Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Ο διατροφικός πλούτος του φθινοπώρου

 
Φωτογραφία για Ο διατροφικός πλούτος του φθινοπώρου
 
Ο διατροφικός πλούτος του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο ήρθε και οι υποχρεώσεις μας αυξήθηκαν κατα πολύ συγκριτικά με το καλοκαίρι.
Όλοι έχουμε εντάξει στην καθημερινότητά μας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, είτε αυτό λέγεται εργασία ή άλλες υποχρεώσεις, που πρέπει να το εφαρμόζουμε ... πάση θυσία. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να έχουμε παραμελήσει τη διατροφή μας, δίνοντας προτεραιότητα στις καθημερινές μας υποχρεώσεις.

Κι όμως, ποτέ δε πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα «φορτωμένο» καθημερινό πρόγραμμα, για να πραγματοποιηθεί, προϋποθέτει να έχουμε ενέργεια, διάθεση και ευεξία. Τρία σημαντικά στοιχεία, που μόνο οι καλές διατροφικές συνήθειες μας τα προσφέρουν.

Ιδιαίτερα, τώρα το φθινόπωρο είναι σημαντικό να καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά, τα οποία αποτελούν τροφές χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου και μηδενικής περιεκτικότητας σε λίπος, συμβάλλοντας στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και της λειτουργίας του πεπτικού.

Ταυτόχρονα είναι σημαντικές πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και προφυλάσουν από τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Έτσι, αυτήν την εποχή καλό είναι να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή 5-7 μερίδες από τα ακόλουθα φρούτα και λαχανικά:

Τα μήλα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, προστατεύοντας από καρδιαγγειακές ασθένειες. Επίσης, περιέχουν σημαντικό ποσό φυτικών ινών, οι οποίες δεσμεύουν και αποβάλλουν τη χοληστερόλη με τα κόπρανα, ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο διατροφικός πλούτος του φθινοπώρου
Οι μπανάνες αποτελούν σημαντικές πηγές καλίου, το οποίο βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και ενδυναμώνει τους μύες.

Τα αχλάδια περιέχουν βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες, ενισχύοντας την πήξη του αίματος και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.


Το σπανάκι αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών Κ, Α, C, Β2, Β6, φυλλικού οξέος, μαγγανίου, μαγνησίου, καλίου και φυτικών ινών. Με την κατανάλωσή του, προστατεύεται η καρδιά λόγω των αντοξειδωτικών που περιέχει, μειώνεται η αρτηριακή πίεση, μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο στο παχύ έντερο, ενισχύεται η μνήμη και προστετεύεται η όραση.

Το μπρόκολο αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C, της οποίας η αντιοξειδωτική δράση συμβάλλει στην ισχυροποίηση της άμυνας του οργανισμού. Επιπλέον λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυλλικό οξύ βοηθά στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και γι’αυτό η έλλειψή του οδηγεί σε μακροκυτταρική αναιμία. Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και ασβέστιο, τα οποία ενισχύουν την υγεία των οστών.
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο διατροφικός πλούτος του φθινοπώρου
Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου, προστατεύει από την ουλίτιδα και βελτιώνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Τα σταφύλια χαρακτηρίζονται για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε μαγγάνιο, βιταμίνη C, Β6 και Β1, κάλιο και φλαβονοειδή. Μας προστατεύουν από την απώλεια όρασης, τη δημιουργία θρόμβων, την εμφάνιση καρκίνου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τη δημιουργία λίθων στα νεφρά.

Το λάχανο δρα ευεργετικά έναντι της δυσκοιλιότητας, των αιμορροϊδων, του πεπτικού έλκους και του καρκίνου. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες C, B1, B6, και Α.

Τέλος πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχει αντικαρκινική δράση λόγω των ενζύμων που περιέχει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις