Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Πετοσφαίριση - Ποδηλασία


Πως θα χάσουμε τα «ψωμάκια» και την περιφέρεια!


Χορηγά Σωτηρία.
Πως θα χάσουμε τα «ψωμάκια» και την περιφέρεια! 

Για να χάσουμε τα «ψωμάκια» και την περιφέρεια, δεν αρκεί μόνο να τρώμε λιγότερο. Χρειάζεται να εστιάσουμε στα τρόφιμα που θα μειώσουν τις κατακρατήσεις και θα μας βοηθήσουν να διώξουμε το τοπικό λίπος.
Κλασικές Ελληνίδες με σωματότυπο «αχλάδι», φαρδιά περιφέρεια και ενοχλητικά «ψωμάκια»; Καθόλου σπάνιο. Ακόμα κι αν μας ενοχλεί ή μας φαίνεται αντιαισθητικό, πρόκειται για τον απόλυτα κλασικό γυναικείο σωματότυπο, που τείνει να αποθηκεύει λίπος στους γλουτούς, τους μηρούς και τους γοφούς, επειδή έτσι επιτάσσουν οι γυναικείες ορμόνες. Τα καλά νέα; Εκτός από την πιθανή μας δυσαρέσκεια σχετικά με την εμφάνισή μας, θα πρέπει να νιώθουμε τυχερές σε σχέση με την υγεία μας, καθώς ο εν λόγω σωματότυπος δεν σχετίζεται με προβλήματα υγείας (κυρίως καρδιαγγειακά), όπως συμβαίνει με τις γυναίκες που έχουν σωματότυπο ανδρικού τύπου («μήλο»), όπου το λίπος έχει την τάση να συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι αν το σώμα μας έχει σχήμα αχλαδιού θα ταλαιπωρηθούμε περισσότερο να χάσουμε λίπος και πόντους στα επίμαχα σημεία, ενώ επιπλέον θα έχουμε να πολεμήσουμε με τις κατακρατήσεις και την κυτταρίτιδα, που τείνουν να αντιστέκονται ακόμα και στις πιο αυστηρές δίαιτες. Η λύση; Σίγουρα το να τρώμε λιγότερο, αλλά κυρίως καλύτερα, επιλέγοντας τρόφιμα που θα μας βοηθήσουν να χάσουμε λίπος από τα συγκεκριμένα σημεία. Ποια είναι αυτά τα τρόφιμα; Από τη μία πλευρά οι φυτικές ίνες, που δεσμεύουν τη χοληστερίνη των τροφών και μειώνουν την απορρόφηση του λίπους, και από την άλλη οι πρωτεΐνες, που βοηθούν στην αύξηση της μυϊκής μας μάζας. Το ιδανικό είναι μάλιστα να αυξήσουμε τη σωματική άσκηση και το νερό που πίνουμε και παράλληλα να μειώσουμε την κατανάλωση αλατιού, ώστε να απαλλαγούμε από τις κατακρατήσεις.
Πώς µας αδυνατίζουν οι φυτικές ίνες;
Με δύο τρόπους. Από τη μία πλευρά μάς προσφέρουν κορεσμό (μας χορταίνουν δηλαδή) ευκολότερα, με αποτέλεσμα να τρώμε τελικά μικρότερες ποσότητες φαγητού και κατ’ επέκταση να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Από την άλλη δημιουργούν μία κολλώδη ουσία στο έντερο που επιβραδύνει την απορρόφηση της τροφής. Τρώγοντας, λοιπόν, γεύματα πλούσια σε φυτικές ίνες, αφενός χορταίνουμε ευκολότερα και αφετέρου πεινάμε αργότερα.
Επιπλέον:
◗ Παίζουν καταλυτικό ρόλο στη βραδύτερη απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα. Έτσι δεν αυξάνεται πολύ το σάκχαρό μας όταν τις συμπεριλαμβάνουμε στα γεύματά μας.
◗ Δεσμεύουν μέρος της χοληστερίνης των υπόλοιπων τροφών με τις οποίες καταναλώνονται μαζί (π.χ. κόκκινο κρέας), εμποδίζουν την αφομοίωσή της από τον οργανισμό και ευνοούν έτσι την αποβολή της.
◗ Σε αυξημένες ποσότητες βοηθούν στην απώλεια συσσωρευμένου λίπους από την περιοχή της κοιλιάς, όπως ανακάλυψαν ειδικοί από την Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.
Περισσότερες φυτικές ίνες στην πράξη
Τις φυτικές ίνες τις βρίσκουμε σε όλες τις φυτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια) που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία, για παράδειγμα στο αλεύρι προτού γίνει άσπρη φαρίνα, στα μήλα και στα πορτοκάλια πριν γίνουν χυμός, στα καρότα, στα μπιζέλια, στα ξερά φασόλια, στις φακές κ.α. Σε κάθε περίπτωση, οι καλύτερες πηγές φυτικών ινών είναι: τα δημητριακά ολικής άλεσης (δηλαδή τα δημητριακά που έχουν αλεστεί μαζί με τον εξωτερικό τους φλοιό, δηλαδή το πίτουρο, όπως το σιτάρι, η βρόμη, το κριθάρι, η σίκαλη), τα όσπρια (π.χ. φασόλια, φακές), τα φρούτα (π.χ. αχλάδια, φράουλες, ακτινίδια, σύκα) -κυρίως με τη φλούδα τους και καλύτερα όχι σε μορφή χυμού, αλλά ακόμα περισσότερο τα αποξηραμένα (για του λόγου το αληθές: 100 γρ. φρέσκα δαμάσκηνα περιέχουν 1,5 γρ. φυτικές ίνες, ενώ η ίδια ποσότητα αποξηραμένων 6,1 γρ.)-, το καστανό ρύζι, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής άλεσης, ο αρακάς, τα καρότα, το μαρούλι, το λάχανο, οι ξηροί καρποί, τα χόρτα, οι αγκινάρες, το αβοκάντο, το μπρόκολο, το σπανάκι κ.ά.
Για να καταφέρουμε να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών (25 γρ. την ημέρα), πρέπει να προσπαθήσουμε να τρώμε τουλάχιστον 3 φρούτα, 1 μεγάλη σαλάτα και 4 μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης καθημερινά.
Λιγότερο αλάτι, λιγότερες κατακρατήσεις
Το αλάτι μπορεί να κρύβεται σε οποιοδήποτε τρόφιμο (π.χ. στο ψωμί, τα αλλαντικά, τα τυριά, τα δημητριακά πρωινού, τα έτοιμα γεύματα, τα διάφορα αρτοποιήματα), ακόμα και σε όσα έχουν γλυκιά γεύση, όπως το κρουασάν κ.ά. Δημιουργεί διάφορα προβλήματα στην υγεία μας και εκτός των άλλων ευνοεί τις κατακρατήσεις, γι’ αυτό και όταν κάνουμε δίαιτα είναι καλό να το αποφεύγουμε και παράλληλα να αυξάνουμε το νερό που πίνουμε, το οποίο βοηθά, μέσω της διούρησης, στο να «ξεφουσκώσουμε» και να αποβάλουμε τις τοξίνες.
Αν µας ενοχλούν
Δυστυχώς, πολλοί από εμάς νιώθουμε ενοχλήσεις, π.χ. φούσκωμα, πόνους, ναυτία κ.λπ., όταν καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών ή όταν ξαφνικά αυξήσουμε πολύ την ποσότητα που τρώμε. Μία καλή λύση είναι η ταυτόχρονη κατανάλωση νερού, που μειώνει τα ανεπιθύμητα συμπτώματα. Πολύ βοηθητικό μπορεί να αποδειχτεί επίσης το να αυξήσουμε την πρόσληψη φυτικών ινών σταδιακά, προσθέτοντας στη διατροφή μας 5 γρ. επιπλέον την εβδομάδα.
Διαιτολόγιο για μία εβδομάδα
Δευτέρα
Πρωινό
Καφέ, τσάι ή άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη, 2 αποξηραμένα σύκα ή δαμάσκηνα, 40 γρ. νιφάδες βρόμης, 1 φλιτζάνι γάλα (με 1,5% λιπαρά)
Μεσημεριανό
1 τονοσαλάτα (χωρίς σος και με 1 κουταλιά ελαιόλαδο) και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
Απογευματινό
2 μανταρίνια και 1 γιαούρτι (με 2% λιπαρά)
Βραδινό
125 γρ. μοσχάρι (βραστό ή μαγειρευτό) μαζί με βραστά ή ψητά λαχανικά (με 1 κουταλιά ελαιόλαδο)
Τρίτη
Πρωινό
Καφέ, τσάι ή άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, 1 κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη, 1 φλιτζάνι γάλα (με 1,5% λιπαρά), 1 πορτοκάλι ή 1 γκρέιπφρουτ
Μεσημεριανό
125 γρ. ψάρι ψητό ή βραστό, 1 μικρό πιάτο ψητά μανιτάρια και 1 μεγάλη πράσινη σαλάτα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Απογευματινό
1 γιαούρτι (με 2% λιπαρά) και 1 αχλάδι
Βραδινό
1 μερίδα αγκινάρες αλά πολίτα και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
Τετάρτη
Πρωινό
Καφέ, τσάι ή άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη, 40 γρ. μούσλι χωρίς ζάχαρη, 1 φλιτζάνι γάλα (με 1,5% λιπαρά), 2 ακτινίδια
Μεσημεριανό
150 γρ. κοτόπουλο ψητό ή βραστό, 1 μέτρια πατάτα ψητή ή βραστή και 1 μεγάλη σαλάτα λάχανο-καρότο με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Απογευματινό
1 γιαούρτι (με 2% λιπαρά) και 1 πορτοκάλι
Βραδινό
1 μερίδα φασολάκια κοκκινιστά, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και 1 κουταλιά τυρί τύπου κότατζ ή κατίκι
Πέμπτη
Πρωινό
Καφέ, τσάι ή άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, 1 κουταλάκι μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, 1 χούφτα φουντούκια, 1 φλιτζάνι γάλα (με 1,5% λιπαρά)
Μεσημεριανό
1 μερίδα μοσχάρι με μελιτζάνες στην κατσαρόλα ή 1 μερίδα κοτόπουλο με μπάμιες και 1 μεγάλη σαλάτα λάχανο-καρότο με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Απογευματινό
1 γιαούρτι (με 2% λιπαρά) και 1 μήλο
Βραδινό
125 γρ. ψάρι ψητό ή βραστό, 1 μικρό πιάτο ψητά μανιτάρια και 1 μεγάλη πράσινη σαλάτα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Παρασκευή
Πρωινό
Καφέ, τσάι ή άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, 1 κουταλάκι μαργαρίνη, 1 κουταλιά τυρί τύπου κότατζ ή κατίκι και 2 αποξηραμένα βερίκοκα ή δαμάσκηνα
Μεσημεριανό
1 μερίδα φακές σούπα, 5 ελιές, και βραστά ή ψητά λαχανικά με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Απογευματινό
1 γιαούρτι (με 2% λιπαρά) και 2 φέτες ανανά
Βραδινό
150 γρ. κοτόπουλο ψητό ή βραστό, 1 μέτρια πατάτα ψητή ή βραστή και 1 μεγάλη σαλάτα λάχανο-καρότο με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Σάββατο
Πρωινό
Καφέ, τσάι ή άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη, 2 αποξηραμένα σύκα ή δαμάσκηνα, 50 γρ. νιφάδες βρόμης και 1 φλιτζάνι γάλα (με 1,5% λιπαρά)
Μεσημεριανό
1 μερίδα σπανακόρυζο ή πρασόρυζο, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και 1 κουταλιά τυρί τύπου κότατζ ή κατίκι
Απογευματινό
1 γιαούρτι (με 2% λιπαρά) και 5 μικρές φράουλες
Βραδινό
2 αυγά ομελέτα χωρίς λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι (όπου μπορούμε να προσθέσουμε μανιτάρια) και 1 χωριάτικη σαλάτα (αγγούρι, ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριές) με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Κυριακή
Πρωινό
Καφέ, τσάι ή άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη, 40 γρ. μούσλι χωρίς ζάχαρη, 1 φλιτζάνι γάλα (με 1,5% λιπαρά) και 2 μικρά αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα ή σύκα ή δαμάσκηνα)
Μεσημεριανό
150 γρ. ψαρονέφρι, 1 μέτρια πατάτα ψητή ή βραστή και 1 μεγάλη πράσινη σαλάτα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Απογευματινό
1 γιαούρτι (με 2% λιπαρά) και 1 μήλο
Βραδινό
1 μερίδα φασολάκια κοκκινιστά, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και 1 κουταλιά τυρί τύπου κότατζ ή κατίκι

Στρατηγός Μακρυγιάννης 1797 - 27 Aπριλίου 1864


...ένα πράγμα με παρακινεί και μένα να γράφω, ότι τούτην την Πατρίδα την έχουμε όλοι μαζί και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Έγραψα γυμνή την αλήθεια να ιδούνε όλοι οι Έλληνες και να μπαίνουν σε φιλοτιμία και τα παιδιά μας να λένε "έχουμε αγώνες πατρικούς, έχουμε θυσίες"
Στρατηγός Μακρυγιάννης 1797 - 27 Aπριλίου 1864

ΣΙΩΠΗ


ΣΙΩΠΗ
Στις 27 Απριλίου 1941, τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα. Η Πηνελόπη Δέλτα παίρνει δηλητήριο για να αυτοκτονήσει σε ηλικία 67 ετών. Ο θάνατός της θα έρθει τελικά στις 2 Μαίου.
Στον τάφο της, στον κήπο του σπιτιού της, χαράχτηκε η λέξη ΣIΩΠH.

ΡΑΙΝΕΡ ΠΑΡΙΑ ΡΙΛΚΕ «Η ανάσταση του Λαζάρου»


ΡΑΙΝΕΡ ΠΑΡΙΑ ΡΙΛΚΕ «Η ανάσταση του Λαζάρου»
ΠΙΝΑΚΑΣ , Sebastiano del Piombo «Η ανάσταση του Λαζάρου»

Για τον ένα, λοιπόν και για τον άλλο,/ χρειάστηκε αυτό. Γιατί, σημάδια, βλέπεις,

που να φωνάζουν μόνα τους, χρειαζόνταν./ Μα, ονειρευόταν, οι Μαρίες και οι Μάρθες

θα ‘πρεπε ν’ αρκεστούν και να εννοήσουν,/ ότι μπορούσε. Μα δεν το πίστευαν,

κι όλοι έλεγαν: Τι έρχεσαι, Κύριε, τώρα;/ Και, τότε, πήγε, το Απαγορευμένο

να πράξει στην ειρηνεμένη φύση:/ Καταγαναχτισμένος. Για τον τάφο, ρώτησε,

με κλειστά, σχεδόν, τα μάτια,/ Πονούσε. Πώς κυλούσαν τα δάκρυά του,

τους φάνηκε, και σπρώχνονταν κοντά του/ γιομάτοι περιέργεια. Μα ως και ο δρόμος

του ‘ταν πολύς και, εκείνο, του φαινόταν/ σαν πείραμα, που με τη φρίκη παίζει, -

και μια αψηλή φωτιά ξέσπασεν, αίφνης,/ μέσα του – τέτοια αντίρρηση, για κάθε

μια διάκριση που κάνουν για τη ζωή τους/ ή για το θάνατό τους, ώστε, εκείνη

η αντίρρηση, για κάθε ζυγό, εγίνη/ μόνο έχθρα, τη στιγμή, που, βραχνιασμένα,

τους πρόσταζε: Κυλήστε την πέτρα!/ Πώς θα βρόμαγε πια (γιατί, η τετάρτη

μέρα ήταν) μια φωνή ‘πε, – όμως εκείνος,/ παιδεμένος στεκόταν, κι ήταν, όλος,

γιομάτος απ’ την κίνησην εκείνη,/ που μέσα του υψωνόταν, και βαρύ,

πολύ βαρύ, του ανύψωνε το χέρι -/ (ποτέ πιο αργά ένα χέρι δεν υψώθη

κι ούτε θα υψωθεί πια, απ’ το χέρι εκείνο),/ ώσπου λάμποντας, στάθηκε στον αέρα

και, πάνω, κει, σύρθηκεν ως τα νύχια:/ τώρα, τον πήρε η φρίκη, τι, θα θέλαν

όλοι οι νεκροί, από τον απομυζημένο/ τάφο, να ρθούνε πίσω, ξεπετώντας

σάμπως νύμφες εντόμων, απ’ το στρώμα/ της οριζόντιας θέσης τους – μα Κάτι

μόνο, ύστερα, λοξά στη μέρα, εστάθη,/ κ’ είδαν, πως η ακαθόριστη κι αβέβαιη ζωή,

στην αγορά το πήρε πάλι.

(Ρ. Μ. Ρίλκε, Ποιήματα, εκδ. Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος, μτφ. Άρη Δικταίου)

ΑΠΟ http://itzikas.wordpress.com/

30 μέρη στο κόσμο που δεν θα πιστεύετε ότι υπάρχουν!


 

30 μέρη στο κόσμο που δεν θα πιστεύετε ότι υπάρχουν!

Ο κόσμος μας είναι γεμάτος από όμορφα μέρη, κάποιες φορές τόσο όμορφα που είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι υπάρχουν στα αλήθεια: ροζ λίμνες, εντυπωσιακές πεδιάδες με λεβάντες ή με τουλίπες, φαράγγια και βουνά που κόβουν την ανάσα...

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου (36 φωτογραφίες): http://www.dinfo.gr/?p=74042

Μουσείο Αρχαίας Αγοράς (Στοά Αττάλου)



Μουσείο Αρχαίας Αγοράς (Στοά Αττάλου)

Μυροδοχείο με μορφή γονατιστού αθλητή που δένει
στο κεφάλι του την ταινία του νικητή
540 π.ν.χ. περίπου

Οι αρχαίοι συγγραφείς όπως ο Αθήναιος, ο Ιπποκράτης, ο Ξενοφών, ο Ηρόδοτος, ο Αριστοτέλης, ο Θεόφραστος και άλλοι, αναφέρουν λεπτομέρειες σχετικά με τα αρχαία αρώματα από λουλούδια, τα οποία έπαιρναν το όνομά τους είτε από το αρωματικό φυτό από το οποίο παράγονταν είτε από το όνομα του παρασκευαστή τους. Το "μεγαλλείον" για παράδειγμα, διάσημο άρωμα της Εφέσου, πήρε το όνομά του από τον Μέγαλλο από τη Σικελία. Τα πιο γνωστά αρχαία ελληνικά αρώματα ήταν το ίρινον, ελαιόλαδο με εκχυλίσματα από ρίζες ίριδας, το νάρδον, το βάλσαμο, η στακτή το αυθεντικό βάλσαμο μύρου, το μελίνιο από κυδωνέλαιο, το ρόδιο μία διάσημη αλοιφή από τη Ρόδο από εκχύλισμα τριαντάφυλλου μαζί με άλλα αιθέρια έλαια, τοτύλιον έλαιον και άλλα.

Ολυμπιακές παρατηρήσεις 9

Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-

Οι πολυμήχανοι Έλληνες - Ιρλανδοί μαθητές τιμούν τους αγώνες - 
Γρήγορα και άνετα χωρίς ΙΧ - 
Ολυμπιακοί κύκλοι με κουκουβάγιες - Από τη Λωζάνη στο Μαραθώνα - 
Μελωδική ακολουθία της Φλόγας
 

Η Βαρβάκειος Αγορά και η ιστορία της

http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2013/04/h-varvakeios-agora-kai-h-istoria-ths.html

Η Βαρβάκειος Αγορά και η ιστορία της Η Βαρβάκειος Αγορά και η ιστορία της Με ιστορία περίπου 150 ετών η Βαρβάκειος Αγορά έχει ταΐσει όλη την Αθήνα. Δημιουργήθηκε χάρη στον εθνικό ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη και αποτελεί τον πιο αληθινό -και αποκαρδιωτικό συχνά- δείκτη της ευημερίας της χώρας. Καθώς παραδοσιακά τέτοιες εορταστικές μέρες κατακλύζεται από πολίτες για τις αγορές τους, ανατρέχουμε στην ιστορία της. Το 1874 ο Δήμος της Αθήνας είχε ήδη συνειδητοποιήσει την ανάγκη να αποκτήσει τη δική του Δημοτική Αγορά, με τον δήμαρχο Παναγή Κυριακό να είναι αποφασισμένος για την ανέγερσή της. Μέχρι τότε λειτουργούσε σε παράγκες στις παρυφές της αρχαίας αγοράς, στο τέρμα της σημερινής οδού Αιόλου, στη ρωμαϊκή αγορά και στο Γυμνάσιο του Αδριανού. Το βασιλικό διάταγμα που όριζε τον τόπο ανέγερσης εξεδόθη το 1876 ενώ με τη δωρεά του Βαρβάκη ξεκίνησαν οι εργασίες το 1878, όμως οι καθυστερήσεις ήταν τεράστιες. Βρισκόμαστε εκείνη την εποχή στο χώρο που βρίσκεται ανατολικά της Βαρβακείου όπως την ξέρουμε σήμερα, οι εργασίες προχωρούν, όμως μια πυρκαγιά έρχεται να προκαλέσει αναστάτωση και περισσότερες καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα, στις 8 και 9 Αυγούστου 1884 καταστράφηκαν οι παράγκες της παλαιότερης Αγοράς (της περιόδου της Τουρκοκρατίας) που λειτουργούσε ακόμη τότε στα ανατολικά της Βιβλιοθήκης του Αδριανού. Η ανάγκη να επισπευσθούν οι εργασίες ήταν επιτακτική και έτσι άρχισαν να επιταχύνονται οι εργασίες στην οδό Αθηνάς, Η Νέα Αγορά ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στην πόλη το 1886 ενώ υποβλήθηκε και σε ανακαίνιση μεταξύ των ετών 1979-1996. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το σεισμό του 1880 βρέθηκε σε βάθος 60 εκατοστών άγαλμα της θεάς Αθηνάς, πάνω σε βάθρο. Θεωρείται ότι η Αθηνά του Βαρβακείου είναι πιστό σε σμίκρυνση αντίγραφο της χρυσελεφάντινης Αθηνάς του Παρθενώνα, λαξεμένη κατά τους ρωμαϊκούς πολέμους. Ο χάρτης της Βαρβακείου Σήμερα μπορεί να βρει κανείς ό,τι επιθυμεί για το τραπέζι του μέσα στην πολύβοη αγορά της Αθήνας. Κρέατα κάθε λογής, ψάρια, φρούτα και λαχανικά, μπαχάρια και ξερούς καρπούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας σε κάθε δυνατή ποικιλία και τιμή. Το αλισβερίσι με τους εμπόρους είναι γοητευτικότατο και απολύτως ενημερωτικό. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Κρεαταγοράς στη Βαρβάκειο Κλεάνθης Τσιρώνης: «Το κρέας είναι σαν το λουλούδι, δεν αγοράζεις το πιο θαμπό και μίζερο λουλούδι από τον ανθοπώλη. Διαλέγεις το πιο ζωηρό. Το ίδιο και με το κρέας. Το καλό κρέας μιλάει από μόνο του», έλεγε στην Athens Voice. Ο Τσιρώνης αποτελεί πραγματική μορφή της αγοράς και διακρίνεται για το σύγχρονο πνεύμα του και τους νεωτερισμούς του. Είναι αυτός που ενθάρρυνε και βοήθησε καταλυτικά την Εθνική Λυρική Σκηνή και τους Atenistas (φωτό κάτω) για να πραγματοποιήσουν μια σπάνια βραδιά όπερας μέσα στην Κρεαταγορά, συγκεντρώνοντας 4.000 ενθουσιώδεις θεατές. Το 85% των πελατών είναι τακτικοί, έχουν κάνει πια τις γνωριμίες τους, έχουν τους σταθερούς πάγκους που ψωνίζουν ξέρουν που να απευθυνθούν για ευκαιρίες, πότε θα φέρει κάθε πωλητής το πιο εκλεκτό προϊόν του. Τη δική του μοναδική γαστρονομική ιστορία έχουν και τα μαγειρεία της Αγοράς που μπορούν να ταϊσουν τους πεινασμένους της πόλης οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ο πατσάς είναι το σήμα κατατεθέν μαζί με τα υπέροχα μαγειρευτά που σε κάνουν να κολλάς επί ώρα μπροστά στη βιτρίνα μέχρι να διαλέξεις τί θέλεις. Φημισμένα είναι βέβαια ο Παπανδρέου που σερβίρει πατσά στην αγορά εδώ και 60 χρόνια, αλλά και το «Οινομαγειρίο η Ήπειρος» με τη φημισμένη μαγειρίτσα. Παραδίπλα βέβαια βρίσκεται και το φημισμένο ρεμπετάδικο «Η Στοά των Αθανάτων». Στα τραπέζια αυτά κάθισαν και κάθονται πολλοί επώνυμοι, ενώ οι παλαιότεροι δεν μπορούν να ξεχάσουν τη Μελίνα Μερκούρη, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Βασίλη Τσιτσάνη... Πηγή: iefimerida.gr

Σκοποβολή

Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-
 

διάλογος μεταξύ του Ξέρξη και του αυλικού του



"Μ' αυτούς που δεν αγωνίζονται για χρήματα, αλλά για την αρετή!"...
<.. Σε ελεύθερη απόδοση ο διάλογος μεταξύ του Ξέρξη και του αυλικού του ήταν έτσι:...
- Πού βρίσκονται Έλληνες τώρα;
- Στην Ολυμπία είναι. Εκεί έχουν μαζευτεί όλοι τους.
- Και τι κάνουν εκεί;
- Αθλητικούς αγώνες.
- Πως το είπες;
- Αθλητικούς ολυμπιακούς αγώνες!
- Και τι είναι πάλι αυτό;
- Να, τρέχουν ο ένας δίπλα στον άλλο, ποιος θα έλθει πρώτος. ...http://mythiki-anazitisi.blogspot.gr/2013/04/blog-post_8591.html

Σαλάτα με φασόλια

Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +- 
Από ένθετο του ΖΑΠΙΝΓΚ

Πολίτικα Νηστίσιμα από την Μίμα Καρβούνη

 

Γκερνίκα



PicassoGuernica.jpg


Η Γκερνίκα (Guernica στα ισπανικά ή Γκουέρνικα, με λατινική απόδοση στα ελληνικά), είναι το διασημότερο ίσως έργο του Πάμπλο Πικάσο.
Αυτός ο τεράστιος καμβάς (3,54x7,82μ.)[1] περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου. Ήταν παραγγελία της δημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας για τη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1937[2]. 
Ο Πικάσο εμπνεύστηκε το έργο όταν, στις 26 Απριλίου της ίδιας χρονιάς, στα πλαίσια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, Γερμανοί πιλότοι της αεροπορίας των εθνικιστών βομβάρδισαν την κωμόπολη Γκερνίκα της Χώρας των Βάσκων. Στο βομβαρδισμό εκείνο σκοτώθηκαν 1.650 άνθρωποι και ισοπεδώθηκε το 70% της πόλης με 32 τόνους εκρηκτικά
 

Συνθήκες έμπνευσης

Ο Πικάσσο πληροφορήθηκε τα γεγονότα από την εφημερίδα Le Soir, μόνο την 1η Μαΐου και το ολοκληρώνει στις 3 Ιουνίου του 1937[3]


Ο Πικάσο απέφυγε να ζωγραφίσει αεροπλάνα, βόμβες ή ερείπια. Οι δύο κυρίαρχες μορφές του έργου είναι ένας ταύρος και ένα πληγωμένο άλογο με διαμελισμένα κορμιά και τέσσερις γυναίκες που ουρλιάζουν κρατώντας νεκρά μωρά. Αρχικά ο Πικάσο πειραματίστηκε με χρώμα, αλλά τελικά κατέληξε στο άσπρο-μαύρο και αποχρώσεις του γκρι, καθώς θεώρησε ότι έτσι δίνει μεγαλύτερη ένταση στο θέμα. Πολλές φορές μετακίνησε φιγούρες και μορφές πριν καταλήξει στην οριστική τους θέση. «Η αφαίρεση του χρώματος και του αναγλύφου αποτελεί διακοπή της σχέσης του ανθρώπου με τον κόσμο: όταν διακόπτεται,δεν υπάρχει πια η φύση ή η ζωή»[4].

Η διαδικασία της ζωγραφικής του πίνακα αποτυπώθηκε σε μια σειρά φωτογραφιών από τη διασημότερη ερωμένη του Πικάσο, την Dora Maar, μια διακεκριμένη καλλιτέχνιδα. Συνολικά σαράντα πέντε σχέδια μας έχουν σωθεί τα οποία προετοιμάζουν την τελική Γκερνίκα[5]. Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο πίνακας, οι αντιδράσεις ήταν μάλλον αρνητικές. Ο βάσκος τοιχογράφος Χοσέ Μαρία Ουτσενάι δήλωσε: «Για έργο τέχνης είναι ένα από τα φτωχότερα της παγκόσμιας παραγωγής. Πρόκειται για πορνογραφία 7x3». Γερμανικό έντυπο έγραψε ότι πρόκειται για «σύμφυρμα από ανθρώπινα μέλη που θα μπορούσε να είχε ζωγραφήσει τετράχρονος». Σταδιακά το γενικό αίσθημα άρχισε να μεταστρέφεται και το έργο περιόδευε για να ενισχύσει τον αγώνα των Δημοκρατικών. Η περιοδεία σταμάτησε όταν ο Φράνκο κατέλαβε την εξουσία το 1939 και, με το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το έργο φυγαδεύτηκε στις ΗΠΑ, για να αποφευχθεί η καταστροφή του.

Η Γκερνίκα έμεινε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης για πολλά χρόνια και ο Πικάσο είχε δηλώσει πως δε θα επέστρεφε στην Ισπανία προτού αποκατασταθεί πλήρως η δημοκρατία. Το 1974 υπήρξε συμβάν βανδαλισμού του έργου με κόκκινη μπογιά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σφαγή του Μάι Λάι στο Βιετνάμ. Το 1981 η Γκερνίκα επιστράφηκε στην Ισπανία και εκτέθηκε αρχικά στο Casón del Buen Retiro και κατόπιν στο Μουσείο ντελ Πράδο, προστατευμένη με αλεξίσφαιρο τζάμι και οπλισμένους φρουρούς, για το φόβο νέου βανδαλισμού. Το 1992 ο πίνακας μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία στη Μαδρίτη, του οποίου έγινε το διασημότερο και σπουδαιότερο έκθεμα.

Τα τελευταία χρόνια ακούγεται συχνά η πρόταση να μεταφερθεί στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο[6], το οποίο βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από την κωμόπολη Γκερνίκα, πράγμα με το οποίο δε συμφωνεί ούτε η ισπανική κυβέρνηση, ούτε η διοίκηση του Μουσείου Τέχνης Βασίλισσα Σοφία.
 

Ιστορικό επεισόδιο
Λέγεται πως όταν οι Γερμανοί εισήλθαν στο Παρίσι κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην προσπάθειά τους να βρουν καλλιτεχνικούς θησαυρούς και να τους κατασχέσουν, ένας Γερμανός Αξιωματικός έδειξε σε φωτογραφία τον πίνακα «Γκερνίκα» στον ίδιο τον Πικάσο που είχε προσαχθεί ρωτώντας τον: -Αυτόν τον πίνακα εσείς τον κάνατε; Κι εκείνος απήντησε με θάρρος: Όχι, Εσείς...

http://el.wikipedia.org/wiki/Γκερνίκα_%28ζωγραφική%29

Σήμερα... 27/4



Άνοιξη και οφθαλμικές αλλεργίες!Τι είναι αλλεργία;

Χορηγά Σωτηρία.
Άνοιξη και οφθαλμικές αλλεργίες!Τι είναι αλλεργία;
Ως αλλεργία χαρακτηρίζουμε μια παράδοξη και υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού (αμυντικού) μας συστήματος σε κάποια ουσία που την ονομάζουμε αλλεργιογόνο και που προκαλεί υπερβολικά, ενοχλητικά και μερικές φορές επικίνδυνα συμπτώματα στον οργανισμό μας, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα προκαλούσε.
Ποιες είναι οι οφθαλμικές αλλεργίες;
Οι αλλεργικές εκδηλώσεις στα μάτια αφορούν κυρίως την εξωτερική επιφάνεια και κυρίως τον επιπεφυκότα (το λευκό χιτώνα του ματιού).
Οι αλλεργικές επιπεφυκίτιδες περιλαμβάνουν την εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα (όπως εαρινή ή ανοιξιάτικη), την κλασική αλλεργική επιπεφυκίτιδα σε κάποιο αλλεργιογόνο (φάρμακα ή περιβαλλοντικοί παράγοντες) που μπορεί να μας προσβάλει όλο το χρόνο και τη γιγαντοθηλαία επιπεφυκίτιδα που προκαλείται από τη χρόνια χρήση των φακών επαφής.

Πώς εκδηλώνονται οι οφθαλμικές αλλεργίες;
Το πιο κοινό χαρακτηριστικό σημείο είναι η ερυθρότητα ή κοκκίνισμα των ματιών. Επίσης μπορεί να υπάρχει οίδημα ή πρήξιμο στα βλέφαρα ή ακόμα και στον επιπεφυκότα. Τα μάτια δακρύζουν συνεχώς. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι η φαγούρα (κνησμός). Είναι τόσο έντονη που δύσκολα μπορούμε να αντισταθούμε από το να τρίψουμε τα μάτια μας και φυσικά αυτό επιδεινώνει την κατάσταση. “Άλλα συμπτώματα είναι τσούξιμο, αίσθηση ξένου σώματος αλλά είναι λιγότερο συχνά και συνήθως συνοδεύουν τη φαγούρα, που είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα.
Πολλές από τις αλλεργικές εκδηλώσεις των ματιών συνοδεύονται και από αλλεργικές εκδηλώσεις άλλων οργάνων, όπως η μύτη με τη μορφή της αλλεργικής ρινίτιδας .

Με ποιο μηχανισμό εκδηλώνεται η οφθαλμική αλλεργία;
Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα ξεκινά με την ευαισθητοποίηση ενός ατόμου σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Η φάση της ευαισθητοποίησης είναι μια ασυμπτωματκή διαδικασία που “προετοιμάζει” τον επιπεφυκότα για τις επακόλουθες αλλεργικές απαντήσεις. Όταν ένα άτομο επανεκτεθεί στο αλλεργιογόνο, ξεκινά η αλλεργική απάντηση. Τα μαστοκύτταρα αποδεσμεύουν ισταμίνη, η οποία συνδέεται με ειδικούς υποδοχείς των νευρικών κυττάρων και προκαλείται ο κνησμός (φαγούρα) καθώς και με υποδοχείς των ενδοθηλιακών κυττάρων που οδηγούν σε οίδημα και ερυθρότητα των βλεφάρων. Άλλοι μεσολαβητές όπως οι προσταγλανδίνες, λευκοτριένια και κυτταροκίνες προκαλούν αγγειοδιαστολή και φλεγμονή. Τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα, μέσα σε περίπου 2 ώρες από την έκθεση στο αλλεργιογόνο.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την εκδήλωση της αλλεργίας;
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον παράγοντα που μας προκαλεί αλλεργία. Γνωρίζοντας το αλλεργιογόνο μπορούμε να το απομακρύνουμε ή να αποφύγουμε την έκθεσή μας σε αυτό προστατεύοντας τα μάτια μας από την αλλεργική εκδήλωση. Το πλύσιμο των χεριών βοηθά στο να μη μεταφέρονται με το τρίψιμο ουσίες που προκαλούν αλλεργίες στα μάτια, όπως σκόνη, γύρη, τρίχες ζώων. Το τρίψιμο επίσης πρέπει να αποφεύγεται διότι η διαδικασία αυτή εκκρίνει περισσότερη ισταμίνη και επιδεινώνει τα φαινόμενα. Το μικροκλίμα στο σπίτι και στην εργασία μπορεί να αποτελεί αιτία αλλεργίας. Η χρήση ειδικών φίλτρων στα συστήματα κλιματισμού και η συντήρησή τους βοηθούν στον περιορισμό των αλλεργιογόνων.

Πώς αντιμετωπίζουμε την αλλεργία στα μάτια;
Οι κρύες κομπρέσες και το πλύσιμο των ματιών με άφθονο κρύο νερό από τη βρύση μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και αυτός είναι ένας απλός τρόπος πρώτης αντιμετώπισης των συμπτωμάτων.
Επίσης, τα τεχνητά δάκρυα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε άφοβα και συχνά, ξεπλένοντας τα μάτια από τα αλλεριογόνα και προστατεύοντας τον κερατοειδή χιτώνα και ανακουφίζοντας τα συμπτώματα της αίσθησης ξένου σώματος.

Θεραπεία

Η χορήγηση φαρμάκων είναι η βασική θεραπεία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας. Υπάρχουν πολλών ειδών σκευάσματα σε μορφή κολλυρίων που μπορούν να δοθούν για την φαρμακευτική αντιμετώπιση των οφθαλμικών αλλεργιών. Οι κύριες κατηγορίες φαρμάκων είναι τα αντισταμινικά, οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων και τα κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη). Τα αντισταμινικά αναστέλλουν τη δράση της ισταμίνης και κατά συνέπεια τη φαγούρα, το πρήξιμο (οίδημα), το κοκκίνισμα κτλ. Οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων δρουν προληπτικά ώστε όταν περάσει η δράση του αντισταμινικού και ξαναεκτεθούμε στο αλλεργιογόνο να μην εμφανιστούν τα συμπτώματα καθόλου ή σε πολύ μικρότερο βαθμό. Σήμερα υπάρχουν νέα και πολύ αποτελεσματικά αντιαλλεργικά φάρμακα που συνδυάζουν σε ένα κολλύριο και το αντισταμινικό και τον σταθεροποιητή των μαστοκυττάρων. Έτσι με την χρήση των σταγόνων αυτών 2 φορές την ημέρα έχουμε μια καταπληκτική βελτίωση των συμπτωμάτων και της κλινικής εικόνας.
Τα παραπάνω φάρμακα και οι ειδικά οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων μπορούν να δοθούν προληπτικά λίγο καιρό πριν ξεκινήσει η εποχή που εμφανίζεται η αλλεργία αν υπάρχει μια εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα που μας κάνει να υποφέρουμε κάθε χρόνο. Η προληπτική αγωγή βοηθά στο να μην εκδηλωθεί η αλλεργία όταν εκτεθούμε στο αλλεργιογόνο.
Τα αντισταμινικά από το στόμα σε μορφή χαπιών είναι άλλο ένα όπλο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οφθαλμίατροι, ειδικά σε άλλες μορφές αλλεργίας που αφορούν και άλλα όργανα όπως η αλλεργική ρινίτιδα. Η δράση των χαπιών αυτών είναι αποτελεσματική και στις αλλεργικές επιπεφυκίτιδες αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματική από την τοπική θεραπεία. Η τοπική θεραπεία αντίθετα μπορεί να είναι αποτελεσματική και στην αλλεργική ρινίτιδα που συνοδεύει πολύ συχνά την αλλεργική επιπεφυκίτιδα καθότι τα κολλύρια περνούν στη μύτη μέσω του δακρυϊκού πόρου και την δακρυϊκής οδού.
Τέλος, τα κορτικοστεροειδή είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην οξεία φάση και βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος και γενικότερα στην άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων. Όμως δεν έχουν προληπτική δράση και επομένως όταν σταματήσουμε τη χορήγηση, η έκθεση στο αλλεργιογόνο οδηγεί εκ νέου στην εκδήλωση της αλλεργίας. Τα κορτικοστεροειδή μπορούν να έχουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, κατά συνέπεια θα πρέπει να χορηγούνται μόνο με συνταγή του οφθαλμιάτρου και αφού εξετασθούν κλινικά τα μάτια.
Έτσι λοιπόν, με τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία της οφθαλμικής αλλεργίας οι διαταραχές μπορούν να αντιμετωπισθούν και να βελτιωθούν σε σημαντικό βαθμό. Τα αλλεργικά άτομα είναι καλό να επισκέπτονται προληπτικά τον οφθαλμίατρό τους ώστε να προλάβουν και να θεραπεύσουν έγκαιρα τα συμπτώματά τους πριν αυτά γίνουν σημαντικά και ενοχλητικά και οδηγήσουν στον περιορισμό της καθημερινότητας και της ποιότητας της ζωής του ατόμου.

26 Απριλίου 1937 , Γκουέρνικα ...


26 Απριλίου 1937 , Γκουέρνικα ...
Ο βομβαρδισμός της Γκουέρνικα ήταν εναέρια επίθεση 26 Απριλίου, 1937, κατά τη διάρκεια Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος από Γερμανικά Luftwaffe μοίρα γνωστή ως Λεγεώνα κονδόρων ενάντια Βασκικά πόλη Γκουέρνικα. Ήταν ο πρώτος εναέριος βομβαρδισμός στην ιστορία στην οποία ένας πολιτικός πληθυσμός επιτέθηκε με την προφανή πρόθεση της παραγωγής της συνολικής καταστροφής.

Ακόμη και πριν από το βομβαρδισμό, Η Γκουέρνικα ήταν μια θέση της μεγάλης σημασίας στους βασκικούς ανθρώπους. Biscayne η συνέλευση συναντήθηκε παραδοσιακά εκεί κάτω από βαλανιδιά δέντρο, Gernikako Arbola. Στα πιό πρόσφατα έτη, η συνέλευση είχε συναντηθεί Casa de Juntas, ένα νεοκλασσικό κτήριο δίπλα στο δρύινο δέντρο, όποιος στέγασε επίσης το σημαντικότερο ιστορικό αρχείο Βασκική χώρα.

Κατά την διάρκεια της επίθεσης η πόλη είχε έναν ονομαστικό πληθυσμό περίπου 5.000. Υπήρξε, εντούτοις, ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων στην πόλη την ημέρα της επίθεσης υπήρξαν αναμφισβήτητα πολυάριθμοι πολεμικοί πρόσφυγες παρόντες στην πόλη, και η ημέρα της επίθεσης ήταν μια Δευτέρα (μια ημέρα αγοράς έπειτα όπως τώρα), έτσι επίσης θα είχαν υπάρξει πολλοί άνθρωποι από τις περιβάλλουσες περιοχές.

Στο χρόνο, η πόλη ήταν περίπου 15 χιλιόμετρα πίσω από τις δημοκρατικές γραμμές και, πριν από εκείνη την ημερομηνία, δεν ήταν περιλήφθείτ άμεσα στον πόλεμο και θεωρήθηκε πιθανώς ασφαλής θέση για να είναι. Εντούτοις, κατά την διάρκεια της επίθεσης η πόλη δεν είχε καμία αεράμυνα λόγω των πρόσφατων απωλειών της δημοκρατικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο βομβαρδισμός ήταν μια ακολουθία επιθέσεων από τις γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις, η πρώτη κοινή στρατιωτική λειτουργία μεταξύ Ναζιστική Γερμανία και Φασιστική Ιταλία. Ήρθαν με τέτοια ταχύτητα ότι από το έδαφος η εντύπωση ήταν σχεδόν συνεχούς βομβαρδισμού για μία περίοδο των ωρών.

Η πρώτη επίθεση ήρθε περίπου 16:30. Twin-engined Θδορνηερ κάνει 17, προερχόμενος από το νότο, ριγμένος περίπου δώδεκα βόμβες 50kilogram πέρα από την πόλη. Οι άνθρωποι έκαναν το καλύτερό τους για να πάρουν την κάλυψη ή για να φύγουν για farmhouses και τα ξύλα στα περίχωρα.
Guernica burning.
Κάψιμο της Γκουέρνικα.

Στην πτήση του πίσω στη βάση, κάνετε 17 πέρασε μια ιταλική περίπολο τριών Σαβοηα- Marchetti SM.79s αυτός είχε φύγει Soria στις 15:30, διευθυνμένος σε μια αποστολή, σύμφωνα με τις διαταγές τους, για "να βομβαρδίσει το δρόμο και τη γέφυρα στα ανατολικά της Γκουέρνικα, προκειμένου να εμποδιστεί η εχθρική υποχώρηση ". Οι διαταγές τους που λέονται σαφώς για να μην βομβαρδίσουν η ίδια την πόλη. Σύμφωνα με Cιsar Vidal: "οι Ιταλοί προσπαθούσαν για κάποιο χρόνο να λάβει... μια χωριστή συμφωνία ειρήνης με τους βασκικούς εθνικιστές ", και δεν έτεινε για να διακινδυνεύσει εκείνη την προσπάθεια. [ 1 ] Κατά τη διάρκεια ενός ενιαίου ένας-μικρού περάσματος πέρα από την πόλη, από το Βορρά στο νότο, τα ιταλικά αεροπλάνα έριξαν τριάντα έξι βόμβες 50kilogram.

Σε αυτό το σημείο (πάλι, σύμφωνα με Vidal), η ζημία στην πόλη ήταν "σχετικά περιορισμένη... περιορισμένος σε μερικά κτήρια", συμπεριλαμβανομένης της three-storey έδρας Izquierda Republicana ("Δημοκρατικό αριστερό" πολιτικό κόμμα) και η εκκλησία του SAN Juan.

Τρεις πιό εναέριες επιθέσεις εμφανίστηκαν στις τότε και 18:00. Το τρίτο κύμα αποτελέσθηκε από το α Heinkel αυτός 111 συνοδευμένος από πέντε ιταλικά Εξουσιοδοτήσεις κάτω από την εντολή Θ*Θορραδο "Rocca" Ricci τα τέταρτα και πέμπτα κύματα ήταν κάθε ένα με τα γερμανικά twin-engined αεροπλάνα.

Αυτή τη στιγμή, ένδεκα αεροπλάνα είχαν επιτεθεί στην πόλη και τα περίχωρά του. Σημειώσεις Vidal: "Εάν οι εναέριες επιθέσεις είχαν σταματήσει σε εκείνη την στιγμή, για μια πόλη ότι μέχρι τότε διατηρημένος την απόστασή του από τους σπασμούς του πολέμου, θα ήταν μια συνολικά δυσανάλογη και αφόρητη τιμωρία. Εντούτοις, η μεγαλύτερη λειτουργία ήταν ακόμα να έρθει."

Νωρίτερα, γύρω στο μεσημέρι εκείνη η ημέρα, ο τριπλός-μηχανοκίνητος Junkers Ju 52s από τον κόνδορα η λεγεώνα είχε πραγματοποιήσει μια καταστρεπτική αποστολή ενάντια στη μικρότερη πόλη Guerricaiz. Επέστρεψαν στη βάση τους στους εξοπλισμούς ξαναφορτωμάτων και για να φάνε το μεσημεριανό γεύμα τους, κατόπιν διευθυνμένος στην επίθεση Γκουέρνικα. Τα 3rd Η μοίρα καθόρισε με ένα φορτίο βαριών βομβών 250 και 50 κλ και 1 κλ incendiaries, τα τελευταία που διαμορφώνουν ένα τρίτο του ωφέλιμου φορτίου. Υποτίθεται ότι οι άλλες δύο μοίρες έφεραν τα παρόμοια φορτία. Η επίθεση θα έτρεχε από το Βορρά στο νότο, προέλευση από Κόλπος της Μπισκάγια και επάνω η πορεία των ποταμών Mundaca και Oca.

Το 1ST και 2ND Οι μοίρες της λεγεώνας κονδόρων απογειώθηκαν στις περίπου 16:30, με τα 3rd Μοίρα που απογειώνεται από Θ*Ψuργος λίγα λεπτά αργότερα. Συνοδεύθηκαν από Vitoria από μια μοίρα Fiat και από BF 109 MesserschmittBS της μοίρας Lutzow, για συνολικά είκοσι εννέα αεροπλάνα, εκτός από τα ένδεκα που περιλαμβάνονται στις προηγούμενες επιθέσεις.

Στις 18:30 στις 18:45, κάθε μια από τις τρεις γερμανικές μοίρες επιτέθηκε σε έναν σχηματισμό τρεις Ju 52s παραπλεύρως, με συνέπεια ένα μέτωπο επίθεσης περίπου 150 μέτρων. Εν τω μεταξύ, και συνεχιμένος για για μια τέταρτος-ώρα μετά από το βομβαρδισμό, το BF 109Bs και Heinkel αυτός 51s οι πολίτες στους δρόμους από την πόλη.
Οι επιθέσεις δημιούργησαν ένα firestorm και κατέστρεψαν σχεδόν την ολόκληρη πόλη. Τρία τέταρτα των κτηρίων της πόλης καταστράφηκαν εντελώς, και οι περισσότεροι άλλοι ήταν χαλασμένοι. Των λίγων κτηρίων που διαθέθηκαν μεταξύ ήταν τα εργοστάσια όπλων Unceta και της επιχείρησης και Talleres de Γκουέρνικα και το σπίτι συνελεύσεων (Casa de Juntas) και Βαλανιδιά. Η γέφυρα, ο προφανής στόχος της πρόωρης ιταλικής επίθεσης, επιζημένος.

Δεν υπάρχει κανένας γενικά αποδεκτός επίσημος αριθμός ως προς τον αριθμό θυμάτων. Σειρά εκτιμήσεων από μόνο 120 νεκρά σε τόσο σε πολλές όπως 10.000, με τη συναίνεση που στέκεται κοντά στα 1.650 που η βασκική κυβέρνηση του χρόνου έδωσε ως ελάχιστο αριθμό νεκρών. Οι νεκροί εμφανίζονται να είναι συνήθως οι ηλικιωμένοι, γυναίκες, και παιδιά.

Στη λεγεώνα κονδόρων ορίστηκαν οι εναέριες αποστολές σε όλη την Ισπανία, όπως Ναζιστική Γερμανία"πρωταρχική συμβολή του s Θ*Φρανθησθο Franco"δυνάμεις του s. Θα φαινόταν ότι το κίνητρο αυτής της ιδιαίτερης επίθεσης ήταν απλά να τρομοκρατηθεί ο πολιτικός πληθυσμός και να διαφθαρεί η δημοκρατική πλευρά.
Books burned after the advance of Francoist troops.
Τα βιβλία έκαψαν μετά από την πρόοδο των στρατευμάτων Francoist.

Για Luftwaffe, ο βομβαρδισμός ήταν μια δοκιμή αυτού που θα έπαιρνε για να καταστρέψει εντελώς μια πόλη. Από μία άποψη η Γκουέρνικα ήταν ένα πείραμα που θα ερχόταν στην πραγματοποίηση Blitzkriegs Παγκόσμιος πόλεμος ΙΙ. Δοκιμές της Νυρεμβέργης, έπειτα-τακτοποιήστε του Luftwaffe, Hermann Gφring δηλωμένος: "Ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος μου έδωσε μια ευκαιρία να βάλει τη νέα Πολεμική Αεροπορία μου στη δοκιμή, και μέσα για τα άτομά μου να αποκτήσουν την εμπειρία."

Επιπλέον, ο βομβαρδισμός εμφανίστηκε αμέσως μετά από τη σύλληψη και λυντσάρισμα από έναν γερμανικό πιλότο που είχαν κατεβάσει Μπιλμπάο. Η επίθεση είχε αυξήσει το θυμό των συναδέλφων του.

Ο Τύπος Franquista κατά τρόπο οφθαλμοφανή υποστήριξε ότι η Γκουέρνικα είχε καεί από τους φεύγοντας Δημοκρατικούς οι ίδιοι. Αυτό είχε εμφανιστεί προηγουμένως μέσα Θηρu'ν, ως τμήμα του α καψαλισμένη γη στρατηγική εντούτοις, οι διάφοροι ξένοι ανταποκριτές συνέβησαν να είναι παρόντες κατά τη διάρκεια της επίθεσης και βεβαίωσαν την ερήμωση. Επίσης βεβαίωσαν ότι οι πυροσβέστες Μπιλμπάο ήταν αργά στην άφιξη και έκανε λίγα μόλις έφθασαν, επιδείνωση της ζημίας, αν και Cιsar Vidal παρουσιάζει τα στοιχεία για να αντικρουστεί η τελευταία έκθεση και παρέχει μια προφανώς λεπτομερή περιγραφή των προσπαθειών πυρόσβεσης. [ 2 ]

Στο βιβλίο του Λα Destrucciσn de Γκουέρνικα (Η καταστροφή της Γκουέρνικα) Cιsar Vidal θίγει τα ακόλουθα θέματα [ 3 ] περίπου τα κίνητρα της λεγεώνας κονδόρων και του διοικητή τους Wolfram βον Richthofen:

Η έλλειψη ενός περάσματος αναγνώρισης πριν από το βομβαρδισμό δείχνει ότι η λεγεώνα κονδόρων σκόπευε τη γενική καταστροφή της πόλης παρά την προσπάθεια να χτυπηθούν οι συγκεκριμένοι στρατιωτικοί στόχοι. Αυτό ήταν σε άμεση αντίφαση του α 6 Ιανουαρίου 1937 διαταγή από Σαλαμάνκα (έπειτα το επαναστατικό κεφάλαιο), υπογεγραμμένος από τον ανώτατο διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας, να εξουσιοδοτήσει την αναγνώριση για οι αέρας-επιδρομές πέρα από τις οικιστικές περιοχές να μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τα πολιτικά θύματα.
Το ωφέλιμο φορτίο που φέρθηκε από την 3$η μοίρα (και τα πιθανώς παρόμοια ωφέλιμα φορτία των άλλων δύο μοιρών) αποτελέσθηκε από τις βαριές βόμβες και incendiaries, προορισμένος για να κονιοποιήσει και για να καψει. Μια επίθεση ακρίβειας σε μια εποικημένη περιοχή χαρακτηριστικά θα είχε χρησιμοποιήσει τις βόμβες 10kilogram και θα είχε παραλείψει incendiaries.
Είκοσι δύο τόνοι των βομβών ήταν μια τεράστια ποσότητα για να χρησιμοποιήσουν σε μια επίθεση σε μια πόλη το μέγεθος της Γκουέρνικα. Το Vidal αναφέρει τις πολλαπλές πηγές με σκοπό "την πρώτη ημέρα της επίθεσης ενάντια Μπιλμπάο όλες οι μονάδες της λεγεώνας κονδόρων έριξαν μαζί 66 τόνους των βομβών στο μέτωπο συνολικά " επίσης παρατηρεί ότι ο επίσημος γερμανικός απολογισμός αυτού του μέρους του πολέμου, "Ο πόλεμος στο Βορρά", ψευδώς δηλωμένος μόνο 7.956 τόνοι των βομβών μειώθηκε στην Γκουέρνικα.

Επειδή αυτή η σημαντική επίθεση στην Γκουέρνικα ήρθε σε αντίθεση με τα γενικά Θ*Εμηληο Mola"προηγούμενα σχέδια του s για την αναζήτηση του πολέμου σε αυτήν την περιοχή, Το Vidal υποστηρίζει ότι βον Richthofen πρέπει είτε να έχει την έγκριση από Mola είτε μια άμεση διαταγή από Franco ο ίδιος.
Συμβολική σημασία

Ο βομβαρδισμός της Γκουέρνικα έγινε γρήγορα ένα κόσμος-διάσημο σύμβολο των φρικών του πολέμου. Ενέπνευσε ένας από Θ*Παψλο Picasso"s τα περισσότερα διάσημα έργα ζωγραφικής, γνωστός απλά όπως Γκουέρνικα. Η επίδειξη αυτής της ζωγραφικής στο ισπανικό περίπτερο κατά τη διάρκεια 1937 παγκόσμια έκθεση Παρίσι και απεικονισμένος και ενισχυμένος τη συμβολική σημασία του γεγονότος.

Η ζωγραφική ήταν ένα σύμβολο για Βασκικός εθνικισμός κατά τη διάρκεια Ισπανική μετάβαση στη δημοκρατία. Bild 183-H25224

Die Ruinen von Guernica
5603/37 Bundesarchiv

Ο πρώτος Έλληνας καμικάζι...

http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2013/04/o-prwtos-ellhnas-kamikazi-htan-o-smhnias-grhgorhs-valkanas.html

Ο πρώτος Έλληνας καμικάζι...ήταν ο Σμηνίας Γρηγόρης Βαλκανάς!

Ο Γρηγόρης Βαλκανάς γεννήθηκε το 1916 στους Χράνους Αρκαδίας, τον Αύγουστο του 1936 κατατάχθηκε στη Σχολή Αεροπορίας (Τμήμα Υπαξιωματικών ) και αποφοίτησε τον Σεπτέμβριο του 1938 με τον βαθμό του Σμηνία και ειδικότητα Χειριστή.
Ο πόλεμος τον βρήκε να υπηρετεί στην 23η Μ.Δ. με έδρα την Λάρισα. Στις 18 Νοεμβρίου 1940, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής περιπολίας με α/φ P.Z.L. της Μοίρας Διώξεως, ενεπλάκη σε αερομαχία με ιταλικά αεροπλάνα διώξεως στην περιοχή Ιβάν Αλβανίας, Β.Α της Κορυτσάς.
Ως γνωστόν η Πολεμική μας Αεροπορία συνολικά διέθετε τότε 78 περίπου επιχειρησιακά, ετοιμοπόλεμα να αντιμετωπίσουν περίπου 468 και πλέον α/φ της Ιταλικής Regia aeronautica. Η μεγάλη αυτή διαφορά και η υπεροχή σε μέσα σμίκρυνε και αντιστάθμιζε ο ηρωισμός, η αυταπάρνηση και η αυτοθυσία των Ελλήνων Αεροπόρων.
Ο Σμηνίας Γρηγόρης Βαλκανάς συμμετείχε σε Αερομαχία στην οποία ενεπλάκησαν πέντε ελληνικά P.Z.L. των 22 Μ.Δ. και 23 Μ.Δ. με ιταλικά καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά αεροπλάνα, όπου όταν εξαντλήθηκαν τα πυρομαχικά του, εξετέλεσε επίθεση αυτοκτονίας..... Δανείζομαι από τον Τρίτο Τόμο της Ιστορίας της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Εκδ. 1990.
Σχετική αναφορά στον Ηρωικό θάνατο του Γρηγόρη Βαλκανά. Χειριστής ενός από τα Ελληνικά P.Z.L.ήταν ο Σμηνίας Βαλκανάς Γρηγόριος, ο μόνος από τους χειριστές της 23ης Μοίρας που δεν είχε ακόμα στο ενεργητικό του κατάρριψη εχθρικού αεροσκάφους. Την αερομαχία πάνω από τη Μόροβα τη θεώρησε σαν την ευκαιρία που ζητούσε και που δεν του είχε παρουσιαστεί ως τότε.
Όταν, μετά από συνεχή ανταλλαγή πυρών, εξαντλήθηκαν όλα τα πυρομαχικά του, χωρίς ακόμα να έχει πετύχει τον αντικειμενικό σκοπό του, αποφασισμένος να μην επιστρέψει άπρακτος στη βάση του, έκανε επίθεση αυτοκτονίας, πέφτοντας με το αεροσκάφος του πάνω σε ένα ιταλικό καταδιωκτικό.
Η σύγκρουση ήταν μοιραία. Τα δύο αεροπλάνα έπεσαν φλεγόμενα στο έδαφος και τα πληρώματα τους απανθρακώθηκαν". Όμως, η ηρωική αυτή πράξη αυτοθυσίας του" Σμηνία Γρηγόρη Βαλκανά είναι σχεδόν άγνωστη στην αεροπορική μας οικογένεια και στο ευρύτερο Ελληνικό κοινό. Ποτέ σε κανένα κείμενο ( με εξαίρεση την ιστορία της Πολεμική Αεροπορία έκδοση ΓΕΑ), ιστορικό πολυσέλιδο ή έκθεση για τα γεγονότα του '40, δεν έχει αναφερθεί η αυτοθυσία-αυτοκτονία του Γρηγόρη Βαλκανά .
Ο ήρωας Σμηνίας Γρηγόρης Βαλκανάς (και όχι μόνο αυτός), ο Έλληνας πρόγονος των Καμικάζι, αυτός που φρουρώντας τις εναέριες Θερμοπύλες θυσίασε ότι πολυτιμότερο είχε, τη ζωή του, για να κρατήσει ελεύθερους -μαζί με τους συμπολεμιστές του -τους Ελληνικούς ουρανούς, παραμένει άγνωστος μαζί με το ανεπανάληπτο μέχρι σήμερα κατόρθωμά του.
Σήμερα που τα πάντα έχουν ισοπεδωθεί, και οι ηθικές αξίες είναι είδος προς εξαφάνιση, από καιρό εις καιρό είναι αναγκαία η επίκληση "Ηρώων" όπως του Βαλκάνου, από το πάνθεο των Ηρώων της Πολεμική Αεροπορία για παραδειγματισμό των νέων μας. Να γιατί ο πόλεμος το '40 ήταν "ξεχωριστός".
Σημ. Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα άρθρου του κ.Γιώργου Ορφανάκη, Σμηνάρχου ε.α.
veteranos.gr

Ρεβυθοσαλάτα

► Ρεβυθοσαλάτα

Υγιεινή ρεβυθοσαλάτα με ελαιόλαδο και σκόρδο.

• 1 φλιτζ. ρεβύθια
• 1 κ.γ. σόδα
ω1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
• χυμός από 2 λεμόνια
• ½κ.γ. αλάτι

Βάζετε από το βράδυ σε νερό τα ρεβύθια με τη σόδα. Την άλλη μέρα τα βράζετε, τα σουρώνετε και τα περνάτε από τη μηχανή του πουρέ.

Ανακατεύετε το σκόρδο, τον χυμό από τα λεμόνια και το αλάτι. Προσθέτετε τον πουρέ των ρεβυθιών και ανακατεύετε. Σερβίρετε με λάδι και μαϊντανό ψιλοκομμένο.

jenny.gr

Τα Ελευσίνια Μυστήρια

Ο Μύθος της Δήμητρας και της Περσεφόνης
Παρόλο που οι περισσότεροι από τους αρχαίους λαούς φαντάζονταν τους θεούς να κατοικούν στον ουρανό, η θεότητα της γης είναι πολύ παλαιότερη και τα Ελευσίνια Μυστήρια περιστρέφονταν γύρω από αυτή.
Στην αρχή την αποκαλούσαν Γαία αλλά με το πέρασμα των αιώνων, απέκτησε το όνομα Δήμητρα, το οποίο κατά μια πιθανότατα σημαίνει «Γη μήτηρ», ενώ κατά μια άλλη «μητέρα του σταχυού».
Η λατρεία της Δήμητρας ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τους αγρότες, με τον κύκλο των εργασιών από τη σπορά ως τη συγκομιδή. Ξεκινώντας από τις εύφορες πεδιάδες της νότιας Θεσσαλίας, εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα και είχε ευρύτατη διάδοση σε όλο τον ελληνισμό από την Μικρά Ασία μέχρι την Ιταλία.
Ο μύθος της Δήμητρας και της Περσεφόνης (κόρη της Δήμητρας και του Δια) που αποτελεί το κέντρο της λατρείας των Ελευσίνιων έχει ως εξής σύμφωνο με τον ομηρικό ύμνο: η Κόρη έπαιζε σε μια πανέμορφη, καταπράσινη περιοχή, το Νυσσιον Πεδίο, μαζί με τις Ωκεανίδες Νύμφες όταν είδε ένα πανέμορφο νάρκισσο και θέλησε να τον κόψει.
Τότε εμφανίστηκε ο Άδης (Πλούτωνας) και την έκλεψε, αφού προηγουμένως είχε πάρει την συγκατάθεση του Δια. Η Δήμητρα μάταια έψαχνε να την βρει. Κάποια μέρα μίλησε με τον βασιλιά Ήλιο ο οποίος της εξήγησε τι είχε γίνει, κι αυτή έχοντας θυμώσει παρά πολύ με το Δια που επέτρεψε την αρπαγή της κόρης τους, αντί να γυρίσει στον Όλυμπο, μεταμορφώθηκε σε γριά και άρχισε να περιπλανείται στις πόλεις.
Έτσι έφτασε στην Ελευσίνα όπου ζήτησε να της χτίσουν έναν ναό κάτω από την Ακρόπολη. Αποσύρθηκε στον ναό λοιπόν, έκοψε κάθε επαφή με τον κόσμο και όλη μέρα θρηνούσε για τον χαμό της Κόρης της μέχρι που η γη έπαψε να βλασταίνει και ο αφανισμός των ανθρώπων απειλούσε τον κόσμο.
Βλέποντας αυτά, ο Δίας έστειλε τον Ερμή στον Άδη ζητώντας του να επιτρέψει την άνοδο της Κόρης για να ηρεμήσει η Δήμητρα. Ο Άδης την έστειλε αφού πρώτα της έδωσε να φάει καρπό ροιάς (ροδιού) για να εξασφαλίσει την επιστροφή της.
Η Κόρη συνάντησε την μητέρα στην Ελευσίνα, όμως μόλις η Δήμητρα αντιλήφθηκε ότι η κόρη της έφαγε τον καρπό κατάλαβε ότι δεν μπορεί να την κρατήσει για πάντα κοντά της. Την λύση έδωσε η Ρέα (μητέρα του Δια, του Άδη και της Δήμητρας) μέσω της οποίας έγινε συμβιβασμός ανάμεσα στους θεούς και αποφάσισαν ότι η Περσεφόνη θα περνούσε το 1/3 του χρόνου με τον σύζυγο της Άδη και τα 2/3 στον Όλυμπο με την μητέρα της.
Έτσι πείστηκε και η Δήμητρα να γυρίσει στον Όλυμπο και μόλις βγήκε από τον ναό που είχε κλειστεί, η γη άνθισε και η Δήμητρα έδειξε στους άρχοντες της πόλης τον τρόπο με τον οποίο ήθελε να την λατρεύουν, τα «Σεμνά Όργια*», τα οποία δεν επιτρεπόταν για κανένα λόγο να φανερώνονται στους αμύητους.
*Σημείωση: η παρεξηγημένη λέξη όργια σημαίνει μυστικές τελετές, μυστική λατρεία.
Ιστορικό των Μυστήριων
Προς τιμήν της Δήμητρας γίνονταν πολλές γιορτές (τα Θεσμοφόρια, τα Αλώα, τα Θαλύσια) η σημαντικότερη όμως ήταν τα Ελευσίνια μυστήρια στα οποία η Δήμητρα λατρευόταν ως πανίσχυρη, χθόνια και γόνιμη θεά και γιορτάζονταν στον ναό της Ελευσίνας. Θεωρείται ότι τα Ελευσίνια Μυστήρια ιδρύθηκαν από τον Εύμολπο το 1.400 π.Χ. κι ότι άρχισαν να λειτουργούν επίσημα τον 8ο αιώνα π.Χ.
Επίσης, οι μυστικές αυτές τελετές φαίνεται ότι ήταν μέρος της λατρείας των Πελασγών, των οποίων η θρησκεία περιστρεφόταν γύρω από τη λατρεία της γης, τις χθόνιες θεότητές της, το μυστήριο της ζωής και του θανάτου και της μετά θάνατον ζωής. Μετά την κάθοδο των ελληνικών φύλων, των Αχαιών και των Ιώνων, οι οποίοι λάτρευαν τους ουράνιους θεούς, οι Πελασγοί ζήτησαν να προστατέψουν τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη λατρεία τους από τη βεβήλωση των αλλόθρησκων κατακτητών και γι’ αυτό χρησιμοποίησαν το σκότος της νύχτας.
Τα μυστήρια λοιπόν της Ελευσίνας είναι η θρησκεία των κατακτηθέντων Πελασγών, οι τελετές της οποίας, εξαιτίας του φόβου των επιδρομέων γίνονταν σε μυστικές συναθροίσεις. Αν και αρχικά η θρησκεία των προελληνικών φύλων υπέστη τους διωγμούς των κατακτητών, με το πέρασμα του χρόνου οι θρησκευτικές τελετές και δοξασίες κατακτητών και κατακτημένων αφομοιώθηκαν.
Υπήρχαν τα μικρά (Ελάσσονα), τα εν Άγραις και τα μεγάλα (Μείζονα) μυστήρια. Σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, δεν πρέπει να ταυτίζονται τα μικρά (Ελευσίνια) με τα Ελευσίνια Μυστήρια. Κατά τη διάρκεια του Ανθεστηρίωνα (Β΄ 15ήμερο Φεβρουαρίου και Α΄ 15ήμερο Μαρτίου) τελούνταν τα μικρά Ελευσίνια ενώ τα μεγάλα τελούνταν το μήνα Βοηδρομιώνα (Β΄15ήμερο Σεπτεμβρίου και Α΄15ήμερο Οκτωβρίου).
Υποστηρίζεται ότι τα μικρά τα Ελευσίνια ήταν εισαγωγικές και προπαρασκευαστικές τελετές για τα Μεγάλα Μυστήρια. Τα Ελευσίνια προσέλκυαν ανθρώπους από ολόκληρο τον Ελληνικό κόσμο και τη Ρωμαϊκή περίοδο από όλη την αυτοκρατορία, καθώς ο εορτασμός τους διατηρήθηκε μέχρι την εποχή του Θεοδοσίου.
Τα Μικρά Ελευσίνια
Τα μυστήρια αυτά διαρκούσαν 9 μέρες, όσες δηλαδή είχε κρατήσει και η περιπλάνηση της Δήμητρας και η διοργάνωσή τους έκαναν δυο γνωστές οικογένειες, οι Ευμολπίδες και οι Κήρυκες. Από τους πρώτους προερχόταν ο Ιεροφάντης, ο οποίος προΐστατο στις απόκρυφες τελετές ενώ από τους δεύτερους ο Δαδούχος, που είχε σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της μύησης, και ο Ιεροκήρυκας, ο οποίος κήρυσσε την έναρξη των Mυστηρίων.
Mε τον Iεροφάντη συνεργαζόταν η ιέρεια της Δήμητρας που διέμενε μόνιμα στο ιερό της Ελευσίνας. Την πρώτη μέρα μεταφέρανε τα μυστικά ιερά της Δήμητρας από το άδυτο του Τελεστήριου στην Αθήνα και τα τοποθετούσαν στο Ελευσίνιο, το ιερό της. Την επόμενη μέρα στην αγορά των Αθηνών, μπροστά στην Ποικίλη Στοά, ο ιεροφάντης και ο κήρυκας αναγγέλλανε την έναρξη της γιορτής. Οι επόμενες μέρες ήταν αφιερωμένες σε θυσίες. Την έκτη μέρα επιστρέφανε με πομπή τα «ιερά» στην Ελευσίνα.
Η πομπή ξεκινούσε το πρωί και έφτανε στον προορισμό της με τη δύση του ήλιου. Η έβδομη μέρα ήταν αφιερωμένη πάλι σε θυσίες. Στις δύο τελευταίες μέρες γίνονταν οι μυστικές τελετές για τις οποίες γνωρίζουμε ελάχιστα. Γινόταν κάποια τελετή (δρώμενα), οι ιερείς έλεγαν κάποιες ιερές φράσεις (τα λεγόμενα) και έδειχναν στους μυημένους (μύστες) τα δεικνύμενα. Λίγο πιο συγκεκριμένα, οι μυούμενοι θυσίαζαν δέλφακα (χοιρίδιο) και με τα νερά του ποταμού Ιλισού καθαρίζονταν από τα μιάσματα με τη βοήθεια ειδικού ιερέα που λεγόταν «Υδρανός». Ακολουθούσε ο μέγας όρκος τους μπροστά στον Ιεροφάντη και έπειτα γινόταν η κατήχησή τους από τον τελευταίο.
Στο τέλος, οι μυούμενοι ενθρονίζονταν και οι ιερείς χόρευαν τελετουργικά γύρω τους ως σημάδι ότι τους αποδέχονταν στον κύκλο της πρώτης μύησης. Επίσης οι μύστες ένα χρόνο μετά τη μύησή τους έπρεπε να πάνε στα Μεγάλα Μυστήρια για να γίνουν επόπτες, πού ήταν και ο μεγαλύτέρος βαθμός μύησης.
Τα Μεγάλα Ελευσίνια
Η γιορτή τελούνταν κάθε χρόνο κατά το μήνα Βοηδρομιώνα. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν όχι μόνο οι πολίτες αλλά και οι γυναίκες, οι δούλοι και οι ξένοι. Η συμμετοχή στη γιορτή δεν προϋπέθετε τη μύηση. Αυτό ήταν καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής.
Η μύηση αποσκοπούσε στη συμφιλίωση με το θάνατο και την προσδοκία της μεταθανάτιας ζωής και γι' αυτό το λόγο είχε μεγάλη απήχηση την εποχή εκείνη. Η πρώτη ημέρα της μύησης λεγόταν «Αγυρμός» (που σημαίνει συγκέντρωση) κατά την οποία οι υποψήφιοι μύστες συγκεντρώνονταν στο Ιερό της Ελευσίνας.
Η δεύτερη ημέρα λεγόταν «΄Αλαδαι Μύσται» και περνούσε με πομπή προς τη θάλασσα και καθαρμούς στα νερά της. Την τρίτη ημέρα καθιερωνόταν απόλυτη νηστεία κι άρχιζε η χορήγηση του περίφημου ποτού «Κυκεών». Η νηστεία σταματούσε το ίδιο βράδυ με τα «ιερά τρόφιμα» που δίνονταν στους μυούμενους μέσα από μια «Μυστική Κύστη».
Την τέταρτη ημέρα έκαναν θυσίες στις θεότητες της Ελευσίνας και χόρευαν ιερατικούς κυκλικούς χορούς ενώ την πέμπτη ημέρα γινόταν «Λαμπαδηφορία» όπου οι μυούμενοι με πυρσό στο χέρι και ανά δυάδες σχημάτιζαν σιωπηλή πομπή με επικεφαλή τον «Δαδούχο» ιερέα κι έμπαιναν στο Ναό της Θεάς Δήμητρας. Η έκτη ημέρα λεγόταν «Ίακχος» και ήταν αφιερωμένη σε λατρευτικές πράξεις προς τιμή του θεοπαίδα Ιάκχου με περιφορά του αγάλματός του, το οποίο ήταν στεφανωμένο με μυρσίνη σε ένδειξη πένθους, και των ιερών του αντικειμένων (Λικμός, Κάλαθος, Φαλλός) από τον Κεραμεικό στην Ελευσίνα μέσω της «Ιεράς Οδού».
Η νύχτα προς την έβδομη ημέρα ήταν η «Ιερά Νυξ» και εγκαινίαζε τη Μεγάλη Μύηση που ολοκληρωνόταν την ένατη ημέρα με την τελική Ιεροφάνεια και τη Θεαματική επιφάνεια της Θεάς Περσεφόνης που ανερχόταν από τον Άδη. Το ακριβές περιεχόμενο των τελετών παραμένει πάντως ως τις μέρες μας άλυτο μυστήριο, καθώς οι συμμετέχοντες τηρούσαν απόλυτη μυστικότητα και η πολιτεία επέβαλλε σ’ αυτούς που την παραβίαζαν την ποινή του θανάτου.
Το τέλος των Μυστηρίων
Με την εξάπλωση και την επικράτηση του Χριστιανισμού, τα Ελευσίνια Μυστήρια άρχισαν να χάνουν το κύρος και την αίγλη τους. Το τελειωτικό πλήγμα εναντίον τους κατέφερε ο ηγεμόνας των Γότθων, Αλάριχος το 395 μ.Χ.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ελλάδα και συνοδευόμενος από ιερείς και μοναχούς που είχαν ασπαστεί το δόγμα του Αρειανισμού, πυρπόλησε το Ιερό Τελεστήριο και θανάτωσε μαρτυρικά όλο το Ιερατείο στην πυρά, συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου ιεροφάντη, ο οποίος όμως δεν ήταν από το γένος των Ευμολπιδών, αλλά κάποιος ιερέας από τις Θεσπιές που είχε ασπαστεί τη λατρεία του Μίθρα.
Έτσι επαληθεύθηκε και η προφητεία του γηραιού Νεστόριου, του τελευταίου γνήσιου και νόμιμου ιεροφάντη, ο οποίος είχε προβλέψει την καταστροφή των ειδωλολατρικών ιερών (αφού οι Εθνικοί είχαν εκτραπεί από την πίστη και την ευσέβεια προς τους αρχαίους θεούς) και συμβόλισε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το τέλος του αρχαίου κόσμου, σβήνοντας την ιερή δάδα στο Τελεστήριο της θεάς.
Άλλες Χρήσιμες Πληροφορίες
• Στα Ελευσίνια γύρω 176 μ.Χ μυήθηκε και ο Μ. Αυρήλιος ενώ στα Μυστήρια αυτά δεν γίνονταν δεκτοί ανθρωποκτόνοι, ιερόσυλοι, εναγείς, μάγοι και άθεοι.
• Αντίστοιχος με τον βαθμό του ιεροφάντη ήταν αυτός της ιεροφάντιδος. Οι ιεροφάντιδες ήταν δύο, η μία της Δήμητρας και η άλλη της Κόρης και προέρχονταν και αυτές από το γένος των Ευμολπιδών.
• Σύμβολα που αναφέρονται ότι χρησιμοποιούσαν στα μυστήρια είναι τα εξής: Η σφαίρα, το στάχυ και η χλόη, το φίδι, η άκανθος, ο υάκινθος, το σπειρωτό φίδι το κουκουνάρι, το αυγό και Κλάδος Πίτυος.
• Κεντρικό σύμβολο της εποπτείας ήταν ένα στάχυ, το οποίο φυλασσόταν στο άδυτο του Τελεστηρίου και αφού θεριζόταν τελετουργικά τον ιεροφάντη, επιδεικνυόταν με μεγάλη επισημότητα στους πιστούς, σύμβολο της ανεξάντλητης δημιουργικής δύναμης της μητέρας γης.
• Στηριζόμενοι σε διάφορες μαρτυρίες αρχαίων συγγραφέων, και κυρίως του Αριστοφάνη, πιστεύεται ότι κατά τη διάρκεια της τελετής υπήρχε έντονη εναλλαγή σκότους και φωτός.
• ο Διαγόρας ο Μήλιος, ο οποίος διακωμώδησε τα Μυστήρια επικηρύχθηκε από τους Αθηναίους για δύο τάλαντα για τη σύλληψή του και για ένα τάλαντο για τον θάνατό του.
• Ο Αλκιβιάδης, κατηγορούμενος για παρωδία των Μυστηρίων, καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο.
• Ο τραγικός ποιητής Αισχύλος, κατηγορούμενος ότι σε τραγωδίες αποκάλυψε κάποια από τα απόρρητα, κινδύνευσε αλλά τελικά απαλλάχθηκε.
• Ο ρήτορας Ανδοκίδης μόλις που κατάφερε να διαφύγει την ποινή του θανάτου.
• Ο Πλάτωνας μιλούσε για τα Μυστήρια με μεγάλη επιφύλαξη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις