούς
Κάντε Μερικές Τρύπες σε ένα Κομμάτι Ξύλου & Κρεμάστε το στον Κήπο Σας για να Αυξήσετε την Παραγωγή των Καλλιεργειών Σας - Σπιτάκια για μέλισσεςτάκια
Επιπλέον, μπορείτε να βάψετε και να διακοσμήσετε τις πλευρές που κάνατε τις τρύπες ώστε να έχουν πιο ανοιχτό χρώμα, κάτι που βοηθάει τις αγριομέλισσες στον προσανατολισμό τους.
Μερικές ακόμα συμβουλές που θα πρέπει να έχετε υπόψη, για να διατηρήσετε τους πληθυσμούς των μελισσών που εργάζονται στον κήπο σας:
α) Να αφαιρείτε τα ζιζάνια με τα χέρια και να αποφεύγετε τη χρήση ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων. Οι δραστικές χημικές ουσίες που περιέχουν μπορεί να σκοτώσουν τις αγριομέλισσες και να επηρεάσουν τον αναπαραγωγικό τους κύκλο.
β) Φροντίστε να κουρεύετε το γκαζόν σας τις βραδινές ώρες, κοντά στο σούρουπο. Τις ώρες αυτές οι μέλισσες ξεκουράζονται στις φωλιές τους και δεν θα ενοχληθούν από τις εργασίες σας.

Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)

share24.gr

Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα στο facebook —> Καλλιεργητικές Πρακτικές

Για περισσότερα νέα σχετικά με Έξυπνα TIPS για DIY κατασκευές κάντε like στην σελίδα στο facebook —> Φτιάξτο Μόνος Σου Οικολογικά – ECO DIY

Οι παραπομπές που αναφέρονται στο άρθρο:
(1) http://www.step-project.net/img/uplf/STEP_factsheet_GR.pdf

Δημοφιλείς αναρτήσεις