Εδώ θα βρείτε ένα μωσαϊκό θεμάτων . Κλείσαμε 10ετία και γι αυτό κάποιες αναρτήσεις έχουν αλλοιωθεί. Οι σελίδες που αναφέρω είναι τα νέα μου ιστολόγια που αλληλοστηρίζονται με αυτό εδώ το παλιό ... Σας ευχαριστώ!
Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018
«Tagebucher»
Κ ΧΡΗΣΤΟΜΑΝΟΣ «Το βιβλίο της Αυτοκράτειρας Ελισσάβετ.»ή «Tagebucher»
(Απόσπασμα)
Ο Κ Χρηστομάνος βρέθηκε το 1888 στη Βιέννη, όπου ολοκλήρωσε τις
σπουδές του -το 1891 αναγορεύτηκε διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο του
Ίνσμπρουκ- και είχε την ευκαιρία να διευρύνει τα πνευματικά του
ενδιαφέροντα. Εκεί το Μάιο του 1891 ζητήθηκε αρχικά από τον αδελφό του
και -κατόπιν της άρνησης του- από τον ίδιο το Χρηστομάνο
να διδάξει ελληνικά στην αυτοκράτειρα Ελισσάβετ, περισσότερο γνωστή και
ως πριγκίπισσα Σίσσυ.
Τα αποσπασματικά τρία χρόνια (1891-1893) που
πέρασε κοντά της ο Χρηστομάνος ως δάσκαλος αλλά και συνοδός της (ακόμα
και σε σύντομο ταξίδι στο αυτοκρατορικό ανάκτορο της Κέρκυρας), θα τον
σημαδέψουν βαθιά και θα τον ωθήσουν να διαμορφώσει λατρεία στο πρόσωπο
της Σίσσυ.
Το 1898, λίγο μετά τη δολοφονία της αυτοκράτειρας,
αποφάσισε να δημοσιεύσει ένα βιβλίο αφιερωμένο σ’ αυτήν, το «Tagebucher»
(«Φύλλα ημερολογίου»), το οποίο όμως προκαλέσε την έντονη δυσαρέσκεια
των Ανακτόρων που, χαρακτηρίζοντας τον ως ανεπιθύμητο, τον υποχρεώνουν
να παραιτηθεί από το Πανεπιστήμιο και να επιστρέψει στην
Ελλάδα. ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ
Τὸ θαλαμηγὸ τῆς
Αὐτοκράτειρας εἶναι κομψὸ καὶ λουσσᾶτο. Οἱ καμπίνες ποὖναι προορισμένες
γιὰ τὴ Μεγαλειότητά Της, πολὺ βαθιὰ στὴν καρίνα το πλοίου, ἔχουν τὰ
ἰδιαίτερα γνωρίσματα τῆς κατοικίας ἑνὸς ναυτικοῦ. Εἶναι ἁπλούστατες καὶ
πρακτικὰ βαλμένες, κι ὅμως μαντεύει κανεὶς ἀμέσως τὴ διαμονὴ μιᾶς
ὑπέροχης προσωπικότητος. Κ' ἐδῶ ὅλα τὰ ἔπιπλα σκεπασμένα μὲ ἄσπρα λινὰ
ντύματα ποὺ κάτω τους δὲ βάζει ὁ νοῦς τὸ μετάξι· καὶ παντοῦ λουλούδια. Ἡ
καμπίνα τοῦ λουτροῦ εἶναι στἀλήθεια τὸ κυριώτερο διαμέρισμα καὶ μὲ
περισσότερη εὐμάρεια ἀπὸ τἄλλα ταχτοποιημένο. Στὰ ταξίδια της ἡ
Αὐτοκράτειρα κάνει μόνο θαλάσσια λουτρά: μιὰ βαρκοῦλα, ἐνόσῳ περπατεῖ τὸ
πλοῖο, τραβᾷ ἀλάργα στὸ πέλαγος καὶ τῆς φέρνει τὸ νερὸ τἀμάλαγο ἀπ' τὰ
βαθιὰ κι ἀπ' τἀμάλαγα. Στὸ κατάστρωμα ἐπάνω εἶναι στημένο ἕνα κιόσκι
στρογγυλὸ ὅλο κρύσταλλα, ποὺ βλέπει ἀπ' ὅλες τὶς μεριὲς τὴ θάλασσα: εἶνε
ντυμένο ἀπομέσα μὲ γαλάζιο μετάξι capitonné κ' ἔχει στόρια ποὺ
ἀνεβοκατεβαίνουν κ' ἕνα ντιβάνι ἡμικυκλικό, κι αὐτὰ ἀπὸ μετάξι
ὁμοιόχρωμο. Ἐδῶ μέσα ἡ Αὐτοκράτειρα κάθεται καὶ τὴ χτενίζουν τὸ πρωῒ καὶ
συνάμα διαβάζει ἢ γράφει μαζί μου: ἐνόσῳ βρίσκεται σ' αὐτὸ τὸ κιόσκι,
ὅλα τὰ παραπετάσματα εἶναι κατεβασμένα. Ἐκτὸς ἀπ' αὐτὲς τὶς ὧρες, μόνον
ὅταν βρέχῃ ἢ σὰν ἔρθῃ καμμιὰ φουρτοῦνα, ἀποτραβιέται ἐκεῖ μέσα, ἀλλὰ
τότε ἡ θέα πρὸς τὴ θάλασσα μένει πάλιν ἀνοιχτὴ κ' ἐλευθερωμένη. Μόνη της
μοῦ ἔδειξε καὶ μοῦ ἐξήγησε ὅλ' αὐτά.
− Ὅταν κάνῃ μεγάλη τρικυμία
καὶ βρισκόμαστε στὸ ἀνοιχτὸ πέλαγος, βάζω συνήθως καὶ μὲ δένουνε μὲ
σχοινιὰ σ' αὐτὴν ἐδῶ τὴν πολυθρόνα. Λαβαίνω, βλέπετε, τὶς ἴδιες
προφυλάξεις μὲ τὸν Ὀδυσσέα, ἐπειδὴ τὰ κύματα μὲ τραβοῦν κ' ἐμένα τὸ
ἴδιο.
Μὰ ἡ ξέχωρή της περιοχή, τὸ λημέρι της, ὅπως ἡ ἴδια μοὔλεγε,
εἶναι ἡ πρύμη τοῦ πλοίου καὶ μὶα ἀπὸ τὶς γέφυρες τῆς βάρδιας· κι αὐτὲς
ἔβαλε καὶ τὶς κλείσανε μὲ καραβόπαννα ἀπ' ὅλες τὶς μεριὲς μὲ τρόπο ποὺ
νὰ μὴ φαίνεται πιὰ τίποτ' ἀπὸ τὸ πλοῖο καὶ μονάχα ἡ θάλασσα νὰ
ξανοίγεται ἀπεριόριστη. Αὐτὴν τὴν τέντα τὴν περίφραχτη τὴ βάφτισα ἐγὼ
«Τσαντήρι τῆς Ἰζόλδης», − ἐπειδὴ ἔτσι, σὲ τέτοιο μέσα πορφυρόφαντο
τσαντήρι, ἀθώρητην ἀπ' τοὺς ναῦτες κι ἀπ' τὴν καρδιά του ἀκόμα, τὴν
πήγαινε ὁ πιστὸς Τριστὰν τὴ γλυκειὰν ἀγάπη τῆς ψυχῆς του νύφη τοῦ
βασιλιᾶ του. Αὐτὴ ἡ ὀνομασία πολὺ τῆς ἄρεσε τῆς Αὐτοκράτειρας. Κ' ἔχει
μερικὲς ὧρες ποὺ προτιμᾷ τὴ γέφυρα τῆς βάρδιας, ἄλλες πάλι τὴν πρύμη: τὸ
πρωῒ τὴ γέφυρα, τὸ μεσημέρι τὴν πρύμη, καὶ τὸ βράδυ πάλι τὴ γέφυρα.
Ἀλλὰ πρὸς τὸ βράδυ ὅλες οἱ λινάτσες κατεβάζονται καὶ τότες οἱ ναῦτες
καθὼς κι ὅσοι εἶναι στὸ καράβι χάνονται μπρὸς ἀπ' τὰ μάτια της καὶ
προσπαθοῦν ὅσο μποροῦνε νὰ μένουν ἀόρατοι − − Ἀργὰ τὴ νύχτα μόνον, ὅταν
τἄστρα τρεμοφέγγουν ἀμίλητα πάνω ἀπ' τὸ μαῦρο καραβι ποὺ πλέει σιγαλά,
ἔρχεται ἀπ' τὴν πλώρη τὸ τραγούδι τῶν ναυτῶν ὣς μέσα στὸ ἔρημικὸ
τσαντήρι τῆς ὀνειρεμένης Βασίλισσας, τῆς παραμυθένιας…
Σήμερα μόλις
τελείωσαμε τὸ μάθημα μὲς τὸ κιόσκι, μὲ φώναξεν ἐπάνω στὴ γέφυρα. Στὸ
τσαντήρι τῆς Ἰζόλδης μόνο ἕνα ἄνοιγμα ἦτον ἀφημένο ποὺ κι αὐτὸ ἔκλεινε
μ' ἕνα κρεμαστὸ χαλί.
Μπροστὰ μας δὲν εἴχαμε παρὰ τὴ θάλασσα τὴν
ἀτέρμονη, ἔρημη καὶ βουρκωμένη, βαθιόμαβια μολυβένια ποὺ τὸ χρῶμα της
αὐτὸ ἔκανε σχεδὸν αἰσθητὸ τὸ βάρος τῶν νερένιων ὄγκων της· κι ἄσπρα
γαϊτάνια ἀπὸ ἀφροὺς ρήγωναν καὶ πλούμιζαν αὐτὸ τὸ κρασᾶτο μαβὺ τὸ
πένθιμο καὶ ἀπέραντο. Γλάροι μὲ σιγαλερὲς φτεροῦγες σὰν τόξα τανυσμένα
πετοῦσαν πίσω μας· καὶ κάθε λίγο βγάζανε κάτι στριγγὲς κραυγές.
−
Στὸ κάθε ταξίδι μου, οἱ γλάροι ἀκολουθοῦν τὸ πλοῖο μου, εἶπεν Ἐκείνη,
καὶ πάντα βρίσκεται ἀνάμεσά τους κ' ἕνας βαθύχρωμος, σχεδὸν μαῦρος, σὰν
κ' ἐκεῖνον ἐκεῖ.
Καὶ μοὔδειξε μὲ τὸ δάχτυλό της ἕνα γλάρο μαυρειδερὸ ποὺ πετοῦσε πιὸ μπρὸς ἀπὸ τοὺς ἄλλους. Ἔπειτα πρόσθεσε:
− Νὰ δῆτε ποὺ αὐτὸς θἄρθῃ μαζί μας σχεδὸν ἴσα μὲ κοντὰ στὴν Κέρκυρα.
Πολλὲς φορὲς ὁ μαῦρος γλάρος μ' ἔχει ἀκολουθήσει ὁλόκληρη ἑβδομάδα ἀπὸ
μιὰν ἤπειρο ὣς τὴν ἄλλη. Μοῦ φαίνεται πὼς εἶναι ἡ Μοῖρα μου ποὺ μὲ
παραφυλάει.
Τὸ «Μιραμάρε» ἔκαμε σταθμὸ στὴν Πόλα, ἐπειδὴ ἡ
Αὐτοκράτειρα σκόπευε νὰ ἐπιθεωρήσῃ τὸ παλιὸ καταδρομικὸ «Πελεκάνος», ποὺ
μετασκευαζότανε τώρα στὸ Ναύσταθμο σ' αὐτοκρατορικὸ θαλαμηγό. Τὸ πλοῖο
ποὺ τὴν περίμενε αὐτὴ τὴν ἐπίσκεψη ἤτονε σημαιοστόλιστο. Καὶ πῆγε νὰ τὸ
ἰδῇ μαζὶ μὲ τὴν Κυρία τῆς Τιμῆς της μέσα σὲ μιὰ δωδεκάκουπη βάρκα τοῦ
«Μιραμάρε» καὶ στὰ μισὰ τοῦ δρόμου ἦρθε νὰ τὴν ὑποδεχθῇ μιὰν ἄλλη λέμβος
τοῦ πολεμικοῦ, γεμάτη ναυάρχους καὶ διαφόρους βαθμοφόρους τοῦ λιμένος.
Ἀπ' τὶς ἐρημιὲς τοῦ πνεύματος ὅπου πλανιότανε ξανάμπαινε τώρα μὲς τὴν
ἀτμοσφαῖρα τῆς αὐτοκρατορικῆς περιωπῆς της μεταξὺ τῶν ἀνθρώπων. Ἀλλὰ κ'
ἐδῶ ἔφερνε μαζί της τὸ ἀλάλητο ὕψος, τὴν ἄφθαστη χάρη τῆς ξέχωρα δικιᾶς
της φύσεως: σ' ὅλων αὐτῶν ποὺ γύρω της στέκονταν τὴν ὄψη ἔβλεπα περίχυτο
τὸ μαγεμένο θάμπωμα ἀπ' τὴν ποίηση τῆς παρουσίας της, ἀλλὰ συνάμα
ἔνοιωθα πὼς δὲν καταλάβαιναν τὴν αἰτία τὴ μοναδική, παρὰ ἐξηγούσανε
σφαλερὰ τὴν ἐντύπωση ποὺ αἰσθάνονταν τότε μὲ τὴν ἀψηλή της θέση.
Σήμερα εἶπε:
− Ἡ ζωὴ στὴ θάλασσα εἶναι κάτι περισσότερο ἀπὸ ἕνα ἁπλὸ ταξίδι: εἶναι
μιὰ ζωὴ καλυτερεμένη, πιὸ βαθειὰ καὶ προπάντων πιὸ ἀληθινή· γι' αὐτὸ
προσπαθῶ νὰ τὴν ἀπολαβαίνω ὅσο μπορῶ πιὸ τέλεια καὶ πιὸ πολὺν καιρό. Ἐδῶ
στὸ ἀφρόζωστο καράβι βρίσκεται κανεὶς σὰν ἐπάνω σ' ἕνα νησὶ ἀπ' ὅπου
ὅλες οἱ δυσαρέσκειες καὶ οἱ σχέσεις οἱ ἀνθρώπινες ἔχουν ἐξορισθῆ. Εἶναι
μιὰ ζωὴ ἡδονική, λαγαρὴ καὶ κρυσταλλωμένη, χωρὶς πόθο καὶ χωρὶς
συναίσθηση τοῦ χρόνου: − τὸ αἴσθημα τοῦ καιροῦ ποὺ περνᾷ εἶναι πάντα
ὀδυνηρό, γιατὶ μᾶς κάνει νὰ αἰσθανόμαστε τὴ ζωή μας.
Στὴ γέφυρα
ἐπάνω μοῦ εἶπε, δείχνοντάς μου παλι τὸ μαῦρο γλάρο ποὺ ὄλο καὶ σάλευε
ἀθόρυβες μεγάλες φτεροῦγες, διάφεγγες στὸν ἥλιο, καὶ πότε δεξιά, πότε
ἀριστερὰ τοῦ καραβιοῦ ἔλαμνε ἀπάνωθέ μας στὸν αἰθέρα:
− Μοῦ
προφητεύει πὼς θὰ τελειώσω στὴ θάλασσα. Ὅταν ἄκουσα γιὰ πρώτη φορὰ πὼς
πέθανε ὁ Σέλλεϋ, ἀμέσως μοὖρθε κ' ἐμένα αὐτὴ ἡ σκέψη ἢ .. αὐτὴ ἡ
λαχτάρα!
Περνούσαμε μπρὸς ἀπ' τὰ νησιὰ τῆς Δαλματίας. Ἡ θάλασσα ἦτον
τώρα ἡσυχώτερη. Πέρα οἱ ἀκρογιαλιὲς πρασίνιζαν. Τὴν ἀρώτησα, ἂν δὲν
αἰσθανότανε τὴν ἐπιθυμία νὰ πατήσῃ πάλι τὸ πόδι της στὴ γῆς. Κ' ἐκείνη
εἶπε:
− Ἡ ζωὴ στὸ πλοῖο ἔχει πολὺ μεγαλύτερη ὀμορφιὰ ἀπ' τὸ κάθε
ἀκρογιάλι. Δὲν ἀξίζει τὸν κόπο νὰ ἐπιθυμῇ κανεὶς νὰ πάῃ πούποτα παρὰ
μόνο ἐπειδὴ ἀνάμεσά μας καὶ τοῦ πόθου μας βρίσκεται τὸ ταξίδι. Ἂν
πήγαινα σ' ἕναν τόπο ποὺ νἄξερα πὼς δὲ θὰ μποροῦσα πιὰ νὰ ξαναφύγω, καὶ
Παράδεισος νὰ ἤτονε, θὰ μοῦ φαινότανε Κόλασις ἡ διαμονὴ σ' αὐτόν. Ἡ ἰδέα
πὼς σὲ λιγάκι θἀφήσω πάλι κάποιο μέρος μὲ συγκινεῖ καὶ μὲ κάνει νὰ
τἀγαπῶ. Κ' ἔτσι θάβω κάθε φορὰ ἕνα ὄνειρο ποὺ σβήνει πρόωρα γιὰ νἀρχίσω
νὰ στενάζω γιὰ κάποιο ἄλλο ποὺ ἀκόμα δὲν ἔχει γεννηθῆ.
Στὶς τρεῖς τὸ ἀπόγευμα τῆς φέρνουνε νὰ πιῇ γάλα ἀπὸ μιὰ γίδα Μαλτέζικη ποὺ τὴν ἔχουν πάρει μαζὶ ἀπ' τὴ Βιέννη.
− Κάνει τὸ ταξίδι χωρὶς κανέναν ἐνθουσιασμὸ γιὰ τὸ ὡραῖο, μοὖπε ἡ
Αὐτοκράτειρα, καθὼς πήγαμε νὰ ἐπισκεφθοῦμε τὴ βασιλικὴ κατσίκα στὸ
ξύλινό της ἀνάχτορο. Ἀλλὰ ἔχει πολὺ ἀνεπτυγμένο τὸ αἴσθημα τοῦ
καθήκοντος, γιατὶ εἶναι Ἀγγλίδα: αὐτὸ ἔχει πιὸ μεγάλη ἀξία ἀπὸ κάθε
αἰσθητική. Γι' αὐτὸ κι' ἐγὼ τὴν πῆρα μαζί μου. Δὲν ὑπάρχουν καλύτερες
«nurses» ἀπὸ τὶς Ἀγγλίδες.
Ὑστερώτερα μοῦ εἶπε:
− Οἱ ἄνθρωποι
νομίζουν πὼς ἔχουν ὑποδουλώσει τὴ φύση καὶ τὰ στοιχεῖα μὲ τἀτμόπλοια καὶ
τὰ ἐξπρὲς τραῖνα τους. Ἀπεναντίας ὅμως ἡ φύσις τώρα ἔχει βάλει τοὺς
ἀνθρώπους στὸ ζυγό. Ἄλλοτε αἰσθανόταν κανεὶς τὸν ἑαυτό του θεὸ σὲ καμμιὰ
βαθιὰ κρυμμένη λαγκαδιὰ ποὺ δὲν ἔβγαινε ποτέ του νὰ κάνῃ ἕνα βῆμα
παραέξω ἀπὸ τὰ φρύδια της − σὰν τὸν ποντικό στὴν τρύπα του. Τώρα ποὺ
γινήκαμε globertotters καὶ πήραμε σβάρνα τὴν ὑδρόγειο, κυλοῦμε σὰν τὶς
σταγόνες μὲς τὴ θάλασσα καὶ στὰ τελευταία θὰ τὸ καταλάβωμε πὼς δὲν
εἴμαστε τίποτα περισσότερο.
− Στὴ θάλασσα μέσα ἡ ἀναπνοή μου
πλαταίνει, μοῦ εἶπε ἀκόμη ἐπάνω στὴ γέφυρα· ρυθμίζεται σύμφωνα μὲ τὸ
σάλεμα τῆς θάλασσας: ὅσο πιὸ πλατιὰ ἁπλώνονται καὶ φουσκώνουν τὰ κύματα,
τόσο βαθύτερα ἀνασαίνω ἐγώ.
− Ναί, Μεγαλειοτάτη, ἀνάμεσά μας, τῶν
φτωχῶν θνητῶν ποὔμαστε, καὶ τῶν πραγμάτων ποὺ δὲν πεθαίνουν ὑπάρχουν
κάποιες βαθειὲς σχέσεις ποὺ οἱ νόμοι τους μένουν κρυμμένοι σ' αἰώνια
μυστήρια.
− Ἐγὼ φαντάζομαι, μοῦ εἶπε, πὼς ἡ θάλασσα μᾶς παίρνει ὅ,τι
ἔχομε ἀνθρώπινο, πὼς δὲν ἀνέχεται μέσα μας τίποτα ἀπ'τὴν ἐπίγειο
ζωοσύνη. Μέσα στὴν τρικυμία πολλὲς φορὲς θαρρῶ πὼς κ' ἐγὼ ἡ ἴδια ἔχω
γίνει ἕνα κῦμα ποὺ ἀφρίζει.
Κ' ἐγὼ τὴν κύτταζα σὰ θαμπωμένος − −
Σήμερα πάλιν ἡ θάλασσα εἶναι κυματοῦσα κι ἀγριεμένη. Μοῦ ζήτησε νὰ τῆς
διαβάσω μερικὲς σελίδες ἀπὸ τὸν «Κύκλο τῆς θάλασσας τοῦ Βοριᾶ» τοῦ
Χάϊνε. Ἡ δεύτερη στροφὴ τῆς «Τρικυμίας» μ' ἔκαμε νἀνατριχιάσω καθὼς τὴ
διάβαζα, τόσο μοῦ φάνηκε παρμένη ἀπὸ ἐπάνω της:
− O Meer!
Mutter der Schönheit, der schaumentstieg' nen!
Schon flattert, leichenwitternd,
Die weisse, gespenstische Möwe
Und wetzt an dem Mastbaum den Schnabel… [1]
Καὶ παρακάτω:
− Fern an schottischer Felsenküste..
Steht eine schöne kranke Frau,
Zartdurchsichtig und marmorblass..
Und den Wind durchwühlt ihre langem Locken
Und trägt ihr dunkles Lied
Űber daw weite, stürmende Meer…[2]
Περίφοβα σήκωσα τὰ ματια μου πρὸς τὰ δικά της καὶ εἶδα τὰ βλέμματά της
νὰ σέρνωνται μαζὶ μὲ τὸν ἀγέρα πάνω στὸ ἄραχνο καὶ μανιασμένο πέλαγος…
Ο διατροφικός πλούτος του φθινοπώρου
Ο διατροφικός πλούτος του φθινοπώρου
Το φθινόπωρο ήρθε και οι υποχρεώσεις μας αυξήθηκαν κατα πολύ συγκριτικά με το καλοκαίρι.
Όλοι έχουμε εντάξει στην καθημερινότητά μας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, είτε αυτό λέγεται εργασία ή άλλες υποχρεώσεις, που πρέπει να το εφαρμόζουμε ... πάση θυσία. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να έχουμε παραμελήσει τη διατροφή μας, δίνοντας προτεραιότητα στις καθημερινές μας υποχρεώσεις.
Κι
όμως, ποτέ δε πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα «φορτωμένο» καθημερινό
πρόγραμμα, για να πραγματοποιηθεί, προϋποθέτει να έχουμε ενέργεια,
διάθεση και ευεξία. Τρία σημαντικά στοιχεία, που μόνο οι καλές
διατροφικές συνήθειες μας τα προσφέρουν.
Ιδιαίτερα, τώρα το
φθινόπωρο είναι σημαντικό να καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά,
τα οποία αποτελούν τροφές χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου και μηδενικής
περιεκτικότητας σε λίπος, συμβάλλοντας στη ρύθμιση του σωματικού βάρους
και της λειτουργίας του πεπτικού.
Ταυτόχρονα είναι σημαντικές
πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών, που ενισχύουν την άμυνα του
οργανισμού και προφυλάσουν από τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Έτσι,
αυτήν την εποχή καλό είναι να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή 5-7
μερίδες από τα ακόλουθα φρούτα και λαχανικά:
Τα μήλα είναι
πλούσια σε φλαβονοειδή, προστατεύοντας από καρδιαγγειακές ασθένειες.
Επίσης, περιέχουν σημαντικό ποσό φυτικών ινών, οι οποίες δεσμεύουν και
αποβάλλουν τη χοληστερόλη με τα κόπρανα, ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
της δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο
αίμα.
Οι μπανάνες αποτελούν σημαντικές πηγές καλίου, το οποίο βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και ενδυναμώνει τους μύες.
Τα αχλάδια περιέχουν βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες, ενισχύοντας την πήξη
του αίματος και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Το σπανάκι αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών Κ, Α, C, Β2, Β6, φυλλικού
οξέος, μαγγανίου, μαγνησίου, καλίου και φυτικών ινών. Με την κατανάλωσή
του, προστατεύεται η καρδιά λόγω των αντοξειδωτικών που περιέχει,
μειώνεται η αρτηριακή πίεση, μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο στο παχύ
έντερο, ενισχύεται η μνήμη και προστετεύεται η όραση.
Το
μπρόκολο αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C, της οποίας η
αντιοξειδωτική δράση συμβάλλει στην ισχυροποίηση της άμυνας του
οργανισμού. Επιπλέον λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυλλικό οξύ βοηθά
στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και γι’αυτό η έλλειψή του
οδηγεί σε μακροκυτταρική αναιμία. Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο
και ασβέστιο, τα οποία ενισχύουν την υγεία των οστών.
Τα
πορτοκάλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία ενισχύει
το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου, προστατεύει
από την ουλίτιδα και βελτιώνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας.
Τα σταφύλια χαρακτηρίζονται για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε
μαγγάνιο, βιταμίνη C, Β6 και Β1, κάλιο και φλαβονοειδή. Μας προστατεύουν
από την απώλεια όρασης, τη δημιουργία θρόμβων, την εμφάνιση καρκίνου,
τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τη δημιουργία λίθων στα νεφρά.
Το
λάχανο δρα ευεργετικά έναντι της δυσκοιλιότητας, των αιμορροϊδων, του
πεπτικού έλκους και του καρκίνου. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες,
μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες C, B1, B6, και Α.
Τέλος πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχει αντικαρκινική δράση λόγω των ενζύμων που περιέχει.
Συντήρηση των τροφίμων
Οδηγίες για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων
Τρόφιμα στην κατάψυξη: Μέσος χρόνος διατήρησης σε θερμοκρασία χαμηλότερη από -18οC («βαθιά κατάψυξη»)
► ΚΡΕΑΤΙΚΑ
-Αιγοπρόβατα νωπά έως 3 μήνες τα μικρά κομμάτια, έως και 6 μήνες τα μεγαλύτερα
-Βοδινό νωπό έως 1 έτος
-Λουκάνικα χωριάτικα έως 3 μήνες, τυλιγμένα σε λαδόκολλα
-Μοσχάρι νωπό μεέχρι 6 μήνες
-Πουλερικά νωπά μέχρι 1 έτος (χωρίς τα εντόσθια)
-Χοιρινό νωπό 4-6 μήνες.
► ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ -Αλλαντικά όπως το μπέικον το πολύ για 1 μήνα.
► ΖΥΜΑΡΙΚΑ -Ζυμάρια και πίτες κατά μέσο όρο έως και 6 μήνες, εφόσον δεν περιέχουν γάλα, αβγά, τυρί, βούτυρο και κρέμα γάλακτος.
► ΛΑΧΑΝΙΚΑ -Ζωμοί έως 6 μήνες σε παγοθήκες, οι ζωμοί λαχανικών περισσότερο -Λαχανικά και μυρωδικά ζεματισμένα 6-12 μήνες σε παγοθήκες ή σακουλάκια -Λαχανικά μαγειρεμένα 1-2 εβδομάδες -Φρούτα σε μορφή χυμού ή πουρέ, από 4-8 μήνες.
► ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ -Μοσχάρι 2-3 μήνες -Μπιφτέκια έως 1 μήνα -Πουλερικά 4-6 μήνες -Σούπες 4-6 μήνες -Φαγητά με γάλα, τυρί, βούτυρο ή αβγό το πολύ για 1 εβδομάδα (όσο περισσότερα ζωικά συστατικά περιέχουν τόσο λιγότερο χρόνο διατηρούνται) -Χοιρινό 2-3 μήνες -Χόρτα μαγειρεμένα 10-12 μήνες -Ψάρια μαγειρεμένα 4-6 μήνες.
► ΨΑΡΙΑ -Ψάρια άπαχα, νωπά έως 5 μήνες -Ψάρια λιπαρά, νωπά 2-3 μήνες.
► ΨΩΜΙ -Ψωμί τοστ συσκευασμένο εφόσον δεν έχει ανοιχθεί, 30 ημέρες πλέον της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης -Ψωμί έως 3 μήνες, κομμένο σε κομμάτια Γενική αρχή: Όταν θέλεις να ξεπαγώσεις κάποιο τρόφιμο, θα πρέπει να το αφήσεις στη συντήρηση του ψυγείου και όχι σε θερμοκρασία δωματίου.
Συμβουλή: Τοποθέτησε ετικέτα ή γράψε πάνω στο σκεύος το είδος του τροφίμου που καταψύχεις και την ημερομηνία κατάψυξής του. Προσοχή δεν καταψύχονται: Αβγά βρασμένα σφιχτά, μαρέγκα και σάλτσες που περιέχουν αβγό, αγγούρια, μαρούλια, μπανάνες, ντομάτες ωμές, πατάτες (εκτός από πουρές), συκώτι τεμαχισμένο, τυριά μαλακά. Επίσης, σχεδόν όλα τα τηγανισμένα φαγητά, τα πανέ και όσα περιέχουν ζελατίνη.
Προσοχή! Τρόφιμο που έχει αποψυχθεί δεν πρέπει να καταψυχθεί πάλι και πρέπει να καταναλωθεί την ίδια ημέρα, το συντομότερο δυνατό μετά την απόψυξή του.
- Το ψηλότερο ράφι έχει θερμοκρασία περίπου 8°C, ενώ τα μεσαία 4-5°C. Αποθηκεύστε σε αυτά αβγά, γαλακτοκομικά, αλλαντικά, υπολείμματα φαγητού και προϊόντα που φέρουν την επισήμανση «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα». -Το χαμηλότερο ράφι, πάνω από τα συρτάρια που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση των λαχανικών είναι το πιο ψυχρό σημείο του ψυγείου (2°C). Τοποθετήστε εκεί νωπά κρέατα και ψάρια. -Οι περιοχές με την υψηλότερη θερμοκρασία είναι τα ράφια στην πόρτα του ψυγείου, με θερμοκρασία 10-15°C. Τοποθετήστε εκεί προϊόντα που απαιτούν ελαφρά ψύξη, όπως π.χ. αναψυκτικά, μουστάρδα και βούτυρο. Μην τοποθετείτε γάλα ή αβγά. -Τα ράφια που βρίσκονται χαμηλά στο ψυγείο έχουν θερμοκρασία έως και 10°C. Σε αυτά αποθηκεύστε λαχανικά και φρούτα που ενδέχεται να χαλάσουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (κολοκυθάκια, ντομάτες, ροδάκινα, μήλα κ.ά.).
ΠΡΟΣΟΧΗ! Το υπερβολικό γέμισμα του ψυγείου και η συσσώρευση πάγου επηρεάζουν αρνητικά τη σωστή κατανομή της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του.
Τρόφιμα εντός συντήρησης ψυγείου Χρόνος διατήρησης σε μέση θερμοκρασία ψυγείου 5οC ή λιγότερο
► ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ -Αβοκάντο ώριμα έως 4 ημέρες -Ακτινίδια ώριμα έως 4 ημέρε -Ανανάς νωπός ολόκληρος (άκοπος) μέχρι 5 ημέρες, κομμένος και τυλιγμένος σε μεμβράνη έως 3 ημέρες -Αρακάς νωπός έως 2 ημέρες -Αχλάδια ώριμα έως 5 ημέρες -Κολοκυθάκια νωπά έως 2 ημέρες, τυλιγμένα σε υγρό πανί -Κρεμμυδάκια νωπά έως 5 ημέρες, τυλιγμένα σε σακούλα τροφίμων -Λαχανικά νωπά 2-7 ημέρες (μέσος όρος) -Μανιτάρια νωπά 1-2 ημέρες σε σακούλα τροφίμων -Ντομάτες νωπές περίπου 3 ημέρες -Φράουλες νωπές έως 4 ημέρες σε χάρτινη σακούλα, λιγότερο στην πλαστική συσκευασία τους -Φρούτα νωπά (γενικά) κατά μέσο όρο 8-10 ημέρες, τα πυρηνόκαρπα με λεπτή φλούδα (βερίκοκα, ροδάκινα κ.ά.) 3-5 ημέρες -Χόρτα νωπά περίπου 4 ημέρες μέσα σε πλαστική σακούλα.
► ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ -Αστακοί και καβούρια 2-3 ημέρες -Ζυμαρικά 3-4 ημέρες -Θαλασσινά 1-3 ημέρες (μέσος όρος) -Κρέας μέχρι 3 ημέρες, τα μικρότερα κομμάτια μέχρι 2 ημέρες -Λαδερά έως 2 ημέρες -Λαχανικά 1-2 ημέρες -Μπιφτέκια το πολύ εντός 48 ωρών -Όσπρια έως 2 ημέρες -Οστρακόδερμα 3-5 ημέρες -Πουλερικά 2-3 ημέρες -Σούπες 3-4 ημέρες -Σουπιές, καλαμάρια και χταπόδια 3-5 ημέρες -Σπανάκι 1-2 ημέρες -Φαγητά με αβγά, γάλα ή κρέμα έως 2 ημέρες.
► ΑΒΓΑ- ΕΛΙΕΣ -Αβγά φρέσκα περίπου 4 εβδομάδες ή μέχρι την ημερομηνία λήξης -Ελιές μέχρι 3 μήνες.
► ΨΑΡΙΑ -Ψάρια άπαχα, νωπά 2-3 ημέρες -Ψάρια λιπαρά, νωπά 1-2 ημέρες -Ψάρια μαγειρεμένα έως 3 ημέρες.
► ΚΡΕΑΤΙΚΑ ΝΩΠΑ -Εντόσθια ωμά έως 24 ώρες -Κιμάς 1 ημέρα το πολύ -Μοσχάρι νωπό έως 3 ημέρες -Πουλερικά νωπά 1-2 ημέρες όταν δεν έχουν εντόσθια, με τα εντόσθια λιγότερο από 24 ώρες -Χοιρινό νωπό 2-3 ημέρες.
► ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ -Βούτυρο φρέσκο, αλατισμένο 1-3 μήνες μετά το άνοιγμά του -Βούτυρο φρέσκο, ανάλατο εφόσον ανοιχτεί, 3-4 εβδομάδες -Γαλακτοκομικά σφραγισμένα μέχρι την ημερομηνία λήξης, εάν ανοιχτούν πρέπει να καταναλωθούν σύντομα -Κρέμα γάλακτος έως 5 ημέρες μετά το άνοιγμα -Κρέμες - ρυζόγαλο (σπιτικά) 4-7 ημέρες -Τυρί άλμης (π.χ. φέτα) χωρίς την άλμη μέχρι 1 εβδομάδα, με την άλμη πολύ περισσότερο -Τυρί μαλακό συσκευασμένο μέχρι την ημερομηνία λήξης του, όταν ανοιχτεί μέχρι 10 μέρες (το ίδιο και το χύμα), ενώ τα τυριά τυρογάλακτος (ανθότυρο, μανούρι κ.ά.) 4-6 ημέρες -Τυρί σκληρό μέχρι την ημερομηνία λήξης του ή 1 χρόνο όταν πρόκειται για ολόκληρο κεφάλι, 2-3 εβδομάδες όταν κοπεί.
► ΨΩΜΙ - ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ -Αλεύρι λευκό μέχρι και 2 χρόνια -Αλεύρι ολικής αλέσεως έως 6 μήνες -Πίτες για σουβλάκι μέχρι 10 ημέρες από την ημερομηνία παραγωγής -Ψωμί τοστ συσκευασμένο 10 ημέρες πλέον της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης εφόσον δεν έχει ανοιχθεί, 3-5 ημέρες όταν έχει ανοιχθεί.
► ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ -Αλλαντικά κομμένα σε φέτες 2-3 ημέρες -Αλλαντικά συσκευασμένα μέχρι την ημερομηνία λήξης τους συσκευασμένα, εντός 2-3 ημερών εφόσον ανοιχθούν.
► ΣΑΛΑΤΕΣ - DRESSINGS -Μαγιονέζα σπιτική 2-4 ημέρες (εξαρτάται από τα υλικά) -Μαγιονέζα συσκευασμένη οταν ανοιχτεί η συσκευασία, έως και 4 εβδομάδες -Μελιτζανοσαλάτα 3-5 ημέρες -Σάλτσα ντομάτας έως 6 ημέρες, εάν επικαλυφθεί με ελαιόλαδο -Τζατζίκι, το σπιτικό έως 4-5 ημέρες, το τυποποιημένο εντός 2-3 ημερών από το άνοιγμα της συσκευασίας.
► ΟΣΠΡΙΑ - ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ Ξηροί καρποί χωρίς κέλυφος κατά μέσο όρο έως και 6 μήνες μέσα σε αεροστεγή γυάλινα βαζάκια.
► ΧΥΜΟΙ -Χυμοί φρούτων τυποποιημένοι εντός 24-48 ωρών από το άνοιγμα της συσκευασίας -Χυμός ντομάτας συμπυκνωμένος μέχρι 4 ημέρες μετά το άνοιγμα. Γενική αρχή: Για τα τυποποιημένα τρόφιμα, εφάρμοσε τις οδηγίες αποθήκευσης και διατηρησιμότητας που αναγράφονται στη συσκευασία εκάστοτε προϊόντος.
Συμβουλή: Μοίρασε το μαγειρεμένο φαγητό σε μικρότερες μερίδες και τοποθέτησέ τες στη συντήρηση, σε καθαρό και στεγνό σκεύος που κλείνει καλά με καπάκι, εντός δύο ωρών από το μαγείρεμά του.
Προσοχή! Το ψυγμένο μαγειρεμένο φαγητό μπορεί να ξαναζεσταθεί μόνο μία φορά. Αν και πάλι δεν καταναλωθεί, πρέπει να πεταχτεί.
Και οι τροφές στο ντουλάπι; Διατήρηση εκτός ψυγείου σε καθαρό, δροσερό και ξηρό περιβάλλον -Αλεύρι 6-12 μήνες το λευκό, 1-3 μήνες το ολικής αλέσεως. -Βότανα από 3 μήνες έως και 3 χρόνια (ανάλογα με το βότανο). -Γάλα εβαπορέ αν ανοιχτεί, πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο σε γυάλινη φιάλη και να καταναλώνεται γρήγορα. -Ζάχαρη κρυσταλλική (συνήθης) μέχρι 2 χρόνια. -Ζάχαρη μαύρη 4-6 μήνες. -Ζυμαρικά συσκευασμένα 1,5-2 χρόνια, μετά το άνοιγμα ο χρόνος συντήρησής τους μειώνεται στο μισό. -Καφές μέχρι 2 χρόνια συσκευασμένος, εάν ανοιχτεί εντός 15-20 ημερών, γιατί μετά χάνει το άρωμά του. -Κονσέρβες μέχρι την ημερομηνία που γράφει η συσκευασία. Όταν ανοιχτούν, τοποθετούνται στο ψυγείο και καταναλώνονται το συντομότερο δυνατό (όχι πάντως πέραν των 5-7 ημερών). -Κρεμμύδια ξερά μέχρι 10 ημέρες. -Λάδια 6-12 μήνες όσο είναι σφραγισμένα, 1-6 μήνες αφού ανοιχθούν. -Σησαμέλαιο, αμυγδαλέλαιο, φουντουκέλαιο και καρυδέλαιο έχουν τη μικρότερη διάρκεια ζωής. -Μέλι περίπου 1 έτος. -Μπαχαρικά ολόκληρα 2-5 χρόνια. -Μπαχαρικά σε σκόνη Από 6 μήνες έως και 3 χρόνια. -Ξίδι έως 2 χρόνια όταν είναι σφραγισμένο και μέχρι 1 χρόνο μετά το άνοιγμά του.
Ξηροί καρποί Οι συσκευασμένοι μέχρι την ημερομηνία λήξης, οι χύμα αναλόγως είδους έως και 3 μήνες, όσοι έχουν κέλυφος μέχρι και το διπλάσιο χρόνο, οι πιο λιπαροί (π.χ. καρύδια, πεκάν, φιστίκια) χαλάνε ευκολότερα και είναι προτιμότερο να διατηρούνται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. -Όσπρια περίπου 1 έτος, γιατί μετά βράζουν δύσκολα. -Πατάτες μέχρι 1 μήνα μέσα σε αραιοπλεγμένο σάκο. -Πίτες για σουβλάκι 2 ημέρες μετά την ημερομηνία παραγωγής τους. -Ρύζι το συσκευασμένο περίπου 1 έτος, το χύμα μέσα σε λίγες ημέρες μετά την αγορά του. -Φρούτα αποξηραμένα, συσκευασμένα Μέχρι την ημερομηνία λήξης τους κλειστά, μετά το άνοιγμα μπορεί να χρειάζονται ψυγείο (π.χ. δαμάσκηνα) όπου διατηρούνται για 3-7 ημέρες. -Ψωμί 1-3 ημέρες - το αναθερμασμένο, από κατεψυγμένη ζύμη, πρέπει να καταναλώνεται εντός 12-24 ωρών.
Γενική αρχή: Συσκευασμένα τρόφιμα με την ένδειξη «Ανάλωση πριν» δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία. Τρόφιμα με την ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν» μπορούν να καταναλωθούν και λίγες ημέρες μετά, εφόσον δεν έχουν αλλοιωθεί.
Συμβουλή: Φύλαξετα προϊόντα που δεν χρειάζονται ψυγείο στις συνθήκες που υποδεικνύουν οι οδηγίες της συσκευασίας, στην αρχική τους συσκευασία (καλά κλεισμένη) ή σε αεροστεγή δοχεία, αναλόγως των υποδείξεων του κατασκευαστή.
Προσοχή! Τόσο στο ψυγείο όσο και στα ντουλάπια τροφίμων να τοποθετείς πάντα πιο μπροστά τα τρόφιμα που έχουν μικρότερο χρόνο διατήρησης ή/και πρόκειται να λήξουν συντομότερα, και πιο πίσω τα τρόφιμα που έχουν μεγαλύτερο χρόνο διατήρησης ή/και θα λήξουν κάποιες ημέρες αργότερα.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ womenonly.gr
► ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ -Αλλαντικά όπως το μπέικον το πολύ για 1 μήνα.
► ΖΥΜΑΡΙΚΑ -Ζυμάρια και πίτες κατά μέσο όρο έως και 6 μήνες, εφόσον δεν περιέχουν γάλα, αβγά, τυρί, βούτυρο και κρέμα γάλακτος.
► ΛΑΧΑΝΙΚΑ -Ζωμοί έως 6 μήνες σε παγοθήκες, οι ζωμοί λαχανικών περισσότερο -Λαχανικά και μυρωδικά ζεματισμένα 6-12 μήνες σε παγοθήκες ή σακουλάκια -Λαχανικά μαγειρεμένα 1-2 εβδομάδες -Φρούτα σε μορφή χυμού ή πουρέ, από 4-8 μήνες.
► ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ -Μοσχάρι 2-3 μήνες -Μπιφτέκια έως 1 μήνα -Πουλερικά 4-6 μήνες -Σούπες 4-6 μήνες -Φαγητά με γάλα, τυρί, βούτυρο ή αβγό το πολύ για 1 εβδομάδα (όσο περισσότερα ζωικά συστατικά περιέχουν τόσο λιγότερο χρόνο διατηρούνται) -Χοιρινό 2-3 μήνες -Χόρτα μαγειρεμένα 10-12 μήνες -Ψάρια μαγειρεμένα 4-6 μήνες.
► ΨΑΡΙΑ -Ψάρια άπαχα, νωπά έως 5 μήνες -Ψάρια λιπαρά, νωπά 2-3 μήνες.
► ΨΩΜΙ -Ψωμί τοστ συσκευασμένο εφόσον δεν έχει ανοιχθεί, 30 ημέρες πλέον της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης -Ψωμί έως 3 μήνες, κομμένο σε κομμάτια Γενική αρχή: Όταν θέλεις να ξεπαγώσεις κάποιο τρόφιμο, θα πρέπει να το αφήσεις στη συντήρηση του ψυγείου και όχι σε θερμοκρασία δωματίου.
Συμβουλή: Τοποθέτησε ετικέτα ή γράψε πάνω στο σκεύος το είδος του τροφίμου που καταψύχεις και την ημερομηνία κατάψυξής του. Προσοχή δεν καταψύχονται: Αβγά βρασμένα σφιχτά, μαρέγκα και σάλτσες που περιέχουν αβγό, αγγούρια, μαρούλια, μπανάνες, ντομάτες ωμές, πατάτες (εκτός από πουρές), συκώτι τεμαχισμένο, τυριά μαλακά. Επίσης, σχεδόν όλα τα τηγανισμένα φαγητά, τα πανέ και όσα περιέχουν ζελατίνη.
Προσοχή! Τρόφιμο που έχει αποψυχθεί δεν πρέπει να καταψυχθεί πάλι και πρέπει να καταναλωθεί την ίδια ημέρα, το συντομότερο δυνατό μετά την απόψυξή του.
- Το ψηλότερο ράφι έχει θερμοκρασία περίπου 8°C, ενώ τα μεσαία 4-5°C. Αποθηκεύστε σε αυτά αβγά, γαλακτοκομικά, αλλαντικά, υπολείμματα φαγητού και προϊόντα που φέρουν την επισήμανση «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα». -Το χαμηλότερο ράφι, πάνω από τα συρτάρια που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση των λαχανικών είναι το πιο ψυχρό σημείο του ψυγείου (2°C). Τοποθετήστε εκεί νωπά κρέατα και ψάρια. -Οι περιοχές με την υψηλότερη θερμοκρασία είναι τα ράφια στην πόρτα του ψυγείου, με θερμοκρασία 10-15°C. Τοποθετήστε εκεί προϊόντα που απαιτούν ελαφρά ψύξη, όπως π.χ. αναψυκτικά, μουστάρδα και βούτυρο. Μην τοποθετείτε γάλα ή αβγά. -Τα ράφια που βρίσκονται χαμηλά στο ψυγείο έχουν θερμοκρασία έως και 10°C. Σε αυτά αποθηκεύστε λαχανικά και φρούτα που ενδέχεται να χαλάσουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (κολοκυθάκια, ντομάτες, ροδάκινα, μήλα κ.ά.).
ΠΡΟΣΟΧΗ! Το υπερβολικό γέμισμα του ψυγείου και η συσσώρευση πάγου επηρεάζουν αρνητικά τη σωστή κατανομή της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του.
Τρόφιμα εντός συντήρησης ψυγείου Χρόνος διατήρησης σε μέση θερμοκρασία ψυγείου 5οC ή λιγότερο
► ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ -Αβοκάντο ώριμα έως 4 ημέρες -Ακτινίδια ώριμα έως 4 ημέρε -Ανανάς νωπός ολόκληρος (άκοπος) μέχρι 5 ημέρες, κομμένος και τυλιγμένος σε μεμβράνη έως 3 ημέρες -Αρακάς νωπός έως 2 ημέρες -Αχλάδια ώριμα έως 5 ημέρες -Κολοκυθάκια νωπά έως 2 ημέρες, τυλιγμένα σε υγρό πανί -Κρεμμυδάκια νωπά έως 5 ημέρες, τυλιγμένα σε σακούλα τροφίμων -Λαχανικά νωπά 2-7 ημέρες (μέσος όρος) -Μανιτάρια νωπά 1-2 ημέρες σε σακούλα τροφίμων -Ντομάτες νωπές περίπου 3 ημέρες -Φράουλες νωπές έως 4 ημέρες σε χάρτινη σακούλα, λιγότερο στην πλαστική συσκευασία τους -Φρούτα νωπά (γενικά) κατά μέσο όρο 8-10 ημέρες, τα πυρηνόκαρπα με λεπτή φλούδα (βερίκοκα, ροδάκινα κ.ά.) 3-5 ημέρες -Χόρτα νωπά περίπου 4 ημέρες μέσα σε πλαστική σακούλα.
► ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ -Αστακοί και καβούρια 2-3 ημέρες -Ζυμαρικά 3-4 ημέρες -Θαλασσινά 1-3 ημέρες (μέσος όρος) -Κρέας μέχρι 3 ημέρες, τα μικρότερα κομμάτια μέχρι 2 ημέρες -Λαδερά έως 2 ημέρες -Λαχανικά 1-2 ημέρες -Μπιφτέκια το πολύ εντός 48 ωρών -Όσπρια έως 2 ημέρες -Οστρακόδερμα 3-5 ημέρες -Πουλερικά 2-3 ημέρες -Σούπες 3-4 ημέρες -Σουπιές, καλαμάρια και χταπόδια 3-5 ημέρες -Σπανάκι 1-2 ημέρες -Φαγητά με αβγά, γάλα ή κρέμα έως 2 ημέρες.
► ΑΒΓΑ- ΕΛΙΕΣ -Αβγά φρέσκα περίπου 4 εβδομάδες ή μέχρι την ημερομηνία λήξης -Ελιές μέχρι 3 μήνες.
► ΨΑΡΙΑ -Ψάρια άπαχα, νωπά 2-3 ημέρες -Ψάρια λιπαρά, νωπά 1-2 ημέρες -Ψάρια μαγειρεμένα έως 3 ημέρες.
► ΚΡΕΑΤΙΚΑ ΝΩΠΑ -Εντόσθια ωμά έως 24 ώρες -Κιμάς 1 ημέρα το πολύ -Μοσχάρι νωπό έως 3 ημέρες -Πουλερικά νωπά 1-2 ημέρες όταν δεν έχουν εντόσθια, με τα εντόσθια λιγότερο από 24 ώρες -Χοιρινό νωπό 2-3 ημέρες.
► ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ -Βούτυρο φρέσκο, αλατισμένο 1-3 μήνες μετά το άνοιγμά του -Βούτυρο φρέσκο, ανάλατο εφόσον ανοιχτεί, 3-4 εβδομάδες -Γαλακτοκομικά σφραγισμένα μέχρι την ημερομηνία λήξης, εάν ανοιχτούν πρέπει να καταναλωθούν σύντομα -Κρέμα γάλακτος έως 5 ημέρες μετά το άνοιγμα -Κρέμες - ρυζόγαλο (σπιτικά) 4-7 ημέρες -Τυρί άλμης (π.χ. φέτα) χωρίς την άλμη μέχρι 1 εβδομάδα, με την άλμη πολύ περισσότερο -Τυρί μαλακό συσκευασμένο μέχρι την ημερομηνία λήξης του, όταν ανοιχτεί μέχρι 10 μέρες (το ίδιο και το χύμα), ενώ τα τυριά τυρογάλακτος (ανθότυρο, μανούρι κ.ά.) 4-6 ημέρες -Τυρί σκληρό μέχρι την ημερομηνία λήξης του ή 1 χρόνο όταν πρόκειται για ολόκληρο κεφάλι, 2-3 εβδομάδες όταν κοπεί.
► ΨΩΜΙ - ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ -Αλεύρι λευκό μέχρι και 2 χρόνια -Αλεύρι ολικής αλέσεως έως 6 μήνες -Πίτες για σουβλάκι μέχρι 10 ημέρες από την ημερομηνία παραγωγής -Ψωμί τοστ συσκευασμένο 10 ημέρες πλέον της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης εφόσον δεν έχει ανοιχθεί, 3-5 ημέρες όταν έχει ανοιχθεί.
► ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ -Αλλαντικά κομμένα σε φέτες 2-3 ημέρες -Αλλαντικά συσκευασμένα μέχρι την ημερομηνία λήξης τους συσκευασμένα, εντός 2-3 ημερών εφόσον ανοιχθούν.
► ΣΑΛΑΤΕΣ - DRESSINGS -Μαγιονέζα σπιτική 2-4 ημέρες (εξαρτάται από τα υλικά) -Μαγιονέζα συσκευασμένη οταν ανοιχτεί η συσκευασία, έως και 4 εβδομάδες -Μελιτζανοσαλάτα 3-5 ημέρες -Σάλτσα ντομάτας έως 6 ημέρες, εάν επικαλυφθεί με ελαιόλαδο -Τζατζίκι, το σπιτικό έως 4-5 ημέρες, το τυποποιημένο εντός 2-3 ημερών από το άνοιγμα της συσκευασίας.
► ΟΣΠΡΙΑ - ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ Ξηροί καρποί χωρίς κέλυφος κατά μέσο όρο έως και 6 μήνες μέσα σε αεροστεγή γυάλινα βαζάκια.
► ΧΥΜΟΙ -Χυμοί φρούτων τυποποιημένοι εντός 24-48 ωρών από το άνοιγμα της συσκευασίας -Χυμός ντομάτας συμπυκνωμένος μέχρι 4 ημέρες μετά το άνοιγμα. Γενική αρχή: Για τα τυποποιημένα τρόφιμα, εφάρμοσε τις οδηγίες αποθήκευσης και διατηρησιμότητας που αναγράφονται στη συσκευασία εκάστοτε προϊόντος.
Συμβουλή: Μοίρασε το μαγειρεμένο φαγητό σε μικρότερες μερίδες και τοποθέτησέ τες στη συντήρηση, σε καθαρό και στεγνό σκεύος που κλείνει καλά με καπάκι, εντός δύο ωρών από το μαγείρεμά του.
Προσοχή! Το ψυγμένο μαγειρεμένο φαγητό μπορεί να ξαναζεσταθεί μόνο μία φορά. Αν και πάλι δεν καταναλωθεί, πρέπει να πεταχτεί.
Και οι τροφές στο ντουλάπι; Διατήρηση εκτός ψυγείου σε καθαρό, δροσερό και ξηρό περιβάλλον -Αλεύρι 6-12 μήνες το λευκό, 1-3 μήνες το ολικής αλέσεως. -Βότανα από 3 μήνες έως και 3 χρόνια (ανάλογα με το βότανο). -Γάλα εβαπορέ αν ανοιχτεί, πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο σε γυάλινη φιάλη και να καταναλώνεται γρήγορα. -Ζάχαρη κρυσταλλική (συνήθης) μέχρι 2 χρόνια. -Ζάχαρη μαύρη 4-6 μήνες. -Ζυμαρικά συσκευασμένα 1,5-2 χρόνια, μετά το άνοιγμα ο χρόνος συντήρησής τους μειώνεται στο μισό. -Καφές μέχρι 2 χρόνια συσκευασμένος, εάν ανοιχτεί εντός 15-20 ημερών, γιατί μετά χάνει το άρωμά του. -Κονσέρβες μέχρι την ημερομηνία που γράφει η συσκευασία. Όταν ανοιχτούν, τοποθετούνται στο ψυγείο και καταναλώνονται το συντομότερο δυνατό (όχι πάντως πέραν των 5-7 ημερών). -Κρεμμύδια ξερά μέχρι 10 ημέρες. -Λάδια 6-12 μήνες όσο είναι σφραγισμένα, 1-6 μήνες αφού ανοιχθούν. -Σησαμέλαιο, αμυγδαλέλαιο, φουντουκέλαιο και καρυδέλαιο έχουν τη μικρότερη διάρκεια ζωής. -Μέλι περίπου 1 έτος. -Μπαχαρικά ολόκληρα 2-5 χρόνια. -Μπαχαρικά σε σκόνη Από 6 μήνες έως και 3 χρόνια. -Ξίδι έως 2 χρόνια όταν είναι σφραγισμένο και μέχρι 1 χρόνο μετά το άνοιγμά του.
Ξηροί καρποί Οι συσκευασμένοι μέχρι την ημερομηνία λήξης, οι χύμα αναλόγως είδους έως και 3 μήνες, όσοι έχουν κέλυφος μέχρι και το διπλάσιο χρόνο, οι πιο λιπαροί (π.χ. καρύδια, πεκάν, φιστίκια) χαλάνε ευκολότερα και είναι προτιμότερο να διατηρούνται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. -Όσπρια περίπου 1 έτος, γιατί μετά βράζουν δύσκολα. -Πατάτες μέχρι 1 μήνα μέσα σε αραιοπλεγμένο σάκο. -Πίτες για σουβλάκι 2 ημέρες μετά την ημερομηνία παραγωγής τους. -Ρύζι το συσκευασμένο περίπου 1 έτος, το χύμα μέσα σε λίγες ημέρες μετά την αγορά του. -Φρούτα αποξηραμένα, συσκευασμένα Μέχρι την ημερομηνία λήξης τους κλειστά, μετά το άνοιγμα μπορεί να χρειάζονται ψυγείο (π.χ. δαμάσκηνα) όπου διατηρούνται για 3-7 ημέρες. -Ψωμί 1-3 ημέρες - το αναθερμασμένο, από κατεψυγμένη ζύμη, πρέπει να καταναλώνεται εντός 12-24 ωρών.
Γενική αρχή: Συσκευασμένα τρόφιμα με την ένδειξη «Ανάλωση πριν» δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία. Τρόφιμα με την ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν» μπορούν να καταναλωθούν και λίγες ημέρες μετά, εφόσον δεν έχουν αλλοιωθεί.
Συμβουλή: Φύλαξετα προϊόντα που δεν χρειάζονται ψυγείο στις συνθήκες που υποδεικνύουν οι οδηγίες της συσκευασίας, στην αρχική τους συσκευασία (καλά κλεισμένη) ή σε αεροστεγή δοχεία, αναλόγως των υποδείξεων του κατασκευαστή.
Προσοχή! Τόσο στο ψυγείο όσο και στα ντουλάπια τροφίμων να τοποθετείς πάντα πιο μπροστά τα τρόφιμα που έχουν μικρότερο χρόνο διατήρησης ή/και πρόκειται να λήξουν συντομότερα, και πιο πίσω τα τρόφιμα που έχουν μεγαλύτερο χρόνο διατήρησης ή/και θα λήξουν κάποιες ημέρες αργότερα.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ womenonly.gr
Λουκούμια
Λουκούμια
Bαθμολογία: | 12 ψήφοι |
Τι χρειαζόμαστε:
- 2 κιλα ζαχαρη
- 2 λιτρα νερο
- 2 φλυτζανια κορν φλαουρ ή νισεστε
- 12 φυλλα ζελατινης
- 2 φλυτζανια ζαχαρη αχνη
- καβουρδισμενα αμυγδαλα
- ανθονερο
Στα γρήγορα
Πως το κάνουμε:
Διαβάστε περισότερο: Λουκούμια http://www.sintagespareas.gr/sintages/loukoumia.html#ixzz264bCJA4c
Δημιουργικός Νούς
Αν
η επιθυμία της καρδιάς σου είναι αληθινή, αν πιστεύεις στο όνειρό σου
και αν η φαντασία σου είναι γεμάτη με τις σωστές εικόνες, τότε θα
βρεθείς πρόσωπο με πρόσωπο με τον γεμάτο αγάπη αλλά αυστηρό "λοχία του
δημιουργικού νου" σου. Όταν συμβεί αυτό καλωσόρισέ τον στη ζωή σου.
Όταν είσαι έτοιμος να δεχτείς το όνειρό σου ζήτα από το "λοχία του δημιουργικού νου" σου να παρέμβει και να πάρει την κατάσταση
στα χέρια του. Ρίξε μια ματιά στη ζωή σου και ρώτα τον εαυτό σου πώς
μπορείς να τον βοηθήσεις για να του ανοίξεις το δρόμο.
Παρατήρησε πώς ξοδεύεις το χρόνο σου: Δίνεις προτεραιότητα στα όνειρα και στις επιθυμίες σου; Κάνεις χώρο γι' αυτά στη ζωή σου; Είναι το όνειρό σου στην κορυφή της λίστας με τα ζητήματα που πρέπει να φροντίσεις; Ακόμα κι αν η προσοχή σου στρέφεται στην επιθυμία σου μόνο για τα πέντε λεπτά που αφιερώνεις στον οραματισμό σου, το τοποθετείς αυτό πρώτο στη ζωή σου ή μετά απ' όλα τα άλλα;
Παρατήρησε το περιβάλλον σου. Μήπως είναι φορτωμένο με πράγματα που δε θα ξαναχρησιμοποιήσεις ποτέ; Μήπως είσαι προσκολλημένος σε παλιά γεγονότα ή αντικείμενα από το φόβο της έλλειψης ή από μια απροθυμία να παραιτηθείς από το παρελθόν; Μήπως διασπάται η συγκέντρωσή σου από τη σημαντική δουλειά που χρειάζεται να κάνεις πάνω στις αληθινές σου επιθυμίες με το να εστιάζεις την προσοχή σου σε ασήμαντα πράγματα; Μήπως τρέχεις τόσο πολύ που δε σου μένει ούτε μια στιγμή για ν' ανασάνεις; Μήπως είσαι μαλθακός ή απειθάρχητος;
Έχε το νου σου για να εντοπίσεις τα πιο κάτω "τέρατα" που ρουφούν την ενέργειά σου. Μήπως σε έχουν στριμώξει στη γωνία;
★ Τηλεφωνήματα με ανθρώπους που κλαίνε τη μοίρα τους σπαταλώντας το χρόνο σου.
★ Τηλεόραση για να σκοτώνεις την ώρα σου.
★ Άχρηστα αντικείμενα που δημιουργούν αταξία στη ζωή.
★ Αναμνηστικά που έχουν μετατραπεί σε συναισθηματικό τσιμέντο.
★ Καθημερινές δόσεις αμφιβολίας (κουβέντα με τον εαυτό σου για το πόσο μάταιες, ανάξιες λόγου, αδύναμες, άσκοπες ή απίθανες είναι οι πιθανότητες που έχεις για ευτυχία και ικανοποίηση).
★ Η "κλάψα" ως σπορ.
★ Πόδια που τρέμουν όταν χρειάζεται να πεις όχι ή να στηριχτείς στον εαυτό σου.
★ Υπερβολικά μεγάλη δέσμευση απέναντι στους άλλους.
★ Υπερβολικά μικρή δέσμευση απέναντι στον εαυτό σου.
★ Κουβάλημα αποσκευών που περιέχουν τις ιδέες και τις γνώμες άλλων ανθρώπων για το ποιος είσαι και τι μπορείς να πετύχεις ή να δημιουργήσεις, όπου κι αν πηγαίνεις.
★ Αυτολύπηση.
★ Τεμπελιά ή νωθρότητα.
★ Ανοχή των σαμποτέρ που δουλεύουν εναντίον σου. Πήρες μια ιδέα για το τι θέλω να πω. Χρησιμοποίησε το "λοχία του δημιουργικού νου" για να σταματήσει αυτά τα προβλήματα μια για πάντα!
Όταν εφαρμόζεις αυτήν την αρχή σημαίνει ότι έχεις πάρει στα σοβαρά το όνειρο σου, ότι είσαι πρόθυμος να είσαι ειλικρινής και πρακτικός σε σχέση με το τι χρειάζεται να κάνεις για να ανοίξεις χώρο γι' αυτό στη ζωή σου. Ακόμα και η σκέψη είναι δράση και μπορεί να είναι η πιο δυναμική απ' όλες για να δημιουργήσεις τα θαύματά σου. Το κλειδί εδώ είναι η απόφαση. Είναι να δίνεις στον εαυτό σου την άδεια να βιώσει το θαύμα της επιθυμίας της καρδιάς σου.
Παράτα την αναποφασιστικότητα! Παράτα τις δικαιολογίες! Παράτα το θέατρο! Παράτα την ανακατωσούρα! Παράτα την προσκόλληση σε λάθος πράγματα και ιδέες και χρησιμοποίησε την ενέργεια που θα απελευθερωθεί για ν' ανοίξεις ένα φαρδύ δρόμο, ώστε να μπορέσει το όνειρο σου να εκδηλωθεί στην πραγματικότητά σου.
Σταμάτα να παραδίδεις τη δύναμή σου σε άλλους. Χρησιμοποίησε την πειθαρχία για προστάτη σου και τίμησε τον εαυτό σου και την επιθυμία της καρδιάς σου δημιουργώντας ένα χρυσό κύκλο προστασίας γύρω απ' αυτήν και από σένα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Maria Dimitriou 1 Απριλίου στις 3:51 μ.μ. · exypnes-idees.gr 7 Μοναδικά φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρε...
-
Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση . 17 Ιουλίου 2017 · Η Anna Nikolaidou κοινοποίησε ένα βίντεο σ...
-
Ο Σταφυλίνακας Kλικ στη φωτογραφία για περισσότερα http://toperivoli.com/content/%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%...
-
http://share24.gr/9-tropi-gia-na-antidrasis-otan-kapios-se-pligosi/ 9 Τρόποι για να Αντιδράσεις Όταν Κάποιος σε Πληγώσει - share24.gr...
-
Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση του George Styl Όταν ήμουν μικρός η γιαγιά μου τα έβαζε στο καντήλι για φυτίλι !!! Ξε...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο . 4 σημάδια-καμπανάκια ότι ο μεταβολισμός σας είναι στα κόκκινα και κιν...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Bossnews.gr . · Πως να απαλλαγείτε από το νύχι που μπαίνει μέσα στο δέρμ...
-
Maria Dimitriou 22 Αυγούστου στις 12:22 π.μ. · olympospress.blogspot.com Γιατί οι Δελφοί έστειλαν τους Σ...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Dimitra Nikolaou . Η αρμπαρόριζα η θαυματουργή για τα νεύρα &...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Διατροφη Υγεια . Αγιόκλημα: Ένα θαυματουργό φαρμακευτικό φυτό που πρέπει να...