Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Ανεμοβλογιά

Ανεμοβλογιά: Ο ιός με τα κόκκινα εξανθήματα


Ανεμοβλογιά πως να την αντιμετωπίσετε

Της Άννας Δάλλα με τη συνεργασία της Μαρίας Πετράκη, παιδιάτρου


Τώρα που έχει ήδη μπει για τα καλά το φθινόπωρο, είναι ο καιρός που ξεκινούν να χτυπάνε την πόρτα μας οι διάφορες παιδικές ασθένειες, παρόλο που -όσο περνάνε τα χρόνια και τα εμβόλια εξελίσσονται- απειλούν όλο και λιγότερο τα παιδιά μας. Γιατί τώρα, που έχουν επιστρέψει ή πηγαίνουν για πρώτη φορά σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, συγχρωτίζονται -όπως και να το κάνουμε- με άλλα παιδιά.



► Ανεμοβλογιά: Η πιο συνηθισμένη…

■ Τι είναι: Είναι μία εξανθηματική ασθένεια που οφείλεται σε ιό. Είναι μεταδοτική τόσο πριν από την εμφάνιση των εξανθημάτων («σπυράκια» με υγρό στο δέρμα), όσο και κατά τη διάρκειά τους.


■ Πώς θα την προλάβετε: Πρόσφατα κυκλοφόρησε εμβόλιο, που γίνεται μετά τον 18ο μήνα της ζωής του μωρού. Αν το εμβόλιο γίνει μετά τα 12 χρόνια, θα χρειαστούν δύο δόσεις.


■ Πώς θα την αναγνωρίσετε: Το παιδί θα παρουσιάζει για 2 - 3 μέρες λίγο συνάχι, κακοκεφιά, μέτριο πυρετό και μετά τη δεύτερη - τέταρτη μέρα που έχουν ξεκινήσει αυτά τα συμπτώματα -μοιάζουν με του κοινού κρυολογήματος-, θα αρχίσει να εμφανίζει κάποια λίγα σπυράκια, που μοιάζουν με φυσαλίδες, έχουν δηλαδή υγρό, και πολύ σύντομα θα παρουσιαστούν κι άλλα πολλά, συνήθως κατά ομάδες, σε διάφορα σημεία του σώματος, ακόμα και στο τριχωτό της κεφαλής, στα μάτια, στο εσωτερικό του στόματος και αλλού. Μετά την εμφάνισή του το εξάνθημα συνεχίζει για τρεις με τέσσερις μέρες, συνήθως συνυπάρχει και πυρετός, ενώ εντωμεταξύ οι φυσαλίδες σπάνε και στη θέση τους παραμένει ένα σπυράκι που σχηματίζει ένα καφέ κακαδάκι επάνω του. Την τέταρτη ή πέμπτη μέρα, λοιπόν, στο σώμα του παιδιού θα παρατηρήσετε βλάβες όλων των ειδών, φυσαλίδες αλλά και σπυράκια με κακαδάκι. Τα παιδιά κάτω των 6 ετών περνάνε ελαφρά αυτές τις εξανθηματικές ασθένειες, στις ηλικίες 6 με 12 είναι τα συμπτώματα συνήθως λίγο πιο βαριά, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες διαρκούν πιο πολλές μέρες και ο πυρετός μπορεί να φτάσει ακόμα και 40.


■ Πώς θα την αντιμετωπίσετε: Η ανεμοβλογιά θα περάσει, όταν κάνει τον κύκλο της. Μπορείτε όμως να κάνετε κάποια πράγματα για να βοηθήσετε το παιδί σας να αισθανθεί καλύτερα, όπως:


• ένα χλιαρό προς το δροσερό μπάνιο με ένα ήπιο αντισηπτικό και όσα άλλα ντους έχει διάθεση να κάνει το παιδί (ώστε να μην ξύνεται) χρησιμοποιώντας το συνηθισμένο του αφρόλουτρο

ένα κουταλάκι αντισταμινικού 3 με 4 φορές την ημέρα σε παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών για να μειώνεται η φαγούρα
αντιπυρετικό για τον πυρετό.

■ Πώς θα αποφύγετε τις επιπλοκές: Όσο το παιδί υποφέρει από την ανεμοβλογιά, θα πρέπει να το αποτρέπετε από το να ξύνει τα σπυράκια, κυρίως αυτά που είναι στο πρόσωπο, τόσο για να αποφεύγονται οι επιμολύνσεις, όσο και γιατί αφήνουν τα -γνωστά σε όλους- σημάδια της ανεμοβλογιάς. Επίσης πρέπει να προσέχετε το παιδί όσο είναι άρρωστο αλλά και για το επόμενο 15ήμερο αφού γίνει καλά, ώστε να μην κολλήσει κάποια ίωση και επιβαρυνθεί περισσότερο, αφού ο οργανισμός του θα είναι ήδη αδύναμος.


■ Προσέξτε: Αν το παιδί σας παρουσιάσει -την τέταρτη ή πέμπτη ημέρα της ασθένειας, ενώ υποχωρούν τα σπυράκια- δύσπνοια ή συνεχίζει να έχει υψηλό πυρετό, τότε είναι σκόπιμο να συμβουλευθείτε το γιατρό σας ή να το πάτε στο νοσοκομείο. Η επιπλοκή που μπορεί να προκύψει σε αυτή την περίπτωση, κυρίως σε μεγάλα παιδιά ή εφήβους, είναι κάποια δευτεροπαθής πνευμονία μικροβιακής αιτιολογίας.


kids.in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις