Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Μωσαϊκό: Μάνος Ξυδούς

Μωσαϊκό: Μάνος Ξυδούς: Ο Μάνος Ξυδούς (15 Μαΐου 1953 - 13 Απριλίου 2010) ήταν συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής. Έγινε κυρίως γνωστός από τη συμμετοχή το...

Μωσαϊκό: Σάμιουελ Μπέκετ

Μωσαϊκό: Σάμιουελ Μπέκετ: Ο Σάμιουελ Μπέκετ (αγγλ.Samuel Barclay Beckett) (13 Απριλίου 1906-22 Δεκεμβρίου 1989) ήταν Ιρλανδός λογοτέχνης, ποιητής και θεατρικός ...

Σήμερα... 13/4




ο ύσσωπος

 
Xristina Pappa προς ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ «Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει
φυτό του γένους Hyssopus, εγγενές στην Νότια Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την περιοχή γύρω από την Κασπία Θάλασσα. Λόγω των ιδιοτήτων του ως αντισηπτικό, ανακουφιστικό του βήχα και αποχρεμπτικό, συνήθως χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό φυτό.
Συγκομιδή
Υπό τις καλύτερες δυνατές καιρικές συνθήκες, το βότανο ύσσωπος συλλέγεται δύο φορές το χρόνο, μία φορά στο τέλος της άνοιξης και ακόμα μια φορά στις αρχές του φθινοπώρου. Τα φυτά κατά προτίμηση συγκομίζονται όταν είναι σε ανθοφορία, ώστε να συλλέγουν οι ανθοφόρες άκρες.
Φαρμακευτικές χρήσεις
Ως αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό, ο ύσσωπος είναι αντισπασμωδικό, αντιμυκητικό, αντισηπτικό, αντιβιοτικό, τονωτικό, στυπτικό, στομαχικό καθώς επίσης διαλύει τα αέρια του στομάχου. Το φυτό έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον πυρετό. Το αφέψημά του χρησιμοποιείται για γαργάρες καθώς η αναλγητική δράση του βοτάνου καταπραΰνει από τον βήχα και τον πονόλαιμο, όπως επίσης είναι καλό για την καρδιά. Τέλος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς είναι διουρητικό και φυσική θεραπεία για το οίδημα. Οι δε διουρητικές του ιδιότητες, προκαλούν συχνουρία, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς ξεπλένει τις τοξίνες από το σώμα.

Ως φαρμακευτικό βότανο, ο ύσσωπος έχει ανακουφιστικές, αποχρεμπτικές και αντιβηχικές ιδιότητες. Το φυτό περιλαμβάνει τα χημικά thujone και φαινόλη, στα οποία προσδίδονται αντισηπτικές ιδιότητες. Οι υψηλές συγκεντρώσεις thujone και των χημικών ουσιών που διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, μπορεί να προκαλέσουν επιληπτικές αντιδράσεις, όταν λαμβάνονται σε αρκετά υψηλές δόσεις. Το αιθέριο έλαιο υσσώπου, μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, ακόμα και χαμηλές δόσεις (2-3 σταγόνες), μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στα παιδιά.

Τραγανά κουλουράκια λεμονιού


Άλλη μια συνταγή για κουλουράκια θα πείτε; Ε, το έχω
δηλώσει! Όταν έφτασα στο 50 σταμάτησα… Αμέτρητες είναι οι συνταγές για λαδερά
κουλουράκια στα τετράδιά μου. Και -υποθέτω – κάθε κρητικιάς. Κάθε σπίτι έχει
και τη δική του και γι αυτό  οι περισσότερες έχουν
ονοματεπώνυμο στις σημειώσεις μας!  Κατά περιόδους «κολλάμε» σε κάποιες … 
 
 
Αυτά εδώ είναι τα αγαπημένα της μάνας μου. Δεν λείπουν  σχεδόν ποτέ από το σπίτι της και ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας.
Ταιριάζουν με χυμούς και ροφήματα και
καταναλώνονται από το πρωί μέχρι το βράδυ! Φέτος λοιπόν κολλήσαμε σ’ αυτά εδώ.
Τα έχω φτιάξει ήδη 2 φορές από την Καθαρά Δευτέρα, και φεύγουν ταχύτατα γιατί
δυστυχώς κανείς  δεν μένει στο πρώτο…
 
 
Οι ποσότητες που δίνω ως μία δόση, είναι οι μισές από αυτές
που έχει η αρχική συνταγή. Επειδή όμως δίνουν περίπου 60 μεγαλούτσικα
κουλουράκια (και περισσότερα μικρότερα), θεωρώ ότι είναι αρκετές  για να μη βαρεθούμε να πλάθουμε. 
 
 
Προτιμώ να τα φτιάχνω σαν τριβιδάκια (έτσι λέμε στην Κρήτη τα μακρουλά, κυλινδρικά βουτήματα) γιατί   έτσι βουτιούνται ευκολότερα στον ελληνικό καφέ!  
 
 
Τα υλικά όπως έχουμε ξαναπεί είναι πάνω κάτω τα ίδια σ’ αυτές τις συνταγές, μόνο που αλλάζει η αναλογία τους . Όταν αυξάνεται το ελαιόλαδο σχετικά με τα υπόλοιπα υγρά, τα κουλουράκια γίνονται πιο τραγανά. 
 
 
 
Η σημερινή συνταγή έχει δυο ιδιαιτερότητες , δυο διαφορές από τις προηγούμενες. Η μια είναι ότι δεν περιέχουν κανελογαρύφαλλα όπως οι περισσότερες παρόμοιες συνταγές, αλλά άφθονο ξύσμα λεμονιού.  Η δεύτερη και κυριότερη –γιατί στο κάτω κάτω κανελογαρύφαλλα μπορούμε να βάλουμε παντού- είναι η θερμοκρασία ψησίματος. Η αρχική οδηγία είναι για 150 βαθμούς. Εγώ το
έχω αυξήσει σε 160 που είναι επίσης αρκετά χαμηλότερη από τη συνήθη.
 
 
Ίσως και αυτός είναι ο λόγος που δεν τα φτιάχνω τόσο συχνά όσο άλλα. Αυξάνεται ο χρόνος ψησίματος αρκετά, αλλάζει όμως και η υφή τους. Αυτός ο
τρόπος , μαζί με το αυξημένο λάδι, τα κάνει αρκετά τραγανά ,  κάτι ανάμεσα σε παξιμαδάκι και κουλουράκι. Είναι όμως τέλεια . Λιώνουν στο στόμα όπως τα κουλουράκια βουτύρου!
 
 
Υλικά:
 
1,5 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
½ κούπα χυμό λεμονιού
Ξύσμα ενός μεγάλου ή δύο μικρών λεμονιών
¼ κούπας ρακή, ή κονιάκ, ή άλλο δυνατό αλκοολούχο ποτό
(δείτε παρατηρήσεις)
2 κουταλάκια του γλυκού  μπέικιν
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
Περίπου 4,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Περίπου μια κούπα σουσάμι  για το τύλιγμα + 1 κουταλιά ζάχαρη
 
Επί το έργον:
 
 
Σε ένα μπολ μετράμε 4 κούπες αλεύρι και το ανακατεύουμε με
το μπέικιν. Βάζουμε στην άκρη 3/4 κούπας ακόμη  αλεύρι. Σε λεκάνη ανάμειξης αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη , το ξύσμα και το ποτό ώστε  να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού μέσα στον οποίο διαλύουμε τη σόδα (πάνω από τη λεκάνη ανάμειξης γιατί φουσκώνει). Προσθέτουμε ανακατεύοντας το αλεύρι με το μπέικιν και όσο από το υπόλοιπο αλεύρι χρειαστεί (συνήθως το παίρνει τη μισή κούπα, όχι παραπάνω).
 
 
Η ζύμη πρέπει να γίνει μαλακή. Μπορεί ακόμη και να κολλά
ελαφρά στα δάκτυλά μας. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για κανένα μισάωρο. Αν η ζύμη
εξακολουθεί να κολλάει προσθέτουμε ακόμη μια κουταλιά αλεύρι.  Ανάβουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Καθαρίζουμε και πλένουμε το σουσάμι.
 
 
Το απλώνουμε σε βαμβακερή ή λινή πετσέτα και το
ανακατεύουμε με τη ζάχαρη. Έτσι κολλάει στα κουλουράκια καλύτερα. Πλάθουμε
μικρά κορδόνια,  τα κυλάμε σε σουσάμι και τα αραδιάζουμε σε ταψάκι. Αναλυτικά το πλάσιμο περιγράφεται εδώ.
 
 
Ωστόσο ο φούρνος έχει φτάσει στη θερμοκρασία που
θέλουμε. Τα ψήνουμε περίπου 45 λεπτά . Πρέπει να έχουν ένα γλυκό καστανό χρώμα. 
 
 
Τα φυλάσσουμε αφού κρυώσουν σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς για να μη πάρουν
υγρασία.
 
 
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Τελευταία, βάζω το φλοιό ενός λοβού βανίλιας  σε ½ λίτρο ρακή
και περιμένω τουλάχιστον μια εβδομάδα, να πάρει χρώμα η ρακή.
Το ποτό που προκύπτει το χρησιμοποιώ σε κουλουράκια , κέικ  και λοιπά  αρτοσκευάσματα.
 
2)Μπορούμε να βάλουμε ανάμεικτο χυμό λεμονιού-πορτοκαλιού
αντί σκέτο λεμόνι.
 
3)Το σουσάμι μπορεί να είναι αναποφλοίωτο ή αποφλοιωμένο. 
 
«Καθόλου λοιπόν δεν προσέχεις το σχήμα τους» απεφάνθη επικριτικά η μάνα μου…
Η αλήθεια είναι ότι πιο εμφανίσιμα είναι με το λευκό, αλλά ίσως νοστιμότερα –τουλάχιστον  για μερικούς- είναι με το αναποφλοίωτο.  
 
4)Αν παραλείψουμε το σουσάμι και αυξήσουμε ελάχιστα το
αλεύρι να γίνουν πιο σκληρά, τα κουλουράκια αυτά είναι πολύ καλά για μικρά
παιδάκια, κάτι σαν μπισκότα οδοντοφυΐας θα λέγαμε.  Κάποιες μαμάδες μπορούν να ελαττώσουν και τη ζάχαρη σε μισή κούπα. Η ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1 κουλουράκι από τα 60 της δόσης, είναι αμελητέα!
 
«…όταν θα φτάσει η γυναίκα στην πόρτα της Παράδεισος, θα σταθεί και θα ρωτήσει: Θα μπουν μέσα και οι σύντροφοί μου, Κύριε? Ποιοι σύντροφοι? θα τη ρωτήσει ο Θεός. Να, η σκάφη, η κούνια, το λυχνάρι, η στάμνα, ο αργαλειός. Αν δεν μπουν, δεν μπαίνω. Κι ο Θεός καλόκαρδος, θα γελάσει: Γυναίκες είστε, θα πει. Μπορώ να σας χαλάσω χατήρι? Εμπάτε όλοι μέσα. Γέμισε σκάφες και κούνιες κι αργαλειούς η Παράδεισο. Δεν έχω πια πού να βάλω τους αγίους» (Καζαντάκης Ν. , Ο τελευταίος πειρασμός )
 
Η ισοτιμία είναι ακόμη μακρινό όνειρο για ένα μεγάλο πλήθος γυναικών σε όλο τον πλανήτη (πουθενά δεν έχει επιτευχθεί εντελώς εδώ που τα λέμε, και έχουμε κι εμείς τις ευθύνες μας…). Πιστεύω ότι ακόμη και όταν επιτευχθεί,  ο παράδεισος πολλών από μας  θα περιλαμβάνει κάποια απ’ αυτά τα «εργαλεία»!

Εγκαύματα από τον ήλιο τσουξίματα



giatrosofia-bartzokas.blogspot.com
Τα γιατροσόφια δεν αντικαθιστούν την ιατρική και τα φάρμακα , ειναι τα…
Τα γιατροσόφια δεν αντικαθιστούν την ιατρική και τα φάρμακα , ειναι τα περισσότερα από βιώματα μια ζωής . Κοινοποιείτε όπως ειναι ακριβώς στην σελίδα. Τα αποτελέσματα αυτά μας τα προσφέρει η απλή μαγειρική σόδα και μόνον αυτή .Για περιεχόμενα απο κ τηλ στο τελος της σελίδας με αχνά γράμματα γράφει προβολή αρχικού ιστού . Πατάμε επάνω και στο πλάι τα περιεχόμενα της σελίδας μου .... [ΤΗΛ.6931901212] από 6 και 30 μέχρι 9 μ μ.. Χρήστος Μπαρτζώκας 

  Εγκαύματα από τον ήλιο κ τσουξίματα 


 



 


        
Για να αποφύγουμε τα ενοχλητικά τσουξίματα και φαγουρισματα από το σώμα μας κάνουμε σοδα με χαμομήλι. Μια κουταλιά της σούπας σοδα φαγητού βράζουμε και ένα λίτρο χαμομήλι  και το ρίχνουμε καυτό μέσα στην σόδα και το χρησιμοποιούμε για ξεβγαλμα στο σώμα μας  
σκουπιζόμαστε και αλειφόμαστε με κηραλοιφή η μια άλλη κρεμά ενυδατική 
θα πρέπει μετά την πάροδο 10 λεπτών να υποχωρούν τα τσουξίματα και τα φαγουρισματα.   

