Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Όσπρια

Αποτέλεσμα εικόνας για Όσπρια: Μεγάλα τα οφέλη για την υγεία
 
Όσπρια: Μεγάλα τα οφέλη για την υγεία

Τα όσπρια αποτελούν μια από τις βασικότερες κατηγορίες τροφίμων της μεσογειακής διατροφής. Σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας ο ρόλος τους ήταν πρωταρχικός στην κάλυψη βασικών αναγκών των ανθρώπων σε ενέργεια και πρωτεΐνες. Υπάρχουν πάνω από 15.000 είδη οσπρίων αλλά μόνο μερικά αποτελούν μέρος της διατροφής των ανθρώπων. Με τον όρο όσπρια νοούνται κυρίως οι
φακές, τα ρεβίθια, τα κουκιά, ο αρακάς και τα λούπινα.

Η βιολογική αξία της πρωτεΐνης των οσπρίων δεν είναι αντίστοιχη με αυτή των ζωικών προϊόντων, καθότι περιέχουν συστατικά τα οποία μειώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα των πρωτεϊνών τους. Κατά μέσο όρο η απορρόφηση των πρωτεϊνών των οσπρίων εντοπίζεται προσεγγιστικά στο 50%.

Επιπρόσθετα, περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, κυρίως άμυλο και διαλυτές φυτικές ίνες, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός πως οι διάφορες διαδικασίες επεξεργασίας τους, όπως το μούλιασμα και το μαγείρεμα ελαττώνουν το περιεχόμενό τους σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως μέταλλα, βιταμίνες, ορισμένα αμινοξέα και φυτικά οξέα.

Τα φυτικά οξέα που περιέχουν τα όσπρια εμφανίζουν αντικαρκινικές ιδιότητες στις διάφορες μελέτες. Οι αντικαρκινικές ιδιότητες τις οποίες εμφανίζουν οι φυτικές ίνες αποδίδονται στην περιεκτικότητά τους σε φυτικά οξέα. Η αντικαρκινική δράση των τελευταίων συσχετίζεται έντονα με την αντιοξειδωτική τους δράση και την παρεμπόδιση σχηματισμού των ελεύθερων ριζών.

Αντιοξειδωτική δράση εμφανίζουν επίσης και οι πολυφαινόλες των οσπρίων. Σε αυτές αποδίδονται οι αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς και η δράση τους ενάντια στις διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος. Οι πολυφαινόλες των οσπρίων περιλαμβάνουν τις ισοφλαβόνες, τις τανίνες και τις λινάνες. Εξαιτίας αυτών των συστατικών τα όσπρια παρουσιάζουν και ελαφριά προστατευτική δράση παρόμοια με αυτή των γυναικείων οιστρογόνων.

Τα όσπρια περιέχουν επίσης διάφορους αναστολείς πρωτεασών οι οποίοι εμπλέκονται σε διάφορες βιοχημικές διαδικασίες του σώματος και έχουν ποικίλες δράσεις. Εντατικοποιημένη έρευνα επιχειρείται στη σχέση αυτών των αναστολέων με τον καρκίνο του παγκρέατος αλλά και διάφορων άλλων μορφών καρκίνου.

Άλλες πιθανές ευεργετικές δράσεις των αναστολέων πρωτεασών των οσπρίων περιλαμβάνουν αντιφλεγμονώδεις δράσεις, δράσεις έναντι σε αυτοάνοσα νοσήματα, ακόμα και έναντι της νόσου της παχυσαρκίας.

Οι σαπωνίνες και οι ολιγοσακχαρίτες αποτελούν ακόμα μια κατηγορία ενώσεων που απαντώνται στα όσπρια. Οι ευεργετικές δράσεις των σαπωνινών περιλαμβάνουν την μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης και διάφορες αντικαρκινικές δράσεις. Η ευεργετική δράση των ολιγοσακχαριτών των οσπρίων εμπεριέχει τον πρεβιοτικό τους χαρακτήρα ο οποίος συμβάλλει στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εντέρου.

Μεγάλη ερευνητική δραστηριότητα έχει εντοπιστεί στις φυτικές στερόλες και στανόλες των οσπρίων. Τα τελευταία αποτελούν μια από τις καλύτερες φυσικές και οικονομικές πηγές φυτοστερολών. Έτσι, αποκωδικοποιείται η ικανότητά τους να μειώνουν τα επίπεδα της ολικής και της 'κακής' χοληστερίνης. Σε διάφορες άλλες μελέτες η συχνή κατανάλωση οσπρίων μείωσε ακόμα και τα τριγλυκερίδια των συμμετεχόντων.

Ο γλυκαιμικός δείκτης και το γλυκαιμικό φορτίο των οσπρίων είναι από τα χαμηλότερα σε σχέση με άλλες κατηγορίες τροφίμων όπως τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά και τα φρούτα. Ας υπενθυμιστεί σε αυτό το σημείο πως το γλυκαιμικό φορτίο της διατροφής αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών. Η ιδιότητά τους αυτή τα καθιστά μια πολύτιμη τροφή στην προσπάθεια πρόληψης της εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη.

Ανακεφαλαιώνοντας, το βασικό πλεονέκτημα των οσπρίων είναι ο θαυμάσιος συνδυασμός υψηλών επιπέδων φυτικών ινών και χαμηλών επιπέδων λιπαρών. Επιπρόσθετα, έχουν υψηλή διατροφική αξία, μεγάλη περίοδο συντήρησης και πολύ χαμηλό κόστος. Το μοναδικό ίσως αρνητικό στοιχείο που μπορεί να αποδοθεί στα όσπρια είναι το φαινόμενο διάτασης του εντέρου που συνήθως προκαλούν.

Ο ευεργετικός τους ρόλος για την ανθρώπινη υγεία εντοπίζεται στην πρόληψη κυρίως των καρδιοπαθειών, του σακχαρώδους διαβήτη και πιθανότατα του καρκίνου. Οι πιο πρόσφατες μελέτες όμως αποκαλύπτουν πως τα όσπρια είναι πηγή πλήθους ανεκτίμητων ουσιών για την ανθρώπινη υγεία, όπως τα φυτικά οξέα, τα οξαλικά, οι πολυφαινόλες, οι σαπωνίνες, οι φυτοστερόλες και συγκεκριμένοι αναστολείς ενζύμων που τα καθιστούν βασική και αναπόσπαστη επιλογή στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο.

iatronet.gr


Η Σικελική Εκστρατεία

Home e-Books Ξενοφώντας Μακρόπουλος - Η Σικελική Εκστρατεία

Ξενοφώντας Μακρόπουλος - Η Σικελική Εκστρατεία

E-mail Print PDF

Ξενοφώντας Μακρόπουλος

Η Σικελική Εκστρατεία



Μια εναλλακτική εκδοχή της Σικελικής Εκστρατείας…

 σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Σουφλέ τυριών

πηγή http://www.facebook.com/photo.php?fbid=306687956105248&set=a.267803109993733.59782.264580240316020&type=1&theater


Σουφλέ τυριών

3 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι
1 φλιτζάνι γάλα πλήρες
2 κρόκοι αυγού
80 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
80 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
80 γρ. γραβιέρα
80 γρ. έμενταλ
4 ασπράδια αυγών
Λίγο αλάτι και πιπέρι (άσπρο ή μαύρο)

Βάλε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα να λιώσει και πρόσθεσε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς


Άφησε λίγο το μείγμα να καβουρδιστεί και πρόσθεσε το γάλα


Αλατοπιπέρωσε και κατέβασε το μείγμα από τη φωτιά. Τώρα έχεις μια βελούδινη μπεσαμέλ


Πρόσθεσε τους κρόκους αυγών και τα τριμμένα τυριά (κρατώντας την παρμεζάνα για το ψήσιμο)


Χτύπησε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και ανάμειξέ τα στη μπεσαμέλ (αφού έχει κρυώσει) απλά για να παραμείνει αφράτη


Βουτύρωσε ένα ταψάκι ή ατομικά φορμάκια ρίξε το μείγμα και πασπάλισε με την παρμεζάνα


Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για μισή ώρα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια


tlife.gr
σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας

πηγή http://www.facebook.com/photo.php?fbid=306183139489063&set=a.264610563646321.58987.264580240316020&type=1&theater

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας πριν τον χειμώνα

1. Κλείστε μάτι στην… άμυνα (του οργανισμού): Οι μειωμένες ώρες ύπνου, είναι πιθανό να αποδυναμώσουν την άμυνα του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Φροντίστε όσο μπορείτε και το επιτρέπει το πρόγραμμά σας να ξυπνάτε έχοντας χορτάσει ύπνο.

2. Ακούστε την! Σύμφωνα με έρευνες, η μουσική επιδρά ευεργετικά στην άμυνα του οργανισμού καθώς μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και να απαλλαγούμε από το στρες που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό.

3. Ακονίστε το μυαλό σας: Το διάβασμα, τα σταυρόλεξα, ή τα επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής, μπορεί να ενισχύσουν και την άμυνα μας σύμφωνα με έρευνες.

4. Μην στερήστε: Οι αυστηρές και στερητικές δίαιτες στερούν τον οργανισμό μας από τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη θωράκιση του αμυντικού μας συστήματος και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας. Αποφύγετε τες!

5. Η βιταμίνη που δεν πρέπει να σας λείψει: Όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C, αντιμετωπίζουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ιώσεις το χειμώνα. Φροντίστε λοιπόν να μην σας λείπει η συγκεκριμένη βιταμίνη, η οποία μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική στην καταστολή του κρυολογήματος όπως πίστευαν παλιότερα, παραμένει ωστόσο χρήσιμη στην πρόληψή του. Οι πιπεριές και τα πορτοκάλια είναι καλές πηγές.

lifezone.gr 
σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Τσάρλι Τσάπλιν


 
Τσάρλι Τσάπλιν

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1952, στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου και της Μαύρης Λίστας, έπεσε σε δυσμένεια λόγω των αριστερών πολιτικών φρονημάτων του. Ενώ ταξίδευε προς το Λονδίνο, έμαθε την απόφαση του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης να άρει τη βίζα του και επομένως το δικαίωμα επιστροφής στις ΗΠΑ.(ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)

Γράμμα στον Τσάρλι Τσάπλιν ' ..

...Ε,Τσάρλι Τσάπλιν,παιδικέ μου φίλε,
που 'μοιαζαν τα παπούτσια μας !
Περάσαν τόσα χρόνια από τότε
κι όμως νιώθω μία ζεστασιά παράξενη,
ως να μ' είχες στα χέρια σου ζεστάνει κάποια νύχτα,
που νιφάδες χιονιού τρύπωναν μέσα στον κινηματογράφο του χωριού μου
και κρύωνα διπλωμένος στο μακρύ σάκο μου,
με πεσμένα τα μαλλιά στα μάτια μου,
που λάμπαν βλέποντάς σε σαν του αγριμιού,ολοκάθαρα .

Πού να 'ξερα πως θα 'μενες εσύ,Τσάρλι,ως το τέλος
ο φίλος μας στον κόσμο,ο καλός θείος,
ο γείτονας του Θεού,ο παραστάτης σε όλους εμάς
και πως εγώ μία μέρα με τη φτωχή αλφαβήτα,
που εκεί κάτω στο ταπεινό σχολειό μας με μαθαίναν,
θα σου 'γραφα ένα γράμμα σαν και 'τούτο,
γιομάτο από φιλία και καρδιοχτύπια
για όλον τον κόσμο !

Τσάρλι ! Τσάρλι !

Γράφω σ' εσένα για όλους μου τους φίλους,
Τσάρλι Τσάπλιν,καλέ μου ταχυδρόμε,
που πας σ' όλες τις χώρες και χτυπάς
με το διακριτικό σου μπαστουνάκι
των φτωχών τα παράθυρα
κι αφήνεις στο παντζούρι τους 'πάνω ένα γαρούφαλο,
που με το πλάι το βράδυ, ακροπατώντας,
μπαίνεις απ' τις μισάνοιχτες πορτούλες
στον ύπνο των παιδιών,
με την ψυχή σου φορτωμένη παιχνίδια, Τσάρλι,
φίλε των φίλων μου όλων που δεν έχουν φίλους,
που τους πήραν τον ήλιο τ' ουρανού,
που τους πήραν τη χάρη και την πρόνοια,
και που 'σένα έχουν μόνο ανάμεσά τους
να πηγαίνεις και να 'ρχεσαι,
κουνώντας τα λοξά σου παπούτσια,
διάβασέ τους την αγάπη μου, Τσάρλι !

Ένα λουλούδι μ' εκατομμύρια φύλλα
είναι το γράμμα που σου στέλνω για όλους .

Μοίρασέ τους
την ελπίδα μου, Τσάρλι ! ... ......

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ

Renato Casaro

Τα φώτα της πόλης

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

DIY διακόσμηση κεριών με κανέλα

πηγή http://www.facebook.com/photo.php?fbid=306551776118866&set=a.289340537839990.65974.264580240316020&type=1&theater

 
DIY διακόσμηση κεριών με κανέλα

Στα απλά κεριά του εμπορίου, προσθέσετε τη δική σας πινελιά για να πλημμυρίσετε το κάθε δωμάτιο με ζεστασιά και αρώματα!

 
Πώς; Διακοσμώντας εύκολα και γρήγορα τα απλά κεριά με sticks κανέλας!


 
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
- μερικά κυλινδρικά κεριά
- λαστιχάκια
- sticks κανέλας
- σπάγγο

Για τη διακόσμηση των κεριών με τα sticks κανέλας:

- Τυλίξτε το λαστιχάκι γύρω από το κυλινδρικό κερί σας,
- Στερεώστε όρθια τα sticks κανέλας περιμετρικά του κεριού, κάτω από το λαστιχάκι,
- Κρύψτε το λαστιχάκι και σταθεροποιήστε τα sticks τυλίγοντας την περιφέρεια του κεριού με το σπάγγο. Κάντε μερικούς γύρους και στη συνέχεια κλείστε το σπάγγο φτιάχνοντας ένα διακριτικό φιόγκο!

Tip!

Χρησιμοποιώντας τα κεριά από κανέλα, μπορείτε να διακοσμήσετε ατμοσφαιρικά το σπίτι σας δημιουργώντας όμορφες συνθέσεις κεριών σε πιατέλες.

Τοποθετήστε ένα ή περισσότερα κεριά σε μία πιατέλα και συμπληρώστε την παρουσίαση με καρπούς όπως καρύδια, βελανίδια, αποξηραμένα πορτοκάλια, κ.ο.κ.!


Έτσι, μπορείτε να προσδώσετε φθινοπωρινές νότες στα τραπέζια, στους μπουφέδες ή στο σαλόνι σας.


patrisnews.com
σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

ΑΕΡΟΘΕΡΜΕΣ ΣΟΜΠΕΣ ΠΕΛΛΕΤ



Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΕΡΟΘΕΡΜΕΣ ΣΟΜΠΕΣ ΠΕΛΛΕΤ
ΑΕΡΟΘΕΡΜΕΣ ΣΟΜΠΕΣ ΠΕΛΛΕΤ
Πως λειτουργούν

Εν συντομία, οι σόμπες πέλλετ αέρα ή αερόθερμες σόμπες πέλλετ, καίγοντας πέλλετ, παράγουν θερμό αέρα ο οποίος διαχέεται στο χώρο που θέλουμε να θερμάνουμε. Αναλόγως του μοντέλου
το οποίο έχουμε εγκαταστήσει και των ρυθμίσεων που έχουμε κάνει στη σόμπα μας, καλύπτονται και τα αντίστοιχα τετραγωνικά.

Έτσι από τις περσίδες που έχει η σόμπα πέλλετ αέρα, «βγαίνει» ο ζεστός άερας και θερμαίνεται ο χώρος στον οποίο έχει τοποθετηθεί η συσκευή.

Αναλυτικότερα για τις αερόθερμες σόμπες πέλλετ:

Οι αερόθερμες σόμπες πέλλετ είναι μικρές και καλαίσθητες συσκευές καύσης που μπορούν να τοποθετηθούν σε εσωτερικό χώρο και χρειάζονται μοναχά μια μικρού μεγέθους και μήκους καμινάδα για να λειτουργήσουν.

Συνήθως στο επάνω μέρος της σόμπας υπάρχει μια δεξαμενή όπου είναι αποθηκευμένα τα pellet, τα οποία μέσω ενός επικλινούς διαδρόμου πέφτουν, ελεγχόμενα από έναν ειδικό μηχανισμό, στο πιατάκι καύσης. Το πιατάκι όπου γίνεται η καύση, είναι από τα πράγματα που μπορεί να διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία.

Κατόπιν, τα πέλλετ ανάβουν με την βοήθεια μιας ηλεκτρικής αντίστασης που υπάρχει στο χώρο καύσης και η φλόγα δυναμώνει και διατηρείται με την λειτουργία ενός ανεμιστήρα ο οποίος εξάγει τα καυσαέρια προς την καμινάδα. Τα αέρια της καύσης περνούν μέσα από μία σειρά από διαδρομές στο εσωτερικό της σόμπας, η πολυπλοκότητα των οποίων μπορεί να διαφέρει από εργοστάσιο σε εργοστάσιο, με σκοπό να εναποτεθεί όση παραπάνω από την θερμοκρασία της καύσης στα εσωτερικά τοιχώματα της σόμπας είναι δυνατό. Τα τοιχώματα αυτά, τα οποία είναι κενά, είναι συνδεδεμένα με έναν ανεμιστήρα ο οποίος προωθεί αέρα μέσα σε αυτά και οποίος αέρας αφού θερμανθεί βγαίνει από την Σόμπα από ειδικές γρίλιες.

Σε κάποιες Αερόθερμες Σόμπες Πέλλετ υπάρχουν παραπάνω από μία έξοδοι θερμού αέρα, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να διοχετευθεί αέρας και σε άλλους χώρους πέρα από τον χώρο που βρίσκεται η Σόμπα. Το ποσοστό της θερμότητας της καύσης που απορροφάται από τα τοιχώματα της Σόμπας και μεταδίδεται μέσω του θερμού αέρα στον χώρο είναι και η απόδοση της.
sompes-pellet.blogspot.gr

Ποια η σχέση χοληστερίνης - καρκίνου;

πηγή http://www.facebook.com/photo.php?fbid=306184039488973&set=a.264610563646321.58987.264580240316020&type=1&theater 

Ποια η σχέση χοληστερίνης - καρκίνου;

Οι επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Rochester ανακάλυψαν ένα νέο γενετικό συσχετισμό μεταξύ της χοληστερίνης και του καρκίνου, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες τα φάρμακα της χοληστερίνης να φανούν χρήσιμα στο μέλλον για την πρόληψη του καρκίνου ή στο πλαίσιο της ενίσχυσης της υπάρχουσας αντικαρκινικής θεραπείας.

Τα ερευνητικά δεδομέ
να δημοσιεύθηκαν online στην επιστημονική επιθεώρηση «Cell Reports» και βρίσκονται σε συμφωνία με πρόσφατες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες τα άτομα που λαμβάνουν αγωγή για τη μείωση της χοληστερίνης (στατίνες) μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ενώ αντίστοιχα ασθενείς με εξαιρετικά υψηλή χοληστερίνη φαίνεται ότι ίσως διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Το ζήτημα του κατά πόσο υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της χοληστερίνης και του καρκίνου συζητείται τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, η πρόσφατη έρευνα παρέχει και μια γενετική «απόδειξη» για την ύπαρξη αυτού του συσχετισμού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απώλεια της λειτουργίας ενός συγκεκριμένου γονιδίου (ABCA1) που εμπλέκεται στην κυκλοφορία της χοληστερίνης στον οργανισμό μπορεί να παίζει καταλυτικό ρόλο σε πολλές μορφές καρκίνου. Παράλληλα, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι στατίνες χορηγούνται σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία τότε η αντικαρκινική αγωγή καθίσταται πιο αποτελεσματική.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Hartmut Land, τονίζει ότι «ο συσχετισμός ανάμεσα στην χοληστερίνη και τον καρκίνο είναι ξεκάθαρος, αλλά είναι πολύ πρώιμο να πούμε ότι οι στατίνες είναι η λύση».
vita.gr 
σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Κήπος σε παλέτα

πηγή http://www.facebook.com/photo.php?fbid=306193399488037&set=a.289340537839990.65974.264580240316020&type=1&theater 

Κήπος σε παλέτα

Σας έχουμε δώσει αρκετές λύσεις για την χρήση των παλετών... ίσως η πιο εύκολη όμως να είναι αυτή.
 Μια παλέτα και μπορείτε άνετα να δημιουργήσετε το δικό σας μικρό κήπο.
σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Πάστα του Μάστορα

Πάστα του Μάστορα
Προστέθηκε από , 16.11.11

Περιγραφή

Ανάμεικτη παστούλα που κανείς δεν θα πει "όχι"...
Πάστα του Μάστορα

Τι χρειαζόμαστε:

Σιρόπι
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κούπα ζάχαρη
Γλάσο
  • 250 γρ κουβερτούρα
  • 250 γρ κρέμα γάλακτος
Στα γρήγορα




Φτιάχνει
8-10 πάστες

Πως το κάνουμε:

Διαβάστε περισότερο: Πάστα του Μάστορα 
σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ Τὸ Πρωτοβρόχι"



ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ Τὸ Πρωτοβρόχι"

Σκυμμένοι ἀπὸ τὸ παραθύρι...

Καὶ τοῦ προσώπου μας οἱ γύροι
ἡ ἴδια μας ἤτανε ψυχή.
Ἡ συννεφιά, χλωμὴ σὰ θειάφι,
θάμπωνε ἀμπέλι καὶ χωράφι·
ὁ ἀγέρας μέσ᾿ ἀπὸ τὰ δέντρα
μὲ κρύφια βούιζε ταραχή·
ἡ χελιδόνα, μὲ τὰ στήθη,
γοργή, στὴ χλόη μπρὸς-πίσω ἐχύθη·
κι ἄξαφνα βρόντησε, καὶ λύθη
κρουνός, χορεύοντα ἡ βροχή!

Ἡ σκόνη πῆρ᾿ ἀνάερο δρόμο...
K᾿ ἐμεῖς, στῶν ρουθουνιῶν τὸν τρόμο,
στὴ χωματίλα τὴ βαριὰ
τὰ χείλα ἀνοίξαμε, σὰ βρύση
τὰ σπλάχνα νὰ μπεῖ νὰ ποτίσει
(ὅλη εἶχεν ἡ βροχὴ ραντίσει
τὴ διψασμένη μας θωριά,
σὰν τὴν ἐλιὰ καὶ σὰν τὸ φλόμο).
κι ὁ ἕνας στ᾿ ἀλλουνοῦ τὸν ὦμο
ρωτάαμε: «T᾿ εἶναι πὄχει σκίσει
τὸν ἀέρα μύρο, ὅμοιο μελίσσι;
Ἀπ᾿ τὸν πευκιὰ τὸ κουκουνάρι,
ὁ βάρσαμος ἢ τὸ θυμάρι,
ἡ ἀφάνα ἢ ἡ ἀλυγαριά;»
Κι ἄχνισα - τόσα ἦταν τὰ μύρα -
ἄχνισα κ᾿ ἔγινα ὅμοια λύρα,
ποὺ χάϊδευ᾿ ἡ ἄσωτη πνοή...
Μοῦ γιόμισ᾿ ὁ οὐρανίσκος γλύκα·
κι ὡς τὴ ματιά σου ξαναβρῆκα,
ὅλο μου τὸ αἷμα ἦταν βοή!...
K᾿ ἔσκυψ᾿ ἀπάνω ἀπὸ τ᾿ ἀμπέλι
ποὺ ἐσειόνταν σύφυλλο, τὸ μέλι
καὶ τ᾿ ἄνθι ἀκέριο νὰ τοῦ πιῶ·
- βαριὰ τσαμπιὰ καὶ οἱ λογισμοί μου,
βάτοι βαθιοὶ οἱ ἀνασασμοί μου -
κι ὅπως ἀνάσαινα, ἀπ᾿ τὰ μύρα
δὲ μπόρεια νὰ διαλέξω ποιό!
Μὰ ὅλα τὰ μάζεψα, τὰ πῆρα,
καὶ τά ῾πια, ὡσὰν ἀπὸ τὴ μοίρα
λύπη ἀπροσδόκητη ἢ χαρά.
Τά ῾πια· κι ὡς σ᾿ ἄγγιξα τὴ ζώνη,
τὸ αἷμα μου γίνηκεν ἀηδόνι,
κι ὡς τὰ πολύτρεχα νερά!
(ἀπὸ τὸ Λυρικὸς Βίος, Β´, Ἴκαρος 1968)

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Ανεμοβλογιά

Ανεμοβλογιά: Ο ιός με τα κόκκινα εξανθήματα


Ανεμοβλογιά πως να την αντιμετωπίσετε

Της Άννας Δάλλα με τη συνεργασία της Μαρίας Πετράκη, παιδιάτρου


Τώρα που έχει ήδη μπει για τα καλά το φθινόπωρο, είναι ο καιρός που ξεκινούν να χτυπάνε την πόρτα μας οι διάφορες παιδικές ασθένειες, παρόλο που -όσο περνάνε τα χρόνια και τα εμβόλια εξελίσσονται- απειλούν όλο και λιγότερο τα παιδιά μας. Γιατί τώρα, που έχουν επιστρέψει ή πηγαίνουν για πρώτη φορά σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, συγχρωτίζονται -όπως και να το κάνουμε- με άλλα παιδιά.



► Ανεμοβλογιά: Η πιο συνηθισμένη…

■ Τι είναι: Είναι μία εξανθηματική ασθένεια που οφείλεται σε ιό. Είναι μεταδοτική τόσο πριν από την εμφάνιση των εξανθημάτων («σπυράκια» με υγρό στο δέρμα), όσο και κατά τη διάρκειά τους.


■ Πώς θα την προλάβετε: Πρόσφατα κυκλοφόρησε εμβόλιο, που γίνεται μετά τον 18ο μήνα της ζωής του μωρού. Αν το εμβόλιο γίνει μετά τα 12 χρόνια, θα χρειαστούν δύο δόσεις.


■ Πώς θα την αναγνωρίσετε: Το παιδί θα παρουσιάζει για 2 - 3 μέρες λίγο συνάχι, κακοκεφιά, μέτριο πυρετό και μετά τη δεύτερη - τέταρτη μέρα που έχουν ξεκινήσει αυτά τα συμπτώματα -μοιάζουν με του κοινού κρυολογήματος-, θα αρχίσει να εμφανίζει κάποια λίγα σπυράκια, που μοιάζουν με φυσαλίδες, έχουν δηλαδή υγρό, και πολύ σύντομα θα παρουσιαστούν κι άλλα πολλά, συνήθως κατά ομάδες, σε διάφορα σημεία του σώματος, ακόμα και στο τριχωτό της κεφαλής, στα μάτια, στο εσωτερικό του στόματος και αλλού. Μετά την εμφάνισή του το εξάνθημα συνεχίζει για τρεις με τέσσερις μέρες, συνήθως συνυπάρχει και πυρετός, ενώ εντωμεταξύ οι φυσαλίδες σπάνε και στη θέση τους παραμένει ένα σπυράκι που σχηματίζει ένα καφέ κακαδάκι επάνω του. Την τέταρτη ή πέμπτη μέρα, λοιπόν, στο σώμα του παιδιού θα παρατηρήσετε βλάβες όλων των ειδών, φυσαλίδες αλλά και σπυράκια με κακαδάκι. Τα παιδιά κάτω των 6 ετών περνάνε ελαφρά αυτές τις εξανθηματικές ασθένειες, στις ηλικίες 6 με 12 είναι τα συμπτώματα συνήθως λίγο πιο βαριά, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες διαρκούν πιο πολλές μέρες και ο πυρετός μπορεί να φτάσει ακόμα και 40.


■ Πώς θα την αντιμετωπίσετε: Η ανεμοβλογιά θα περάσει, όταν κάνει τον κύκλο της. Μπορείτε όμως να κάνετε κάποια πράγματα για να βοηθήσετε το παιδί σας να αισθανθεί καλύτερα, όπως:


• ένα χλιαρό προς το δροσερό μπάνιο με ένα ήπιο αντισηπτικό και όσα άλλα ντους έχει διάθεση να κάνει το παιδί (ώστε να μην ξύνεται) χρησιμοποιώντας το συνηθισμένο του αφρόλουτρο

ένα κουταλάκι αντισταμινικού 3 με 4 φορές την ημέρα σε παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών για να μειώνεται η φαγούρα
αντιπυρετικό για τον πυρετό.

■ Πώς θα αποφύγετε τις επιπλοκές: Όσο το παιδί υποφέρει από την ανεμοβλογιά, θα πρέπει να το αποτρέπετε από το να ξύνει τα σπυράκια, κυρίως αυτά που είναι στο πρόσωπο, τόσο για να αποφεύγονται οι επιμολύνσεις, όσο και γιατί αφήνουν τα -γνωστά σε όλους- σημάδια της ανεμοβλογιάς. Επίσης πρέπει να προσέχετε το παιδί όσο είναι άρρωστο αλλά και για το επόμενο 15ήμερο αφού γίνει καλά, ώστε να μην κολλήσει κάποια ίωση και επιβαρυνθεί περισσότερο, αφού ο οργανισμός του θα είναι ήδη αδύναμος.


■ Προσέξτε: Αν το παιδί σας παρουσιάσει -την τέταρτη ή πέμπτη ημέρα της ασθένειας, ενώ υποχωρούν τα σπυράκια- δύσπνοια ή συνεχίζει να έχει υψηλό πυρετό, τότε είναι σκόπιμο να συμβουλευθείτε το γιατρό σας ή να το πάτε στο νοσοκομείο. Η επιπλοκή που μπορεί να προκύψει σε αυτή την περίπτωση, κυρίως σε μεγάλα παιδιά ή εφήβους, είναι κάποια δευτεροπαθής πνευμονία μικροβιακής αιτιολογίας.


kids.in.gr


Είμαστε όλοι πλήρωμα...

πηγή http://www.facebook.com/photo.php?fbid=505535599458332&set=a.410332992311927.101779.409941222351104&type=1&theater

 


Στο διαστημόπλοιο γη δεν υπάρχουν επιβάτες. Είμαστε όλοι πλήρωμα...Marshall McLuhan
 

ζωγρ.hans dahl





σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Βαρβάρα Γεροδήμου

πηγή http://www.facebook.com/photo.php?fbid=505187756159783&set=a.410332992311927.101779.409941222351104&type=1&theater
                                                                                                                                                 
                                                                                            
Βαρβάρα Γεροδήμου 


σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Για τους άντρες.... το σωστό ξύρισμα..

πηγή http://www.facebook.com/photo.php?fbid=306192226154821&set=a.264670413640336.59006.264580240316020&type=1&theater

Για τους άντρες.... το σωστό ξύρισμα..

Όποιος έχει τα γένια, έχει και τον μπελά τους και όσοι τα ξυρίζουν πρέπει να προσέχουν και να το κάνουν σωστά.

- Το ξύρισμα αφυδατώνει το δέρμα του προσώπου, προκαλώντας κοκκινίλες και ερεθισμό.

- Καλύτερα να ξυρίζεστε 1 τέταρτο μετά το πρωϊνό ξύπνημα και αφού έχει προηγηθεί το ντούς ή το πρωΪνό μπάνιο.

- Ξεκινάτε το πλύσιμο του προσώπου με κρεμοσάπουνο ή τζελ σαπούνι και ξεπλένετε καλά με ζεστό νερό

Γιά να μην έχετε προβλήματα με το δερματάκι σας μετά το ξύρισμα:

- Ποτέ ξύρισμα μόλις ξυπνήσετε... περιμένετε τουλάχιστον 15 λεπτά

- Το καλοκαίρι, δεν πάτε στον ήλιο αμέσως μετά το ξύρισμα, αν δεν θέλετε να βγάλετε σπυράκια ή πανάδες

meacolpa.blogspot.gr
σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Ο αριθμός «14»

Ο αριθμός «14» για την αναγγελία της ώρας μέσω τηλεφώνου

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
Η αυτόματη αναγγελία της ώρας μέσω του τηλεφώνου, πάντα βεβαίως με την ανάλογη χρέωση, λίγοι γνωρίζουν πως εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις 17 Ιανουαρίου 1937, ημέρα που άρχισε και η ισχύς του νέου τηλεφωνικού καταλόγου της Ανωνύμου Ελληνικής Τηλεφωνικής Εταιρείας (ΑΕΤΕ), προγόνου του ΟΤΕ των ημερών μας. Μέχρι τότε οι συνδρομητές καλούσαν την τηλεφωνήτρια και τη ρωτούσαν τι ώρα είναι, εκείνη δε απαντούσε με όλη την ευγένειά της. Από τότε όμως όσοι καλούσαν τον αριθμό 14 -μετέπειτα 141 και σήμερα 14844- άκουγαν την ευδιάκριτη γυναικεία φωνή που είχε αποτυπωθεί σε ηχητική ταινία να τους αναγγέλλει την ώρα. Και όπως διαφήμιζε η εταιρεία, εγκαινίαζε το σύστημα «κατά το υπόδειγμα πλείστων ευρωπαϊκών και αμερικανικών μεγαλουπόλεων»!

Έτσι, έφευγαν και οι τελευταίες πλέον τηλεφωνήτριες, αφού οι περισσότερες είχαν αποχωρήσει αρκετά χρόνια νωρίτερα. Από τον Αύγουστο 1931 είχε εγκατασταθεί στο «κτίριον των τηλεφώνων» -όπως αποκαλούσε ο κόσμος το κτίριο της οδού Σταδίου, στην άκρη του Κήπου της Παλαιάς Βουλής- ο πρώτος κεντρικός αυτόματος διανομέας των κλήσεων. Μέσω αυτού μπορούσαν να εξυπηρετηθούν δέκα χιλιάδες συνδρομητές, σε μια εποχή που το σύνολο των συνδρομητών Αθηνών και Πειραιώς δεν ξεπερνούσε τις έξι χιλιάδες. Όλα φάνταζαν στα μάτια του κόσμου λαμπερά. Από την εξωτερική εμφάνιση του κτιρίου, το οποίο πληρούσε όλους τους κανόνες αισθητικής και προόδου της εποχής του, μέχρι το εσωτερικό του με ευρυχωρία που σπάνιζε ακόμη στα κτίρια δημόσιας χρήσης.
Από τότε οι κάτοχοι τηλεφωνικών συσκευών άφηναν πίσω τους το παλαιό καβουρντιστήρι που γύριζαν χιλιάδες φορές μάταια και αποκτούσαν «έναν κύκλον περιστρεφόμενον και δεικνύοντα αριθμούς». Το καντράν του τηλεφώνου ήταν πλέον μια πραγματικότητα, όπως και οι «αυτόματες» κλήσεις, οι οποίες έφεραν μαζί τους την ευκολία αλλά και πολλά βάσανα.

Κουλουράκια καρότου αλμυρά

Κουλουράκια καρότου αλμυρά
Bαθμολογία:
       
36 ψήφοι
Προστέθηκε από , 05.07.09
 

Περιγραφή

Τα γνωστά κουλουράκια διαίτης που είναι πεντανόστιμα και καταναλώνονται όλες τις εποχές του χρόνου. Είναι επίσης νηστίσιμα.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 φλυτζάνι ηλιέλαιο
  • 1/4 φλυτζανιού νερό
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι baking powder
  • Ελάχιστο πιπέρι
  • Αλεύρι (όσο πάρει)
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Διατροφή
Δυσκολία
Νηστίσιμα








Φτιάχνει
Γύρω στα 30 κουλουράκια

Πως το κάνουμε:

Διαβάστε περισότερο: Κουλουράκια καρότου αλμυρά 

Δημοφιλείς αναρτήσεις