Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Γ. ΔΡΟΣΙΝΗΣ "Τὰ πρωτοβρόχια"

ΤΑ ΡΑΝΤΙΣΜΕΝΑ(Ομάδα καλλιτεχνικών, λογοτεχνικών, αναζητήσεων).
Φωτογραφία: Γ. ΔΡΟΣΙΝΗΣ "Τὰ πρωτοβρόχια"

Μὲ τὰ πρωτοβρόχια θἄρθουν τὰ μηνύματα 
τοῦ χειμώνα: τὸ ποτάμι θὰ θολώσει, 
θὰ τριζοβολοῦν ξερὰ τὰ πλατανόφυλλα 
θὰ κρυώσει ἡ νύχτα καὶ θὰ μεγαλώσει.

Θὰ δροσοσταλάζουν κόκκινα τὰ κούμαρα, 
κυκλαμιὲς θ᾿ ἀνθοῦν στὸ χῶμα ταίρια ταίρια, 
θὰ καπνίζουν σφαλιστὰ τὰ χωριατόσπιτα 
καὶ θ᾿ ἀρχίσουν τὰ σπιτιάτικα νυχτέρια.

Θὰ σωπάσει ὁ τζίτζικας κι ἑτοιμοτάξιδα 
γι᾿ ἄλλων τόπων ἄνοιξη, μακριὰ ἀπ᾿ τὰ χιόνια 
βράδυ βράδυ ὡς τὰ μεσούρανα θὰ χύνονται 
μαῦροι φτερωτοὶ σταυροὶ τὰ χελιδόνια.

Ὦ χαρά μας! τὸ χειμώνα θὰ προσμένομε, 
δίχως πάγους καὶ χιονιὲς νὰ φοβηθοῦμε: 
τὴ ζωή μας τὸ στερνὸ ταξίδι ἐκάναμε 
καὶ τὴν ἄνοιξη ἄλλων τόπων δὲν ποθοῦμε.
Γ. ΔΡΟΣΙΝΗΣ "Τὰ πρωτοβρόχια"

Μὲ τὰ πρωτοβρόχια θἄρθουν τὰ μηνύματα
τοῦ χειμώνα: τὸ ποτάμι θὰ θολώσει,
θὰ τριζοβολοῦν ξερὰ τὰ πλατανόφυλλα
θὰ κρυώσει ἡ νύχτα καὶ θὰ μεγαλώσει.
Θὰ δροσοσταλάζουν κόκκινα τὰ κούμαρα,
κυκλαμιὲς θ᾿ ἀνθοῦν στὸ χῶμα ταίρια ταίρια,
θὰ καπνίζουν σφαλιστὰ τὰ χωριατόσπιτα
καὶ θ᾿ ἀρχίσουν τὰ σπιτιάτικα νυχτέρια.

Θὰ σωπάσει ὁ τζίτζικας κι ἑτοιμοτάξιδα
γι᾿ ἄλλων τόπων ἄνοιξη, μακριὰ ἀπ᾿ τὰ χιόνια
βράδυ βράδυ ὡς τὰ μεσούρανα θὰ χύνονται
μαῦροι φτερωτοὶ σταυροὶ τὰ χελιδόνια.

Ὦ χαρά μας! τὸ χειμώνα θὰ προσμένομε,
δίχως πάγους καὶ χιονιὲς νὰ φοβηθοῦμε:
τὴ ζωή μας τὸ στερνὸ ταξίδι ἐκάναμε
καὶ τὴν ἄνοιξη ἄλλων τόπων δὲν ποθοῦμε.

Το Σπαθόχορτο

http://www.agrotikabook.gr/%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%B8%CF%8C%CF%87%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%BF

Το Σπαθόχορτο

http://www.fytokomia.gr/files.php?file=spa_191546765.jpgΗ επιστημονική ονομασία του σπαθόχορτου είναι Hypericum perforatum. Επίσης είναι γνωστό με το όνομα “St. John’s wort” ή "βαλσαμόχορτο"
Το βάλσαμο έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι διεγερτικό και ιδιαίτερα τονωτικό και χρησιμοποιείται πολύ από καταθλιπτικά άτομα διότι προσδίδει ανακούφιση, δημιουργεί θετικά αισθήματα και βελτιώνει τον ύπνο. 
Η δράση του είναι αντιφλεγμονώδης, στυπτική, επουλωτική και ηρεμιστική. Το βάλσαμο όταν ληφθεί εσωτερικά έχει ηρεμιστική και αναλγητική δράση. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νευραλγίας, της ανησυχίας, της έντασης και παρόμοιων προβλημάτων. Θεωρείται κατάλληλο βότανο για τις αλλαγές της εμμηνόπαυσης ή το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο που οδηγούν σε ευερεθιστότητα και ανησυχία. Καταπραΰνει τη συνδετικίτιδα, την ισχιαλγία και τους ρευματικούς πόνους. Εξωτερικά είναι ένα πολύτιμο επουλωτικό και αντιφλεγμονώδες βότανο. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό σε προβλήματα φλεγμονών του δέρματος , των μυών και του συνδετικού ιστού, για ηλιακά εγκαύματα. Είναι επίσης πολύ καλό διουρητικό και συνίσταται για τη χώνεψη και γενικότερα την δυσπεψία.
Χρήση: Για εσωτερική χρήση, λαμβάνεται σαν αφέψημα συνήθως ένα κουταλάκι του γλυκού ξερά τριμμένα φύλλα και άνθη σε μία κούπα καυτό νερό για 10-15 λεπτά. Εξωτερικά χρησιμοποιείται αφού εγχυλισθεί το φρέσκο φυτό σε ελαιόλαδο για πολλές ημέρες (40 έως 50) σαν άριστο επουλωτικό σε πληγές και εγκαύματα πρώτου βαθμού.
Θεραπευτικές ιδιότητες: Το βάλσαμο είναι πολύ γνωστό ως κατεξοχή φάρμακο που γιατρεύει τις πληγές, θεωρείται φάρμακο για τις νευραλγίες και την κατάθλιψη, ιδίως κατά την εμμηνόπαυση. Είναι ακόμη διουρητικό και αιμοστατικό, κατά των θρομβώσεων και κατά των ελωδών πυρετών , καθώς και αποχρεμπτικό. Επιπλέον, θεωρείται χρήσιμο κατά του χρόνιου κατάρρου, της οδυνηρής πέψης, της ξινίλας κι ακόμα ευεργετικό για τη συγκράτηση της χολής. Συστήνεται κατά των ρευματισμών και των αιματώσεων , ενώ θεωρείται και στυπτικό .
Ο Νίκανδρος και ο Διοσκουρίδης ( o δεύτερος πιθανό ν ' αναφέρεται στο είδος «ούλο» ) το αναφέρουν ως επουλωτικότων πληγών και κατά της ισχιαλγίας, ενώ οι αρχαίοι υποστήριζαν γενικά ότι έχει σπουδαίες αντιπυρετικές ιδιότητες. Ο Cazin χρησιμοποίησε το βάλσαμο κατά των χρόνιων κατάρρων , εναντίον της φυματίωσης και σε πολλές περιπτώσεις , λευκόρροιας και αμηνόρροιας, ενώ το τσάι του καταπραΰνει τους σπασμούς της περιόδου .
Ο διάσημος Bavglivi θεράπευσε μ' αυτό χρόνια πλευρίτιδα, ενώ ο Θεόφραστος, ο Ματιόλης, ο Παράκελσος , ο Σκόπολι, ο Καμεράριος κ . ά . το θεωρούσαν ως αντιτραυματικό και επουλωτικό . Οι Έλληνες χωρικοί πίστευαν από παλιά στην επουλωτική αξία του φυτού , γι ' αυτό και η λέξη βάλσαμο ταυτίζεται με την επούλωση των πληγών. Μ ' αυτό εφοδίαζαν οι μάνες τα παιδιά τους όταν πήγαιναν στον πόλεμο. Οι ξένοι χωρικοί (που το ονομάζουν « millepertuis», «χόρτο του Αϊ - Γιάννη», «κυνήγι του διαβόλου», « fuga deomonum», « herba che scacia i diavoli »), του αποδίδουν μαγικές ιδιότητες και πιστεύουν ότι θεραπεύει τις νοητικές αρρώστιες και την επιληψία . Οι Γάλλοι χωρικοί εξάλλου, το ξέρουν ως «κίτρινο αλήτη», ή «ζητιάνο», ή «χόρτο για δαγκώματα εντόμων» .
Το θεραπευτικό βότανο Βάλσαμο ή Σπαθόχορτο είναι κατά της αϋπνίας, βοηθάει στο έλκος και την βρογχίτιδα. Βοηθάει σε καταστάσεις όπως κατάθλιψη, δερματικές φλεγμονές, τραύματα, εγκαύματα, δερματικές παθήσεις.
Τέλος, το βάλσαμο είναι γενικά καταπραϋντικό, τονώνει τον εξασθενημένο οργανισμό και συστήνεται ως αντιδιαρροϊκό
Tι πρέπει να ξέρετε για τη φαρμακευτική του χρήση: H πιο σημαντική δραστική ουσία του βαλσαμόχορτου είναι η υπερικίνη, η οποία βρίσκεται σε ολόκληρο το φυτό, αλλά σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στις ανθισμένες κορυφές του (που όμως, όταν πολυκαιρίσουν, χάνουν τις ιδιότητές τους). Περιέχει ακόμα φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα και ίχνη αιθέριων ελαίων (0,13%). Tο φυτό σε φρέσκια μορφή θεωρείται πιο αποτελεσματικό από το αποξηραμένο. Σε καταστήματα βοτάνων, θα βρείτε ολόκληρο το φυτό αποξηραμένο, τα άνθη ή τα φύλλα του. Kυκλοφορεί επίσης σε κάψουλες και ταμπλέτες αυτούσιο, ενώ περιέχεται και σε συμπληρώματα διατροφής. Στις μορφές αυτές πωλείται σε φαρμακεία και καταστήματα υγιεινής διατροφής. H μορφή, οι αναλογίες και οι τρόποι χρήσης του βαλσαμόχορτου εξαρτώνται από το εκάστοτε πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και είναι απόλυτα εξατομικευμένοι. Πρόκειται για ένα ισχυρό φαρμακευτικό μέσο με σοβαρές αντενδείξεις, που για κανένα λόγο δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αν δεν έχετε προηγουμένως συμβουλευτεί γιατρό.
Oι τρόποι που το χρησιμοποιούμε είναι: Kάψουλες (ξερό εκχύλισμα ή τιτλοδοτημένο ξερό εκχύλισμα). Tο τελευταίο έχει υποστεί ειδική επεξεργασία, προκειμένου να διατηρηθεί ή να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα ορισμένων δραστικών συστατικών του και κυρίως της υπερικίνης. Στη μορφή αυτή, το υπερικό χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Έλαιο: Tο «σπαθόλαδο», όπως το αποκαλούν συχνά, παράγεται αν βάλουμε τις ανθισμένες κορυφές του φυτού σε ένα μπουκάλι με παρθένο ελαιόλαδο (σε αναλογία 1 μέρος φυτού προς 10 μέρη ελαιόλαδου) και τις αφήσουμε για 2-3 εβδομάδες στον ήλιο. Tότε αποκτά κόκκινο χρώμα και είναι έτοιμο για χρήση. Διατίθεται και έτοιμο στο εμπόριο. Eνδείκνυται για την αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, την επούλωση τραυμάτων, εγκαυμάτων κλπ.
Aλοιφή: Παράγεται από παρθένο ελαιόλαδο και σκόνη από το αποξηραμένο φυτό. Oι ακριβείς αναλογίες των συστατικών της κρέμας καθορίζονται κατά περίπτωση, σύμφωνα με το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, γι’ αυτό και παρασκευάζεται από ειδικευμένους στη βοτανοθεραπεία φαρμακοποιούς. Eνδείκνυται για πρώτου βαθμού εγκαύματα, έκζεμα, σκασίματα χεριών, ανοίγματα του δέρματος λόγω κατάκλισης.
Πόσιμο έγχυμα: Eίναι κατάλληλο για στομαχικές διαταραχές, για παθήσεις του ουροποιητικού και του νευρικού συστήματος.
Bάμμα: Xρησιμοποιείται ευρέως ως συστατικό φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Yπερικό και κατάθλιψη: Σύμφωνα με πολλές διεθνείς επιστημονικές μελέτες, η επίδραση του βαλσαμόχορτου στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι θετική. Bάσει μιας πρόσφατης μελέτης που διεξήγαγε μεγάλη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία και δημοσιεύτηκε στο «British Medical Journal», το βάλσαμο αποδείχτηκε τουλάχιστον εξίσου δραστικό με την παροξετίνη, ένα συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο κατά της κατάθλιψης. Oι μισοί από τους ασθενείς που το έλαβαν, ανακουφίστηκαν από την κατάθλιψη χωρίς να εμφανίσουν σημαντικές παρενέργειες (με συχνότερη τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις), ενώ στην ομάδα της παροξετίνης το αντίστοιχο
ποσοστό ήταν το ένα τρίτο.
Oι θεραπευτικές του ιδιότητες: Tο βάλσαμο θεωρείται:
• Aντικαταθλιπτικό, ηρεμιστικό, αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες.
• Aντιφλογιστικό και επουλωτικό για εγκαύματα και πληγές. Eπίσης, θεωρείται ότι επιταχύνει την εξαφάνιση των στιγμάτων της λευκόρροιας και των σκληρών όγκων του δέρματος.
• Tονωτικό και διεγερτικό για εξασθενημένους οργανισμούς.
• Kαταπραϋντικό και ανακουφιστικό σε βρογχίτιδα, βήχα, άσθμα.
• Eμμηναγωγικό-ρυθμιστικό της εμμήνου ρύσεως.
• Διουρητικό.
• Σπασμολυτικό.
• Για στομαχικές-εντερικές διαταραχές.
• Aντιπυρετικό και παυσίπονο.
Παρενέργειες και αντενδείξεις:
• Tο υπερικό μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό ορισμένων ενζύμων. Kατά συνέπεια, χρειάζεται προσοχή όταν χορηγείται ταυτόχρονα με άλλα φάρμακα. Eπίσης, επειδή επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές, αλληλεπιδρά με διάφορα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των άλλων αντικαταθλιπτικών.
• Eάν πίνετε συχνά βάλσαμο, μπορεί να παρουσιάσετε εμετούς και διάρροια.
• H υπερικίνη μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία. Tο βαλσαμέλαιο προκαλεί φωτοευαισθησία, γι’ αυτό πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο όταν δεν υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο και καλύτερα τις βραδινές ώρες.
• Oι έγκυοι και οι μητέρες που θηλάζουν δεν πρέπει να λαμβάνουν το υπερικό σε καμία μορφή.
Eλπίδες για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του AIDS: Mε βάση τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών, το βαλσαμόχορτο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του απλού έρπητα, του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης και του AIDS. Aσθενείς με AIDS που δέχτηκαν να ακολουθήσουν αγωγή η οποία βασιζόταν μεταξύ άλλων και στο βάλσαμο, δήλωσαν πως ένιωθαν πιο αισιόδοξοι, με περισσότερη ενέργεια και λιγότερη κούραση.

Διαβάστε επίσης: Πώς φτιάχνουμε σπαθόλαδο;

fytokomia

Γκέισα

 Για μεγέθυνση πατείστε ροδάκι να ανοίξει μέα καρτέλα με φακό +-
απο παλιό τεύχος Ε


15 απλά θαυματουργά φυσικά καθαριστικά


http://www.agrotikabook.gr

15 απλά θαυματουργά φυσικά καθαριστικά

Κυρ, 2013-09-15 23:00
Υπάρχουν πολλοί φυσικοί σύμμαχοι στην καθαριότητα του σπιτιού που δεν επιβαρύνουν την υγεία και το περιβάλλον. Τα απορρυπαντικά περιέχουν πολύπλοκα χημικά κοκτέιλ αποτελούμενα από διαλυτικά, αρώματα, λευκαντές κ.λπ. Πολλά συστατικά τους είναι παράγωγα του πετρελαίου και παρόλο που οι κατασκευαστές του συνήθως υποστηρίζουν ότι είναι βιοδιασπώμενα, αυτή η διάσπαση καθυστερεί αρκετά με αποτέλεσμα τον σχηματισμό καταλοίπων στους αγωγούς αποχέτευσης.
Αυτό που δεν κατάλαβαν οι περισσότεροι όμως είναι ότι όλα αυτά είναι επιβλαβή για το περιβάλλον αλλά και για την ίδια την υγεία μας.

Η χρήση των χημικών καθαριστικών κρύβει πολλούς κινδύνους και συνέπειες. Καταρχήν, τα χημικά καθαριστικά ήδη προκαλούν ρύπανση κατά την παραγωγή τους και πολλά αθώα ζωάκια έχουν χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωα για την παρασκευή και την παρατήρηση των ιδιοτήτων τους. Κατά δεύτερον, μετά τη χρήση τους επιστρέφουν στο περιβάλλον ως οικιακά απόβλητα μολύνοντας το ακόμη περισσότερο, αφού διεισδύουν στο οικοσύστημα μέσα από το έδαφος, τους υδάτινους πόρους με αποτέλεσμα να αφανίζονται πολλοί μικροοργανισμοί αλλά και ζώα και πουλιά.

Και για όσους δεν δείχνουν κατανόηση στο περιβάλλον και την πανίδα, ας προσέξουν τουλάχιστον τη δική τους υγεία καθώς και των παιδιά τους αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας όπως αλλεργίες, διάφορες μορφές καρκίνου, αναπνευστικά και δερματικά προβλήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις επήλθε ακόμη και θάνατος, ιδιαίτερα από την αλόγιστη χρήση τους και την πρόσμιξη διαφόρων τέτοιων προϊόντων.

Η φύσις έχει μια λύση για όλα τελικά.
Σώστε την υγεία σας, των παιδιών σας, το περιβάλλον αλλά και τον προϋπολογισμό του σπιτιού σας με απλά υλικά που θα βρείτε στην κουζίνα σας με 10 + 5 απροσδόκητα φυσικά καθαριστικά που υπάρχουν στην κουζίνα και το μικρό οικιακό μας φαρμακείο.


Οι παρακάτω απλές προτάσεις κάνουν την ζωή μας ευκολότερη κάθε μέρα και μας θυμίζουν τις θαυματουργές συνταγές της γιαγιάς που έχει την λύση σε κάθε πρόβλημα. Επίμονοι λεκέδες, θαμπά χρώματα, μαυρισμένα σκεύη και βρώμικος νεροχύτης. Μην ανησυχείτε για όλα υπάρχουν λύσεις και μάλιστα μέσα στο σπίτι μας.

1. Αλάτι
Για να καθαρίσετε τις κηλίδες από το φούρνο: Σκορπίστε αλάτι όταν είναι ακόμη ζεστός και καθαρίζετε μόλις κρυώσει.

2. Ελαιόλαδο
Για τα ξύλινα έπιπλα και τα ξύλινα πατώματα: Το μείγμα από ένα μέρος ελαιόλαδο και ένα μέρος χυμό λεμονιού θα τα καθαρίσει και θα τα γυαλίσει.
Για το πλύσιμο των πιάτων:Χρησιμοποιήστε πράσινο ή άσπρο σαπούνι από λάδι ελιάς. Το τριμμένο σαπούνι ελιάς, διαλυμένο σε ζεστό νερό, χρησιμοποιείται για γενικό καθαρισμό, για πλύσιμο πιάτων, για σφουγγάρισμα δαπέδων και βέβαια για πλύσιμο ρούχων. Για επίμονους λεκέδες, προσθέστε λίγο ξίδι.

3. Λεμόνι
Για τις δυσάρεστες μυρωδιές της κουζίνας: Βράστε φέτες λεμονιού (ή ξυλαράκι κανέλας) σε νερό.
Για τις ανοξείδωτες βρύσες: Γυαλίστε τες τρίβοντάς τες με μια φέτα λεμόνι.
Για την σκουριά και το γράσο: Ο χυμός του λεμονιού αναμεμειγμένος με χοντρό αλάτι είναι ιδανικός για τα καθαρίσετε. Αν είναι σε λευκό ύφασμα ρίξτε λεμόνι και αλάτι και αφήστε το στον ήλιο για μία με δύο ώρες. Έπειτα πλύνετε το όπως συνηθίζετε.

4. Ξύδι
Για τους νεροχύτες: Διαλύστε μισή κούπα ξύδι σε 4 – με 5 λίτρα ζεστού νερού και καθαρίστε τους νεροχύτες και τις επιφάνειες της κουζίνας σας.
Για τα κεραμικά πλακάκια: Αναμείξτε 8 κουταλιές ξύδι σε 3 λίτρα ζεστό νερό και σφουγγαρίστε.
Για τα άλατα από το βραστήρα του νερού: Βράστε μέσα μισό φλιτζάνι ξίδι σε δύο φλιτζάνια νερό. Ξεπλύνετε καλά με ζεστό νερό όσο ο βραστήρας είναι ακόμη ζεστός.
Για τα τζάμια και τους καθρέπτες: Ανακατέψτε 2 κουταλιές ξύδι ανά λίτρο ζεστού νερού και καθαρίστε τζάμια και καθρέπτες χρησιμοποιώντας παλιές εφημερίδες αντί για χαρτί κουζίνας ή ύφασμα.
Για τα χαλιά: Χρησιμοποιείστε 3 μέρη χλιαρού νερού και ένα μέρος λευκού ξυδιού. Με μαλακή βούρτσα και λίγο διάλυμα (για να μη μείνει πολλή υγρασία στο χαλί), το βουρτσίζετε προς την κατεύθυνση του πέλους του.
Στεγνώστε το χαλί σε σκιερό και δροσερό μέρος. Τον ίδιο τρόπο μπορείτε να χρησιμοποιείτε για να φρεσκάρετε τα χρώματα των χαλιών σας ανά διαστήματα, με ένα απλό πέρασμα με πανί.

5. Σόδα φαγητού
Για τη δυσοσμία από τα αποτσίγαρα: Βάλτε στον πάτο ενός σταχτοδοχείου 4 κουταλιές σόδα με 3 σταγόνες από ένα αιθέριο έλαιο.
Για το φούρνο: Φτιάξτε μία παχύρρευστη κρέμα με σόδα με λίγο νερό και αλείψτε τις επιφάνειες του φούρνου που θέλετε να καθαρίσετε όταν είναι κρύος. Ψεκάστε με νερό όταν αρχίζει να ξεραίνεται και επαναλάβετε αρκετές φορές γιατί η σόδα πρέπει να είναι υγρή για να δράσει. Τέλος, σκουπίστε καλά με ένα πανί.
Συνδυασμός ξυδιού, λεμονιού ή σόδας
Για τη μούχλα: Διαλύστε ένα μέρος σόδας σε ένα μέρος ξύδι ή χυμό λεμονιού. Αφήστε το να δράσει μία με δύο ώρες και ξεπλύνετε.
Αφού τρίψετε το σημείο με την μούχλα, καθαρίσει και στεγνώσει, μουσκέψτε ελαφρώς ένα πανί με ξύδι και περάστε το από πάνω. Η μούχλα δεν θα ξανά εμφανιστεί!!
Για τη λεκάνη της τουαλέτας και των αποχετεύσεων: Ανακατέψτε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα και μισό φλιτζάνι ξύδι.
Η χημική αντίδραση διασπά τις λιπαρές ουσίες και καθαρίζει τις αποχετεύσεις. Μετά από 15 λεπτά ρίξτε βραστό νερό για να ξεπλυθούν τα κατάλοιπα. Μην το χρησιμοποιήσετε αυτό το διάλυμα αν έχετε ρίξει εμπορικά παρασκευάσματα απόφραξης γιατί θα δημιουργηθούν επικίνδυνες αναθυμιάσεις.

6. Λευκό ψωμί
Θέλετε να καθαρίσετε την ελαιογραφία που έχετε στον τοίχο του σαλονιού, χωρίς να θαμπώσει το χρώμα. Χρησιμοποιείστε ψίχα λευκού ψωμιού και με απαλές κινήσεις περάστε την επιφάνεια του πίνακα. Η σκόνη και η λιπαρότητα θα εξαφανιστούν, αφήνοντας τον πίνακα καθαρό και τα χρώματα πιο ζωηρά.

7. Κέτσαπ
Τα τηγάνια σας έχουν μαυρίσει; Υπάρχει λύση! Αφαιρέστε την μαυρίλα από τα χάλκινα και ορειχάλκινα σκεύη της κουζίνας με κέτσαπ. Bάλτε επάνω σε καθαρό πανί κέτσαπ και τρίψτε τηγάνια και κατσαρόλες. Μέσα σε λίγα λεπτά θα επανέλθουν στο αρχικό τους χρώμα. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό, σκουπίστε τα αμέσως με μια πετσέτα και έγιναν σαν καινούρια!

8. Ρύζι
Καθαρίστε το εσωτερικό βάζων και μπουκαλιών με λεπτό λαιμό χρησιμοποιώντας ένα τρόφιμο που υπάρχει σε κάθε σπίτι. Γεμίστε τα τρία τέταρτα με ζεστό νερό και ρίξτε μέσα μια γεμάτη κουταλιά ρύζι (ξερό, όχι μαγειρεμένο). Κλείστε το στόμιο με το χέρι σας και ανακινείστε καλά με δύναμη. Ξεπλύνετε με άφθονο νερό.

9. Πλιγούρι βρώμης
Το γνωστό μας κουάκερ, μπορεί να γίνει το καλύτερο σκραμπ (απολεπιστικό προϊόν) για τα πολύ βρώμικα χέρια. Αναμείξτε το πλιγούρι βρώμης με λίγο νερό προκειμένου να φτιάξετε μια πηχτή πάστα κι έπειτα τρίψτε τα χέρια σας. Ξεπλύνετε καλά με μπόλικο νερό.

10. Τσάι
Έχετε σκουριασμένα εργαλεία για το σπίτι, τον κήπο ή το τζάκι; Η λύση είναι το μαύρο τσάι. Βράστε αρκετές δόσεις από μια δυνατή ποικιλία μαύρου τσαγιού και γεμίστε μια λεκάνη. Φροντίστε να χωράει μέσα τα εργαλεία και να τα σκεπάζει. Βυθίστε τα μέσα για λίγες ώρες, κατόπιν σκουπίστε τα με ένα πανί. Προσοχή, φορέστε γάντια γιατί τα χέρια σας θα γεμίσουν λεκέδες.

11. Γλυκερίνη
Απολαύσατε ένα ρομαντικό δείπνο με αναμμένα κεριά και το επόμενο πρωί εκτός από τα πιάτα στον νεροχύτη, έχουν μείνει και τα λερωμένα κηροπήγια. Αφαιρέστε όσο από το λιωμένο κερί είναι δυνατόν χωρίς να κάνετε γρατσουνιές στο κηροπήγιο. Στην συνέχεια μουσκέψτε ένα πανί σε γλυκερίνη και τρίψτε το μέχρι να φύγει.

12. Ανθρακούχο νερό
Κάντε τον νεροχύτη σας να λάμψει ξανά! Βρέξτε ένα πανί με ανθρακούχο νερό και περάστε τον ανοξείδωτο νεροχύτη ή όποιο ανοξείδωτο σκεύος έχει χάσει την λάμψη του. Μόλις περάσετε την επιφάνεια, καθαρίστε με ένα στεγνό πανί.

13. Οξυζενέ
Απολυμάνετε το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας με οξυζενέ. Βουτήξτε σε οξυζενέ μια μπατονέτα για να σαρώσετε τις περιοχές ανάμεσα στα πλήκτρα. Προσέξτε να μην στάζει το οξυζενέ γιατί θα προκαλέσει προβλήματα στην λειτουργία του πληκτρολογίου. Για τον ίδιο λόγο αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε πετσέτα.

14. Οινόπνευμα
Αφαιρέστε μόνιμους λεκέδες από φινιρισμένα ξύλινα πατώματα ή πάγκους κουζίνας με οινόπνευμα. Μην ρίξετε απευθείας οινόπνευμα επάνω στο ξύλο. Εφαρμόστε το επάνω σε ένα κομμάτι βαμβάκι κι έπειτα σκουπίστε προσεκτικά τον λεκέ, χωρίς να ασκείτε μεγάλη πίεση.

15. Κορνφλάουρ
Πατήσατε γράσα και τα φέρατε μέσα στο σπίτι γεμίζοντας λεκέδες τα χαλιά και τις μοκέτες. Μην ανησυχείτε, την κατάσταση θα σώσει το κορνφλάουρ. Καλύψτε με κορνφλάουρ τους λεκέδες και αφήστε το για 15 – 30 λεπτά. Κατόπιν, σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα και οι λεκέδες θα έχουν εξαφανιστεί.

Το μυστικό
Αντί για τα τοξικά αποσμητικά χώρου χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια. Τα καλύτερα αποσμητικά είναι όλα τα εσπεριδοειδή, το τριαντάφυλλο, το γεράνι, η λεβάντα, το δεντρολίβανο, ο ευκάλυπτος και η μαντζουράνα.


www.tovima.gr

Σύμη

Για μεγέθυνση  πατείστε ροδάκι να ανοίξει νέα καρτέλα με φακό +- 
απο παλιό τεύχος του Voyager
Σύμη








 

εμένα δεν μου αρκεί η φιλία

ΤΑ ΡΑΝΤΙΣΜΕΝΑ(Ομάδα καλλιτεχνικών, λογοτεχνικών, αναζητήσεων).
Φωτογραφία: "Η φιλία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον έρωτα(...) Η φιλία είναι ένα εφήμερο μέσο, τεχνητό και πολύ συχνά ψεύτικο. Μην περιμένεις ποτέ από μία φιλία τα θαύματα που κάνει ο έρωτας! Οι φίλοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον έρωτα. Δεν μπορούν να σε αποσπάσουν από τη μοναξιά, να γεμίσουν το κενό, να προσφέρουν αυτό το είδος συντροφιάς. Έχουν τη δική τους ζωή, τους δικούς τους φίλους, τους δικούς τους έρωτες. Είναι αυτόνομες οντότητες, είναι ξένοι, παροδικές παρουσίες και πάνω απ' όλα χωρίς υποχρεώσεις. 
Οι φίλοι μπορούν και γίνονται φίλοι των εχθρών σου. Φεύγουν κι έρχονται κατά πως τους αρέσει και τους εξυπηρετεί κι εύκολα σε ξεχνούν: δεν το κατάλαβες; Υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια. Καλόπιστα ίσως. "Στηρίξου πάνω μου, φώναξε εμένα, έλα σε μένα". Όταν όμως τους φωνάξεις, στις περισσότερες περιπτώσεις γίνονται άφαντοι. Όταν τους βρεις, έχουν κάποια επείγουσα υπόθεση και δεν έρχονται. Κι αν έρθουν, αντί για λαγούς με πετραχήλια, σου φέρνουν μια χούφτα χαλίκια: τα υπολείμματα, τα ψίχουλα του εαυτού τους. Το ίδιο κάνεις κι εσύ μαζί τους. 
Όχι, εμένα δεν μου αρκεί η φιλία. Εγώ έχω ανάγκη από τον έρωτα. Έχω ανάγκη από το να αγαπάω και να με αγαπούν με τις δεσμεύσεις του έρωτα, με τις δυσκολίες του έρωτα, το απόλυτο και τις τυραννίες του έρωτα, του έρωτα της ψυχής και του σώματος. Τον χρειάζομαι όσο χρειάζομαι την τροφή και το νερό, σου έλεγα, αυτό χρειάζομαι για να επιβιώσω. Κι έπειτα έλεγα αγάπα με κι άσε με να σ’ αγαπώ, αγαπημένε. Δεν είμαι απλώς ένα θεσπέσιο άγαλμα από σάρκα και οστά...
...η ανάγκη για αγάπη είναι μια ανάγκη που θέλει δύο μαζί για να ανακουφιστεί, αλλά κι ότι το μέγεθος ή η ποιότητα της αγάπης δεν έχει συμμετρία και συγχρονισμό. Όταν είναι διαθέσιμη αυτή δεν είναι διαθέσιμος αυτός…Ή είναι διαθέσιμοι και οι δύο αλλά για να ικανοποιηθεί η δική του ανάγκη δεν φτάνει ένας ποταμός, κι αντίστροφα. Κατά τη γνώμη μου, η κατάρα που έδωσε ο Θεός στον Αδάμ και στην Εύα όταν τους έδιωξε από τον επίγειο παράδεισο δεν ήταν το θα γεννάς με πόνους, θα δουλεύεις με ιδρώτα. Ήταν: όταν θα σε θέλει εκείνος, δεν θα τον θέλεις εσύ, όταν θα σε θέλει εκείνη, δεν θα τη θέλεις εσύ.
...Πριν χρόνια διάβασα ένα βιβλίο που με εξόργισε, την ιστορία ενός άντρα που δεν αγαπήθηκε και που μια μαγιάτικη νύχτα σκοτώθηκε σε έναν αυτοκινητόδρομο. Εκείνος πέθανε, και τότε μετανιωμένη που δεν το είχε αγαπήσει ολόκληρη η πόλη έτρεξε στην κηδεία του και φώναζε θρηνώντας πίσω από το κρυστάλλινο φέρετρό του « Ζει, δεν πέθανε, ζει! Ζει, ζει, ζει!» Τότε εκείνος χαμογέλασε μ’ ένα παράξενο χαμόγελο, και ξέρεις τι σήμαινε το παράξενο χαμόγελό του; Ότι κάποιες φορές για να αγαπηθούμε πρέπει πρώτα να πεθάνουμε. Όχι, ευχαριστώ. Παρά την απέραντη αυτή ανάγκη για αγάπη, δεν είμαι διατεθειμένη να πεθάνω για να αγαπηθώ από σένα." Ερωτας και Φιλία .... 
Οριάνα Φαλάτσι  29 Ιουνίου 1929 –  15 Σεπτεμβρίου 2006
"Η φιλία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον έρωτα(...) Η φιλία είναι ένα εφήμερο μέσο, τεχνητό και πολύ συχνά ψεύτικο. Μην περιμένεις ποτέ από μία φιλία τα θαύματα που κάνει ο έρωτας! Οι φίλοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον έρωτα. Δεν μπορούν να σε αποσπάσουν από τη μοναξιά, να γεμίσουν το κενό, να προσφέρουν αυτό το είδος συντροφιάς. Έχουν τη δική τους ζωή, τους δικούς τους φίλους, τους δικούς τους έρωτες. Είναι αυτόνομες οντότητες, είναι ξένοι, παροδικές παρουσίες και πάνω απ' όλα χωρίς υποχρεώσεις.
Οι φίλοι μπορούν και γίνονται φίλοι των εχθρών σου. Φεύγουν κι έρχονται κατά πως τους αρέσει και τους εξυπηρετεί κι εύκολα σε ξεχνούν: δεν το κατάλαβες; Υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια. Καλόπιστα ίσως. "Στηρίξου πάνω μου, φώναξε εμένα, έλα σε μένα". Όταν όμως τους φωνάξεις, στις περισσότερες περιπτώσεις γίνονται άφαντοι. Όταν τους βρεις, έχουν κάποια επείγουσα υπόθεση και δεν έρχονται. Κι αν έρθουν, αντί για λαγούς με πετραχήλια, σου φέρνουν μια χούφτα χαλίκια: τα υπολείμματα, τα ψίχουλα του εαυτού τους. Το ίδιο κάνεις κι εσύ μαζί τους.
Όχι, εμένα δεν μου αρκεί η φιλία. Εγώ έχω ανάγκη από τον έρωτα. Έχω ανάγκη από το να αγαπάω και να με αγαπούν με τις δεσμεύσεις του έρωτα, με τις δυσκολίες του έρωτα, το απόλυτο και τις τυραννίες του έρωτα, του έρωτα της ψυχής και του σώματος. Τον χρειάζομαι όσο χρειάζομαι την τροφή και το νερό, σου έλεγα, αυτό χρειάζομαι για να επιβιώσω. Κι έπειτα έλεγα αγάπα με κι άσε με να σ’ αγαπώ, αγαπημένε. Δεν είμαι απλώς ένα θεσπέσιο άγαλμα από σάρκα και οστά...
...η ανάγκη για αγάπη είναι μια ανάγκη που θέλει δύο μαζί για να ανακουφιστεί, αλλά κι ότι το μέγεθος ή η ποιότητα της αγάπης δεν έχει συμμετρία και συγχρονισμό. Όταν είναι διαθέσιμη αυτή δεν είναι διαθέσιμος αυτός…Ή είναι διαθέσιμοι και οι δύο αλλά για να ικανοποιηθεί η δική του ανάγκη δεν φτάνει ένας ποταμός, κι αντίστροφα. Κατά τη γνώμη μου, η κατάρα που έδωσε ο Θεός στον Αδάμ και στην Εύα όταν τους έδιωξε από τον επίγειο παράδεισο δεν ήταν το θα γεννάς με πόνους, θα δουλεύεις με ιδρώτα. Ήταν: όταν θα σε θέλει εκείνος, δεν θα τον θέλεις εσύ, όταν θα σε θέλει εκείνη, δεν θα τη θέλεις εσύ.
...Πριν χρόνια διάβασα ένα βιβλίο που με εξόργισε, την ιστορία ενός άντρα που δεν αγαπήθηκε και που μια μαγιάτικη νύχτα σκοτώθηκε σε έναν αυτοκινητόδρομο. Εκείνος πέθανε, και τότε μετανιωμένη που δεν το είχε αγαπήσει ολόκληρη η πόλη έτρεξε στην κηδεία του και φώναζε θρηνώντας πίσω από το κρυστάλλινο φέρετρό του « Ζει, δεν πέθανε, ζει! Ζει, ζει, ζει!» Τότε εκείνος χαμογέλασε μ’ ένα παράξενο χαμόγελο, και ξέρεις τι σήμαινε το παράξενο χαμόγελό του; Ότι κάποιες φορές για να αγαπηθούμε πρέπει πρώτα να πεθάνουμε. Όχι, ευχαριστώ. Παρά την απέραντη αυτή ανάγκη για αγάπη, δεν είμαι διατεθειμένη να πεθάνω για να αγαπηθώ από σένα." Ερωτας και Φιλία ....
Οριάνα Φαλάτσι 29 Ιουνίου 1929 – 15 Σεπτεμβρίου 2006

Κρέπες με Κοτόπουλο


http://www.agrotikabook.gr/%CE%BA%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%BF%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF

Κρέπες με Κοτόπουλο

ΥΛΙΚΑ
ΑΛΑΤΙ
.150 γρ. για όλες τις χρήσεις ΑΛΕΥΡΙ
.3 ΑΥΓΑ
.150 γρ. ΓΑΛΑ
.350 γρ. τριμμένη ΓΡΑΒΙΕΡΑ
.Το στήθος (χωρίς πέτσα και κόκαλα) από 1 ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
.100 γρ. ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
.1 κουταλιά ψιλοκομμένος ΜΑΪΝΤΑΝΟ
.200 γρ. + 3 κουταλιές ΝΕΑ ΦΥΤΙΝΗ
.ΠΙΠΕΡΙ
.4 φρέσκα ψιλοκομμένα ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
.1 ΚΥΒΟ KNORR ΑΓΡΟΚΗΠΟΣ ΜΕ ΖΩΜΟ ΚΟΤΑΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Παρασκευή Κρέπας
-Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μία λεκάνη, μετά το αραιώνετε σιγά-σιγά με το γάλα.
-Χτυπάτε τα αυγά και τα προσθέτετε.
-Αλατοπιπερώνετε ανάλογα.
-Βάζετε τον χυλό για τις κρέπες στο ψυγείο να μείνει τουλάχιστον 1 ώρα.
-Στη συνέχεια λειώνετε ελάχιστη ΝΕΑ ΦΥΤΙΝΗ σ΄ ένα τηγάνι αντικολλητικό (TEFFAL) και ρίχνετε 1-2 κουταλιές της σούπας απ’ το μίγμα κουνώντας ώστε να πάει σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού.
-Αφήνετε την κρέπα να ψηθεί σε μέτρια φωτιά γυρίζοντάς την και απ’ τις δύο πλευρές.
-Συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο, ώστε να τελειώσει το μίγμα.
-Έτσι οι κρέπες είναι έτοιμες για να τις γεμίσετε

-Βράζετε το κοτόπουλο, το στραγγίζετε και ψιλοκόβετε το στήθος του.
-Έπειτα παρασκευάζετε την μπεσαμέλ ως εξής:
-Βάζετε σε μία κατσαρόλα 150γρ. ΝΕΑ ΦΥΤΙΝΗ να κάψει, σε σιγανή φωτιά και προσθέτετε το στήθος του κοτόπουλου, τον μαϊντανό, 150γρ. γραβιέρα, τον ζωμό του κοτόπουλου, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά.
-Κατόπιν γεμίζετε τις κρέπες ως εξής:
-Στη μέση και προς τα άκρα κάθε κρέπας βάζετε 1-2 κουταλιές από το παραπάνω μίγμα.
-Διπλώνετε και τις βάζετε σε ένα πυρέξ ή ταψί που το έχετε αλείψει με λίγη ΝΕΑ ΦΥΤΙΝΗ και την υπόλοιπη γραβιέρα σε μέτριο φούρνο για 15 λεπτά περίπου


inout.gr

10 λόγοι για ένα μικρό ταξίδι με ποδήλατο!

http://www.back-to-nature.gr/2013/04/10_26.html

10 λόγοι για ένα μικρό ταξίδι με ποδήλατο!

Ανεβείτε στη σέλα του ποδηλάτου και κάντε μια μικρή εκδρομή ανάμεσα στα μονοπάτια και τη φύση… που θα σας μείνει σίγουρα αξέχαστη! Για μια εμπειρία που «αναδύεται» από σκηνές ταινίας, απομακρυνθείτε από τα λεωφορεία ή το αυτοκίνητο και δοκιμάστε να ποδηλατήσετε μέχρι τη θάλασσα ή το κοντινό βουνό μαζί με τη σκηνή σας.

Οι παρακάτω λόγοι θα σας πείσουν ότι το ποδήλατο μπορεί να σας προσφέρει το ταξίδι των ονείρων σας…
Ζήστε μια περιπέτεια σαν ένας σταρ του σινεμά
Ελάτε πιο κοντά στο παραμύθι, αγοράζοντας ένα ποδήλατο, ένα τουριστικό βιβλίο και άφθονο νερό. Διαλέξτε τα πιο όμορφα ποδηλατικά μονοπάτια μέσα στα δάση, τα μικρά χωριά και τις «κρυφές» παραλίες… και ανακαλύψτε ο,τι δεν μπορείτε να δείτε από το αυτοκίνητο! Άλλωστε, μέσα από το λεωφορείο δεν μπορείτε να έρθετε κοντά στη φύση.
Κάντε πετάλι… και «ψυχοθεραπεία» μαζί!
Το ποδήλατο λειτουργεί σαν ψυχοθεραπεία, αφού ανεβάζει τη διάθεση, μέσα από την απελευθέρωση ενδορφινών στον οργανισμό. Αν το μυαλό σας είναι γεμάτο σκέψεις, πάρτε το ποδήλατο και κάντε ένα μικρό ταξιδάκι, ώστε να σηκωθείτε επιτέλους από τον καναπέ και την τηλεόραση. Έτσι θα γεμίσετε ενέργεια και θετική αύρα.
Μειώστε υπερβολικά το κόστος του ταξιδιού
Το ποδήλατο δεν απαιτεί ούτε βενζίνη, ούτε εισιτήρια και ξενοδοχεία. Πάρτε τη σκηνή και το ποδήλατο σας και κατασκηνώστε κάτω από μια σκιά ή στην παραλία. Αρκεί να αφήσετε στο γκαράζ το αμάξι σας για μια εβδομάδα… και θα δείτε τη διαφορά στο πορτοφόλι σας. Το μόνο κόστος σας, με άλλα λόγια, στο ταξίδι θα είναι το φαγητό και η διασκέδαση σας.
Περάστε καταστάσεις γεμάτες εκπλήξεις, ειδικά το βράδυ
Ένας ποδηλάτης μπορεί ενώ στήνει τη σκηνή του, να γνωρίσει κάποιον και να καταλήξει το βράδυ σε ένα γάμο (Ουζμπεκιστάν) ή να ακολουθήσει ένα νεαρό σε ένα φοιτητικό πάρτι (Ιαπωνία). Χωρίς εισιτήρια αεροπλάνου ή λεωφορείου, οι εκπλήξεις απογειώνουν το ταξίδι. Άλλωστε, πολλοί φιλοξενούνται ανά τον κόσμο σε ζεστά σπίτια, χωρίς κανένα αντάλλαγμα!
Ζήστε την ελευθερία του ταξιδιού… μέσα από την ποδηλασία!
Με το ποδήλατο μπορείτε να πάτε όπου θέλετε, όποτε θέλετε. Ξεχάστε τη φράση: «Το λεωφορείο είναι γεμάτο» και τροποποιήστε τη διαδρομή σας, όπως ακριβώς την ονειρευόσασταν. Όταν θέλετε να κάνετε στάση, αρκεί απλά να σταματήσετε το πετάλι και να απολαύσετε τη θέα. Εκεί βρίσκεται και η ελευθερία του ποδηλάτου…
Ποδηλατήστε για την υγεία και την ομορφιά σας
Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα όμορφο και υγιές σώμα, χωρίς περιττά κιλά και μειωμένη αρτηριακή πίεση, τότε θα κάνετε πετάλι. Ένα μικρό ταξίδι με το ποδήλατο θα σας κρατήσει σε φόρμα και θα βοηθήσει στην καλή υγεία σας. Ακόμα και οι βόλτες γύρω από την πόλη είναι ικανές να αλλάξουν εντελώς την εικόνα σας.
Βοηθήστε και εσείς… στο οικολογικό αποτύπωμα!
Αφήστε την Γη να «αναπνεύσει» και προτιμήστε τα ταξίδια με το οικολογικό ποδήλατο σας. Έτσι, θα μειώσετε τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και τις εκπομπές αερίων του Θερμοκηπίου. Να θυμάστε ότι όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι για την υπερθέρμανση του πλανήτη… και η ποδηλασία μπορεί να μας λυτρώσει!
Έρχεστε πιο κοντά με τους ανθρώπους, όταν είστε στο δρόμο
Πάρτε για μια εβδομάδα τη δημόσια συγκοινωνία και στη συνέχεια ανεβείτε στο ποδήλατό σας. Αμέσως, θα καταλάβετε ότι η επαφή με τους ανθρώπους είναι εντελώς διαφορετική. Τις περισσότερες φορές, ο ποδηλάτης προκαλεί θετικές αντιδράσεις, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη εξήγηση, και «ανοίγει» εύκολα τις καρδιές του κόσμου.
Γίνεστε «ένα» με την υπόλοιπη ομάδα ποδηλατών
Διάφορες ομάδες ποδηλατών στην Ελλάδα γίνονται σαν μια οικογένεια κατά τη διάρκεια ενός μικρού ταξιδιού! Το ποδήλατο αποτελεί μια λατρεία και οι ομοϊδεάτες συνδέονται μεταξύ τους από τα πρώτα 10 λεπτά. Στηρίζουν ο ένας τον άλλον και αλληλεπιδρούν ακόμα και από το διαδίκτυο. Με άλλα λόγια, εκεί μπορείτε να βρείτε μια νέα παρέα…

Ξεπεράστε τα όρια σας και νιώστε «σαν Θεός»
Στην αρχή, τα 6 χλμ ποδήλατο φαίνονται ακατόρθωτα, αλλά στη συνέχεια γίνονται κομμάτι της καθημερινότητας. Το σώμα σκληραίνει, οι μύες αναπτύσσονται και αμέσως γεμίζετε αυτοπεποίθηση. Μια διαδρομή που περνά από χωματόδρομους μπορεί να σας κουράσει, αλλά σίγουρα θα απογειώσει τη ψυχική σας δύναμη.

Σαν σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου 1977

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!
Φωτογραφία: Σαν σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου 1977 

Πέθανε η Ελληνίδα υψίφωνος Μαρία Κάλλας.

Η Μαρία Κάλλας πέρασε στην αιωνιότητα στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 στο Παρίσι. Η κηδεία της έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου και, αφού το σώμα της αποτεφρώθηκε όπως επιθυμούσε, την άνοιξη του 1979 η τέφρα της σκορπίστηκε στο Αιγαίο.
https://www.youtube.com/watch?v=TYl8GRJGnBY
Σαν σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου 1977

Πέθανε η Ελληνίδα υψίφωνος Μαρία Κάλλας.

Η Μαρία Κάλλας πέρασε στην αιωνιότητα στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 στο Παρίσι. Η κηδεία της έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου και, αφού το σώμα της αποτεφρώθηκε όπως επιθυμούσε, την άνοιξη του 1979 η τέφρα της σκορπίστηκε στο Αιγαίο.
https://www.youtube.com/watch?v=TYl8GRJGnBY

Σήμερα...



ερωτικό ποίημα (690 πχ)


Μυθικη Αναζητηση.
Αρχίλοχος: ερωτικό ποίημα (690 πχ).
Ο Αρχίλοχος, ο αρχαιότερος λυρικός ποιητής της Ευρώπης γεννημένος στην Πάρο έγραφε γύρω στο 690πχ:
"Εγώ τόσα της έλεγα και τη παρθένα πήρα.
Τη πλάγιασα σιγά-σιγά στα χόρτα τ” ανθισμένα,
τύλιξα το γυμνό κορμί στη μαλακή μου χλαίνη,...http://mythiki-anazitisi.blogspot.gr/2013/09/blog-post.html

Ὅρκος Ἑλλήνων στὶς Πλαταιές


 
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομαInto the Battle lines....
Ὅρκος Ἑλλήνων στὶς Πλαταιές:

Οὐ ποιήσομαι περὶ πλειονος τὸ ζῆν τῆς ἐλευθερίας. Οὐδὲ ἐγκαταλείψω τοὺς ἡγεμόνας, οὔτε ζῶντας, οὔτε ἀποθανόντας. ἀλλὰ τοὺς ἐν τῇ μάχῃ τελευτήσαντας τῶν συμμάχων ἁπάντας θάψω. καὶ κρατήσας τῷ πολέμῳ τοὺς βάρβαρους,τῶν μὲν μαχεσαμένων ὑπὲρ τῆς Ἑλλάδος πόλεων οὐδεμίαν ἀνάστατον ποιήσω. τὰς δὲ τὰ τοῦ βάρβαρου προελομένας ἅπασας δεκατεύσω. καὶ τῶν ἱερῶν ἐμπρησθέντων καὶ καταβληθέντων ὑπὸ τῶν βάρβαρων οὐδὲν ἀνοικοδομήσω παντάπασιν. ἀλλὰ ὑπόμνημα τοῖς ἐπιγιγνομένοις ἐάσω καταλείπεσθαι τῆς τῶν βάρβαρων ἀσεβείας.

Δὲν θὰ ἐκλάβω ὡς πολυτιμότερη τὴ ζωὴ ἀπὸ τὴν ἐλευθερία. οὔτε θὰ ἐγκαταλείψω στὴ μάχη κανέναν ἀπὸ τοὺς ἡγέτες μας, οὔτε ζωντανό, μὰ οὔτε καὶ νεκρό. ἀλλὰ καὶ τοὺς πεσόντες στὴ μάχη ἀπὸ τοὺς συμμάχους μας ὅλους θὰ ἐνταφιάσω. καὶ ἀφοῦ ἐπικρατήσουμε στὸν πόλεμο κατὰ τῶν βάρβαρων, ἀπὸ τὶς πόλεις ποὺ ἔδωσαν μάχη ὑπὲρ τῆς Ἑλλάδος καμία νὰ μὴν καταστρέψω. ὅσες ὅμως στὴ μάχη συνετάχθησαν μὲ τοὺς βάρβαρους ὅλες νὰ ἀποδεκατίσω. καὶ ἀπὸ τοὺς ναοὺς ποὺ πυρπολήθηκαν καὶ κατεδαφίστηκαν ἀπὸ τοὺς βαρβάρους, κανέναν καθόλου νὰ μὴν ανοικοδομήσω. ἀλλὰ ὡς ὑπενθύμιση στὶς ἐπερχόμενες γενεὲς νὰ ἐπιτρέψω νὰ ἀφεθοῦν, τῆς τῶν βάρβαρων ἀσεβείας.

Το καλαμπόκι φύλακας άγγελος των ματιών μας

http://www.agrotikabook.gr

Το καλαμπόκι φύλακας άγγελος των ματιών μας και όχι μόνο

Κυρ, 2013-09-15 19:45
Οι υπαίθριοι «καλαμποκάδες», που το χειμώνα μετατρέπονται σε καστανάδες, είναι μια εικόνα συνυφασμένη με το καλοκαίρι. Το ψητό καλαμπόκι από το δρόμο άλλωστε είναι κάτι που οι περισσότεροι έχουμε δοκιμάσει.
Αποτελεί ένα πολύ υγιεινό σνακ, χαμηλών θερμίδων, αφού δεν χρειάζεται κάποια λιπαρή ύλη για να ψηθεί. Ένα μετρίου μεγέθους καλαμπόκι ψητό μπορεί να έχει από 100 μέχρι 150 θερμίδες. Γενικότερα όμως το καλαμπόκι αποτελεί ένα εξαιρετικά υγιεινό τρόφιμο, καθώς περιέχει πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά συστατικά, μέταλλα και ίνες.
Αποτελεί μιας από τις καλύτερες τροφές για την ενίσχυση της μνήμης. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε θειαμίνη, μια βιταμίνη απαραίτητη για τη σύνθεση της ακετυλοχολίνης. Η εν λόγω ουσία είναι απαραίτητη για την λειτουργία της μνήμης και έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης και νοσήματα όπως νόσο Alzheimer.
Παράλληλα, αποτελεί από τις καλύτερες πηγές λουτείνης και ζεαξανθίνης, δυο καροτενοειδών που προστατεύουν τα μάτια μας από την ακτινοβολία. Έρευνες αποδίδουν σε αυτά τα δύο συστατικά προστατευτική δράση έναντι οφθαλμικών διαταραχών όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Γενικότερα στο καλαμπόκι θα βρούμε υψηλά ποσά φυτικών ινών, που συμβάλλουν στην βέλτιστη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Ακόμη περιέχει βιταμίνη C και πολλές βιταμίνες συμπλέγματος Β.
neadiatrofis.gr

γαλακτομπούρεκο

Χωριό.
Φωτογραφία: Δύο φλιτζάνια ζάχαρη
Κι ένα για σιμιγδάλι
Κανέλα, γάλα και αυγά
Και κρούστα που θα σπάει! 

Το ποιηματάκι μας είναι εμπνευσμένο από τη σημερινή ημέρα, τη #γιορτή του Ζαχαρία και της Ζαχαρούλας! 
Να είναι οι μέρες σας τόσο #γλυκές, όσο και το #γαλακτομπούρεκο που σας φτιάξαμε! Μοιραστείτε τη #γλύκα!
http://www.minervahorio.gr/el/recipe/galaktompoureko/
Δύο φλιτζάνια ζάχαρη
Κι ένα για σιμιγδάλι
Κανέλα, γάλα και αυγά
Και κρούστα που θα σπάει!

Το ποιηματάκι μας είναι εμπνευσμένο από τη σημερινή ημέρα, τη #γιορτή του Ζαχαρία και της Ζαχαρούλας!
Να είναι οι μέρες σας τόσο #γλυκές, όσο και το #γαλακτομπούρεκο που σας φτιάξαμε! Μοιραστείτε τη #γλύκα!
http://www.minervahorio.gr/el/recipe/galaktompoureko/

Σερ Αλεξάντερ Φλέμινγκ

Bigbook.gr.

Synthetic Production of Penicillin TR1468 crop.jpg15 Σεπτεμβρίου 1928: Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη. Ο Σερ Αλεξάντερ Φλέμινγκ (Alexander Fleming, 6 Αυγούστου 1881 – 11 Μαρτίου 1955) ήταν Σκωτσέζος βιολόγος και φαρμακολόγος, που ασχολήθηκε ερευνητικά με τη βακτηριολογία, την ανοσολογία και τη χημειοθεραπεία. 
Είναι πολύ γνωστός για την ανακάλυψη του πρώτου αντιβιοτικού, της πενικιλλίνης, το 1928, για την οποία και πήρε το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1945 μαζί με τους Φλόρεϋ και Τσέιν. 
Μια άλλη σημαντική ανακάλυψή του είναι αυτή του ενζύμου λυσοζύμης, το 1922.

http://el.wikipedia.org/wiki/Αλέξανδρος_Φλέμινγκ

Δημοφιλείς αναρτήσεις