Τούρτα Σοκολατίνα (Νηστίσιμη)


HD

Η πιο εύκολη και αφράτη Τούρτα Σοκολατίνα (Νηστίσιμη) - The best Vegan Chocolate Cake
Facebook: Jim Michailidis
Instagram: https://www.instagram.com/jim__michailidis/

7 Μοναδικά φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται φως!

 
exypnes-idees.gr

Ένα φυτό μπορεί να ανανεώσει τον χώρο και να του προσδώσει ζωντάνια και χρώμα. Θα σου δείξω 6 φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται φως για να ευδοκιμήσουν.
Από μικρά φυτά που μπορείς να τα τοποθετήσεις παντού, μέχρι και αυτά που έχουν πιο επιβλητική όψη, όλα είναι μοναδικά και μπορούν να μεταμορφώσουν ένα δωμάτιο με τη λάμψη τους.

7 Υπέροχα φυτά εσωτερικού χώρου που ζουν και στο σκοτάδι!


Ζάμια

fyto zamia zamiokoulkas
Η Ζάμια ή ζαμιόκουλκας είναι ένα εντυπωσιακό φυτό που δεν έχει υψηλές απαιτήσεις σε νερό και φως. Μπορεί να φτάσει μέχρι το ένα μέτρο σε ύψος και είναι ένα από τα πιο κομψά και πολυετές φυτό εσωτερικών χώρων.

Σουηδικός κισσός

futo souidikos kisosΟ Σουηδικός κισσός θεωρείται εξαιρετική επιλογή για κάποιον που θέλει ένα φυτό το οποίο δεν θα χρειάζεται συχνό πότισμα και άμεσο ηλιακό φως. Ονομάζεται επίσης και πόθος.

Μπιγκόνια Ρεξ

kokino fyto mpigkonia
Ένα πανέμορφο φυτό, η Μπιγκόνια Ρεξ, έχει κόκκινο φύλλωμα που το κατατάσσει ψηλά στις προτιμήσεις αυτών που ψάχνουν ένα φυτό για διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Ζει για πολλά χρόνια, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί σε σκιερό μέρος. Θέλει μέτριο πότισμα και πρέπει να αποστραγγίζεται καλά.

Αδίαντο

fito se glastra adianto
Το αδίαντο είναι ένα βότανο που έχει θεραπευτικές ιδιότητες αν το κάνεις ρόφημα. Θεωρείται τονωτικό των μαλλιών και δεν χρειάζεται το άμεσο ηλιακό φως για να αναπτυχθεί.

Σανσεβιέρια

futo sansebieria
Η Σανσεβιέρια είναι ένα εξαιρετικό φυτό που φιλτράρει τις τοξικές ουσίες του αέρα και προσθέτει στυλ σε κάθε δωμάτιο. Δεν χρειάζεται συχνό πότισμα, ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1 μέτρο σε ύψος. Δες επίσης 9 Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού!

Κακτάκια

kaktakia se glastres
Τα κακτάκια είναι τέλεια για κάθε εσωτερικό χώρο και προτιμούνται ιδιαίτερα καθώς δεν χρειάζονται νερό και φως για να ευδοκιμήσουν. Μπορείς να τα βρεις σε διαφορετικά είδη και μεγέθη.

Μέντα

futo menta se glastraki
Η μέντα, αυτό το αγαπημένο αρωματικό φυτό είναι γνωστό τόσο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες όσο και για την εξαίρετη εμφάνιση του. Είναι πολυετές φυτό και μπορεί να αναπτυχθεί σε σκιερό μέρος. Χρειάζεται μέτριο πότισμα με καλή αποστράγγιση.
Αυτά τα φυτά εσωτερικού χώρου, μπορούν να αναπτυχθούν σε σκιερό μέρος, χωρίς πολύ νερό και έτσι θεωρούνται εξαιρετικές επιλογές για όποιον θέλει πολυετή φυτά που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις