Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Οι ξεχασμένοι Έλληνες.

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Ξύπνα Ελλάδα.

Ξύπνα Ελλάδα
Οι Έλληνες της κάτω Ιταλίας (Βίντεο οδοιπορικό).Οι ξεχασμένοι Έλληνες.

Ντοματοπελτές Παραδοσιακός

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

share24.gr 
http://share24.gr/ntomatopeltes-paradosiakos-apo-spiti-sas-dichnoume-vima-vima-pos-na-etimasete-spitiko-pelte-apo-tis-ntomates-sas/

Σας δείχνουμε βήμα-βήμα πώς να ετοιμάσετε σπιτικό πελτέ. Είναι εύκολο, ιδιαίτερα εάν έχετε δικές σας ντοματούλες, γευστικό και σώζετε και τον οικογενειακό προϋπολογισμό! 
Ένας τρόπος για να μην ξεφύγω από τον οικογενειακό προϋπολογισμό είναι να καλλιεργώ τα δικά μου φρούτα και λαχανικά. Η κηπουρική, εκτός από εσωτερική ανάγκη επιστροφής στη φύση, μας εξοικονομεί και χρήματα, αλλά όσοι ζούμε στην πόλη δεν έχουμε και πολύ χώρο για παρτέρια.  Οπότε, αντί να καλλιεργώ τα δικά μου λαχανικά, απλά αγοράζω μεγάλες ποσότητες λαχανικών από τοπικούς παραγωγούς και τις συντηρώ, ή  ετοιμάζω δίκες μου σπιτικές συνταγές και τις απολαμβάνουμε όλον τον χρόνο.
Η αγαπημένη μου παραδοσιακή συνταγή είναι ο σπιτικός ντοματοπελτές, με τον οποίο ετοιμάζω νόστιμη ντοματόσουπα!
Λοιπόν, αφήστε με να σας οδηγήσω στα σπιτικά μονοπάτια της γεύσης!

Σπιτικος πετλες ντοματας (συνταγη βημα-προς βημα)

Υλικά που θα χρειαστείτε:
  • Ντομάτες (προφανώς!)
  • Αλάτι (προαιρετικό)
  • Φυσικός ή εμφιαλωμένος χυμός λεμονιού
  • Σκεύη ή δοχεία για την τοποθέτηση των ντοματών
  • Μαχαίρι
  • Μεγάλο βραστήρα
  • Μεγάλη κουτάλα για να ανακατεύετε τις ντομάτες
  • Δοχείο για μεταφορά ντοματών και χυμών
  • Επεξεργαστή τροφών, μίξερ δηλαδή, μπλέντερ και σουρωτήρι
  • Μεγάλo χωνί
  • Βρεγμένο πανί για να σκουπίσετε τα βάζα
  • Μικρό κατσαρολάκι για να βράσουν τα καπάκια των βάζων
  • Πιρούνα
  • Χύτρα
  • Βάζα κονσερβοποίησης με καπάκια και ετικέτες
  • Παλιές πετσέτες ή κουρέλια για να πιάνετε με αυτά τα καυτά βάζα
1) Πλύνετε καλά τις ντομάτες. Κόψτε το κοτσάνι και αφαιρέστε τυχόν μαυρίλες ή κηλίδες που έχει η φλούδα, χωρίς να χρειάζεται να τις ξεφλουδίσετε. Μην ξεχνάτε, σκοπός μας να το κάνουμε όσο πιο εύκολα γίνεται!  
2) Κόψτε τις ντομάτες σε κομμάτια για να μαγειρευτούν γρήγορα. Βάλτε τις ντοματούλες στην κατσαρόλα και με το χέρι σας (ή έναν πολτοποιητή πατάτας) λιώστε μερικές ντοματούλες μέσα στην κατσαρόλα για να έχει υγρά η κατσαρόλα όταν θα αρχίσει να βράζει, διότι αλλιώς οι ντομάτες θα κολλήσουν. Όσο οι ντοματούλες βράζουν, τόσο περισσότερα υγρά θα βγάλουν. Βράστε σε μέτρια φωτιά, ανακατέψτε αρκετές φορές ώστε να είστε σίγουροι ότι οι ντομάτες που βρίσκονται κάτω μετακινούνται επάνω κ.ο.κ. για να βράσουν όλες το ίδιο.
3) Βράστε τες μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 10 λεπτά.
4) Σε αυτό το σημείο μπορείτε να επιλέξετε πολλούς τρόπους για να κάνετε τις ντομάτες πελτέ. Θα σας δείξω πώς το κάνω εγώ και στη συνέχεια θα δείτε λεπτομέρειες για τους άλλους τρόπους στις Παρατηρήσεις.
Γεμίστε το μύλο τροφίμων με βρασμένες ντοματούλες και πολτοποιήστε. Συνεχίστε την πολτοποίηση, αλλάζοντας μερικές φορές την περιστροφή για να πολτοποιηθούν καλά οι ντοματούλες σας.
5) Μόλις οι ντοματούλες σταματήσουν να βγάζουν χυμό και μέσα στον μύλο έχετε ελάχιστους σπόρους και φλούδες, πετάξτε τα υπολείμματα. Συνήθως βάζω τα υπολείμματα σε ένα μικρό ταψάκι και όταν μαζευτεί αρκετή ποσότητα, τα ξαναρίχνω στον επεξεργαστή. Μου αρέσει ο χυμός να είναι πλούσιος και γεμάτος, οπότε αυτή η τεχνική μου δίνει πολύ καλό χυμό, έναν χυλό κρεμώδη όπως τον θέλω. Βέβαια είναι προσωπική προτίμηση, εσείς μπορείτε να πετάξετε τα υπολείμματα κανονικά, όποτε θελήσετε!
6) Προσθέστε τον χυμό σε καθαρά βάζα – ένα μεγάλο χωνί θα σας είναι χρήσιμο. Γεμίστε τα βάζα μέχρι τη βάση του λαιμού.
7) Προσθέστε τον χυμό λεμονιού φυσικό ή εμφιαλωμένο σε κάθε βάζο ( 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι). Αν σας αρέσει ο χυμός να έχει αλάτι, προσθέστε και ½ κ.σ. αλάτι στα 500 ml και 1 κουταλάκι του γλυκού σε κάθε 250 ml.
Σκουπίστε το χείλος κάθε βάζου με ένα καθαρό, υγρό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν κατάλοιπα τομάτας που μπορεί να υπάρχουν εκεί. (Εάν υπάρχει ακόμη και ένα μικρό κομμάτι τομάτας σε αυτό, μπορεί το βάζο να μην σφραγίσει καλά.
8) Μόλις έχετε 7 γεμάτα βάζα, προσθέστε 7 μεταλλικά καπάκια σε μια μικρή κατσαρόλα, καλύψτε με νερό και βράστε. Μόλις βράσει το νερό, χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να αφαιρέσετε τα καπάκια – προσέξτε μην καείτε – και σφραγίστε τα βάζα. Ασφαλίστε το καθένα με ένα λαστιχένιο δακτύλιο βάζου. (Ο λόγος για τη θέρμανση των καπακιών είναι να μαλακώσει το λάστιχο όταν έρθει σε επαφή με αυτά, επιτρέποντας καλύτερη σφράγιση.)
9) Βάλτε τα 7 βάζα στη κατσαρόλα. Γεμίστε με νερό, ώστε να καλύψετε σχεδόν ολόκληρα τα βάζα.  Βράστε σε μέτρια φωτιά.  Μόλις αρχίσει να βράζει, μειώστε ελαφρά τη θερμοκρασία και αφήστε να βράσουν, 35 λεπτά τα 500 ml και 40 λεπτά τα 250 ml. Φροντίστε το νερό  να είναι σε σταθερή θερμοκρασία καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.  (Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε τη θερμότητα για να είναι ομαλό το βράσιμο, αλλά, όσο βράζει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα).
10) Μόλις τελειώσει η διαδικασία, σβηστέ τη φωτιά. Βγάλτε τα βάζα από την κατσαρόλα, ενώ παράλληλα, μπορεί να έχετε ένα πανί κουζίνας για να σκουπίζετε τα νερά που θα τρέχουν την ώρα που βγάζετε τα βάζα – και τοποθετήστε σε μια παλιά πετσέτα, πανί, ή κάποια άλλη καλυμμένη επιφάνεια,(έτσι προστατεύετε τον πάγκο σας από τα καυτά βάζα).  Αφήστε λίγο χώρο μεταξύ των βάζων και φυλάξτε τα σε μέρος όπου δεν μπορεί κάποιος να τα προσεγγίσει. Μην τα μετακινήσετε μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Τα βάζα θα πρέπει να είναι σφραγισμένα και θα ακούσετε τον χαρακτηριστικό ήχο καθώς δημιουργείται το κενό αέρος.  Τα καπάκια θα είναι ελαφρώς κοίλα όταν τα βάζα είναι σφραγισμένα.  Για να δοκιμάσετε εάν είναι καλά σφραγισμένα, χτυπήστε ελαφρά το καπάκι του βάζου όταν είναι κρύο. Εάν παραμείνει σταθερό και δεν κινηθεί, είστε άψογη. Εάν το δείτε να πάλλεται, σημαίνει ότι δεν έχει σφραγίσει καλά.  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μη σφραγισμένα βάζα, απλώς τοποθετήστε τα στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε τα όσο το δυνατόν συντομότερα.
Μόλις κρυώσουν εντελώς τα βάζα, αφαιρέστε τους δακτυλίους. Θα πρέπει να τα σκουπίσετε καλά πριν την αποθήκευση.
Καλή σας απόλαυση!
Κείμενο –Απόδοση Λ.Τ.

share24.gr

Καλώς το Λούλη το Λουλάκη






Aξέχαστες Ατάκες Ελληνικού Κινηματογράφου
Σταυρίδης - Αυλωνίτης - Γκιωνάκης : Καλώς το Λούλη το Λουλάκη χα χα χα

Τα σταφύλια τρυγημένα και τα σκόρδα φυτεμένα

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Ο Οκτώβριος ή Οκτώβρης ή Οχτώβρης που, όπως αναφέρει ο λαογράφος Φίλιππος Βρετάκος “έχει και τας ονομασίας “Άϊ-δημήτρης” ή “Αηδημητριάτης” ή “Αγιοδημήτρης”, επειδή κατ’αυτόν είναι η εορτή του Αγίου Δημητρίου” καθώς…
iscreta.gr
http://iscreta.gr/2016/09/%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%81%CF%85%CE%B3%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%81%CE%B4%CE%B1-%CF%86%CF%85/
Ο Οκτώβριος ή Οκτώβρης ή Οχτώβρης που, όπως αναφέρει  ο λαογράφος Φίλιππος Βρετάκος “έχει και τας ονομασίας “Άϊ-δημήτρης” ή “Αηδημητριάτης” ή “Αγιοδημήτρης”, επειδή κατ’αυτόν είναι η εορτή του Αγίου Δημητρίου” καθώς ακόμα και “Σπαρτός”ή“Σπαρτής”,“Παχνιστής”(διότι καλύπτονται υπό πάχνης οι αγροί)
πιστεύουν ότι είναι ο πλέον κατάλληλος προς σποράν μήνας των πρωίμων δημητριακών καρπών, καθ’όσον, αν αύτη δε γίνη εντός του μηνός, η συγκομιδή δεν θα είναι καλή. Κατά δε την παροιμίαν 
“τον Σεπτέμβρην τα σταφύλια,
τον Οκτώβρη τα κουδούνια”
τελειώνουν τα σταφύλια τον Οκτώβριον και μένουν τα “κουδούνια”, δηλ. αι μικραί σταφυλαί, που εναπομένουν επί του κλήματος μετά τον τρυγητόν.” (Φιλίππου Βρετάκου, “Οι δώδεκα μήνες του έτους και αι κυριώτεραι εορταί των”)
 Παροιμίες για τον Οκτώβριο
-Ο Οκτώβρης συγυρίζει, ναφθαλίνη θα μυρίσει
-Μακριά βροντή, κοντά βροχή.
-Άη Δημητράκη μου, μικρό καλοκαιράκι μου.
-Αν βρέξει ο Οκτώβρης και χορτάσει η γη, πούλησ’ το σιτάρι σου και αγόρασε βόδια.
-Αν δε βρέξει, ας ψιχαλίσει, πάντα κάτι θα δροσίσει.
-Αν δε βρέξει, πώς θα ξαστερώσει;
-Βαθιά τ’ αυλάκια να φουντώσουνε τα στάχυα.
-Δεύτερο αλέτρι, δεύτερο δεμάτι.
-Ο καλός ο νοικοκύρης, ο λαγός και το περδίκι, όταν βρέχει χαίρονται.
-Οκτώβρη και δεν έσπειρες καρπό πολύ δεν παίρνεις.
-Οκτώβρης και δεν έσπειρες, σιτάρι λίγο θα ‘χεις.
-Οκτώβρη και δεν έσπειρες λίγο ψωμί θα πάρεις.
-Οκτώβρη και δεν έσπειρες, οκτώ σακιά δε γέμισες.
-Οκτώβρης και δεν έσπειρες οκτώ σωρούς δεν έκανες.
-Οκτώβρης και δεν έσπειρες, οκτώ σπυριά δεν κάνεις.
-Οκτώβρη και δεν έσπειρες, τρία καλά δεν έκαμες.
-Οκτώβρης βροχερός, Οκτώβρης καρπερός.
-Οκτώβρης-Οκτωβροχάκης το μικρό καλοκαιράκι.
-Όποιος σπέρνει τον Οκτώβρη, έχει οκτώ σειρές στ’ αλώνι.
-Τ’ άη – Δημητριού, τι είσαι ‘σύ και τι ‘μαι εγώ λέει το νιο κρασί στο παλιό.
-Τ’ Άη Λουκά σπείρε τα κουκιά.
-Τα σταφύλια τρυγημένα και τα σκόρδα φυτεμένα.
-Τον Σεπτέμβρη τα σταφύλια, τον Οκτώβρη τα κουδούνια
-Το οκτωβριανό το λάδι, άλλος μήνας δεν το βγάζει.
-Αν δε χορτάσει ο Οκτώβριος τη γη, πούλησε τα βόδια σου και αγόρασε σιτάρι.
-Άσπορος μη μείνεις, άθερος δε μένεις.

Δημοφιλείς αναρτήσεις