Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Παγκόσμια ημέρα 12/10/2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

Κύρος ο Μέγας
539: Ο βασιλιάς της Περσίας Κύρος ο Μέγας καταλαμβάνει τη Βαβυλώνα και απελευθερώνει τους Εβραίους, που βρίσκονταν στην πόλη για 70 χρόνια εξόριστοι από την Ιουδαία.
1847: Ο γερμανός εφευρέτης και βιομήχανος Βέρνερ φον Ζίμενς ιδρύει στο Βερολίνο την εταιρία Siemens AG & Halske.
1862: Ο Όθωνας εγκαταλείπει οριστικά την Ελλάδα, με το αγγλικό ατμόπλοιο «Σκύλλα».
Περισσότερα...

οι τηλεπικοινωνίες έχουν την ιστορία τους

Σήμερα φαίνεται αδιανόητο να μην έχει κάποιος τηλέφωνο. Για τη δική μας γενιά (στο τέλος της δεκαετίας του '80, οι εκκρεμείς αιτήσεις για τηλέφωνο ξεπερνούσαν το 1 εκατομμύριο), οι τηλεπικοινωνίες έχουν την ιστορία τους
Ας τη θυμηθούμε !
Ενα χρόνο μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου ξεκινά η ιστορία του ΟΤΕ. Η ιδιωτική Ανώνυμη Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία (ΑΕΤΕ) που είχε ιδρυθεί το 1926 έδωσε τη θέση της στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος.
O νέος ΟΤΕ ξεκίνησε μέσα από δύσκολες συνθήκες. Τα όποια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα (τηλεφώνου και τηλεγράφου) είχαν καταστραφεί στη διάρκεια της κατοχής των Γερμανών, ενώ ο εμφύλιος πόλεμος που είχε λήξει λίγο πριν δεν είχε επιτρέψει την ανακατασκευή του δικτύου. Συνολικά την περίοδο εκείνη λειτουργούσαν στη χώρα κάτι περισσότερο από 60.000 συσκευές αυτόματης τηλεφωνίας - ήτοι ένα τηλέφωνο ανά 100 κάτοικους.
Με την βοήθεια του σχεδίου Μάρσαλ, ύψους 9 εκατ. δολ. ΗΠΑ, ο ΟΤΕ κατάφερε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '50 σχεδόν να τριπλασιάσει τη διείσδυση φτάνοντας στις 2,88 τηλεφωνικές συνδέσεις ανά 100 κάτοικοι. Στη δεκαετία του '60 ξεκινά η ανάπτυξη των διεθνών τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων με την ανάπτυξη υποθαλάσσιων ζεύξεων και την αυτοματοποίηση του υπεραστικού δικτύου, το οποίο μέχρι τότε λειτουργούσε μέσω των χειριστριών.
Παράλληλα ο ΟΤΕ σκάβει όλες τις πόλεις προκειμένου να περάσει καλώδια που θα συνδέσουν τους κατοίκους μεταξύ τους. Οι γειτονιές με τους χωμάτινους δρόμους, πνίγονται στη σκόνη και στη λάσπη και άλλοι «καταριούνται» τον ΟΤΕ και άλλοι υπομονετικά, αναμένουν για την τοποθέτηση τηλεφώνου. Είναι η εποχή όπου η χώρα επιτυγχάνει έναν από τους υψηλότερους στόχους ανάπτυξης στον κόσμο.
Οι εκκρεμείς αιτήσεις τηλεφωνικής σύνδεσης ανέρχονται σ' όλες τις περιόδους σε εκατοντάδες χιλιάδες με αποκορύφωμα το τέλος της δεκαετίας του '80, όπου οι εκκρεμείς αιτήσεις ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο. Την εποχή εκείνη, για να αποκτήσει τηλέφωνο κανείς στα βόρεια προάστια της Αττικής που αναπτύσσονται αλματωδώς, έπρεπε να έχει ως μέσον... υπουργό. Τη ζήτηση αυτή, τελικά θα ικανοποιήσουν οι αμφιλεγόμενες συμφωνίες της δεκαετίας του '90 με τις εταιρείες Siemens και Ιntracom.
Οι εκκρεμείς αιτήσεις μειώνονται για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του '90, όπου αρχίζει η εφαρμογή του Επείγοντος Προγράμματος Ανάπτυξης Τηλεπικοινωνιών (ΕΠΑΤ) με έμφαση στην Αττική. Τα υπόλοιπα αποτελούν τη σημερινή πραγματικότητα.

Τα παραμύθια του Σαββάτου…

Τα παραμύθια του Σαββάτου…γράφει, προτείνει, παρουσιάζει και σχολιάζει η Ελένη Μπετεινάκη....
http://www.cretalive.gr/culture/view/ta-paramuthia-tou-sabbatou34/179713
Μια αχώριστη παρέα τριών παιδιών. Εφηβικοί έρωτες και παντοτινές φιλίες. Η ζωή στα μαθητικά χρόνια με όλα της τα προβλήματα, τις αγωνίες αλλά και τις χαρές. Μια ιστορία που εξελίσσεται στον σύγχρονο κόσμο με πρωταγωνιστή τον Θέμη, έναν πανέξυπνο νέο που όμως η ζωή το θέλησε να ζει πάνω σε ένα αναπηρικό καροτσάκι. Αυτό δεν θα τον εμποδίσει να εξελιχθεί και να ζει μια απόλυτα φυσιολογική κατάσταση, όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του. Θα βοηθήσει πολύ σε ακραίες καταστάσεις που συχνά, δυστυχώς, συναντούμε στα σημερινά σχολεία. Καταστάσεις βίαιες απέναντι σε πιο αδύναμα παιδιά, τη λεγόμενη σχολική βία, τον αποκλεισμό και τον ρατσισμό. Θα δώσει προτάσεις και λύσεις και ο ίδιος θα καταφέρει πράγματα που ίσως να μην έκαναν παιδιά που δεν είχαν το δικό του κινητικό πρόβλημα.
Βιβλίο άρρηκτα δεμένο με την εφηβική φιλία αλλά και με τον έρωτα. Τον έρωτα που φοβάται να φανερωθεί σ αυτήν την ηλικία , μήπως και υπάρχει απόρριψη αλλά που σαν « ειπωθεί» γίνεται ακόμα δυνατότερος και συχνά παντοτινός. Ο Θέμης , η Όλγα, η Ειρήνη, ο Γρηγόρης και οι τρεις « Νταήδες» συνθέτουν ένα υπέροχο νεανικό μυθιστόρημα κατάλληλο για εφήβους και μεγάλους, ύμνο στην φιλία, στον έρωτα και στην αντιμετώπιση δυσκολιών. Γραμμένο με μαεστρία και πλοκή τέτοια που μόνο οι πολύ μεγάλοι συγγραφείς ξέρουν. Κι εμείς ξέρουμε επίσης πόσο πιο δύσκολο είναι να γράφει κανείς βιβλία για παιδιά και νέους .
Γιατί όπως πολύ όμορφα λέει η κ. Λότη στο βιβλίο της :
« Τα παιδιά τις νοιώθουν τις λέξεις. Είναι απαλές ; Σκληρές; Στρογγυλές; Αιχμηρές; Τα παιδιά τις γεύονται τις λέξεις. Είναι γλυκές; Αλμυρές; Ξινές; Πικρές; Τα παιδιά τις μυρίζουν τις λέξεις. Οι λέξεις είναι η γύρη στ΄άνθη των πραγμάτων… Μπόρις Νόβακ»

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΖΕΑΣ ΣΤΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ

ΜΑΣΚΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΕ ΑΡΓΙΛΟ

Διαλύουμε σε μη χλωριωμένο νερό ή χαμομήλι πράσινη άργιλο σε σκόνη. Ανακατεύουμε με ξύλινο ή πλαστικό κουταλάκι.
atlantida.com.gr
Διαλύουμε σε μη χλωριωμένο νερό ή χαμομήλι πράσινη άργιλο σε σκόνη. Ανακατεύουμε με ξύλινο ή πλαστικό κουταλάκι.
argilos skonh
Προσθέτουμε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο της προτίμησής μας. Απλώνουμε ένα παχύ στρώμα στο πρόσωπο και ξεβγάζουμε όταν αρχίσει να στεγνώνει.


argilos-maska

Προσφέρει βαθύ καθαρισμό, σύσφιξη και αναζωογόννηση της επιδερμίδας.
Σαν κατάπλασμα σε περιπτώσεις ελαφρών καψιμάτων, εφαρμόζοντας ένα παχύ στρώμα πάνω στη πάσχουσα περιοχή.. Όταν ο άργιλος αρχίσει να στεγνώνει, την αφαιρούμε με άφθονο τρεχούμενο νερό.

Τέλος ένα μπάνιο μια φορά την εβδομάδα βοηθά στη λιποδιάλυση. Διαλύουμε 2-3 κουταλιές της σούπας άργιλο στο νερό της μπανιέρας μας βαι βυθιζόμαστε μέσα σε αυτό, αλλά μόνο για 5 λεπτά.
ΠΗΓΗ : http://www.ladygreen.gr/

Μαρμελάδα ροδάκινο ή νεκταρίνι



Ελληνική Κουζίνα, Συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Οδηγίες για σίγουρη επιτυχία από το Νο 1 περιοδικό μαγειρικής I COOK GREEK. ΣΥΝΤΑΓΕΣ sintages online, Ελληνικές Συνταγές, συμβουλές μαγειρικής, greek recipes, syntages
icookgreek.com|Από Christina Tsamoura
  • Δυσκολία: μέτριο



Υλικά

  • 1 κιλό νεκταρίνια ή ροδάκινα μεγάλα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • ¼ ποτηριού του νερού
  • 1 βανίλια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • ο χυμός 1 λεμονιού
η συνέχεια στο σύνδεσμο

Παγωτό σοκολάτα

 
Ελληνική Κουζίνα, Συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Οδηγίες για σίγουρη επιτυχία από το Νο 1 περιοδικό μαγειρικής I COOK GREEK. ΣΥΝΤΑΓΕΣ sintages online, Ελληνικές Συνταγές, συμβουλές μαγειρικής, greek recipes, syntages
icookgreek.com|Από Christina Tsamoura
  • Αναμονή: 8-10 ώρες συνολικά
  • Δυσκολία: μέτριο

Υλικά

  • 500 γρ. γάλα πλήρες
  • 300-330 γρ. κουβερτούρα
  • 5 κρόκους αυγών
  • 150-180 γρ. ζάχαρη
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 δόση βανίλια σε σκόνη
  • η συνέχεια στο σύνδεσμο

Στον άγιο Πορφύριο βρίσκουν καταφύγιο οι παλαιστίνιοι της Γάζας

 
Στον άγιο Πορφύριο βρίσκουν καταφύγιο οι παλαιστίνιοι της Γάζας.freepen
freepen.gr

Χυμός κατά των φλεγμονών και πρησμένων άκρων

 
Υγεία - Χυμός κατά των φλεγμονών και πρησμένων άκρων - Είναι ένα ισχυρό θεραπευτικό τονωτικό ποτό ...

Είναι ένα ισχυρό θεραπευτικό τονωτικό ποτό που βοηθάει στη μείωση των φλεγμονών στο σώμα και αλκαλοποιεί το αίμα.
Υλικά για περίπου ένα λίτρο
1 μεγάλο Αγγούρι
2 λεμόνια ξεφλουδισμένα
1 φλιτζάνι σπανάκι
1 φλιτζάνι μαϊντανό
1 πράσινο μήλο
6 κλωνάρια Σέλινο
1 μικρό κομμάτι τζίντζερ (1 με 1,5 εκατοτό)
Βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και είναι έτοιμο! Αν είναι πολύ ξυνό για το γούστο σας προσθέστε λίγο μέλι…

Αν πίνετε ένα τονωτικό όπως αυτό καθημερινά, τότε σε 30 μέρες θα δείτε πολύ μεγάλη διαφορά στο δέρμα σας. Τα πρησμένα σας πόδια και δάχτυλα θα ξεπρηστούν. Σε 90 μέρες οι φλεγμονές στο σώμα σας θα μειωθούν σημαντικά. Για θεαματικά αποτελέσματα κάντε τη διατροφή σας περισσότερο αλκαλική.

Προσοχή:Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν το φτιάξετε και το  καταναλώσετε
mystikavotana.gr

Προσευχή στον Αρχάγγελο Μιχαήλ


Προσευχή στον Αρχάγγελο Μιχαήλ
 

Άγιε Μιχαήλ Αρχάγγελε,
υπεράσπισέ μας την ημέρα της μάχης,
γίνε ο φρουρός μας ενάντια στην κακία
και τις παγίδες του διαβόλου.
Ο Θεός ας τον επιτιμήσει,
παρακαλούμε ταπεινά, και κάνε Εσύ,
Πρίγκιπα της Επουρανίου Στρατιάς,
με τη δύναμη του Θεού,
να κατακρημνιστεί στην κόλαση ο διάβολος
και όλα τα πονηρά πνεύματα
που περιφέρονται στον κόσμο,
αναζητώντας τον όλεθρο των ψυχών.
Αμήν.


Μεσκίνηδες στο Ρέθυμνο


Μεσκίνηδες στο Ρέθυμνο Του Δημήτρη Δαμασκηνού * Και το Ρέθυμνο τον 19ο αιώνα ήταν τόπος απομάκρυνσης των λεπρών – μεσκίνηδων. Η Μεσκινιά (προσδιορίζεται στη βόρεια πλευρά του λόφου του Τιμίου Σταυρού) είχε σπηλιές...
e-mesara.gr|Από Super User
http://www.e-mesara.gr/index.php/2014-01-29-19-21-29/3279-meskinides-sto-rethymno
Μεσκίνηδες στο Ρέθυμνο

  Του Δημήτρη Δαμασκηνού *


 

Και το Ρέθυμνο τον 19ο αιώνα ήταν τόπος απομάκρυνσης των λεπρών – μεσκίνηδων. Η Μεσκινιά (προσδιορίζεται στη βόρεια πλευρά του λόφου του Τιμίου Σταυρού) είχε σπηλιές που οι λεπροί τις μετέτρεψαν σε κατοικίες και με την πάροδο του χρόνου έχτισαν μικρά χαμόσπιτα: «Δράμα ολόκληρο η μάλλον Αισχύλος τραγωδία, η μεσκινιά στο καιρό της. Άνθρωποι με πεσμένες μύτες, με σαπισμένα αυτιά με ιώβιες πληγές στα πόδια στα χέρια, με μαδημένα φρύδια και μαλλιά αφήνοντες στα γύρω τη βαριά δυσωδία της λέπρας, ζούσαν εκεί μέσα σε ανήλια καθυγρά και ακάθαρτα σπιτάκια, χωρίς καμιά φροντίδα. Άλλοι μπορούσαν να σύρουν το πληγιασμένο πτώμα τους… ζητώντας λίγο ψωμί ή καμιά δεκάρα, άλλοι ακίνητοι σε μια καρέκλα στη πόρτα του σπιτιού των, με τα χέρια πεσμένα από τη λεπρική γάγραινα με τα πόδια ολόπρηστα από τη λεπρική ελεφαντίαση, έβλεπαν να σαπίζουν κάθε μέρα με την μέρα, παρουσιάζοντες στον ήλιο, το δράμα που κλείνει κάθε νιόσκαπτος τάφος»1.

            Ο Ρεθυμνιώτης συγγραφέας Αντρέας Νενεδάκης (1918-2006) στο μυθιστόρημά του: «Οι Βουκέφαλοι – 1922″ αναφέρεται στο Ρέθυμνο των παιδικών και εφηβικών του χρόνων, στην εποχή δηλαδή που αρχίζει με την Αυτονομία της Κρήτης και τελειώνει με τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και την έλευση των προσφύγων στην πόλη.

Στο περιθώριο της ιστορίας του Ρεθύμνου υπάρχουν και οι λεπροί, οι μεσκίνηδες, που παραμένουν έξω από την πόλη. Εμφανίζονται στις σελίδες του μυθιστορήματος -έστω και στο πλαίσιο ενός θεμιτού λογοτεχνικού αναχρονισμού- ως μια υπαρκτή κοινωνική ομάδα που παρακολουθεί βουβά την ιστορία ν’αλλάζει στο διάβα της τη μοίρα αυτής της πόλης.

Μια πρώτη αναφορά γίνεται καθώς ο συγγραφέας ακολουθεί τα βήματα μέσα στην πόλη της Κονσολίνας, μιας ξεπεσμένης γριάς κοκότας που περιφέρεται όλη τη μέρα, ζητιανεύει και βρίζει όσους συναντά στο δρόμο της μέχρι να χαθεί ο ήλιος εκεί στη Μεσαμπελίτισσα, οπότε μεθυσμένη και βραχνιασμένη μπαίνει «σ’ ένα ερείπιο μισόσκεπο πάνω από τα τελευταία μνήματα, στη μεσκινιά, απέναντι στο Φόρο και κοιμάται ως τα ξημερώματα, για να ξυπνήσει μόλις χαράξει και ν’ αρχίσει πάλι το καθημερινό δρομολόγιο, να πει και να στριγκλίσει τις ίδιες βρισιές, τις ίδιες κατάρες»2.

Η Μεσκινιά, λοιπόν, ήταν στον λόφο που ’ναι πάνω από το νεκροταφείο, απέναντι από το Φόρο, που: «τα παλιά χρόνια ο τόπος αυτός ήταν η Φούρκα3 των Βενετσιάνων. Εκεί κρεμούσαν τους καταδικασμένους και τους θανατοποινίτες»4.

«Άνθρωπος δεν πλησίαζε σ’ αυτά τα σπίτια από τον φόβο της αρρώστιας και γιατί οι λεπροί τριγυρνούσαν στα δρομάκια, έβγαιναν στα παράθυρα των μικρών σπιτιών και ζητούσαν ελεημοσύνη. Ομως επειδή είναι το νεκροταφείο κάτω από τον λόφο προς τη θάλασσα, αναγκαστικά όλοι περνούσαν δίπλα τους και τους χαιρετούσαν καμιά φορά γιατί εκείνοι ήταν αποκλεισμένοι και δεν μπορούσαν να μπουν στην πολιτεία»5.

Σ’ αυτόν τον τόπο του μαρτυρίου, στη μικροκοινωνία των απόκληρων η πραγματικότητα είναι σκληρή, έλεος δεν υπάρχει, ο καθένας πορεύεται μονάχος στη ζωή και τον θάνατο. Γι’ αυτό, όταν βρήκε η Ερωφίλη την Κονσολίνα να κοιμάται τον αιώνιο ύπνο στο παλιό ερείπιο δίπλα στα μνήματα μια βδομάδα είχε περάσει.    Μια βδομάδα «δεν είχε ακουστεί η κραυγή της στη Μεγάλη Πόρτα… Ο Φόρος ήταν έρημος και σκοτεινός και στο Λωβοχώρι οι Μεσκίνηδες είχαν μεσάνυχτα. Και πριν διαβεί την πόρτα είχε διαισθανθεί τι θα ’βλεπε. Τη βρήκε ξέσκεπη με τα ξερά της πόδια γυμνά να κείτεται ανάσκελα με ορθάνοιχτα τα μάτια κοιτάζοντας από την τρύπια οροφή τον ουρανό. Έτρεξε στον παπά του νεκροταφείου, του είπε για τη νεκρή και κείνος μίλησε του Χαρίδημου. Εκείνος τη συμμάζεψε γρήγορα, τη σήκωσε και την απίθωσε στον πρώτο τάφο. Ποιος θα ρωτούσε για την Κονσολίνα; Και ο παπάς μουρμούρισε μιαν ευχή έτσι για να μην πάει αδιάβαστη» 6.

Οι λεπροί κυκλοφορούσαν ζητιανεύοντας στην πόλη του Ρεθύμνου και άρπαζαν κάθε ευκαιρία που τους παρουσιαζόταν για να ξεγελάσουν την πείνα τους, όπως έκαναν στην κηδεία του Αλατσά, όπου: «ένα σύνταγμα διακονιάρηδες και μεσκίνηδες περίμεναν στη Μεσαμπελίτισσα τον «τύρον και τον άρτον» για να συγχωρέσουν»7.
            Καμία διέξοδος για να ξεφύγουν απ’ την κατάστασή τους δεν φαινόταν στον ορίζοντα: κουβαλούσαν σα στίγμα την αρρώστια τους, αντιμετώπιζαν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό κι ήταν η καρδιά τους - σαν νεκροί- θαμμένη, όπως θα έγραφε και ο ποιητής…

            Άλλωστε οργανωμένη ιατροφαρμακευτική αντιμετώπιση της ασθένειάς τους δεν υπήρχε και οι θεραπευτικές πρακτικές που χρησιμοποιούνταν ήταν προεπιστημονικές, κυρίως στόχευαν στην εκμετάλλευση της άγνοιας και της απελπισίας των λεπρών. Ο ψευτογιατρός π.χ. κατεβαίνει στη θάλασσα «την ώρα που ανατέλλει ο ήλιος να βρει ιππόκαμπους, το αρχαίο φάρμακο της λύσσας και της λώβας, πηγαίνει στο σπίτι του και το κατασκεύασμα που κάνει το βάζει σε πήλινα δοχεία και το μοιράζει στους λεπρούς»8.

            Νερό οι λεπροί έπαιρναν από τη Βρύση που σήμερα είναι κολλημένη στη ΒΔ γωνιά του Δημοτικού κήπου, τη μεσκινόβρυση, που βρισκόταν στη δυτική πλευρά της πόλης: «εκεί που κάθονταν μέρα νύχτα Τούρκοι και χριστιανοί και ξεκουράζονταν όσοι έμπαιναν στην πολιτεία, μαζί με τους ζητιάνους και τους χασομέρηδες»9. 

Εκεί κατέληξε και το Λιακόνι, ο γυφτότουρκος, ο βοηθός του Σκυλάραπα που τριγύριζε με τους γονείς του όλο το νησί αγοράζοντας και πουλώντας μπακιρικά, «ώσπου μια μέρα τον βρήκαν στη Μεσκινόβρυση να κλαίει πάνω στα φουσκωμένα κορμιά τους από μια αρρώστεια που την είπαν χολέρα οι μεσκίνηδες και δεν τους πλησίαζε άνθρωπος. Κι ένας γιατρός της πολιτείας είπε πως είχαν δυσεντερία και η χωροφυλακή επιστράτεψε με το ζόρι το Χόρταγα για να τους θάψει στα μεζάρια» 10.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1.«Μεσκινιά», χρονογράφημα, Κρητική Επιθεώρηση 1950. Δημοσιογραφική έρευνα – Επιμέλεια – Ρετουσάρισμα: Ιωάννης  Μιχ.  Δογάνης, Συνταξιούχος Βιβλιοθηκάριος.
2. Αντρέας Νενεδάκης, Οι Βουκέφαλοι – 1922, εκδόσεις Λιβάνη. Αθήνα 1991, σελ. 27.
3.φούρκα, η  <ελληνιστική λέξη φοῦρκα: (θηλυκό) ξύλινη κατασκευή σε σχήμα Τ, είδος αγχόνης, κρεμάλα.
4. Αντρέας Νενεδάκης, Οι Βουκέφαλοι – 1922, ο.π., σελ. 255.
5. Αντρέας Νενεδάκης, Οι Βουκέφαλοι – 1922, ο.π., σελ. 206.
6. Αντρέας Νενεδάκης, Οι Βουκέφαλοι – 1922, ο.π., σελ. 29.
7. Αντρέας Νενεδάκης, Οι Βουκέφαλοι – 1922, ο.π., σελ. 315.
8. Αντρέας Νενεδάκης, Οι Βουκέφαλοι – 1922, ο.π., σελ. 38.
9. Αντρέας Νενεδάκης, Οι Βουκέφαλοι – 1922, ο.π., σελ. 100.
10. Αντρέας Νενεδάκης, Οι Βουκέφαλοι – 1922, ο.π., σελ. 78.

*      

  Ο Δημήτρης Δαμασκηνός είναι εκπαιδευτικός Δ.Ε.  negreponte2004@yahoo.gr - Το άρθρο αυτό του Δημήτρη  Δαμασκηνού  δημοσιεύτηκε  για πρώτη φορά στις  22/06/2013, στο ένθετο «Διαδρομές» της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα»

Πηγή: vathikokkino.gr

Μουσακάς με πατάτες και μελιτζάνες

 
Ελληνική Κουζίνα, Συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Οδηγίες για σίγουρη επιτυχία από το Νο 1 περιοδικό μαγειρικής I COOK GREEK. ΣΥΝΤΑΓΕΣ sintages online, Ελληνικές Συνταγές, συμβουλές μαγειρικής, greek recipes, syntages
icookgreek.com|Από Klio Kabouri

  • Μερίδες: 8
  • Δυσκολία: μέτριο

Υλικά

  • 1 κιλό μελιτζάνες
  • 1 κιλό πατάτες
  • 180 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγη ζάχαρη
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ
  • 1 κιλό κιμά
  • 350 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά ντοματοπολτό
  • 125 γρ. κρασί λευκό
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 75 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κύβο βοδινό διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 4 ασπράδια αυγών χτυπημένα ελαφρά
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1.5 λίτρο μπεσαμέλ (με 4 κρόκους αυγών)
  • συνέχεια στο σύνδεσμο

10 τρόποι αντίστασης των συνειδητών ανθρώπων

10 απλές υπενθυμίσεις για τους συνειδητούς ανθρώπους
Σε μια περίοδο που από πολλούς περιγράφεται σκοτεινή και δυσοίωνη, οι συνειδητοί άνθρωποι καλούνται να θέσουν στην πράξη όλα όσα πρεσβεύουν. Η εποχή αυτή είναι η πρόσκληση, το μήνυμα, το καμπανάκι, το σημάδι, η κατάλληλη στιγμή, για να μπουν υγιή θεμέλια στον πολιτισμό μας. Όλοι οι πραγματικοί αναζητητές, σε όποιον χώρο κι αν βρίσκονται, κατανοούν ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή αλλαγής. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να υπενθυμίσει σε όλους τους συνειδητούς ανθρώπους ότι τώρα είναι η ώρα που πρέπει να διαφοροποιηθούν από το πλήθος και να θέσουν ένα καινούργιο όραμα.
Παρακάτω περιγράφονται 10 απλοί – καθημερινοί τρόποι που μπορείτε να εφαρμόσετε ώστε, με το παράδειγμά σας, να αλλάξετε την κοινωνία σας, σε όποια κοινωνία κι αν βρίσκεστε:
1. Αποκοπείτε από το Σύστημα αλλά Παρακολουθείστε το
Κλείστε την τηλεόραση και οποιοδήποτε μέσο χρησιμοποιείται για να περιορίζει τη συνειδητότητά σας και να σας βυθίζει στο φόβο. Ο φόβος παραλύει και θολώνει τη σκέψη.  Όπου υπάρχει φόβος, δεν υπάρχει χώρος για όραμα. Είναι σημαντικό ωστόσο να παρακολουθείτε τι συμβαίνει και να είστε πλήρως ενήμεροι. Γι αυτό, επιλέξτε μέσα και τρόπους ενημέρωσης που δεν χρησιμοποιούν ήχο και κινούμενη εικόνα. Έτσι δεν θα είστε πια,τόσο εύκολα χειραγωγήσιμοι.
2. Ανεξαρτητοποιηθείτε αλλά να Συμμετέχετε
Είναι ζωτικής σημασίας να μην εξαρτάστε. Όποιος εξαρτάται, χάνει την αυτοκυριαρχία του. Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε στο μέτρο του δυνατού να ανεξαρτητοποιήσετε την εργασία σας, το σπίτι σας, τη διατροφή σας και ό,τι άλλο θεωρείτε ότι είναι εφικτό. Όση λιγότερη η εξάρτηση, τόσο πιο εύκολα θα μπορείτε να παίρνετε πρωτοβουλίες. Η ουσία όμως, δεν είναι η  περιθωριοποίηση. Απεναντίας, το σημαντικό είναι να παραμένετε στις καρδιές των κοινωνιών σας για να τις μεταμορφώσετε από μέσα. Εάν όμως η φωνή του συστήματος (ΜΜΕ) δεν σας βρίσκει και εάν εξαρτάστε ολοένα και λιγότερο από αυτό, τότε, θα μπορέσετε να κάνετε θαυμαστές αλλαγές.
3.  Προνοήστε
Είναι γεγονός ότι η ευρύτερη περίοδος την οποία διανύουμε χαρακτηρίζεται από το στοιχείο του απρόβλεπτου. Ανά πάσα στιγμή τα πάντα μπορούν να αλλάξουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Μη θεωρείτε απολύτως τίποτα δεδομένο. Προνοήστε για όσα θα μπορούσαν να συμβούν αλλά μη ζείτε με φόβο. Φτιάξτε σχέδια και μετά ξεχάστε τα στο συρτάρι σας. Μπορεί να μη χρειαστούν ποτέ ή μπορεί και να χρειαστούν. Ας είστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
4. Βρείτε τους συνοδοιπόρους σας
Βρείτε τους ομοϊδεάτες σας, τους πνευματικούς αδερφούς σας και δημιουργήστε πυρήνες φωτός. Οι περισσότεροι αισθάνονται ότι βρίσκονται στο σκοτάδι και περπατούν ολομόναχοι. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια.  Ο κάθε άνθρωπος πορεύεται μόνος στο δρόμο του αλλά οι φίλοι και οι συνοδοιπόροι είναι απαραίτητα κομμάτια του δρόμου. Κάνετε συναντήσεις, έστω και σε αραιά διαστήματα. Η απομόνωση είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς σας. Η αποκοπή από τους συνοδοιπόρους σας, σας αποδυναμώνει. Ενώ η αλληλεπίδραση ενισχύει τη συνειδητότητά σας.
5.  Χρησιμοποιήστε τη δύναμη του θετικού σοκ
Σε μια περίοδο που οι συνάνθρωποί σας βυθίζονται σε λήθαργο, το σοκ ή αλλιώς το νοητικό χαστούκι είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την αφύπνισή τους. Πείτε μια ζεστή κουβέντα σε κάποιον άγνωστο, αγκαλιάστε κάποιον, φωνάξτε “Σ’ αγαπώ” στο μετρό. Το σημαντικό είναι να γίνει κάτι, ατομικά ή ομαδικά που να εκπλήξει ευχάριστα και απροσδόκητα τους άλλους. Πάντα με σεβασμό…
6. Χρησιμοποιήστε τα χρήματά σας
Τα χρήματα είναι η ενέργεια που κινεί το υλικό πεδίο μας. Εσείς, οι συνειδητοί άνθρωποι γνωρίζετε ότι η ψήφος την οποία καλείστε να δώσετε κάθε 4 χρόνια είναι στάχτη στα μάτια. Η πραγματική ψήφος λαμβάνει χώρα καθημερινά. Και η μεγαλύτερή σας δύναμη είναι η διοχέτευση του χρήματος. Αν θέλετε πραγματικά να δείτε τι ψηφίζετε, θεωρήστε ότι κάθε ευρώ σας είναι μία ψήφος, παρατηρήστε πού τα διαθέτετε και θα καταλάβετε… Στηρίξτε αποκλειστικά οργανισμούς, εταιρείες και ανθρώπους που πιστεύετε ότι είναι υγιή στοιχεία. Δυναμώστε τους! Δεν χρειάζεται απαραίτητα να συμφωνείτε με τις απόψεις τους, αρκεί να πιστεύετε ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μη δίνετε ούτε ένα ευρώ ασυνείδητα.
7.  Δυναμώστε τη φωνή σας
Δημιουργήστε αντάρτικο στην ελεγχόμενη πληροφόρηση. Δημιουργήστε μπλογκς, ενώστε τη φωνή σας με τους ομοϊδεάτες σας και παρουσιάστε την πληροφορία που ΕΣΕΙΣ θεωρείτε σημαντική και όχι να λαμβάνετε αυτό που τα ΜΜΕ επιλέγουν για εσάς. Μην μπείτε όμως στον πειρασμό να αναπαράγετε τον φόβο. Θα παρατηρήσετε ότι όσο πιο πολύ τρόμο εκπέμπει μια πληροφορία, τόσα περισσότερα “κλικ”, δηλαδή επισκέψεις, δέχεται. Αυτό συμβαίνει γιατί ο φόβος είναι το πραγματικό ναρκωτικό του σύγχρονου ανθρώπου και θα κάνει τα πάντα για να αναζητήσει τη δόση του, όσο κι αν την αναθεματίζει μετά. Ενημερώστε αλλά πείτε όχι στο φόβο.
8. Αποστασιοποιηθείτε από τις μεγάλες οντότητες
Οι μεγάλοι οργανισμοί, όπως πολυεθνικές εταιρείες, θρησκείες,  μεγάλοι επιστημονικοί και κρατικοί οργανισμοί είναι συνήθως βαθιά διεφθαρμένοι. Μην γίνεστε ποίμνια κανενός ποιμένα. Η επίδρασή τους είναι έμμεση αλλά πανίσχυρη διότι έχουν τεράστια εμπειρία διαχείρισης και χειραγώγησης των ανθρώπων. Ασπαστείτε συνειδητά οτιδήποτε θέλετε αλλά μην ανήκετε πουθενά. Τα υγιή στοιχεία υπάρχουν παντού. Αμφισβητήστε τα πάσης φύσεως “ιερατεία” (θρησκευτικά και μη) αλλά αναζητήστε τους αγίους (θρησκευτικούς και μη), γιατί αυτοί πραγματικά έχουν πολλά να σας διδάξουν.
9. Χρησιμοποιήστε επιχειρήματα
Απευθυνθείτε στη λογική των ανθρώπων. Χρησιμοποιήστε τη δύναμη του δήθεν “ορθολογισμού” που τους έχει ευνουχίσει. Τεκμηριώστε τις απόψεις σας. Δεν είναι εύκολο, διότι οι περισσότερες μελέτες και επιστημονικές έρευνες χρηματοδοτούνται και ελέγχονται ασφυκτικά από τις γνωστές εταιρείες, όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Υπάρχει μια ολοένα ταχέως αυξανόμενη βιβλιογραφία που δεν είναι πια ελεγχόμενη. Αναζητήστε την και υποστηρίξτε τις απόψεις σας με αποδείξεις και λογικά επιχειρήματα. Εκτός κι αν έχετε την ικανότητα, ο λόγος σας να αγγίξει απευθείας την καρδιά του συνανθρώπου σας.
10. Αγάπη – Αγάπη – Αγάπη
Η συνειδητή αγάπη είναι το μεγαλύτερο όπλο σας. Προσοχή όμως, είναι η συνειδητή αγάπη αυτή που κάνει τη διαφορά και όχι αυτό που αποκαλείται αγάπη σαν καραμέλα από όλους. Για να φτάσετε όμως στη συνειδητή αγάπη χρειάζεται αυτογνωσία. Άρα είναι πολύ σημαντικό να αναπτύσσεστε διαρκώς και να αναγνωρίζετε τις αιτίες σας. Τότε, η αγάπη σας θα μεταμορφώνει όποιον σας πλησιάζει, χωρίς κηρύγματα, χωρίς λόγια, απλά με ένα χαμόγελο από καρδιά σε καρδιά.
 Αξίζει αγαπητοί φίλοι να ξεκινήσετε τώρα να μεταμορφώνετε τον κόσμο στον οποίο ανήκετε. Μαζί με αυτόν άλλωστε, θα μεταμορφώνεστε κι εσείς.
Μωυσής

Δημοφιλείς αναρτήσεις