Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Το Θαυματουργό Σκόρδο!


Το Θαυματουργό Σκόρδο!
 
Επιστημονικές μελέτες σε όλο τον κόσμο αποκαλύπτουν τις εκπληκτικές, θρεπτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες μιας κοινής και παραμελημένης αλλά «θαυματουργής τροφής» του σκόρδου.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Μιλώντας διαιτολογικά, ζούμε στην πιο εκπληκτική εποχή της ιστορίας του ανθρώπου - σε μια εποχή μεγάλης διαιτολογικής ενημερότητας. Επί αιώνες, η ορθόδοξη ιατρική, τυφλωμένη από την εσφαλμένη και ξεπερασμένη Παστεριανή αντίληψη ότι οι ασθένειες έχουν βακτηριακή προέλευση, μας κράτησε στο σκοτάδι σ’ ό,τι αφορά το ρόλο που παίζει στην υγεία και στην αρρώστια μας το «στυλ ζωής» που κάνουμε. Η συμβατική ιατρική αντίληψη που επικρατεί, είναι, ότι, τα βακτήρια ή μικρόκοκκοι είναι κακοί εισβολείς που προσβάλλουν στο δρόμο τους, τους υγιείς οργανισμούς και προκαλούν διάφορες ασθένειες - και ότι η κάθε ασθένεια εξαρτάται από τα εισβάλλοντα βακτήρια.

Σε όλη τη διάρκεια της ιατρικής ιστορίας, οι φιλοσοφίες και αντιλήψεις για την ασθένεια, καθώς και οι επιδοκιμασμένες μέθοδοι θεραπείας, αλλάζουν σχεδόν σε κάθε γενιά. Κάποτε, οι γιατροί πίστευαν ότι οι αρρώστιες προξενούνταν από δαίμονες και κακά πνεύματα. Μεταγενέστερες γενιές γιατρών χρησιμοποιούσαν την αφαίμαξη σαν πανάκεια, επειδή το «κακό αίμα» θεωρούνταν η αιτία όλων των ασθενειών. Μολονότι οι εκάστοτε αποδεκτές φιλοσοφίες περί ασθένειας μεταβάλλονταν σχεδόν σε κάθε γενιά, η λεγάμενη ορθόδοξη ιατρική ουδέποτε εξέτασε σοβαρά τη φιλοσοφία του Ιπποκράτη για την υγεία και την ασθένεια: ότι οι περισσότερες ασθένειες είναι κατασκευάσματα του ίδιου του ανθρώπου και αποτέλεσμα της παραβίασης απ’ αυτόν των στοιχειωδών κανόνων της υγείας. Έτσι, όταν εμφανίστηκε ο Παστέρ με τη θεωρία του για τα βακτήρια, επιδοκιμάστηκε γενικά και οι αντιλήψεις του έγιναν αμέσως αποδεκτές. Η θεωρία περί μικροβίων και μικροοργανισμών μετέθεσε τη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη της αρρώστιας από τα χέρια του ίδιου του ανθρώπου στα χέρια των γιατρών. Η ιδέα ότι αυτοί είναι οι μόνοι ικανοί να υπερασπιστούν την ανθρωπότητα από τα κακά μικρόβια απέδιδε στους γιατρούς δυνατότητες που στην πραγματικότητα δεν έχουν.

Η πλήρης αποτυχία της σημερινής ορθόδοξης ιατρικής και της περί μικροβίων θεωρίας της αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, παρόλο που σήμερα έχουμε περισσότερους γιατρούς, περισσότερα και πιο καλά εξοπλισμένα νοσοκομεία, περισσότερα μικροβιοκτόνα φάρμακα, και ξοδεύουμε περισσότερα για την υγειονομική περίθαλψη από οποιαδήποτε άλλη εποχή στην ιστορία του ανθρώπου, έχουμε περισσότερες αρρώστιες από οποιαδήποτε εποχή στο παρελθόν. Βλέπουμε καθημερινά μια καταστροφική αύξηση σε όλες τις χρόνιες εκφυλιστικές καταστάσεις, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, η αρθρίτις, ο διαβήτης, ο καρκίνος κλπ. Πραγματικά, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, οι μισοί σχεδόν Αμερικανοί πάσχουν από χρόνιες αρρώστιες! Μόνο οι καρδιοπάθειες σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο.

Ενώ οι προσανατολισμένοι στο φάρμακο και στο νυστέρι γιατροί είναι ανίκανοι ν’ αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο όγκο των ασθενειών, οι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν την πίστη τους σ’ αυτούς. Στρέφονται σε ανορθόδοξους θεραπευτές-γιατρούς της βιολογικής ιατρικής, γιατρούς που αποκαθιστούν την υγεία διορθώνοντας τη διατροφή και τις βιοτικές συνήθειες του ανθρώπου και όχι καταπολεμώντας τα μικρόβια με τοξικά φάρμακα. Αυτή η καινούργια «φουρνιά γιατρών» ασκεί μια ιατρική που φέρει διάφορες ονομασίες: προληπτική, ορθομοριακή, μεταβολική, διαιτολογική, βοτανική, χειροπρακτική, και βιολογική ιατρική.

Οι γιατροί αυτοί υποστηρίζουν ότι οι βασικές αιτίες των ασθενειών πρέπει να αναζητηθούν στις καταστροφικές διαιτητικές και βιοτικές συνήθειες του ίδιου του ανθρώπου, και ότι η θεραπεία της κάθε ασθένειας είναι σύμφυτη με τη δύναμη του ίδιου του σώματος. Ο γιατρός της βιολογικής ιατρικής δεν θεραπεύει αρρώστια. Βοηθάει ένα άρρωστο σώμα να αυτοθεραπευθεί ισχυροποιώντας την αντίσταση του ασθενή και υποβοηθώντας τη θεραπευτική δραστηριότητα του ίδιου του σώματος με ποικίλα βιολογικά μέσα, όπως είναι η βελτιωμένη δίαιτα, τα βότανα, οι βιταμίνες, η νηστεία, η ανάπαυση, η χαλάρωση, η άσκηση, η θετικά προσανατολισμένη πνευματική στάση στο θέμα της υγείας κλπ.

Η Βιολογική Ιατρική ρίχνει την ευθύνη για τις αρρώστιες του ανθρώπου στον τρόπο που διαιτάται και ζει ο ίδιος ο άνθρωπος και στην παραγνώριση από μέρους του των στοιχειωδών νόμων της καλής υγείας. Ομοίως, την ευθύνη για την πρόληψη και τη θεραπεία της αρρώστιας τη ρίχνει πάλι στον ίδιο τον άνθρωπο, στη θετική και επικοδομητική για την υγεία στάση του και στις προληπτικές προσπάθειες που καταβάλλει. Η βουτηγμένη στις αρρώστιες ανθρωπότητα μπορεί επιτέλους να αναγαλιάσει και να ευεργετηθεί από το γεγονός ότι ο Μεσαίωνας της Παστεριανής ιατρικής, με τα θανατηφόρα χημικά της φάρμακα, τους ορούς, τις ακτίνες X, τα εμβόλια, τις καυτηριάσεις και τα κοψίματα, βρίσκεται επιτέλους στον δρόμο της αντικατάστασής της από την καινούργια θεραπευτική προσέγγιση - τη θεραπευτική επιστήμη της Νέας Εποχής, τη Βιολογική Ιατρική.

Διατροφή:
Θεμέλιο για Άριστη Υγεία
Ολοένα και πιο πολλοί άνθρωποι απογοητεύονται με την ανικανότητα των συμβατικών γιατρών να αντιμετωπίσουν την καταστροφική αύξηση των ασθενειών που προκαλούν εκφυλιστικές καταστάσεις, αναπηρίες και θανάτους, παίρνουν την υγεία τους στα ίδια τους τα χέρια ή στρέφονται προς τους μη συμβατικούς θεραπευτές. Συνειδητοποιούν ότι η διατροφή, που τόσον καιρό ήταν αγνοημένη ή γελοιοποιούνταν από τον οικογενειακό τους γιατρό, είναι ένας σπουδαίος παράγοντας της καλής υγείας. Ανακαλύπτουν ότι «είναι αυτό που τρώνε» και πως αυτό που τρώνε σχετίζεται τελικά με τον τρόπο που αισθάνονται, με το επίπεδο ζωτικότητάς τους, ενέργειας και αντίστασης στην ασθένεια.
Αυτή η ξαφνική και μαζική «διαιτολογική ενημερότητα» των αναπτυγμένων, κοινωνιών είναι ίσως το μοναδικότερο και με απώτερες συνέπειες φαινόμενο στις τελευταίες δεκαετίες του εικοστού αιώνα - ένα φαινόμενο που επισκιάζει τη σπουδαιότητα πολλών άλλων σημαντικών γεγονότων. Από τη στιγμή που οι λαοί θα αναγνωρίσουν ότι η άριστη διατροφή είναι ένας από τοι/ς σπουδαιότερους παράγοντες για την πρόληψη των ασθενειών, η καταστροφική υποβάθμιση της υγείας θα σταματήσει τελικά και οι άνθρωποι θα αρχίσουν να προσβλέπουν σε μια μακρά κι ευτυχισμένη ζωή, απαλλαγμένη από αρρώστιες.

Όσοι είχαν την ευκαιρία να προσανατολιστούν σωστά σ' ό,τι αφορά την υγεία και τη διατροφή, ξέρουν καλά ότι η αντίληψη της άριστης διατροφής σ’ αυτή την εποχή της καθολικής μόλυνσης, του τοξικού περιβάλλοντος και της σταθερά υποβαθμιζόμενης ποιότητας των τροφών σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή λήψη «κατάλληλης δίαιτας» αποτελούμενης από «τέσσερις βασικές ομάδες τροφών», όπως θέλει η ορθόδοξη διαιτητική. Η συμπλήρωση οποιασδήποτε δίαιτας με βιταμίνες, ορυκτά και ειδικά τροφικά συμπληρώματα αναγνωρίζεται τώρα ότι εξασφαλίζει την άριστη διατροφή και μια κατάλληλη προστασία κατά των ασθενειών και των τοξικών χημικών συστατικών που υπάρχουν στις μολυσμένες μας τροφές, στο νερό, τον αέρα και το περιβάλλον. Οι υγειονολόγοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένες φυσικές τροφές — οι οποίες αναφέρονται ως «Θαυματουργές τροφές» ή «υπέρ-τροφές», είναι εξαιρετικά τροφικά συμπληρώματα που περιέχουν συμπυκνωμένη τροφή, και παρέχουν σε αφθονία ορισμένα θρεπτικά στοιχεία και άλλους παράγοντες που συχνά λείπουν από μια κανονική δίαιτα. Έτσι, οι τροφές αυτές, όπως είναι το φύτρο του σταριού, η μαγιά της μπύρας, η γιαούρτη, το αποξηραμένο συκώτι, το μουρουνέλαιο, το σκόρδο, ορισμένα φύκια (κελπ), το μελούδι των οστών και το πίτυρο έχουν γίνει «κανονικά» συμπληρώματα της άριστης δίαιτας.
Τούτο το βιβλίο εξετάζει από πιο κοντά μια από αυτές τις «Θαυματουργές τροφές» - το σκόρδο. Από τις μακρόχρονες μελέτες μου που έχουν ως αντικείμενο τη διατροφή, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το πασίγνωστο αυτό αρωματικό φυτό, που τόσο αγνοείται ή περιφρονείται, αποτελεί πράγματι μια θαυματουργή τροφή που οικοδομεί την υγεία και προφυλάσσει από ένα πλήθος αρρώστιες.

Ελπίζω ότι μετά από το διάβασμα του μικρού αυτού βιβλίου θα γίνετε κι εσείς όπως κι εγώ, ένας ενθουσιώδης εμπειρογνώμονας του σκόρδου και θα το ενσωματώσετε στην καθημερινή σας δίαιτα, ιδιαίτερα μάλιστα τώρα που η ισχυρή μυρουδιά του, η οποία σας εμπόδιζε ίσως να το τρώτε ταχτικά, έγινε δυνατό να απαλειφθεί από ορισμένα παρασκευάσματα σκόρδου.

Ο «πατέρας της ιατρικής» ο Ιπποκράτης, ο μέγιστος ίσως θεραπευτής που έζησε ποτέ, έγραψε πριν από 2500 χρόνια:
«Η τροφή σας πρέπει να είναι φάρμακο - και το φάρμακό σας η τροφή σας».

Το σκόρδο, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τροφή, ταιριάζει στην περιγραφή που ο Ιπποκράτης δίνει για την ιδεώδη τροφή: είναι δηλαδή τόσο μια υπερθρεπτική τροφή όσο και ένα θαυματουργό φάρμακο!

Θα διαπιστώσετε ότι η διατριβή αυτή δεν είναι ένας ενθουσιώδης ύμνος του σκόρδου από έναν- εραστή του σκόρδου, αλλά μια πλήρως ντοκουμενταρισμένη μελέτη βασισμένη σε έναν εκπληκτικό όγκο υλικού από αξιόπιστες πανεπιστημιακές και κλινικές μελέτες και έρευνες σε πολλές ηπείρους. Θα μπορούσε, συνεπώς, να ειπωθεί στ’ αλήθεια ότι η θρεπτική και θεραπευτική αξία του σκόρδου δεν αποδεικνύεται μόνο από την εμπειρική μαρτυρία που προσφέρει η παγκόσμια χρήση του επί χιλιάδες χρόνια, αλλά και από την αδιαφιλονίκητη επιστημονική έρευνα σε όλο τον κόσμο.

Βιβλίο: «Σκόρδο το θαυματουργό» Dr. Πιοτρ Ρουζάγιεφ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις