Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΝΟΤΟ... ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

http://kritipoliskaihoria.blogspot.gr/2013/10/blog-post_19.html?spref=fb

Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013

ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΝΟΤΟ... ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Κρητικοί φοίνικες σε ένα τοπίο που μοιάζει κλεμμένο από αφρικανικές οάσεις, τείχη από αμμοθίνες που υψώνονται σε κρυστάλλινα νερά κι ερημικές παραλίες όπου νομίζεις ότι ο αέρας σού μιλάει. Δεν είναι καλοκαιρινές παραισθήσεις, είναι μερικές μόνο από τις στιγμές που θα ζήσεις στον νότο του Ρεθύμνου.

Αφήνοντας πίσω την ενετική και τόσο γλυκιά ατμόσφαιρα της πόλης του Ρεθύμνου, ο νομός αποκαλύπτει την άλλη του όψη, πιο άγρια και επιβλητική, καθώς ξεδιπλώνεται προς τα κάτω. Στα νότια παράλια, η φύση είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και ο επισκέπτης δεν έχει κάτι παραπάνω να ζητήσει. Βαθιά φαράγγια και τρεχούμενα νερά οργώνουν τις άγριες παραφυάδες του Ψηλορείτη, ατέλειωτες αμμουδιές στα κρύα νερά του Λιβυκού σε ενεργοποιούν και ο αέρας, αν τον πετύχεις στις «καλές» του είναι ικανός να παρασύρει από τη μνήμη σου όλα αυτά που σε βαραίνουν.

Φωτογραφία: Γιώργος Πατρουδάκης
Οι εναλλακτικοί θα σου μιλήσουν για τη μοναδική ενέργεια του τόπου, κι ακόμη κι αν δεν σε πείσουν, υπάρχουν άλλοι λόγοι να ξανανιώσεις πανάλαφρος. Σε αυτό το κομμάτι της νότιας ακτογραμμής, αν δεν διαλέξεις να είσαι ολομόναχος, εσύ και η πετσέτα σου σε... πριβέ αμμουδιά, θα βρεις έως και δωρεάν ξαπλώστρες, φρέσκο ψάρι που αντέχεις να πληρώσεις, αξιοπρεπή δωμάτια και σύγχρονα προσιτά ξενοδοχεία. Αλλά κυρίως μια πλευρά της Κρήτης που πρέπει να γνωρίσεις προσωπικά, και όχι μέσα από διηγήσεις.
Στον τροπικό του Πρέβελη
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να φτάσει κανείς στην παραλία του Πρέβελη. Ο πρώτος είναι με καραβάκι που ξεκινάει από τον Πλακιά και νομίζεις ότι σε βγάζει κατευθείαν στη Βόρεια Αφρική. Ο άλλος είναι από το Πίσω Μοναστήρι όπου θα αφήσετε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ και από τα σκαλάκια θα πάρετε το απόκρημνο μονοπάτι για τον Φοίνικα (ούτε εικοσάλεπτο). Ο τρίτος είναι εμπειρία για πολύ λιγότερους, και σίγουρα όχι για εκείνες τις μέρες που το θερμόμετρο δείχνει πολύ πιο πάνω από 30 βαθμούς. Γίνεται εξάλλου συνήθως οργανωμένα και διαρκεί γύρω στις τέσσερις με πέντε ώρες. Ακολουθώντας τον δρόμο για τη Μονή Πρέβελη από το χωριό Ασώματος και λίγο μετά την ερειπωμένη Μονή Αγ. Ιωάννου Προδρόμου (Κάτω Πρέβελη), συναντάτε το πέτρινο γεφύρι του 1870, το ένα από τα δύο που ένωναν τη μονή με τον κόσμο τον χειμώνα που φούσκωνε ο Κουρταλιώτης, και ένα από τα λιγοστά πέτρινα ολόκληρης της Κρήτης.

Μπορεί να ονομάστηκε από τα χαρακτηριστικά της βράχια αλλά η Τριόπετρα αποκαλύπτει μια τεράστια ακρογιαλιά με παχιά άμμο.
Από εδώ ακολουθείτε τα νερά του ποταμού, πότε κολυμπώντας ή βουτώντας ως τη μέση, πότε ισορροπώντας στα βράχια ή από τις καταπράσινες όχθες, σε μια εξωτική διαδρομή που περνάει από μικρές λίμνες, ρυάκια και καταρράκτες ώσπου να φτάσετε στο τελευταίο τμήμα του Κουρταλιώτη, τον Μεγάλο Ποταμό, που διασχίζει την αμμουδιά κάτω από τα θεόρατα βράχια και χάνεται στο Λιβυκό.
Μπορείτε βέβαια από το πέτρινο γεφύρι να ακολουθήσετε με το αυτοκίνητο τον χωματόδρομο ως το Δρυμισκιανό Αμμούδι κι από εκεί να φτάσετε στον Φοίνικα πολύ πιο εύκολα και σύντομα με τα πόδια (όχι πάνω από δεκάλεπτο). Σ' αυτό το τελευταίο, εξωτικό τμήμα του Κουρταλιώτη θα βρείτε και ενοικιαζόμενα θαλάσσια ποδήλατα, αν θέλετε μια ακόμα πιο χαλαρή διαδρομή μέσα στο φαράγγι που σχηματίζουν οι άγριες πλαγιές της Κουρούπας και του Ξηρού Ορους.

Εξωτικά και ήσυχα, τα Φοινικίδια βρίσκονται δίπλα στη διάσημη παραλία του Αγ. Παύλου.  Φωτογραφία: Γιώργος Πατρουδάκης
Με την ευκαιρία, ποταμός και φαράγγι πήραν το όνομά τους από τα κρόταλα που νομίζεις πως ακούς να χτυπάνε όταν ο μανιασμένος άνεμος σφυρίζει μέσα από τα ανοίγματα των βράχων, οπότε εδώ πολλά εξαρτιόνται από τον αέρα. Οπως εκείνον τον λυσσαλέο που τρία χρόνια πριν βοήθησε τη φωτιά να κατακάψει το χαρακτηρισμένο ως τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους που επίσης προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000 αλλά όχι από την ανθρώπινη βλακεία.
Ενας από τους κυριότερους λόγους της σημαντικότητάς του, οι φοίνικες φυσικά. Μια ποικιλία υπό εξαφάνιση, ο φοίνικας του Θεόφραστου οφείλει το όνομά του στον πατέρα της Βοτανικής, ο οποίος τον κατέγραψε πρώτος στο έργο του Περί Φυτών Ιστορία, ως Κρητικό φοίνικα. Ο Phoenix theophrastii με τα χαρακτηριστικά παρακλάδια (βλέπεις και τρεις και τέσσερις και παραπάνω να ξεπετάγονται σαν γιγάντιο μπουκέτο από την άμμο), φύτρωσε μόνος του εδώ δημιουργώντας ένα παραποτάμιο δάσος μόλις 30 στρεμμάτων με φήμη όμως και εικόνες που κάνουν τον γύρο του πλανήτη. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη (μετά το Βάι στη Σητεία) και σήμερα θαυμάζεις πλέον την ικανότητά του να ξαναγεννιέται κυριολεκτικά από τις στάχτες.

Στα Σχοινάρια το βραχώδες τοπίο συνεχίζεται και στον βυθό της θάλασσας που είναι ιδανικός για καταδύσεις.  Φωτογραφία: Γιώργος Πατρουδάκης
Τα της παραλίας αυτής καθαυτής, λίγο - πολύ γνωστά: νερά αλλού γλυκά, αλλού αλμυρά αλλά πάντα δροσερά έως κρύα, με βοτσαλωτό βυθό και χρώματα από το καλειδοσκόπιο της τέλειας απόδρασης. Θα βρείτε να τσιμπήσετε κάτι και να δροσιστείτε, όπως και μερικές ομπρέλες και ξαπλώστρες αν δεν προλάβετε να πιάσετε θέση στα αρμυρίκια. Από τη μία χαίρεσαι που αυτή τη γωνιά της γης δεν την απολαμβάνουν πλέον μόνο hippies και κατασκηνωτές από άλλες δεκαετίες, από την άλλη, αν βρεθείς Αύγουστο εδώ, σκέφτεσαι πως «παράδεισος» και πολυκοσμία δεν ταίριαζαν ποτέ στην ίδια πρόταση. Ας είναι. Ετσι κι αλλιώς δεν σε φέρνει κάθε μέρα η τύχη σου στον Πρέβελη.
Ο Αγιος του φαραγγιού

Ο χαρακτηριστικός Τρυπητός πάνω από τα Σχοινάρια.  Φωτογραφία: Γιώργος Πατρουδάκης
                                         Ο χαρακτηριστικός Τρυπητός πάνω από                                                      τα Σχοινάρια.

Φωτογραφία: Γιώργος Πατρουδάκη
Στον δρόμο προς την παραλία του Πρέβελη θα συναντήσετε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Κουρταλιώτη. Βρίσκεται περίπου στη μέση του φαραγγιού και από τον δρόμο υπάρχουν πέτρινα σκαλιά που θα σας οδηγήσουν. Ο μικρός ναός είναι αφιερωμένος στον θαυματουργό κρητικό Οσιο που η παράδοση θέλει να «κοιμήθηκε» εδώ γύρω στο 1670 (ο τάφος δεν έχει ανακαλυφθεί). Εζησε τη ζωή του σαν ασκητής στα νότια και τα κεντρικά του νησιού, ενώ από τα αμέτρητα θαύματα που διασώζει η προφορική παράδοση, ένα μπορείτε να το δείτε με τα μάτια σας: ο Μεσσαρίτης που λέγεται πως συνόδευσε στο φαράγγι τον Οσιο για να πεθάνει, κάποια στιγμή δίψασε. Ανοίγοντας ο Οσιος την παλάμη του προς το χώμα άρχισαν να αναβλύζουν πέντε πηγές, όσα και τα δάχτυλα του χεριού του, που δροσίζουν τον περιπατητή ως σήμερα.
Οι αρχαιότεροι ναυσιπλόοι της Μεσογείου

Αμμούδι και Δαμνόνι έχουν τους δικούς τους θαμώνες κοντά στον Πλακιά.  Φωτογραφία: Γιώργος Πατρουδάκης

Ξύστρες, ακίδες, μικρόλιθοι, οδοντωτά εργαλεία ή εργαλεία με εγκοπές, τσεκούρια, είναι μερικά από τα συγκλονιστικά ευρήματα που αποδεικνύουν πως στην Παλαιολιθική εποχή, η ευρύτερη περιοχή του Πρέβελη μαζί με τον Πλακιά χρησίμευσε ως βάση των ανθρωποειδών που ξεκινούσαν από την Αφρική με προορισμό την Ευρώπη, και έστησαν τα σπιτικά τους σε σπήλαια και πέτρινα καταφύγια. Στην ουσία, πρόκειται για ένα ταξίδι που πραγματοποιήθηκε 130 χιλιάδες ίσως και περισσότερα χρόνια πριν, και αποτελεί μια από τις παλαιότερες περιπτώσεις ναυσιπλοΐας στον κόσμο και μάλλον την αρχαιότερη της Μεσογείου. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από Ελληνες και Αμερικανούς αρχαιολόγους (επικεφαλής οι Ελένη Παναγοπούλου και Τόμας Στράσερ) οι οποίοι παρότι μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπίσει σκελετούς από τον άνθρωπο εκείνης της εποχής για να καθορίσουν το είδος (μάλλον Homo haidelbergensis ή Homo erectus), έφεραν στο φως ίχνη κατοίκησης σε 9 τοποθεσίες του νότιου Ρεθύμνου. Καθόλου τυχαία εδάφη.
Εξωτική και ιστορική

Παρά τα βράχια που βασιλεύουν στην περιοχή, στα Σχοινάρια θα βρείτε μια φιλόξενη αμμουδιά.  Φωτογραφία: Γιώργος Πατρουδάκης

Η Πρέβελη είναι μία από τις σημαντικότερες μονές της Κρήτης που αναφέρεται για πρώτη φορά σε γραπτή μαρτυρία του 1577 και περιλαμβάνει δύο μοναστήρια που απέχουν γύρω στα 3χλμ. μεταξύ τους. Η Κάτω Μονή είναι εγκαταλειμμένη αλλά σε γαληνεύει με την απόκοσμη ερημιά της - ακόμη και οι καμινάδες σαν σπιτάκια πάνω στα πέτρινα κτίσματα έχουν μια χάρη. Η Πίσω Μονή αντίθετα, λειτουργεί και συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Είναι αφιερωμένη στον Αγιο Ιωάννη Θεολόγο αλλά εκτός από τον δίκλιτο ναό του αγίου (1836) με τον «θαυματουργό» Τίμιο Σταυρό, υπάρχει κι εκείνος του Ευαγγελισμού στην κεντρική περίβολο. Τα κελιά των μοναχών και τα υπόλοιπα κτίρια της μονής επεκτείνονται γύρω από τους ναούς και αξίζει να περπατήσετε ως την κρήνη με τη χρονολογία 1701 σκαλισμένη πάνω της. Η αλήθεια όμως είναι πως τα περισσότερα από όσα θαυμάζετε ξαναχτίστηκαν το 1897, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή από τους Τούρκους. Αναμνήσεις από τις εποχές που η Πρέβελη συνέβαλλε στον Μεγάλο Αγώνα αλλά και στην απελευθέρωση από τη Γερμανική Κατοχή, θα βρείτε στο πλούσιο Μουσείο της Μονής. Οσο για το όνομά της, που βάφτισε και ολόκληρη την περιοχή, το οφείλει σε έναν εγκληματία από τα Πρεβελιανά Ηρακλείου που λέγεται ότι βρήκε καταφύγιο εδώ ή σε κάποιον μεγάλο ευεργέτη που χρηματοδότησε την ανακαίνισή της. (Πληροφορίες: 28320 41444)
Στις αμμοθίνες του Αγίου Παύλου
Από τη Μικρή Τριόπετρα ο παραλιακός δρόμος θα σας βγάλει εύκολα στον Αγιο Παύλο. Εχετε δει σίγουρα φωτογραφίες του, ακόμη κι αν δεν έχετε ιδέα κατά πού πέφτει. Είναι αυτά τα σχεδόν κατακόρυφα βουνά από ξανθιά άμμο που υψώνονται πάνω από το Λιβυκό, σχηματίζοντας την ομορφότερη παραλία του Ρεθύμνου σε μια τοποθεσία που φακός, μάτια και μνήμη καταγράφουν ηλιοβασιλέματα που δεν συγκρίνονται με άλλα.

