Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Σήμερα ...4/3

Αποτέλεσμα εικόνας για λουλουδια
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Μαρία Πλυτά

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια παλιότερη δημοσίευση.
Αποτέλεσμα εικόνας για Μαρία ΠλυτάΓεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε από το 1941 με τη λογοτεχνία (Δεμένα Φτερά, Αλυσίδες κ.α.). Το 1948 πέρασε και στη συγγραφή θεατρικών έργων (Κάστρο της Χερσώνας, Μάνας Γης: Βραβείο Καλοκαιρίνειου διαγωνισμου κ.α.).
Προς το τέλος της δεκαετίας του '40 ασχολήθηκε με την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, όπως τη Μαρίνα (1947) του Αλ. Σακελλάριου και Μαρίνος Κοντάρας (1948) του Γ. Τζαβέλλα.
Το 1950 περνάει στη σκηνοθεσία και τη συγγραφή σεναρίων με την ταινία Τ' Αρραβωνιάσματα, ένα έργο - σταθμός στον ελληνικό ηθογραφικό κινηματογράφο. Η επιτυχία της ταινίας της έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσει και να καθιερωθεί ανάμεσα στους επιτυχημένους σκηνοθέτες της γενιάς της.
Σκηνοθέτησε 17 ταινίες, ασχολήθηκε με το σενάριο και το μοντάζ σε πολλές από αυτές, ενώ έγραψε και το σενάριο σε 2 ταινίες άλλων σκηνοθετών: Ζήλεια (1963) και Ανάμεσα σε Δύο Γυναίκες (1967).
Η ταινία της Λύκαινα (1951), βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Σόλωνα Μακρή, απέσπασε τον έπαινο της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.
Η Μαρία Πλυτά είναι η πρώτη Ελληνίδα σκηνοθέτις. Πέθανε στις 4 Μαρτίου 2006 σε ηλικία 92 ετών.

Δημοφιλείς αναρτήσεις