Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Νικολάκη δεν μας τα λες καλά.....





Aξέχαστες Ατάκες Ελληνικού Κινηματογράφου
Από τις ωραιότερες ελληνικές ταινίες!!!
από την ταινια..''ΤΖΕΝΗ ΤΖΕΝΗ''
Νικολάκη δεν μας τα λες καλά..... xa xa xa

«Στερεύει» το γόνιμο χώμα

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Roula Fotopoulou.
Τι από όλα μπορούμε να σώσουμε ???

Ένα ιστολόγιο σχετικά με το ομορφότερο νησί των Κυκλάδων, τη Σέριφο.
giannisserfanto.blogspot.com  http://giannisserfanto.blogspot.gr/2017/08/blog-post_552.html

«Στερεύει» το γόνιμο χώμα σε πολλά νησιά του Αιγαίου με αποτέλεσμα να πλήττονται το περιβάλλον, η γεωργία, οι τοπικές οικονομίες αλλά και ο τουρισμός. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Κυκλάδες ενώ σοβαρό πρόβλημα έχουν η Ικαρία και η Κρήτη - τόσο στον ορεινό όγκο αλλά και στις νότιες περιοχές της, όπως για παράδειγμα τα Σφακιά. Αυτό επισημαίνει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Θοδωρής Τσιμπίδης. Οπως λέει «το γόνιμο χώμα, ή αλλιώς ο χούμος, αυτοί οι λίγοι πόντοι του επιφανειακού μαύρου χώματος είναι ό,τι πολύτιμο έχουν τα νησιά. Χωρίς το γόνιμο χώμα δεν υπάρχει γεωργία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές και όχι μόνο οικονομίες ενώ δημιουργείται πρόβλημα και στον υδροφόρο ορίζοντα με την ποιότητα και ποσότητα του νερού». 



 Ο χούμος, αυτό το πολύτιμο θρεπτικό στρώμα, δημιουργείται από τα φύλλα και την οργανική ύλη που πέφτει κάθε χρόνο, τα υπολείμματα κλαδιών και ριζών καθώς και από τα απορρίμματα και υπολείμματα ζωικών οργανισμών. Σύμφωνα με τους ειδικούς στεριά και θάλασσα είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Και αυτός είναι ο λόγος που η διάβρωση του εδάφους επιδρά και στο θαλάσσιο περιβάλλον. 



 «Οταν αυτό το θρεπτικό στρώμα χώματος διαβρωθεί και καταλήξει στη θάλασσα, συνήθως απομένει ο άργιλος: ένα φτωχό στρώμα χώματος όπου λόγω έλλειψης θρεπτικών συστατικών δεν φυτρώνει βλάστηση» τονίζει η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Αναστασία Μήλιου.



 Παράλληλα, συνεχίζει, «έχει και χαμηλότερο ρυθμό απορρόφησης του βρόχινου νερού, με αποτέλεσμα να μην εμπλουτίζεται επαρκώς ο υδροφόρος ορίζοντας. Ετσι, όταν δεν υπάρχουν πλέον τα δέντρα ή οι θάμνοι, αλλά ούτε ο χούμος, το νερό της βροχής παρασέρνει το χώμα και ό,τι άλλο βρεθεί στην πορεία του. Ουσιαστικά μπαζώνοντας τη θάλασσα και διαταράσσοντας την ισορροπία του θαλάσσιου περιβάλλοντος». Οι θάλασσες έχουν ανάγκη την οργανική ύλη της στεριάς η οποία στηρίζει την παραγωγικότητα. Ομως με τη μη αναστρέψιμη διάβρωση εμπλουτίζουμε το θαλάσσιο περιβάλλον με μπάζα (δηλαδή μη γόνιμο έδαφος) και φυσικά τα λύματα και τα σκουπίδια.



Οταν το χώμα χάνεται από τα νησιά, τότε η καταστροφή είναι μη αναστρέψιμη, λένε οι ειδικοί. Κι αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν οι ορεινοί όγκοι που θα το εμπλούτιζαν με νέα γόνιμη ύλη. 



Αλυσιδωτές αντιδράσεις 



 «Η διάβρωση του εδάφους είναι ένα από τα πιο σημαντικά - και ταυτόχρονα μη αναστρέψιμα φαινόμενα που στον ελλαδικό χώρο λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη έκταση, με προοδευτικά σημαντικές επιπτώσεις που εκτείνονται από το περιβάλλον, τη γεωργία μέχρι την οικονομία και τον τουρισμό», συμπληρώνει ο Θοδωρής Τσιμπίδης. Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες, πολλές περιοχές και οικότοποι στη Μεσόγειο απειλούνται ή υποβαθμίζονται από τη διάβρωση, την υπερβόσκηση αλλά και τις πυρκαγιές. Και αυτά με τη σειρά τους επηρεάζουν σημαντικούς τομείς της οικονομίας (γεωργία, αλιεία, τουρισμό) αλλά και την προμήθεια ζωτικών αγαθών όπως το πόσιμο νερό και η τροφή. Για τους λόγους αυτούς, οι επιστήμονες του «Αρχιπελάγους» κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης του εδάφους στα νησιά.



 Οπως λένε, η ανθρωπογενής επιβάρυνση κυρίως κατά τις τελευταίες δεκαετίες με ουσιαστικά αυτοκαταστροφικές πρακτικές έχει προκαλέσει μέσα σε λίγα χρόνια μη αναστρέψιμη επιβάρυνση στο γόνιμο έδαφος. Οπως επισημαίνει, ο καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευθύμης Λέκκας, σε νησιά με πολύ μεγάλη τουριστική κίνηση (π.χ. Μύκονος) το ζητούμενο είναι πλέον η εύρεση ελεύθερων χώρων με χώμα! «Ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει πως σε μια μεγάλη νεροποντή θα δημιουργηθεί πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις πλημμύρες αφού δεν υπάρχει πλέον χώμα για να απορροφήσει το νερό», λέει. «Η κατάσταση δεν πρόκειται να φτιάξει από μόνη της. 



Το έδαφος δεν πρόκειται να αποκατασταθεί πριν περάσουν εκατοντάδες χρόνια». Και συμπληρώνει: «Πριν από λίγες μέρες είδα να καταστρέφεται μια τεράστια περιοχή - ένα ολόκληρο βουνό επί της ουσίας - στην περιοχή Κέφαλος στην Κω από τις χωματουργικές εργασίες προκειμένου να κατασκευαστεί μια μεγάλη τουριστική μονάδα». Οπως εξηγεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», το μεγαλύτερο πρόβλημα στις Κυκλάδες το αντιμετωπίζει η Μύκονος. «Εδώ το πρόβλημα προήλθε από την άναρχη και χωρίς μέτρο δόμηση αλλά και την εγκατάλειψη, αν όχι όλων, των περισσότερων χωραφιών». 



Ακολουθεί η Τήνος. Το νησί πριν από χρόνια διέθετε ένα πολύ καλό σύστημα προστασίας των εδαφών (με αναβαθμίδες, δηλαδή τοίχους ξερολιθιάς που συγκρατούσαν το χώμα). «Το σύστημα αυτό γκρεμίστηκε επειδή άλλαξε ο τρόπος ζωής των κατοίκων και εγκαταλείφθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό η γη», συμπληρώνει ο επικεφαλής του «Αρχιπελάγους». Το κλειδί, σύμφωνα με τους ειδικούς, που θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα είναι η ανάπτυξη της γεωργίας στα νησιά και ο περιορισμός της κτηνοτροφίας.



 Οπως λένε, η Πάρος και η Νάξος αντιμετωπίζουν τα λιγότερα προβλήματα σε ό,τι αφορά τη διάβρωση του εδάφους επειδή οι κάτοικοι καλλιεργούν ακόμη. Επιπλέον, στα μέρη που δεν καλλιεργούνται υπάρχει διάβρωση του εδάφους από τον αέρα. 



Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πλέον πολλές περιοχές της Μεσογείου. Και έχει να κάνει με την ξήρανση των εδαφών. «Το χώμα παύει να είναι στεγνό μόνο όταν καλλιεργείται. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην χαθεί η γεωργία από τα νησιά», λένε οι επιστήμονες. Οι ειδικοί θεωρούν ότι στα νησιά πρέπει να αναπτυχθούν και πάλι οι αναβαθμίδες προκειμένου να συγκρατούνται τα χώματα. 



Στο παρελθόν υπήρξε και επιδότηση ενός τέτοιου προγράμματος και σήμερα κρίνεται αναγκαίο να εφαρμοστεί ένα ανάλογο πρόγραμμα αλλά και να εφαρμοστεί μια εθνική στρατηγική για την εμπόδιση της διάβρωσης του εδάφους. 



 Η Κρήτη, κυρίως το νότιο τμήμα, αποτελεί παράδειγμα περιοχής που έχει διαβρωθεί επειδή, σύμφωνα με τον Θοδωρή Τσιμπίδη, δεν έχει μπει κανένα όριο στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Πρόβλημα διάβρωσης εξαιτίας της κτηνοτροφίας αντιμετωπίζει και ο ορεινός όγκος της Δυτικής Ικαρίας. Υπενθυμίζεται ότι το 2010 ύστερα από έντονες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο επαρχιακό δίκτυο επειδή δεν υπήρχε χώμα για να συγκρατήσει τα νερά με συνέπεια να προκληθούν πολύ μεγάλες ζημιές στο νησί. 



 Οι αιτίες της διάβρωσης



 Σήμερα οι βασικότερες αιτίες που προκαλούν τη διάβρωση του εδάφους είναι οι πυρκαγιές, η υπερβόσκηση και η ανεξέλεγκτη δόμηση. Σύμφωνα με τον Θοδωρή Τσιμπίδη, η πρώτη μαζική απώλεια δασών (για παράδειγμα της βελανιδιάς στα νησιά αλλά και σε αλλά μέρη της Ελλάδας) προκλήθηκε πριν από πολλές δεκαετίες την εποχή των καρβουνιάρηδων. Τότε, δηλαδή που το κάρβουνο ήταν το βασικό υλικό για θέρμανση και μαγείρεμα ιδίως στα αστικά κέντρα. Το δεύτερο μεγάλο πλήγμα στα χερσαία και δασικά οικοσυστήματα προκλήθηκε από τις ανεξέλεγκτες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας των αιγοπροβάτων. «Πολλοί βοσκότοποι καταστράφηκαν ενώ εξαιτίας της υπερβόσκησης προκλήθηκε μη αναστρέψιμη καταστροφή στα οικοσυστήματα με θαμνώδεις σχηματισμούς. Για παράδειγμα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη εξαιτίας της διάβρωσης του εδάφους έπαψε ουσιαστικά να υπάρχει οποιαδήποτε δυνατότητα αναδάσωσης ή ανάκαμψης». Οπως υποστηρίζει, «οι πολυάριθμες ελλείψεις στον σχεδιασμό του συγκεκριμένου προγράμματος επιδοτήσεων αξιοποιήθηκαν για λόγους μικροπολιτικής και μικροεξυπηρετήσεων από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και τις τοπικές Αρχές συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στο να δοθεί η χαριστική βολή στα οικοσυστήματα, καταστρέφοντας παράλληλα και τη μικρής κλίμακας κτηνοτροφία».



 Ενα παγκόσμιο πρόβλημα



 Η διάβρωση του εδάφους είναι από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα παγκοσμίως. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να βρει λύσεις - εργαλεία για την αντιμετώπιση των κινδύνων. 



 Ετσι, στο πλαίσιο της διαμεσογειακής δράσης «Landcare» το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» σε συνεργασία με το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και εξειδικευμένους ερευνητικούς φορείς, μελετά τρόπους αποκατάστασης του υποβαθμισμένου ή διαβρωμένου εδάφους στις ευάλωτες περιοχές. Στόχος είναι να αναπτυχθούν πρακτικές λύσεις σε καίρια προβλήματα που σχετίζονται με την υποβάθμιση του εδάφους. 



 Σε αυτή τη φάση οι έρευνες του «Αρχιπελάγους» επικεντρώνονται στην παρακολούθηση της τρωτότητας και του ρυθμού αποκατάστασης εδαφών που έχουν υποστεί - πρόσφατες - καταστροφές από πυρκαγιές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που τρέχουν το πρόγραμμα, αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.



 Εδώ η ανθρωπογενής επιβάρυνση τις τελευταίες δεκαετίες σε πολλές από αυτές τις περιοχές φαίνεται ως μη αναστρέψιμη για το γόνιμο έδαφος που χρειάστηκε πολλούς αιώνες για να σχηματιστεί. 



 Πηγή: Τα Νέα

με Μοσχεύματα είναι Πολύ Καλύτερος

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Καλλιεργητικές Πρακτικές.
Υπάρχει τεχνική που σας επιτρέπει να κρατήσετε μοσχέυματα για το επόμενο έτος.. θα τη δούμε σε επόμενο άρθρο.
 
share24.gr
Ο πολλαπλασιασμός φυτών από μοσχεύματα είναι γνωστός σε όλους μας και έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε αυτή την τεχνική για να πολλαπλασιάσουμε τα βότανα, τα καλλωπιστικά μας, τους θάμνους και τα πολυετή φυτά που έχουμε στην αυλή και στις βεράντες μας σε γλάστρες. Επίσης, με μοσχεύματα μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε αρκετά λαχανικά και κηπευτικά που καλλιεργούμε στον κήπο. Η ντομάτα είναι ένα από αυτά.
Σε προηγούμενο άρθρο μας διαβάσαμε πώς να κλαδεύουμε την ντομάτα για να δέσουν καλύτερα οι καρποί της. Σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή αφαιρούσαμε πλάγιους βλαστούς (λαίμαργους) που αναπτύσσονται από τη μασχάλη των φύλλων, ώστε το φυτό να μην σπαταλά ενέργεια για την βλαστική του ανάπτυξη σε βάρος της καρποφορίας. Τους βλαστούς αυτούς που αφαιρούμε όμως μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε για να μεγαλώσουμε νέα φυτά σε νέες θέσεις και έτσι να έχουμε νέα παραγωγή. Με ένα σπάρο, δυο τρυγόνια! Ας δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο παρακάτω στο κείμενο.

Πώς θα ριζοβολήσουν τα μοσχεύματα ντομάτας;

Είναι πολύ εύκολο και απλό για τα μοσχεύματα ντομάτας να ριζοβολήσουν στο νερό. Οι ρίζες εμφανίζονται γρήγορα και άμεσα σε μερικές μόνο μέρες.
  • Αρχικά, αναζητήστε στις ντοματιές σας τους λαίμαργους πλάγιους βλαστούς ελαφρά αναπτυγμένους που δεν έχουν οφθαλμούς ανθοφορίας πάνω τους και είναι υγιείς.
  • Με ένα αιχμηρό κλαδευτήρι κόψτε τους περίπου 15 με 20 εκατοστά προς τη βάση, εκεί που ενώνονται με το στέλεχος.
  • Στη συνέχεια, τοποθετήστε αυτά τα μοσχεύματα σε ένα ποτήρι με νερό και περιμένετε μέχρι να δείτε τις ρίζες.
  • Στο νερό, τα μοσχεύματα θα ριζοβολήσουν μέσα σε περίπου μια εβδομάδα και μετά από αυτό το διάστημα, θα είναι έτοιμα για φύτευση στην τελική τους θέση στον κήπο.

Πώς θα φυτέψετε τα μοσχεύματα της ντομάτας απευθείας στο έδαφος για να ριζοβολήσουν

Οι ρίζες θα γίνουν πιο ισχυρές και θα δυναμώσουν, αν φυτέψετε το μόσχευμα της ντομάτας απευθείας στο έδαφος και το αφήσετε να ριζοβολήσει εκεί. Επιπλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε να τοποθετήσετε το μόσχευμα σε ένα κύπελο με μείγμα χώματος και αφού δείτε πως ριζοβόλησε, να το μεταφυτέψετε στο έδαφος. Έτσι, και οι ρίζες θα είναι πιο ανθεκτικές όταν φυτευθούν στο έδαφος και θα μπορέσετε να ελέγξετε πλήρως τη ριζοβολία τους.
Εάν επιλέξετε τη φύτευση σε μείγμα χώματος, κάντε τα παρακάτω βήματα:
  • Αφαιρέστε τυχόν άνθη και οφθαλμούς έχει το μόσχευμα ντοματιάς που κόψατε.
  • Αφαιρέστε τα φύλλα από τη βάσης προς τα πάνω αφήνοντας μόνο τα δύο κορυφαία.
  • Τοποθετήστε το μόσχευμα στο νερό για να μην αφυδατωθεί, ενώ εσείς προετοιμάζετε το μείγμα χώματος.
  • Για κυπελλάκια, στα οποία θα τοποθετήσετε τα μοσχεύματα για να ριζοβολήσουν, διαλέξτε μικρά κυπελλάκια τύρφης, ή πλαστικά κυπελλάκια ύψους 10 εκατοστών και γεμίστε τα με κομπόστ και χώμα, ενώ μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα βερμικουλίτη και περλίτη.
  • Ανοίξτε μια τρύπα με το δάχτυλο ή κάποιο μολύβι στο κέντρο του κυπέλλου, ώστε το μόσχευμα να εισχωρήσει εύκολα μέσα μέχρι το ύψος των φύλλων που αφήσατε.
  • Πριν τοποθετήσετε τα μοσχεύματα, μπορείτε να βυθίσετε τη βάση τους σε ορμόνη ριζοβολίας.
  • Βάλτε τα κυπελλάκια σε ένα ζεστό και σκιερό χώρο, είτε μέσα σε εσωτερικό χώρο, είτε έξω. Σιγουρευτείτε πως ο ήλιος δεν θα προκαλέσει εγκαύματα στα φυτά προστατεύοντάς τα με ένα διάφανο νάιλον.
  • Φροντίστε να διατηρείτε την υγρασία του χώματος και κρατήστε τα σε αυτές τις θέσεις για μια εβδομάδα ώστε να εγκλιματιστούν και στη συνέχεια, σταδιακά, βγάλτε τα στο φως του ήλιου, στην αρχή για λίγες ώρες και κλιμακωτά μετά από μερικές μέρες όλη τη μέρα. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να τα μεταφυτέψετε στις μόνιμες θέσεις τους στον κήπο.
Κόψτε τους πλάγιους βλαστούς και τοποθετήστε τους σε ένα ποτήρι με νερό για να ριζοβολήσουν
Κρατήστε τα μοσχεύματα στο νερό μέχρι να ριζοβολήσουν και μετά φυτέψτε τα στην τελική τους θέση στον κήπο

Πλεονεκτήματα από τον πολλαπλασιασμό της ντομάτας με μοσχεύματα

Πολλές φορές η καλή ανάπτυξη και η παραγωγή μιας ντοματιάς εξαρτάται από τον σπόρο και την ποικιλία. Αν κάποιος γείτονας ή γνωστός σας έχει εύρωστα φυτά ντομάτας με εύγεστους καρπούς που αντέχουν στις ασθένειες καλύτερα από τα δικά σας, μπορείτε να του ζητήσετε να χρησιμοποιήσετε τμήματα από τους πλάγιους βλαστούς των δικών του ντοματιών για να τις πολλαπλασιάσετε στο δικό σας κήπο. Πιο αναλυτικά τα πλεονεκτήματα είναι τα εξής:
  • Οι ντομάτες που πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα μπαίνουν στην παραγωγή πολύ νωρίτερα απ’ ό τι αν τις ξεκινήστε από σπόρο.
  • Με αυτή τη μέθοδο μπορείτε να φυτέψετε ντομάτες μέσα στο καλοκαίρι και σε μήνες που, αν φυτεύατε με σπόρο, οι ντομάτες θα αργούσαν να μπουν στην παραγωγή.
  • “Ανακυκλώνετε” τα φυτά που καλλιεργείτε και όταν τα κλαδεύετε δεν πετάτε τμήματα από αυτά, που θα μπορούσαν να είναι πολύτιμα.
  • Εξοικονομείτε χρήματα, αφού δεν χρειάζεται να αγοράσετε νέα σπορόφυτα από το φυτώριο ή αναλώσιμα.
  • Κολυμπάτε σε γνώριμα νερά και αποφεύγετε τις αχαρτογράφητες θάλασσες, δηλαδή εργάζεστε με ποικιλίες με τις οποίες είστε εξοικειωμένοι και είχατε επιτυχία.
  • Μπορείτε να κρατήσετε μοσχεύματα προστατευμένα σε ιδανικές συνθήκες στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδους, ώστε να ξεχειμωνιάσουν σε ελεγχόμενες συνθήκες και να τα χρησιμοποιήσετε τη νέα περίοδο για να ξεκινήσετε.
  • Τα φυτά που πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα μπαίνουν πιο γρήγορα στην παραγωγή από αυτά που καλλιεργούνται από σπόρο.
Να θυμάστε να λαμβάνετε μοσχεύματα από φυτά που έχουν τις καλύτερες αποδόσεις και τις πιο νόστιμες ντομάτες, μιας και τα φυτά που αναπτύσσονται από μοσχεύματα είναι στην ουσία κλώνοι του αρχικού φυτού και, ως εκ τούτου, διατηρούν όλα τα χαρακτηριστικά του.
Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)
share24.gr / Καλλιεργητικές Πρακτικές

Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα στο facebook —> Καλλιεργητικές Πρακτικές

Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική σε άλλο ιστότοπο θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας και σύνδεσμο (link) στο άρθρο, καθώς και στη σελίδα Καλλιεργητικές Πρακτικές στο facebook επίσης με ενεργό σύνδεσμο. Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση απαγορεύεται. Κάθε αναδημοσίευση σε έντυπο μέσο απαγορεύεται.

Η ΧΑΡΤΟΠΑΙΧΤΡΑ(1964)-




Aξέχαστες Ατάκες Ελληνικού Κινηματογράφου
Η ΧΑΡΤΟΠΑΙΧΤΡΑ(1964)-
Φέρμας - Βλαχοπούλου «Εδώ παπάς, εκεί παπάς, που' ναι ο παπάς ;».

Ωραία σχέδια για δαντέλες

Ωραία σχέδια για δαντέλες

 Φωτογραφία της Maria Dimitriou.
 
 Φωτογραφία της Maria Dimitriou.
 
 Φωτογραφία της Maria Dimitriou.
 
 
 
 Φωτογραφία της Maria Dimitriou.
 Φωτογραφία της Maria Dimitriou.
 
Φωτογραφία της Maria Dimitriou.
 
Φωτογραφία της Maria Dimitriou.
 
Φωτογραφία της Maria Dimitriou.
 Φωτογραφία της Maria Dimitriou.
 

να Καταναλώνετε Περισσότερο Αυτό το Φρούτο

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να ξεκινήσετε να καταναλώνετε ρόδια πιο συχνά. Σύμφωνα με το έθιμο, το ρόδι είναι οιωνός της…
share24.gr
Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να ξεκινήσετε να καταναλώνετε ρόδια πιο συχνά. Σύμφωνα με το έθιμο, το ρόδι είναι οιωνός της τύχης. Ο κόσμος μπορεί να μην κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα συμπτωματικά, αλλά κρίνοντας από τα οφέλη που έχει η κατανάλωσή του στην υγεία τού έδωσε αυτή τη μεταφυσική ιδιότητα της τύχης.

1.Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από τα κρυολογήματα

Ένα ρόδι περιέχει το 16% του ποσοστού πρόσληψης της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι συνιστάται να καταναλώνονται τακτικά για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά κατά τη διάρκεια της σεζόν που είναι σε έξαρση το κρυολόγημα και η γρίπη.

2.Προστατεύει την καρδιά

Περιέχει την ουσία πουνικαλαγίνη, ένα αντιοξειδωτικό που δρα ευεργετικά στην υγεία της καρδιάς και έχει θετική επίδραση στις αρτηρίες του αίματος. Η τακτική κατανάλωση αυτού του φρούτου μειώνει την αρτηριακή πίεση και κατεβάζει τα επίπεδα συγκέντρωσης της κακής χοληστερόλης στο σώμα.
Διαβάστε: 20 Τροφές που αποφράσσουν με φυσικό τρόπο τις αρτηρίες

3.Βελτιώνει τη διάθεση 

Εάν θέλετε να αισθανθείτε καλύτερα και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, φάτε ένα ρόδι. Αυτό το φρούτο είναι πλούσιο σε φυτοχημικά που προάγουν την παραγωγή της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει αρκετές βιολογικές λειτουργίες στο σώμα, ξεκινώντας από τη θερμοκρασία του σώματος έως και την εξομάλυνση της όρεξης. Όταν ο οργανισμός είναι σε ισορροπία, αισθανόμαστε μια αίσθηση ψυχικής χαλάρωσης και ευεξίας.

4.Προστατεύει τα δόντια και τα οστά

Το ρόδι είναι πλούσιο σε κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο. Έτσι διαφυλάττει και εγγυάται την καλή υγεία των δοντιών και είναι κατάλληλο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

5.Βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος, αποτρέπει την στυτική δυσλειτουργία και προστατεύει τον προστάτη

Έχει αποδειχθεί ότι ο χυμός του ροδιού έχει μέχρι και δέκα φορές ισχυρότερη επίδραση από τον ίδιο τον καρπό. Ένα ποτήρι χυμού ροδιού την ημέρα, βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος, μειώνει την πιθανότητα στυτικής δυσλειτουργίας και προστατεύει τον προστάτη. Επίσης, ο χυμός του ροδιού είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος για την εξόντωση των επιβλαβών βακτηρίων στο σώμα, όπως το E. coli και ο Σταφυλόκοκκος.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
share24.gr
Για περισσότερα νέα σχετικά με Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης κάντε like στην σελίδα στο facebook πατώντας εδώ

Δημοφιλείς αναρτήσεις