Ο Μεγάλος Ποταμός οδηγεί στην εξωτική παραλία του Πρέβελη.  Φωτογραφία: Γιώργος Πατρουδάκης

Οι διάσημες αμμοθίνες του Αγίου Παύλου, ο Αλατσόκαμπος για τους ντόπιους, αποκαλύπτουν μια παραλία πραγματικό καταφύγιο για φυσιολάτρες και ζαλισμένους από τις μεγαλουπόλεις επισκέπτες. Είναι τόσο ανεκμετάλλευτη που μοιάζει παρθένα και τόσο μεγάλη που δεν θα τη δεις ποτέ γεμάτη. Κι επειδή δεν είναι εντελώς παιχνιδάκι ούτε να κατηφορίσεις, ούτε να σκαρφαλώσεις στην καυτή άμμο για να φύγεις, ο κόσμος που θα συναντήσεις είναι συνήθως δραστήριοι άνθρωποι (ο βυθός είναι ιδανικός για σνόρκελινγκ) και σίγουρα εναλλακτικοί που έρχονται εδώ για διαλογισμό.
Τα βράχια που βλέπεις γύρω σου και κάπου στη μέση της αμμουδιάς σχηματίζουν και μερικές σπηλιές που γίνονται ανάρπαστες για τη σκιά τους, είναι ένα υπαίθριο γεωλογικό μουσείο. Πολύχρωμα πετρώματα με ζώνες από διάφορα χρώματα της γης, από πλακώδεις ασβεστόλιθους που συναντάει κανείς στην Πίνδο, υπενθυμίζουν το αρχικό σχήμα της χώρας, πριν από τους κοσμογονικούς σεισμούς που δημιούργησαν ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

Το πέτρινο γεφύρι που διατηρούσε την επαφή τηςμονής με τον έξω κόσμο όταν το ποτάμι φούσκωνε.   Φωτογραφία: Γιώργος Πατρουδάκης
Δίπλα από την απέραντη παραλία, ο μικρούλης οικισμός του Αγίου Παύλου είναι ό,τι πρέπει για ήσυχες και οικογενειακές διακοπές, με ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνάκια πάνω σε μια μικρή οργανωμένη παραλία με πρασινογάλαζα, πεντακάθαρα νερά. Κι αν αναρωτιέστε για τον Αγιο που βάφτισε τη θαλάσσια γειτονιά, αυτός επιβλέπει από το ολόλευκο εκκλησάκι του, σμιλεμένο σε μια σπηλιά ψηλά, πάνω από τον οικισμό.
Σαν ερημίτης θα νιώσετε κι εσείς αν κινηθείτε ανατολικά για να ανακαλύψετε τα Φοινικίδια. Μια υδάτινη γωνιά που μοιάζει ανέγγιχτη από τον άνθρωπο, με βράχια, πράσινα διάφανα νερά και βυθό τόσο πλούσιο που είναι κρίμα να έρθετε χωρίς μάσκα. Εδώ καταλήγει ένα ρυάκι και στις όχθες του στέκουν αιώνες τώρα οι φοίνικες που έδωσαν και το όνομα στο τοπίο. Δεν συγκρίνεται με το μεγαλείο του Πρέβελη, αλλά ας πούμε πως είναι μια μικρογραφία του που πιθανότατα θα απολαύσετε ολομόναχοι, κι αυτό ίσως αξίζει περισσότερο.
συνέχεια στην πηγή

Φυσικό έλαιο επανόρθωσης

Απλές λύσεις.
Φωτογραφία: ► Φυσικό έλαιο επανόρθωσης που κάνει τα μαλλιά να μακραίνουν γρηγορότερα

Τα μαλλιά μας ταλαιπωρούνται καθημερινά από το πιστολάκι και τα διάφορα προϊόντα styling και ως αποτέλεσμα δημιουργείται ψαλίδα και ατονία στην τρίχα. Μπορείτε ωστόσο να τους δώσετε την λάμψη που τους λείπει και να τα βοηθήσετε να μακρύνουν γρηγορότερα με ένα απλό, αλλά αποτελεσματικό φυσικό έλαιο, ιδανικό για λιπαρά μαλλιά, το οποίο προλαμβάνει την τριχόπτωση και τιθασεύει τα κατσαρά μαλλιά, χωρίς να τα λαδώνει.

Ο λόγος για το έλαιο jojoba, το οποίο θα βρείτε στα φαρμακεία και στα καταστήματα με φυτικά προϊόντα.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το απλώσετε στα μαλλιά σας, από τη μέση προς την άκρη τους, εφιστώντας την προσοχή σας στο τελείωμα της τρίχας, όπου και δημιουργείται πιο πολύ η ψαλίδα. Το ιδανικότερο για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα είναι να βάλετε το λάδι πριν κοιμηθείτε, να τυλίξετε το κεφάλι σας με μια πετσέτα ή καλύτερα να την απλώσετε στο μαξιλάρι σας και να κοιμηθείτε. Το πρωί που θα ξυπνήσετε λουστείτε και το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.

Πηγή: beautetinkyriaki.gr


Φυσικό έλαιο επανόρθωσης που κάνει τα μαλλιά να μακραίνουν γρηγορότερα

Τα μαλλιά μας ταλαιπωρούνται καθημερινά από το πιστολάκι και τα διάφορα προϊόντα styling και ως αποτέλεσμα δημιουργείται ψαλίδα και ατονία στην τρίχα. Μπορείτε ωστόσο να τους δώσετε την λάμψη που τους λείπει και να τα βοηθήσετε να μακρύνουν γρηγορότερα με ένα απλό, αλλά αποτελεσματικό φυσικό έλαιο, ιδανικό για λιπαρά μαλλιά, το οποίο προλαμβάνει την τριχόπτωση και τιθασεύει τα κατσαρά μαλλιά, χωρίς να τα λαδώνει.

Ο λόγος για το έλαιο jojoba, το οποίο θα βρείτε στα φαρμακεία και στα καταστήματα με φυτικά προϊόντα.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το απλώσετε στα μαλλιά σας, από τη μέση προς την άκρη τους, εφιστώντας την προσοχή σας στο τελείωμα της τρίχας, όπου και δημιουργείται πιο πολύ η ψαλίδα. Το ιδανικότερο για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα είναι να βάλετε το λάδι πριν κοιμηθείτε, να τυλίξετε το κεφάλι σας με μια πετσέτα ή καλύτερα να την απλώσετε στο μαξιλάρι σας και να κοιμηθείτε. Το πρωί που θα ξυπνήσετε λουστείτε και το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.

Πηγή: beautetinkyriaki.gr

Ένα απαραίτητο εργαλείο

Εκδόσεις Διόπτρα - Dioptra Publications.
Φωτογραφία: Ένα απαραίτητο εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα.
Ξεφυλλίστε το στο: http://www.dioptra.gr/Vivlio/320/718/Se-gnorizo-apo-tin-kopsi-tou-misthou-tin-tromeri/

Ένα απαραίτητο εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα.
Ξεφυλλίστε το στο: http://www.dioptra.gr/Vivlio/320/718/Se-gnorizo-apo-tin-kopsi-tou-misthou-tin-tromeri/

Tο μυστικό της μακροζωίας

Tο μυστικό της μακροζωίας από έναν "νεαρό" 97χρονο Κρητικό!
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013 
Tο μυστικό της μακροζωίας από έναν "νεαρό" 97χρονο Κρητικό! facebook share
Είναι «μιας ηλικίας με τον Παττακό» το δικτάτορα και περνά στα χρόνια και τον… Μητσοτάκη!
O λόγος τον 97 Μαΐων Μανώλη Δαμβακεράκη, που ζει στο χωριό του τα Ακούμια Αγίου Βασιλείου. 'Η αλλιώς Φουρνάρης όπως είναι το παρατσούκλι τουι, ο οποίος περπατάει χιλιόμετρα κάθε μέρα, φυτεύει όλο το χρόνο το περιβόλι του, το περιποιείται και «περβολαρεύει τα κηπευτικά», πίνει την τσικουδιά του και το κρασάκι απαραιτήτως, «χτυπά» στα… αυτιά τους αντιπάλους του στο τάβλι στο καφενείο, και μπαίνει μόνος του στο λεωφορείο της γραμμής για να φτάσει στην πόλη του Ρεθύμνου.

Είναι ο γηραιότερος ευρύτερα στην περιοχή, είναι ένα φαινόμενο στους καιρούς που η θνησιμότητα θεριεύει, δεν έχει τα… ιδιαίτερα στη διατροφή του αλλά «ότι βρει» στο τραπέζι γιατί «είναι καλόφαγος», είναι πειθαρχημένος και στέλνει μήνυμα στους νέους για να ζήσουν πολλά χρόνια:«Να μην κάνουν καταχρήσεις, να δουλεύουν, να μην καπνίζουν και να πηγαίνουν με τσι γυναίκες κανονικά!»

Στη γειτονιά του τα «Γουμενιανά» των Ακουμίων, ο λεβεντόκορμος  γέροντας, ο γενναίος της ζωής που ανακάτεψε τα επαγγέλματα σαν τα… πουκάμισα, κατάφερε και αυτό είναι το μεγάλο του κέρδος, εξομολογείται, που «διάθεσε τη ζωή του στη μόρφωση των πέντε του παιδιών» και δεν τα «άφησε να γίνουν γεωργοί», αλλά να φύγουν και να προκόψουν.

Τώρα, έχοντας κάνει το χρέος του ως γονιός, μένει στο σπίτι παρέα με τις αναμνήσεις του και ακολουθεί κάθε μέρα το ίδιο δρομολόγιο, στον κήπο, στο σπίτι και στο τέλος στο καφενείο ως εξπέρ παίκτης στην… ταβλομαχία! Έτσι φεύγουν οι ώρες, οι μέρες, τα χρόνια για το «βράχο» με την καρδιά αεικίνητου δουλευτή…

ΔΕ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ…

Τα φάρμακα για θεραπεία δεν τα γνώρισε, παρά τώρα λαμβάνοντας ένα χάπι, εξ ανάγκης, και αυτό το καταπίνει με το στανιό! Ίσως, εκείνο που τον βάζει κάτω πιο πολύ, είναι η μειωμένη ακοή και τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν τα δέχεται «γιατί βουίζουν». Ήταν αγρότης, ήταν κυνηγός «με 61 άδειες κυνηγιού», ήταν φούρναρης στο χωριό του, ήταν τσαγκάρης, ήταν καφετζής, ήταν και έμπορος και ζωέμπορος. «Είμαι βίος και πολιτεία, ούλα τα επαγγέλματα τα ‘χω κάμει στο χωριό», θα πει χαριτολογώντας!

«Εγώ εγεννήθηκα το ‘16», αρχίζει να ξετυλίγει τη βιογραφία του. «Μια φορά εγλεντίζαμε και πριν το φούρνο σε αυτό το σπίτι είχα καφενείο. Οι Γερμανοί είχανε φυλάκιο στο χωριό, ήρχουνταν τη νύχτα με ξυπνούσανε, μου λέγανε «βίνο-βίνο» και χωρίς να ντυθώ των έπαιζα τη λύρα. Στσι αγγαρείες στο Τυμπάκι εγώ δεν επήγαινα παρά μια φορά και ούλες τσι άλλες πλέρωνα χωριανούς και κάνανε τα μεροκάματά μου…»

Μαγαλοκρασοπαραγωγός και νοικοκύρης, παρήγαγε το χρόνο στις εποχές της νιότης του οκτακόσια κιλά κρασί, και ως έμπορος αγροτικών προϊόντων για δέκα χρόνια συγκέντρωνε ετησίως από 300 έως 400 τόνους χαρούπι. Ως φούρναρης «πήγαινε δεκαπέντε χρόνια το ψωμί στον Άρδαχτο», ως τσαγκάρης κατασκεύαζε «κρητικά υποδήματα» και ως ζωέμπορος έφτανε «με τα πόδια στο Τυμπάκι», διανύοντας ποδαρόδρομο εβδομήντα χιλιόμετρα, οδηγώντας εκεί ένα κοπάδι με γουρούνια για να τα πουλήσει! Κι όλα αυτά, για να μη «ληφθεί πράμα το σπίτι και τα κοπέλια μου», λέει, ριζωμένος στην αρχή ότι «η δουλειά χορταίνει τον άνθρωπο».

ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ

Κάθε μέρα δεν του λείπουν τα χιλιόμετρα και «κόβει ίσαμε είκοσι» στο δρόμο! Απαραιτήτως, όταν γυρίσει το απόγευμα από τη δουλειά, όπως συνέβαινε και με όλους τους παλιούς δουλευτάδες,… ξεκουράζεται καταπίνοντας ένα ποτηράκι τσικουδιά. Ο ίδιος περιγράφει στο MadeinCreta την καθημερινότητά του:

«Σηκώνομαι το πρωί στις 7.30-8.00, τρώγω μέλι με ψωμί, πίνω πορτοκαλάδα και καφέ και φεύγω για το περβόλι που το φυτεύω όλο το χρόνο, για να το ποτίσω και να το περιποιηθώ.  Έρχομαι στις 12 το μεσημέρι και τρώγω ότι βρω, πατάτες, ψάρι, κρέας, ότι υπάρχει στο τραπέζι! Είμαι καλόφαγος και δεν θέλω ιδιαίτερα.

Κοιμούμαι μια-δυο ώρες το μεσημέρι, και ύστερα θα σηκωθώ και θα πάω πάλι στο περβόλι για να περβολαρέψω! Θα γυρίσω στο σπίτι και θα κατεβώ στο καφενείο για να παίξω τάβλι. Δεν με πιάνει κανείς στο τάβλι και είμαι ο καλύτερος ταβλαδόρος! Θα γυρίσω στο σπίτι στις 7.30-8.00 το βράδυ και θα φάω πάλι. Κάθε μέρα θα πιω ένα μικρό μπουκαλάκι ρακή και τέσσερα ποτηράκια κρασί, δυο το μεσημέρι και δυο το βράδυ, στο φαγητό. Μου δίνει δύναμη…»

Δεν αλλάζει πόντο από το καθημερινό του πρόγραμμα ο ήρωας των 97 χρόνων. Οι πνεύμονές του έβαλαν για σαράντα ολόκληρα χρόνια στις κυψέλες τους νικοτίνη, όμως μια μέρα έκοψε το κάπνισμα μαχαίρι! Εξομολογείται σήμερα ότι «αν συνέχιζε να καπνίζει θα είχενε από χρόνια ποθάνει».

Ήπιε για το καλωσόρισμα σαν… νερό μαζί μας ένα ποτηράκι από το κρητικό νέκταρ, βρήκε δυο τσουβάλια και έφυγε για το περιβόλι. Δυο  ώρες μετά γύρισε, φορτωμένος με τα ζαρζαβατικά που μάζεψε και πήρε τον ανήφορο για τα «Γουμενιανά», ακουμπώντας στη μπαστούνα του.

Όταν γύρισε, πήρε θέση στο τραπεζάκι του καφενείου και βρέθηκε αντίπαλος στο τάβλι με τον συγχωριανό του Λευτέρη Κουμαντάκη.

Στη «μάχη» νικητής εξελίσσονταν ο σχεδόν αιωνόβιος Δαμβακεράκης γιατί «ο τυχερός έφερνε συνέχεια πεντάρες και εξάρες!» Φαίνονταν, πως και αυτό το απόγευμα θα ήταν νικηφόρο!

Νικητής στους αγώνες με το ζάρι αλλά και νικητής στη ζωή και στην καθημερινότητα. Αντέχει και πολεμά «αντρίκια» τον χρόνο και πιστεύει στον εαυτό του.

Κυδώνια ψητά(με ή χωρίς γιαούρτι)

Αρχαίων Γεύσεις.

Φωτογραφία: Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα αφροδισιακό γλυκό από την Αρχαία Ελλάδα, που έχει την πρωτοτυπία της ιδανικής εξισορρόπησης των γεύσεων!
Κυδώνια ψητά(με ή χωρίς γιαούρτι)
Υλικά
2 μεγάλα κυδώνια
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλιά ξανθές σταφίδες
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
Λίγη κανέλα
Εκτέλεση
Πλένουμε, καθαρίζουμε, κόβουμε τα κυδώνια στη μέση και σκάβουμε το εσωτερικό τους. Ανακατεύουμε το μέλι, με την κανέλα, τις σταφίδες και το κόκκινο κρασί και τα ρίχνουμε στην κοιλότητα των κυδωνιών. Τέλος πασπαλίζουμε με κανέλα. Τα βάζουμε με λίγο νερό σε αντικολλητικό σκεύος και τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Τα ψήνουμε στο φούρνο επί 1 ώρα περίπου, στους 200ο μέχρι να μαλακώσουν. Τα σερβίρουμε ζεστά με ή χωρίς γιαούρτι.
Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα αφροδισιακό γλυκό από την Αρχαία Ελλάδα, που έχει την πρωτοτυπία της ιδανικής εξισορρόπησης των γεύσεων!

Κυδώνια ψητά(με ή χωρίς γιαούρτι)
Υλικά
2 μεγάλα κυδώνια
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλιά ξανθές σταφίδες
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
Λίγη κανέλα

Εκτέλεση
Πλένουμε, καθαρίζουμε, κόβουμε τα κυδώνια στη μέση και σκάβουμε το εσωτερικό τους. Ανακατεύουμε το μέλι, με την κανέλα, τις σταφίδες και το κόκκινο κρασί και τα ρίχνουμε στην κοιλότητα των κυδωνιών. Τέλος πασπαλίζουμε με κανέλα. Τα βάζουμε με λίγο νερό σε αντικολλητικό σκεύος και τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Τα ψήνουμε στο φούρνο επί 1 ώρα περίπου, στους 200ο μέχρι να μαλακώσουν. Τα σερβίρουμε ζεστά με ή χωρίς γιαούρτι.

υπέροχο ψωμάκι

Η Απόλαυση Της Βρώσης.
Φωτογραφία: Είμαι ψωμού τι να κάνουμε! χαχαχαχα Τα έλεγα εγώ τις προάλλες.... Ε! χθες βράδυ θυμήθηκα το υπέροχο ψωμάκι που έφτιαχνα πέρσι χωρίς ζύμωμα και το άφηνα 18 ώρες να φουσκώσει και να ζυμωθεί μόνο του και είπα να το ξανακάνω! Πριν λίγο το έβγαλα από το φούρνο.... Να σας πω ότι δεν έφαγα τη μιά γωνία με φρέσκο βούτυρο;;; Ψέματα θα πω! Περισσότερα στο σύνδεσμο που ακολουθεί: http://as-mageirepsoume.blogspot.gr/2013/10/blog-post_18.html

Είμαι ψωμού τι να κάνουμε! χαχαχαχα Τα έλεγα εγώ τις προάλλες.... 
Ε! χθες βράδυ θυμήθηκα το υπέροχο ψωμάκι που έφτιαχνα πέρσι χωρίς ζύμωμα και το άφηνα 18 ώρες να φουσκώσει και να ζυμωθεί μόνο του και είπα να το ξανακάνω! 
Πριν λίγο το έβγαλα από το φούρνο.... Να σας πω ότι δεν έφαγα τη μιά γωνία με φρέσκο βούτυρο;;; Ψέματα θα πω! Περισσότερα στο σύνδεσμο που ακολουθεί: http://as-mageirepsoume.blogspot.gr/2013/10/blog-post_18.html

ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ

ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ  
Περιηγηθείτε εικονικά 
στην θρυλική Αγία Σοφία στην Πόλη   

Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2013 | 10:24
Κείμενο Φελούκα Δέσποινα
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ
  • Μετά από την άλωση της πόλης από τους Τούρκους ο ναός της Αγίας Σοφίας μετετράπη σε τζαμί, και εξωτερικά προστέθηκαν στις τέσσερις γωνίες του μιναρέδες.
  • Στο εσωτερικό τοποθετήθηκαν πίνακες που περιείχαν ρητά από το Κοράνι.
  • Εργασίες συντήρησης έγιναν από τους διάσημους αρχιτέκτονες, αδελφούς Fossati, το 1847.
  • Από το 1934 έως και σήμερα, όμως, ο ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί ιστορικό και αρχαιολογικό μουσείο.
Ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ή σύμφωνα με τις άλλες ονομασίες που του αποδίδονται « Βυζαντινός Ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας, Μεγάλη Εκκλησία », αποτελεί αναμφίβολα το γνωστότερο και δημοφιλέστερο μουσειακό χώρο της Κωνσταντινούπολης και πόλο έλξης για κάθε επισκέπτη, αφού όλοι έχουμε ακούσει και διαβάσει δοξασίες και θρύλους γι’ αυτήν, που φανερώνουν τη λαμπρότητα και τη μεγαλοπρέπεια που τη διέπουν

συνέχεια στην πηγή

Αν θέλεις να δεις πως...

http://www.back-to-nature.gr/2013/10/blog-post_4316.htmlΦύτρα, μια ζωντανή υπέρ-τροφή ξεχασμένη

Αν θέλεις να δεις πως ήταν η τροφή σου χτες
κοίτα το σώμα σου σήμερα.
Αν θέλεις αν δεις πως θα είναι το σώμα σου αύριο
κοίτα την τροφή σου σήμερα.
  Yajurveda

Τα πειράματα που έκανες στο σχολείο με τις φακές τα θυμάσαι; Όλοι είχαμε φακές φυτρωμένες και τις περιφέραμε επιδεικνύοντας τις. Στο τέλος τις πετούσαμε γιατί κανείς δεν μας έμαθε στο σχολείο ό,τι τα φύτρα είναι μια υπερτροφή δύναμης ενέργειας και υγείας. Ναι φυσικά τα φύτρα δεν έχουν clopyright …

Λοιπόν, είναι ακριβώς το ίδιο παιχνίδι και παίζεται επίσης με τον ίδιο τρόπο! Είτε είσαι ωμοφάγος είτε όχι, τα φύτρα επιβάλλεται να βρίσκονται στην διατροφή σου και μάλιστα στην πρώτη γραμμή.

Τα φύτρα είναι ένας σπουδαίος τρόπος για την απόκτηση βασικών βιταμινών. Ανάλογα με το βάρος τους, οι φυτρωμένοι σπόροι είναι ή πιο θρεπτική και αποδοτική – από πλευράς χώρου και βάρους – τροφή. Σπόροι πού φυτρώνουν και βάζα για το φύτρωμά τους είναι διαθέσιμοι παντού και ο καθένας μας μπορεί να δημιουργήσει φρέσκα, υγιεινά, και εξαιρετικά θρεπτικά φύτρα πάνω σε ένα πάγκο κουζίνας, χωρίς άλλο μέσο παρά δυο – τρία γυάλινα βάζα λάστιχα, τουλπάνι ή γάζα και φυσικά σπόρους. 

Τα φύτρα είναι μία θαυμάσια ανάπαυλα από τα συνηθισμένα λαχανικά και σας προσφέρουν πολύτιμη πρωτεΐνη και χλωροφύλλη όλο τον χρόνο. Μερικές από τις καλύτερες επιλογές σπόρων για φύτρα με σειρά σπουδαιότητας βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων είναι το σιτάρι, το άλφα- άλφα, το μπρόκολο, οι φακές, ο αρακάς, το τριφύλλι και έπονται τα φασόλια το αρμυρίκι το ραπανάκι κ.α. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μία υπέρ πλούσια σαλάτα στην κουζίνα σας με έναν δίσκο σπόρων ζαρζαβατικών πού έχετε αφήσει να φτάσουν σε ύψος αρκετών εκατοστών. Χρειάζεται απλώς να αγοράσετε κανονικούς σπόρους σιτάρι, μπρόκολο κλπ από τα βιολογικά καταστήματα για να είστε σίγουροι που ο σπόρος δεν είναι ραντισμένος με χίλια δυο δηλητήρια και άρα νεκρός.

Επειδή τα φύτρα είναι γεμάτα βιταμίνη Β12, όλες τις βιταμίνες Β και και βιταμίνες A, Κ και C, όπως επίσης και ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, και άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία και επιβίωση, τα φύτρα επιβάλλεται να αποτελούν ένα σημαντικό μέρος μιας διατροφής επιβίωσης.

Οι ξεροί σπόροι, τα σιτηρά και τα λαχανικά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και σε σύνθετους υδατάνθρακες, μα στην διάρκεια της απλής διαδικασίας του φυτρώματος οι βιταμίνες και το θρεπτικό περιεχόμενο αυξάνουν σημαντικά. Ως επιπλέον δώρο, τα φύτρα είναι και πολύ πιο εύκολα στην χώνεψη και πιο γευστικά, απ’ ό,τι στην κατάσταση τους πριν το φύτρωμα.

Για επιτυχημένα φύτρα χρειάζεστε μονάχα σπόρους και ένα βάζο σκεπασμένο με ένα τούλι ή ένα τουλπάνι ασφαλισμένο στην θέση του με ένα λάστιχο. Τα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής διαθέτουν έτοιμους σπόρους για φύτρα, καθώς και ειδικά πλαστικά ή ανοξείδωτα καπάκια. ’Αν χρησιμοποιείτε ύφασμα, βεβαιωθείτε πώς δεν είναι εντελώς υγρό, αλλιώς εμποδίζει τον αέρα και την υγρασία να θρέψουν τούς σπόρους σας.

Αφού αφαιρέσετε τούς σπασμένους ή κατεστραμμένους σπόρους, οι όποιοι μπορεί να σαπίσουν στην διάρκεια της διαδικασίας του φυτρώματος, μουλιάστε τούς υπόλοιπους ( περίπου τέσσερις κουταλιές της σούπας ανά βάζο χωρητικότητας ενός λίτρου) για έξι με οκτώ ώρες. Ξεπλύνετε το γυάλινο βάζο καλά πριν τοποθετήσετε τούς σπόρους μέσα. Στρέψτε το βάζο πλάγια, υπό γωνία, με το άνοιγμά προς τα κάτω, ώστε το νερό να στραγγίσει. Η καταλληλότερη θέση για το βάζο είναι ένα δροσερό σημείο της κουζίνας που δεν το βλέπει ο ήλιος κατευθείαν.

Συνεχίστε να ξεπλένετε τούς σπόρους προσεκτικά, πρωί και βράδυ. Το ιδανικό είναι να τούς διατηρείτε υγρούς, νωπούς κι όχι εντελώς βουτηγμένους στο νερό, για να μην σαπίσουν.

Τις πρώτες λίγες μέρες δεν χρειάζεται φώς, αλλά μπορείτε να τούς βγάλετε στο φώς αργότερα. Ό χρόνος φυτρώματος ποικίλλει, αλλά συνήθως μπορείτε να έχετε βρώσιμα φύτρα μέσα σε τρεις έως πέντε ημέρες. Αφήσετε τα να μεγαλώσουν τόσο όσο να βγάλουν πράσινα φυλλαράκια για να έχετε και την πολύτιμη χλωροφύλλη στο πιάτο σας.

Μπορείτε να τα φάτε, ωμά ανακατεμένα με κάθε δυνατό τρόπο και να τα φυλάξετε στο ψυγείο σας 5-6 ημέρες, αφού τα ξεπλύνετε. Είναι σπουδαία αυθεντική πηγή ενέργειας και δύναμης.

Με πολλά βάζα να φυτρώνουν σε διαφορετικά στάδια μπορείτε να έχετε μία ατέλειωτη ποσότητα για να πετύχετε μια Καυτή Διατροφή Δύναμης και Υγείας.

Το φύτρο δημιουργείται όταν ο σπόρος ξεκινάει να μεγαλώνει ώστε να δημιουργήσει ένα καινούργιο φυτό. Τα φύτρα ποικίλουν σε υφή και γεύση. Μερικά είναι πιπεράτα όπως τα σπόρια του κρεμμυδιού και του ραδικιού. Άλλα είναι σκληρά όπως τα όσπρια και άλλα τρυφερά όπως το άλφα – άλφα. Άλλα είναι κατάλληλα για τη σαλάτα μας η για σούπα για σάντουιτς η για ροφήματα.

Έχει γραφτεί ότι 5.000 χρόνια πριν στην αρχαία Ελλάδα οι γιατροί και οι φυσιοθεραπευτές έδιναν φύτρα στους ασθενείς με σκοπό να τους θεραπεύσουν. Επίσης τα βρίσκουμε στους Ινδούς, Κινέζους, Αιγύπτιους αλλά και στην βίβλο. Το 1700 οι ναυτικοί πολύ συχνά αντιμετώπιζαν το σκορβούτο (έλλειψη βιταμίνης C) και το 1772-1775 ο κάπταιν James Cook έδωσε στους ναυτικούς του να φάνε λεμόνια και ποικιλία φύτρων τους έβαλε δε να καλλιεργούν φύτρα μέσα στο καράβι και με αυτό τον τρόπο γλύτωσαν από τα προβλήματα υγείας που τους ταλαιπωρούσαν.

Παρά όλα αυτά δεν είναι περισσότερο από 30 χρόνια που οι δυτικοί ενδιαφερθήκαν για τα φύτρα και τις ωφέλειες τους. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου ενδιαφέρθηκαν διάφοροι διατροφολόγοι ώστε να βρουν ένα λαχανικό που να καλλιεργείται κάθε εποχή του χρόνου με εύκολο τρόπο, χωρίς χώμα, χωρίς ήλιο να συναγωνίζεται τις ντομάτες σε βιταμίνη C να μην δημιουργεί απορρίμματα κατά τη διάρκεια της παρασκευής και να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Κατέληξαν στα φύτρα τα οποία είναι τα πιο ολοκληρωμένα τρόφιμα σε θρεπτική αξία. Τα φύτρα είναι ζωντανή τροφή αφού ακόμα και όταν τα βάλουμε στο ψυγείο συνεχίζουν να αναπτύσσονται (με αργό ρυθμό) και η θρεπτική τους αξία συνεχίζει να αυξάνεται.

Είναι δε πολύ οικονομικά από τη στιγμή που 1 ποτήρι σπόρους μας δίνει 3 κιλά λαχανικά επίσης πρέπει να προσθέσουμε ότι είναι απολύτως βιολογικά μια και τα καλλιεργούμε μόνοι μας. Για να πάρουμε μια εικόνα της θρεπτικής τους αξίας σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε διάφορα Πανεπιστήμια της Αμερικής τα φύτρα άλφα-άλφα έχουν περισσότερη χλωροφύλλη από το σπανάκι, το λάχανο και το μαϊντανό. Το άλφα- άλφα, ο ηλιόσπορος και το τριφύλλι περιέχουν 4% πρωτεΐνη ενώ το σπανάκι έχει μόνο 3% όταν το κρέας περιέχει 19% πρωτεΐνη το φύτρο σόγιας (ροβίτσα) περιέχει 28% και οι φακές και τα μπιζέλια έχουν 26% πρωτεΐνη.

Τα φύτρα των δημητριακών και των ξηρών καρπών είναι πλούσια σε λιπαρά. Π.χ. το σιτάρι και ο ηλιόσπορος. Ο ηλιόσπορος είναι η τέλεια πηγή για ωμέγα 6. Το φύτρο ραδικιού έχει 29 φορές περισσότερο βιταμίνη C από το γάλα και 4 φορές περισσότερη βιταμίνη Α. Αυτό το πιπεράτο λαχανικό έχει 10 φορές περισσότερο ασβέστιο από την πατάτα και περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τον ανανά. Εάν εξετάσει κανείς τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του φυτρώματος θα νομίσει ότι είναι εργοστάσιο παραγωγής βιταμινών.

Έχει αποδειχτεί ότι τα φύτρα εμποδίζουν την οστεοπόρωση, βοηθούν σε ανώδυνη εμμηνόπαυση και είναι κατά των καρκινικών όγκων! Έρευνες που έγιναν στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο John Hopkins ανακάλυψαν ότι τα ένζυμα που αναπτύσσονται στα φύτρα του μπρόκολου εμποδίζουν τα κύτταρα να μεταλλαχτούν σε καρκινικά.

Τα φύτρα άλφα- άλφα κατεβάζουν την κακή χοληστερίνη καθώς και τα λίπη αλλά όχι την καλή χοληστερίνη. Το φύτρο του ηλιόσπορου του σιταριού και των δημητριακών βελτιώνουν την ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη. Έρευνες σε ζώα έδειξαν τα οφέλη σε προβλήματα αρτηριοσκλήρωσης και καρδιακών προβλημάτων. Τα ωφέλημα ένζυμα στα φύτρα άλφα άλφα πολλαπλασιάζονται κατά 450% σε σχέση με τον σπόρο τον ανενεργό.

Επίσης τα φύτρα άλφα-άλφα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, σε αντιοξειδωτικά με αποτέλεσμα να αναπαυτούν την γήρανση με φυσικό τρόπο…(χωρίς κρέμες, χωρίς ακριβά δηλητηριασμένα καλλυντικά ) Αλλά με τη σοφία της φύσης! Μια και τα φύτρα αντιπροσωπεύουν το θαύμα της γέννησης!

Τα φύτρα άλφα-άλφα πήραν το όνομά τους από το Αραβικό ‘αλφ αλ-φα’ που σημαίνει πατέρας όλων των τροφών! Τα φύτρα είναι η πιο συμπυκνωμένη φυσική πηγή βιταμινών, μετάλλων, ενζύμων, ιχνοστοιχείων, αμινοξέων και πρωτεϊνών στη γη! Παρά όλα αυτά τα φύτρα είναι κάτι περισσότερο από θρεπτικά συστατικά. Η ιατρική της δύσης ερμηνεύει την ενέργεια σε θερμίδες αλλά οι θερμίδες δεν εξηγούν την ζωή…



ΠΗΓΗ

Στα φακοχώραφα της Εγκλουβής

http://www.icookgreek.com/%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82/item/%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%86%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%AE%CF%82

Στα φακοχώραφα της Εγκλουβής

Χριστίνα Τσαμουρά Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013. 
Στα φακοχώραφα της ΕγκλουβήςΣτα ορεινά της Λευκάδας, στα 730 μέτρα, χτισμένη πάνω σε λοφάκια, βρίσκεται η Εγκλουβή. Ένα μικρό, παραδοσιακό χωριό που η κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική του ζωή του περιστρέφεται γύρω από τη φακή. Η ιστορία της είναι η ιστορία του και οι εχθροί της εχθροί του.
Η φακή της Εγκλουβής έχει τη φήμη της καλύτερης φακής στην Ελλάδα. Η ποσότητά της είναι ελάχιστη, όση αντέχει η γη της και τα χέρια των λιγοστών κατοίκων της. Πωλείται στη διπλάσια τιμή από τα υπόλοιπες, αλλά και να έχεις λεφτά δε σημαίνει ότι θα τη γευτείς κιόλας. Οι σοδειές της προπωλούνται πριν μαζευτούν και μόνο αν βάλεις …μέσον ή έχεις παραγγείλει εκεί γύρω στις αρχές του καλοκαιριού θα ’χεις τον επόμενο χειμώνα.
Απ’ τα μισά του μήνα Μάρτη... Στην Εγκλουβή οι εποχές έρχονται αργά. Μέσα Μάρτη τίποτα δε θυμίζει ακόμη άνοιξη. Όσοι πρόλαβαν έσπειραν την πρώιμη φακή το Γενάρη –τρεις-τέσσερις μέρες όλες κι όλες, όσες κράτησαν οι Αλκυονίδες. Την έσπειραν με τα «παγανά» και την άφησαν να «κοιμηθεί» κάτω από το χιόνι, να έρθει η άνοιξη με το καλό να βγουν να τη «βοτανίσουν» (να την καθαρίσουν δηλαδή με το χέρι από τα απειλητικά ζιζάνια). Οι υπόλοιποι περιμένουν να τραβηχτεί επιτέλους η ομίχλη, να βγει λίγος ήλιος, να στεγνώσουν τα χωράφια, που είναι άσπαρτα και γεμάτα νερό από το χιόνι. Μόνο τότε θα μπορέσουν να σπείρουν οι ογδόντα-εκατό κάτοικοι της Εγκλουβής το πολύτιμο όσπριό τους, τη φακή τους, βιολογικό προϊόν όχι από …άποψη, αλλά γιατί δε θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο. Τα φακοχώραφα απλώνονται στο οροπέδιο Βουνί, καμιά διακοσαριά μέτρα ψηλότερα από το χωριό. Ανάμεσά τους, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, ορθώνεται ένας πανάρχαιος, μοναδικός στον κόσμο, οικισμός «ο οικισμός των βόλτων». Αμέτρητα μικρά, λιθόκτιστα θολωτά καλύβια, σε σχήμα παραδοσιακού πετρόφουρνου, με διαστάσεις όμως ικανές να φιλοξενήσουν στο εσωτερικό τους ανθρώπους. Αυτές οι ιδιότυπες θερινές αγροτικές καλύβες με τους χοντρούς λιθότοιχους και το περίεργο σχήμα, που απαντιούνται αποκλειστικά σ' αυτό τον τόπο, φιλοξενούσαν στο εσωτερικό τους ένα μικρό νοικοκυριό. Στο βόλτο φυλασσόταν κάποτε η σοδειά της φακής μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκομιδής ή προστατεύονταν τα ζωντανά. Οι άνθρωποι κοιμούνταν έξω. Σήμερα σώζονται περισσότεροι από 150 βόλτοι στην περιοχή και χρησιμοποιούνται σπάνια πια μόνο για τα πρόβατα.
faki 1
Μόνο υπομονή και τρυφερότητα. Η βλάστηση αραιή, το τοπίο τραχύ και άγριο. Εκεί ανάμεσα στα παλιοκαιρισμένα κτίσματα και τα αλώνια, θα βγουν οι ντόπιοι, με τις πρώτες λιακάδες κι αφού στεγνώσει καλά το χωράφι θα σπείρουν τη φακή που φυλάξανε στο τσουβάλι από τον Αύγουστο. Αυτή η φακή, του Μάρτη, έχει 3 μήνες μπροστά της να καρπίσει. Στο μεταξύ, η πρώιμη, που κοιμόταν κάτω από το χιόνι, αν δεν την «έκοψε» ο πάγος και δεν την «έπνιξε» η βροχή, τώρα ξεμυτίζει. Τα τρυφερά φυλλαράκια θα πρασινίζουν μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο την επιφάνεια των χωραφιών…επιτέλους άνοιξη. Την άλλη, την «όψιμη» φακή, θα τη βοτανίσουν στα μισά του Μάη. Το βοτάνισμα είναι αμιγώς γυναικεία υπόθεση. Σα μάνες σκύβουν οι Εγκλουβισάνες πάνω απ’ τη φακή, φέρνοντας βόλτα το χωράφι σπιθαμή προς σπιθαμή, και την καθαρίζουν απ’ τα ζιζάνια. Τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα, εδώ δεν έχουν καμία τύχη. Όλη η Εγκλουβή γνωρίζει πως το μόνο που θέλει η φακή είναι κόπο, υπομονή και τρυφερότητα. Αυτές οι γυναίκες είναι ένα με τη γη, με τον καρπό της, με τη φύση. Κι αν κανείς αναρωτιέται γιατί η φακή τους είναι πανάκριβη, η απάντηση είναι απλή: γιατί είναι η μονάκριβή τους κόρη.
faki 2 Απ’ το σύγνεφο του Μάη… «Ο γεωργός κρέμεται από το σύγνεφο του Μάη», λένε οι χωριανοί. Αν έχει λιοβόρια και σταματήσουν τις βροχές στο Αγρίνιο και την Πρέβεζα, πάει η φακή… Αν όλα πάνε καλά η συγκομιδή θ’ αρχίσει στα μισά του Ιουνίου. Θα γίνει με τα χέρια, η φακή δε θα κοπεί, θα ξεριζωθεί με τα δυο χέρια, βαθιά, απ’ τη ρίζα της. Στα γρήγορα θα πρέπει να φύγει για το αλώνι, αλλιώς ξεραίνεται και χάνεται ο μισός καρπός στο δρόμο. Το ξερίζωμα όμως δίνει στη φακή της Εγκλουβής το πλεονέκτημα να ωριμάζει δυο τρεις μέρες και κομμένη χωρίς να ξεραίνεται, αφού ρουφά όλα τα υγρά από τη ρίζα και συνεχίζει να μεστώνει όμορφα. Στο αλώνι πρώτα θα απλωθεί στον ήλιο και στη συνέχεια θα ανεμιστεί. Φτυαριές φτυαριές θα πετούν τη φακή ψηλά και με τη βοήθεια του ανέμου θα ξεχωρίζουν το βαρύ καρπό από το ελαφρύ άχυρο. Οι παλιοί θυμούνται ότι κάποτε όσοι έμεναν πίσω ανέμιζαν τη φακή ακόμη και μες στην άγρια νύχτα, αν έκανε να φυσήξει καλός άνεμος – με μόνο φως το φεγγαρόφωτο ή την αστροφεγγιά. Στη συνέχεια η φακή κοσκινίζεται σε μεγάλα κόσκινα. Δυο ανθρώπους θέλουν τα κόσκινα αυτά να τα κρατούν ο ένας από τη μια κι ο άλλος από την άλλη…
Κι όμως, δεν είναι ΠΟΠ. Παρότι η καλλιέργεια αυτής της εξαιρετικής φακής γίνεται με παραδοσιακές μεθόδους, παρότι η γεύση της είναι προϊόν αποκλειστικά των λευκαδίτικων χωμάτων της συγκεκριμένης περιοχής που έχουν υψηλή ποσότητα σε κάλιο και δίνουν μια φακή μοναδική και ποιοτικά άριστη, για κάποιο -καθόλου προφανή- λόγο δεν έχει χαρακτηριστεί ΠΟΠ. Η παραγωγή δεν προστατεύεται και οι κάτοικοι δεν παίρνουν τις σχετικές επιδοτήσεις. Οι παλιοί δεν αντέχουν, οι νέοι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, οι συνθήκες καλλιέργειας ιδιαίτερα δύσκολες…Υπ’ αυτές τις συνθήκες το ενδεχόμενο κάποιο Μάρτη τα χωράφια να μείνουν άσπαρτα και κάποια άνοιξη τα πράσινα φυλλαράκια της πρώιμης φακής να μην ξαναφανούν φαντάζει πέρα για πέρα πιθανό. Και μόνο οι πέτρινοι βόλτοι θα μένουν διάσπαρτοι στο τραχύ τοπίο να θυμίζουν ότι κάποτε από εκεί πέρασαν κάτι άνθρωποι, που τα έβαλαν για αιώνες με τους εχθρούς της φακής, αλλά τελικά έχασαν.

συνέχεια στην πηγή

βιογραφία Πάτρικ Λη Φέρμορ

Ekdoseis Metaixmio.
Φωτογραφία: Η βιογραφία Πάτρικ Λη Φέρμορ: Μια περιπέτεια (Άρτεμις Κούπερ, μετάφραση: Ηλίας Μαγκλίνης) θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο από το Μεταίχμιο.  Στο μεταξύ, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για αυτό το υπέροχο βιβλίο εδώ - η εικονογράφηση του κειμένου μας αρέσει πολύ!

http://www.biographile.com/a-satisfying-stroll-with-a-new-biography-of-adventure-writer-patrick-fermor/24638/?ref=insyn_corp_bio-nyrb
Η βιογραφία Πάτρικ Λη Φέρμορ: Μια περιπέτεια (Άρτεμις Κούπερ, μετάφραση: Ηλίας Μαγκλίνης) θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο από το Μεταίχμιο. Στο μεταξύ, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για αυτό το υπέροχο βιβλίο εδώ - η εικονογράφηση του κειμένου μας αρέσει πολύ!

http://www.biographile.com/a-satisfying-stroll-with-a-new-biography-of-adventure-writer-patrick-fermor/24638/?ref=insyn_corp_bio-nyrb

Κώστας Ακρίβος, Αλλάζει πουκάμισο το φίδι

Ekdoseis Metaixmio.

Φωτογραφία: Καθίσαμε δίπλα δίπλα σ’ εκείνο που ήταν το κρεβάτι του και το πόδι μου ακούμπησε άθελα το ρασοφορεμένο δικό του.  Άπλωσε τα χέρια και ζήτησε τα δικά μου.  Τα έσφιξε και με κοίταζε.  Τα μάτια του τα φώτιζε μια λάμψη που δεν είχα ξαναδεί σε άνθρωπο.  Όμως συνέχιζε να μένει βουβός.  Μάλλον κάποιο πρόβλημα στις φωνητικές χορδές θα τον ταλαιπωρούσε και τον εμπόδιζε να ανοίξει τα χείλη του να μου μιλήσει· έτσι υπέθεσα.  Αλλά έτσι δεν ήταν.  Βλέποντάς με να μην μπορώ να καταλάβω τι συνέβαινε, ο Σωτήρης τράβηξε τα χέρια από τα αμήχανα δικά μου και σηκώθηκε.  Κάτι έψαξε σε ένα συρτάρι.  Σε λίγο ήρθε και στάθηκε μπροστά μου.  Στο χέρι του κρατούσε ένα χαρτί, λίγο τσαλακωμένο.  Δυο λέξεις όλες κι όλες:  ΟΡΚΟΣ ΣΙΩΠΗΣ.  Γραμμένες με κεφαλαία και λίγο τρεμάμενα γράμματα.  Σήκωσα τα μάτια και τον κοίταξα.  Μπροστά μου τώρα στεκόταν ένας άγνωστος, ένας άνθρωπος που δεν γνώριζα τίποτα για αυτόν, κάποιος που ανήκε σ’ έναν άλλο κόσμο. 

Κώστας Ακρίβος, Αλλάζει πουκάμισο το φίδι | και εδώ το σάουντρακ του βιβλίου: https://www.youtube.com/watch?v=72QbkdMjzhw&list=PLuEel4_zlZHex1WWbblaMGI55KhzgR0tT

http://www.metaixmio.gr/products/2392--.aspx
Καθίσαμε δίπλα δίπλα σ’ εκείνο που ήταν το κρεβάτι του και το πόδι μου ακούμπησε άθελα το ρασοφορεμένο δικό του. Άπλωσε τα χέρια και ζήτησε τα δικά μου. Τα έσφιξε και με κοίταζε. Τα μάτια του τα φώτιζε μια λάμψη που δεν είχα ξαναδεί σε άνθρωπο. Όμως συνέχιζε να μένει βουβός. Μάλλον κάποιο πρόβλημα στις φωνητικές χορδές θα τον ταλαιπωρούσε και τον εμπόδιζε να ανοίξει τα χείλη του να μου μιλήσει· έτσι υπέθεσα. Αλλά έτσι δεν ήταν. Βλέποντάς με να μην μπορώ να καταλάβω τι συνέβαινε, ο Σωτήρης τράβηξε τα χέρια από τα αμήχανα δικά μου και σηκώθηκε. Κάτι έψαξε σε ένα συρτάρι. Σε λίγο ήρθε και στάθηκε μπροστά μου. Στο χέρι του κρατούσε ένα χαρτί, λίγο τσαλακωμένο. Δυο λέξεις όλες κι όλες: ΟΡΚΟΣ ΣΙΩΠΗΣ. Γραμμένες με κεφαλαία και λίγο τρεμάμενα γράμματα. Σήκωσα τα μάτια και τον κοίταξα. Μπροστά μου τώρα στεκόταν ένας άγνωστος, ένας άνθρωπος που δεν γνώριζα τίποτα για αυτόν, κάποιος που ανήκε σ’ έναν άλλο κόσμο.

Κώστας Ακρίβος, Αλλάζει πουκάμισο το φίδι

και εδώ το σάουντρακ του βιβλίου: https://www.youtube.com/watch?v=72QbkdMjzhw&list=PLuEel4_zlZHex1WWbblaMGI55KhzgR0tT

http://www.metaixmio.gr/products/2392--.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις