Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Τα χαϊκού μιας μέρας κ μιας νύχτας


Τα χαϊκού μιας μέρας κ μιας νύχτας
Xάικου είναι ένα σύντομο ποίημα με καθορισμένα όρια που ωθεί την ποιητική έκφραση σε τέτοια πυκνότητα, λιτότητα και αφαιρετική διαύγεια ώστε να συμπυκνώνει το νόημα του κόσμου στο σύμπαν των 17 συλλαβών. Ποιητικός ιμπρεσιονισμός μέσω της δύναμης της εικόνας , αίσθηση στιγμής(έννοια του χρόνου), ένωση με τη φύση και την πνευματικότητα. ‘’ Εδώ, στο ποίημα του ανατέλλοντος ηλίου, βασιλεύει η διαφάνεια μέσω του υπαινιγμού, η σαφήνεια μέσω της αφαίρεσης, η αμεσότητα της ζωής και της φύσης (στην αέναη κίνηση και σχέση τους) μέσω της ποιητικής εικόνας που, αν και μερική, ολοκληρώνει το ολόκληρο, το καθ' όλου του κόσμου’’, κατά τον Ηλία Μέλιο.
Πιστή στη μακραίωνη παράδοση των χαϊκού, η Ρένα Πετροπούλου-Κουντούρη, σε μια μέρα και σε μια νύχτα, εξετάζει τον ανθρώπινο βίο, στοχεύοντας στη συνθηκολόγηση με το αναπόφευκτο. Τα ερωτήματα, παρ’ όλη τη συνθηκολόγηση, εξακολουθούν να τίθενται, με τον ακαριαίο τρόπο του χαϊκού. Με κρατάς απ’ το χέρι. Δε μετάνιωσα που περίμενα χρόνια * * * * Δεν μυρίζει πια, το νυχτολούλουδό μου. Είναι θλιμμένο. * * * * Αχ ουρανέ μου, ντύσου μ’ εκείνο το μπλε της προσδοκίας * * * Τα βήματά σου, σαν πέταλα λουλουδιού ξεδιπλώνονται * * * * Μέρες και νύχτες γερνώ περιμένοντας τον ερχομό σου* * * *Συρματόπλεγμα, δεν έχει η αγάπη. Φτερούγες έχει.* * * * Η νύφη γέρνει. Πάει αλλού να δέσει το σανδάλι της.
( από Ρένα Πετροπούλου )

ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ - Δημοτικό Αρμένων Ρεθύμνου.

 

ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ - Δημοτικό Αρμένων Ρεθύμνου. 

- ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους.

To Δημοτικό Σχολείο Αρμένων σε συνεργασία με το Κινηματογραφικό Εργαστήρι Χανίων, παρουσιάζει το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ "λουλούδια σπασμένα". 
Το ντοκιμαντέρ αφορά στην ανακάλυψη του Υστερομινωικού Νεκροταφείου Αρμένων στο Ρέθυμνο.

Πανελλήνια Ημέρα των Προσφύγων 5/4

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=222871&catID=3

Πανελλήνια Ημέρα των Προσφύγων













Από το 1994 καθιερώθηκε η 5η Απριλίου ως «Πανελλήνια Ημέρα των Προσφύγων». Η πρωτοβουλία ανήκε σε Ελληνικές μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στο Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων της Εκκλησίας της Ελλάδας, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και του Γραφείου της Αθήνας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Για την Ελλάδα η ημέρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία. Η προσφυγιά και οι εθνικές «εκκαθαρίσεις» έχουν «εγγραφεί» στην ταυτότητα του σύγχρονου ελληνισμού. Όπως το 1922, όταν 1,5 εκατομμύριο Έλληνες πρόσφυγες -όσοι επέζησαν από τα πογκρόμ που πραγματοποίησε ο τούρκικος εθνικισμός- από την Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη ήρθαν πρόσφυγες στον ελεύθερο βαλκανικό νότο.

H χώρα μας είναι από τις λίγες χώρες του κόσμου με τόσο μεγάλο ποσοστό προσφύγων και προσφυγογενών.

ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Ο Απόλλωνας δεν πωλείται!

http://tothermometro.blogspot.gr/2013/04/blog-post_3.html

Ο Απόλλωνας δεν πωλείται!

Εξαιρείται της συμφωνίας για τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης…
Ο  Απόλλωνας δεν πωλείται!

Ο «Αστέρας» πωλείται, όχι όμως και τα αρχαία του. Πρόκειται για το  σημαντικό  ιερό του  Απόλλωνα Ζωστήρα,  το  οποίο βρίσκεται στην πλαζ του  ξενοδοχείου  της Βουλιαγμένης -κυριολεκτικά  μέσα στην  άμμο- ένας  εξαιρετικός  ναός  με  μεγάλη ιστορία, ο  οποίος  μάλιστα  έχει  αναστηλωθεί.  Σε  κάθε  περίπτωση  ωστόσο  και  σύμφωνα  με τον Αρχαιολογικό  Νόμο η  πώληση του  ξενοδοχειακού συγκροτήματος  δεν  περιλαμβάνει  και τις αρχαιότητες που βρίσκονται στην  έκτασή  του,  διότι  αυτές  ανήκουν στο  ελληνικό κράτος. Αλλωστε στην προκειμένη  περίπτωση  ο  ναός βρίσκεται στον αιγιαλό,  δεν  είναι  καν δηλαδή, σε ιδιωτικό  χώρο. Αλλού  βρίσκονται όμως τα  προβλήματα:

  Το  θέμα της  επίσκεψης του  ιερού  είναι  ένα ζήτημα που  δεν  έχει επιλυθεί, καθώς η μοναδική  είσοδος  που  υπάρχει,  είναι  αυτή του  συγκροτήματος. Αλλη είσοδος,  ειδικά για τον ναό δεν κατέστη δυνατόν να γίνει, με το επιχείρημα  ότι λόγω  της  θέσης  του, ένας ανεξάρτητος διάδρομος θα διχοτομούσε  την  πλαζ.
 Αλλά  και οι  ... καμπάνες του ξενοδοχείου  έχουν αρχαία. Βρέθηκαν  όταν  γίνονταν εργασίες για  την ανακαίνισή  τους και  σήμερα περικλείονται στον μικρό αύλειο χώρο  καθεμιάς! Πρόκειται για κτίσματα της κλασικής  εποχής, τα  οποία είχαν κατασκευαστεί επάνω σε  μία πρωτοελλαδική  εγκατάσταση  της 3ης  π.Χ. χιλιετίας. Δεν μπορεί να πει κανείς φυσικά, ότι πρόκειται για  μοναδικά  ευρήματα, απλώς κάποια  κατάλοιπα  είναι, έχει όμως  σημασία το γεγονός,  ότι  τελικά οι άνθρωποι όσοι αιώνες κι αν περάσουν,ξέρουν να εκτιμούν την ομορφιά του περιβάλλοντος.
 Στην προκειμένη περίπτωση  ο  ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα  που  ανακαλύφθηκε το 1924  από  παιδιά  του ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης που έπαιζαν, σκάβοντας στην παραλία υπήρξε το ιερό του αρχαίου δήμου των Αιξωνίδων Αλών, ο οποίος κάλυπτε τις σημερινές περιοχές της Βούλας και της Βουλιαγμένης. Ο ναός κτίσθηκε τον 6ο  π.Χ. αιώνα και  η  σημασία  του  έγκειτο στο  γεγονός,  ότι από  εκεί αναχωρούσαν τα  πλοία  με προσκυνητές για την Δήλο,   το κατ΄εξοχή  ιερό του  Απόλλωνα. Γι΄ αυτό  και  τελούνταν τα  Ζωστήρια,  η  ετήσια γιορτή των Αλαιέων  κατά την  οποία  η Αττική ανανέωνε τα  δικαιώματά  της επί  της  ιεράς  νήσου της Δήλου.
 
Θερμοῦ Μαρία γιὰ τὸ tovima.gr

ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑΣ

http://www.agioritikovima.gr/cook-gen/2998-untagi-kai-it

ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑΣ

15Επιμέλεια: Κυριάκος Διαμαντόπουλος Η Φανουρόπιτα, είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου Φανουρίου και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία.
Σίγουρα είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών (κυρίως από το γυναικείο φύλλο και το όνομά του έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων) και δεν νομίζουμε ότι υποκρύπτει κάτι το αντικανονικό ή το άσχημο. Άλλωστε αν επρόκειτο για κάτι το οποίο αλλοίωνε την λατρευτική τάξη και ήταν αντίθετο με την εκκλησιαστική μας παράδοση, η εκκλησία είχε τον χρόνο και τον τρόπο να το διορθώσει και να το αποτρέψει.

Η παράδοση λέει ότι η Μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή. Ήταν σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν πολύ σκληρά και απάνθρωπα. Μάλιστα για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά η κακία της δεν τον άφησε.

Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή γλυκές πίτες (Φανουρόπιτες) και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά, με τη σύσταση να κάνουμε το Σταυρό μας και να ευχηθούμε να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Θεός σχωρεσ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου». Την Φανουρόπιτα δεν την χαράσσουμε. Το πρώτο χάραγμα το κάνει ο Ιερέας στην εκκλησία, σχηματίζοντας ένα Σταυρό, όταν διαβάζει τις πίτες.

Συνταγή Φανουρόπιτας:

Υλικά
6 φλυτζάνια αλεύρι
2 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ
2 φλυτζάνια ζάχαρη
2 φλυτζάνια σταφίδες
1 φλυτζάνι λάδι
Χυμό από 5 πορτοκάλια
1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
Ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλιά κανελλογαρύφαλλο

Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το λάδι και το χυμό πορτοκαλιού.
Μετά σιγά σιγά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά. Όταν κρυώσει αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Προτάσεις για πασχαλινή διακόσμηση 2013


 
 
Προτάσεις για πασχαλινή διακόσμηση 2013
Αν έχετε το πλεονέκτημα ενός τζακιού μέσα στο σπίτι σας τότε οι συγκεκριμένες προτάσεις για πασχαλινή διακόσμηση είναι για εσάς!

Το Πάσχα σιγά, σιγά πλησιάζει και καλό θα είναι να ξεκινήσουμε να παίρνουμε μερικές ιδέες για το πώς θα μπορούσαμε να διακοσμήσουμε το σαλόνι μας με πασχαλινό θέμα.

Αρχικά λοιπόν, αυτό που αξίζει να κάνει κανείς σαν πρώτο βήμα είναι να ξεκινήσει με μια ανοιξιάτικη διακόσμηση. Μιας και έχουμε ακόμα περίπου ένα μήνα μέχρι το Πάσχα τα έντονα χρώματα είναι η αρχή για μια πασχαλινή διακόσμηση.

Φρέσκα λουλούδια, ανοιχτόχρωμες κουρτίνες, χαλιά με έντονα χρώματα (όχι πολύ ζεστά χαλιά αλλά κυρίως καλοκαιρινά).

Σαν δεύτερο βήμα, αυτό μπορεί να γίνει όταν το Πάσχα θα είναι μόνο λίγες μέρες μακρυά, μπορείτε να γεμίσετε το σαλόνι σας με πασχαλινά αυγά (αληθινά και μη) σε διάφορα χρώματα, στεφάνια διακοσμημένα με λουλούδια και φυσικά όμορφες χειροτεχνίες που θα λένε “Καλό Πάσχα” ή “Happy Easter”. Η επιλογή δική σας!

Οπλιστείτε λοιπόν με ευχάριστη διάθεση, ξεκινήστε τη διακόσμηση του σαλονιού σας με ανοιξιάτικη διάθεση και τελειώστε με πασχαλινή διακόσμηση λίγο πριν το Πάσχα.

homeguide.gr

ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΧΙΟΥΖ


ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΧΙΟΥΖ (24 Δεκεμβρίου 1905 - 05 Απριλίου 1976)
O Χάουαρντ Χιουζ ήταν ο γιος ενός Τεξανού εφευρέτη. Στα 18 του χρόνια κληρονόμησε το 75% της εταιρίας "Hughes Tool Company". Μετακόμισε στο Λος Άντζελες και έγινε παραγωγός του Χόλυγουντ. Παρήγαγε τα φιλμ "Hell's Angels", ("Άγγελοι της Κόλασης") το 1930 και το "Scarface" ("Ο Σημαδεμένος") το 1932. Ήταν ιδιοκτήτης της RKO Pictures από το 1948 μέχρι το 1955. Απασχολήθηκε με την αεροπλοΐα και σχεδίασε διαφορά αεροπορικά σκάφη.

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επεκτάθηκε στα ηλεκτρονικά και στην δημιουργία των καζίνων του Λας Βέγκας. Χαρακτηριζόμενος ψυχωτικός και μεγαλομανής μεγιστάνας, έπασχε από ψυχαναγκασμό (OCD, Obsessive Compulsive Disorder) και είχε επεισόδια κατά την διάρκεια της ζωής του. ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

ἓνα ἀπὸ τὰ πιὸ γνωστὰ ἐπιγράμματα


 
Ὁ Σιμωνίδης ὁ Κεῖος (556 π.Χ.-469 π.Χ.), μετὰ τὴ μάχη τῶν Θερμοπυλῶν (480 π.Χ.), ἒγραψε ἓνα ἀπὸ τὰ πιὸ γνωστὰ ἐπιγράμματα, ὃπου σύμφωνα μὲ τὸν Ἡρόδοτο, λέει τὰ πάρακατω:
Ὦ ξεῖν', ἀγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ὅτι τῇδε
κείμεθα, τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι.

(Ὦ ξένε, νὰ ἀναγγέλεις στοὺς Λακεδαιμόνιους ὃτι ἐδῶ
ταφήκαμε, ὑπακούοντας στὰ προστάγματά τους).

Φωτογραφία ἀπὸ http://www.hellenica.de/Griechenland/Biographie/GR/Leonidas.html

Απίθανη diy παλετοκατασκευή


 
Απίθανη diy παλετοκατασκευή τραπεζάκι με καρέκλες για τον κήπο ή το μπαλκόνι σας
Η άνοιξη μπήκε για τα καλά στην ζωή μας, και σιγά σιγά οι μέρες θα γίνονται όλο και πιο ζεστές, και η ανάγκη μας να περνάμε περισσότερες ώρες στο κήπο ή το μπαλκόνι μας, θα είναι όλο και μεγαλύτερη.

Σήμερα λοιπόν έχουμε βρεί μια απίθανη diy κατασκευή από παλέτες, τραπεζάκι με 4 καρέκλες για τον κήπο ή το μπαλκόνι σας. Μια ιδιαίτερα όμορφη ιδέα που θα δώσει ομορφιά και λειτουργικότητα στο μέρος που θα το χρησιμοποιήσετε.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι παλέτες, μερικά εργαλεία όπως τρυπάνι και σφυρί, βίδες, γυαλόχαρτα και χρώματα. Μια κατασκευή που μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα Σαβατοκύριακο, αλλα θα διακοσμεί τον κήπο ή το μπαλκόνι σας για αρκετά χρόνια.

Η κατασκευή είναι αρκετά απλή, γιαυτό θα αφήσουμε τις εικόνες να μιλήσουν από μόνες τους. Αν όμως θέλετε περισότερες λεπτομέριες μπορείτε να επισκευτείτε το brit.co και να δείτε πιο αναλυτικά τι χρειάζετε.

Καλη επιτυχία σε όσους προσπαθήσουν αυτό το έργο…και περιμένουμε τις δικές σας κατασκευές από παλέτες.

texnotropieskaidiakosmisi.
com

Γ ΣΕΦΕΡΗΣ Τὸ φύλλο τῆς λεύκας


Γ ΣΕΦΕΡΗΣ Τὸ φύλλο τῆς λεύκας

Ἔτρεμε τόσο ποὺ τὸ πῆρε ὁ ἄνεμος
ἔτρεμε τόσο πῶς νὰ μὴν τὸ πάρει ὁ ἄνεμος
πέρα μακριὰ
μιὰ θάλασσα
πέρα μακριὰ
ἕνα νησὶ στὸν ἥλιο
καὶ τὰ χέρια σφίγγοντας τὰ κουπιὰ
πεθαίνοντας τὴν ὥρα ποὺ φάνηκε τὸ λιμάνι
καὶ τὰ μάτια κλειστὰ
σὰ θαλασσινὲς ἀνεμῶνες.

Ἔτρεμε τόσο πολὺ
τὸ ζήτησα τόσο πολὺ
στὴ στέρνα μὲ τοὺς εὐκαλύπτους
τὴν ἄνοιξη καὶ τὸ φθινόπωρο
σ᾿ ὅλα τὰ δάση γυμνὰ
θεέ μου τὸ ζήτησα.

Οἱ δέκα Νόμοι τοῦ Σόλωνος


Οἱ δέκα Νόμοι τοῦ Σόλωνος
1. Καλοκἀγαθίαν ὅρκου πιστοτέραν ἔχε (Τὴν καλοκαγαθία νὰ θεωρῇς πιὸ ἂξιόπιστη ἀπὸ τὸν ὃρκο)
2. Μὴ ψεύδου (Νὰ μὴν ψεύδεσαι)
3. Τὰ σπουδαῖα μελέτα (Τὰ σημαντικὰ νὰ μελετᾶς)
4. Φίλους μὴ ταχὺ κτῶ· οὓς δ᾽ ἂν κτήσῃ μὴ ἀποδοκίμαζε (Μὴν κάνῃς φίλους βιαστικά· καὶ αὐτοὺς ποὺ ἒχεις μὴν τοὺς ἀποδοκιμάζῃς)
5. Ἂρχε πρῶτον μαθὼν ἄρχεσθαι (Πρῶτα μαθαίνῃς νὰ κυβερνιέσαι καὶ μετὰ νὰ κυβερνᾶς)
6. Συμβούλευε μὴ τὰ ἥδιστα, ἀλλὰ τὰ ἄριστα (Νὰ μὴν συμβουλεύεσαι τὰ εὐχάριστα, ἀλλὰ τὰ καλλίτερα)
7. Νοῦν ἡγεμόνα ποιοῦ (Κᾶνε τὸ νοῦ σου κυρίαρχο)
8. Μὴ κακοῖς ὁμίλει (Νὰ μὴ συναναστρέφεσαι κακοὺς ἀνθρώπους)
9. Θεοὺς τίμα (Νὰ τιμᾷς τοὺς Θεούς)
10. Γονέας αἰδοῦ (Νὰ εἶσαι σεμνὸς στοὺς γονεῖς)

Γ. ΡΙΤΣΟΣ "Πρωινό άστρο" απόσπασμα

 
 
 
Γ. ΡΙΤΣΟΣ "Πρωινό άστρο" απόσπασμα

“… Ένα καροτσάκι
τέσσερις Απρίληδες το σέρνουν
στο στρατί – στρατί του γαλαξία,
τέσσερις Απρίληδες με σέρνουν
μες στον ουρανό.

Μια κουνουπιέρα
τούλινο καραβάκι
οι ανάσες των πουλιών, των αστεριών
παίρνουν το καραβάκι
καταμεσίς στον ωκεανό
-πού πάμε, κοριτσάκι;

Μεγάλος που ‘ναι ο κόσμος,
μεγάλος, τι μεγάλος-

Τέσσερις τοίχοι
ένα παιδάκι
μια μητέρα
οι στίχοι
ένα καροτσάκι-
μην τρέχεις,
πώς να σε φτάσω;

Δεν έχει τοίχους η χαρά
δεν έχει χώρισμα η αγάπη…”


ΠΙΝΑΚΑΣ - George Smith "Spring Flowers"

καθαριστικό για τα τζάμια


 
► DIY: καθαριστικό για τα τζάμια
Υγιεινό, οικολογικό και οικονομικό καθαριστικό για τα τζάμια σας.
Φτιάξτε μόνοι σας το συγκεκριμένο απορρυπαντικό, χωρίς χημικά και ανθυγιεινά υλικά. Θα χρειαστείτε προϊόντα που σίγουρα έχετε στο σπίτι σας, ένα μπουκαλάκι spray για να τοποθετήσετε το προϊόν και μία κούπα-μεζούρα, για να μετρήσετε τα υλικά.

Υλικά
1 κούπα λευκό ξύδι
1 κούπα νερό
¼ κούπας χυμό από φρέσκο lime
Αρωματικό λαδάκι (προαιρετικό)

Διαδικασία
Τοποθετήστε όλα τα υλικά μαζί στο μπουκάλι-spray. Αν θέλετε προσθέστε 4-5 σταγόνες από ένα αρωματικό λαδάκι για να μυρίζει ωραία το καθαριστικό σας. Ξεκινήστε να καθαρίζετε τα τζάμια σας.

jenny.gr

Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ Ο Απρίλης με τον Έρωτα


Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ

Ο Απρίλης με τον Έρωτα
χορεύουν και γελούνε,
Κι όσ' άνθια βγαίνουν και καρποί τόσ' άρματα Σα κλειούνε.
Λευκό βουνάκι πρόβατα κινούμενο βελάζει,
Και μες στη θάλασσα βαθιά ξαναπετιέται πάλι,
Κι ολόλευκο εσύσμιξε με τ' ουρανού τα κάλλη.
Και μες στης λίμνης τα νερά, οπ’ έφθασε μ' ασπούδα,
Έπαιξε με τον ίσκιο της γαλάζια πεταλούδα,
Που ευώδιασε τον ύπνο της μέσα στον άγριο κρίνο`
Το σκουληκάκι βρίσκεται σ' ώρα γλυκιά κι εκείνο.
Μάγεμα η φύσις κι όνειρο στην ομορφιά και χάρη,
Η μαύρη πέτρα ολόχρυση και το ξερό χορτάρι`
Με χίλιες βρύσες χύνεται, με χίλιες γλώσσες κραίνει`
Όποιος πεθαίνει σήμερα χίλιες φορές πεθαίνει.

Τρέμ' η ψυχή και ξαστοχά γλυκά τον εαυτό της.



ΠΙΝΑΚΑΣ - Francesco del Cossa, 1470 «April»

ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ (15 Ιανουαρίου 1929 - 4 Απριλίου 1968) «Έχω Ένα Όνειρο»


ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ (15 Ιανουαρίου 1929 - 4 Απριλίου 1968)
«Έχω Ένα Όνειρο»

.....Όμως υπάρχει κάτι που πρέπει να πω στο λαό μου, ο οποίος στέκεται στο κατώφλι που οδηγεί στο ανάκτορο της δικαιοσύνης. Στον αγώνα για να αποκτήσουμε τη νόμιμη θέση που μας ανήκει, δεν πρέπει να πέσουμε σε παράνομες και λανθασμένες πράξεις. Δεν πρέπει να ικανοποιήσουμε τη δίψα μας για ελευθερία, πίνοντας από το ποτήρι της πικρίας και του μίσους.

Πρέπει να διεξάγουμε τον αγώνα μας στο υψηλό επίπεδο της αξιοπρέπειας και της πειθαρχίας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η δημιουργική διαμαρτυρία μας να ολισθήσει στη σωματική βία. Συνεχώς θα πρέπει να ανυψωνόμαστε στα μεγαλόπρεπα ύψη, όπου θα αντιτάσσουμε τη δύναμη της ψυχής στη σωματική βία, με τη δύναμη της ψυχής. Η εξαιρετική μαχητικότητα, που διακατέχει την κοινότητα των Νέγρων, δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε δυσπιστία απέναντι σε όλους τους λευκούς, γιατί πολλοί από τους λευκούς αδελφούς μας, όπως δείχνει η παρουσία τους εδώ σήμερα, έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ελευθερία τους είναι αλληλένδετη με τη δική μας. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μόνοι.

Καθώς προχωρούμε πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα πορευόμαστε πάντα μπροστά. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Υπάρχουν κάποιοι που ρωτούν τους υποστηρικτές των αστικών ελευθεριών: «Πότε θα είστε ικανοποιημένοι;» Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι όσο τα κορμιά μας, βαριά από την κούραση του ταξιδιού, δεν μπορούν να βρουν κατάλυμα στα φτωχά μοτέλ των αυτοκινητόδρομων ή τα ξενοδοχεία των πόλεων. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι, όταν το μόνο που επιτρέπεται στο Νέγρο είναι η μετάβαση από ένα μικρότερο προς ένα μεγαλύτερο γκέτο. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι, όταν ο Νέγρος στο Μισισιπή δεν έχει δικαίωμα ψήφου και ο νέγρος της Νέας Υόρκης δεν έχει τι να ψηφίσει. Όχι, δεν είμαστε ικανοποιημένοι και δε θα ικανοποιηθούμε μέχρι «η Δικαιοσύνη να τρέχει σαν νερό και η Ηθική σαν χείμαρρος».
Απόσπασμα από τον ιστορικό του λόγο που εκφώνησε στις 28 Αυγούστου του 1963 σε μια ειρηνική συγκέντρωση, στην Ουάσινγκτον,παρουσία 250.000 ανθρώπων

Από «Έρημη Χώρα» (απόσπασμα)


Τ. ΈΛΙΟΤ «ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός»…
Από «Έρημη Χώρα» (απόσπασμα)

Ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός, γεννώντας
Μες απ' την πεθαμένη γη τις πασχαλιές, σμίγοντας
Θύμηση κι επιθυμία, ταράζοντας
Με τη βροχή της άνοιξης ρίζες οκνές.
Ο χειμώνας μάς ζέσταινε, σκεπάζοντας
Τη γη με το χιόνι της λησμονιάς, θρέφοντας
Λίγη ζωή μ' απόξερους βολβούς.
....
Ποιες ρίζες απλώνονται γρυπές, ποιοι κλώνοι δυναμώνουν
Μέσα στα πέτρινα τούτα σαρίδια; Γιέ του Ανθρώπου,
Να πεις, ή να μαντέψεις, δεν μπορείς, γιατί γνωρίζεις μόνο
Μια στοίβα σπασμένες εικόνες, όπου χτυπάει ο ήλιος,
Και δε σου δίνει σκέπη το πεθαμένο δέντρο, κι ο γρύλος ανακούφιση,
Κι η στεγνή πέτρα ήχο νερού. Μόνο
Έχει σκιά στον κόκκινο τούτο βράχο,
(Έλα κάτω από τον ίσκιο του κόκκινου βράχου).
Και θα σου δείξω κάτι διαφορετικό
Κι από τον ίσκιο σου το πρωί που δρασκελάει ξοπίσω σου
Κι από τον ίσκιο σου το βράδυ που ορθώνεται να σ' ανταμώσει
Μέσα σε μια φούχτα σκόνη θα σου δείξω το φόβο.
http://exbook3.blogspot.gr/

«Εσύ ‘σουνα Λαμπράκη η αιώνια Ελλάδα….» ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ"

lamprakhs

«Εσύ ‘σουνα Λαμπράκη η αιώνια Ελλάδα….» ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ"

 
Eίναι τόσο όμορφο να ζεις για την Eιρήνη, είναι τόσο μεγάλο να πεθαίνεις για την Eιρήνη»
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης γεννήθηκε σαν σήμερα στην Κερασίτσα Αρκαδίας, το 1912.

Έγραψαν γι αυτόν...
 
"Στο πρόσωπο του άξιου γιου της Ελλάδας Γρηγόρη Λαμπράκη, ζήτησαν να σκοτώσουν την ειρήνη, την λεβεντιά, την ανθρωπιά. Μα σκοτώνεται ποτέ ο ήλιος; Η Ελλάδα σύσσωμη είναι στο πόδι. Όχι για ταφή, μα για ανάσταση".
ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

«Έπεσε ο μέγας δρυς στη γης, σε μέγα αγώνα -
πουλιά και φύλλα στάθηκαν στον ουρανό
η Ελλάδα τον εκράτησε στα δυο της γόνα,
στο βαθυπόρφυρο του Μάη εσπερινό
κι ενώ από τους πόρους της η οργή της αίμα ιδρώνει,
τινάζεται όλη ανάμεσα στον άγιο λαό,
κι ολόρθη τον υψώνει, μεσιανό καδρόνι,
ψηλά, στο θόλο, στης Ειρήνης το ναό».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ Αθήνα, 27 Μάη 1963

Στον ήρωα Λαμπράκη
Σε φάγαν οι φασίστες σκύλοι, Ελλάδα,
με μάσκα ή χωρίς μάσκα, ξένοι, ντόπιοι.
Εσύ ’σουνα, Λαμπράκ’, η αιώνια Ελλάδα,
φως, αρετή, παλικαριά και πρώτος!
Χρόνια και χρόνια, Μάνα οι δουλεμπόροι
σε σούρνανε στη λάσπη και στη νύχτα.
Μα στα κόκαλα μέσα των παιδιώ σου
λαμπάδιαζεν η πάναγνη τιμή σου.
Τ’ άδικον αίμα του παλικαριού μας
κοκκίνισε πελάη, βουνά και κάμπους,
ανάστησε τ’ αρχαία σου μεγαλεία,
Μάνα – πατρίδα, Μάνα – ελευτερία.
Αθάνατε λαέ, της Ιστορίας
εσύ τα περασμένα κι αυριανά!
Δεν άφησες τον ήρωα να πεθάνει.
Απ’ τον τάφο του η νέα ζωή σου αρχίζει.
Όχι κλάμ’, αναστάσιμες καμπάνες
για τη μεγάλη της οργής σου νίκη.
Έδειξες στον οχτρό τη δύναμή σου,
ξέροντας ποιος και πούθε σε χτυπάει.
Κώστας Βάρναλης («Ελεύθερος Κόσμος»).
Στον ήρωα Λαμπράκη
Σε φάγαν οι φασίστες σκύλοι, Ελλάδα,
με μάσκα ή χωρίς μάσκα, ξένοι, ντόπιοι.
Εσύ ’σουνα, Λαμπράκ’, η αιώνια Ελλάδα,
φως, αρετή, παλικαριά και πρώτος!
Χρόνια και χρόνια, Μάνα οι δουλεμπόροι
σε σούρνανε στη λάσπη και στη νύχτα.
Μα στα κόκαλα μέσα των παιδιώ σου
λαμπάδιαζεν η πάναγνη τιμή σου.
Τ’ άδικον αίμα του παλικαριού μας
κοκκίνισε πελάη, βουνά και κάμπους,
ανάστησε τ’ αρχαία σου μεγαλεία,
Μάνα – πατρίδα, Μάνα – ελευτερία.
Αθάνατε λαέ, της Ιστορίας
εσύ τα περασμένα κι αυριανά!
Δεν άφησες τον ήρωα να πεθάνει.
Απ’ τον τάφο του η νέα ζωή σου αρχίζει.
Όχι κλάμ’, αναστάσιμες καμπάνες
για τη μεγάλη της οργής σου νίκη.
Έδειξες στον οχτρό τη δύναμή σου,
ξέροντας ποιος και πούθε σε χτυπάει.
Κώστας Βάρναλης («Ελεύθερος Κόσμος»).
 
«Εσύ ‘σουνα Λαμπράκη η αιώνια Ελλάδα….»
ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ"

Το Μυθιστόρημα των Τεσσάρων


Το Μυθιστόρημα των Τεσσάρων είναι ένα μυθιστόρημα που γράφτηκε το 1958 από τέσσερις εκπροσώπους της Γενιάς του ’30, τους Άγγελο Τερζάκη, Στράτη Μυριβήλη, Ηλία Βενέζη και Μ. Καραγάτση.

Εμπνευστής του μυθιστορήματος ήταν ο Γιάννης Μαρής και σύμφωνα με μαρτυρίες οι συγγραφείς πείσθηκαν να συμμετάσχουν στην απόπειρα μετά από αρκετές αμφιβολίες. Όρος της συμφωνίας ήταν να μην υπάρχει καμία συνεννόηση των συγγραφέων σχετικά με την εξέλιξη της πλοκής: ο κάθε συγγραφέας θα συνέχιζε την αφήγηση από εκεί που την άφησε ο προηγούμενος εκμεταλλευόμενος με όποιον τρόπο ήθελε το υλικό των προηγουμένων ενοτήτων. Η δημοσίευση του έργου θα γινόταν στην εφημερίδα Ακρόπολις σε οκτώ εβδομαδιαίες συνέχειες και η σειρά θα καθοριζόταν με κλήρωση, ενώ ο τίτλος δόθηκε κατόπιν προτάσεων των αναγνωστών της εφημερίδας.

Οι συνέχειες του μυθιστορήματος δημοσιεύθηκαν από τις 2 Μαρτίου 1958 έως τις 26 Απριλίου 1958 και η σειρά των συγγραφέων ήταν η εξής: Μυριβήλης, Καραγάτσης, Τερζάκης, Βενέζης για τον πρώτο κύκλο των τεσσάρων εβδομάδων και αμέσως ακολούθησε ο δεύτερος κύκλος με την ίδια σειρά.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

Στρατής Μυριβήλης: «…Εμείς οι Έλληνες αγέλη, κύριε λοχαγέ; Είμαστε μόνο ένας φτωχός λαός, φτωχός και περήφανος και τίμιος μέσα σε όλη την ιστορία του, που πολέμησε με τα νύχια και με τα δόντια για την λευτεριά και για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου…»

Μ. Καραγάτσης " Ο άνθρωπος πολλές φορές στη ζωή του, βρίσκεται αναγκασμένος να εκστομίσει την απειλή. Είναι η παρόρμηση, τα αφάρπαγμα της οργισμένης στιγμής, που συσκοτίζει το νου· που εξουδετερώνει το Υπερεγώ, το σφυρηλατημένο από τον αταβισμό αιώνων πολιτισμού, από καλλιέργεια και υποταγή στις κοινωνικές συνθήκες. Και φέρνει στην επιφάνεια το πρωτόγονο Εγώ, που ελλοχεύει ύπουλα στα κύτταρά μας· που μας το μετέδωσε, ανάμεσα από αναρίθμητες γενιές, με τα χρωματοσώματά του, ο απώτατος πρόγονός μας, ο τρωγλοδύτης, ο κτηνάνθρωπος· εκείνος που για να επιβιώσει, ν’ αναπαραχθεί και να κυριαρχήσει, άλλον τρόπο απ’ το φονικό δεν ήξερε. Την εκστομίζουμε την απειλή· κι η πρόθεσή μας είναι, εκείνη τη στιγμή, συνεπής με τα λόγια μας. Εκείνη τη στιγμή… Τις πιότερες φορές το πρόσκαιρα παραμερισμένο Υπερεγώ επανέρχεται και μα ξανατοποθετεί στα πλαίσια της υποκειμενικής και αντικειμενικής ασφάλειας που μας προσφέρει ο πολιτισμός. Κι η απειλή απομένει απειλή…

Α. Τερζάκης: «…Όμως η νεαρή ηλικία, η ηρωική ηλικία, κάποτε περνάει. Και τότε βλέπουμε πως δεσμέψαμε τη ζωή μας, της χαράξαμε την πορεία της σε μια εποχή που έβλεπε τον κόσμο με το δικό της, το ρομαντικό πρίσμα. Αργότερα όλα, ανεπαίσθητα μα σταθερά, αλλάζουν. Και είναι πια αργά να κάνουμε πίσω».

Ηλίας Βενέζης: Η γη που έχει πρασινίσει παίρνει το φως και το ταξιδεύει απάνω της, κύμα. Οι κολόνες του αρχαίου ναού παίρνουν το φως, και στέλνοντάς το αδιάκοπα πίσω, στη γαλάζια ατμόσφαιρα, το κάνουν δόνηση και διάρκεια. Είναι ένας αέναος ρυθμός, μια μυστική λειτουργία, πράξη οργανική, αναπόδραστη, για την τελείωση της ομορφιάς. Μέσα από τις κολόνες κοιταγμένο, χαμηλά, το πέλαγο, χρυσό απ’ το φως, ταξιδεύει την αιωνιότητά του. Πιο πίσω φαίνεται η Σαλαμίνα, τα βουνά της Πελοποννήσου, ύλη πια αποπνευματωμένη, όπως γίνεται το κάθε τι στην Ελλάδα. …-Θέ μου, μέσα σε τόση ομορφιά γιατί ο άνθρωπος ξεστράτισε τόσο;…».

Tα μυστικά των μοντέλων για γρήγορη απώλεια λίπους


Tα μυστικά των μοντέλων για γρήγορη απώλεια λίπους

Γιατί θέλουμε να χάνουμε λίπος και όχι μυϊκή μάζα..

Επιχείρηση αδυνάτισμα. Μήνας Μάρτιος. Δεν είναι τυχαίο που πάω στο γυμναστήριο και δεν υπάρχει ούτε ένας διάδρομος ελεύθερος, τη στιγμή που πριν κανένα δίμηνο επέλεγα και ποια θέση προτιμώ. Οι εξαντλητικές δίαιτες είναι απαγορευμένες.

Μην περιμένετε να αποκτήσετε ένα υγιές και όμορφο σώμα, με το να μην τρώτε απολύτως τίποτα. Δε λέω θα αδυνατίσετε. Για πόσο όμως νομίζετε θα το διατηρήσετε; Όχι, για πολύ σας το υπογράφω, καθώς ο οργανισμός σας θα αντιδράσει. Επιπλέον, το να μην τρώτε δεν είναι υγιές και αυτό θα έχει αντίκτυπο στο σώμα σας. Η εικόνα του δε θα είναι αυτή που επιθυμείτε, αφού το σώμα θα είναι χαλαρό και αδύναμο.

Ποια είναι, λοιπόν, τα tips των μοντέλων για απώλεια λίπους και όχι μυικής μάζας; Τι κάνουν για να βγουν στα catwalks όσο πιο hot γίνεται;

1. Πολλά μικρά γεύματα. Το έχουμε τονίσει. Κάθε τρεις ώρες θα πρέπει να λαμβάνετε μια υγιεινή τροφή. Πάρτε μαζί σας σνακ τύπου φρούτα, κριτσίνια ολικής άλεσης, μπάρες δημητριακών και ξεγελάστε την πείνα σας

2. Επιλέξτε πρωτεΐνη. Μια super επιλογή για μεσημεριανό είναι το ψητό κοτόπουλο με βραστά λαχανικά ή σαλάτα. Μην περιμένετε να μειώσετε το λίπος στο σώμα σας, τρώγοντας σουφλέ και burgers.

3. Πίνετε πολύ νερό και πράσινο τσάι. Η ενυδάτωση είναι το παν. Το πράσινο τσάι βοηθάει στην αποβολή των τοξίνων από τον οργανισμό σας

4. Κάθε πρωί πριν πάρετε το πρωινό σας, πιείτε χλιαρό νερό με λεμόνι. Βοηθάει πολύ στην αποτοξίνωση

5. Φάτε πλούσιο πρωινό. Είναι το κυριότερο γεύμα της ημέρας όσο και αν σας φαίνεται αστείο. Σας κρατάει χορτάτους και σας δίνει ενέργεια. Επιλέξτε δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες και φυσικά μην ξεχνάτε να πίνετε γάλα με λίγα λιπαρά


6. Μην ξεχνάτε να λαμβάνετε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ανά μέρα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Επιπροσθέτως, θα νιώσετε ένα αίσθημα κορεσμού. Τι σημαίνει αυτό; Μικρότερη τάση για διατροφικές ατασθαλίες

7. Όταν σας έρχεται η τάση για γλυκό, φάτε φρούτο, γιαούρτι με κομματάκια φρούτων ή ένα ζελέ light. Θα ξεγελαστείτε

8. Το βράδυ προτιμήστε μια σαλάτα, μια ελαφριά σούπα ή ένα γιαούρτι. Μην τρώτε λιπαρές τροφές

9. Ασκηθείτε. Βγείτε για περπάτημα. Κάνετε ποδήλατο. Πηγαίνετε για χορό, zumba, yoga, pilates. Αν πάλι αγαπάτε το νερό, η κολύμβηση είναι ιδανική επιλογή για τέλεια εκγύμναση όλου του σώματος. Επιπλέον, μην ξεχνάτε, αν έχετε διάδρομο ή όσοι πάτε γυμναστήριο, να ακολουθείτε το εξής tip: Τρέξιμο 5 λεπτά, γρήγορο περπάτημα άλλα 5 λεπτά, για όσα σετ αντέχετε. Θα ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας και θα δείτε super αποτελέσματα. Τέλος, μην ξεχνάτε να κάνετε ασκήσεις με λάστιχα και βάρη, τα οποία ευνοούν στο κάψιμο λίπους

10. Κοιμηθείτε νωρίς: Όσο πιο αργά κοιμάστε, τόσο πιο μεγάλος κίνδυνος υπάρχει για ατασθαλίες. Κοιμηθείτε νωρίς και ξυπνήστε με άδειο στομάχι το πρωί να απολαύσετε ένα καλό πρωινό

queen.gr

Πονάει το στομάχι του;


Πονάει το στομάχι του; Μήπως έχει ελικοβακτηρίδιο;

Όλο και πιο συχνά, μεγάλο ποσοστό παιδιών παθαίνει μία λοίμωξη στο στομάχι από ένα μικρόβιο που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο. Το μικρόβιο αυτό, όταν μπει στο στομάχι του παιδιού, εγκαθίσταται για τα καλά, προκαλεί φλεγμονή και αν δεν γίνει αποτελεσματική θεραπεία, παραμένει εκεί για όλη του τη ζωή. Πώς πρέπει να το αντιμετωπίσετε; Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σας δίνει όλες τις λεπτομέρειες!

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Σχεδόν 1 στα 4 παιδιά μπορεί να μολυνθεί από αυτό το μικρόβιο. Το παιδί παραπονιέται για πόνο πάνω από τον αφαλό, ο οποίος αυξομειώνεται σε ένταση και διαρκεί πάνω από δύο έως τρεις μήνες. Επίσης έχει συχνά ναυτία και τάση για εμετό. Μετά το φαγητό παραπονιέται για φούσκωμα στην κοιλιά και φαίνεται να έχει δυσπεψία. Επειδή συνήθως δεν έχει πυρετό, δεν υποψιαζόμαστε αμέσως αυτό το μικρόβιο και η διάγνωση μπορεί να καθυστερήσει.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Υπάρχουν πολλές εξετάσεις, απλές ή σύνθετες.
Μπορούν να ανιχνευθούν τα αντισώματα του μικροβίου στον ορό του αίματος του παιδιού, σε δοκιμασία αναπνοής, εξετάσεις στα κόπρανα, γαστροσκόπηση ή και βιοψία στομάχου.

Ποια παιδιά πρέπει να ελεγχθούν;

1. Όσα έχουν πόνο γύρω από τον αφαλό για πάνω από 2 έως 3 μήνες.
2. Αν και άλλα μέλη της οικογένειάς του πάσχουν από αυτό το μικρόβιο διότι γίνεται ενδοοικογενειακή διασπορά.
3. Παιδιά που συγγενείς τους πρώτου βαθμού έχουν καρκίνο στο στομάχι.
4. Παιδιά με ανεξήγητη σιδηροπενική αναιμία που δεν ανταποκρίνεται σε θεραπεία.
5. Παιδιά με ιδιοπαθή θρομβοπενική πορφύρα.


Πώς γίνεται η θεραπεία;

Από τη στιγμή που θα γίνει σωστή διάγνωση, ευτυχώς υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Χορηγούνται από το στόμα αντιβιοτικά. Η διάρκεια της θεραπείας φτάνει τις 14 μέρες. Η αντιβιοτική θεραπεία συνδυάζεται και με φάρμακα που εμποδίζουν την παραγωγή οξέων στο στομάχι του παιδιού.

Γιατί πρέπει να γίνεται αποτελεσματική θεραπεία;

Εκτός από τα ενοχλητικά συμπτώματα που προκαλεί το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού του στομάχου, όπως γαστρίτιδα και ατροφία του βλεννογόνου του στομαχιού, αυξάνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης κακοήθειας σε άτομα που έχουν κληρονομική προδιάθεση.

tlife.gr

Πανανθρωπινος Ελληνισμός, παγκόσμια διαχρονική αξία.


Πανανθρωπινος Ελληνισμός, παγκόσμια διαχρονική αξία.

"Δεν υπάρχουν καλύτεροι και χειρότεροι, όλοι αξίζουμε το ίδιο, και το μόνο άξιο σε αυτήν την ζωή είναι η αμοιβαία κατανόηση."

Ευάγγελος Ευξεινιος

Ο Ελληνισμός δεν ήτο ειδωλολατρία αλλά ιδεολατρεία, φιλοσοφία, και σήμερα περισσότερο από ποτέ, αντιπροσωπεύει την ατομική ελευθερία,την Δημοκρατία.

Υπάρχη μια ιστορική αλήθεια, άγνωστη σήμερα στους περισσότερους, γιατί με την πάροδο τών χρόνων αποσιωπήθηκε, στην συνέχεια παραποιήθηκε, οι γραφές σβήστηκαν, οποίες διασώθηκαν εκλαπηκαν, η κρύφτηκαν σε μοναστήρια, η ιδιωτικές βιβλιοθήκες μακριά από τα μάτια των πολλών(η αναγέννηση πολύ αργότερα τα έφερε στο φως, με τους διαφωτιστές όπως ονομάστηκαν), όμως στην αρχαιότητα με την επικράτηση του χριστιανισμού οι βιβλιοθήκες κάηκαν, οι ακαδημίες έκλεισαν με αυτοκρατορικά διατάγματα για να υποδουλωθούν τα πνεύματα στην μια γραφή που ομογενοποιεί όλη την αυτοκρατοριά τους σε ένα βολικό για την εξουσία, και για την κάθε εξουσία ποίμνιο, σύστημα προς έλεγχο των συνειδήσεων. Για την ευκολότερη και πλήρη χειραγώγηση τις αχανούς ρωμαϊκής αυτοκρατορίας χρειάζονταν μια εξουσία, μια θρησκεία, αυτονόητο, όχι όμως και δίκαιο ούτε και σωστό και βεβαίως όχι δημοκρατικό, αλλά μιλαμε για αυτοκρατορία.

Ομως, αυτό πλέον δεν δύνατο να είναι η αγάπη που εκηρυττε και κηρύττει ο Χριστιανισμός, αλλά φανατισμός, υποδούλωση, που δεν διαφερη από αυτήν τών υπολοίπων θρησκειών, χειραγώγησης, που επιβαλλονται, και επιβάλλουν καθοδήγηση συνειδήσεων, και που για να επιβληθουν, άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο άλλες με άλλες μορφές , και τρόπους οδηγούν πολύ συχνά τους πιστούς τους σε πράξεις βίας, σε σφαγές, σε διωγμούς, σε κοινωνική βία για οτιδήποτε διαφορετικό, σε κοινωνική καταπίεση τών ίδιων τών μελών τους, που μοιράζονται πλέον τα ίδια πιστεύω.

Ο Ελληνας ήτο ιδεολατρης, προστάτης των πολιτισμών, τής διαφορετικότητας, όπου και αν πήγε πήρε και έδωσε, και το αποτέλεσμα; μοναδικό σε κάθε τομέα, πανδαισία χρωμάτων, γραμμάτων, τέχνης, ομορφιά, επιστήμες .....ελευθερία έκφρασης σε μεγάλο βαθμό,(για αυτό υπήρξε και τέτοια πρόοδος) φιλόσοφος ψυχής εξανθρωπιστής, εξύψωσε τον άνθρωπο τόν αποθανάτισε σε υπέροχα έργα μνημεία τής ανθρωπότητας, τόσο υψηλής αισθητικής, που στην θέα τους νιώθεις ζωή, κίνηση, σκέψη.
Στην θέα τους, τα αποκάλεσαν το αρσενικό θεό, και το θηλυκό θεά, (από θέα -αποθέωσης) αποδίδώντας έτσι συμβολικά τιμή στον καλύτερο τους εαυτό, γιορτάζοντας την ομορφιά τής ψυχοσωματικής φύσης του ανθρώπου, απεικονίζοντας προσάγοντας ιδιότητες, ηρωποιοντας το φιλότιμο,τις καλές πράξεις, ως αρετές, και δίνοντας παραδείγματα καλοσύνης προς μίμηση, έτσι ώστε οι μελλοντικές γεννιές να κοινωνούν την αρετή διαμέσου των συμβόλων, συμβολισμών, μεταλαμπαδευώντας με τον τρόπον αυτόν τις αλήθειες που κωδικοποιουντε σε αυτά (συμβόλα), παραδειγματίζοντας.
Ο Ελληνισμός ως ιδεα αφησε μεγάλη παρακαταθήκη, σε εμάς, και σε όλη την ανθρωπότητα, και στο μέλλον, όμως λόγο τής άγνοιας, σκόπιμης και μεθοδευμένης, παρεξηγήθηκε (σκόπιμα), κατηγορήθηκε (δόλια), αντικαταστάθηκε, βίαια με θρησκειες, χριστιανισμός, ισλάμ, με ιδεολογίες, με συστήματα, χρηματοπιστωτικα, με υλιστικα, καταναλωτικα μοντέλα, τρόπου ζωής.
Σήμερα η τακτική των οικονομικά ισχυρών διαπλεκόμενων φατριών έχει στο στόχαστρο τόν πυρήνα του ανθρώπιου, την οικογένεια, μετατρέψε τους ανθρώπους σε αλληλοκαταναλωμενα προϊοντα, με ατομιστικά πρότυπα επιτυχίας, χωρίς αισθήματα, εγωιστικά πλάσματα, με σκοπό την απομάκρυνση τής ανθρωπότητας, από την ουσία, από πράγματα σημαντικά, ουσιαστικά, και θεοποιώντας το χρήμα, σε μια κούφια άψυχη χρησιμοποίηση, ως όργανα ευχαριστήσης, και εκμετάλλευσης, ως άψυχα όντα.

Η κοινωνική και ατομική αλλοτρίωση δεν έγινε από την μια μέρα στην άλλη, παραδείγμα ο ελληνισμός ακόμη και με τόν μανδύα του χριστιανισμού σαν ρωμιοσύνη επέζησε, χριστιανισμού που αγάπησε στην συνέχεια, εφόσων δεν είχε και άλλη επιλογή εφόσων ξεχάσε τις διώξεις, εφόσων έθαψαν το παρελθόν του.
Τόν Ιήσου τόν αγάπησε σαν τόν Διονύσο ( Διον ιησού), τόν αποκάλεσε Χριστό, Σωτήρ όνομα του Δια,(Διανoια, δύο σε ένα, σαρκική και πνευματική φύση δια τούτο συμβολίζονταν με τον σταυρό που μας αποκρύπτουν σκόπιμος σήμερα) την μάνα του Μαρία αποκάλεσε Παναγία δηλαδή το όνομα τις Αθηνάς όπως και παρθένος, η Αθηνά, όπως Δέσποινα που λατρεύονταν πολύ παλαιότερα σαν μητρική θεότητα, όπως Σουμελά που τόσο θυμίζει την αγαπημένη Σεμέλη μάνα του Διον(ι)ήσου, πόσο σοφά τα ταίριαξαν και τα πέρασαν στον Χριστιανισμό, για να χωνευτούν πιο εύκολα, αυτοί που τα έπλασαν και επέβαλλαν με σκοπό ευνόητο, σε αυτούς που μελεταν εμβαθύνοντας, όπως και το δωδεκαθεο, και όχι τυχαία δώδεκα αποστολοι, πέρασαν ακόμη και αυτόν τόν τρόπο διατροφής, νηστείες, τελετές, μέσα στην νέα θρησκεία ιδεολογία, τρόπο ζωής,γιατί δεν είναι εύκολο να σβύσεις έναν λαό.
Τα τελευταία όμως χρόνια εντείνεται ο απανθρωπισμός, τα σχέδια πέρνουν άλλη τροπή οι σκλαβιές άλλαξαν, γίναν οικονομικοτραπεζικές, όχι για πρώτη φορά, από τους ίδιους πρωταγωνιστές, τους ίδιους που κινούν τα νήματα τους τελευταίους αιώνες .....και έτσι οι αντίπαλοι της ανθρώπινης ελευθερίας σήμερα κυβερνούν τόν κόσμο, με το χρήμα, προνομιακά, ερήμην των υπολοίπων, και με το ψέμα προς χειραγώγηση.
Σήμερα έχουμε την πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες περισσότερο από ποτέ, και αν ενδιαφερθούμε, υπάρχουν στοιχεία, ιστορικά δεδομένα, έχουμε την ευκαιρία να κατανοήσουμε πολλά, ερευνώντας, διασταυρώνοντας παρατηρώντας, και αρχίζουμε πλέον να αντιλαμβανόμαστε ότι οι συρράξεις, οι πόλεμοι, οι σφαγές, όλα γίνονται για ένα, για τόν ελενχο τών πόρων του πλανήτη και για τα φθηνά εργατικά χέρια γιατί μετά τους πολέμους και τις κρίσεις που είναι τεχνητά σχεδιασμένα, πεφτεί το βιοτικό επίπεδο, χτυπουν τόν ανθρώπο ως πολίτη, και χτυπούν στο αδύνατο του σημείο, στην επιβίωση, ώστε έτσι να μην ζητά, να μην απαιτεί τα αυτονόητα, σε μια δημοκρατική κοινωνία δικαίου και ίσων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, μόνο στα λόγια, αλλά εκβιαζόμενος εκφοβισμένος να τρέμει και για αυτό το λίγο που του παρέχεται, υποδουλωμένος πλέον στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που τόν έδεσαν τόσο έντεχνα αυτοί που τον εκμεταλλευονται σαν παραγωγικη μάζα,σαν αριθμό, όχι σαν ανθρώπινη οντότητα.

Σήμερα για μια ακόμη φορά η κοινωνία γίνεται, φαραωνική.
Αλλά η ανθρωπότητα έχει την ευκαιρία πριν δεθεί χειροπόδαρα από τους επικυρίαρχους, να αφυπνιστεί, και να συνειδητοποίηση με την γνώση, με ατομική προσπάθεια, μελέτη, την αλήθεια, αλλά μόνο όμως αν αντιδράσει ως σύνολο, όλοι μαζί, αλλυλεγγυα, για το κοινό όφελος όλων, με κατανόηση, του άλλου ως ευατόν, χωρίς παρωπίδες χωρίς την προκατάληψη που δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ μας, την σχέση με τόν ευατό μας, γιατί ο άλλος είμαστε εμείς, και όταν και για τους άλλους γίνει το εμείς, ως εαυτός, τότε τα δεινά θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν, και ο πολιτισμός πραγματικότητα, γιατί αυτό είναι πολιτισμός.

Σήμερα ας παρουμε τα καλά του ελληνισμού, ως ανθρωπισμού, γιατί μην ξεχνάμε ότι εκείνες τις εποχές η δημοκρατία ήτο για λίγους, και πρέπει όχι να γυρίσουμε πίσω, είναι αδύνατο άλλωστε, αλλά να πάμε μπροστά, μαζί, σεβόμενοι όλοι τόν πολιτισμό και τις ιδιαιτερότητες του άλλου, των άλλων, σε μια κοινωνία "ψηφιδωτό", που όλες οι ψηφίδες αρμονικά δεμένες αποτελούν ένα όμορφο, ένα "ειρηνικό" αποτέλεσμα.
Δεν υπάρχουν καλύτεροι και χειρότεροι, όλοι αξίζουμε το ίδιο, και το μόνο άξιο σε αυτήν την ζωή είναι η αμοιβαία κατανόηση, αυτο είναι και το μύνημα που πρέπει σήμερα να αντιπροσωπεύει ο Ελληνισμός για την σύνγχρονη κοινωνία, και αυτή και η Νίκη του ανθρώπου, να νικήσουμε τόν κατώτερο ευατό μας, τα πάθη μας, την απληστία, τόν εγωισμό μας.

Είθε ο Ξένιος Δίας Σωτήρ (ο ανώτερος πνευματικός ευ-αύτος μας) να μας φωτίσει .
Χαίρετε αδέλφια, και ευδαιμονείτε
ΕυΞένιος
— στην τοποθεσία Ελληνισμός είναι Ανθρωπισμός, πνεύμα, πολιτισμός.

Ανταλλακτική βιβλιοθήκη στο Άλσος Περιστερίου


 
Ανταλλακτική βιβλιοθήκη στο Άλσος Περιστερίου
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Περιστερίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, διοργανώνει μια ανταλλακτική βιβλιοθήκη το Σάββατο 20 Απριλίου 2013, ώρες 12:00 π.μ. - 17:00 μ.μ. στο καταπράσινο Άλσος Περιστερίου (Αγ. Βασιλείου 62, Περιστέρι).
Με αφετηρία τις ιδέες της αλληλεγγύης, της ανταλλαγής, αλλά και της ανακύκλωσης υλικών, καλούνται οι πολίτες να απολαύσουν τον «πνεύμονα ζωής», προωθώντας την έννοια της ανταλλαγής βιβλίων και της ενότητας ως αντίδοτο στην κρίση.
Η ιδέα απλή: φέρνουμε μαζί μας μια σακούλα με λογοτεχνικά βιβλία που δεν χρειαζόμαστε πια και τα ανταλλάσουμε μεταξύ μας. Μόνη προϋπόθεση, τα βιβλία να είναι σε καλή κατάσταση. Στο χώρο θα υπάρχουν ειδικοί πάγκοι, όπου θα τοποθετηθούν τα βιβλία ώστε να είναι προσβάσιμα σ’ όλους τους επισκέπτες.
Πρόκειται για μια πιλοτική δράση, η οποία θα συνεχιστεί με την κατασκευή και τοποθέτηση ενός κουτιού ανταλλακτικής βιβλιοθήκης σε κεντρικό σημείο του Περιστερίου.
Να σημειωθεί ότι από τους πρώτους μήνες της ριζικής ανάπλασης του Άλσους λειτουργεί σε ξεχωριστό χώρο, παράρτημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Βιβλιοθήκη του επισκέπτη) για όσους θέλουν να απολαύσουν την ανάγνωση σ’ αυτήν τη μοναδική «όαση» πρασίνου στην Αττική.

Πραγματικό έργο τέχνης!


CUSCINO E SCHEMA M


Άλλο ένα ωραίο σχέδιο για κέντημα και για πλέξιμο . Πραγματικό έργο τέχνης!
Καλή επιτυχία!

Μπαμπάς με ρούμι


Μπαμπάς με ρούμι

► Μπαμπάς με ρούμι
Πανεύκολη συνταγή για μπαμπά με ρούμι (σαβαρέν). Μπορεί να γίνει σκέτο ή με σαντιγί, με σταφίδες ή και κόντιτα.

• Χλιαρό γάλα: 1/2 κούπα
• Αυγά: 3 μεγάλα
• Αλάτι: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
• Ζάχαρη: 1/4 κούπας
• Βούτυρο: 60 γρ.
• Αλεύρι: 2 κούπες (240 γρ.)
• Ξερή μαγιά: 2 κουταλάκια τσαγιού
• Ξανθές σταφίδες: 1/2 κούπα (μπορείτε να βάλετε μισά - μισά με κόντιτα ή να τις αφαιρέσετε εντελώς)

Υλικά συνταγής για το σιρόπι:
• Ζάχαρη: 1 κούπα
• Νερό: 1/2 κούπα
• Ρούμι: 4 κουταλιές σούπας

Λιώνετε το βούτυρο και το αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία του. Βάζετε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, την μαγιά, το αλάτι, τα αυγά, το γάλα και το βούτυρο και τα χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα να ανμειχθούν. Στη συνέχεια τα χτυπάτε για 2 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέτετε τις σταφίδες και ανακατεύετε απαλά. Σκεπάζετε το μπολ και το αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει.

Βουτυρώνετε μια φόρμα με τρύπα και αδειάζετε μέσα την ζύμη. Σκεπάζετε τη φόρμα και την βάζετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για άλλη μισή ώρα. Όσο περιμένετε, προσθέρμένετε το φούρνο στους 175 βαθμούς.

Ψήνετε το γλυκό για 35 περίπου λεπτά. Όσο ψήνεται, ετοιμάζετε το σιρόπι: βράζετε τη ζάχαρη με το νερό, για 2 λεπτά, να λιώσει η ζάχαρη. Κατεβάζετε από την φωτιά και προσθέτετε το ρούμι. Αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία του.

Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και το τρυπάτε στην επιφάνειά του με πιρούνι ή οδοντογλυφίδα σε πολλά σημεία. Ρίχνετε κουταλιά - κουταλιά το σιρόπι και αφήνετε το γλυκό περίπου 20 λεπτά, να το ρουφήξει καλά. Στη συνέχεια το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα και το αφήνετε να κρυώσει.

Σερβίρετε το γλυκό ως έχει ή γεμίζετε το κέντρο του με σαντιγί.
radicio.com

Νόστιμο κεικ



ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Μαργαρινη 1.000γρ
Ζαχαρη 1.000γρ
Αλευρι1.000γρ
Αμυλο(κορν φλαουερ)200γρ
Αυγα 15
Μπεικιν 10γρ
Βανιλια
Κακαο 80γρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Μαργαρινη και ζαχαρη στο μιξερ, να λιωσει η ζαχαρη και να αφρατεψει.
Σε ενα μπολ βαζουμε μαζι το αλευρι, το μπεικιν, την βανιλια, το αμυλο
και αν θελουμε να το κανουμε σοκολατενιο βαζουμε και το κακαο.
Στην συνεχεια λοιπον, αφου εχει αφρατεψει το μιγμα στο μιξερ,ριχνουμε σιγα
σιγα τα υπολοιπα υλικα κι συνεχιζουμε το χτυπημα στο μιξερ, αφου δουλευτει
καλα γυριζουμε το μιξερ στην πρωτη ταχυτητα και ριχνουμε ενα ενα τα αυγα
και χτυπαμε ελαφρα το μιγμα για λιγα λεπτα. στην συνεχεια αδειαζουμε
σε φορμακι του κεικ η ακομα και σε θηκες μαφιν, ψηνουμε στους 180β
και μια ωρα αν το φορμακι μας ξεπερνα τα 500γρ, τα μαφιν για 30λ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις