Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Το παρεξηγημένο χαρούπι

https://www.vita.gr/2016/09/20/body-mind/xaroypi-mia-trofh-pollwn-karatiwn/

Χαρούπι, μια τροφή πολλών καρατίων!

Το παρεξηγημένο χαρούπι ή «σοκολάτα της Κατοχής», πέρα από τη γλυκιά του γεύση, είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Ας το ανακαλύψουμε!

Χαρούπι, μια τροφή πολλών καρατίων! | vita.gr Η χαρουπιά, γνωστή και ως «ξυλοκερατιά» (από την αρχαιοελληνική λέξη «κεράτιον»), είναι ένα αειθαλές μακρόβιο δέντρο που φυτρώνει σε παράκτιες περιοχές της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο καρπός της είναι το χαρούπι, το οποίο μοιάζει με σκληρό φασόλι. Έχει σκούρο καφέ χρώμα (όταν είναι ώριμο) και περιέχει σκληρούς σπόρους στο εσωτερικό του. Για πολλά χρόνια, το χαρούπι χρησιμοποιήθηκε ως ζωοτροφή, αλλά σε περιόδους πολέμων ήταν αυτό που έθρεψε -χάρη στην υψηλή διατροφική του αξία- ολόκληρους πληθυσμούς, οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση σε άλλα τρόφιμα. Έτσι, και στη χώρα μας την περίοδο της Κατοχής δόθηκε στο χαρούπι ο χαρακτηρισμός «σοκολάτα της Κατοχής», χάρη στη γλυκιά γεύση του. Σήμερα, επιτέλους ο ταπεινός καρπός κάνει την επανεμφάνισή του και κερδίζει τις εντυπώσεις. Η διατροφική του ταυτότητα Το χαρούπι αποτελεί πλούσια πηγή ασβεστίου (περιέχει διπλάσια ποσότητα από το γάλα), ενώ δεν περιέχει οξαλικό οξύ (όπως π.χ. η σοκολάτα), που παρεμποδίζει την αφομοίωση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Επιπλέον, περιέχει υδατάνθρακες, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνες Α, Β1 και Β2, φυτικές πρωτεΐνες, καθώς και πολυφαινόλες και τανίνες, που έχουν αντιοξειδωτική δράση, πηκτίνη και λιγνίνη, ενώ δεν περιέχει γλουτένη, επομένως είναι ιδανικό για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Οι θερμίδες του είναι 60% λιγότερες από αυτές της σοκολάτας. Πού το βρίσκουμε Σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων ως χαρουπάλευρο ή χαρουπόμελο, ενώ κυκλοφορεί και υποκατάστατο καφέ από χαρούπι. Ωμά χαρούπια βρίσκουμε στην αγορά ή μαζεύουμε το καλοκαίρι, αν βρεθούμε στην Κρήτη ή στη Νότια Ελλάδα. Πώς μας ωφελεί;
  • Βοηθά στην πέψη: Χάρη στην πηκτίνη και τη λιγνίνη που περιέχει, η κατανάλωσή του βοηθά στην πέψη και στην καλή λειτουργία του εντέρου. 
  • Προστατεύει την καρδιά: Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωσή του συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερίνης, καθώς και εκείνων της «κακής» (LDL) χοληστερίνης. 
  • Δρα κατά του βήχα. 
  • Θεωρείται ότι το χαρούπι (με τη μορφή  χαρουπόμελου) ανακουφίζει από τον βήχα και τα συμπτώματα του κρυολογήματος. 
  • Καταπολεμά τη διάρροια: Το χαρούπι χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της διάρροιας, τόσο σε ενηλίκους όσο και σε παιδιά. 
  • Δρα κατά της οστεοπόρωσης: Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, το χαρουπόμελο, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. 
Από το χαρούπι στο καράτι Οι σπόροι του χαρουπιού, λόγω του εντυπωσιακά σταθερού βάρους τους, χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα ως μονάδα μέτρησης του βάρους για τον χρυσό και τις πολύτιμες πέτρες. Από το αρχαίο, λοιπόν, «κεράτιον», προήλθε το «καράτι».Το χαρούπι σε 2 ρόλουςΧαρουπάλευρο Αποτελεί ένα υγιεινό αλεύρι, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει σε συνταγές τη σοκολάτα ή το κακάο στην ίδια ακριβώς ποσότητα. Το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε μπισκότα, κέικ, μερέντα από χαρούπι και άλλα γλυκά, αλλά και ψωμί, κριτσίνια και παξιμάδια. Πώς φτιάχνεται: Ανοίγουμε τα χαρούπια με τη βοήθεια μιας πένσας και αφαιρούμε τους σπόρους. Απλώνουμε τους άδειους πλέον λοβούς σε ταψί και τους βάζουμε στον φούρνο στη χαμηλότερη θερμοκρασία ολόκληρη τη νύχτα για να αποξηρανθούν. Την επόμενη μέρα, τους χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Αποθηκεύουμε το αλεύρι σε αεροστεγή συσκευασία μέχρι έναν χρόνο. Χαρουπόμελο Πρόκειται για το σιρόπι που προκύπτει από το βράσιμο των χαρουπιών, μοιάζει με μέλι και η γεύση του θυμίζει σοκολάτα και καραμέλα μαζί! Είναι εξαιρετικά θρεπτικό, δεν περιέχει καφεΐνη και είναι ιδανικό για αλλεργικούς στη σοκολάτα. Μπορούμε να το απολαύσουμε όπως το μέλι (π.χ. πάνω στη φρυγανιά μας), να το χρησιμοποιήσουμε ως φυσικό γλυκαντικό σε κέικ, μπισκότα, τηγανίτες, λουκουμάδες, παγωτό, παξιμάδια και ψωμί ή να το προσθέσουμε σε ντρέσινγκ για σαλάτες, μαρινάδες και σάλτσες για κρέας. Πώς φτιάχνεται (για βάζο 250 ml): Υλικά1 κιλό χαρούπια2,5 λίτρα νερόΕκτέλεση 1. Πλένουμε τα χαρούπια και τα κόβουμε με τη βοήθεια ενός κόφτη σε κομματάκια (περίπου 2 εκ.). 2. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό (πρέπει να τα καλύπτει κατά 2 δάχτυλα) και τα αφήνουμε να βράσουν για 5΄. 3. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τα χαρούπια για τουλάχιστον 24 ώρες (ιδανικά 48) να βγάλουν το μέλι τους. 4. Σουρώνουμε και βράζουμε το μείγμα σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή υφή (ούτε πολύ πυκνό, ούτε αραιό, λίγο πιο ρευστό από το μέλι). 5. Αποθηκεύουμε το χαρουπόμελο σε γυάλινο βάζο. Διατηρείται για περίπου 12 μήνες. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΧΑΡΗ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΠΟΥΛΟ, MMedSci.SRD, κλινικό διαιτολόγο–βιολόγο, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.).
----------------------------------
https://thehealthlab.gr/mageiriki/trofima/%CE%B5%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3
 
Το χαρούπι αποτελεί τον καρπό ενός μακρόβιου δένδρου, της χαρουπιάς (Ceratonia siliqua), η οποία παράγεται κυρίως στη Μεσόγειο. Την χαρουπιά την βρίσκουμε και ως ξυλοκερατιά και το χαρούπι ως ξυλοκέρατο. Το χαρούπι είναι όμοιο με τον καρπό της φασολιάς και χρησιμοποιούνταν ως φυσικό γλυκαντικό από την αρχαιότητα.
Τα χαρούπια (ή αλλιώς ξυλοκέρατα) όταν είναι άγουρα είναι μακριά, στριφτά και σκληρά πράσινου χρώματος, ενώ όταν είναι ώριμα το χρώμα τους γίνεται καστανό. Ένας ώριμος καρπός χαρουπιού περιέχει μέχρι και είκοσι καστανόχρωμα και πολύ σκληρά φακοειδή σπέρματα. Το χαρούπι μπορεί να καταναλωθεί και ωμό, αλλά και ως σκόνη, γνωστό ως χαρουπάλευρο. Επειδή έχει γλυκιά γεύση και είναι όμοια με αυτή της σοκολάτας και του κακάο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές ως υποκατάστατό τους, καθώς έχει λιγότερες θερμίδες.

Θρεπτική αξία χαρουπιού

Όσον αφορά τη διατροφική αξία του χαρουπιού αποτελεί ένα τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακες (γλυκόζη και σακχαρόζη), οπότε μπορεί να μας δώσει άμεσα ενέργεια, αλλά και σε φυτικές ίνες. Επίσης είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες (τα 100gr περιέχουν 5-8gr πρωτεΐνης) και χαμηλό σε λίπος (0,2-0,6%).  Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το καθιστούν μια «υπερτροφή». Είναι πολύ εύπεπτο και είναι κατάλληλο για άτομα που έχουν κοιλιοκάκη, καθώς δεν περιέχει γλουτένη. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία όπως είναι το κάλιο, ο φώσφορος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο κι ο χαλκός.

Οφέλη για την υγεία

Χαρούπι και δυσκοιλιότητα-διάρροια

Η αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που περιέχει το χαρούπι συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Το μεγαλύτερο ποσοστό των φυτικών ινών που περιέχονται στο αλεύρι από χαρούπι ανήκει στην κατηγορία των αδιάλυτων φυτικών ινών. Επίσης, μπορεί να δράσει σαν αντιδιαρροϊκό φάρμακο και να μειώσει κατά πολύ τα συμπτώματα της οξείας διάρροιας, ακόμη και σε βρέφη.

Χαρούπι και λιπιδαιμικό προφίλ-καρδιαγγειακά-καρκίνος

Σύμφωνα με μελέτες, έχει φανεί ότι η καθημερινή κατανάλωση προϊόντων διατροφής εμπλουτισμένων με ίνες χαρουπιού δρουν αποτελεσματικά  στο λιπιδαιμικό προφίλ και στην πρόληψη και θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας. Έτσι, η κατανάλωση χαρουπιού συνεισφέρει στη μείωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης στη μείωση των τριγλυκεριδίων σε γυναίκες, καθώς και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Εξίσου σημαντικού είναι ότι ο καρπός της χαρουπιάς είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά συστατικά που συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου και της υπερλιπιδαιμίας.

Χαρούπι και σακχαρώδης διαβήτης

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το αλεύρι χαρουπιού αποτελεί προϊόν με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (κάτω από 55) και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο (κάτω από 31), πράγμα που το καθιστά κατάλληλο για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που έχουν ως στόχο την καλύτερη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό οφείλεται στα συστατικά που περιέχει το χαρούπι, καθώς περιέχει φυσικά σάκχαρα τα οποία δίνουν τη γλυκιά γεύση, αλλά έχουν και πιο ήπια επίδραση στα επίπεδα σακχάρου σε σχέση με την πρόσθετη ζάχαρη, αλλά και λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.

Κάποια είδη χαρουπιού

Χαρουπάλευρο

Από τους λοβούς του χαρουπιού, αφού καθαριστούν, ψηθούν, ξηρανθούν και αλεσθούν, φτιάχνεται το αλεύρι από χαρούπι ή αλλιώς χαρουπάλευρο. Στο χαρουπάλευρο ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα κεράτια ή οι σπόροι. Οι λοβοί του χαρουπιού έχουν γλυκιά γεύση και καφετί χρώμα, γι’αυτόν τον λόγο θεωρούνται υποκατάστατο του κακάο και δίνουν την αίσθηση της σοκολάτας στα παρασκευάσματα όπου χρησιμοποιούνται. Ως υποκατάστατο σοκολάτας, σε αντίθεση με το κακάο, το χαρούπι δεν περιέχει καφεΐνη ή θεοβρωμίνη.

Χαρουπόμελο

Από τους λοβούς του χαρουπιού επίσης μπορεί να φτιαχτεί το χαρουπόμελο, ένα προϊόν που μοιάζει περίπου με το πετιμέζι. Το χαρουπόμελο έχει παρόμοια γεύση με της σοκολάτας αλλά είναι διαφορετικό διατροφικά, καθώς:
  • δεν έχει οξαλικά οξέα,
  • περιέχει 52 φορές λιγότερο λίπος,
  • δεν περιέχει αλλεργιογόνα,
  • η γλυκιά του γεύση οφείλεται σε φυσικά σάκχαρα και
  • δεν περιέχει καφεΐνη.
Το χαρουπόμελο δεν το χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας, παρόλο που αποτελεί ελληνικό προϊόν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντική ουσία ή στη θέση της σως βαλσάμικου ξυδιού που είναι περισσότερο ξενόφερτο προϊόν. Επίσης. από το χαρουπόμελο μπορεί να φτιαχτεί φυσικό γλυκαντικό σιρόπι, τσάι, δροσιστικό γλυκό αφέψημα σερμπέτι, ακόμα και ρακή.
Συμπερασματικά, το χαρούπι θα ήταν καλό να το εντάξουμε στην διατροφή μας, εφόσον αποτελεί μια «υπερτροφή», αποτελούμενη από πολλά θρεπτικά συστατικά που έχει πολλά οφέλη για την υγείας μας.

Μωσαϊκό: Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ - 21 Σεπτεμβρίου

Μωσαϊκό: Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ - 21 Σεπτεμβρίου: Bigbook.gr . Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γ...

Σήμερα...




Μωσαϊκό: Η θεραπεία αρχίζει απο το έμβρυο

Μωσαϊκό: Η θεραπεία αρχίζει απο το έμβρυο: Για μεγέθυνση πατείστε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +- Απο τεύχος του περιοδικού ΕΓΩ   8/ 1999

Μωσαϊκό: Αυτοπεποίθηση ένα πολύτιμο δώρο

Μωσαϊκό: Αυτοπεποίθηση ένα πολύτιμο δώρο: Για μεγέθυνση πατάμε ροδάκι ανοίγει άλλη καρτέλα με φακό +- άρθρο απο τεύχος του περιοδικού του συλλόγου τριτέκνων Ηρακλείου

Μωσαϊκό: Μπρόκολο εναντίον αρθρίτιδας

Μωσαϊκό: Μπρόκολο εναντίον αρθρίτιδας: Μπρόκολο εναντίον αρθρίτιδας ...

Μωσαϊκό: Κοπεγχάγη : το παραδοσιακό γλυκό της Εύβοιας>>>

Μωσαϊκό: Κοπεγχάγη : το παραδοσιακό γλυκό της Εύβοιας>>>: Κοπεγχάγη : το παραδοσιακό γλυκό της Εύβοιας>>>    Υλικά για την βάση: 400 γρ. αλεύρι 250 γρ. βούτυρο και λίγο επιπλέον ...

Μωσαϊκό: Σχοινόπρασο: Καλλιέργεια-Ιδιότητες-Χρήσεις

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣχοινόπρασοΜωσαϊκό: Σχοινόπρασο: Καλλιέργεια-Ιδιότητες-Χρήσεις: Σχοινόπρασο: Καλλιέργεια-Ιδιότητες-Χρήσεις  Ιστορία :: Το σχοινόπρασο ή chi...

Μωσαϊκό: Αποξήρανση δαμάσκηνων

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPc_sVmna_airs_HJdRy-glFUkWl_hBu4BltvuSo9OzcNkC-FMmHfhZU5tKtmEbSLJAhiC410JJlZn96fHeCCF2Tf3JhWULukQV31w8QhdI1FwvhwWm_GzXLMpQHhwHCoZ9Y0RcKNJvg/s1600/DSCN3879.JPGΜωσαϊκό: Αποξήρανση δαμάσκηνων: Κρήτη:γαστρονομικός περίπλους . πριν από 5 ώρες Καλό μήνα ! Μιας και το καλοκαίρι μας αποχαιρετά σιγά σιγά ας κρατήσουμε κά...

Μωσαϊκό: Το Συνάπι και οι θεραπευτικές του ιδιότητες

Μωσαϊκό: Το Συνάπι και οι θεραπευτικές του ιδιότητες: http://www.back-to-nature.gr/2013/03/blog-post_9797.html Το Συνάπι και οι θεραπευτικές του ιδιότητες  Το ...

Μωσαϊκό: Προστασία μετά το καλοκαίρι

Μωσαϊκό: Προστασία μετά το καλοκαίρι: Για μεγέθυνση πατείστε το ροδάκι να ανοίξει νέα καρτέλα με φακό +- απο τεύχος περιοδικού συλλόγου τριτέκνων Ηρακλείου

Μωσαϊκό: Ο ελεύθερος χρόνος και η σημασία του

Μωσαϊκό: Ο ελεύθερος χρόνος και η σημασία του: Για μεγέθυνση πατείστε το ροδάκι να ανοίξει νέα καρτέλα με φακό +- απο τεύχος του περιοδικού του συλλόγου τριτέκνων Ηρακλείου

Μωσαϊκό: 10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για την καφεΐνη...

Μωσαϊκό: 10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για την καφεΐνη...: 10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για την καφεΐνη Παρ, 2013-08-30 19:15 ...

Μωσαϊκό: Σταμναγκάθι

Μωσαϊκό: Σταμναγκάθι: Για μεγέθυνση πατείστε ροδάκι για να ανοίξει νέα καρτέλα με φακό +-

Μωσαϊκό: Ο καλός κηπουρός τον Σεπτέμβριο

Μωσαϊκό: Ο καλός κηπουρός τον Σεπτέμβριο: Ο καλός κηπουρός τον Σεπτέμβριο Παρ, 2013-08-30 16:30 ...

Μωσαϊκό: ΑΡΧΑΙΩΝ ΝΕΚΤΑΡ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Μωσαϊκό: ΑΡΧΑΙΩΝ ΝΕΚΤΑΡ ΜΕΛΙΣΣΩΝ: http://www.visaltis.net/2013/08/blog-post_30.html?spref=fb ΑΡΧΑΙΩΝ ΝΕΚΤΑΡ ΜΕΛΙΣΣΩΝ 7:48 μ.μ. | Αναρτήθηκε από visaltis.net ...

Μωσαϊκό: 25 λόγοι που λατρεύουμε τον παππού και τη γιαγιά μ...

25 λόγοι που λατρεύουμε τον παππού και τη γιαγιά μαςΜωσαϊκό: 25 λόγοι που λατρεύουμε τον παππού και τη γιαγιά μ...: http://gr.omg.yahoo.com/ 25 λόγοι που λατρεύουμε τον παππού και τη γιαγιά μας Yaho Προβολή φωτογραφίας 25 λόγοι πο...

Μωσαϊκό: Καλλιέργεια Κάπαρης

Μωσαϊκό: Καλλιέργεια Κάπαρης: Καλλιέργεια Κάπαρης Η κάπαρη (Capparis spinosa), είναι ένας πολυετής φυλλοβόλος θάμνος. Καπαρόκουμπο ή απλά κάπαρη, ...

Μωσαϊκό: Η σπορά, φύτευση και συγκομιδή με δυο λόγια ανά μή...

Μωσαϊκό: Η σπορά, φύτευση και συγκομιδή με δυο λόγια ανά μή...: http://www.back-to-nature.gr/2013/01/blog-post_13.html Η σπορά, φύτευση και συγκομιδή με δυο λόγια ανά μήνα ...

Μωσαϊκό: Ηλιακή λάμπα με τη χρήση ενός πλαστικού μπουκαλιού...

Μωσαϊκό: Ηλιακή λάμπα με τη χρήση ενός πλαστικού μπουκαλιού...: http://www.back-to-nature.gr/2012/12/blog-post_9156.html Ηλιακή λάμπα με τη χρήση ενός πλαστικού μπουκαλιού!! Φωτίζουμε τις σ...

Μωσαϊκό: Δέκα απαγορευμένα φαγητά πριν τον ύπνο

Μωσαϊκό: Δέκα απαγορευμένα φαγητά πριν τον ύπνο: Δέκα απαγορευμένα φαγητά πριν τον ύπνο Η διατροφή πριν τον ύπνο αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα για την ποιότητα κα...

Μωσαϊκό: Φυσική απολύμανση για το σπίτι...

Μωσαϊκό: Φυσική απολύμανση για το σπίτι...:  http://www.back-to-nature.gr/2013/01/blog-post_20.html Φυσική απολύμανση για το σπίτι... «Εξοπλιστείτε» με φυτά εσωτερικ...

Μωσαϊκό: Μπαχαρικά & βότανα: Μεγαδόσεις υγείας και γεύσης

Μωσαϊκό: Μπαχαρικά & βότανα: Μεγαδόσεις υγείας και γεύσης: Τα βότανα και μπαχαρικά εκτός από άρωμα και γεύση στα φαγητά προσφέρουν και οφέλη στην υγεία μας. Η προσεκτική χρήση το...

Μωσαϊκό: Και οι επτά ήταν… καταραμένοι!

Μωσαϊκό: Και οι επτά ήταν… καταραμένοι!: http://www.thinkfree.gr/opinions/ Και οι επτά ήταν… καταραμένοι! Γράφει ο Δημήτρης Στεφανάκης / λογοτέχνης – συγγραφέας 1. ...

Μωσαϊκό: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα

Αγώνας πάλης, από αγγείο του 520 π.Χ.Μωσαϊκό: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα: http://tsavalos.com/2007/05/17/olympic-games-in-ancient-greece_gr/ Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα Ο θρησκευτ...

Μωσαϊκό: Το δικό μου γαλακτομπούρεκο

Μωσαϊκό: Το δικό μου γαλακτομπούρεκο:   ΥΛΙΚΑ: 1 λίτρο γάλα πλήρες 1 1/2 φλτ.τσαγιού ζάχαρη 1 φλτ. ##    σιμιγδάλι ψιλο ( 140 γρμ.) 5 αυγά 2 βανίλιες 3 κ.σ. βούτυρο λειωμέ...

Μωσαϊκό: Λη ντε Φόρεστ (Lee De Forest)

Lee De Forest.jpgΜωσαϊκό: Λη ντε Φόρεστ (Lee De Forest): Ο Λη ντε Φόρεστ (Lee De Forest) ήταν Αμερικανός εφευρέτης, πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της ραδιοεπικοινωνίας. Ο ντε Φόρεστ γεννήθηκε στο Μ...

Μωσαϊκό: Πώς να μαγειρέψετε με... τσάι

Μωσαϊκό: Πώς να μαγειρέψετε με... τσάι: Πώς να μαγειρέψετε με... τσάι Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το τσάι γίνεται όλο...

Μωσαϊκό: Κέστρο (Νυχτολούλουδο)

Μωσαϊκό: Κέστρο (Νυχτολούλουδο): Κέστρο (Νυχτολούλουδο) Περιγραφή / Προέλευση Πολύ γνωστό σε όλους μας και ιδιαίτερα δημοφιλές για το μεθυστικό του ...

Μωσαϊκό: Το Θαυματουργό Σκόρδο!

Μωσαϊκό: Το Θαυματουργό Σκόρδο!: Το Θαυματουργό Σκόρδο!   Επιστημονικές μελέτες σε όλο τον κόσμο αποκαλύπτουν τις εκπληκτικές, θρεπτικές και φαρμακευτικές ιδιό...

Μωσαϊκό: Η Σελήνη στην Ελληνική Μυθολογία - Της Γιόλας Αργυ...

imageΜωσαϊκό: Η Σελήνη στην Ελληνική Μυθολογία - Της Γιόλας Αργυ...: http://www.palmografos.com/permalink/15778.html Η Σελήνη στην Ελληνική Μυθολογία - Της Γιόλας Αργυροπούλου-Παπαδοπούλου* Αρθρο το...

Μωσαϊκό: Διώξτε τις μύγες με φυσικό τρόπο!

Μωσαϊκό: Διώξτε τις μύγες με φυσικό τρόπο!: http://www.back-to-nature.gr/2013/06/blog-post_2.html Διώξτε τις μύγες με φυσικό τρόπο! Το καλοκαίρι,δεν υπάρχει πιο ε...

Μωσαϊκό: Φτιάξτε απωθητικό για μέλισσες και σφήκες

Μωσαϊκό: Φτιάξτε απωθητικό για μέλισσες και σφήκες: Φτιάξτε απωθητικό για μέλισσες και σφήκες http://www.back-to-nature.gr/2013/05/blog-post_24.html Φτιάξτε απωθητικό για μέλισσ...


Μωσαϊκό: Η Μαντζουράνα και οι χρήσεις της...

Μωσαϊκό: Η Μαντζουράνα και οι χρήσεις της...: http://www.back-to-nature.gr/2013/04/blog-post_19.html Η Μαντζουράνα και οι χρήσεις της... Αγγειόσπερμο, δικότυλο, πολυε...

Μωσαϊκό: Τι να κάνετε αν σας τσίμπησε μέλισσα ή σφήκα

Μωσαϊκό: Τι να κάνετε αν σας τσίμπησε μέλισσα ή σφήκα: http://www.back-to-nature.gr/2013/05/blog-post_9087.html Τι να κάνετε αν σας τσίμπησε μέλισσα ή σφήκα Πως θα ανακουφι...

Μωσαϊκό: Φτιάχνουμε φυσικό αλάτι με βότανα

Μωσαϊκό: Φτιάχνουμε φυσικό αλάτι με βότανα: http://www.back-to-nature.gr/2012/12/blog-post_3925.html Φτιάχνουμε φυσικό αλάτι με βότανα Έχει κυριαρχίσει η άποψη ότι τ...

Μωσαϊκό: Απαλή θήκη

Μωσαϊκό: Απαλή θήκη: The Creative Crochet Collective . This is a great idea - a crocheted book cover! Check out the striped pattern on the insid...

Μωσαϊκό: Πύλος, στην αγκαλιά της ιστορίας και των ιονίων κυ...

https://www.thinkfree.gr/wp-content/uploads/2013/08/pylos.jpgΜωσαϊκό: Πύλος, στην αγκαλιά της ιστορίας και των ιονίων κυ...: http://www.thinkfree.gr/opinions Πύλος, στην αγκαλιά της ιστορίας και των ιονίων κυμάτων www.dpgr.gr Γράφει η Τέσυ...

Μωσαϊκό: Espalier: μια πρακτική για μικρούς κήπους και αυλέ...

Αποτέλεσμα εικόνας για Espalier: μια πρακτική για μικρούς κήπους και αυλέςΜωσαϊκό: Espalier: μια πρακτική για μικρούς κήπους και αυλέ...: Espalier: μια πρακτική για μικρούς κήπους και αυλές   Το Espalier είναι μια αρχαία γεωργική πρακτική ή οποία έχει να...

Μωσαϊκό: Φεγγαρόβραδα με γλέντια και μουσικές κάτω από την ...

Μωσαϊκό: Φεγγαρόβραδα με γλέντια και μουσικές κάτω από την ...: http://mikros-romios.gr/2520/feggarovrada/ Φεγγαρόβραδα με γλέντια και μουσικές κάτω από την Ακρόπολη Τμήμα από ακουαρέλα του Η...

Δημοφιλείς αναρτήσεις