Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Ο Μεγάλος Αγιασμός των Θεοφανείων

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη φωτογραφία του χρήστη Ιησούς Χριστός Νικά - Ic Xc Nika.

Φωτογραφία του χρήστη Ιησούς Χριστός Νικά - Ic Xc Nika.

Ο Μεγάλος Αγιασμός των Θεοφανείων
Ο Μεγάλος Αγιασμός που τελείται την παραμονή των Θεοφανείων και ανήμερα της εορτής είναι ακριβώς ο ίδιος.
Εσφαλμένα κάποιοι θεωρούν ότι δήθεν τελείται την παραμονή ο «μικρός Αγιασμός» και την επόμενη ο «Μέγας». Καί στις δύο περιπτώσεις τελείται ο Μεγάλος Αγιασμός. Μικρός Αγιασμός τελείται την πρώτη μέρα κάθε μήνα, καθώς και εκτάκτως όταν το ζητούν οι χριστιανοί σε διάφορες περιστάσεις (εγκαίνια οικιών, καταστημάτων και ιδρυμάτων, σε θεμελίωση κτισμάτων κ.λπ.). Ο Μεγάλος Αγιασμός τελείται μόνο δύο φορές το χρόνο (την 5η και 6η Ιανουαρίου) στο Ναό.

2. Πού φυλάσσεται ο Μέγας Αγιασμός και για ποιό λόγο;
Ο Μεγάλος Αγιασμός φυλάσσεται όλο το χρόνο στο Ναό. Φυλάσσεται όχι άνευ λόγου. Καί ο λόγος δεν είναι άλλος, παρά για να «μεταλαμβάνεται» από τους πιστούς υπό ορισμένες συνθήκες και προϋποθέσεις. Συνηθισμένη είναι η περίπτωση που αφορά στους διατελούντες υπό επιτίμιο του Πνευματικού, που εμποδίζει τη συμμετοχή τους στη Θεία Κοινωνία, για ορισμένο καιρό, και είθισται να δίδεται σε αυτούς, για ευλογία και παρηγοριά τους, Μέγας Αγιασμός. Κανένα κώλυμα δεν υφίσταται προς τούτο, εφ' όσον μάλιστα βρίσκονται «εν μετανοία και εξομολογήσει».
Απαραίτητα όμως πρέπει να συνειδητοποιούν ότι ο Μέγας Αγιασμός δεν υποκαθιστά ούτε αντικαθιστά τη Θεία Κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, για την οποία οφείλουν με τη μετάνοια να προετοιμάζονται, για να απαλλαγούν από τα κωλύματα της αμαρτίας, ώστε να αξιωθούν να κοινωνήσουν το ταχύτερο.
3. Μπορεί ο Μέγας Αγιασμός να φυλάσσεται στο σπίτι και να πίνουν απ' αυτόν σε καιρό ασθένειας ή για αποτροπή βασκανίας και κάθε σατανικής ενέργειας;
Η απάντηση είναι θετική. Παρέχεται απ' αυτό τούτο το ιερό κείμενο της Ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού, που προβλέπει «ίνα πάντες οι αρυόμενοι και μεταλαμβάνοντες έχοιεν αυτό (το ηγιασμένον ύδωρ...) προς ιατρείαν παθών, προς αγιασμόν οίκων, προς πάσαν ωφέλειαν επιτήδειον», και δη και «δαίμοσιν ολέθριον, ταίς εναντίαις δυνάμεσιν απρόσιτον» (πρβλ. και τη συναφή ευχή σε βασκανία· «φυγάδευσαν και απέλασαν πάσαν διαβολικήν ενέργειαν, πάσαν σατανικήν έφοδον και πάσαν επιβουλήν... και οφθαλμών βασκανίαν των κακοποιών ανθρώπων»).
Αναντίρρητα χειραγωγείται με τον τρόπο αυτό ο πιστός να αποφεύγει άλλες διεξόδους («ξόρκια», μαγείες και άλλες μεθοδείες του πονηρού), και να καταφεύγει στα έγκυρα «αγιάσματα» της Εκκλησίας, όπως είναι ο Μέγας Αγιασμός, αλλά και ο «μικρός» λεγόμενος Αγιασμός, ως συνειδητό μέλος της Εκκλησίας, της ταμειούχου της θείας χάριτος, και μέτοχος των αγιαστικών της μέσων. Προϋποτίθεται βέβαια ότι στις οικίες όπου φυλάσσεται ο Μέγας Αγιασμός, και το καντήλι θα ανάβει και θα καίει επιμελώς, και η ευλάβεια θα υπάρχει στα μέλη της οικογενείας, τους συζύγους και τα παιδιά, και θα αποφεύγεται κάθε αιτία που αποδιώχνει τη θεία χάρη (όπως βλασφημίες ή άλλες ασχημοσύνες).
4. Ποιά η σχέση νηστείας και Μεγάλου Αγιασμού;
Η ιστορική αρχή του Μεγάλου Αγιασμού είναι η εξής: Στην αρχαία Εκκλησία την παραμονή των Θεοφανείων -όπως την παραμονή του Πάσχα και της Πεντηκοστής- γινόταν η βάπτιση των Κατηχουμένων, δηλ. των νέων χριστιανών. Τα μεσάνυχτα τελούνταν ο αγιασμός του ύδατος για την τελετή του Βαπτίσματος· τότε εισήχθη η συνήθεια -όπως μας πληροφορεί ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος- οι χριστιανοί να παίρνουν από το αγιασμένο νερό και να πίνουν ή να το μεταφέρουν στα σπίτια τους για ευλογία και να το διατηρούν ολόκληρο το χρόνο· «Διά τούτο και εν μεσονυκτίω κατά την εορτήν ταύτην άπαντες υδρευσάμενοι, οίκαδε τα νάματα αποτίθενται, και εις ενιαυτόν ολόκληρον φυλάττουσιν» (Λόγος εις το άγιον βάπτισμα του Σωτήρος· ΡG 49, 366).
Αργότερα όμως, σε καιρούς λειτουργικής παρακμής, η ακολουθία του Αγιασμού απομονώθηκε από αυτή του Βαπτίσματος, παρόλο που διατήρησε πολλά στοιχεία του. Παρέμεινε η συνήθεια ώστε οι πιστοί να παίρνουν από το αγιασμένο νερό «προς αγιασμόν οίκων», όπως αναφέρει η καθαγιαστική ευχή του Μεγάλου Αγιασμού.
Νωρίς επίσης επικράτησε η συνήθεια της νηστείας πριν από την εορτή των Θεοφανείων, για δύο λόγους:
Πρώτο, οι δύο μεγάλες εορτές των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων στην αρχαία Εκκλησία ήταν ενωμένες σε μία, αυτή των Θεοφανείων ή Επιφανείων, που τελούταν την 6η Ιανουαρίου (συνήθεια που διατηρείται στην Αρμενική Εκκλησία μέχρι σήμερα)· όμως ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (4ος αι.) χώρισε τις δύο γιορτές και όρισε η μεν Γέννηση του Χριστού να γιορτάζεται την 25η Δεκεμβρίου, η δε Βάπτιση και φανέρωση της αγίας Τριάδας την 6η Ιανουαρίου. Πριν από κάθε Δεσποτική εορτή προηγούνταν νηστεία για την ψυχική και σωματική κάθαρση των πιστών. Ας θυμηθούμε πως η νηστεία έχει μέσα της το στοιχείο του πένθους για τις αμαρτίες. Έτσι όταν χώρισαν οι δύο εορτές, η νηστεία που προηγούνταν ακολούθησε την εορτή των Χριστουγέννων· γι' αυτό η Εκκλησία όρισε να νηστεύουμε μόνο την παραμονή των Θεοφανείων σαν προετοιμασία για την εορτή, και όχι περισσότερες ημέρες, γιατί βρισκόμαστε σε εορταστική περίοδο, το άγιο Δωδεκαήμερο.
Καί δεύτερο· αρχαία συνήθεια ήταν επίσης αυτοί που θα βαπτίζονταν να νηστεύουν και μαζί με αυτούς οι Ανάδοχοι, οι  συγγενείς, αλλά και άλλοι χριστιανοί οι οποίοι τηρούσαν εθελοντικά νηστεία «υπέρ των βαπτιζομένων». Δεν ήταν λοιπόν δύσκολο στη συνείδηση των χριστιανών να συνδεθούν η πόση του αγιασμού και η νηστεία, χωρίς να υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ αυτών.
Έτσι λοιπόν, μεταφέροντας το ζήτημα στη σημερινή εποχή μπορούμε να πούμε ότι οι τακτικώς μεταλαμβάνοντες των αγίων Μυστηρίων και τηρούντες τις νηστείες της Εκκλησίας μας, όπως και της 5ης Ιανουαρίου, είναι ήδη έτοιμοι ώστε να  πιούν από το Μεγάλο Αγιασμό της 5ης και 6ης Ιανουαρίου. Σε άλλη περίπτωση, ενδείκνυται να τελούν σχετική νηστεία, όπως ορίζει σ' αυτούς ο Πνευματικός τους.
Τέλος όσοι εκτάκτως πίνουν από το Μεγάλο Αγιασμό που φυλάσσουν στο σπίτι τους, σε ώρες ασθενειών και κινδύνων  κ.λπ., μετά ή άνευ νηστείας, ας μην υστερούν στην πνευματική νηστεία απέχοντες «από παντός μολυσμού σαρκός τε και πνεύματος, επιτελούντες αγιωσύνην εν φόβω Θεού» (Β΄ Κορ. 7,1).
Τού μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου.

μερικά απο τά άγρια μας χόρτα



Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Κρήτη των γεύσεων / Crete of tastes.
·






Κρήτη των γεύσεων / Crete of tastes
Ελάτε να μάθουμε μερικά απο τά άγρια μας χόρτα

τα φορέματα και το μπούστο

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Mis pasatiempos amo el crochet.







Mis pasatiempos amo el crochet
Aprende a tejer paso a paso vestidos y canesú----► https://youtu.be/3frrVqIyZg0
En este caso tejí a mi nieta de 10 meses pero lo puedes hacer en cualquier talla con las explicaciones que aporto en mi canal

Μάθε να πλέκεις βήματα με τα φορέματα και το μπούστο ---- https://youtu.be/3frrVqIyZg0
Σε αυτή την περίπτωση, εγώ την εγγονή μου 10 μήνες, αλλά μπορείς να το κάνεις σε οποιοδήποτε μέγεθος με τις εξηγήσεις που φέρνω στο κανάλι μου.

·

Η σκέψη μας δημιουργεί ύλη

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Κωνσταντίνα Βολονάκη.






Κωνσταντίνα Βολονάκη
Πως μπορώ να έχω τη ζωή που επιθυμώ; Αλλάζω τη σκέψη μου, αλλάζω τη ζωή μου! Η σκέψη μας δημιουργεί ύλη, η σκέψη μας δημιουργεί την πραγματικότητά μας! http://www.kvolonaki.gr/

τι κάνει η σόδα;!

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Truelife.·
Άλειψε Με Μαγειρική Σόδα Το Κρέας & Εντυπωσίασε Τους Καλεσμένους Της! 4+1 Tips -ΒΙΝΤΕΟ

truelife.gr

Άλειψε Με Μαγειρική Σόδα Το Κρέας & Εντυπωσίασε Τους Καλεσμένους Της!

Πριν παρακολουθήσουμε αυτό το βίντεο, πιστεύαμε ότι η μαγειρική σόδα χρησιμοποιείται κυρίως για τον καθαριότητα και το μαγείρεμα. Ωστόσο, το Reader’s Digest μας έδωσε ένα πλήθος ασυνήθιστων τρόπων να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη λευκή σκόνη και είμαστε πολύ εντυπωσιασμένοι!

1. Τροφή Για Τα Φυτά
Για όσους από εσάς έχετε κληματίδα, δελφίνιο ή δίανθο στον κήπο σας:


Ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα σε 2 λίτρα νερού και τροφοδοτήστε τα πεινασμένα φυτά σας.



Κατόπιν, καθίστε και χαλαρώστε καθώς θαυμάζετε τα λουλούδια να ανθίζουν!

2. Θεραπεία Για Εγκαύματα
Καήκατε στη σόμπα; Ρίξτε γρήγορα λίγη μαγειρική σόδα σε ένα μπολ με πάγο και νερό.



Βουτήξτε ένα κομμάτι ύφασμα ή γάζα στο μείγμα και τοποθετήστε το απευθείας στην πληγείσα περιοχή έως ότου το κάψιμο υποχωρήσει.




Αυτό θα αποτρέψει τα εγκαύματα να γίνουν φουσκάλες.

3. Δροσερή αναπνοή / Αποσμητικό σώματος
Έχετε βαριά μυρωδιά από σκόρδο ή κρεμμύδι μετά το μεσημεριανό γεύμα; Αποκτήστε και πάλι φρέσκια αναπνοή αναμειγνύοντας 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε μισό φλιτζάνι νερό.



Κάνετε γαργάρες με το μείγμα και περιμένετε καθώς εξουδετερώνει την κακή σας αναπνοή. Αυτό το διάλυμα είναι επίσης εξαιρετικό για να θεραπεύσετε τις άφθες στο στόμα.




Η μαγειρική σόδα είναι επίσης ένα φυσικό αποσμητικό σώματος. Βάλτε 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα πάνω σε ένα σφουγγαράκι πούδρας και απλώστε την στις μασχάλες σας.

4. Για τρυφερό κρέας
Φοβάστε μήπως το κρέας που θα μαγειρέψετε για τους καλεσμένους σας είναι σκληρό; Τρίψτε μαγειρική σόδα απευθείας πάνω στο ωμό κρέας.



Τοποθετήστε το στο ψυγείο για 3-5 ώρες. Ξεπλύνετε τη μαγειρική σόδα και μαγειρέψτε το όπως συνήθως. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.




Ετοιμαστείτε να λιώσει το κρέας στο στόμα σας!

5. Αποσμητικό φακελάκι
Αν έχετε ντουλάπες, συρτάρια ή άλλους κλειστούς χώρους που τείνουν να παίρνουν μυρωδιά μούχλας, δοκιμάστε να βάλετε μαγειρική σόδα σε μια (καθαρή) κάλτσα.



Δέστε έναν κόμπο στο τέλος και τοποθετήστε την σε ένα ράφι ή συρτάρι για να κρατήσετε όλα σας τα ρούχα πάντα φρέσκα.




Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι δημιουργικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε αυτό το κοινό αντικείμενο οικιακής χρήσης.

Σύμφωνα με το All You, η μαγειρική σόδα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πιτυρίδας, να σκοτώσει τα ενοχλητικά ζιζάνια στην αυλή, να πάρει την πίκρα από το τσάι, να σβήσει τη φωτιά από λίπος και να κάνει πιο αφράτες τις ομελέτες!



Επιμέλεια Κειμένου & Μετάφραση: Marva @Truelife.gr

8 Εκπληκτικές Χρήσεις Της Κανέλας

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Truelife.

8 Εκπληκτικές Χρήσεις Της Κανέλας Στο Σώμα!

https://www.truelife.gr/8-ekpliktikes-chrisis-tis-kanelas-sto-soma/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook#.Wk51SHmYMdU

8 Εκπληκτικές Χρήσεις Της Κανέλας Στο Σώμα!

Μπορεί να εκπλαγείτε ότι παρά τη σχέση της κανέλας με τη ζάχαρη και τα γλυκά, το μπαχαρικό αυτό είναι ένας πολύ ισχυρός αντιβακτηριακός και αντιμυκητιακός παράγοντας που μπορεί να καταπολεμήσει τον διαβήτη και να θεραπεύσει τους μύκητες στα νύχια των ποδιών.
1) Αντιμετωπίστε τη γρίπη και τα στομαχικά προβλήματα: Η κανέλα συνθλίβει τα βακτήρια που ζουν στο έντερό σας. Μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική και στην καταπολέμηση σοβαρών βακτηριδίων όπως ο E.Coli, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PubMed.gov.
Για να καταπολεμήσετε τη γρίπη και άλλα προβλήματα στο στομάχι, το Cinnamon Vogue συνιστά να φτιάχνετε τσάι βράζοντας σε χαμηλή φωτιά ένα ξύλο κανέλας Κεϋλάνης σε 1,5 φλιτζάνι νερό για 15-25 λεπτά. Αφήστε το τσάι να σταθεί για 15 λεπτά επιπλέον και προσέξτε πώς το τσάι μεταμορφώνεται από ανοιχτό κίτρινο σε βαθύ χρυσοκόκκινο.
2) Εξουδετερώστε τις οσμές: Η κανέλα έχει ένα ζεστό, ευχάριστο άρωμα. Ακόμα καλύτερα, η κανέλα είναι αποτελεσματική για την εξουδετέρωση άσχημων οσμών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κακές οσμές προκαλούνται συχνά από βακτηρίδια και η κανέλα είναι φυσικό αντιβακτηριακό.
Για να φτιάξετε ένα φυσικό αποσμητικό εξουδετέρωσης των οσμών, ακολουθήστε τη συμβουλή του The Kitchn και απλά βράστε ένα ξύλο κανέλας σε ένα κατσαρολάκι με νερό για 30 λεπτά. Σε ελάχιστο χρόνο, το σπίτι σας θα μυρίσει σαν ζεστή μηλόπιτα!
3) Ενισχύστε τον μεταβολισμό: Η κανέλα μπορεί να πυροδοτήσει τον μεταβολισμό σας. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βελτίωση της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα και την επιβράδυνση της εκκένωσης του στομάχου σας, σύμφωνα με ένα άρθρο στην Huffington Post.
Χρησιμοποιήστε ένα κόλπο από το Fitday και προσθέστε 1 κ.γλ. κανέλα στον πρωϊνό σας καφέ, πασπαλίστε την σε ένα τοστ ή ανακατέψτε την με βρώμη και δημητριακά για να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας κάθε πρωί.
4) Καταπολέμηση της ουλίτιδας και της κακής αναπνοής: Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες της κανέλας μπορούν να έχουν υπέροχα οφέλη για την υγεία του στόματος.
Σύμφωνα με το περιοδικό Organic Lifestyle Magazine, μπορείτε να θεραπεύσετε τις ασθένειες των ούλων και την κακή αναπνοή, ξεπλένοντας απλά το στόμα σας με ένα μείγμα από 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο κανέλας και μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας.
5) Καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2: Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η κανέλα βοηθάει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και αυξάνει τη δράση της ινσουλίνης. Για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, η κλινική Cleveland συνιστά 1 έως 4 γραμμάρια ή 1/4 έως 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα ανά ημέρα.
Εκτός από την ενσωμάτωση της κανέλας στη διατροφή ενός ατόμου, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να λάβουν τα οφέλη της κανέλας για τη μείωση του σακχάρου, λαμβάνοντας ένα φυτικό συμπλήρωμα με τη μορφή κάψουλας.
6) Απωθητικό εντόμων: Αν και η κανέλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μπαχαρικά μεταξύ των ανθρώπων, είναι απωθητική για τα έντομα. Το Earth Easy αναφέρει ότι για να σταματήσετε μια επιδρομή από μυρμήγκια χωρίς να τα σκοτώσετε, πασπαλίστε μια γραμμή κανέλας στα σημεία όπου μπαίνουν τα μυρμήγκια.
Δεν θα διασχίσουν το φράγμα της κανέλας και θα αλλάξουν αμέσως κατεύθυνση. Μπορείτε επίσης να αποτρέψετε τις τρύπες των σκώρων στα ρούχα σας, φτιάχνοντας φακελάκια με ξύλα κανέλας για τη ντουλάπα σας.
7) Αντικαταθλιπτικό: Είναι λογικό ότι η συσχέτιση της κανέλας με το φθινόπωρο και τα Χριστούγεννα μπορεί να σας μεταφέρει σε ευχάριστες αναμνήσεις. Ωστόσο, υπάρχει και επιστημονική απόδειξη ότι η κανέλα καταπολεμά τα βακτήρια του εντέρου που συχνά συνδέονται με την κατάθλιψη.
Σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο Dr. Stephen Collins σε ένα άρθρο στην Live Science, «Υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της γαστρεντερολογίας και των ψυχιατρικών παθήσεων». Φτιάξτε ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι κανέλας και αισθανθείτε τη διάθεσή σας να βελτιώνεται άμεσα.
8) Θεραπεύει τους μύκητες των ποδιών: Οι μύκητες των νυχιών μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Ευτυχώς, η κανέλα, ως ισχυρό αντιμυκητιασικό, είναι μια σωτήρια θεραπεία. Το Cinnamon Vogue προτείνει τη χρήση ελαίου φύλλων κανέλας για τη θεραπεία του μύκητα εσωτερικά.
Για την αντιμετώπιση του μύκητα του ποδιού, εφαρμόστε λάδι φύλλων κανέλας απευθείας στο νύχι, πρωί και βράδυ. Μπορείτε επίσης να βουτήξετε τα πόδια σας σε αραιωμένο έλαιο κανέλας αναμεμειγμένο με άλατα Epsom. Θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορη και αποτελεσματική είναι αυτή η φυσική θεραπεία.
Επιμέλεια Κειμένου & Μετάφραση: Marva @Truelife.gr


*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Μνημοκέρε – Έθιμο του Πόντου

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Theophilos Kotsidis.

Μνημοκέρε – Έθιμο του Πόντου για την παραμονή των Θεοφανίων


epontos.blogspot.com


Μνημοκέρε – Έθιμο του Πόντου για την παραμονή των Θεοφανίων
Μνημοκέρε – Έθιμο του Πόντου για την παραμονή των Θεοφανίων


Ένα άλλο εξαιρετικά σημαντικό έθιμο των Φώτων ήταν το μνημόσυνο των νεκρών που γινόταν την Παραμονή της γιορτής των Θεοφανίων. Κάθε σπίτι άναβαν τόσα κεριά, όσα ήταν τα μέλη της οικογένειας που είχαν εκδημήσει, και ένα για εκείνον το ξένο που δεν είχε κανέναν σ’ αυτόν τον κόσμο. Ενώ το τετράστιχο

Τα Φώτα θέλω το κερί μ’
και Των Ψυχών κοκκία
και την Μεγάλ’ Παρασκευήν
έναν μαντήλιν δάκρυα!

δήλωνε την βαθιά πεποίθηση των Ποντίων ότι οι κεκοιμημένοι δεν έχουν χαθεί μια δια παντός, αλλά ότι βλέπουν, ακούν, στεναχωριούνται και χαίρονται με τις οικογένειες τους, όπως και όταν ήταν ζωντανοί. Με αφορμή το παραπάνω έθιμο επιθυμώ να σημειώσω μόνο ότι η σχέση των ελλήνων στον Πόντο με τους νεκρούς τους ήταν εξαιρετικά στενή και θα άξιζε μια ιδιαίτερη μελέτη, η οποία θα ερευνούσε όλες τις πτυχές και τις προεκτάσεις αυτής της σχέσης. Για παράδειγμα γνωρίζουμε ότι κατά την εκδημία ενός προσφιλούς προσώπου, όλη οι οικογένεια και οι φίλοι έβγαζαν μια τελευταία φωτογραφία με τον νεκρό πριν την ταφή.

Απόσπασμα από το άρθρο: Τα έθιμα του δωδεκαημέρου: αφορμή για μια ενδοσκόπηση στην Ποντιακή κοινωνία

Σαπωνοποίηση

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη ΕΛΛΑΝΙΑ ΠΥΛΗ.

Σαπωνοποίηση: Ότι χρειάζεται να γνωρίζεις για να φτιάξεις το δικό σου Μοναδικό Φυτικό Σαπούνι!

ellaniapili.blogspot.com

Σαπωνοποίηση: Ότι χρειάζεται να γνωρίζεις για να φτιάξεις το δικό σου Μοναδικό Φυτικό Σαπούνι!

Το βασικό λάδι διατροφής στην Ελλάδα είναι πολύ κατάλληλο για σαπούνι όπως γνωρίζουν οι παλαιότερες γενιές. Το ελαιόλαδο φαίνεται κερδίζει σε δημοτικότητα και σε πολλές άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία, Γερμανία.
Τι είναι λοιπόν το ελαιόλαδο; Είναι το έλαιο της ελιάς που παράγεται με την μέθοδο της ψυχρής πίεσης. Τα πρώτα κλάσματα όταν πιέζονται οι ελιές λέγονται έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και είναι η καλύτερη ποιότητα για φαγητό. Το δεύτερο κλάσμα λέγεται γνήσιο και είναι χαμηλότερης ποιότητας λόγω μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε ελεύθερα οξέα.

Μετά το δεύτερο κλάσμα δεν εξάγεται άλλο λάδι και χρησιμοποιείται διαλύτης εξάνιο για να εξαχθεί και το τελευταίο λάδι, ακόμα χαμηλότερης ποιότητας.
Τέλος το πυρηνέλαιο είναι ακόμα χαμηλότερης ποιότητας και εξάγεται από τα κουκούτσια (πυρήνες) της ελιάς.
Σε αντίθεση με το μαγείρεμα στην σαπωνοποίηση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαμηλότερης ποιότητας ελαιόλαδο όπως πυρηνέλαιο χωρίς αρνητικές συνέπειες. Μερικοί το προτιμούν γιατί σαπωνοποιείται πιο γρήγορα. Σε αντίθεση με τα άλλα λάδια όπου απαιτείται η καλύτερη ποιότητα με το ελαιόλαδο συμβαίνει το αντίθετο. Και βέβαια το κόστος είναι χαμηλότερο. Με το πυρηνέλαιο δεν θα χρειαστεί να ανακατεύετε με τις ώρες. Αν χρησιμοποιείτε μπλέντερ χειρός είναι καταλληλότερο το γνήσιο για πιο αργή σαπωνοποίηση ενώ με το παρθένο είναι πολύ αργή.
Πολλοί θέλουν σαπούνι με 100% ελαιόλαδο (λέγεται Castille ή Μασσαλίας) χωρίς άλλα λάδια. Το ελαιόλαδο θα δώσει σαπούνι αρχικά μαλακό με λίγο αφρό σαν γλίτσα. Μετά από την ωρίμανση (6 μήνες) θα σκληρύνει αλλά πάλι ο αφρός θα είναι φτωχός. Για καλύτερα αποτελέσματα συνδυάστε το με έλαιο καρύδας, ακόμα και 5% (της συνολικής ποσότητας) βελτιώνει πολύ τον αφρό ενώ σας επιτρέπει να ισχυρίζεστε ότι είναι σαπούνι ελαιολάδου.
Σε τι ωφελεί λοιπόν το ελαιόλαδο;
Το σαπούνι ελαιολάδου είναι πολύ ήπιο, είναι τόσο ήπιο ώστε να το χρησιμοποιούμε στα μωρά για τις ανεπανάληπτες ενυδατικές ιδιότητες και γιατί φροντίζει την ευαίσθητη επιδερμίδα. Η δε ενυδάτωση που κάνει δεν βουλώνει τους πόρους του δέρματος.
Τα λάδια (υγρά) και τα λίπη (στερεά) είναι εστέρες της γλυκερίνης με λιπαρά οξέα.
Η γλυκερίνη είναι αλκοόλη που μπορεί να ενωθεί (να σχηματίσει εστέρα) με 3 διαφορετικά λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά οξέα διαιρούνται σε κεκορεσμένα (στεατικό, παλμιτικό, μυριστικό), σε μονοακόρεστα (ελαϊκό) και σε δι- και πολυακόρεστα (λινολενικό, λινελαϊκό κλπ). Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό ακόρεστων τα έλαια είναι υγρά, όταν έχουν μεγάλο ποσοστό κεκορεσμένων πχ στεατικό είναι στερεά.
Για να φτιάξετε σαπούνι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα φυτικά και ζωικά έλαια, στερεά ή ρευστά. Όμως το κάθε έλαιο έχει διαφορετική σύνθεση, σε είδος και αναλογία λιπαρών οξέων και έχει τις δικές του ιδιότητες και ιδιομορφίες στη σαπωνοποίηση.
Για παράδειγμα το ελαιόλαδο αποτελείται κυρίως από ελαϊκό οξύ (62-85%), από παλμιτικό (7%) και από λινολεϊκό (5%). Ένα σαπούνι από 100% ελαιόλαδο είναι σκληρό, ανθεκτικό, παράγει λίγο αφρό, έχει μέτριας ισχύος καθαριστικές ιδιότητες και αργεί πολύ να ωριμάσει, είναι υγροσκοπικό, δηλαδή συγκρατεί την υγρασία στην επιδερμίδα και την περιποιείται, δεν την ξηραίνει.
Tο λάδι καρύδας αποτελείται κυρίως από λαυρικό οξύ (48%), από μυριστικό (17%), και από παλμιτικό (9%). Ένα σαπούνι από 100% λάδι καρύδας δίνει ένα σαπούνι ανθεκτικό με πλούσιο αφρό, ισχυρές καθαριστικές ιδιότητες αλλά ενδέχεται να προκαλέσει ξηρότητα στις ευαίσθητες επιδερμίδες.
Γνωρίζοντας λοιπόν την σύνθεση και τις ιδιότητες κάθε ελαίου, προσαρμόζουμε την κάθε συνταγή στα μέτρα μας.
Σύμφωνα με δοκιμές που κάναμε αλλά και δεδομένου ότι στην Ελλάδα η χρήση ελαιολάδου είναι διαδεδομένη προτείνομε συνταγές με βάση το ελαιόλαδο (ποσοστό 50-80%). Για βελτίωση των ιδιοτήτων συστήνουμε προσθήκη ελαίου καρύδας.
Για την κατασκευή σαπουνιού στο σπίτι χρησιμοποιείται η ψυχρή σαπωνοποίηση (cold process soap making), είναι αντίδραση του ελαίου με καυστική σόδα (προσοχή στη χρήση της!). Η διαδικασία αυτή διασπά τους εστερικούς δεσμούς και ελευθερώνει τα λιπαρά οξέα σε μορφή άλατος νατρίου και γλυκερίνης. Για την κατασκευή υγρού σαπουνιού αντί για καυστική σόδα χρησιμοποιούμε καυστική ποτάσα (καυστικό κάλλιο).
Η διαφορετική σύνθεση του κάθε ελαίου απαιτεί διαφορετική ποσότητα καυστικής σόδας για να σαπωνοποιηθεί (SAP value). Για παράδειγμα:
100γρ. ελαιολάδου απαιτούν 13,45γρ. NaOH για πλήρη σαπωνοποίηση.
100γρ. ελαίου καρύδας απαιτούν 18,39 γρ. NaOH για πλήρη σαπωνοποίηση.

Πως υπολογίζουμε την απαιτούμενη ποσότητα σόδας;

Η υπολογίζουμε μόνοι μας την ποσότητα του NaOH βασιζόμενοι στις πληροφορίες της λίστας τιμών Σαπωνοποίησης (παρακάτω) αφού καταγράψουμε την SAP value κάθε ελαίου. Πολλαπλασιάζουμε την ποσότητα του ελαίου με τον αντίστοιχο συντελεστή και θα προκύψει η ποσότητα σόδας. Είναι σημαντικό στην επιλογή των ελαίων το ¼ να είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου.

Λίστα Τιμών Σαπωνοποίησης

Ο κάθε αριθμός αντιπροσωπεύει έναν παράγοντα. Απλά πολλαπλασιάστε τα γραμμάρια του κάθε ελαίου με τον αντίστοιχο παράγοντα και θα βρείτε την ποσότητα καυστικής σόδας που απαιτείται για πλήρη σαπωνοποίηση. Αθροίστε μετά τις επιμέρους ποσότητες αν χρησιμοποιείτε συνδυασμό ελαίων.
  • Αμυγδαλέλαιο 0.136
  • Λάδι Αβοκάντο: 0.133
  • Καστορέλαιο: 0.1286
  • Βούτυρο κακάο (Cocoa Butter): 0.137
  • Έλαιο καρύδας: 0.190
  • Καλαμποκέλαιο: 0.136
  • Έλαιο από κουκούτσια : 0.1265
  • Λάδι Jojoba: 0.069
  • Λαρδί: 0.138
  • Ελαιόλαδο: 0.134
  • Φοινικοπυρηνέλαιο: 0.156
  • Φοινικέλαιο: 0.141
  • Αραχιδέλαιο: 0.136
  • Έλαιο από φλοιό ριζιού: 0.129
  • Ηλιέλαιο: 0.134
  • Σησαμέλαιο: 0.133
  • Βούτυρο καριτέ(Shea Butter): 0.128
  • Σογιέλαιο: 0.135

Υπερλίπανση (Superfatting Level)

Εάν δοκιμάσουμε να φτιάξουμε σαπούνι με ποσότητα σόδας τόση ώστε τα έλαια να σαπωνοποιηθούν πλήρως, το αποτελέσμα θα είναι ένα υπερβολικά αλκαλικό προϊόν, ένα προϊόν με πολύ υψηλό Ph που θα ερεθίσει την επιδερμίδα και θα είναι καυστικό. Για να το αποφύγετε αυτό συστήνομε ένα ποσοστό υπερλίπανσης τουλάχιστον 5%. Δηλαδή χρησιμοποιούμε την ποσότητα της σόδας μειωμένη κατά 5%-10% οπότε ένα ποσοστό των ελαίων θα παραμείνει ασαπωνοποίητο. Το τελικό προϊόν θα είναι ήπιο για την επιδερμίδα, με Ph χαμηλότερο και τα ασαπωνοποίητα έλαια θα του προσδώσουν μαλακτικές και περιποιητικές ιδιότητες.



Ένας άλλος τρόπος για επιπλέον υπερλίπανση είναι να προσθέσουμε μια μικρή ποσότητα ελαίων όταν το μίγμα έχει ήδη παρουσιάσει «ίχνη» σαπωνοποίησης (tracing).
Η συνηθέστερη αναλογία νερού που προτείνεται είναι ένα ποσοστό 30%-35% επί των ελαίων. Ανάλογα με τη σύνθεση των ελαίων, τα σαπούνι θα χρειαστεί να παραμείνει στα καλούπια από 1-7 ημέρες. Το κριτήριο για το ξεκαλούπωμα είναι η σκληρότητα, αν είναι αρκετά σκληρό μπορεί να αφαιρεθεί από το καλούπι.


Ωρίμανση:



Στην ψυχρή μέθοδο η σαπωνοποίηση συνεχίζεται για ένα αρκετό χρονικό διάστημα. Το φρέσκο σαπούνι είναι αλκαλικό άρα μη χρησιμοποιήσιμο και πέρα από αυτό το σαπούνι θα πρέπει να αποβάλει την περισσότερη υγρασία που περιέχει. Η περίοδος αναμονής διαρκεί τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες ενώ περισσότερος χρόνος ωρίμανσης μέχρι και 6 μήνες βελτιώνει την ποιότητα ειδικά του σαπουνιού με μεγάλο ποσοστό ελαιολάδου.
Τα σαπούνια της θερμής μεθόδου δε χρειάζονται χρόνο ωρίμανσης, γιατί η σαπωνοποίηση ολοκληρώνεται κατά το μαγείρεμα και όχι με την αναμονή στα καλούπια.
Μέτρηση του ph του σαπουνιού: 
Η μέτρηση του ph γίνεται με τις πεχαμετρικές ταινίες. Υγραίνουμε λίγο το σαπούνι αφού ήδη έχει ωριμάσει, εφαρμόζουμε την ταινία και βλέπουμε το αποτέλεσμα. Το Ph θα πρέπει να είναι 7-9.

Χρωματισμός του σαπουνιού:

Ίσως η καλύτερη επιλογή είναι οι φυσικές χρωστικές η φυσικά χρωματισμένα βότανα:
Σκόνη κανέλλας – Μπεζ
Σκόνη κακάο – καφέ
Κάρυ σε σκόνη – Κίτρινο-ώχρα
Πάπρικα – Ροδακινί
Κούρκουμα – Χρυσαφί
Κομμάτια μαύρη σοκολάτα – Καφέ
Σπιρουλίνα σκόνη– Ανοικτό πράσινο
Το πλεονέκτημα των φυσικών χρωστικών είναι η εμπορικότητα, ότι φυσικό είναι πάντα καλύτερο. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορείτε πάντα να πετύχετε το χρώμα που επιθυμείτε.
Για να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά ή βότανα για τον χρωματισμό απλά ανακατέψτε τα με λίγο νερό και μετά προσθέστε το μίγμα αυτό στη υπόλοιπη σαπουνόμαζα και ανακατέψτε καλά.

Αρώματα σαπουνιών – αιθέρια έλαια:

Η πιο φυσική μέθοδος είναι τα αιθέρια έλαια. Για ένα πολύ διακριτικό άρωμα η αναλογία αιθέριων ελαίων προς τα φυτικά έλαια είναι 1%. Για ένα μεσαίας έντασης άρωμα είναι 2% και για έντονο άρωμα 3%. Η χρήση αιθέριου ελαίου στα σαπούνια τα κάνει προϊόν πολυτελείας. Τα πιο δυνατά αιθέρια έλαια είναι μέντα, δενδρολίβανο, κανέλλα, γαρύφαλλο, δυόσμος και πικραμύγδαλο.
Αντί για νερό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έγχυμα, χυμούς φρούτων, γάλα, τσάι, καφέ. Κάθε αλλαγή όμως θέλει και άλλη διαδικασία. Το γάλα ή οι χυμοί π.χ. πρέπει πρώτα να παγώσουν για να μην καταστραφούν από την καυστική σόδα, η οποία όταν διαλύεται στο νερό αναπτύσσει υψηλές θερμοκρασίες (μέχρι και 90 βαθμούς) και καταστρέφει τα ευαίσθητα υλικά.

Ψυχρή μέθοδος σαπωνοποίησης

Πάμε να δούμε πως φτιάχνεται το χειροποίητο αγνό σαπούνι, με τη μέθοδο της ψυχρής σαπωνοποίησης. Η διαδικασία είναι απλή, αρκεί να προσέξουμε κάποια σημεία που θα τονίσουμε στη συνέχεια.

Απαραίτητα Εργαλεία:

  • Μια ξύλινη κουτάλα
  • Μια κατσαρόλα
  • Ένα πλαστικό σκεύος
  •  Ένα θερμόμετρο (μαγειρικής) ή ένα θερμόμετρο που μετράει από απόσταση (θα το δείτε στο βίντεο).
  • Ένα ηλεκτρικό αναδευτήρα (π.χ. μίξερ) (προαιρετικό)
  • Ζυγαριά ακριβείας
  • Και καλούπια. Τα καλούπια μπορεί να είναι πλαστικά, ξύλινα, από σιλικόνη, αλλά ποτέ μεταλλικά (αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε μεταλλικά πρέπει να ντυθούν με μεμβράνη ή λαδόκολλα.

Βασικά συστατικά:

  • Έλαια: Τα έλαια μπορεί να είναι σε υγρή μορφή π.χ. ελαιόλαδο ή σε στερεή π.χ. βούτυρο κακάο
  • Νερό: Το νερό πάντα αποσταγμένο (χωρίς άλατα), Μπορεί να αντικατασταθεί ή να συνδυαστεί π.χ. με ανθόνερο, ροδόνερο, χυμούς φρούτων, γάλα, τσάι, καφέ
  • NaOH υδροξείδιο του νατρίου (ή καυστική σόδα)

Μέτρα προστασίας:

  • Γάντια. Λόγο της χρήσης  NaOH. πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το δέρμα μας, διότι έχει καυστικές ιδιότητες.
  • Μπλούζα με μακρύ μανίκι για μεγαλύτερη ασφάλεια.
  • Γυαλιά για προστασία των ματιών μας.
  • Όλες οι εργασίες γίνονται σε εξωτερικό χώρο ή σε πολύ καλά αεριζόμενο δωμάτιο. Από το NaOH, θα προκληθούν αναθυμιάσεις τις οποίες δεν πρέπει να αναπνεύσουμε.
  • Μάσκα ή μαντίλι το οποίο θα καλύπτει στόμα και μύτη.
*Τα προστατευτικά τα φοράμε καθ’ όλη τη διάρκεια, ακόμα και όταν πλένουμε τα σκεύη μας αφού έχουμε τελειώσει την κύρια διαδικασία παρασκευής σαπουνιού.

Ακολούθησε προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες:

  1. Παίρνω τις προφυλάξεις μου: φοράω γάντια, μάσκα γυαλιά κτλ και ανοίγω παράθυρα αν δεν βρίσκομαι σε εξωτερικό χώρο.
  2. Βάζω το νερό σε ανθεκτικό μπολ ή λεκάνη και στη συνέχεια προσθέτω τη βάση. Ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η βάση. Προσοχή η θερμοκρασία του μείγματος είναι μεγάλη και εκλύονται αέρια. Γι’ αυτό ρίχνουμε το NaOH αργά αργά.
  3. Όσο ανακατεύουμε,  το νερό σιγά σιγά γίνεται διαυγές. Αφού πέσει όλο το NaOH. Το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του.
  4. Στην άλλη κατσαρόλα έχουμε τα έλαια. Θα πρέπει να έχουν ακριβός την ίδια θερμοκρασία με αυτή του νερού (νερό- NaOH). Αν χρειαστεί θερμαίνουμε το λάδι. Η θερμοκρασία αυτή βέβαια, να μην υπερβαίνει τους 40ο .
  5. Αφού βεβαιωθούμε ότι έχουμε την ίδια θερμοκρασία, ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό (νερό- NaOH) στα έλαια (ποτέ το αντίθετο), ενώ ανακατεύουμε συνέχεια. Θα παρατηρήσουμε ότι το λάδι χάνει τη διαύγειά του. Και σιγά σιγά το χρώμα γίνεται χρυσοκίτρινο.
  6. Ανακατεύουμε για 30 με 60 λεπτά συνεχόμενα,  μέχρι να γίνει σαν παχύρρευστος χυλός (ρευστότητα μελιού). Αν όμως χρησιμοποιήσουμε κάποιο ηλεκτρικό αναδευτήρα, στα 10 με 15 λεπτά θα είναι έτοιμο να μπει στα καλούπια (ο χρόνος αυτός ανά περίπτωση μπορεί να διαφέρει).
  7. Αφού μπει στα καλούπια σκεπάζουμε με υφάσματα και το αφήνουμε να σφίξει. Μετά από 48 ώρες, μπορούμε να το βγάλουμε από τα καλούπια και να το κόψουμε σε κομμάτια, (αν το καλούπι ήταν μεγάλο).
  8. Το σαπούνι σε αυτή τη φάση είναι σχετικά μαλακό και κόβεται πολύ εύκολα.Προσοχή δεν είναι ακόμα έτοιμα προς χρήση.
  9. Το αφήνουμε σε ένα ήσυχο και καλά αεριζόμενο σημείο, ενός δωματίου. Μετά από 60 ημέρες περίπου, έχει κατέβει αρκετά το ph του σαπουνιού και μπορούμε να δούμε τον πρώτο του αφρό.
Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται., φτιάξτε λοιπόν το δικό σας Φυσικό Σαπούνι με το άρωμα και το χρώμα που επιθυμείτε!

Δείτε επίσης:

"Φτιάξε αγνό σπιτικό σαπούνι" (Βιντεο)


Συνταγή, χρήση και συμβουλές για την παρασκευή σαπουνιού


Πηγή:
hippieteepee.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις